3455 keer bekeken

BRANDWEER en perikelen, spec. AMSTERDAM

 • dinsdag 25 januari 2022 @ 09:57
  #58
  reactie op (#57) herman_dad

  Goedemorgen, BRANDWEERMAN ERNSTIG GEWOND BIJ BRANDWEEROEFENING IN NRD-HOLLAND. Hij is met ernstig letsel in het ziekenhuis opgenomen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • VANDAAG, 00:26

  Brandweerman gewond bij oefening op camping in Starnmeer

  INTER VISUAL STUDIO

  Bij een brandweeroefening op een camping in de Noord-Hollandse plaats Starnmeer is een brandweerman gewond geraakt. De hulpverlener is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, meldt de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

  Volgens getuigen hield de brandweer op het naturistenterrein een oefening voor het kappen van bomen. Daarbij zou een boom de verkeerde kant op zijn gevallen, waardoor de brandweerman werd geraakt, meldNH Nieuws.

  Na het incident zijn meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. Getuigen melden dat de brandweer op dit terrein vaker oefeningen houdt.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 08 september 2021 @ 01:09
  #57

  Goedemorgen, 'DRONES' VAKER INGEZET DOOR O.A. DE BRANDWEER BIJ (opsporing) BOSBRANDEN of preventie daarvan. En ook andere instanties als Rijkswarterstaat, politie maken er meer gebruik van. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)    

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:12

  Drones vaker ingezet: 'Veiliger en efficiënter, maar mogelijk ook meer overlast'

  Ze zijn niet meer uit het luchtruim weg te denken en het worden er steeds meer: onbemande luchtvaartuigen, ook wel drones genoemd. Ooit ontwikkeld voor militaire doeleinden, maar inmiddels worden ze op allerlei manieren ingezet.

  Particulieren vliegen en filmen ermee als hobby, maar ook hulpdiensten, overheidsinstanties en bedrijven gebruiken ze steeds vaker. Soms om te testen, zoals vandaag op de Veluwe waar men een drone uitprobeerde die bosbranden kan opsporen, maar ook om in te zetten bij opsporingen en inspecties.

  1600 vluchten

  "Rijkswaterstaat heeft vorig jaar zo'n 1600 vluchten gemaakt voor inspecties aan bijvoorbeeld bruggen en wegen. Maar ook de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit heeft dronepiloten in dienst die onder meer worden ingezet om illegale visserij op te kunnen sporen", zegt Stephan van Vuren van Dutch Drone Delta, een collectief van overheidsinstanties en grote bedrijven dat onderzoekt op welke manieren zij drones kunnen inzetten.

  Vandaag werd op de Veluwe deze drone getest die bosbranden kan opsporen:

  1:52 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Geen vliegtuigje meer, maar een drone om een bosbrand op te sporen

  Volgens Van Vuren kunnen de hulpdiensten bijna niet meer zonder. "Drones doen het werk veiliger, sneller en efficiënter. Zo kan de brandweer veilig een brand van bovenaf bekijken en zien waar moet worden geblust. In de toekomst is er wellicht een drone die kan helpen met blussen."

  Ook de politie zet groot in op het gebruik van drones. "De politie heeft zo'n 120 dronepiloten die ze door het hele land inzetten bij opsporingen en onderzoeken. En ze willen er nog veel meer opleiden."

  Toename

  Drones bestaan al een tijdje, maar pas de laatste jaren lijken ze echt omarmd te worden door de grotere instanties. Dat komt volgens Van Vuren door een combinatie van factoren. "De technieken worden steeds beter en ook de regelgeving is soepeler geworden. Daarnaast kan het even duren voordat een nieuw iets zoals een drone in een bestaande werkwijze te implementeren is. Dat kost nou eenmaal tijd."

  Met name in de binnensteden kan er overlast ontstaan. Ook kan het gevaarlijk zijn om boven bewoonde gebieden te vliegen.

  Stephan van Vuren

  Toch zijn er niet alleen voordelen aan het gebruik van drones. "Met name in de binnensteden kan er overlast ontstaan", aldus Van Vuren. "De gemeente Amsterdam onderzoekt hoeveel geluidsoverlast er kan ontstaan. Maar ook kan het gevaarlijk zijn om boven bewoonde gebieden te vliegen."

  Hoewel het aantal crashes met professionele drones minimaal is, zegt hij. "In de toekomst komt er ook een luchtverkeersleiding voor drones die het verkeer in goede banen kan leiden. Daarmee kan je op grotere schaal drones inzetten."

  Taxidrones

  Want dat gaat in de toekomst zeker gebeuren, zegt Van Vuren: "Het aantal drones zal alleen maar toenemen. Voor kleine afstanden zoals het inspecteren van een brug, maar over een paar jaar zal je zien dat drones over grotere afstanden pakketten bezorgen of zelfs mensen. Binnen tien jaar stappen we in een taxidrone, dat weet ik zeker."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 02 juli 2021 @ 01:10
  #56
  reactie op (#39) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #39: AMSTERDAMSE BRANDWEERMAN, OOK LID HELL'S ANGELS, HAD DAAROM NIET ONTSLAGEN MOGEN WORDEN. Zie ook de overige berichten over de AMSTERDAMSE BRANDWEER in dit forum topic!!!

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)    

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:54

  Brandweer Amsterdam had lid Hells Angels niet mogen ontslaan

  Een brandweerman van het korps Amsterdam-Amstelland mag niet worden ontslagen omdat hij lid is van de Hells Angels. Dat is het oordeel van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in ambtenarenzaken. Nu tegen de uitspraak geen beroep meer aangetekend kan worden, moet het dienstverband van de man worden hersteld.

  De korpsleiding achtte werken bij de brandweer onverenigbaar met een lidmaatschap van de motorclub. In de ontslagbrief schreef de leiding: "Wij vinden het ongewenst dat u willens en wetens in omgevingen met personen verkeert van wie u kunt weten dat ze min of meer structureel misdrijven plegen, zich daarop laten voorstaan of daar openlijk voor uitkomen."Volgens de rechter had de brandweer eerst onderzoek moeten doen naar de vraag of de brandweerman direct of indirect betrokken is geweest bij mogelijke criminele activiteiten van de club, of uit hoofde van zijn functie als Road Captain daar mede verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Dat heeft het korps niet gedaan. Verder zegt de rechter dat de brandweerman zijn werk naar volle tevredenheid heeft gedaan de afgelopen twintig jaar.

  Hells Angels nog niet verboden

  Tegen de motorclub loopt nog steeds een gerechtelijke procedure. Eind vorig jaar oordeelde de rechter in hoger beroep dat de Hells Angels verboden zouden moeten worden, maar zolang die uitspraak niet definitief is, kan de brandweerman niet worden ontslagen.

  Mocht het komen tot een onherroepelijke gerechtelijke uitspraak die tot een verbod leidt van de motorclub, dan zal de brandweerman zijn lidmaatschap van de Hells Angels moeten beëindigen. Doet hij dat niet, dan mag hij volgens de rechter alsnog worden ontslagen.

  Merendeel rechtszaken op niets uitgelopen

  Onder leiding van oud-commandant Leen Schaap spande de Amsterdamse brandweer tussen 2016 en 2019 meerdere rechtszaken aan tegen werknemers, maar bij het merendeel daarvan kreeg de korpsleiding geen gelijk.

  Schaap was aangesteld om orde op zaken te stellen bij de brandweer, maar moest onder druk van burgemeester Halsema het veld ruimen. Zijn opvolger Tijs van Lieshout heeft inmiddels contact opgenomen met de ten onrechte ontslagen brandweerman om te kijken hoe hij zijn werk weer kan hervatten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 28 juni 2021 @ 00:52
  #55
  reactie op (#52) herman_dad

  Goedemorgen, EN WÉÉRINBRAAK BIJ BRANDWEER UGHELEN  dit keer EN DAARBIJ H U L P V E R L E N I N G S GEREEDSCHAP gestolen. Hoe verzin je zoiets als inbreker?! Eigenlijk zou hier, wellicht indien zij gepakt worden ook door de rechter rekening mee gehouden moeten worden, EXTRA STRAF voor moeten krijgen? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 16:54

  Gereedschap gestolen uit brandweerkazerne Ugchelen

  In de brandweerkazerne van het Gelderse dorp Ugchelen is vannacht ingebroken. Bij de inbraak zijn accu's en hydraulisch gereedschap gestolen.

  Het gereedschap wordt onder meer gebruikt om mensen uit autowrakken te halen, meldt Omroep Gelderland. "Bijna al ons hydraulisch gereedschap en accu's zijn uit ons voertuig gestolen", schrijft de brandweer op sociale media.

  De brandweer in Ugchelen roept getuigen op zich te melden.

  profielfoto Brandweer Ugchelen@brwugchelen

  Helaas is in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 juni ingebroken in onze kazerne. Bijna al ons hydraulisch gereedschap en accu’s zijn uit ons voertuig gestolen. Mocht u iets opvallends hebben gezien of gehoord neem dan contact met ons op.

  10 uur geleden

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 28 mei 2021 @ 00:45
  #54

  Goedemorgen, de VRIJWILLIGE BRANDWEER in problemen, (bestaan van) door EUROPESE regels maar we hebben de HULPVERLENING daarbij in dit land voor 99,9% goed geregeld méde door het bestaan van de 'vrijwillige brandweer', opgeleid en opererend als de reguliere, tot in de kleinste woonkernen en gebieden..... reden inderdaad voor de minister om daar nog eens GOED naar te kijken! 'Leegloop brandweer dreigt als hervormingen doorgaan'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 17:08

  Minister laat deskundigen nog een keer kijken naar hervorming brandweer

  Demissionair minister Grapperhaus laat nog een keer bekijken of het echt noodzakelijk is om de vrijwillige brandweer in Nederland minder taken te geven dan de beroepsbrandweer. Dat laatste zou moeten vanwege een Europese richtlijn, waarin staat dat gelijk werk gelijk betaald moet worden.

  Grapperhaus zegde aan de Tweede Kamer toe dat twee deskundigen naar de brandweerhervorming gaan kijken. Ook gaat hij de komende tijd opnieuw in Brussel bepleiten dat het Nederlandse systeem uniek is, en in stand zou moeten blijven.

  Om aan de Europese richtlijn te voldoen en tegelijkertijd de vrijwillige brandweer te behouden, diende Grapperhaus het plan in om een duidelijker onderscheid te maken tussen het professionele brandweerwerk en het vrijwillige. Vrijwilligers mogen dan geen grote complexe branden meer blussen en mogen nog maar één specialisme hebben, zoals beknelde mensen bevrijden of drenkelingen redden.

  Kamer unaniem tegen

  De Tweede Kamer toonde zich vanmiddag unaniem zeer boos over de plannen. De Kamerleden willen het liefst dat de situatie blijft zoals hij nu is: dat vrijwillige brandweerlieden dezelfde taken hebben als professionele. Als de hervorming doorgaat, dreigt er een leegloop onder vrijwilligers. Zo'n 15 procent wil er dan mee stoppen, met mogelijk alle gevolgen van dien voor de brandveiligheid.

  "Die richtlijn is bedoeld om uitbuiting te voorkomen. Maar waar is hier sprake van uitbuiting?", vroeg PVV-Kamerlid Lillian Helder. "Wij willen geen eerste en tweederangs brandweermensen. De veiligheid staat op het spel", betoogde SP'er Michiel van Nispen. Ook de regeringspartijen vinden dat de Europese richtlijn verkeerd wordt geïnterpreteerd.

  Lastig vraagstuk

  Volgens minister Grapperhaus gaat het om een "heel lastig vraagstuk", waar al heel veel deskundigen naar hebben gekeken. Een deel van de Kamer vindt dat Nederland de richtlijn gewoon moet negeren, maar dat vindt de minister geen goed idee. "De kans is niet groot dat er een vrijwilliger een claim zal indienen. Maar als dat toch gebeurt moet iedere vrijwilliger betaald worden als een beroeps. Dat wordt een grote kostenpost."

  De kwestie speelt al langer. Een denktank van het Veiligheidsberaad heeft ernaar gekeken en ook de landsadvocaat deed onderzoek. Steeds was de conclusie dat aan een hervorming niet te ontkomen valt. In antwoord op eerdere Kamervragen zei Grapperhaus ook steeds dat er geen uitzondering kon worden gemaakt voor de Nederlandse situatie.

  Grapperhaus wil nu wel voorbereidingen treffen voor de eerste stap in de hervorming en brandweervrijwilligers niet langer verplichten om beschikbaar te zijn. De vrijwilligheid wordt daarmee extra benadrukt. "En dan gaan we bekijken of het daarbij kunnen laten", stelde hij voor. De twee deskundigen moeten samen met mensen uit de praktijk onderzoeken hoe het brandweersysteem er in de toekomst moet uitzien.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 21 juni 2020 @ 01:46
  #53
  reactie op (#52) herman_dad

  Goedemorgen, de BRANDWEER HERDENKT OMGEKOMEN COLLEGA´S. Het is een vak met risico´s, als met alle hulpverleningsinstanties. Toch goed om te herdenken. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Minister Grapperhaus bezocht het Brandweermonument BRANDWEER NEDERLAND / JEFFREY KOPER

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:22

  Brandweer herdenkt overleden collega's met speciaal ereteken

  Op verschillende plekken in het land hebben brandweermannen en -vrouwen hun omgekomen collega's herdacht. Dat gebeurde met een speciaal ereteken, waarbij twee brandweerspuiten precies één minuut een ereboog van water maken. Door het zonnige weer kan in sommige erebogen een regenboog ontstaan.

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bezocht het Nationale Brandweermonument in Schaarsbergen, bij Arnhem. Vanwege de coronamaatregelen vond de ceremonie in klein gezelschap plaats. Grapperhaus zei daarover: "We herdenken op afstand, maar in gedachten zijn we met elkaar verbonden."

  Het monument bestaat uit een lage muur met 97 namen van brandweerlieden die tijdens hun werk omkwamen tussen 1945 en 2012.

  Risico's van het vak

  Volgens Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, staan brandweermensen niet continu stil bij de risico's die ze lopen. "Toch is ons vak niet zonder risico's, die nooit volledig worden weggenomen. Daarom wil ik vandaag mijn trots uitspreken. Ik ben trots op alle collega's die ook de afgelopen tijd, vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week klaarstonden."

  In totaal werken in Nederland ruim 28.000 mensen bij de brandweer, verdeeld over bijna duizend kazernes.

  profielfoto Brandweer GooiVecht@BrwGooiVecht

  Vandaag is de Nationale Brandweerherdenking. We eren en herdenken vandaag alle brandweercollega’s die zijn omgekomen bij het uitoefenen van brandweerwerk. Onze vlaggen hangen halfstok en om 13.00 uur maken we het waterereteken van de brandweer. #brandweerherdenking

  16 uur geleden

  profielfoto Brandweer Groningen@BRWGroningen

  Vandaag herdenken we onze omgekomen brandweercollega’s. In onze provincie maken de posten #Veendam, #Finsterwolde, #Zuidbroek en #Stadskanaal het ereteken. Ook hangen onze vlaggen halfstok #brandweerherdenking #brandweerherdenking2020.

  13 uur geleden

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 30 mei 2020 @ 01:29
  #52
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, INBRAAK BIJ BRANDWEER BOEKELO EN DAARBIJ H U L P V E R L E N I N G S GEREEDSCHAP gestolen. Hoe verzin je zoiets als inbreker?! Eigenlijk zou hier, wellicht indien zij gepakt worden ook door de rechter rekening mee gehouden moeten worden, EXTRA STRAF voor moeten krijgen? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  RTV OOST

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 14:50

  Inbraak bij brandweer: 'Dit gereedschap gebruiken wij om levens te redden'

  In de brandweerkazerne van Boekelo, bij Enschede, is vannacht ingebroken. Er is voor 25.000 euro aan gereedschap gestolen.

  Het zijn onder meer spullen om mensen te bevrijden die na een aanrijding in hun auto bekneld zitten. "Het is gereedschap waar we levens mee redden", zegt een woordvoerder van de brandweer tegen RTV Oost. "Gelukkig hebben we reservegereedschap. Dat hebben we meteen in de auto gelegd."

  De brandweer heeft aangifte gedaan.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Oost.

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 08 maart 2020 @ 00:28
  #51
  reactie op (#50) herman_dad

  Goedemorgen, BRANDWEER IS BEZORGD OM TOTAALVERBOD OP PFAS BLUSSCHUIM. Dit wordt gebruikt bij speciale branden als olietanks in havens en b.v. vliegtuigbranden op Schiphol.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 17:51

  Brandweer bezorgd om totaalverbod op PFAS in blusschuim

  NOS

  • Rob Koster Economieverslaggever

  De Europese Commissie onderzoekt een totaalverbod op blusschuim dat PFAS bevat. Nieuwe regelgeving over de hoeveelheid PFAS die grond mag bevatten, legde de bouwsector eind vorig jaar al deels stil. Nu maakt de brandweer zich zorgen, want blusschuim bevat vaak het giftige en niet afbreekbare PFAS. Oefenlocaties van de brandweer behoren tot de meest met PFAS vervuilde grond van Nederland.

  Fluor-koolstofverbindingen (PFAS) zorgen ervoor dat het schuim schuimt, beter uitvloeit en dampen onderdrukt.

  Het is lange tijd bekend dat dit schuim slecht is voor het milieu, onder meer omdat het in het grondwater terechtkomt. Er wordt daarom al getest met PFAS-vrij schuim. Op het oefenterrein van een raffinaderij in de Europoort testte de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam vorige week voor het eerst een nieuwe brandweerwagen, die zowel PFAS-houdend als PFAS-vrij blusschuim bevat.

  Dit is wat de brandweer van het nieuwe blusschuim vindt:

  1:39 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Brandweer bang voor verbod op PFAS in blusschuim

  De meeste 'gewone' branden zijn met water of blusschuim zonder PFAS-schuim te blussen. "Uitgangspunt is fluorvrij schuim waar het kan, fluorhoudend schuim waar het moet", zegt Marcel Verspeek van Brandweer Nederland.

  Voor het bestrijden van grote chemische tankbranden is er nog geen goed alternatief voor blusschuim met PFAS. Als er bijvoorbeeld een grote tank in de Rotterdamse haven in brand vliegt, moet er snel geblust worden. Dat gebeurt nu met PFAS-houdend blusschuim dat een effectieve film over vlammen legt.

  "Als dat niet meer gebruikt mag worden, weten we niet meer of wij hele grote branden in de Rotterdamse haven kunnen bestrijden", zegt hoofdofficier Raymond Bras van de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam. Het gevolg is volgens Bras dat branden langer kunnen duren en verder kunnen escaleren dan nu het geval is.

  Regionale brandweerkorpsen wordt verteld hoe ze kunnen overschakelen naar fluorvrij blusschuim. Dat valt nog niet mee. Materiaal moet worden vervangen en er is kennis nodig over het nieuwe blusschuim.

  NOS

  De brandweer van Schiphol schakelt de komende maanden al helemaal over op PFAS-vrij blusschuim. De brandweer krijgt hiervoor 13 nieuwe brandweerwagens. Waar PFAS-houdend blusschuim een film over de brandende vloeistof legt, bestaat het nieuwe schuim uit een deken van luchtbelletjes.

  De brandweer op Schiphol heeft de afgelopen jaren het schuim uitgebreid getest. Volgens opleidingsofficier Alex Hagenbeek van de brandweer Schiphol is dit minstens zo effectief als het oude PFAS-schuim: "Het heeft zelfs nog wat pluspunten, het is duidelijker zichtbaar waar je geblust hebt en het blijft beter plakken aan de hete delen."

  Voorbereiden op verbod

  Volgende maand is er een grote conferentie in Rotterdam, waar de brandweer, adviesbureaus, grote chemische bedrijven en blusschuimfabrikanten aanwezig zijn. Nederlandse deskundigen hebben informatie aangeleverd voor een groot onderzoek, waaruit moet blijken of PFAS in blusschuim helemaal verboden kan worden. De Europese Commissie laat dat uitvoeren door het Schotse onderzoeksbureau Wood. De brandweer in Nederland vindt een totaal verbod te vroeg, maar bereidt zich er dus wel al voorzichtig op voor.

  PFAS is een verzamelnaam voor zo'n 6000 verschillende fluor-koolstof verbindingen die producten hittebestendig en water- en vet afstotend maken. Het wordt gebruikt in water en hittebestendige kleding, vet-afstotend verpakkingsmateriaal zoals pizzadozen en frietbakjes, antiaanbaklagen van pannen, en dus ook in blusschuim. Fluor-koolstofverbindingen worden niet of nauwelijks afgebroken in het milieu en het menselijk lichaam en zijn door de overheid gekwalificeerd als "zeer zorgwekkende stoffen".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 15 februari 2020 @ 00:14
  #50
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, KAMER WIL WEER 'HERSTEL' LINTJE VOOR VRIJWILLIGE BRANDWEER NA 20 JAAR TROUWE DIENST. Dit gebaar van waardering was onlangs ingetrokken en de Kamer is het daar nu niet mee eens.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   NOS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 10:45

  Kamerleden willen weer lintje voor brandweervrijwilligers

  Kamerleden willen dat het lintje voor de vrijwillige brandweer terugkeert. Mensen die twintig jaar of langer hebben gediend bij de vrijwillige brandweer kregen daarvoor altijd een koninklijke onderscheiding. Maar dat is begin dit jaar afgeschaft. Overweging daarbij was onder meer dat de vrijwilligers een financiële vergoeding krijgen voor hun werk.

  De Kamerleden Van der Graaf van de ChristenUnie en Van 't Wout van de VVD zijn het niet met de afschaffing eens. Ze benadrukken dat brandweervrijwilligers de hele dag klaar staan voor mensen in nood en waardering verdienen voor trouwe dienst. "Zij doen een stap naar voren als anderen een stap naar achteren zetten", zegt Van der Graaf en Van 't Wout voegt eraan toe dat allerlei andere vormen van vrijwilligerswerk wel met een lintje worden gewaardeerd.

  De Kamerleden zeggen ook dat er veel onrust en onduidelijkheid is over de rol van vrijwilligers bij de brandweer. Veel korpsen kampen met een tekort. Volgens ChristenUnie en VVD kan een onderscheiding bijdragen aan het behoud en het aantrekken van vrijwilligers.

  Voorzitter Dokter van Vakvereniging Brandweervrijwilligers zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij de afschaffing jammer vindt. Volgens hem waarderen veel brandweerlieden een lintje enorm, maar de vereniging heeft niet tegen de maatregel geprotesteerd. "We gaan niet om ons eigen lintje vragen." Maar hij waardeert het initiatief van de Kamerleden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 22 december 2019 @ 00:52
  #49
  reactie op (#48) herman_dad

  Goedemorgen, BRANDWEER SLAAT ALARM OM GEVAARLIJKE PALETKACHELS die met subsidie kunnen worden aangeschaft. Al vele branden zijn door deze kachels ontstaan blijkt na onderzoek van ´Kassa´..

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:17

  'Brandweer en kachelbranche slaan alarm over gesubsidieerde pelletkachels'.

  Een pelletkachel HH / KOEN VERHEIJDEN

  De afgelopen twee jaar zijn in Groningen, Friesland en Drenthe zeventig branden geweest met pelletkachels. Dat blijkt uit onderzoek van de brandweer in Noord-Nederland, waar het televisieprogramma Kassa over bericht. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) zegt dat er sinds de introductie van subsidie voor pelletkachels in 2016 waarschijnlijk honderden branden waren in het hele land.

  De NHK en het Team Brandonderzoek Noord-Nederland slaan vanavond in Kassa alarm over de kachels, die pellets, samengeperste staafjes hout of ander organisch materiaal, verbranden. Mogelijk zijn er duizenden onveilige pelletkachels in heel Nederland, meldt het programma.

  Veel branden zouden ontstaan door fouten bij de installatie en het onderhoud. Zo zouden soms enkelwandige pijpen worden geplaatst terwijl dubbelwandige zijn voorgeschreven. Ook zou regelmatig gebruik worden gemaakt van rookgasafvoeren die eerder werden gebruikt voor gaskachels. Die zijn niet geschikt voor houtgestookte apparaten.

  Brandweer lichtte verkeerd voor

  Kassa meldt dat er veel onduidelijk is over de installatievoorschriften. Zo gebruiken installateurs en doe-het-zelvers bijvoorbeeld weleens een horizontale pijp om de rookgasafvoer laag op de gevel uit te laten komen. Volgens de regelgeving moet een verticale pijp gebruikt worden, die boven de nok van het dak uitkomt.

  Zelf verstrekte de brandweer hierover ook onjuiste informatie, meldt Kassa. Op de website van de brandweer stond totdat het programma aan de bel trok dat rookgasafvoeren in uitzonderingsgevallen mochten uitmonden op de gevel. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken mag dat onder geen beding.

  Sinds 2016 al zorgen

  Er zijn zo'n 65.000 pelletkachels in Nederland, ongeveer 44.000 zijn gebouwd met subsidie. Kopers kunnen minimaal 500 euro subsidie krijgen op de aanschaf. Sinds de introductie van de subsidie, in 2016, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 28 miljoen euro verstrekt. De regeling stopt eind dit jaar, in verband met de uitstoot van stikstof, koolmonoxide en fijnstof.

  De Nederlandse Haarden en Kachelbranche zegt tegen Kassa dat er al sinds 2016 wordt gewaarschuwd voor veiligheidsproblemen. "Wij hebben er vanaf het begin van de subsidie in 2016 voor gepleit om deze alleen te verstrekken onder de voorwaarde dat mensen een erkende installateur zouden inschakelen, omdat wij deze problemen toen al voorzagen", citeert Kassa voorzitter Kooij.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding