304 keer bekeken

COLD CASES en oplossingen daarvan

 • zaterdag 15 juni 2019 @ 00:19
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, WEER EEN COLD CASEZAAK OPGELOST? Deze vond in 2010 plaats in Meppel. Al eerder werd deze man aangehouden hiervoor maar vrijgelaten kennelijk wegens gebrek aan bewijs, evenzo een vrouw. Nu heeft de politie mogelijk wél voldoende en overtuigend bewijs? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Verdachte uit Meppel aangehouden voor moord uit 2010.

   VANDAAG, 12:16

  REGIO

  De politie heeft vanmorgen een 42-jarige man uit Meppel aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Halil Erol uit Steenwijk. Erol verdween in februari 2010. Er werden later op verschillende plekken in het land ledematen van hem teruggevonden.

  De 42-jarige verdachte is aangehouden naar aanleiding van nieuw forensisch onderzoek. Op destijds aangetroffen goederen zijn sporen gevonden die in richting van de aangehouden verdachte wijzen, meldt de politie. Gisteren deden agenten onderzoek in de toenmalige woning van de man.

  Romp

  Een maand na de verdwijning van Erol in 2010 werd zijn auto teruggevonden in Haren in Groningen. Het voertuig stond in brand. Een paar maanden later werden ledematen van het slachtoffer aangetroffen. Jaren later vonden wandelaars zijn romp.

  In 2010 werd een man opgepakt, maar hij werd later vrijgelaten. De verdachte die nu is aangehouden, is mogelijk dezelfde man, meldt RTV Drenthe. Halil Erol zou op de dag van zijn verdwijning nog een deel van de dag hebben doorgebracht in de woning van deze verdachte, samen met zijn ex-vrouw en kinderen.

  Beloning voor gouden tip

  In 2017 werd een 39-jarige inwoonster van Groninger aangehouden. Uiteindelijk kon niet worden vastgesteld of zij iets met de dood van de man te maken heeft gehad. Het is onduidelijk waarom Erol is omgebracht. Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak.

  BEKIJK OOK

  Vrouw uit Groningen opgepakt voor moord uit 2010

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Drenthe

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 05 juni 2019 @ 00:44
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE AMSTERDAM GEBRUIKTE OMSTREDEN METHODE VOOR OPLOSSING COLDCASEZAAK. Een underover agent heeft zo een bekentenis van de dader kunnen afdwingen?  

  Zie en lees verder art. van NU.NL (BRON)

  Woensdag 05 juni 2019 |

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Politie gebruikte omstreden methode voor moordbekentenis in cold case'

  'Politie gebruikte omstreden methode voor moordbekentenis in cold case'

  04 juni 2019 09:41Laatste update: 9 uur geleden

  88

  De Amsterdamse politie heeft in het coldcaseonderzoek naar de verdwijning van Patrick van Dillenburg in 2002 gebruikgemaakt van de omstreden 'Mr. Big'-undercovermethode. Dat meldt EenVandaag, dat het strafdossier van de zaak heeft ingezien.

  De Mr. Big-methode wordt ingezet in grote zaken waarin de politie wel verdachten op het oog, maar geen bewijs heeft. Infiltranten van de politie creëren een fictief crimineel netwerk rond de verdachte om hem zo tot een bekentenis te verleiden.

  In de zaak rond Van Dillenburg bekende de aan drugs verslaafde Ad K. op deze manier de moord tegenover een undercoveragent. Deze deed zich tegenover K. voor als een grote crimineel die hem een gouden toekomst schetste als hij kon bewijzen dat hij hard en meedogenloos was.

  K. zit inmiddels drie maanden vast; deze week is zijn eerste zitting. De 49-jarige verdachte uit Nederhemert ontkent nu tegenover EenVandaag echter dat hij bij de moord betrokken was. "Ik heb de undercoveragenten gewoon een broodje aap verkocht", claimt de verdachte.

  Expert zet vraagtekens bij de waarde van Mr. Big

  Het is niet bekend hoe vaak de Nederlandse politie de Mr. Big-methode precies gebruikt. In diverse landen, zoals Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, gebruikt de politie deze omstreden methode niet.

  Juridische basisregels die bij een officieel politieverhoor gelden, zoals het recht van een verdachte om te zwijgen en het verbod om druk op een verdachte uit te oefenen tijdens het gesprek, doen niet ter zake tijdens een undercoveroperatie.

  Rechtspsycholoog Peter van Koppen van de Vrije Universiteit Amsterdam zei eerder in NRC over de methode: "Juridisch zal het allemaal wel mogen. Maar het gaat om de vraag: is het verstandig? Wat bereik je ermee? Een bekentenis waarvan je geen idéé hebt wat het betekent."

  Van Dillenburg verdween in 2002

  De destijds 38-jarige Van Dillenburg is sinds 2 januari 2002 vermist. De ongetrouwde man was die betreffende avond thuis bij de moeder van zijn kind toen hij werd gebeld. Hij zei tegen haar dat hij even weg moest, maar kwam nooit meer terug.

  Omdat het volgens zijn naasten niet ongewoon was dat Van Dillenburg soms langere tijd weg is, werd hij pas later in januari als vermist opgegeven bij de politie.

  Uit politieonderzoek naar zijn vermissing blijkt dat hij mogelijk betrokken raakte bij een drugsgerelateerd conflict. Toch is de recherche er, ondanks meerdere binnengekomen tips, vooralsnog niet in geslaagd te achterhalen waar de Amsterdammer is en wat er is gebeurd.

  Politie deed na heropening zaak twee aanhoudingen

  In een "ultieme poging om meer duidelijkheid te krijgen" zetten het Openbaar Ministerie (OM) en de recherche het onderzoek recent voort. Dit resulteerde 26 februari in de aanhouding van de 49-jarige verdachte uit Nederhemert.

  Ondanks deze en een tweede aanhouding in de zaak zijn er volgens de politie nog veel onbeantwoorde vragen in deze zaak. De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die tot een doorbraak in de zaak leidt.

  Nieuwsbrief

  Door: NU.nl  Beeld: Pro Shots

  88  reacties  

  Lees meer over:

  Misdaad in Nederland  Binnenland 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 02 juni 2019 @ 00:30
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, STILLE TOCHT NABESTAANDEN 'COLDCASE' ZAKEN. Het (nog) niet opgeloste misdrijf laat grote en onverdraagzame sporen na vooral bij de nabestaanden. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Nabestaanden geven slachtoffers onopgeloste moordzaken gezicht bij stille tocht.

  Nabestaanden droegen borden met de namen en foto's van de slachtoffers ANP

   VANDAAG, 21:08

  BINNENLAND

  Nabestaanden van slachtoffers van onopgeloste moordzaken liepen vandaag mee in een stille tocht om aandacht te vragen voor deze zogenoemde coldcasezaken. Daarvan zijn er meer dan duizend in Nederland.

  Het motto van de tocht was 'zwijgen over moord blijft ongehoord'. De ruim 150 aanwezigen droegen borden bij zich met foto's van slachtoffers en hun namen, zoals 'Oma Bindi' en 'Esther Paul'.

  Onder meer de burgemeester van Almere en de landelijk portefeuillehouder cold cases van de politie waren aanwezig. Ook misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel liepen mee. Na afloop is een monument onthuld.

  Deelnemers hebben de stille hoop dat de daders zich melden. "Dat zou heel erg helpen, om hiermee om te kunnen gaan", zegt een van hen in de onderstaande video.

  Video afspelen

  01:03

  'Wij laten zien wie we moesten verliezen. Onze lieve mensen.'

  Wickey van der Meijs uit Almere nam het initiatief voor de stille tocht. Haar vader werd zeventien jaar geleden doodgestoken toen hij zijn hond uitliet. "We willen laten zien wat wij voelen", zei Van der Meijs in eerder tegen de NOS.

  Toen kwam ook Ali Speksnijder aan het woord, wier broer werd doodgeschoten bij een supermarkt. Ze schreef een brief aan de dader: "Ik heb nooit iets tegen de moordenaar kunnen zeggen. Ik weet niet wie het is. Maar op die manier probeer je toch iets van je gevoel te verwoorden. Om te vertellen wat de gevolgen zijn van zo'n groot gemis."

  BEKIJK OOK

  Nabestaanden willen 'harten van moordenaars raken' met stille tocht

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 31 mei 2019 @ 00:33
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, MOORD UIT 2001 OPGELOST, VERDACHTE, EEN EST IN CEL DAARVOOR AANGEHOUDEN. Deze zat voor een andere zaak maar meldde zichzelf daarvoor en bekende de oude moordzaak ook. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Est in Nederlandse cel aangehouden voor moord op kickbokser in 2001

   VANDAAG, 13:25

  BINNENLAND

  De politie heeft dinsdagavond een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op kickbokser Coen de Nijs in 2001. Het gaat om een 46-jarige man uit Estland, die zich zelf meldde bij de politie.

  Volgens De Telegraaf zat de man al in Nederland vast en is hij aangehouden in de penitentiaire inrichting in Ter Apel. Hij zou daar zitten voor onder meer vuurwapenbezit. Hij zou spijt hebben van zijn daden en een bekentenis willen afleggen. Het is niet bekend of dat inmiddels is gebeurd. De verdachte zou na het einde van zijn celstraf Nederland worden uitgezet.

  Liquidatie

  De Nijs (38) werd op 22 juni 2001 's middags doodgeschoten in het centrum van Alkmaar. De gestolen vluchtauto werd later uitgebrand teruggevonden in Alkmaar-Noord. Het motief voor de moord is nooit opgehelderd. De politie sprak eerder van een mogelijke afrekening. Verhalen over drugsschulden van het slachtoffer zijn nooit bevestigd.

  De verdachte wordt verhoord en zal morgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 28 februari 2019 @ 00:22
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, WEER OUDE COLDCASE ZAAK OPGELOST? Na 17 jaar een man aangehouden die mogelijk meer weet over de verdwijning van een ander waar nooit meer iets over of van is venomen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Na 17 jaar aanhouding in coldcaseonderzoek

  VANDAAG, 10:04

  BINNENLAND

  De vermiste Patrick van Dillenburg (archieffoto) POLITIE

  De politie heeft een 49-jarige man uit Nederhemert (Gelderland) aangehouden in een coldcaseonderzoek. Mogelijk heeft hij iets te maken met de vermissing van Amsterdammer Patrick van Dillenburg uit 2002.

  Van Dillenburg was op de avond van 2 januari van dat jaar thuis toen hij een telefoontje kreeg. Hij zei tegen zijn vriendin en zoontje dat hij even weg moest, maar hij kwam nooit meer terug. Omdat het niet ongewoon was dat hij langere tijd weg was, werd zijn vermissing pas later die maand gemeld.

  Mogelijk drugs

  De politie denkt dat Van Dillenburg mogelijk betrokken is geraakt bij een ruzie over drugs. Er kwamen in de loop der jaren meerdere tips binnen, maar het lukte rechercheurs niet om een aanhouding te verrichten, tot gisteren.

  Wat de rol van de 49-jarige man was bij de verdwijning van Van Dillenburg en hoe de politie hem op het spoor kwam, wil een woordvoerder niet zeggen. Dat heeft ermee te maken dat er mogelijk meer verdachten zijn en de politie wil voorkomen dat het onderzoek naar hen gevaar loopt.

  Waar Van Dillenburg is, is nog steeds niet duidelijk. De recherche denkt dat hij dood is. Voor een doorslaggevende tip heeft het Openbaar Ministerie een beloning uitgeloofd van 20.000 euro.

  Deel dit artikel: 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 februari 2019 @ 00:31
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, OUDE POLITIE-INFORMATIE LANGER BEWAARD VOOR COLD CASES in de toekomst. Voor het geval misdrijven niet direct worden opgelost, ondanks er een bwaringstermijn is, maar dan moet de wet daartoe worden aangepast.. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Oude politie-informatie langer bewaard voor cold cases

  VANDAAG, 12:45

  BINNENLANDPOLITIEK

  NOS

  Oude politiegegevens worden langer bewaard, zodat ze kunnen worden gebruikt in cold case-onderzoeken. Volgens de huidige wet moeten de gegevens na uiterlijk vijf jaar worden vernietigd, maar dat is volgens minister Grapperhaus te snel. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

  Grapperhaus steunt de aanpak van korpschef Akerboom van de Nationale Politie. Die heeft besloten dat gegevens die nog niet eerder in het onderzoek waren betrokken, niet worden vernietigd. Hij gaat daarmee in tegen de wet, maar dat is volgens de minister geoorloofd.

  "Op dit moment is het beter om deze onvolkomenheid in de naleving van de wet te accepteren", schrijft Grapperhaus. Om de privacy toch zo veel mogelijk te beschermen heeft Akerboom wel besloten dat slechts een klein aantal zogeheten poortwachters toegang krijgt tot de informatie.

  Letter van de wet

  Grapperhaus werkt aan een aanpassing van de wet, die moet leiden tot een betere balans tussen opsporingsbelangen en de privacy van burgers. Maar die wetswijziging is nog niet klaar.

  Als de politie zich aan de letter van de huidige wet moet houden, worden ook gegevens vernietigd die kunnen bijdragen aan de opsporing in cold cases. "Het oplossen van deze zaken zal hierdoor ernstig worden belemmerd. Dat wordt nu voorkomen", schrijft Grapperhaus, mede namens minister Dekker voor Rechtsbescherming.

  Op dit moment zijn er zo'n 1700 zaken aangemerkt als cold case. Het gaat dan om onopgeloste moorden en zaken waar twaalf jaar of meer gevangenisstraf op staat.

  Meer vrijwilligers

  Grapperhaus wil meer politievrijwilligers inzetten bij het oplossen van die zaken. Zij moeten oude dossiers gaan digitaliseren, zodat ze op een moderne manier doorzocht kunnen worden. Dat kan weer nieuwe inzichten opleveren in een onderzoek. Daarnaast moet het makkelijker worden om specialisten van buiten als vrijwilliger aan te trekken, zoals notarissen en cyberspecialisten.

  Eerder was aangekondigd dat de politie een experiment uitvoert met kunstmatige intelligentie om te bepalen in welke oude zaak nieuw onderzoek kansrijk is. Volgens Grapperhaus zijn de eerste resultaten daarvan positief. Er wordt nu onderzocht hoe die techniek kan worden doorontwikkeld.

  BEKIJK OOK

  'Duizend onopgeloste moorden krijgen niet de aandacht die ze verdienen'

  Slim zoeksysteem voor cold cases, maar actuele zaken krijgen altijd voorrang

  Politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten bij cold cases

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 22 januari 2019 @ 00:35
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, COLDCASEZAAK UIT 2011 OPGELOST? Vrouw (28) hiervoor nu aangehouden. Mede ook door de Coldcasekalender 2017 die eerder werd uitgegeven?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Vrouw (28) opgepakt voor moordzaak Wildervank uit 2011

  VANDAAG, 15:14

  REGIO

  POLITIE

  Een vrouw van 28 uit Stadskanaal is aangehouden voor een moordzaak uit 2011. De politie verdenkt haar van betrokkenheid bij de dood van Derk Kiers uit Wildervank.

  De 41-jarige Kiers werd in januari 2011 gevonden in zijn huis. Hij leidde daar een afgezonderd bestaan met zijn honden. Volgens de politie was bij de vondst van het lichaam meteen duidelijk dat er sprake was van een misdrijf.

  Er volgde een groot onderzoek en er werden ook meerdere mensen korte tijd opgepakt, maar de zaak bleef onopgelost. Vorig jaar kreeg de politie ineens nieuwe informatie. De politie wil niet zeggen wat voor informatie dat was, maar het leidde wel tot de aanhouding van de 28-jarige vrouw vanochtend.

  "We krijgen nog regelmatig tips in oude zaken, die trekken we altijd na", zegt een woordvoerder van de politie, tegen RTV Noord. "En dat heeft nu geleid tot deze aanhouding." Wat de relatie tussen de twee was, is niet bekendgemaakt. De politie zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten.

  Coldcasekalender

  In 2017 kreeg de moord op Derk Kiers nog een vermelding op de eerste coldcasekalender. Deze kalender met onopgeloste zaken wordt sinds een aantal jaren verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, in de hoop dat mensen met informatie zich melden bij justitie.

  Volgens de politie heeft in dit geval de vermelding op de kalender niet geleid tot de aanhouding van de vrouw uit Stadskanaal.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Noord

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 18 januari 2019 @ 00:18
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, COLDCASEKALENDER in GEVANGENISSEN EN OPSPORINGSDIENSTEN wordt ook nu weer uitgebracht in 52 weken en even zo veel zaken. Vooral in detentiecentra levert dit nog al eens 'nuttige informatie op'.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Coldcasekalender wegens succes geprolongeerd

  VANDAAG, 06:06

  BINNENLAND

  De coldcasekalender van 2018 ANP

  Met een nieuwe coldcasekalender brengt de politie weer een aantal langlopende onopgeloste zaken onder de aandacht, in de hoop op een doorbraak.

  Het is voor het derde jaar op rij dat de kalender verschijnt. Hij bevat 52 onopgeloste zaken, voor elke week één, en wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering. De zaken die erop staan, variëren van moord en doodslag tot vermissing en onbekende doden.

  De oudste zaak op de kalender van 2019 is de vermissing van Alwin Sterk uit Amsterdam in 1972.

  Onderzoeken heropend

  De afgelopen twee kalenders hebben tot een groot aantal tips geleid. In het eerste jaar verdubbelde het aantal. In 2018 kwamen er 302 tips binnen, waarvan er 40 bruikbaar bleken. In dertien zaken is het onderzoek heropend of wordt onderzocht of daarvoor genoeg aanleiding is.

  De praktijk heeft uitgewezen dat er onder (ex-)gedetineerden relatief veel kennis is over strafbare feiten die zijn gepleegd, zegt Aart Garssen, de landelijk portefeuillehouder cold cases.

  "We doen het voor de nabestaanden. Tegen hen zeggen we: als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los. Ook oude zaken verdienen aandacht."

  Nieuwe technieken

  Oude zaken kunnen ook in beweging komen doordat mensen na jaren zwijgen besluiten om toch hun verhaal te doen. In 2013 is de verjaringstermijn verlengd en daardoor kunnen sommige zaken langer worden onderzocht. Ook nieuwe technieken, zoals dna-onderzoek, leiden soms tot een doorbraak.

  De politie is bezig met het digitaliseren van cold cases en de inzet van kunstmatige intelligentie bij het analyseren van zaken. "Door beter inzicht in alle cold cases kunnen we de schaarse politiecapaciteit gerichter inzetten op kansrijke zaken. Daarnaast gaan we nog meer gebruik maken van externe deskundigheid, zoals in de samenwerking met universiteiten of door de inzet van gepensioneerde politiemensen," zegt Garssen.

  BEKIJK OOK

  Moordkalender bewijst nut, negen zaken opnieuw onder de loep

  'Duizend onopgeloste moorden krijgen niet de aandacht die ze verdienen'

  Slim zoeksysteem voor cold cases, maar actuele zaken krijgen altijd voorrang

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 03 januari 2019 @ 00:36
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, 'PRIVÉSPEURDER IN ZAAK WILLEKE DOST' stopt met spreuren n.a.v. vernielingen in zijn eigen tuin gedurende nieuwjaarsnacht. Intimidatie aldus die kennelijk vruchten afwerpt?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Amateurspeurder stopt met zoektocht naar Willeke Dost na vernielingen

  GISTEREN, 21:00

  REGIO

  RTV DRENTHE / JEROEN KELDERMAN

  Ab Bruintjes, die al jaren actief zoekt naar het vermiste meisje Willeke Dost, stopt met de zoektocht. Zijn tuin in Koekange werd met de jaarwisseling vernield en daardoor voelt hij zich met zijn familie onder druk gezet. "Mijn familie mag nooit het slachtoffer zijn van dit soort zaken", zegt Bruintjes op Facebook.

  Sinds 2010 is Bruintjes naar eigen zeggen geïnteresseerd in het mysterie rond de verdwijning van Willeke Dost. Het destijds 15-jarige meisje verdween in januari 1992. Bruintjes was samen met amateurspeurder Jan Huzen een van de initiatiefnemers van een actiegroep die zich hard maakte voor de zoektocht naar het vermiste meisje, van wie wordt aangenomen dat ze dood is.

  Prikstokken en scheppen

  De speurtocht van de groep richtte zich voornamelijk op een weiland achter de boerderij van de pleegouders van Willeke Dost. In november werd er door de politie gezocht. Op Eerste Kerstdag zochten Huzen en Bruintjes op eigen houtje in het weiland met prikstokken en scheppen. Er werd nooit iets gevonden.

  Een paar dagen geleden zocht een groep van acht mensen ook in het weiland. Ze deden dat 's nachts. Door de politie werden ze uit het gebied gehaald.

  Bruintjes denkt dat sommigen niet blij zijn met de zoektocht en dat daarom zijn tuin werd vernield. "Inmiddels krijg ik de indruk dat een deel van de bevolking van Koekange genoeg heeft van de huidige zoekmethode." Dat zijn familie en andere dierbaren druk voelen "gaat voor mij te ver", schrijft hij.

  Bruintjes wil verder geen commentaar geven op zijn besluit, meldt RTV Drenthe.

  BEKIJK OOK

  Drentse mannen eisen dat politie gaat graven naar sporen vermiste tiener

  Geen sporen van Willeke Dost bij woonboerderij Koekange

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Drenthe

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 januari 2019 @ 00:35
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, in ZAAK WILLEKE DOST mensen aangehouden die 'illegaal' verder zoeken naar aanwijzingen in het weiland waar zij mogelijk begraven kan liggen. Spreken we hier van een politiemisser, een 'tunnelvisie' van betrokkenen of zelfs een juridische dwaling?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Acht mensen graven 's nachts in weiland naar Willeke Dost

  GISTEREN, 10:55

  REGIO

  De graafactie van 12 november leverde niets op ANP

  De politie heeft gisteravond acht mensen uit een weiland in Koekange gehaald. Zij groeven op eigen houtje in het weiland achter de boerderij in het zuiden van Drenthe waar het vermiste meisje Willeke Dost woonde voordat ze op 15 januari 1992, 15 jaar oud, verdween.

  "Het gaat om mensen uit de omgeving. Ze worden verdacht van vernieling dan wel erfvredebreuk", zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Drenthe."We weten wie ze zijn. Later horen we hen."

  De eigenaar van de grond heeft nog geen aangifte gedaan. Eerder zei hij al wel dat hij het spontane graven in zijn grond niet wil hebben. Het terrein is nog steeds van de familie Mulders, het pleeggezin waar Willeke tot haar verdwijning in 1992 woonde.

  Drassig

  De groep is gaan graven omdat op nieuwe grondradarbeelden iets te zien zou zijn. Ze kwamen echter niet diep. "Met een schop in een drassig weiland graven in het donker, schiet niet op", vertelt de woordvoerder van de politie.

  De amateurspeurders Jan Huzen en Ab Bruintjes deden in datzelfde weiland in de nacht van 25 op 26 december onderzoek met een schop en prikstokken. Ze vonden niets.

  Op basis van grondradarbeelden en na aandringen van dat duo ondernam de politie op 12 november ook een zoektocht met een graafmachine in het weiland. Daarbij werd niets gevonden. Huzen liet achteraf weten dat de politie naar zijn mening niet diep genoeg had gezocht.

  Bijna 27 jaar na de verdwijning van het meisje gaat vrijwel niemand er meer van uit dat ze nog leeft. Veel mensen denken dat ze is vermoord en mogelijk in het weiland achter de boerderij begraven ligt.

  De boerderij staat leeg. Hij stond te koop, maar is onlangs van Funda gehaald. De vader van het pleeggezin is in 2006 overleden, de moeder is dementerend, zij is er recent ook vertrokken, en de drie kinderen van het gezin wonen er al lang niet meer.

  BEKIJK OOK

  Politie staakt zoektocht naar Willeke Dost in Drents weiland

  Politie vindt niks op eerste plek in zoektocht naar verdwenen Willeke Dost

  Drentse mannen eisen dat politie gaat graven naar sporen vermiste tiener

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding