51 keer bekeken

COLD CASES en oplossingen daarvan

 • donderdag 08 november 2018 @ 00:15
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE OPGRAVING IN ZAKE WILLEKE DOST, NA STERK AANDRINGEN VAN VRIJWILLIGERS die een verdachte plek hadden gevonden en daar zelf wilden gaan graven. Mogelijk komt er nu ook aan deze cold casezaak duidelijkheid?  

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Donderdag 08 november 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie gaat graven in Koekange in zoektocht naar lichaam Willeke Dost

  Politie gaat graven in Koekange in zoektocht naar lichaam Willeke Dost

  07 november 2018 19:33 Laatste update: 2 uur geleden

  De politie gaat graven op privéterrein achter de boerderij van de pleegouders van Willeke Dost in Koekange. Het meisje verdween in 1992 op vijftienjarige leeftijd.

  De mededeling van de politie volgt op de graafactie die twee mannen op touw wilden zetten in hun zoektocht naar het lichaam van Dost.

  Dinsdag vond een gesprek met het tweetal plaats. De mannen hadden kenbaar gemaakt over nieuwe informatie te beschikken, die tot de vindplaats van het lichaam van Dost zou kunnen leiden.

  De politie schrijft al sinds eind vorig jaar van de informatie op de hoogte te zijn geweest. Er is destijds nader onderzoek naar gedaan en waarna is besloten niet te gaan graven.

  Na aanvullende gesprekken met getuigen en het opnieuw bekijken van grondradarbeelden, hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) woensdag besloten dat alsnog te doen. De onrust in Koekange en omgeving heeft bijgedragen aan dat besluit, aldus de politie in een verklaring. De graafwerkzaamheden moeten binnen een week beginnen.

  De politie benadrukt in de verklaring dat het onderzoek kan worden geschaad als mensen naar de plek in kwestie komen. Burgers wordt verzocht de resultaten van het politieonderzoek af te wachten.

  Initiatiefnemer burgeractie blij met politieonderzoek

  Een van de initiatiefnemers, Jan Huzen, is erg blij met het besluit van de politie, laat hij in een reactie weten. "Dit is supergoed, wij zijn heel erg blij." 

  Huzen zegt dat de politie heeft beloofd dat hij en de andere initiatiefnemer, Ab Bruintjes, nauw betrokken worden bij de graafplannen. "Donderdag wordt er een planning gemaakt. Er moet ontzettend veel geregeld worden, er komt veel bij kijken. Waarschijnlijk kan het graven ergens begin volgende week plaatsvinden, verwacht ik."

  Dost verdween spoorloos op schooldag

  Dost verdween 26 jaar geleden. Haar pleegouders zagen de tiener in de ochtend van 15 januari niet, maar dachten dat ze mogelijk al op de fiets naar school was gegaan. In de avond, toen bleek dat deze gedachte niet klopte, is ze als vermist opgegeven.

  Aanvankelijk werd gedacht dat Dost vrijwillig was vertrokken. Later werd de zaak grondiger onderzocht door de politie.

  Pleegmoeder en -broer eerder opgepakt

  De pleegmoeder en -broer van het meisje werden in 2010 enige tijd vastgehouden, omdat ze verdacht werden van betrokkenheid bij haar vermissing. Zowel in de woning als daarbuiten is toen intensief naar het lichaam van Dost gezocht. Dat leverde niets op.

  In 2011 is de zaak gesloten. Een jaar later heeft een tante van Dost nog geprobeerd de vervolging van de pleegmoeder en -broer af te dwingen, maar dat is niet gelukt.

  Nog voordat Dost één jaar oud was, kwamen haar ouders om bij een verkeersongeluk. Daarna woonde ze bij familieleden, bij pleegouders en in verschillende opvanghuizen.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: NU.nl | Beeld: ANP

  21 reacties  

  Lees meer over: 

  Misdaad in Nederland

  Gewijzigd op 2018-11-08 00:22:03
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 04 september 2018 @ 00:18
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, VOORMALIGE, GEPENSIONEERDE RECHERCHEURS bieden zich aan om COLDCASE zaken mede te helpen oplossen. Gezien hun ervaringen een goede zaak en tevens een oplossing voor het personeelsgebrek. Zij doen dit echter voornamelijk voor de nabestaanden van de slachtoffers, die in de grootste onzekerheid verkeren, vele en vele jaren vaak al en in feite een onmenselijk bestaan leiden, eigenlijk lIJden.

