Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 18 maart 2010 @ 06:22 door herman_dad , 1617 keer bekeken

Wat denkt u? Heeft de selectiescreening gefaald? Geef uw mening onder dit artikel? Dank!

 

Bekeuring kan, veroordeling 'lastig'

 

APELDOORN -  Wie bij de politie wil gaan werken en wel eens een bekeuring heeft gehad, hoeft niets te vrezen. Een bekeuring is „geen probleem.” Maar als er sprake is geweest van een veroordeling, wordt het lastig. Dat meldt de afdeling selectie van de Politieacademie in Apeldoorn, waar elke aspirantpolitiefunctionaris een opleiding moet volgen. De verdachte van de dood van Milly is agent en heeft de zware selectieprocedure en de opleiding dus doorlopen.

Politiewebsite_707156d.jpgDe website kombijdepolitie.nl vermeldt wat een agent in spe te wachten staat.

„Iedereen die bij de politie wil werken, moet van onbesproken gedrag zijn en mag geen strafblad hebben.” Dat is volgens de selectienormen het uitgangspunt. Wie nog een juridische procedure heeft lopen, of wie in een proeftijd zit na een eerdere veroordeling, valt meteen af.

 

Als er sprake is van een oude veroordeling, en dus van een strafblad, wordt gekeken naar de omstandigheden. „Was het een jeugdzonde? Ging het om een eenmalig feit of een reeks van gebeurtenissen? Hoe lang is het geleden? Hoe zwaar was de veroordeling?” Dat zijn volgens de Politieacademie allemaal zaken die meetellen. De selectiecommissie raadt kandidaten ook sterk aan eventuele 'aanrakingen met politie of justitie' zelf te melden tijdens een eerste gesprek.

 

Niet alleen het gedrag en verleden van de kandidaat zelf, ook dat van zijn familie telt mee. „Het zal duidelijk zijn dat echt criminele familieleden het beeld van de kandidaat niet direct positief beïnvloeden”, aldus de selectiecommissie. De commissie bekijkt bij welke delicten de familie eventueel betrokken is geweest, wat de relatie is tussen de aanstaande politiefunctionaris en die familie en of de familieleden elkaar bijvoorbeeld vaak ontmoeten of vlak bij elkaar wonen.

 

Wie agent wil worden, solliciteert bij een regiokorps dat een vacature heeft. Als het korps de sollicitant wil aannemen, volgt de selectieprocedure, die behalve het antecedentenonderzoek ook een sportkeuring, een cognitieve test en een psychologisch onderzoek omvat. Op basis van het resultaat van al die testen en een tweede gesprek bepaalt het korps of de sollicitant wordt aangenomen. Maar soms gaat het daarvoor al mis; dan brengt de selectiecommissie van de Politieacademie een negatief advies uit. Dat advies is bindend; de kandidaat is definitief afgewezen.

 



Reacties

  • jeroen007
    dinsdag 30 maart 2010, 11:15
    goedemorgen ik ga weg bij INgbank hoor! als ik die verhale lees op maatschapelijke belangenclubs! ja ik snap ook niet dat deze agent door de screnin is gegaan? nu wens iedere lid pretige dagen en paasdage vast weer!
  • herman_dad
    zondag 28 maart 2010, 08:58
    Goedemorgen, zeker Jeroen wordt iedere toekomstige politieman/vrouw (sollicitant dan nog in feite) gescreend of althans dat zou moeten. Kennelijk is hier toch een hele grote fout gemaakt. We kunnen ons afvragen of dit echter niet meer voor zal komen dan we denken of weten?
  • jeroen007
    zaterdag 27 maart 2010, 13:55
    goedemiddag ieder agent wordt toch voordat hij komt door de polities geschreend? hoe kan dat dan nu?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.