177 keer bekeken

COLD CASES en oplossingen daarvan

 • donderdag 28 februari 2019 @ 00:22
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, WEER OUDE COLDCASE ZAAK OPGELOST? Na 17 jaar een man aangehouden die mogelijk meer weet over de verdwijning van een ander waar nooit meer iets over of van is venomen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Na 17 jaar aanhouding in coldcaseonderzoek

  VANDAAG, 10:04

  BINNENLAND

  De vermiste Patrick van Dillenburg (archieffoto) POLITIE

  De politie heeft een 49-jarige man uit Nederhemert (Gelderland) aangehouden in een coldcaseonderzoek. Mogelijk heeft hij iets te maken met de vermissing van Amsterdammer Patrick van Dillenburg uit 2002.

  Van Dillenburg was op de avond van 2 januari van dat jaar thuis toen hij een telefoontje kreeg. Hij zei tegen zijn vriendin en zoontje dat hij even weg moest, maar hij kwam nooit meer terug. Omdat het niet ongewoon was dat hij langere tijd weg was, werd zijn vermissing pas later die maand gemeld.

  Mogelijk drugs

  De politie denkt dat Van Dillenburg mogelijk betrokken is geraakt bij een ruzie over drugs. Er kwamen in de loop der jaren meerdere tips binnen, maar het lukte rechercheurs niet om een aanhouding te verrichten, tot gisteren.

  Wat de rol van de 49-jarige man was bij de verdwijning van Van Dillenburg en hoe de politie hem op het spoor kwam, wil een woordvoerder niet zeggen. Dat heeft ermee te maken dat er mogelijk meer verdachten zijn en de politie wil voorkomen dat het onderzoek naar hen gevaar loopt.

  Waar Van Dillenburg is, is nog steeds niet duidelijk. De recherche denkt dat hij dood is. Voor een doorslaggevende tip heeft het Openbaar Ministerie een beloning uitgeloofd van 20.000 euro.

  Deel dit artikel: 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 februari 2019 @ 00:31
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, OUDE POLITIE-INFORMATIE LANGER BEWAARD VOOR COLD CASES in de toekomst. Voor het geval misdrijven niet direct worden opgelost, ondanks er een bwaringstermijn is, maar dan moet de wet daartoe worden aangepast.. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Oude politie-informatie langer bewaard voor cold cases

  VANDAAG, 12:45

  BINNENLANDPOLITIEK

  NOS

  Oude politiegegevens worden langer bewaard, zodat ze kunnen worden gebruikt in cold case-onderzoeken. Volgens de huidige wet moeten de gegevens na uiterlijk vijf jaar worden vernietigd, maar dat is volgens minister Grapperhaus te snel. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

  Grapperhaus steunt de aanpak van korpschef Akerboom van de Nationale Politie. Die heeft besloten dat gegevens die nog niet eerder in het onderzoek waren betrokken, niet worden vernietigd. Hij gaat daarmee in tegen de wet, maar dat is volgens de minister geoorloofd.

  "Op dit moment is het beter om deze onvolkomenheid in de naleving van de wet te accepteren", schrijft Grapperhaus. Om de privacy toch zo veel mogelijk te beschermen heeft Akerboom wel besloten dat slechts een klein aantal zogeheten poortwachters toegang krijgt tot de informatie.

  Letter van de wet

  Grapperhaus werkt aan een aanpassing van de wet, die moet leiden tot een betere balans tussen opsporingsbelangen en de privacy van burgers. Maar die wetswijziging is nog niet klaar.

  Als de politie zich aan de letter van de huidige wet moet houden, worden ook gegevens vernietigd die kunnen bijdragen aan de opsporing in cold cases. "Het oplossen van deze zaken zal hierdoor ernstig worden belemmerd. Dat wordt nu voorkomen", schrijft Grapperhaus, mede namens minister Dekker voor Rechtsbescherming.

  Op dit moment zijn er zo'n 1700 zaken aangemerkt als cold case. Het gaat dan om onopgeloste moorden en zaken waar twaalf jaar of meer gevangenisstraf op staat.

  Meer vrijwilligers

  Grapperhaus wil meer politievrijwilligers inzetten bij het oplossen van die zaken. Zij moeten oude dossiers gaan digitaliseren, zodat ze op een moderne manier doorzocht kunnen worden. Dat kan weer nieuwe inzichten opleveren in een onderzoek. Daarnaast moet het makkelijker worden om specialisten van buiten als vrijwilliger aan te trekken, zoals notarissen en cyberspecialisten.

  Eerder was aangekondigd dat de politie een experiment uitvoert met kunstmatige intelligentie om te bepalen in welke oude zaak nieuw onderzoek kansrijk is. Volgens Grapperhaus zijn de eerste resultaten daarvan positief. Er wordt nu onderzocht hoe die techniek kan worden doorontwikkeld.

  BEKIJK OOK

  'Duizend onopgeloste moorden krijgen niet de aandacht die ze verdienen'

  Slim zoeksysteem voor cold cases, maar actuele zaken krijgen altijd voorrang

  Politie gaat kunstmatige intelligentie inzetten bij cold cases

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 22 januari 2019 @ 00:35
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, COLDCASEZAAK UIT 2011 OPGELOST? Vrouw (28) hiervoor nu aangehouden. Mede ook door de Coldcasekalender 2017 die eerder werd uitgegeven?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Vrouw (28) opgepakt voor moordzaak Wildervank uit 2011

  VANDAAG, 15:14

  REGIO

  POLITIE

  Een vrouw van 28 uit Stadskanaal is aangehouden voor een moordzaak uit 2011. De politie verdenkt haar van betrokkenheid bij de dood van Derk Kiers uit Wildervank.

  De 41-jarige Kiers werd in januari 2011 gevonden in zijn huis. Hij leidde daar een afgezonderd bestaan met zijn honden. Volgens de politie was bij de vondst van het lichaam meteen duidelijk dat er sprake was van een misdrijf.

  Er volgde een groot onderzoek en er werden ook meerdere mensen korte tijd opgepakt, maar de zaak bleef onopgelost. Vorig jaar kreeg de politie ineens nieuwe informatie. De politie wil niet zeggen wat voor informatie dat was, maar het leidde wel tot de aanhouding van de 28-jarige vrouw vanochtend.

  "We krijgen nog regelmatig tips in oude zaken, die trekken we altijd na", zegt een woordvoerder van de politie, tegen RTV Noord. "En dat heeft nu geleid tot deze aanhouding." Wat de relatie tussen de twee was, is niet bekendgemaakt. De politie zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten.

  Coldcasekalender

  In 2017 kreeg de moord op Derk Kiers nog een vermelding op de eerste coldcasekalender. Deze kalender met onopgeloste zaken wordt sinds een aantal jaren verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, in de hoop dat mensen met informatie zich melden bij justitie.

  Volgens de politie heeft in dit geval de vermelding op de kalender niet geleid tot de aanhouding van de vrouw uit Stadskanaal.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Noord

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 18 januari 2019 @ 00:18
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, COLDCASEKALENDER in GEVANGENISSEN EN OPSPORINGSDIENSTEN wordt ook nu weer uitgebracht in 52 weken en even zo veel zaken. Vooral in detentiecentra levert dit nog al eens 'nuttige informatie op'.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Coldcasekalender wegens succes geprolongeerd

  VANDAAG, 06:06

  BINNENLAND

  De coldcasekalender van 2018 ANP

  Met een nieuwe coldcasekalender brengt de politie weer een aantal langlopende onopgeloste zaken onder de aandacht, in de hoop op een doorbraak.

  Het is voor het derde jaar op rij dat de kalender verschijnt. Hij bevat 52 onopgeloste zaken, voor elke week één, en wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering. De zaken die erop staan, variëren van moord en doodslag tot vermissing en onbekende doden.

  De oudste zaak op de kalender van 2019 is de vermissing van Alwin Sterk uit Amsterdam in 1972.

  Onderzoeken heropend

  De afgelopen twee kalenders hebben tot een groot aantal tips geleid. In het eerste jaar verdubbelde het aantal. In 2018 kwamen er 302 tips binnen, waarvan er 40 bruikbaar bleken. In dertien zaken is het onderzoek heropend of wordt onderzocht of daarvoor genoeg aanleiding is.

  De praktijk heeft uitgewezen dat er onder (ex-)gedetineerden relatief veel kennis is over strafbare feiten die zijn gepleegd, zegt Aart Garssen, de landelijk portefeuillehouder cold cases.

  "We doen het voor de nabestaanden. Tegen hen zeggen we: als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los. Ook oude zaken verdienen aandacht."

  Nieuwe technieken

  Oude zaken kunnen ook in beweging komen doordat mensen na jaren zwijgen besluiten om toch hun verhaal te doen. In 2013 is de verjaringstermijn verlengd en daardoor kunnen sommige zaken langer worden onderzocht. Ook nieuwe technieken, zoals dna-onderzoek, leiden soms tot een doorbraak.

  De politie is bezig met het digitaliseren van cold cases en de inzet van kunstmatige intelligentie bij het analyseren van zaken. "Door beter inzicht in alle cold cases kunnen we de schaarse politiecapaciteit gerichter inzetten op kansrijke zaken. Daarnaast gaan we nog meer gebruik maken van externe deskundigheid, zoals in de samenwerking met universiteiten of door de inzet van gepensioneerde politiemensen," zegt Garssen.

  BEKIJK OOK

  Moordkalender bewijst nut, negen zaken opnieuw onder de loep

  'Duizend onopgeloste moorden krijgen niet de aandacht die ze verdienen'

  Slim zoeksysteem voor cold cases, maar actuele zaken krijgen altijd voorrang

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 03 januari 2019 @ 00:36
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, 'PRIVÉSPEURDER IN ZAAK WILLEKE DOST' stopt met spreuren n.a.v. vernielingen in zijn eigen tuin gedurende nieuwjaarsnacht. Intimidatie aldus die kennelijk vruchten afwerpt?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Amateurspeurder stopt met zoektocht naar Willeke Dost na vernielingen

  GISTEREN, 21:00

  REGIO

  RTV DRENTHE / JEROEN KELDERMAN

  Ab Bruintjes, die al jaren actief zoekt naar het vermiste meisje Willeke Dost, stopt met de zoektocht. Zijn tuin in Koekange werd met de jaarwisseling vernield en daardoor voelt hij zich met zijn familie onder druk gezet. "Mijn familie mag nooit het slachtoffer zijn van dit soort zaken", zegt Bruintjes op Facebook.

  Sinds 2010 is Bruintjes naar eigen zeggen geïnteresseerd in het mysterie rond de verdwijning van Willeke Dost. Het destijds 15-jarige meisje verdween in januari 1992. Bruintjes was samen met amateurspeurder Jan Huzen een van de initiatiefnemers van een actiegroep die zich hard maakte voor de zoektocht naar het vermiste meisje, van wie wordt aangenomen dat ze dood is.

  Prikstokken en scheppen

  De speurtocht van de groep richtte zich voornamelijk op een weiland achter de boerderij van de pleegouders van Willeke Dost. In november werd er door de politie gezocht. Op Eerste Kerstdag zochten Huzen en Bruintjes op eigen houtje in het weiland met prikstokken en scheppen. Er werd nooit iets gevonden.

  Een paar dagen geleden zocht een groep van acht mensen ook in het weiland. Ze deden dat 's nachts. Door de politie werden ze uit het gebied gehaald.

  Bruintjes denkt dat sommigen niet blij zijn met de zoektocht en dat daarom zijn tuin werd vernield. "Inmiddels krijg ik de indruk dat een deel van de bevolking van Koekange genoeg heeft van de huidige zoekmethode." Dat zijn familie en andere dierbaren druk voelen "gaat voor mij te ver", schrijft hij.

  Bruintjes wil verder geen commentaar geven op zijn besluit, meldt RTV Drenthe.

  BEKIJK OOK

  Drentse mannen eisen dat politie gaat graven naar sporen vermiste tiener

  Geen sporen van Willeke Dost bij woonboerderij Koekange

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Drenthe

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 januari 2019 @ 00:35
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, in ZAAK WILLEKE DOST mensen aangehouden die 'illegaal' verder zoeken naar aanwijzingen in het weiland waar zij mogelijk begraven kan liggen. Spreken we hier van een politiemisser, een 'tunnelvisie' van betrokkenen of zelfs een juridische dwaling?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Acht mensen graven 's nachts in weiland naar Willeke Dost

  GISTEREN, 10:55

  REGIO

  De graafactie van 12 november leverde niets op ANP

  De politie heeft gisteravond acht mensen uit een weiland in Koekange gehaald. Zij groeven op eigen houtje in het weiland achter de boerderij in het zuiden van Drenthe waar het vermiste meisje Willeke Dost woonde voordat ze op 15 januari 1992, 15 jaar oud, verdween.

  "Het gaat om mensen uit de omgeving. Ze worden verdacht van vernieling dan wel erfvredebreuk", zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Drenthe."We weten wie ze zijn. Later horen we hen."

  De eigenaar van de grond heeft nog geen aangifte gedaan. Eerder zei hij al wel dat hij het spontane graven in zijn grond niet wil hebben. Het terrein is nog steeds van de familie Mulders, het pleeggezin waar Willeke tot haar verdwijning in 1992 woonde.

  Drassig

  De groep is gaan graven omdat op nieuwe grondradarbeelden iets te zien zou zijn. Ze kwamen echter niet diep. "Met een schop in een drassig weiland graven in het donker, schiet niet op", vertelt de woordvoerder van de politie.

  De amateurspeurders Jan Huzen en Ab Bruintjes deden in datzelfde weiland in de nacht van 25 op 26 december onderzoek met een schop en prikstokken. Ze vonden niets.

  Op basis van grondradarbeelden en na aandringen van dat duo ondernam de politie op 12 november ook een zoektocht met een graafmachine in het weiland. Daarbij werd niets gevonden. Huzen liet achteraf weten dat de politie naar zijn mening niet diep genoeg had gezocht.

  Bijna 27 jaar na de verdwijning van het meisje gaat vrijwel niemand er meer van uit dat ze nog leeft. Veel mensen denken dat ze is vermoord en mogelijk in het weiland achter de boerderij begraven ligt.

  De boerderij staat leeg. Hij stond te koop, maar is onlangs van Funda gehaald. De vader van het pleeggezin is in 2006 overleden, de moeder is dementerend, zij is er recent ook vertrokken, en de drie kinderen van het gezin wonen er al lang niet meer.

  BEKIJK OOK

  Politie staakt zoektocht naar Willeke Dost in Drents weiland

  Politie vindt niks op eerste plek in zoektocht naar verdwenen Willeke Dost

  Drentse mannen eisen dat politie gaat graven naar sporen vermiste tiener

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 27 november 2018 @ 00:30
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE STAAKT GRAVEN IN WEILAND naar Willeke Dorst. Niets aangetroffen, desondanks wat aanwijzingen, maar nu klaarblijkelijk slechts vermoedens van enkelen. Helaas weer voor de nabestaanden nog steeds geen duidelijkheid.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie staakt zoektocht naar Willeke Dost in Drents weiland

  GISTEREN, 19:00

  REGIO

  ANP

  De Drentse politie gaat niet opnieuw zoeken naar sporen van Willeke Dost in een weiland in Koekange. "Het is voor ons klaar op die plek", zegt een woordvoerder. "We hebben geen nieuwe aanwijzingen verder. Er is al twee keer gezocht, daarmee houdt het voor ons op."

  Amateurspeurders zijn het daar niet mee eens. Zij zijn ervan overtuigd dat het meisje dat in 1992 verdween in het weiland ligt begraven. Zij hebben een groep vrijwilligers opgetrommeld en willen half december met prikstokken het weiland doorzoeken.

  Niet alles doorzocht

  "Er zijn meer dan voldoende aanwijzingen dat Willeke daar begraven is", zegt Ab Bruintjes tegen RTV Drenthe. "Inmiddels is 30 procent van het weiland doorzocht, 70 procent niet. Dat gaan wij dus doen met prikstokken."

  De politie onderneemt geen actie tegen de vrijwilligers en hun prikactie. "Maar we doen wel een dringend beroep op ze om nog eens goed over hun plannen na te denken", zegt een woordvoerder. Eerder deze maand ging de politie nog wel graven in het weiland, onder druk van de vrijwilligers. Er werd toen niets gevonden.

  Onvindbaar

  Willeke Dost verdween in 1992 op 15-jarige leeftijd. Ze woonde op dat moment op de woonboerderij van haar pleegouders in Koekange. Het is nog altijd onduidelijk wat er met haar is gebeurd.

  In het weiland achter de boerderij werd de afgelopen jaren meerdere keren onderzoek gedaan. In 2010 werd bijvoorbeeld gezocht met grondradar en speurhonden.

  BEKIJK OOK

  Geen sporen van Willeke Dost bij woonboerderij Koekange

  Drentse politie gaat opnieuw graven in verband met vermist meisje

  Drentse mannen eisen dat politie gaat graven naar sporen vermiste tiener

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Drenthe

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 08 november 2018 @ 00:15
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE OPGRAVING IN ZAKE WILLEKE DOST, NA STERK AANDRINGEN VAN VRIJWILLIGERS die een verdachte plek hadden gevonden en daar zelf wilden gaan graven. Mogelijk komt er nu ook aan deze cold casezaak duidelijkheid?  

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Donderdag 08 november 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie gaat graven in Koekange in zoektocht naar lichaam Willeke Dost

  Politie gaat graven in Koekange in zoektocht naar lichaam Willeke Dost

  07 november 2018 19:33 Laatste update: 2 uur geleden

  De politie gaat graven op privéterrein achter de boerderij van de pleegouders van Willeke Dost in Koekange. Het meisje verdween in 1992 op vijftienjarige leeftijd.

  De mededeling van de politie volgt op de graafactie die twee mannen op touw wilden zetten in hun zoektocht naar het lichaam van Dost.

  Dinsdag vond een gesprek met het tweetal plaats. De mannen hadden kenbaar gemaakt over nieuwe informatie te beschikken, die tot de vindplaats van het lichaam van Dost zou kunnen leiden.

  De politie schrijft al sinds eind vorig jaar van de informatie op de hoogte te zijn geweest. Er is destijds nader onderzoek naar gedaan en waarna is besloten niet te gaan graven.

  Na aanvullende gesprekken met getuigen en het opnieuw bekijken van grondradarbeelden, hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) woensdag besloten dat alsnog te doen. De onrust in Koekange en omgeving heeft bijgedragen aan dat besluit, aldus de politie in een verklaring. De graafwerkzaamheden moeten binnen een week beginnen.

  De politie benadrukt in de verklaring dat het onderzoek kan worden geschaad als mensen naar de plek in kwestie komen. Burgers wordt verzocht de resultaten van het politieonderzoek af te wachten.

  Initiatiefnemer burgeractie blij met politieonderzoek

  Een van de initiatiefnemers, Jan Huzen, is erg blij met het besluit van de politie, laat hij in een reactie weten. "Dit is supergoed, wij zijn heel erg blij." 

  Huzen zegt dat de politie heeft beloofd dat hij en de andere initiatiefnemer, Ab Bruintjes, nauw betrokken worden bij de graafplannen. "Donderdag wordt er een planning gemaakt. Er moet ontzettend veel geregeld worden, er komt veel bij kijken. Waarschijnlijk kan het graven ergens begin volgende week plaatsvinden, verwacht ik."

  Dost verdween spoorloos op schooldag

  Dost verdween 26 jaar geleden. Haar pleegouders zagen de tiener in de ochtend van 15 januari niet, maar dachten dat ze mogelijk al op de fiets naar school was gegaan. In de avond, toen bleek dat deze gedachte niet klopte, is ze als vermist opgegeven.

  Aanvankelijk werd gedacht dat Dost vrijwillig was vertrokken. Later werd de zaak grondiger onderzocht door de politie.

  Pleegmoeder en -broer eerder opgepakt

  De pleegmoeder en -broer van het meisje werden in 2010 enige tijd vastgehouden, omdat ze verdacht werden van betrokkenheid bij haar vermissing. Zowel in de woning als daarbuiten is toen intensief naar het lichaam van Dost gezocht. Dat leverde niets op.

  In 2011 is de zaak gesloten. Een jaar later heeft een tante van Dost nog geprobeerd de vervolging van de pleegmoeder en -broer af te dwingen, maar dat is niet gelukt.

  Nog voordat Dost één jaar oud was, kwamen haar ouders om bij een verkeersongeluk. Daarna woonde ze bij familieleden, bij pleegouders en in verschillende opvanghuizen.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: NU.nl | Beeld: ANP

  21 reacties  

  Lees meer over: 

  Misdaad in Nederland

  Gewijzigd op 2018-11-08 00:22:03
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 04 september 2018 @ 00:18
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, VOORMALIGE, GEPENSIONEERDE RECHERCHEURS bieden zich aan om COLDCASE zaken mede te helpen oplossen. Gezien hun ervaringen een goede zaak en tevens een oplossing voor het personeelsgebrek. Zij doen dit echter voornamelijk voor de nabestaanden van de slachtoffers, die in de grootste onzekerheid verkeren, vele en vele jaren vaak al en in feite een onmenselijk bestaan leiden, eigenlijk lIJden.

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  Vandaag

  Oud-rechercheurs willen cold cases oplossen: 'Ik doe het voor nabestaanden'.

  Oud-politieman Dick Steffens in zijn kantoor 

  © Editie NL

  De Nederlandse Politiebond is in gesprek met oud-politierechercheurs die ook na hun pensioen staan te trappelen om onopgeloste misdrijven te onderzoeken. Honderden cold cases liggen nog op de plank en voormalige politiemensen willen nabestaanden van die slachtoffers aan antwoorden helpen.

   

  Volgens de Nederlandse Politiebond kunnen gepensioneerde rechercheurs bijdragen aan het oplossen van zaken. Op dit moment werken de tien cold case-teams van de politie-eenheden aan 130 onopgeloste zaken. Er liggen nog 1500 moord- en doodslagzaken op de plank die weer onderzocht moeten worden. Daar heeft de politie dus geen tijd voor.

  ZIE OOK: Nabestaande coldcasezaak: 'Nieuwe technologie geeft hoop'

  Dick Steffens is één van die oud-politiemensen die zich graag inzet om zaken op te lossen. Hij is een eigen recherchebedrijf begonnen na zijn werk voor de politie. "Ik denk dat mijn ervaring van waarde is," zegt Steffens tegen Editie NL. "Ik stam uit de tijd van vingerafdrukken en technische recherche. Het kan nooit kwaad om ons eens naar dit soort zaken te laten kijken."

  Tekst gaat verder na foto

  Tegen tunnelvisie

  "Hoe ouder een zaak is, hoe lastiger die is op te lossen," zegt Steffens. "Laat ons dossiers lezen en aantekeningen maken." Een nieuw paar, ervaren, ogen kan volgens de oud-politieman tunnelvisie voorkomen.  

   

  Ondanks hun kennis, kunnen de oud-rechercheurs niet alles onderzoeken. "Een gepensioneerde heeft geen opsporingsbevoegdheid meer," legt Mick van Wely, misdaadverslaggever van De Telegraaf, uit. "Iemand een vrijwilligersstatus geven kan wel, dan krijg je net iets meer bevoegdheden."

  Voor de nabestaanden

  Steffens hoopt dat er een organisatie opgericht wordt met gepensioneerde politiemensen zoals hijzelf. "Ik weet dat de politie normaal gesproken niet zit te wachten op inmenging van buitenaf. Een cold case-team vol oud-rechercheurs, geleid door een politiefunctionaris, zou tijdelijk beëdigd kunnen worden."

  Voor zijn werk zijn de nabestaanden de grootste drijfveer. "Het is voor hen zo fijn het gevoel te hebben dat er nog naar de moordzaak van een familielid wordt gekeken," zegt Steffens. "Het zal per onderzoek verschillen wat we kunnen doen, maar we kunnen heel veel toevoegen."

  Bekijk de video hier:

  Zie oorspronkelijke artikel

  Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

  Meer op rtlnieuws.nl:

  Editie NL

  Gewijzigd op 2018-11-08 00:21:30
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 26 juni 2018 @ 00:26
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, 'COLDCASEZAAK ZEELAND', een zeer onbegrijpelijke verdwijning. De politie neemt deze na vele jaren, 2010, toch weer onder de opsporingsloep. INDIEN u die dit leest meer weet, ook uw bevindingen zijn wellicht cruciaal? Je weet nooit, meerdere mensen lezen ook de nieuwsclubs (dagelijks) hier op clubs.nl.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie opnieuw bezig met mysterieuze verdwijning in Zeeland

  VANDAAG, 12:16

  BINNENLAND

  Sandra Ploegstra, echtgenote van Herman Ploegstra, toont foto van haar vermiste man OMROEP ZEELAND

  De politie houdt vanavond een bijeenkomst in het Zeeuwse Sluis in de hoop een coldcase-zaak alsnog op te lossen. Het gaat om de verdwijning van Herman Ploegstra uit IJzendijke in 2010. De 35-jarige kraanmachinist en brandweerman kwam na een avondje sporten niet meer thuis.

  Zijn auto werd tussen Breskens en IJzendijke langs de kant van de weg gevonden. De sleutels zaten nog in het contact en zijn portemonnee en brandweerpieper lagen op de grond. In de auto zaten kleine bloedspetters, die van Ploegstra bleken te zijn. De politie denkt dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf.

  Zaak heropend

  Vanavond geeft de politie uitleg over de zaak aan bewoners van IJzendijke en omgeving. "In zulke kleine gemeenschappen zie je vaker dat mensen wel meer weten, maar daar niet makkelijk over spreken", zegt Ralph Nagelkerke van het Zeeuwse coldcase-team. "Wij hopen dat die mensen na zoveel jaar toch wroeging hebben."

  Een coldcase-team van de politie heeft de zaak onlangs heropend. Aanleiding was een anonieme tip over de zaak. Die tip leverde geen concreet resultaat op, maar zorgde er wel voor dat de zaak opnieuw werd bekeken. Oude sporen worden nu met nieuwe technieken onderzocht. Hernieuwde aandacht voor de zaak leverde de afgelopen week 15 nieuwe tips op.

  Ook heeft de politie de BMW X5 waar Ploegstra destijds in reed bij de huidige eigenaar in beslag genomen voor onderzoek. Ook daar hoopt de politie nieuwe informatie uit te halen met techniek die in 2010 nog niet voorhanden was. "Onze forensische experts denken dat er een kans is dat we nog iets vinden, zoals dna-materiaal of gegevens uit de boordcomputer", zegt Nagelkerke.

  Crime passionel?

  Volgens de leider van het coldcase-team zijn er meerdere scenario's voor de verdwijning van Herman Ploegstra. "Er zijn incidenten binnen de familie geweest, die we opnieuw onderzoeken. Hij heeft ook een aantal buitenechtelijke relaties gehad, dus het zou ook om een crime passionelkunnen gaan."

  Sommige familieleden van Ploegstra zeiden eerder dat hij mogelijk in criminele zaken verzeild was geraakt. De politie heeft daar weinig aanwijzingen voor. Ook acht de politie het niet waarschijnlijk dat hij moedwillig is verdwenen. Ploegstra liet zonder enige boodschap een dochter achter en heeft ook financieel geen enkel spoor nagelaten. Nagelkerke: "Het zou heel mooi zijn als we Herman na al die jaren kunnen vinden."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding