71 keer bekeken

POLITIEVERHOREN TE STUREND, leidend naar 'dwalingen'

 • vrijdag 01 maart 2019 @ 00:18
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEMAN MOCHT VERDACHTE DWINGEN ZIJN MOBIEL TE ONTGRENDELEN. De rechter heeft dan wel uitgelegd da 'het BASISPRINCIPE is dat een verdachte niet actief aan zijn eigen veroordeling hoeft mede te werken', maar dat dit passief is. Net als bij 'blaastest' b.v.? Toch moeten we er nu juridisch niet vanuit gaan in alle gevallen dat dit door 'een rechter' ook gehonoreerd wordt? Een opmerkelijke ook in juridische zin, uitspraak.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie mocht verdachte dwingen om mobiel te ontgrendelen met vinger

  VANDAAG, 15:01

  BINNENLAND

  ANP

  De politie heeft niet in strijd met de wet gehandeld door een verdachte te dwingen om met zijn vingerafdruk zijn smartphone te ontgrendelen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem geoordeeld in een zaak tegen een phishingbende.

  De rechter legde uit dat een verdachte niet gedwongen kan worden om actief mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Dat is een basisbeginsel van onze rechtsstaat. Maar volgens haar gaat het in dit geval niet om actieve medewerking, maar om passieve. En die is wel verplicht. De rechter maakte daarbij een vergelijking met het afnemen van bloed- en urinemonsters.

  Door het plaatsen van de duim van de verdachte op de sensor is slechts een beperkte inbreuk op zijn lichamelijke integriteit gemaakt, aldus de rechter. Bovendien waren er in 2016, toen dit speelde, nog geen technische mogelijkheden om aan de gegevens te komen.

  Rekeningen plunderen

  In de zaak stonden vijf mensen terecht. De drie hoofdverdachten stuurden e-mails die ogenschijnlijk van een bank afkomstig waren aan hun slachtoffers. Zo wisten ze van rekeninghouders pinpassen en -codes te bemachtigen en konden ze hun rekeningen plunderen.

  De drie, onder wie de bezitter van de smartphone, werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 198 tot 219 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk. Twee mensen die het geld pinden, kregen werkstraffen van 120 en 100 uur opgelegd.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 23 oktober 2018 @ 00:22
  #1

  Goedemorgen, IN HET ALGEMEEN, POLITIEVERHOREN 'TE STUREND NOG', DWALINGEN BIJ ONDERZOEKEN blijven daarom niet alrijd uit, helaas in aantal (te veel) zaken al gebleken zegt onderzoeker. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politieverhoren zijn nu vaak te sturend, zegt onderzoeker

  VANDAAG, 11:02

  AANGEPAST OM 13:15

  BINNENLAND

  ANP

  In politieverhoren worden nog te vaak gesloten of suggestieve vragen gesteld. Daarmee groeit de kans op valse bekentenissen, waarschuwt politieman en onderzoeker Koen Geijsen in zijn proefschrift Persons at risk during interrogations in police custody, waarop hij volgende maand promoveert.

  Geijsen keek vooral naar het verhoor van zogenoemde kwetsbare verdachten: mensen met psychiatrische problemen of een laag IQ. Hij ondervroeg een groep van ruim honderd rechercheurs, die het afgelopen jaar naar eigen zeggen gemiddeld vijf kwetsbare personen hebben geïnterviewd. Tijdens zulke verhoren nam meer dan de helft van de rechercheurs geen extra maatregelen, zoals het raadplegen van een recherchepsycholoog of een gespecialiseerde collega.

  Volgens Geijsen hebben agenten waarschijnlijk dagelijks te maken met kwetsbare verdachten, maar herkent de politie die niet altijd. "Dat is op zich niet vreemd, omdat een psychiater of psycholoog vaak meerdere gesprekken en assessments nodig heeft om tot die conclusie te komen. Maar het gaat juist om de rechtsbescherming van deze kwetsbare verdachten."

  Tunnelvisie

  Ook analyseerde de onderzoeker 25 verhoren met kwetsbare verdachten. Geijsen kwam tot de conclusie dat 21 daarvan inadequaat waren uitgevoerd. Zo werden sturende, suggestieve en ongepast gesloten vragen gesteld. Ook stelden agenten meerdere vragen tegelijk. "Dan is de kans groot dat je onbetrouwbare informatie krijgt en een verhoor stuurt", zegt de onderzoeker.

  "Er is dan sprake van een tunnelvisie. De rechercheur is op zoek naar bevestiging, niet naar waarheidsvinding", zegt Geijsen. Bovendien was maar 5 procent van de vragen in de verhoorverslagen die Geijsen heeft onderzocht, een open vraag. "Terwijl open vragen de meeste informatie opleveren."

  Ook het onder druk zetten van de verdachte is een methode die vaak wordt gebruikt, maar niet werkt, zegt Geijsen. "Uit heel veel onderzoek blijkt dat wanneer je stress veroorzaakt, het voor mensen een probleem wordt om informatie uit het geheugen op te diepen. Mensen kunnen zich dan moeilijker dingen herinneren."

  De Nederlandse verhoormethode is volgens Geijsen nooit onderzocht op effectiviteit. "In het buitenland is dat wel onderzocht en daaruit blijkt dat een andere methode, investigative interviewing, op een neutrale manier veel meer betrouwbare informatie oplevert." In landen als Groot-Brittannië, Noorwegen, Indonesië en Vietnam wordt deze methode al gebruikt.

  Vrijgesproken

  Valse bekentenissen na verhoren, met name door kwetsbare verdachten, komen met enige regelmaat voor. Zo werd bejaardenverzorgster Ina Post veroordeeld voor het doden van een bejaarde vrouw, maar 13 jaar later vrijgesproken door het gerechtshof omdat er twijfel was over de betrouwbaarheid van haar bekentenis.

  Ook in de Schiedammer Parkmoord werd een valse bekentenis gedaan. Kees B. zat vier jaar in de cel, maar bleek onschuldig toen een ander de moord op de 10-jarige Nienke bekende.

  BEKIJK OOK

  Excuses politie aan door tbs'er verkrachte vrouw: 'Hoe kokhals je dan?'

  Beelden verhoor Arnhemse villamoord: 'Bewijs dat jij niet de moordenaar bent!'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding