1698 keer bekeken

DIPLOMATEN betalen verkeersboete's niet.

 • dinsdag 12 maart 2019 @ 00:24
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, DIPLOMATEN KOMEN NIET HELEMAAL MEER WEG MET VERKEERSBOETES? Maar als we goed lezen, hoeven ze toch niet te betalen maar 'krijgen ze een brief MET BETAALVERZOEK   van het ministerie BuiZa' en wordt 'bekend' wie het was of waren?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Diplomaten komen niet meer helemaal weg met verkeersovertreding

  VANDAAG, 18:00

  POLITIEK

  Een verkeerd geparkeerde auto met diplomatiek kenteken in Den Haag ANP

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat buitenlandse diplomaten vanaf 1 mei aanspreken op verkeersovertredingen. Ze krijgen een brief met een betalingsverzoek en als ze te vaak in de fout gaan, volgen verdergaande maatregelen, zegt minister Blok.

  Sinds een gerechtelijke uitspraak in 2014 kunnen geen boetes worden gegeven aan diplomaten en medewerkers van internationale organisaties die immuniteit hebben. Dat zijn personen die in een auto met een CD-kenteken rijden.

  Het gevolg is dat het aantal verkeersovertredingen in deze groep flink is toegenomen, constateert het ministerie van Blok. Het baseert dat op het aantal keren dat diplomatenauto's zijn geflitst. In 2015 was dat bijna 10.000 keer. In de jaren daarna nam dat toe met zo'n 20.000.

  Aantal flitsfoto's van auto's met CD-kentekens

  JAARTAL AANTAL FOTO'S
  2015 9850
  2016 23.583
  2017 26.722
  2018 29.584

  Begin dit jaar stemde de Eerste Kamer in met een nieuwe wet, waardoor het Centraal Justitieel Incassobureau informatie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken kan geven over diplomaten die verkeersovertredingen hebben begaan. Het ministerie zal hen vervolgens een betaalverzoek sturen. Ze zijn niet verplicht om daar gehoor aan te geven.

  Buitenlandse Zaken gaat bijhouden hoe vaak een diplomaat over de schreef gaat. Als dat te vaak is, volgt een gesprek op het ministerie. "Maar je kunt natuurlijk ook bepaalde voorrechten gaan inperken of bekendmaken wie de boosdoeners zijn", zegt minister Blok.

  Hij vindt het voor de verkeersveiligheid in Nederland belangrijk dat niemand zonder meer wegkomt met overtredingen. "Dit nieuwe systeem zorgt daarvoor."

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 16 juni 2018 @ 00:36
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, AANTAL 'DIPLOMATEN' ('ONSCHENDBAAR') DAT GEFLITST WORDT neemt schrikbarend toe?Een rechtsgang die niet te verteren is voor velen? Wat vindt u, een 'diplomaat moet net zo goed bekeurd worden als hij/zij geflitst wordt'?!

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  15 juni 2018 15:08

  Diplomaten vaker geflitst sinds ze niet meer bekeurd mogen worden.

  Een fout geparkeerde diplomatenauto in Den Haag. 

  © Archieffoto ANP

  Sinds diplomaten niet meer bekeurd mogen worden, is het aantal keer dat ze geflitst zijn gigantisch gestegen. In 2015 werden auto's met een diplomatiek kenteken (dat altijd begint met CD) nog 9850 keer geflitst. Vorig jaar gingen de camera's maar liefst 26.722 keer af.

  Dat betekent dat ieder persoon in ons land die de diplomatieke status heeft, vorig jaar gemiddeld minstens één keer werd geflitst omdat hij of zij door rood licht reed of te hard ging.

  In ons land wonen ongeveer 22.500 mensen met een diplomatieke status, schreef minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in maart aan de Tweede Kamer. Het gaat om ambassade- en consulair personeel en dat van internationale organisaties, inclusief hun familieleden. Al deze personen zijn onschendbaar, ze kunnen niet worden gearresteerd of vervolgd

  Ongefilterde foto's

   

  Het zijn overigens wel flitsfoto's waar nog niet door een agent naar gekeken is - eventuele onterecht opgelegde boetes zijn er dus nog niet uitgefilterd. Maar het verschil zal niet groot zijn, omdat het gaat om geautomatiseerde systemen die de overtredingen constateren, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. 

  Dat er niet meer wordt gekeken of alle boetes terecht zijn, is omdat ze sinds 2015 toch niet meer verstuurd mogen worden, schrijft minister Ferdinand Grapperhaus nu aan de Tweede Kamer

  Boetes opsturen mag niet meer

  Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verbood om de boetes nog langer op te sturen, omdat diplomaten niet gedwongen mogen worden om boetes te betalen. Dat is zo vastgelegd in de Verdragen van Wenen, inzake Diplomatiek Verkeer en Consulaire Betrekkingen.

  Overigens kregen bekeurde ambassadeurs of andere diplomaten al geen herinnering van het beruchte CJIB als ze hun boetes niet betaalden. In 2014 bleek na onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws dat diplomaten massaal hun boetes niet betaalden. 

  Naming and shaming

  Om toch druk uit te oefenen op diplomaten die het niet zo nauw nemen met de Nederlandse verkeersregels, wordt de wet aangepast. Bij een overtreding krijgen de ambassades een briefje, met de melding ervan en het vriendelijke verzoek om te betalen. Het idee is om op basis van de briefjes ook een ranglijst te maken en die ieder jaar openbaar te maken.

  Als een diplomaat een notoire hardrijder blijkt te zijn, dan kan zijn tankpas worden ingenomen. Dat is een financiële strop, want met die tankpas maakt het makkelijker om belastingvrij te tanken. Als dat ook niets uithaalt, kan de ambassade verzocht worden om de diplomaat in kwestie tot persona non grata te verklaren.

  Dat houdt in dat hij of zij tot ongewenst wordt verklaard. Maar omdat dit een zwaar diplomatiek middel is dat de verhoudingen op scherp zet, zal het waarschijnlijk niet zo ver komen, schrijft Grapperhaus.

  Kritiek privacywaakhond

  Wanneer de nieuwe wet ingaat, is onduidelijk. Privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens had in mei 2017 nog wel het nodige op te merken op de nieuwe wet. 

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties krijgt namelijk persoonsgegevens over de overtreders van het CJIB, die de brieven verstuurt. Volgens de AP is dat een inbreuk op de privacy van de betrokken diplomaat en in het wetsvoorstel is niet goed onderbouwd waarom dit nodig is. 

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid schrijft in de memorie van toelichting bij de wet dat het noodzakelijk is dat het CJIB de gegevens aan Buitenlandse Zaken verstrekt, omdat de briefjes in opdracht van dat ministerie worden verstuurd. Dat loopt via Buitenlandse Zaken omdat dat ministerie verantwoordelijk is voor het aanspreken van diplomaten op het niet-naleven van de Nederlandse wet.

  RTL Z

  Gewijzigd op 2019-03-12 00:29:18
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 januari 2014 @ 08:42
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Hallo leden goede morgen ook en laat die diplomaten maar betalen hoor! Ze vallen niet boven de wet toch! 64.gifbent u toch ook met mij eens! Nou nog een goede dag verder.121.gif

 • dinsdag 21 januari 2014 @ 06:50
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, ook een vervolg hierop, DIPLOMATEN DIE BOETE'S NIET BETALEN, krijgen geen TANKPAS MEER. Dit is afgekeken van o.a. Belgie en enkele andere landen waar dit vrij goed werkt.... een goede oplossing.

  Zie art. uit AD (Bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3580893/2014/01/21/Diplomaat-die-boetes-niet-betaalt-krijgt-geen-tankpas.dhtml

  Zie verder ook eens:  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  Gewijzigd op 2018-06-03 12:58:42
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 26 december 2013 @ 07:18
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, een vervolg hierop, ook in BELGIE klaagt een minister over 'wanbetalende diplomaten'... deze personen lijken zichzelf wel onaantastbaar te voelen?

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3567905/2013/12/26/Minister-Belgie-klaagt-over-wanbetalende-diplomaten.dhtml

  Zie vandaag verder in het nieuws: o.a. veel EUROPEES NIEUWS: Onrust in de Ukraine, Turkije en diverse kersttoespraken.

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ -http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek  

  Gewijzigd op 2018-06-03 12:58:49
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 13 september 2013 @ 07:10
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, nog eens een vervolg hierop, van het AD, vooral Russen, Chinezen en Arabieren  o.a. betalen de boete's niet. Daar moet dan toch iets aan gedaan worden?

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3508944/2013/09/13/Diplomaten-gooien-boetes-massaal-in-prullenbak.dhtml

  Zie verder ook eens: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

   

  Gewijzigd op 2018-06-03 12:59:08
  handtekeningafbeelding
 • zondag 28 juli 2013 @ 07:22
  #1

  Goedemorgen, diplomaten betalen veelal verkeersboete's niet. De politiek stelt nu voor dat ze dan, net als in enkele andere landen, hun CD nummerplaat kwijtraken? Een goede zaak?

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3482960/2013/07/27/Dwing-diplomaten-om-hun-verkeersboetes-te-betalen.dhtml

   

  Gewijzigd op 2018-06-03 12:59:21
  handtekeningafbeelding