1519 keer bekeken

GEBRUIK TELEFOONS IN VERKEER, 'APPEN' of FILMEN ongevallen

 • zondag 04 november 2018 @ 00:56
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, EN WÉÉR BIJ EEN GROOT ONGEVAL VELEN DIE 'FILMEN' EN DAARMEDE nog meer gevaarlijke situaties veroorzaken. OOK POLITIEMENSEN MAKEN ZICH MEER EN MEER KWAAD HIEROVER, zelfs ook een 'reanimatie' van iemand werd door omstanders 'gefilmd'. WAAR ZIT HET VERSTAND VAN DEGENEN DIE..??  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Agenten maken zich kwaad over filmende omstanders: 'Er lijkt geen grens te zijn'

  GISTEREN, 19:45

  BINNENLAND

  HOLLANDSE HOOGTE | DEUTZMANN

  Afgelopen nacht zijn tientallen automobilisten op de bon geslingerd voor het filmen van een ongeluk op de A58. Gisteren deed een agent op Facebook al zijn beklag over ramptoeristen die filmden hoe een man gereanimeerd werd. Agenten merken steeds vaker dat voorbijgangers ongelukken vastleggen met hun smartphone. "Er lijkt geen grens te zijn", zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.

  "Heel regelmatig moeten collega's vragen of iemand zijn telefoon weg wil doen bij een ongeluk. Mensen maken close-ups en zetten die op sociale media. Wij vragen wel om de beelden niet te verspreiden en te vernietigen, maar juridisch kunnen we niets doen."

  Volgens Jelle Slot, voorzitter van de jongerenafdeling van de Nederlandse Politiebond (NPB), zijn de mensen die filmen van alle leeftijden. "Het gebeurt vrijwel continu, overal waar we komen. Je ziet ook steeds vaker dat collega's zich uitspreken, zoals toen in Den Haag deze week een restaurant leegliep om een reanimatie te filmen. Terwijl mensen op dat soort momenten voor hun leven aan het vechten zijn."

  Mensen herkennen dan het kenteken van de auto van hun zoon op Facebook of Twitter. Dat is het ergste dat je kunt meemaken.

  Jelle Slot, voorzitter NPB Jong

  Ook maakte Slot enkele keren mee dat de politie gebeld wordt door bekenden van een slachtoffer. "Die herkennen dan het kenteken van de auto van hun zoon op Facebook of Twitter. Dat is echt het ergste dat je kunt meemaken. Ze vragen ons dan: is mijn zoon echt met zijn auto tegen een boom aangereden?"

  Vaak is de politie dan nog bezig met het identificeren van het slachtoffer. "We willen natuurlijk 100 procent zeker weten wie er verongelukt is, voordat we met slecht nieuws op de stoep staan", zegt Slot. "Maar als iemand belt, moet ik de keuze maken: vertel ik aan de telefoon dat we het inderdaad vermoeden, of kom ik naar hun huis? In het laatste geval snapt een familie natuurlijk ook wat er aan de hand is. Het is een vreselijke situatie."

  Niet strafbaar

  Ondanks de soms grote gevolgen heeft de politie weinig mogelijkheden om ramptoeristen te bekeuren. "Mensen filmen in de openbare ruimte, dat is in principe niet strafbaar", zegt Slot. "Als er op de snelweg gefilmd wordt, zoals laatst op de A58, kunnen we ze beboeten omdat ze met hun telefoon achter het stuur zitten. Maar daarvoor moeten we ze eerst staande houden om te controleren of ze echt een telefoon in hun hand hebben."

  "Het is wel eens gebeurd dat agenten de telefoons afpakten en zelf de foto's hebben gewist", zegt Van de Kamp. Dat is strafbaar; ook de politie mag niet zomaar iemands telefoon afpakken. "Daar hebben de agenten toen veel grote problemen mee gekregen."

  Stel: je vader krijgt een ongeluk. Zou je dat dan op de sociale media willen zien?

  Jelle Slot, voorzitter NPB Jong

  Wanneer een ongeluk gefilmd worden, kan de politie mensen dus alleen aanspreken op hun moreel besef. "We kunnen alleen zeggen dat ze respect moeten tonen", vertelt Slot. "Bij sommigen werkt dat. Die reageren dan van: 'shit, wat ben ik voor domme dingen aan het doen?'. Maar anderen hebben een grote bek en zeggen: 'waar bemoei jij je mee?'." Heel frustrerend, volgens de agent. "Je wordt er kwaad van."

  Slot snapt dat mensen op de hoogte willen zijn als er in hun buurt iets gebeurt. "Een ongeluk is nieuws, dat willen we zien. Maar stel dat je het omdraait, en je vader krijgt een ongeluk. Zou je dat dan op de sociale media willen zien?"

  #SeiKeinGaffer

  Dat ramptoeristen met hun mobieltjes alles vastleggen, is geen typisch Nederlands probleem. In Duitsland is het inmiddels strafbaar om hulpbehoevenden zonder hun toestemming te fotograferen of te filmen.

  Een campagnefilm tegen gaffer, zoals filmende omstanders daar worden genoemd, werd begin dit jaar een hit. In de confronterende video onder de hashtag #SeiKeinGaffer (wees geen gaffer) filmt een man de nasleep van een zwaar auto-ongeluk. Als hij vervolgens zijn moeder wil bellen, hoort hij haar telefoon rinkelen naast de gecrashte auto en een verkoold lichaam.

  #SeiKeinGaffer

  "Zo'n campagne zou zeker kunnen helpen", denkt Slot. "Maar het moet breder zijn dan dat: mensen moeten elkaar erop aanspreken."

  Van de Kamp is benieuwd naar de effecten van de campagne in Duitsland. "Ik denk dat het bij sommige mensen werkt, maar bij anderen niet. We merken nu al dat sommige mensen het gevoel hebben dat ze het recht hebben om te filmen. Ze beroepen zich op hun vrijheid, alsof die grenzeloos is. Terwijl je niet alles wettelijk kunt verbieden, maar het nog steeds immoreel kan zijn."

  Bewustwording

  De Nationale Politie zegt in een reactie dat een eventuele campagne van de overheid zou moeten komen. Individuele uitspraken of acties, zoals de bekeuringen op de A58, dragen wel bij aan de bewustwording, zegt een woordvoerder.

  BEKIJK OOK

  Tientallen ramptoeristen krijgen boete na filmen ongeluk A58

  'Ze zijn gewoon aan het filmen, terwijl mijn man dood ligt te gaan'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 14 oktober 2018 @ 00:29
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, 75.000 keer AAN BOETE'S VOOR BELLEN EN APPEN ACHTER STUUR IN 2017 UITGEDEELD.  Door de politie is dus zeer veel werk en aandacht daaraan besteed. Het is ook ontegenzeglijk bewezen dat afleiding in het verkeer tot grote ongelukken en ellende kan leiden. 

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Zondag 14 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie deelde vorig jaar 75.000 boetes uit voor bellen achter stuurFoto: ANP

  Politie deelde vorig jaar 75.000 boetes uit voor bellen achter stuur

  13 oktober 2018 10:11 Laatste update: 8 uur geleden

  Het Centraal Justitieel Incassobureau incasseerde in 2017 bijna 75.000 boetes voor appen en bellen achter het stuur. In totaal ging het om 17 miljoen euro aan bekeuringen.

  Het gaat om een toename van een kwart ten opzichte van 2016. Ook in 2015 steeg het aantal bekeuringen voor bellen en appen in de auto al flink.

  De politie deelde in 2017 gemiddeld tweehonderd bekeuringen per dag uit. Een woordvoerder van het CJIB bevestigt dat al deze boetes zijn uitgedeeld door agenten nadat zij automobilisten staande hadden gehouden vanwege de overtreding.

  Er wordt overigens wel gekeken of in de toekomst overtreders ook per flitscamera bellend of append kunnen worden geregistreerd.

  Zuid-Holland is provincie met de meeste overtreders

  De meeste bekeuringen werden uitgedeeld in Zuid-Holland: ruim 18.000 overtreders kregen hier een prent in de bus. Zij waren goed voor een bedrag van 4 miljoen euro.

  De minste boetes voor appen en bellen werden uitgedeeld in Flevoland en Drenthe.

  Politiebonden vrezen algeheel telefoonverbod voor weggebruikers

  Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) lanceerde recent een plan om vanaf 1 juli 2019 een algeheel telefoonverbod voor alle weggebruikers in te voeren. Dit zou gaan om zowel automobilisten als fietsers.

  De politiebonden hebben echter aangegeven dat er nu al niet genoeg agenten zijn om alle extra taken uit te voeren die Den Haag de Nationale Politie de afgelopen jaren heeft opgelegd.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: NU.nl 181 reacties  

  Lees meer over: 

  auto Verkeer

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 26 september 2018 @ 00:17
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, MOBIELE TELFOON IN DE HAND OP FIETS WORDT OOK VERBODEN. Net als bij het gebruik van mobieltjes in de auto. Te veel ernstige ongevallen hierdoor. De politiebond heeft echter twijfels over de mogelijkheid tot HANDHAVING van dit verbod, juli volgend jaar, ivm capaciteitsgebrek o.a. Toch BELLEN EN APPEN IN HET VERKEER blijft, bewezen, zeer gevaarlijk.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie schrikt niet terug voor handhaven appverbod, maar de bonden wel

  VANDAAG, 20:08

  BINNENLAND

  ANP

  Als je over een jaar je telefoon in je hand hebt op de fiets, riskeer je een boete. Niet meer appen, niet meer bellen (behalve handsfree), maar is zo'n verbod eigenlijk wel te handhaven door de politie?

  "Verkeer is voor ons een prioriteit, en dan vooral afleiding in het verkeer. Daarin gaan we appen op de fiets nu gewoon meenemen", laat de Nationale Politie weten in een reactie. "Maar we kijken wel altijd of de actie tot gevaar leidt."

  Het is nu al verboden om te appen voor automobilisten en veel andere verkeersdeelnemers. Vorig jaar schreef de politie 75.000 bekeuringen uit aan mensen die waren afgeleid in het verkeer.

  Maar niet iedereen die wordt betrapt krijgt direct een boete, zegt de woordvoerder. "Soms zullen we ook gewoon in gesprek gaan, met de vraag waarom iemand doet wat hij doet. Ons gaat het om de verkeersveiligheid, en niet om boetes."

  Dit appverbod lijkt klein, maar twintig kleine dingen maakt een groot ding.

  Gerrit van de Kamp, vakbond ACP

  De politiebonden zijn kritisch op het aankomende verbod. "Want hoeveel capaciteit gaat dit kosten?", vraagt Gerrit van de Kamp van vakbond ACP zich af. "Politiemensen krijgen er steeds wat bij. En dat kan niet meer."

  "Dit appverbod lijkt klein", gaat hij verder. "Maar twintig kleine dingen maken een groot ding." Van de Kamp denkt dat de politie een andere taak moet laten vallen als dit verbod moet worden gehandhaafd.

  Jan Struijs van vakbond NPB sluit zich daarbij aan. "Dit is een uitstekend plan, qua veiligheid. Maar je moet ook geloofwaardig blijven wat betreft handhaving." Hij maakt de vergelijking met de aanpak van anti-homogeweld. "Een paar maanden geleden zei minister Grapperhaus dat dat hoger op de politie-agenda moet. Wij willen dat ook echt wel, maar als er geen mensen voor komen, kan het niet."

  Weinig letsel door appen op de fiets

  Overigens is het niet gegarandeerd dat de verkeersveiligheid met het app- en belverbod sterk verbetert. Vorig jaar bleek uit onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL dat minder dan 1 procent van de fietsers die op de spoedeisende hulp belanden, gewond zijn geraakt doordat ze op de fiets zaten te appen.

  Praten met anderen bleek verantwoordelijk voor 11 procent van de ongevallen en ook muziek luisteren (3 procent) werd genoemd. Ook alcohol en slecht wegdek werden vaak aangewezen als schuldige.

  Kanttekening bij het onderzoek is wel dat mensen zelf moesten aangeven wat de oorzaak van hun ongeluk was. Slechts weinig mensen gaven aan dat ze hadden geappt, maar of dat waar is, valt niet te achterhalen.

  'Elk ongeval een te veel'

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur erkent dat het niet vaststaat dat het om veel fietsers gaat. "Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel."

  Video afspelen

  00:38

  Minister: appen op de fiets is gewoon gevaarlijk

  BEKIJK OOK

  Of je nou appt, belt of gamet: mobiel vasthouden op de fiets wordt verboden

  Fietsend appen mag misschien niet meer, maar hoe gevaarlijk is het?

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 14 maart 2018 @ 00:26
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, ZELFS HET IN DE HAND HOUDEN van telefoon wordt strafbaar. VIA CAMERA wordt u geflitst is de bedoeling, vindt u dit een goede zaak?

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie krijgt flitscamera's tegen appen in het verkeer

  GISTEREN, 17:00

  AANGEPAST GISTEREN, 22:25

  BINNENLAND

  Speciale flitscamera's moeten de pakkans voor bellen en appen achter het stuur groter maken. De politie is al heel ver met nieuwe camera's waarmee mensen in de auto kunnen worden gefotografeerd. De apparaten zien straks of er een 'verdachte situatie' is en of een bestuurder bijvoorbeeld iets in de hand heeft. Het materiaal wordt vervolgens voorgelegd aan een medewerker van de politie. Die weegt af of er inderdaad sprake is van een strafbaar feit.

  "Ik vind dat we in het verkeer echt een slag moeten gaan maken en de pakkans moeten vergroten", zegt minister Grapperhaus.

  Hoe de camera werkt en wat er op de beelden te zien is, zie je in deze video:

  Video afspelen

   01:29

  Nieuwe techniek om appers achter het stuur te pakken

  Volgens de politie is een groot voordeel van het nieuwe systeem dat niet elke keer iemand staande hoeft te worden gehouden en dat de camera het voorwerk doet. Volgens landelijk projectmanager Infrastructuur Van Hasselt van de politie gebeurt het nu te vaak dat mensen ermee wegkomen als ze appen of niet handsfree bellen. Door de camera's moet de kans groter worden dat een overtreder wordt betrapt.

  Alleen de bestuurder

  Het Openbaar Ministerie bekijkt allerlei juridische aspecten van het systeem en ook moet de wet worden aangepast. De politie hoopt de nieuwe flitsers nog dit jaar te gaan gebruiken. Van Hasselt benadrukt dat beelden van mensen die geen strafbaar feit plegen meteen worden vernietigd.

  Hij wijst er ook op dat het alleen gaat om wie de overtreding pleegt en niet om wie er misschien nog meer in de auto zit. "Omdat we op kenteken bekeuren, vragen we aan de kentekenhouder wie de bestuurder was. Wie de passagier is, is voor ons niet interessant op dat moment."

  Minister Grapperhaus benadrukt dat er echt gekeken moet worden of het systeem juridisch haalbaar is, wat betreft de privacy. "Maar als je het uitprobeert, dan zie je wel dat het goede resultaten kan hebben", zegt hij.

  Strengere straffen

  Volgens de politie zijn de camera's niet alleen op snelwegen te gebruiken, maar op alle plekken "waar je goed zicht hebt op de voorruit van tegemoetkomend verkeer".

  Vorige week zei minister Grapperhaus dat hij roekeloos rijgedrag zwaarder wil bestraffen. De maximale straf voor automobilisten die appen of niet handsfree bellen gaat omhoog. Voor bellen of appen achter het stuur legt het OM nu een boete op van 230 euro.

  Hoe de politie nu controleert op appen achter het stuur zie je in deze video:

  Video afspelen

   01:44

  Zo controleert de politie nu op appen achter het stuur

  BEKIJK OOK

  Minister 'helemaal klaar' met roekeloos rijden: straffen veel hoger

  Deel dit artikel: 

   

   

  Gewijzigd op 2018-06-07 08:04:08
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 06 juli 2013 @ 07:29
  #1

  Goedemorgen, groot offensief tegen 'smartphones' in de auto kondigt de politie aan. Er gebeuren door het gebruik tijdens het rijden tientallen ongelukken met doden zelfs. Een goede zaak om er tegen op te treden?

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3471484/2013/07/06/Groot-offensief-tegen-smartphone-in-de-auto.dhtml

  Gewijzigd op 2018-03-14 00:23:30
  handtekeningafbeelding