1520 keer bekeken

GEBRUIK TELEFOONS IN VERKEER, 'APPEN' of FILMEN ongevallen

 • zaterdag 09 oktober 2021 @ 09:33
  #15
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg; RUIM 21.000 BOETE'S VOOR 'APPEN' OP DE FIETS. NU 2021: 850 BOETE'S PER WEEK.... Boete's lijken dus niet te helpen??? 

  Sinds 1 juli 2019 is er een wettelijk verbod op gesteld. U bent gewaarschiwd maar toch zullen nog velen...??

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 08:24

  850 boetes per week voor appende fietsers

  De boete voor appen op de fiets bedraagt inmiddels 100 euro ANP

  De politie schrijft gemiddeld 850 boetes per week uit aan fietsers die een telefoon vasthouden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Justitieel Incassobureau deelde op verzoek van NU.nl.

  Sinds juli 2019 is het verboden een telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Bekeurde fietsers moesten destijds een boete van 95 euro betalen, inmiddels is dat 100 euro.

  Het verbod werd ingesteld om het verkeer veiliger te maken. Appende fietsers fietsen onveiliger. Ze slingeren meer en kijken minder op de weg, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

  Avondklok en lockdown

  Of het verkeer inderdaad veiliger is geworden na de invoering van een verbod, wordt uit de cijfers niet duidelijk, omdat gedetailleerde registratie van fietsongelukken ontbreekt. Uit de cijfers van de afgelopen twee jaar blijkt wel dat de politie in de zomer meer boetes uitdeelde dan in de winter. Mogelijk is er sprake van een seizoenseffect; in de kou en regen is het immers minder aantrekkelijk om een telefoonscherm te bedienen.

  De politie zegt dat er niet specifiek op smartphonegebruik op de fiets wordt gecontroleerd, maar dat de fietser daarop wordt aangesproken als een agent het ziet. Dat kan dan leiden tot een waarschuwing of een boete.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 21 juni 2020 @ 01:52
  #14
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, WEER 72 BOETE´S UITGEDEELD VOOR FILMENDE AUTOMOBILISTEN van in brand staande hijskraan op snelweg... leert men het nooit    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 11:09

  72 bekeuringen voor automobilisten die brand op A50 filmen

  De hijskraan in lichterlaaie op de A50 FOTOPERSBUREAU HEITINK

  De politie heeft gisteren 72 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die met hun mobiele telefoon een brandende hijskraan probeerden te filmen op de A50. De boete voor het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur is 240 euro.

  Op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem vloog gistermiddag rond 17.00 uur een hijskraan in brand, meldt Omroep Gelderland. Het wegvak achter de brand werd direct afgesloten, maar het verkeer in de tegenovergestelde richting kon doorrijden. Dat leidde tot problemen. De politie op Facebook: "Verkeer aan de andere kant van de weg ging continu massaal op de rem waardoor er gevaarlijke situaties ontstonden."

  Bij de brand raakte een man lichtgewond. Het gaat om de inzittende van een passerend bestelbusje. Hij liep een blauw been op toen een band van de kraanwagen ontplofte en met een harde klap op het busje botste. Door de brand ontstond zoveel schade aan het wegdek, dat de A50 ter plaatse een groot deel van de nacht dicht was voor reparatie. De oorzaak van de brand is onbekend.

  De hijskraan na de bluswerkzaamheden POLITIE.NL

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Gelderland.

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 februari 2020 @ 00:17
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, RUIM 21.000 BOETE'S VOOR 'APPEN' OP DE FIETS. Sinds 1 juli 2019 is er een wettelijk verbod op gesteld. U bent gewaarschiwd maar toch zullen nog velen...??

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Bellende fietser ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 16:31

  In half jaar ruim 21.000 boetes voor appende fietsers

  Vorig jaar zijn ruim 21.000 boetes opgelegd voor bellen of appen op de fiets. Het verbod op het vasthouden van de smartphone op de fiets geldt sinds 1 juli.

  Voor automobilisten was appen of bellen met de telefoon in de hand al verboden, maar ook voor deze groep is het aantal boetes vorig jaar gestegen: van ruim 80.000 naar 100.000, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie.

  Het totaal aantal verkeersboetes nam vorig jaar juist af: van 9,2 miljoen naar 8,3 miljoen. Volgens het ministerie kan die daling verschillende oorzaken hebben: "Het is drukker op de wegen, waardoor te hard rijden minder mogelijk is. Bovendien worden bestuurders gewaarschuwd en weten ze waar flitspalen en trajectcontroles staan." De daling kan ook te maken hebben met wegwerkzaamheden.

  Ruim 1 miljoen boetes werden opgelegd aan verkeersovertreders uit het buitenland, iets minder dan in 2018.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 januari 2020 @ 00:24
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen. ONDERZOEK TOONT AAN: 'APPEN' IN HOUDER, DUS NIET IN DE HAND', OOK GEVAARLIJK VOOR HET RIJGEDRAG. Uiteraard, dat kon en kan een leek nog begrijpen, ook op het 'dashboard' WORDT JE VAN HET VERKEER AFGELEID, als je aandacht bij het 'appen' is al is het maar 10 seconden. De nieuwe wet spreekt alleen van 'verboden te bellen met de telefoon IN DE HAND'....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 08:17

  Onderzoek: appen met telefoon in de houder achter het stuur net zo gevaarlijk

  Appen achter het stuur heeft gevolgen voor je rijgedrag, dat is algemeen bekend. Nu blijkt dat het daarbij niet uitmaakt of de telefoon wordt vastgehouden of in een houder zit. Dat concludeert de SWOV, een stichting die onderzoek doet naar de verkeersveiligheid. In Nederland is het toegestaan om achter het stuur een telefoon te bedienen als die in een houder zit.

  Appen achter het stuur leidt ertoe dat automobilisten meer gaan slingeren en minder in hun spiegels kijken, blijkt uit het onderzoek dat werd uitgevoerd in een rijsimulator. Het maakt daarbij niet uit of de bestuurder de telefoon vast heeft of dat die in een houder zit.

  Automobilisten die hun smartphone in de houder bedienen kijken bovendien vaker naar hun scherm dan wanneer ze de telefoon in hun hand houden. De onderzoekers zagen geen verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen jongeren en ouderen.

  'Geen totaalverbod'

  Het verbod op het vasthouden van een telefoon achter het stuur geeft volgens de SWOV een verkeerd signaal. Weggebruikers zouden ten onrechte kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder veiliger is. Voordat de wet wordt aangepast is er volgens de SWOV nog wel extra onderzoek nodig naar de verschillen tussen 'handheld en handsfree'.

  "Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder", zegt een woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Maar een totaal appverbod is niet aan de orde. "Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming."

  Het ministerie probeert met makers van apps en telefoons afspraken te maken over het bedienen van de telefoon zonder afgeleid te worden.

  Het onderzoek van de SWOV is uitgevoerd in een simulator. In totaal deden 27 mensen mee aan het onderzoek. Zij reden drie ritten in de simulator: een keer zonder telefoon, een keer met de telefoon in de hand en een keer met de telefoon in de houder. 41 procent van de deelnemers is man, de gemiddelde leeftijd was 42,4 jaar.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 03 november 2019 @ 00:15
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, in BRABANT RUIM 700 (!) AUTOMOBILISTEN BEKEURD VOOR BELLEN OF APPEN ACHTER HET STUUR.... vrijwel iedereen zou moeten weten dat dit levensgevaarlijk kan zijn en tóch doen velen het (nog) steeds?

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • VANDAAG, 14:46

  Ruim 700 automobilisten in Brabant bekeurd voor bellen en appen tijdens het rijden.

  Ruim 730 automobilisten zijn de afgelopen vijf dagen in Brabant op de bon geslingerd voor het gebruiken van hun smartphone tijdens het rijden. De controles gebeurden vanuit een touringcar op meerdere snelwegen.

  Vanuit een touringcar controleren is volgens de politie effectief omdat agenten hoog zitten en makkelijk in auto's en vrachtwagens kunnen kijken. De bus werd gevolgd door agenten in onopvallende auto's. "Als we dan een chauffeur met zijn smartphone achter het stuur zagen, gaven we dit door en werd die persoon door de collega's staande gehouden."

  Bijvangst

  Ook andere verkeersovertredingen werden bekeurd, schrijft Omroep Brabant. In totaal kregen bijna 130 bestuurders boetes voor onder andere bumperkleven, te hard rijden en rechts inhalen.

  In oktober vorig jaar reden we mee met een touringcarcontrole in Oost-Nederland:

  1:04 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Politie controleert vanuit bus op appende chauffeurs: het is schrikbarend

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Brabant.

   

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 oktober 2019 @ 00:21
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE 'FLITSER' VOOR CONSTATERING GEBRUIK MOBIEL TIJDENS RIJDEN. Na een proef van anderhalf jaar wordt deze camera op diverse plaatsen ingesteld.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:00

  Politie voert flitser voor telefoon achter het stuur in

  NOS

  De politie voert definitief de flitscamera in waarmee automobilisten worden gefotografeerd die achter het stuur hun telefoon vasthouden.

  Na een proef van anderhalf jaar is er gekozen voor een type camera met infrarood die ook 's avonds kan worden ingezet.

  Foto's waar geen overtreding op staat worden direct gewist. De foto's mogen niet gebruikt worden voor de opsporing van verdachten en criminelen. De Autoriteit Persoonsgegevens is akkoord gegaan met de methode.

  Beker koffie

  Bij de ontwikkeling van de software die de camera's aanstuurt is gebruik gemaakt van machine-learning, soms artificial intelligence genoemd, al is dat niet helemaal hetzelfde.

  In de computer zijn plaatjes ingevoerd van mensen met en zonder telefoon in hun hand zodat de camera het verschil leerde onderscheiden. Zo wordt niet iedereen met een beker koffie in zijn hand geflitst:

  Video afspelen

  01:30

  Bellen achter stuur vanaf morgen sneller op de foto

  De kans dat je als automobilist zo'n mobiele camera tegenkomt is voorlopig niet zo groot. De politie heeft er twee in gebruik. Een voor op de snelwegen, en de andere voorlopig in de regio Utrecht.

  Nederland is het eerste Europese land dat met deze opsporingsmethode gaat werken. De politie hoopt dat het aantal betrapte automobilisten flink omhoog gaat. Nu worden nog 75.000 mensen per jaar betrapt door agenten terwijl ze onder het rijden hun telefoon gebruiken.

  Hier kun je zien hoe de foto's van betrapte automobilisten er uit zien. Het maakt niet uit met welke hand de telefoon gebruikt wordt en of je hem dicht bij het stuur houdt:

  Foto politie bellende automobilist NOS

  Foto politie bellende automobilist NOS

  Foto politie bellende automobilist NOS

  Foto politie bellende automobilist NOS

  De boetes worden niet op basis van gezichtsherkenning uitgedeeld, maar op kenteken. Als de eigenaar van de auto niet reed, moet hij de boete verhalen op degene die wel reed.

  Voor mensen die hun telefoon gebruiken terwijl deze op hun schoot ligt wordt er nog een camera ontwikkeld, kondigen de makers aan.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2019-10-01 00:22:12
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 03 september 2019 @ 00:28
  #9
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #6: IN EEN WEEK TIJD MEER DAN 400 BOETE'S VOOR MOBIELTJE ACHTER HET STUUR. Uit een rijdende autobus werden zij ronc Breda en Tilburg gesnapt. In totaal werden nog veel meer boete's uitgedeeld voor ook nog andere verkeersovertredingen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Bij controle in West-Brabant: bijna 400 boetes voor mobieltje achter het stuur.

  Een touringcarcontrole in Oost-Nederland in oktober vorig jaar NOS

   VANDAAG, 13:04

  BINNENLAND

  De politie in West-Brabant heeft bij zogeheten touringcarcontroles rond Breda en Tilburg in een week tijd meer dan vijfhonderd automobilisten bekeurd. Dat heeft 125.000 euro en zeven aanhoudingen opgeleverd. Bij een touringcarcontrole kijken politiemensen vanuit een rijdende touringcar of verkeersdeelnemers zich aan de regels houden.

  395 automobilisten kregen een boete van 240 euro voor bellen of appen met de smartphone in de hand. Ook voor het niet dragen van de autogordel, het overschrijden van de maximumsnelheid met meer dan 30 kilometer per uur en andere verkeersovertredingen werden boetes uitgedeeld.

  Een automobilist kreeg voor meerdere overtredingen boetes opgelegd. Hij moet verplicht een cursus verantwoord rijgedrag bij het CBR volgen. Die kost 1180 euro die hij zelf moet betalen. Van een automobilist die meer dan 50 kilometer per uur te hard reed is het rijbewijs ingenomen. Hij is ook aangehouden.

  Als politieagenten bij een controle vanuit een touringcar zien dat iemand in de fout gaat, waarschuwen ze hun collega's die in onopvallende personenauto's achter de bus rijden. Die geven de verkeersovertreder dan een stopteken.

  In oktober vorig jaar reden we mee met een touringcarcontrole in Oost-Nederland:

  Video afspelen

  01:04

  Politie controleert vanuit bus op appende chauffeurs: het is schrikbarend

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 01 april 2019 @ 00:18
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, EN WÉÉR ERNSTIGE HINDER VOOR HULPVERLENERS DOOR FILMENDE OMSTANDERS BIJ EEN gewonde man die zichzelf verwond zou hebben. Desondanks nu steeds groter wordende bekendheid bij iedereen DAT DIT ZO WIE ZO ERNSTIG HINDERLIJK IS en een inbreuk op de privacy van betrokkenen, gaat dit maar door...   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Veel filmende omstanders bij bloedende man: 'Dat vinden wij niet normaal'

   VANDAAG, 20:20

  BINNENLAND

  @POLJANHEN

  De politie in Den Haag heeft vanmiddag opnieuw te maken gehad met een grote schare filmende omstanders bij een incident. Agenten kwamen af op een melding dat iemand zichzelf had verwond met een mes. Dat incident trok zoveel bekijks, dat de agenten sirenes hebben aangezet om de menigte uit elkaar te krijgen.

  Onder de filmers van de "hevig bloedende man" waren ook kinderen, zeggen de betrokken agenten op sociale media. Een woordvoerder van de politie Den Haag zegt dat het ging een grote groep mensen. Concrete aantallen zijn niet bekend.

  "Denkt u alsjeblieft na", schrijven de agenten op Instagram. "Geef de hulpverleners de ruimte en bedenk wat voor meerwaarde het heeft om zo'n incident te filmen."

  Reanimatie

  Het incident was in het winkelgebied van Den Haag, op de hoek Spui-Grote Marktstraat. In de Grote Marktstraat was eind vorig jaar ook een incident dat leidde tot frustratie bij agenten. Omstanders filmden toen door de ruit van een restaurant hoe binnen iemand werd gereanimeerd. "We hebben hier als politie geen woorden voor", zei een wijkagent toen.

  Een politiewoordvoerder zegt dat de agenten ook nu geërgerd waren door het gedrag van de omstanders. "Dat vinden we niet normaal", zegt hij. Het is overigens niet strafbaar om bij een incident te filmen. De politie kan daarom niet meer doen dan omstanders verzoeken om opzij te gaan.

  De gewonde man is overgebracht naar een ziekenhuis. Hoe het met hem gaat, is niet bekend.

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-04-01 00:18:24
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 30 maart 2019 @ 00:15
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, ZWAARGEWONDE VROUW NA ONGEVAL VRAAGT AGENT EVEN VOOR HAAR EEN INSTAGRAM SELFIE TE MAKEN.... .... ... ..... inderdaad hier zwegen we even heel stil... wink

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Zwaargewonde vrouw: 'Agent, maakt u een foto voor mijn Instagram?'

   VANDAAG, 10:46

  OPMERKELIJKREGIO

  ANP

  Een snorfietsster die ernstig gewond was geraakt bij een aanrijding, heeft een agent in de Zaanstreek versteld doen staan.

  De agent schrijft op Facebook dat hij met gillende sirene naar de plek van het ongeluk reed. Hij zette de kruising af, liep naar het slachtoffer en vroeg wat er was gebeurd.

  Hij noteerde haar naam en andere gegevens, vlak voor ze in de ambulance werd getild, en toen kwam de vrouw met een vreemd verzoek.

  Telefoon in rechterbroekzak

  Volgens NH Nieuws zei ze tegen de agent: "In mijn rechterbroekzak zit mijn telefoon. Zou u een foto voor mijn Instagram willen maken?" De vrouw wilde daar kennelijk 'likes' mee scoren.

  De agent heeft de foto niet gemaakt, zegt een politiewoordvoerder. Bij Ambulancezorg Nederland zijn geen signalen bekend dat dit soort vragen vaker voorkomt.

  BEKIJK OOK

  Agenten maken zich kwaad over filmende omstanders: 'Er lijkt geen grens te zijn'

  Supermarktklant vraagt reanimerende agent om zak aardappelen

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Noord Holland

  handtekeningafbeelding
 • zondag 24 februari 2019 @ 00:27
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, APPEN EN BELLEN ACHTER STUUR: WERD ER EERST AL VANUIT EEN BUS, VRACHTAUTOCHAUFFEURS BETRAPT OP BELLEN EN APPEN achter het stuur, nu ook met SKI-BOXEN, vemomming als 'toerist naar de sneeuw' automobisisten betgrapt op appen achter het stuur, boete 240 euro... Er zijn al vele automobilisten zo op deze manier betrapt.   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  Politie zoekt met camera in skibox naar appende chauffeurs

  VANDAAG, 07:56

  BINNENLAND

  ALDO ALLESSIE

  De politie Midden-Nederland heeft een nieuwe manier gevonden om appende en sms'ende automobilisten te betrappen. Op onopvallende politieauto's zijn skiboxen met een camera gemonteerd. Daarmee kan de politie beter zien of een bestuurder met zijn mobieltje bezig is. Er zijn al vele honderden bonnen uitgeschreven, schrijft De Telegraaf.

  "Aan het rijgedrag kunnen we vaak al zien dat een automobilist wordt afgeleid, maar via de camerabeelden kunnen we nu ook zien waardoor", zegt een medewerker van de politie Midden-Nederland in de krant. "Vaak is dat inderdaad een smartphone die net buiten het zicht wordt bediend." Hij verwacht dat andere korpsen de methode overnemen.

  Op het gebruik van een smartphone achter het stuur staat een boete van 240 euro.

  Vorig jaar zette de Regionale Eenheid Oost-Nederland een touringcar in bij het opsporen van appende autobestuurders:

  Video afspelen

  01:04

  Politie controleert vanuit bus op appende chauffeurs: het is schrikbarend

  Die methode is vooral handig bij het zoeken naar appende vrachtwagenchauffeurs.

  BEKIJK OOK

  Video: verslaggever doet de appen-tijdens-het-rijden-test

  Agenten speuren vanuit touringcar naar appende bestuurders

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding