729 keer bekeken

CYBERCRIME

 • vrijdag 15 februari 2019 @ 00:20
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, DUIZENDEN JONGEREN DOOR POLITIE 'WEBSITE' GEWAARSCHUWD TEGEN HACKEN van b.v. Facebookaccounts en van scholen etc. Het is een misdrijf zonder dat deze jongeren dat in direct zin beseffen. Laten we hopen dat de campagne van de politie tot bewustwording leidt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Duizenden jongeren 'verleid' tot hacken in campagne politie

  VANDAAG, 08:12

  AANGEPAST OM 09:00

  BINNENLANDTECH

  Bijna 10.000 jongeren zijn de afgelopen dagen 'verleid' tot het plegen van een cybercrime in een bewustwordingscampagne van de politie. Ze werden door een vlogster, gameplatform IGN en de site Scholieren.com 'aangespoord' om onder meer Instagram-accounts te hacken. Toen ze op de link klikten waarmee ze dachten de hack te kunnen uitvoeren, kwamen ze terecht op een website van de politie.

  Met de online campagne wil de politie jongeren wijzen op de gevaren en gevolgen van cybercrime. De video's die voor de actie 'Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime' werden gemaakt, zijn zo'n 500.000 keer bekeken. Van de circa 9500 scholieren die daadwerkelijk iets illegaals van plan leken, wist ruim een derde niet dat dat strafbaar was.

  Naast het hacken van Instagram-accounts, waren de jongeren ook van plan virtueel geld in de game Fortnite te stelen en de elektronische leeromgeving (ELO) van hun school plat te leggen om meer tijd te krijgen om te leren voor hun examen. Iets meer dan de helft van de jongeren heeft na het zien van de politiecampagne gezegd zijn gedrag te veranderen.

  Dit is een van de campagnefilmpjes:

  Campagnevideo van de politie

  Het is voor het eerst dat de politie zich met een landelijke campagne over cybercrime richt op potentiële daders. Floor Jansen van de politie, expert op het gebied van jeugd en cybercrime, zegt dat het belangrijk is dat mensen weten wat de gevolgen kunnen zijn. "Dat is voor veel jongeren niet helder en vraagt dus om een gezamenlijke inspanning. Ouders en kinderen zouden het hier thuis aan de keukentafel met elkaar over moeten hebben."

  Een derde van de jongeren van 16 en 17 jaar heeft ooit bewust of onbewust een online misdrijf gepleegd, bleek vorig jaar uit cijfers van Safer Internet Centre Nederland. Vaak deden ze het voor de lol. Tegelijkertijd vinden de ondervraagden inbreken in iemands huis veel erger dan inbreken in iemands computer.

  BEKIJK OOK

  Flink meer DDoS-aanvallen, 'vaak jongeren vanaf hun zolderkamer'

  Hacker Erik gaf de hele school vrij en moest voor straf op stage

  'Tienerhackers verdienen fortuin met kraken Fortnite-accounts'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 31 januari 2019 @ 00:17
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, ADVOCATEN TWIJFELEN AAN ONDERZOEK DOOR POLITIE IVM KRAKEN CRYPTOFOONS. Niet de politie, experts,  kraakte dit maar vermoedt wordt een criminele informant gaf de juiste informatie? Indien zo dan zou het onderzoek onrechtmatig zijn.

  OM vindt nog eens een miljoen aan versleutelde berichten criminelen

   12:15 IN BINNENLAND

  De schat aan informatie kan worden gebruikt bij tientallen strafrechtelijke onderzoeken.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Advocaten willen opheldering over kraken cryptofoons

  VANDAAG, 10:13

  REGIO

  Persconferentie over ontcijferen van versleutelde telefoons ANP

  Advocaten eisen opheldering van het OM over een onderzoek naar mobieltjes van criminelen. Strafpleiters vermoeden dat niet computerexperts van de politie ervoor hebben gezorgd dat rechercheurs konden meelezen in cryptofoons, maar dat dit lukte doordat een criminele informant hun de code gaf.