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  Vandaag

  Oud-rechercheurs willen cold cases oplossen: 'Ik doe het voor nabestaanden'.

  Oud-politieman Dick Steffens in zijn kantoor 

  © Editie NL

  De Nederlandse Politiebond is in gesprek met oud-politierechercheurs die ook na hun pensioen staan te trappelen om onopgeloste misdrijven te onderzoeken. Honderden cold cases liggen nog op de plank en voormalige politiemensen willen nabestaanden van die slachtoffers aan antwoorden helpen.

   

  Volgens de Nederlandse Politiebond kunnen gepensioneerde rechercheurs bijdragen aan het oplossen van zaken. Op dit moment werken de tien cold case-teams van de politie-eenheden aan 130 onopgeloste zaken. Er liggen nog 1500 moord- en doodslagzaken op de plank die weer onderzocht moeten worden. Daar heeft de politie dus geen tijd voor.

  ZIE OOK: Nabestaande coldcasezaak: 'Nieuwe technologie geeft hoop'

  Dick Steffens is één van die oud-politiemensen die zich graag inzet om zaken op te lossen. Hij is een eigen recherchebedrijf begonnen na zijn werk voor de politie. "Ik denk dat mijn ervaring van waarde is," zegt Steffens tegen Editie NL. "Ik stam uit de tijd van vingerafdrukken en technische recherche. Het kan nooit kwaad om ons eens naar dit soort zaken te laten kijken."

  Tekst gaat verder na foto

  Tegen tunnelvisie

  "Hoe ouder een zaak is, hoe lastiger die is op te lossen," zegt Steffens. "Laat ons dossiers lezen en aantekeningen maken." Een nieuw paar, ervaren, ogen kan volgens de oud-politieman tunnelvisie voorkomen.  

   

  Ondanks hun kennis, kunnen de oud-rechercheurs niet alles onderzoeken. "Een gepensioneerde heeft geen opsporingsbevoegdheid meer," legt Mick van Wely, misdaadverslaggever van De Telegraaf, uit. "Iemand een vrijwilligersstatus geven kan wel, dan krijg je net iets meer bevoegdheden."

  Voor de nabestaanden

  Steffens hoopt dat er een organisatie opgericht wordt met gepensioneerde politiemensen zoals hijzelf. "Ik weet dat de politie normaal gesproken niet zit te wachten op inmenging van buitenaf. Een cold case-team vol oud-rechercheurs, geleid door een politiefunctionaris, zou tijdelijk beëdigd kunnen worden."

  Voor zijn werk zijn de nabestaanden de grootste drijfveer. "Het is voor hen zo fijn het gevoel te hebben dat er nog naar de moordzaak van een familielid wordt gekeken," zegt Steffens. "Het zal per onderzoek verschillen wat we kunnen doen, maar we kunnen heel veel toevoegen."

  Bekijk de video hier:

  Zie oorspronkelijke artikel

  Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

  Meer op rtlnieuws.nl:

  Editie NL

  Gewijzigd op 2018-11-08 00:21:30
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 26 juni 2018 @ 00:26
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, 'COLDCASEZAAK ZEELAND', een zeer onbegrijpelijke verdwijning. De politie neemt deze na vele jaren, 2010, toch weer onder de opsporingsloep. INDIEN u die dit leest meer weet, ook uw bevindingen zijn wellicht cruciaal? Je weet nooit, meerdere mensen lezen ook de nieuwsclubs (dagelijks) hier op clubs.nl.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie opnieuw bezig met mysterieuze verdwijning in Zeeland

  VANDAAG, 12:16

  BINNENLAND

  Sandra Ploegstra, echtgenote van Herman Ploegstra, toont foto van haar vermiste man OMROEP ZEELAND

  De politie houdt vanavond een bijeenkomst in het Zeeuwse Sluis in de hoop een coldcase-zaak alsnog op te lossen. Het gaat om de verdwijning van Herman Ploegstra uit IJzendijke in 2010. De 35-jarige kraanmachinist en brandweerman kwam na een avondje sporten niet meer thuis.

  Zijn auto werd tussen Breskens en IJzendijke langs de kant van de weg gevonden. De sleutels zaten nog in het contact en zijn portemonnee en brandweerpieper lagen op de grond. In de auto zaten kleine bloedspetters, die van Ploegstra bleken te zijn. De politie denkt dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf.

  Zaak heropend

  Vanavond geeft de politie uitleg over de zaak aan bewoners van IJzendijke en omgeving. "In zulke kleine gemeenschappen zie je vaker dat mensen wel meer weten, maar daar niet makkelijk over spreken", zegt Ralph Nagelkerke van het Zeeuwse coldcase-team. "Wij hopen dat die mensen na zoveel jaar toch wroeging hebben."

  Een coldcase-team van de politie heeft de zaak onlangs heropend. Aanleiding was een anonieme tip over de zaak. Die tip leverde geen concreet resultaat op, maar zorgde er wel voor dat de zaak opnieuw werd bekeken. Oude sporen worden nu met nieuwe technieken onderzocht. Hernieuwde aandacht voor de zaak leverde de afgelopen week 15 nieuwe tips op.

  Ook heeft de politie de BMW X5 waar Ploegstra destijds in reed bij de huidige eigenaar in beslag genomen voor onderzoek. Ook daar hoopt de politie nieuwe informatie uit te halen met techniek die in 2010 nog niet voorhanden was. "Onze forensische experts denken dat er een kans is dat we nog iets vinden, zoals dna-materiaal of gegevens uit de boordcomputer", zegt Nagelkerke.

  Crime passionel?

  Volgens de leider van het coldcase-team zijn er meerdere scenario's voor de verdwijning van Herman Ploegstra. "Er zijn incidenten binnen de familie geweest, die we opnieuw onderzoeken. Hij heeft ook een aantal buitenechtelijke relaties gehad, dus het zou ook om een crime passionelkunnen gaan."

  Sommige familieleden van Ploegstra zeiden eerder dat hij mogelijk in criminele zaken verzeild was geraakt. De politie heeft daar weinig aanwijzingen voor. Ook acht de politie het niet waarschijnlijk dat hij moedwillig is verdwenen. Ploegstra liet zonder enige boodschap een dochter achter en heeft ook financieel geen enkel spoor nagelaten. Nagelkerke: "Het zou heel mooi zijn als we Herman na al die jaren kunnen vinden."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 24 mei 2018 @ 00:36
  #1

  Goedemorgen, NIEUWE TECHNIEKEN LEIDEN TOT MEER OPLOSSINGEN 'COLD CASES'? Dat zou en is uiteraard heel goed!

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten bij cold cases

  GISTEREN, 07:15

  AANGEPAST GISTEREN, 10:38

  BINNENLAND

  NIEUWSUUR

  De politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten bij het oplossen van oude politiezaken. De politie hoopt met de nieuwe technologie cold cases sneller op te lossen. Er zijn in Nederland zo'n 1500 cold cases, waaronder duizend onopgeloste moordzaken.

  Experts hebben een systeem gebouwd dat gedigitaliseerde dossiers kan lezen en automatisch de forensische sporen in beeld brengt. Op basis daarvan ontstaat een overzicht van zaken die de meeste kans maken om opgelost te worden. Op die manier kost het analyseren van een zaak geen weken meer, maar een dag.

  Digitalisering

  De eerste stap die moet worden gezet, is dat oude dossiers digitaal worden gemaakt. Naar schatting gaat het om 25 miljoen pagina's in papieren dossiers. Slechts 15 procent van de onopgeloste zaken is op dit moment gedigitaliseerd.

  Na de digitalisering wordt de nieuwe technologie ingezet om te kijken welke oude zaken de grootste kans hebben om opgelost te worden. In de huidige situatie zou het tientallen jaren kosten om de sporen in alle cold cases inzichtelijk te maken.

  Coldcasekalender

  Van alle heropende cold cases wordt nu ongeveer 35 procent opgelost. Nieuwe informatie van getuigen en forensische sporen spelen daarbij een belangrijke rol. Eerder verspreidde de politie een coldcasekalender in Nederlandse gevangenissen. Dankzij die kalender werden in 2017 zeven cold cases heropend.

  Het nieuwe systeem is geen vervanging van de rechercheur, maar maakt wel veel meer mogelijk, benadrukt recherchekundige Roel Wolfert. "Met systemen als deze kunnen we in de toekomst veel meer. Verbanden zien tussen zaken bijvoorbeeld. En misschien is dit ooit ook wel toe te passen op hot cases."

  De politie presenteert morgen en vrijdag de nieuwe ontwikkeling op een technologie-conferentie. Daar wordt ook aan het publiek gevraagd om mee te denken, zodat het systeem verder ontwikkeld kan worden.

  BEKIJK OOK

  Moordkalender bewijst nut, negen zaken opnieuw onder de loep

  'Het dna-tijdperk betekent dat je cold cases weer kunt opwarmen'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding