1173 keer bekeken

Géén 'tasers' of proeven daarmee?

 • zaterdag 16 november 2019 @ 00:27
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, ALLE POLITIEMENSEN KRIJGEN NU OOK DE TASER. Minister Grapperhaus heeft daar nu toe beslist.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 08:56 • AANGEPAST VANDAAG, 16:47

  Grapperhaus: stroomstootwapen kan agressie terugdringen.


  Stroomstootwapen ANP

  Agenten krijgen een stroomstootwapen om zich te verdedigen. Met de zogeheten taser is al lang geëxperimenteerd en het kabinet gaf vandaag het groene licht. Minister Grapperhaus zei na afloop van de ministerraad dat de taser een goed middel is om snel oplopende agressie terug te dringen.

  Volgens hem blijkt uit de experimenten dat alleen al het tevoorschijn halen van het wapen ertoe kan leiden dat mensen terugdeinzen en zich overgeven aan de politie. Grapperhaus voegde eraan toe dat er jarenlang een gat heeft gezeten tussen de "knuppel en de pepperspray aan de ene kant en het vuurwapen en de inzet van honden aan de andere kant".

  De komende tijd worden 17.000 agenten met de "taser" uitgerust en het kabinet trekt daarvoor 30 miljoen euro uit.

  Er komt een aanbestedingsprocedure en de agenten moeten leren met het wapen om te gaan. Volgend jaar gaan de eerste agenten ermee werken en Grapperhaus hoopt dat over ongeveer twee jaar alle 17.000 politieagenten ermee zijn uitgerust.

  Hoe werkt een taser?

  Een taser is een specifiek type stroomstootwapen. In een taser zitten twee pluggen die met een draad aan het wapen verbonden zijn. Als een agent afdrukt, worden de pluggen als dartpijlen in een lichaam afgeschoten. Zo ontstaat een stroomcircuit waarbij er 50.000 volt door het lichaam gaat. Het wapen kan ook van dichtbij worden gebruikt. Een agent deelt dan een schok uit door de taser tegen iemands lichaam te drukken.

  De politie kan de taser ook gebruiken tegen psychiatrische patiënten in ggz-instellingen; over de manier waarop zijn aparte afspraken gemaakt met de geestelijke gezondheidszorg.

  Ongeduld van Akerboom

  De discussie over het stroomstootwapen loopt al lang, té lang volgens korpschef Akerboom. Die eiste in september dat het kabinet snel een besluit zou nemen. Hij benadrukte dat agenten steeds vaker geconfronteerd worden met geweld en bedreigingen door burgers en dat de politie daarom stroomstootwapens nodig heeft als extra middel.

  Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zette vraagtekens bij gebruik van het wapen vanwege de risico's voor de gezondheid. Grapperhaus zei daarover vandaag dat er geen of verwaarloosbare gezondheidsrisico's zijn. "Het heeft een gematigd effect, maar het is wel heel even onprettig". De vraag of hij zelf wel eens getaserd is, antwoordde hij ontkennend, maar hij is bereid zich aan een proef te onderwerpen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 06 september 2019 @ 00:16
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, TOCH 'TASERS' IN GEBRUIK BIJ GEHELE POLITIEKORPS? Korpschef en nu ook MINISTER GRAPPERHAUS willen het beiden. Dit naar aanleiding van de vele geweldsincidenten tegen en bij politieoptredens de laatste dagen, weken vooral. Zie ook andere rubriek hierover in dit forum.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Grapperhaus wil dat politie taser krijgt.
  ANP

   VANDAAG, 16:47

  POLITIEK

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil politieagenten uitrusten met een stroomstootwapen. Dat zei hij vanmiddag in een Kamerdebat. "Ik ben ervan overtuigd dat het een goede zaak is dat het wapen er komt, maar we moeten het wel zorgvuldig doen", zei de minister.

  Hij noemt de taser een goed wapen dat qua zwaarte tussen de wapenstok en de politiehond in zit. "Het is in proportie een goed middel." In november stuurt Grapperhaus zijn besluit naar de Tweede Kamer. Dan wordt ook bekend op welke termijn de agenten het wapen krijgen en hoeveel stroomstootwapens er worden aangeschaft.

  Gezondheidsrisico's

  Politieteams in Rotterdam, Zwolle en Amersfoort hebben met het wapen geëxperimenteerd. Grapperhaus heeft het kenniscentrum WODC onderzoek laten doen naar de gezondheidsrisico's van het stroomstootwapen. Die zijn volgens de minister te overzien. In een motie van Kamerlid Ellemeet (GroenLinks) wordt de minister gevraagd de politie te instrueren het wapen niet in de GGZ-sector te gebruiken. "De politie moet er op dit punt nog met de GGZ uitkomen." Ook voert de minister komende maand nog gesprekken met de bonden en de politieleiding over de invoering van het wapen.

  De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, eiste vanmorgen in De Telegraaf dat agenten een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. Die eis volgt op een incident vrijdag in Rotterdam, waarbij een agent bewusteloos werd geslagen door een deelnemer aan een trouwstoet. Grapperhaus noemde het geweld "volstrekt onacceptabel" en voegde eraan toe dat geweld tegen politie harder gestraft gaat worden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 16 november 2018 @ 00:16
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, STROOMSTOOTWAPEN NU TOCH LANDELIJK INGEVOERD, wil althans de politieleiding zelf. Minister, Kabinet, Politiek moeten daarover nu beslissen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie wil stroomstootwapen in hele land gebruiken

  VANDAAG, 17:36

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  De politie wil alle agenten die op 112-meldingen afgaan, voorzien van een stroomstootwapen. Vandaag heeft de politie aan de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gevraagd het wapen landelijk in te voeren.

  De politie wil ieder basisteam in Nederland (168 in totaal) uitrusten met een aantal stroomstootwapens. Agenten kunnen die dan meenemen als ze de straat op gaan.

  Op verschillende plaatsen in Nederland heeft de politie het stroomstootwapen getest. Agenten waren positief; volgens hen is het een bruikbare aanvulling op de wapenstok en pepperspray. Ook hoeven ze minder vaak te schieten of de politiehond in te zetten.

  Tijdens de pilot is het stroomstootwapen ruim 300 keer gebruikt. Volgens de politie heeft geen enkele verdachte, agent of omstander ernstig letsel opgelopen. Vaak is dreigen met het wapen al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen. In twee derde van de gevallen waren de verdachten onder invloed van drank of drugs of verkeerden ze in verwarde toestand.

  Hoe werkt een taser?

  Een taser is een specifiek type stroomstootwapen. In een taser zitten twee pluggen die met een draad aan het wapen verbonden zijn. Als een agent afdrukt, worden de pluggen als dartpijlen in een lichaam afgeschoten. Zo ontstaat een stroomcircuit waarbij er 50.000 volt door het lichaam gaat. Het wapen kan ook van dichtbij worden gebruikt. Een agent deelt dan een schok uit door de taser tegen iemands lichaam te drukken.

  De Tweede Kamer vroeg eerder om het wapen niet meer te gebruiken in psychiatrische klinieken. De politie zegt het stroomstootwapen zo min mogelijk te willen gebruiken in ggz-instellingen, maar wil het gebruik daar niet bij voorbaat uitsluiten.

  Wel heeft de politie inmiddels bepaald dat alleen van afstand op een verdachte geschoten mag worden. Het wapen direct op het lichaam van een verdachte drukken om een stroomstoot uit te delen, mag alleen nog in noodgevallen.

  De politie stelt ook voor het stroomstootwapen technisch aan te passen, zodat een stroomstoot maximaal vijftien seconden duurt.

  De politie denkt er vijf jaar voor nodig te hebben voordat alle agenten zijn opgeleid om met het wapen te werken. Hoeveel de invoering van het stroomstootwapen zou kosten, is nog niet duidelijk.

  Amnesty International uitte eerder ernstige bezwaren tegen het gebruik van de taser. Het zou alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt mogen worden door specialisten, en zeker niet door elke agent. Volgens Amnesty kunnen er anders doden gaan vallen.

  BEKIJK OOK

  Amnesty geschokt door taseren bejaarde patiënt

  Politie tevreden over proef met gebruik van tasers

  Taser voor politie: martelwerktuig of goed alternatief voor vuurwapen?

  Kamer: stroomstootwapen niet gebruiken in psychiatrische instellingen

  De schaduwkant van de taser: duur, gevaarlijk en onnodig

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 01 juni 2018 @ 00:55
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE PLEIT NU ZELF VOOR 'ELKE AGENT OP STRAAT MOET EEN TASER KRIJGEN' en spreekt van den geslaagde proef. Het woord daarover is nu aan de Minister en de politiek of dit dan door kan gaan? Ook een juridisch probleem komt daar bij kijken, zonder dat men hierbij dan ook weer in juridische dwalingen (kan) vallen bij gebruik van? O.a. Amnestie International is al langer tégen het gebruik van het stroomstootwapen. Dus we wachten af, een politieke beslissing of blunder?

  Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS, Twitter (bron)

  31 mei 2018 18:15

  'Elke agent op straat moet een taser krijgen'.

  Een agent met een taser (archieffoto) 

  © ANP

  Alle agenten in uniform op straat moeten een stroomstootwapen krijgen. Dat staat in een evaluatie die moet uitmonden in een advies aan het kabinet. Het gebruik van deze tasers maakt het politieoptreden veiliger en effectiever. Maar er zijn ook risico's.

   

  Vier politieteams testen de taser sinds 1 februari vorig jaar om te kijken of het stroomstootwapen beschikbaar moet komen voor agenten. In het eindrapport, dat in handen is van RTL Nieuws, concluderen onderzoekers dat alle agenten in unform die op straat lopen (de first responders), de taser moeten krijgen. De politie maakt gebruik van de Taser X2. Als het advies wordt opgevolgd, kost dat de overheid al snel enkele tientallen miljoenen.

  Te vaak 'gestund'

  Het gebruik van het wapen maakt het politieoptreden effectiever en veiliger. De onderzoekers van de 'Less than Lethal Weapons-stuurgroep'  zien dat de taser de agenten zelfvertrouwen geeft en dat het dreigen met het wapen vaak al voldoende is om een verdachte mee te laten werken. De taser wordt nu een jaar gebruikt als proef in vier politieregio's. 

  • In 18 procent van de gevallen omdat iemand dreigde met een wapen.
  • In 58 procent van de gevallen omdat iemand verzet pleegde onder invloed van drank en drugs of psychisch in de war was
  • En in 24 procent omdat de politie in gevaar was. 

  De taser werd opvallend vaak gebruikt in het weekend. Het vermoeden is dat veel incidenten 'horeca-gerelateerd' zijn.

  De Taser X2 kost zo'n 2000 euro per stuk (inclusief training).

  Zorgt voor zelfvertrouwen

  Maar het wapen is ook omstreden. De onderzoekers signaleren dat agenten veel meer gebruik hebben gemaakt van de taser in de zogenoemde stunmodus. Dan worden er geen pijlen afgeschoten maar wordt het direct op de huid geplaatst. Omdat dit in een aantal gevallen gebeurde bij verdachten die al geboeid waren of ingesloten, moet daar volgens de onderzoekers nog eens goed naar gekeken worden.

  Bij het gebruik van de stunmodus zijn ernstige gevolgen niet uit te sluiten. 'En dan dreigt er verlies van maatschappelijk draagvlak', schrijven de onderzoekers.

  Opleiding is duur

   

  Verder waarschuwen de onderzoekers voor de kosten van invoering. De opleiding is duur en het is de vraag of daar genoeg geld en mankracht voor is. Morgen stuurt minister Ferd Grapperhaus de eindevaluatie naar de Kamer. Daar zal dan besloten worden of de taser tot de standaarduitrusting van de politie gaat behoren. 

  Amnesty International vindt dat de politie onmiddellijk moet stoppen met de taser. Het gebruik ervan brengt 'onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich mee', vindt Amnesty. Er zijn in het buitenland gevallen bekend van mensen die bijvoorbeeld hartritmestoornissen kregen.

  Zo werkt de taser: 

  In deze video kun je zien hoe zo'n taser nou eigenlijk werkt.

  Meer op rtlnieuws.nl:

  RTL Nieuws

   

  Gewijzigd op 2018-11-16 00:20:42
  handtekeningafbeelding
 • maandag 19 februari 2018 @ 06:29
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, inmiddels worden er toch proeven genomen met de TASER (Strommstootwapen) en nu roept de politie zelf dat dit wapen algemeen ingevoerd moet worden, het is een succes, maar Amnestie International zegt juist van niet. Wat vindt u?  

  Zie en lees verder art. van NU.nl en/of Twitter (bron)

  Maandag 19 februari 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Politie gebruikt taser te vaak en proef moet direct stoppen' 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 18 februari 2018 23:10 Laatste update: 18 februari 2018 23:11

  • Amnesty International vindt dat de politie onmiddellijk moet stoppen met het experiment met de taser. 

  De manier waarop de politie het wapen gebruikt, brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich mee, schrijft de mensenrechtenorganisatie in een rapport.

  Vier politieteams testen de taser sinds 1 februari vorig jaar, om te bezien of het stroomstootwapen breed beschikbaar moet komen voor agenten. Uit een tussenrapport stijgt een ontluisterend beeld op, aldus Amnesty, omdat het wapen vaak wordt gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.

  Gebruik

  Zo blijken agenten mensen te taseren die geen bedreiging vormen, zoals mensen die ongewapend of geboeid zijn of in een politiecel of separeerruimte van een ggz-instelling zitten.

  Ook worden veelvuldig stroomstoten direct op het lichaam uitgedeeld, terwijl de fabrikant waarschuwt voor de ernstige risico's daarvan, zoals een verhoogde kans op overlijden bij verwarde personen en mensen met astma of hartklachten.

  Afstand

  De taser is bedoeld om mensen van een afstand tijdelijk te verlammen, maar in 44 procent van de gevallen werd er direct op het lichaam getaserd om de persoon in kwestie pijn te doen en medewerking af te dwingen. Amnesty noemt dat zorgelijk en een schending van de mensenrechten, vooral waar het werd toegepast op mensen die al onder controle waren.

  De politie zegt de kritiek van Amnesty serieus te nemen, maar geeft aan dat de proef nog niet voorbij is en dat diverse kritiekpunten al zijn verwerkt in de training.

  De taser kan mogelijk het 'gat' opvullen dat agenten voelen tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en vuurwapen en politiehond anderzijds, maar "de mond is en blijft het belangrijkste wapen van de politie", aldus de reactie. Sowieso geldt dat alle politiegeweld moet worden gemeld en getoetst, eventueel door de officier van justitie.

  Door: ANP

  Lees meer over: 

  Politie Amnesty

  Dreigen met stroomstootwapens door politie vaak al effectief 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:12 Laatste update: 17 februari 2018 12:59

  • In een proefperiode van een jaar zijn stroomstootwapens 302 keer door politiemensen toegepast bij een incident. Uit voorlopige cijfers van de politie blijkt dat dreigen met gebruik van het wapen meestal voldoende is.

  In 183 gevallen kregen agenten weerspannige verdachten ermee onder controle.

  De cijfers uit de proefperiode van een jaar, die vorig jaar februari begon, worden meegenomen in een evaluatie van de Politieacademie. Die is volgens de plannen voor de zomer gereed, waarna het aan de politiek is om te besluiten of het stroomstootwapen wordt toegevoegd aan de politie-uitrusting.

  In de regio's waar het wapen werd uitgeprobeerd (Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en Noord-Nederland) mogen de agenten het tot dat moment in elk geval blijven gebruiken.

  Penetratiewondjes

  Eerder meldde de politie al dat het inzetten van een stroomstootwapen het afgelopen jaar tientallen keren voorkwam dat zwaarder geweld nodig was. De politie test het stroomstootwapen omdat ze op zoek is naar een wapen dat minder dodelijk is dan het dienstpistool maar toch net zo daadkrachtig.

  Veel verdachten tegen wie het stroomstootwapen is gebruikt, zijn kort na afloop medisch onderzocht. Het letsel bleef in bijna alle gevallen beperkt tot een of twee kleine penetratiewondjes door de pijltjes.

  Amnesty

  Volgens Willem Woelders, voorzitter van de stuurgroep stroomstootwapen, zijn agenten enthousiast over de toepassing. Als ze het stroomstootwapen niet hadden, zouden ze eerder naar andere geweldsmiddelen moeten grijpen. "Met het stroomstootwapen kun je op een relatief eenvoudige manier mensen onder controle brengen, met een kleine kans op letsel. Andere geweldsmiddelen, zoals een hond, fors fysiek geweld of een vuurwapen, leveren meestal veel meer en ernstiger verwondingen op", stelt hij.

  De introductie leverde weerstand op, omdat in andere landen doden zouden zijn gevallen bij het gebruik van dit wapen. Onder meer Amnesty International liet zich kritisch uit over de introductie.
   

  Politie demonstreert gebruik stroomstootwapen in Rotterdam

   Politie demonstreert gebruik stroomstootwapen in Rotterdam

  Door: ANP/NU.nl

  Lees meer over: 

  Stroomstootwapens Nationale Politie

  Gewijzigd op 2018-06-01 00:50:14
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 15 juni 2013 @ 07:48
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg, DUS WÉL PROEVEN MET TASERS voor elke politieman/vrouw? Eerst zijn deskundigen hiertegen gelet ook op een aantal missers in de VS hiermede, nu toch nóg een wapen erbij?

  Bent u daar voor of tegen, laat het ons eens weten?

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3458927/2013/06/14/Volgend-jaar-begin-met-stroomstootwapens.dhtml

   

  Gewijzigd op 2018-02-19 06:19:45
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 01 juni 2013 @ 07:30
  #1

  Goedemorgen, GEEN PROEVEN MET 'TASERS' voor de gewonen politie? Een goed politiek voorstel of niet, wat vindt u?

  Zie art. uit AD (bron):

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3450510/2013/05/31/Geen-proeven-met-tasers-bij-gewone-politie.dhtml 

   

  Gewijzigd op 2018-02-19 06:17:43
  handtekeningafbeelding