  De advocaten stellen dat justitie in dat geval het bewijs onrechtmatig heeft verkregen. De advocaten leggen daarmee een bom onder een van de grootste rechercheonderzoeken waarmee de politie honderden verdachten achter de tralies probeert te krijgen.

  De politie Oost-Nederland sprak in november op een persconferentie van een Europese primeur. Voor zover bekend was het de politie nooit eerder gelukt om in te breken op de speciale mobieltjes van criminelen.

  Geheime chatberichten

  De politie verklaarde dat ze tijdens een witwasonderzoek op het chatprogramma IronChat was gestuit. Dankzij de 'operatie Goliath' kon de politie live meelezen in 258.000 geheime chatberichten van criminelen.

  De advocaten vermoeden dat de politie niets over een criminele tipgever heeft willen zeggen, om die persoon te beschermen tegen wraakacties van andere criminelen. Daarom zou zijn gezegd dat de eigen digitale experts erin waren geslaagd het programma te ontsleutelen, schrijft RTV Oost.

  Strafpleiter Robert Speijdel zegt daarover nu opheldering te eisen bij justitie. "Let wel: ik weet niet of het klopt, maar ik wil het wel uitgezocht zien."

  Witwasvermoedens

  Mocht blijken dat justitie op onjuiste gronden - dus niet op grond van witwasvermoedens, maar op basis van de informatie van een criminele informant - bewijzen heeft verzameld, dan kan dat volgens de raadsman gevolgen hebben voor de strafzaak.

  "Zo kan het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk worden verklaard, waardoor het niet tot vervolging mag overgaan. En het kan ook ertoe leiden dat bepaalde bewijzen niet mogen meetellen", stelt advocaat Speijdel.

  Verklikkers

  Het onderzoek veroorzaakte grote onrust in de onderwereld. Criminelen kregen het vermoeden dat er verklikkers actief waren en er waren aanwijzingen voor dreigende liquidaties.

  Daarop besloot de politie in te grijpen en werd een persconferentie belegd. Daarbij werd benadrukt dat de recente successen het gevolg waren van een sterk staaltje van hightech speurwerk door de politie.

  Op de persconferentie meldde de officier van justitie dat het onderzoek is opgestart omdat er aanwijzingen waren dat een bedrijf uit Elst cryptofoons verkocht aan criminele organisaties. Ze benadrukte toen dat de operatie is uitgevoerd "binnen de strikte kaders van de wet, na voorafgaande toetsing door de rechter-commissaris".

  De eerste strafprocessen zijn intussen begonnen. Zo moeten meerdere drugshandelaren uit de regio Enschede zich voor de rechter verantwoorden.

  BEKIJK OOK

  Beveiliging door politie gekraakte 'cryptofoons' was twijfelachtig

  Politie keek live mee met geheime berichten criminelen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 08 november 2018 @ 00:38
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG 'CRYPTO' OPSPORING. Wás deze methode wel zo veilig als de criminelen zelf dachten? Het was wellicht een veel makkelijker technische zaak voor de politie als eerder was voorgesteld?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Beveiliging door politie gekraakte 'cryptofoons' was twijfelachtig

  GISTEREN, 18:07

  BINNENLANDTECH

  Screenshots van de 'gekraakte' chat-app NOS

  GESCHREVEN DOOR

  Joost Schellevis redacteur Tech

  De criminelen die werden afgeluisterd door de politie van Oost-Nederland bij het gebruik van zogeheten cryptofoons, waren relatief eenvoudig om de tuin te leiden. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Alleen gebruikers van de telefoons die bij het starten van elk chatgesprek opletten, merkten dat er iets mis was met hun verbinding.

  De politie wist ruim 250.000 berichten van criminelen in handen te krijgen door het oprollen van de dienstzo werd gisteren bekend. Tientallen mensen zijn opgepakt en de politie kwam zaken als drugshandel, wapenbezit en witwassen op het spoor. Ook twee mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de app, zijn opgepakt.

  Wat is versleuteling?

  Bij versleuteling worden gegevens wiskundig door elkaar gehusseld. Alleen wie de goede wiskundige sleutel heeft, kan de berichten ontcijferen. Dat principe wordt gebruikt voor WhatsApp en bij internetbankieren, maar heeft ook een keerzijde: het is met encryptie voor de overheid lastiger om gesprekken van criminelen of terroristen af te luisteren.

  De bewuste chatdienst, IronChat, hanteerde een sterke vorm van versleuteling. Daarbij hebben alleen de geprekspartners de wiskundige sleutel in handen waarmee berichten kunnen worden gelezen. Ook het populaire WhatsApp gebruikt die vorm van versleuteling.

  Maar als die wiskundige sleutel door een hacker stiekem wordt vervangen door een lopersleutel, kan een onbevoegde wel meelezen. Als de politie dat in dit geval had willen doen, was dat een goede ingang: de versie van de IronChat-app die de NOS onderzocht, waarschuwde zijn criminele gebruikers nauwelijks als de verbinding mogelijk werd onderschept.

  Alleen criminelen die handmatig de wiskundige handtekening van hun geprekspartners controleerden, kunnen hebben gemerkt dat ze werden afgetapt. "Versleuteling is ingeschakeld, maar gesprekspartner is niet geverifieerd", toonde de app bij een cryptografische sleutel die niet werd herkend.

  "De gemiddelde gebruiker snapt zonder uitleg niet wat dit precies betekent", zegt onderzoeker Rik van Duijn van beveiligingsbedrijf Dearbytes. "Je zou verwachten dat een app die zich zo duidelijk op encryptie richt, duidelijker is."

  Doordat de waarschuwing in een veel kleiner lettertype wordt gegeven dan de rest van het gesprek en er geen opvallende kleuren worden gebruikt, is de kans groot dat gebruikers er overheen lezen.

  Het uiterlijk van IronChat NOS

  Dat een cryptografische sleutel is veranderd, hoeft niet per se te betekenen dat er wordt geknoeid met de verbinding. "Het kan ook zijn dat iemand de app opnieuw heeft geïnstalleerd of een nieuwe telefoon heeft, want dan krijg je ook een nieuwe sleutel", zegt Van Duijn. "Maar als je dat niet controleert, weet je niet of je misschien met heel iemand anders aan het praten bent."

  Of de politie inderdaad op deze manier te werk is gegaan, is onbekend. Wel bevestigde een woordvoerder de politie dinsdagavond dat de server die is gebruikt om berichten uit te wisselen, is gekraakt. Hoe dat precies is gebeurd, is onbekend: de politie houdt de kaken stijf op elkaar.

  Andere fouten

  De chat-app valt ook op door andere onvolkomenheden. Zo controleert de app niet standaard of de computerserver die wordt gebruikt om berichten uit te wisselen met andere gebruikers, wel de juiste is. Daardoor was het nog makkelijker om berichten van gebruikers te onderscheppen.

  Ook betalen gebruikers honderden tot duizenden euro's per jaar om de app te mogen gebruiken, maar is de app nauwelijks beschermd tegen mensen die hem gratis willen gebruiken. In ruil voor hun geld krijgen gebruikers een code die ze moeten invoeren in een activatiescherm. Dat scherm blijkt echter eenvoudig te omzeilen.

  De paniek-modus in IronChatNOS

  "Die code was gewoon een combinatie van een aantal getallen", zegt onderzoeker Van Duijn, die de code kraakte. "Iedereen die kan optellen, kan die combinatie achterhalen." Wel moet iemand daarvoor de broncode van de app kunnen lezen.

  De app bevat verder een functie, die alle gegevens in één keer zou moeten verwijderen maar in de praktijk weinig uithaalt. "Zo goed als nutteloos", aldus privacy-onderzoeker Floor Terra op Twitter: "Geen enkel probleem om gewiste bestanden terug te halen en lang niet alle interessante bestanden worden verwijderd."

  Reactie politie

  "Over onze precieze werkwijze doen we geen uitspraken om onze methoden te beschermen. Onze inzet is vooraf getoetst door de rechter-commissaris en is binnen de kaders van de wet. We hebben duidelijk uitgelegd waarom we in deze zaak onderzoek doen: we hadden voldoende aanwijzingen dat deze telefoons gebruikt werden tussen criminelen."

  Stickers

  Hoewel IronChat in de kern niet veel verschilt van legitieme chatapps als WhatsApp, zijn er wel een aantal verschillen. Zo vallen de 'IronMoticons' op, digitale stickers die gebruikers naar elkaar kunnen sturen. Opvallend is de "Shoot'M'-sticker. Ook zijn de makers mogelijk geen fan van Donald Trump: de 'Dumb Donald'-knop levert een afbeelding van Donald Trump op.

  De IronMoticons NOS

  Ook doet de versie van de app die de NOS onderzocht, zich standaard voor als een app voor medische doeleinden. Zo heet de app 'Medicom', heeft het icoon van de app de uitstraling van dat van een medische applicatie en is er in het loginscherm een stethoscoop te zien. Pas nadat een gebruiker is ingelogd, is de naam IronChat te zien. In een oudere versie van IronChat zit een speciale 'politiemodus', maar onduidelijk is wat die doet.

  Apparaten

  De makers van IronChat richtten zich ook op andere diensten: zo boden ze een wifi-router aan die standaard alle verbindingen versleutelt, wat bijvoorbeeld aftappen lastiger maakt. Ook boden de makers de dienst IronTrack aan, die het mogelijk lijkt te maken om iemands fysieke locatie te volgen. Het volgen van elkaars locatie is populair in criminele kringen, bijvoorbeeld om een liquidatie voor te bereiden.

  'Medicom', zoals de app zichzelf noemt NOS

  Voor dit artikel onderzochten we een versie van de chat-app die in omloop is. Het is onbekend hoeveel versies van de app er in omloop zijn. We logden in op de app door een alternatieve chatserver in te stellen in de app - de officiële is immers uit de lucht gehaald.

  Voor de technisch onderlegde lezer: IronChat is in feite een XMPP-client voor Android met standaard ingeschakelde OTR-ondersteuning. Met een belangrijke beperking: vanuit de app kon je enkel XMPP-gebruikers toevoegen die op de server van de eigenaar van IronChat zaten.

  BEKIJK OOK

  Politie keek live mee met geheime berichten criminelen

  Deel dit artikel: 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 07 november 2018 @ 00:19
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen. vervolg topic 8: POLITIE KRAAKT VERSLEUTELDE CRYPTO-BERICHTEN CRIMINELEN en kijkt mee met het uitevoeren van criminele aktiviteiten. Ruim 100 verdachten in beeld of al aangehouden daarvoor. 

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Woensdag 07 november 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie: Versleutelde berichten criminelen gekraakt, honderd verdachten

  Politie: Versleutelde berichten criminelen gekraakt, honderd verdachten

  06 november 2018 17:05 Laatste update: een uur geleden

  De politie heeft een doorbraak bereikt in het onderscheppen van versleutelde berichten tussen criminelen. Agenten konden hierdoor enige tijd live meekijken met de geheime berichten van deze personen, legt de politie dinsdag uit. Er zijn meer dan honderd verdachten in beeld die nog niet allemaal zijn opgepakt. 

  In het kort

  • Politie kon live meekijken bij 258.000 chatberichten van criminelen
  • Er zijn meer dan honderd verdachten in beeld die nog niet allemaal zijn opgepakt
  • De server en de website van versleutelde berichtgeving zijn offline gehaald en de eigenaren zijn opgepakt
  • Op meerdere locaties in Nederland doorzoekingen uitgevoerd

  "Hiermee hebben politie en het Openbaar Ministerie criminelen die zich veilig waanden voor de autoriteiten een gevoelige slag toegebracht", aldus de politie.  

  De criminelen maakten gebruik van zogeheten cryptofoons die duizenden euro's kosten. Ze dachten versleuteld te kunnen communiceren met de applicatie Ironchat. De politie heeft echter toegang weten te krijgen tot de server waarmee de communicatie plaatsvond en kon de berichten ontsleutelen. 

  Tijdens de operatie hebben de agenten 258.000 chatberichten live mee kunnen lezen. "Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in onderzoeken", aldus de politie. Veel mensen zijn inmiddels opgepakt en de verkregen informatie speelt in "waarschijnlijk meer dan honderd zaken".

  Politie kraakt berichten criminelen: 'Veel aanhoudingen volgen'

   Politie: 'Er zullen nog veel aanhoudingen volgen'

  Politie vond onder meer automatische wapens en drugs

  Op meerdere locaties in Nederland hebben doorzoekingen plaatsgevonden. Hierbij zijn automatische wapens, geld, softdrugs, xtc-labs en harddrugs gevonden.

  De server en de website van de aanbieder zijn offline gehaald door de politie. De twee eigenaren zijn opgepakt. Het gaat om een 46-jarige man uit Lingewaard en een 52-jarige man uit Boxtel. Ze worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. 

  Vergeldingsactie voorkomen door informatie

  De politie kwam door de berichten ook voorbereidingen tot een vergeldingsactie op het spoor in het criminele milieu. "Uit de chats kwam naar voren dat criminelen elkaar ervan verdachten dat zij informatie naar de politie gelekt hadden en dat hiervoor een vergeldingsactie werd voorbereid", aldus de politie. 

  Hierop is besloten om dinsdag in te grijpen. Dit leidde tot de aanhouding van drie mannen in leeftijden van 23 tot 33 jaar uit Almelo en Enschede. Ze worden ook verdacht van drugshandel.

  Door: NU.nl | Beeld: ANP

  204 reacties  

  Lees meer over: 

  Misdaad in Nederland Onderschepping cryptocommunicatie

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 30 oktober 2018 @ 00:53
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, EEN ARTIKEL OVER CYBERCRIME, veel nuttige info voor u.

  Zie en lees verder art. van POLITIE.NL de officiele politiewebsite. (bron)

  Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

  Ga naar content

  Cybercrime

  Cybercrime is misdaad gepleegd met ICT. Dat kan een computer zijn, of een smartphone, een smartwatch of een tablet. Kortom alles waar een processor in zit. Het strafbare feit gebeurt via een van deze middelen. Er zijn verschillende vormen van computercriminaliteit: hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, enzovoort.

  U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. Daarom hanteert de politie voor de opsporing ook geavanceerde middelen en technieken.
  Daarnaast komt er ook steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor waarbij klassieke delicten online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing, enzovoort.
  Een combinatie van beide verschijningsvormen is ook mogelijk, bijvoorbeeld het inloggen op een account met inloggegevens die via phishing zijn bemachtigd.

  Wat kunt u doen tegen cybercrime?

  Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten)
  • Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin -. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl
  • Klik niet zomaar op een link
  • Geef nooit uw inloggegevens af
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).

  Wat doet de politie tegen cybercrime?

  Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.
  In Nederland wordt ingezet op vier sporen. De overheid investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek. Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden.
  Er zijn speciale teams tegen bankenfraude (Electronic Crimes Taskforce), kinderporno (Team ter Bestrijding van Kinderpornografie en Kindersekstoerisme) en high tech crime, ofwel de meest geavanceerde vormen van cybercrime (Team High Tech Crime).
  Internationaal werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol, Interpol en de FBI.

  Kan ik aangifte doen van cybercrime?

  Van alle criminaliteit kunt u aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee. Van een aantal delicten kunt u ook online aangifte doen op deze website.

  Nieuws over cybercrime

  Ondernemers kunnen digitaal weerbaarder worden

  Links

  Gerelateerde pagina's

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 21 september 2018 @ 00:34
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, Politie lost bijna geen hackaanvallen op. Het blijft dus zeer moeilijk deze cybercrime misdaad aan te pakken, of er is te weinig kennis en mankracht in huis?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie lost bijna geen hackaanvallen op

  VANDAAG, 00:02

  TECH

  Een hacker gebruikt Metasploit om in te breken op een computer NOS

  De politie heeft vorig jaar nog geen 5 procent opgelost van in totaal 2300 aangiften over hackmisdrijven. Het aantal aangiften blijkt bovendien het topje van de ijsberg; van naar schatting 80 procent van de hacks wordt geen aangifte gedaan.

  Daarmee ligt het aantal opgeloste hackmisdrijven veel lager dan het gemiddelde aantal opgeloste misdrijven: dat is 23 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij bijvoorbeeld diefstallen ligt het cijfer ook lager dan gemiddeld, namelijk 12 procent.

  Het aantal Nederlanders dat slachtoffer is geworden van een hack ligt ongeveer even hoog als vorig jaar. Wel daalde het aantal opgehelderde zaken.

  Online pesten

  In totaal is zo'n 11 procent van de Nederlanders vorig jaar slachtoffer geworden van een 'cyberincident', waaronder hackaanvallen maar ook online pesten en identiteitsfraude. Slechts in 27 procent van de gevallen werd er aangifte gedaan.

  Uit het onderzoek blijkt ook dat relatief veel mensen beveiligingssoftware op hun computer draaien, maar dat dat op mobiele telefoons minder gangbaar is. Volgens beveiligingsdeskundigen hoeft dat ook niet per se: malafide software komt op mobiele telefoons veel minder voor.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 21 juli 2018 @ 00:27
  #9
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, INTERNETOPLICHTING, JAREN GELEDEN AL VOOR GEWAARSCHUWD EN OOK NU WEER ECHTE ACCOUNTS GESTOLEN DOOR CRIMINELEN en zij bestellen via internet, bekend internetshops als Zalando, Bol.com, Wehkamp etc. De spullen worden afgehaald bij ophaalpunt en DE REKENING NAAR DE ECHTE acooutnhouder gezonden, kunnen u en ik zijn, die echter helemaal van niets weten. WEES OP UW HOEDE....Ikzelf kreeg eergisteren van ZIGGO een mail 'dat ik mijn bestelling nog niet had afgerond', ben overigens wel klant daar...? Vandaag een mail dat er een vergissing was, want inderdaad ik hád niets besteld? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Criminelen shoppen bij webwinkels met gestolen accounts'

  GISTEREN, 16:59

  BINNENLANDECONOMIE

  ANP

  Internetcriminelen bieden gehackte accounts van Bol.com, Wehkamp, MediaMarkt en Zalando te koop aan. Daarmee kunnen vervolgens dure spullen worden gekocht met de optie om ze achteraf te betalen. De rekening gaat naar de oorspronkelijke eigenaar van het account als het product al door de besteller is ontvangen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

  De criminelen bemachtigen de accounts via datalekken bij bijvoorbeeld LinkedIn en Yahoo. Omdat veel mensen dezelfde wachtwoorden gebruiken, werken die vaak ook bij webshops. De gekraakte accounts worden vervolgens aangeboden voor een euro per stuk. Toegang tot het bijbehorende e-mailadres kost een euro extra. De betalingen verlopen met bitcoins, de digitale betalingsmunt.

  RTL bestelde zelf ook een aantal accounts. Daarmee lukte het om onder meer iPhones, draadloze koptelefoons en dure merkkleding te bestellen. De spullen werden binnen een dag geleverd op afleverplekken waar je geen identiteitsbewijs nodig hebt om de spullen in ontvangst te nemen, zoals kluisjes van DHL.

  Controle is wisselend

  De politie zegt tegen RTL Nieuws dat het jaarlijks gaat om vele honderden slachtoffers. De spullen die via de gehackte accounts zijn gekocht, worden meestal snel weer doorverkocht via Marktplaats of pandjeshuizen.

  De controle bij de webshops is mager, concludeert RTL. Redacteuren bestelden spullen bij Zalando, Wehkamp en Bol.com. Alleen Wehkamp belde in een aantal gevallen de oorspronkelijke eigenaar van het account om te controleren of er wel echt voor zo'n groot bedrag was besteld. De andere webshops ondernamen geen actie.

  Een slachtoffer van de account-fraude zegt tegen RTL dat ze er toevallig achter kwam dat haar account was gebruikt om onder meer een dure jas en een Playstation te kopen. Toen ze 's avonds bevestigingsmails van de bestelling zag, heeft ze snel nog alles kunnen annuleren.

  Verkopers van de accounts geven dan ook de tip om vlak voor middernacht te bestellen, als de meeste mensen al in bed liggen. Wordt ook het e-mailadres gekocht, dan kan de crimineel de mails in het account zelf verwijderen.

  Pizzapunten

  RTL Nieuws liet ook een pizza bezorgen op de redactie. Die was betaald met 'pizzapunten' van New York Pizza. De accounts bij het fastfoodbedrijf worden vaak misbruikt, vertelde een van de verkopers aan RTL. New York Pizza zegt dat er inmiddels een 'grootschalig politieonderzoek' loopt.

  BEKIJK OOK

  Datalek bij Ticketmaster: 'geen bewijs' dat Nederlanders zijn getroffen

  Zoekmachine voor wachtwoorden: schrikken, maar er staat niets nieuws op

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 14 juni 2018 @ 00:23
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, APPLE brengt beperking voor ontgrendelen iPhone door politiediensten definitief uit. Een handicap voor de opsporingsdiensten, toch deze zullen hierop technisch ook wel weer iets vinden? Echter ook de nieuwe privacywetgeving gebiedt hen al, de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Ook verder 'onschuldige burgers'als u en ik kunnen dan toch iets beter beschermd worden?  

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Donderdag 14 juni 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Apple brengt beperking voor ontgrendelen iPhone door politiediensten definitief uit 

  Foto: AFP

  Gepubliceerd: 13 juni 2018 22:59

  • Apple gaat het met een update aan zijn besturingssysteem iOS voor politie- en opsporingsdiensten moeilijker maken om iPhones en iPads te ontgrendelen en vervolgens uit te lezen.

  De optie daarvoor komt definitief naar de nieuwste versie van het besturingssysteem iOS 12, zegt Apple tegen persbureau Reuters. Met de update wil het bedrijf bezitters van zijn apparaten beter beschermen tegen politiediensten, criminelen en spionnen.

  De functie zit al in de testversie van het nieuwe besturingssysteem, dat deze maand beschikbaar werd. De definitieve update komt in het najaar naar alle iPhones en iPads die nu iOS 11 ondersteunen.

  Met de update vraagt een iPhone of iPad altijd om een pincode zodra hij met een usb-kabel aan een computer gekoppeld wordt, als die pincode het afgelopen uur niet eerder ingegeven is. In de praktijk betekent de update dat politiediensten maximaal een uur de tijd hebben om iPhones te ontgrendelen.

  Bedrijven zoals Cellebrite en GrayShift bieden politie- en opsporingsdiensten de mogelijkheid om, via de usb-kabel, in de iPhone te komen. Apple zegt de update niet uit te voeren om deze diensten dwars te zitten. "We hebben het grootste respect voor de politie, en we voeren onze beveiligingsupdates niet uit om het hen lastiger te maken."

  Door: NU.nl/Reuters 0 reacties  

  Lees meer over: 

  Apple iOS 12

  Gewijzigd op 2018-11-07 00:14:31
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 25 mei 2018 @ 00:27
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE GAAT SAMENWERKEN MET 'VRIJWILLIGERS'DIE VEEL WETEN OF WERKZAAM ZIJN in de internetbusiness. Hun kennis en wetenschap wordt aangewend bij de beveiliging van computers en eventueel opsporing van cybercrime. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie onderzoekt inzet van vrijwilligers om computers te beveiligen

  GISTEREN, 23:24

  BINNENLANDPOLITIEKECONOMIE

  ANP

  De politie onderzoekt de mogelijkheid om politievrijwilligers in te zetten op het gebied van computerveiligheid. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid antwoordt dit op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Rutte. Het Kamerlid zegt dat de politie in Groot-Brittannië dat al doet, in samenwerking met het bedrijfsleven.

  De politie in Nederland is bezig digitaal talent te werven, maar moet concurreren met het bedrijfsleven. Volgens Kamerlid Arno Rutte hebben bedrijven al veel moeite om de benodigde mensen aan zich te binden, terwijl hun arbeidsvoorwaarden vaak beter zijn. Rutte: "De kans dat de politie daar in mee kan gaan is nihil."

  In het Verenigd Koninkrijk zitten ze met hetzelfde probleem. De politie daar werkt nu samen met het bedrijfsleven om medewerkers in te zetten als vrijwilliger, zegt Rutte.

  Krijtstreeppakken als politievrijwilliger

  Het idee is dat een medewerker enkele uren per week of per maand als vrijwilliger bij de politie aan de slag gaat, terwijl het bedrijf zijn of haar uren doorbetaalt. Rutte: "Mensen uit de City, de krijtstreeppakken, die werken als vrijwilliger om de financiële boeven aan te pakken en met cyberdeskundigheid is dat precies hetzelfde."

  Voordeel is dat zeer schaarse kennis beschikbaar komt voor de politie, met steun van werkgevers. Het belang van het bedrijfsleven is, volgens Rutte, dat cyberkennis en deskundigheid bij de politie voldoende aanwezig is. "Uit de gesprekken die ik heb gevoerd, blijkt dat ook Nederlandse werkgevers openstaan voor een dergelijke samenwerking."

  Rutte wil daarom dat de minister samen met de korpschef bekijkt of ook in Nederland een vrijwillige politie-inzet kan komen op het gebied van computerveiligheid, die wordt ondersteund door werkgevers.

  'Indrukwekkend wat politievrijwilligers nu al doen'

  Minister Grapperhaus is enthousiast geraakt over het fenomeen politievrijwilliger. Hij heeft een aantal van hen ontmoet tijdens een werkbezoek. "Het was half april, op een vrijdagavond. Ik kan u verzekeren, dat is echt buitengewoon indrukwekkend wat mensen, zonder enige vergoeding, in hun vrije tijd, naast hun gewone werk bereid zijn te doen voor de politie."

  Bij die gelegenheid heeft hij ook mensen gesproken die hem hebben verteld dat ze beschikken over cyberexpertise. "Ik ondersteun daarom dit idee zeer en de politie gaat ermee aan de slag", heeft de minister de Kamer laten weten.

  Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoe de screening moet verlopen, of de vrijwillige inzet bij de politie verenigbaar is met de baan van de vrijwilliger en of er aanvullende opleidingen nodig zijn.

  Deel dit artikel: 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 11 mei 2018 @ 00:47
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, een GOED SUCCES IN DE CYBERCRIME: Politie pakt handelaar gekraakte digitale bankrekeningen. De daders gaan dan toch niet helemaal vrijuit...

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie pakt handelaar gekraakte digitale bankrekeningen

  WOENSDAG, 12:08

  AANGEPAST WOENSDAG, 15:48

  BINNENLAND

  Criminele marktplaats Hansa Market ANP

  De politie heeft een man opgepakt die handelde in gekraakte bankrekeningen van de digitale betaalservice PayPal. Deze 28-jarige Rotterdammer verkocht de gestolen inloggegevens van duizenden PayPal-gebruikers, waarmee op internet aankopen en betalingen kunnen worden gedaan.

  Op die manier kunnen de bestolen PayPal-gebruikers voor duizenden euro's het schip in gaan, schrijft de politie in een persbericht. De politie laat in het midden of dat ook is gebeurd, of dat de digitale bankrekeningen op tijd werden geblokkeerd.

  Drugs en wapens

  De verdachte verkocht de gekraakte bankrekeningen via verschillende digitale marktplaatsen op het Dark Web, het ondergrondse internet. Daar worden voornamelijk illegale goederen, zoals drugs en wapens, verkocht.

  Een van die marktplaatsen, Hansa Market, werd vorig jaar overgenomen door de politie. Voordat de site werd ontmanteld werden de data gebruikt om verkopers van illegale goederen op te sporen. Zo is ook de huidige verdachte ontdekt.

  De Rotterdammer zit vast.

  Video afspelen

   01:14

  Zo kreeg de politie de illegale marktplaats Hansa Market in de greep

  BEKIJK OOK

  'Inventief' drugs-postorderbedrijf met 3D-printers opgerold

  Politie spoort mensen op die drugs op dark web kochten

  Dark web niet zo anoniem als je denkt: elf verdachten in beeld

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-05-25 00:23:06
  handtekeningafbeelding