3457 keer bekeken

BRANDWEER en perikelen, spec. AMSTERDAM

 • woensdag 04 december 2019 @ 00:24
  #48
  reactie op (#47) herman_dad

  Goedemorgen, INCIDENT BINNEN BRANDWEER AMSTERDAM eindigt tragisch met één dode en één zwaar gewonde brandweerman. Een ongekend tragisch gebeuren dat voor velen ook onbegrijpelijk is of zal zijn. 

  Collega's vormen erehaag voor overleden brandweerman Amsterdam

   GISTEREN, 20:02 IN REGIONAAL NIEUWS

  Trams zijn tijdelijk stopgezet, zodat de brandweerlieden een lange rij konden vormen.

  Zie en lees verder art. van AT5 NIEUWS Twitter (bron) 

  STAD

  Burgemeester Halsema bezoekt kazerne na tragisch voorval: 'We leven mee'

  3 december 2019, 18.15 uur · Door Redactie

  Burgemeester Halsema heeft vanmiddag de brandweerkazerne aan de Marnixstraat bezocht om haar steun te betuigen aan brandweerlieden die getuige waren van het steekincident dat daar eerder op de dag plaatsvond. 

  Bij het steekincident zijn twee brandweerlieden gewond geraakt. Een daarvan is overleden, vermoedelijk was er daarbij sprake van suïcide. De politie doet nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd. 

  'Diep respect'

  Tijdens haar bezoek heeft Halsema met collega's van de slachtoffers gesproken. 'Ik heb hen namens alle Amsterdammers laten weten we meeleven en diep respect hebben voor de heldhaftige en vriendschappelijke manier van handelen op een moeilijk moment', laat ze in een reactie weten. 

  Ze geeft daarbij aan contact te blijven houden met de commandant en 'betrokken te blijven bij de nasleep van dit ingrijpende voorval'. 

  Bespreken

  Commandant Van Lieshout is zelf van plan om de komende dagen langs een aantal kazernes en staflocaties te gaan om het tragische voorval te bespreken. 

  'Wat er vanmorgen is gebeurd, heeft veel indruk gemaakt', stelt hij. 'Allereerst gaat mijn medeleven en dat van mijn korpsleiding uit naar de nabestaanden en dierbaren. We wensen ook de ploeg die getuige was en de betrokken collega’s en hulpverleners sterkte.'

  Medewerkers die behoefte hebben om over de gebeurtenis te praten, kunnen volgens Van Lieshout terecht bij een leidinggevende, vertrouwenspersoon of maatschappelijk werker. 

  AT5 NIEUWS

  Gewijzigd op 2019-12-07 00:22:48
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 oktober 2019 @ 00:37
  #47
  reactie op (#46) herman_dad

  Goedemorgen, de INMIDDELS OUD-COMMANDANT BRANDWEER AMSTERDAM, voelt zich door nieuwe burgemeester in de steek gelaten, 'kreeg mes in rug' volgens hem. Ook bij de lokale tv-zender AT5 liet hij zich, zij het minder en diplomatieker, in enigszins dezelfde woorden uit. Hij zou heden, per 1 oktober, nu weer bij de politie een baan kunnen krijgen, is daar officieel nog in dienst zelfs (AT5). Na dit interview met NRC is dit nu mogelijk ook dubieus, gezien de 'nieuwe' werkrelatie die dan toch weer ontstaat? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 19:59

  Amsterdamse brandweercommandant 'kreeg van stadhuis mes in de rug'

  ANP

  De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap heeft op zijn laatste werkdag hard uitgehaald naar burgemeester Halsema. In een interview met NRC zegt hij: "Publiekelijk was er steun van deze burgemeester, maar ondertussen kreeg ik een mes in mijn rug."

  Heel anders was volgens hem de verhouding met het stadhuis in 2016. Schaap werd toen door Halsema's voorganger Van der Laan aangesteld om het seksisme en racisme in het korps aan te pakken en de werkomgeving veiliger te maken voor minderheden. "Toen we mijn contract ondertekenden hebben we elkaar in de ogen gekeken en de hand gedrukt: wij gingen samen eindelijk iets doen aan de verrotte cultuur bij de Amsterdamse brandweer. Onze onuitgesproken afspraak was duidelijk: wij laten elkaar nooit vallen", zegt Schaap in NRC.

  Rugdekking was nodig, want Schaap ging er hard in. Brandweerlieden die zich misdroegen werden ontslagen en de riante arbeidsvoorwaarden werden aangepakt. Het kwam Schaap op doodsbedreigingen te staan. Maar Schaap ging door met steun van het stadhuis. Na de dood van Van der Laan in 2017 verlengde interim-burgemeester Van Aartsen het contract van Schaap voortijdig met drie jaar. Schaap zag dat als een steunbetuiging en een waarschuwing naar het brandweerpersoneel, dat het stadhuis hem niet zou laten vallen.

  Rapport Van Uhm

  Een onderzoek van de oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm blijkt een kantelpunt. De nieuwe burgemeester Halsema vond dat de cultuurverandering bij de brandweer niet opschoot en vroeg Van Uhm een advies uit te brengen. Het werd de stok om hem mee te slaan, bevestigt Schaap tegen NRC. Van Uhm liet zich om de tuin leiden, meent Schaap. "Als het oorlog wordt, zou ik deze mannen als korporaal willen hebben", zou hij tegen Schaap hebben gezegd.

  Van Uhm concludeerde dat onder Schaap het wantrouwen tussen de korpsleiding en het brandweerpersoneel alleen maar was toegenomen. De positie van commandant Schaap stond voor hem niet ter discussie. Toch besloot Halsema in mei dat Schaap per 1 oktober weg moet.

  Schaap zegt dat hij zich tegen Halsema contractueel verplicht heeft niet te veel over zijn werk uit te weiden. "En dat we elkaar heel laten in de publiciteit." De partner van Schaap tekende dat contract niet. Zij zette twee weken geleden een open brief op sociale media. Volgens haar heeft Halsema de deur van het stadhuis weer "wagenwijd" opengezet "voor de wittemannenclubjes die de spuitgasten afvaardigen".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 22 september 2019 @ 00:38
  #46
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #43: PARTNER OUD-BRANDWEERCOMMANDANT Amsterdamse brandweercommandant Schaap moet vertrekken NEEMT HET OP VOOR DEZE. In een openbare brief klaagt zij vooral de nieuwe burgemeester Halsema aan, in feite. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Partner brandweercommandant Amsterdam schrijft over 'langgerekte veldslag'.

  De brandweerkazerne aan de Marnixstraat in Amsterdam ANP

   VANDAAG, 07:51

  BINNENLAND

  De partner van de vertrekkende Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap heeft in een open brief hard uitgehaald naar burgemeester Halsema. Volgens haar staat de deur van het stadhuis sinds het aantreden van Halsema "weer wagenwijd open voor de wittemannenclubjes die de spuitgasten afvaardigen".

  Commandant Schaap kreeg eind mei te horen dat hij moest vertrekken. Onder zijn strenge bewind zou de band met een deel van de brandweerlieden te veel verstoord zijn geraakt.

  "Wat bij Leens aanstelling een leuke baan leek, bleek gaandeweg een langgerekte veldslag", blikt Rosanne Kropman terug in de brief die ze op Facebook en Linkedin heeft geplaatst. "Hoe langer Leen bezig was, hoe vaker mijn mond openviel als hij thuiskwam."

  Schaap was door Halsema's voorganger Van der Laan aangesteld om een einde te maken aan de wanorde bij het korps. Zo waren er berichten over seksuele intimidatie, racisme en bedreigingen. Ook wilde Schaap een aantal riante arbeidsvoorwaarden afbouwen, wat tot fel verzet leidde.

  Remmen checken

  Kropman schrijft over racistische opmerkingen tegen Marokkaans-Nederlandse medewerkers, bewust ondergeplaste brillen bij de vrouwen-wc en brandweermannen die naakt door de kazerne liepen. Ook werd Schaap met de dood bedreigd, schrijft ze. "De remmen werden bij ieder ritje even gecheckt, later volgden verdergaande beveiligingsmaatregelen, ook in de privésfeer."

  Schaaps partner, die zelf als journalist werkt, zegt dat met het overlijden van Van der Laan zijn "strijdmakker" verdween. Ze hekelt het feit dat burgemeester Halsema kiest voor verbinding en gesprekken met ondernemingsraad, gepensioneerden en een actiecomité. Ze noemt dat een raadselachtige keuze. "Wie vertegenwoordigt de goedwillende brandweerlieden die snakken naar verandering, de vrouwen en de mannen van niet-Nederlandse achtergrond die bij de brandweer (willen) werken? Wie durft er nog naar voren te stappen, nu deze burgemeester zo duidelijk laat zien aan wiens kant zij staat?"

  Discriminatie niet geaccepteerd

  Een woordvoerder van burgemeester Halsema zegt in De Telegraaf dat de verhoudingen tussen leiding en werkvloer door onderlinge conflicten een dieptepunt hadden bereikt. "De oorzaak lag niet bij één partij: brandweermannen saboteerden de modernisering en de korpsleiding leek niet in staat de impasse te doorbreken. Mede door de harde opstelling van de commandant en zijn uitspraken in de media."

  Hij benadrukt dat de modernisering van het korps de hoogste prioriteit heeft en dat racisme en discriminatie niet worden geaccepteerd. "De nieuwe commandant heeft deze opdracht gekregen en aanvaard."

  Vanaf 1 oktober begint oud-militair en oud-brandweercommandant in Gelderland Tijs van Lieshout aan de klus.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 19 augustus 2019 @ 00:22
  #45
  reactie op (#44) herman_dad

  Goedemorgen, ZELDZAAM MAAR BRANDWEERAUTO RAAKT ZELF IN BRAND OP DE SNELWEG A7. De Amsterdamse brandweerauto was met spoed op weg naar Den Helder om daar iemand te redden. Met een andere wagen zijn zij verder gegaan en gelukkig geen slachtoffers verder.

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter bron 

  Brandweerwagen vliegt in brand op A7.

  De uitgebrande brandweerauto INTER VISUAL STUDIO / JD SHOOTS

   VANDAAG, 20:47

  REGIO

  Op de A7 is vanmiddag een brandweerwagen in brand gevlogen. De wagen was met spoed op weg naar Den Helder, naar verluidt om een verwarde man of vrouw te redden.

  Ter hoogte van Middenmeer kwamen er ineens vlammen uit de motor, vermoedelijk door een technisch defect. De brand sloeg door naar de cabine,meldt NH Nieuws.

  Alle inzittenden wisten op tijd uit de brandweerwagen te komen. Ze zijn door een andere wagen opgepikt en alsnog naar Den Helder gebracht.

  Volgens NH Nieuws ging het om een team van de Amsterdamse brandweer dat erin gespecialiseerd is om mensen ervan te weerhouden zelfmoord te plegen door van een hoog gebouw te springen.

  Heb jij hulp nodig?

  Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Noord Holland

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 03 augustus 2019 @ 00:30
  #44
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, BRANDWEER WAARSCHUWT VOOR VEILIGHEID NIEUWE HOOGBOUW. Deze neemt extreme vormen aan, met méér en meer meters in hoogte. Bovenaan wonend en er is brand, dan heb je een steeds mindere kans op overleven, voordat je 'er uit bent'. En de middelen voor redding io die hoogtes zijn dan ook nog onvoldoende.

  TIP: Overigens wordt dit in het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg, ook al aangehaald en WOONTORENS BESCHREVEN, ALLEN IN GELIJKHEID OVERIGENS, geheel veilig in welk opzicht, (natuurrampen) e.d. worden geconstrueerd.     

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Brandweer waarschuwt voor veiligheid nieuwe hoogbouw.

  De skyline van Rotterdam, met links de Maastoren (nu het hoogste gebouw van Nederland) ANP

  VANDAAG, 11:30

  BINNENLAND

  Brandveiligheid van nieuwe hoogbouw "staat onderaan de prioriteitenlijst". Daarvoor waarschuwt de brandweer, nu steeds meer steden de hoogte in gaan om woningnood te bestrijden.

  In de hele Randstad worden op dit moment hoge torens gebouwd. Rotterdam spant de kroon met de 'Zalmhaventoren' van 215 meter, maar in alle grote steden komen flats die de 100 meter ruimschoots overschrijden.

  En die hoogte vormt een risico bij brand. Vanaf buiten blussen kan ongeveer tot 30 meter hoog. Daarboven kan een brand alleen van binnen worden bestreden, stelt de landelijk portefeuillehouder incidentenbestrijding, Esther Lieben, tevens brandweercommandant in Den Haag.

  Er zijn wel veiligheidsvoorschriften voor hoogbouw, maar de brandweer vindt die niet streng genoeg nu gebouwen hoger worden. "De meeste mensen denken dat het losloopt, tot er een incident is. Maar bij ingewikkelde bouw moet je niet verwachten dat de brandweer veel kan doen als er eenmaal brand woedt."

  Tragisch

  Tragisch voorbeeld was de Londense Grenfell Tower. Daar vonden twee jaar geleden 72 mensen de dood, onder meer doordat de gevel makkelijk vlam vatte, de brandweer slecht toegang had tot het gebouw en vluchtroutes geblokkeerd waren. Zo'n "afschuwelijk" voorval ziet Lieben niet direct in Nederland gebeuren, al toont het volgens haar wel aan hoe belangrijk preventie is.

  Bewoners overleven zo'n brand alleen als er vooraf is nagedacht over vluchtroutes, brandwerend materiaal, scheidingswanden, liften die in gebruik kunnen blijven bij brand en betere interne blusinstallaties, zoals sprinklers. Met dat soort maatregelen kunnen "uren" worden gewonnen, zodat niet ieder brandje uitmondt in "een vuurzee die door het hele gebouw heen gaat".

  Probleem is volgens Lieben dat pas laat in het bouwproces met de brandweer wordt gesproken. Veiligheidsadviezen stuiten dan op weerstand, omdat de bouwplannen al klaarliggen en de begroting al is gemaakt. "Als wij vervolgens zeggen dat het niet veilig is en dat er ander materiaal moet worden gebruikt, dan gaat dat niet lekker."

  Lieben roept bouwers op de brandweer vanaf het begin van een bouwproces uit te nodigen. "Dat gaat een hoop geld kosten, maar dat hoort erbij."

  Bouwsector 'denkt graag mee'

  Bouwend Nederland vindt het goed dat de brandweer zorgen uit over brandbestrijding bij hoogbouw en gebruik van preventieve maatregelen, maar wijst erop dat er wel gewoon al overheidsvoorschriften zijn. "Deze voorschriften worden direct vanaf de ontwerpfase meegenomen. Ook bouwmaterialen worden onderworpen aan strenge toetsing."

  "Als de brandweer aanleiding ziet om deze voorschriften aan te scherpen, dan adviseren wij hen hierover in gesprek te gaan met de minister van Binnenlandse Zaken. De bouwsector denkt graag mee over preventieve maatregelen en oplossingen om brandbestrijding bij hoogbouw te vergemakkelijken."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-08-03 00:31:27
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 juli 2019 @ 00:28
  #43
  reactie op (#40) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #40:OPVOLGER BRANDWEERCOMMANDANT AMSTERDAM-AMSTELLAND BEKEND, een oud-militair, tevens al eerder brandweercommandant geweest. Hij moet de rust weer herstellen in het Korps.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Tijs van Lieshout nieuwe brandweercommandant Amsterdam.

  BRANDWEER AMSTERDAM AMSTELLAND

  VANDAAG, 18:00

  BINNENLAND

  De nieuwe commandant van de brandweer Amsterdam is Tijs van Lieshout. De 55-jarige oud-militair was eerder al brandweercommandant, in Gelderland. Hij volgt de omstreden Leen Schaap op, die moet vertrekken omdat zijn relatie met een deel van het korps ernstig was verslechterd.

  Het bestuur van de veiligheidsregio acht Van Lieshout in staat de moeilijke modernisering van de Amsterdamse brandweer "tot een open, flexibele en diverse organisatie" tot stand te brengen. De Ondernemingsraad heeft ook een positief advies gegeven.

  'Maffia van de medezeggenschap'

  Toen Leen Schaap in 2016 werd aangesteld, was het de bedoeling dat hij structurele problemen binnen het korps zou oplossen. Vrouwelijke collega's en brandweerlieden met een migratieachtergrond klaagden over een onveilige machocultuur waarin wordt gepest en gediscrimineerd, leidinggevenden zouden weinig te vertellen hebben en lange tijd werd er op grote schaal bijgeklust door brandweermannen, vaak tijdens diensttijd.

  Schaap pakte brandweermensen die niet wilden meewerken hard aan, wat op veel weerstand stuitte. Bovendien joeg hij de vakbonden tegen zich in het harnas toen hij die "de maffia van de medezeggenschap" noemde.

  Wil je een verziekte cultuur aanpakken, dan moet je als leider vuile handen durven maken.

  Leen Schaap in NRC Handelsblad

  De verstandhouding met zijn personeel werd zo slecht, dat oud-generaalPeter van Uhm in een onderzoek naar de onrust bij de brandweer oordeelde dat er een onoverbrugbare verdeeldheid was ontstaan. Eind mei besloot Halsema dat Schaap per 1 oktober weg moet.

  In NRC Handelsblad staat vandaag een ingezonden brief van Schaap die gericht lijkt aan het bestuur in Amsterdam. "Wil je een verziekte cultuur aanpakken, dan moet je als leider vuile handen durven maken", schrijft hij. En: "Slechts met onvoorwaardelijke steun vanuit de hoogst verantwoordelijken kan je van leiders verwachten dat zij iets veranderen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 23 juni 2019 @ 00:28
  #42
  reactie op (#41) herman_dad

  Goedemorgen, BIJ BLUSSEN BRAND DRIE BRANDWEERMANNEN BEVANGEN DOOR HITTE. Gelukkig geen blijvende gevolgen.

  Zie en lees verder art. van N0S NIEUWS Twitter bron

  Brandweermannen bevangen door hitte bij brand in fabriek Bolletje.

  De brandweer probeert de binnenbrand bij Bolletje te bestrijden NEWS UNITED

  VANDAAG, 17:51 AANGEPAST VANDAAG, 18:59

  REGIO

  In de fabriek van Bolletje in Almelo heeft een grote brand gewoed. Drie brandweermannen raakten bevangen door de hitte en moesten worden nagekeken door ambulancepersoneel. De brand woedde in een dertig meter lange oven van de fabriek.

  De brandweer probeerde uit alle macht te voorkomen dat een brand oversloeg naar het dak. Korpsen uit Vriezenveen en Borne werden opgeroepen om bijstand te verlenen, liet de Veiligheidsregio weten. Tegen 18.00 uur was de brand onder controle.

  Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Oost

  handtekeningafbeelding
 • zondag 16 juni 2019 @ 00:18
  #41
  reactie op (#40) herman_dad

  Goedemorgen, 97 (!) TIJDENS WERK OMGEKOMEN BRANDWEERLIEDEN HERDACHT, tijdens jaarlijkse herdenking. Dit aantal zal wel betreffen allen, omgekomen na de 2e W.O. maar toch een (te) groot aantal. Het is zeker geen ongevaarlijk beoep. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  97 omgekomen brandweermensen herdacht, Sonja's vader is een van hen. 

  Daags na de brand bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk ANP

  VANDAAG, 14:32

  BINNENLAND

  GESCHREVEN DOOR Babette olde Hanhof

  Ze is nu net zo oud als haar vader was toen hij overleed, Sonja Steenvoorden. Haar vader Nico kwam om het leven op donderdag 25 januari 1990.

  Sonja was toen 22 jaar. "Tijdens een heftige storm brak er op die dag, in de namiddag, brand uit bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Mijn vader was al eerder uitgerukt vanwege de vele stormschademeldingen. Bij het weggaan stond hij op de deurmat en zei: dag."

  Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland 97 brandweermensen omgekomen bij hun werk. Ze worden vandaag herdacht in Schaarsbergen. Sonja spreekt op de herdenking over haar vader.

  Overal was vuurregen, je zag geen hand voor ogen.

  Sonja Steenvoorden

  "Vanwege het spannende weer fietste ik achter hem aan. Ik wilde de woeste zee zien, de hoge golven", vervolgt ze haar verhaal. "Terwijl de ergste storm van de eeuw over Noordwijk raasde, kwam het nieuws binnen dat er brand was uitgebroken in Huis ter Duin."

  "Ik fietste erheen. Overal was vuurregen, je zag geen hand voor ogen en mensen waaiden van de boulevard af. Ik had geen goed gevoel over de brand en fietste er tot tweemaal toe heen, totdat ik werd weggehaald."

  Bel in huis

  Door een flashover (een plotselinge gasverbranding) komen haar vader en zijn collega's Jan de Ridder en Gerrit Heeringa om het leven. "Sindsdien maak ik alle belangrijke gebeurtenissen mee zonder hem. Ik heb mijn vader inmiddels langer niet dan wel."

  "Hij was een sociale man, een man van het volk, als hij ergens binnenkwam stond er iemand. Hij stond voor iedereen klaar. Ik plaatste hem lange tijd op een voetstuk. Hij wilde zijn leven geven voor dat van een ander."

  Sonja vertelt over haar jeugd. Haar vader had een baan en was daarnaast vrijwilliger bij de brandweer. "Bij ons hing toen nog een bel in huis, die afging als er wat was. Het was de sport om zo snel mogelijk bij de brandweergarage te komen. Een aantal buurmannen was ook vrijwilliger. Wij werden als gezin vaak wakker van die bel, die midden in de nacht ging."

  Brandweerman of -vrouw word je niet, maar dat ben je.

  Minister Grapperhaus

  Nu 29,5 jaar later is ze bij de herdenking bij het Nationaal Brandweermonument, naast voorzitter van Brandweer Nederland Stephan Wevers, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ahmed Marcouch van het bestuur van de veiligheidsregio's.

  "Brandweerman of -vrouw word je niet, maar dat ben je. En dat terwijl het werk levensgevaarlijk kan zijn. Daarvan zijn we ons vandaag extra bewust", zegt minister Grapperhaus. "Het raakt veel mensen, familie, vrienden, het hele korps."

  In zijn speech verwijst hij naar de tekst van het nummer The Rising van Bruce Springsteen. Hij schreef dat nummer ter nagedachtenis van de overleden brandweermannen van 9/11. Hij laat ze dansen in een lucht gevuld met licht;Dancin' in a sky filled with light.'

  Zie oorspronkelijke artikel

  Bruce Springsteen - The Rising

  Grapperhaus: "Samen eten, schoonmaken, elkaar uitdagen om fit te blijven en altijd samen in afwachting van het alarm: dit draagt bij aan een saamhorigheid die je tegenwoordig niet meer zo vaak ziet. Brandweerlieden kunnen op elkaar rekenen. Een blik of een half woord is vaak al genoeg."

  Het herdenken leeft, constateert voorzitter Wevers. "Dat we ieder jaar met meer mensen hier zijn laat zien hoeveel waarde we hechten aan deze herdenking."

  De nationale herdenking wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. Er werken bij de brandweer in Nederland op bijna duizend kazernes zo'n 30.000 mensen.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 30 mei 2019 @ 00:15
  #40
  reactie op (#39) herman_dad

  Goedemorgen, AMSTERDAMSE BRANDWEERCOMMANDANT en oud-politiecommissaris moet vertrekken. Na vele interne perikelen, zie oudere berichten hier ook, vindt burgemeester Halsema het 'raadzaam om een nieuwe commandant aan te stellen en de'relatie met de werkvloer weer te herstellen' en deze commandant past niet in het profiel van een nieuwe aanpak.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Amsterdamse brandweercommandant Schaap moet vertrekken

   VANDAAG, 10:49 AANGEPAST VANDAAG, 12:07

  BINNENLAND

  De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap moet vertrekken. Hij ligt niet goed bij een deel van het personeel, omdat hij structurele problemen bij het korps hard aanpakt. Burgemeester Halsema zegt dat er onder Schaap veel resultaten zijn geboekt, maar ze denkt dat een nieuwe commandant het werk beter kan afmaken.

  Schaap moet per 1 oktober weg. Hij betreurt de keuze, maar respecteert de beslissing, staat in een persbericht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

  Politieman Schaap werd drie jaar geleden door toenmalig burgemeester Van der Laan aangesteld om de problemen binnen het korps op te lossen. Hij moest het seksisme en racisme aanpakken en de werkomgeving veiliger maken voor vrouwen en minderheden.

  Gemengde gevoelens over vertrek

  Schaap pakte brandweermensen die niet wilden meewerken keihard aan. Dat veroorzaakte vooral binnen de zogenoemde uitrukploeg onrust. Ook zijn opmerking dat de vakbonden "de maffia zijn van de medezeggenschap" leidde binnen het personeel tot kritiek.

  Binnen het korps wordt met gemengde gevoelens gereageerd op het vertrek van Schaap. Volgens een woordvoerder is een deel van het personeel er blij mee, anderen zijn geschrokken en vinden het erg jammer of maken zich zorgen over het vasthouden van de ingezette koers.

  Burgemeester Halsema is voorzitter van de veiligheidsregio. Zij kiest voor een andere aanpak dan die van Van der Laan en heeft onderzoek laten doen naar de beste aanpak. De uitkomst is dat er meer met het personeel overlegd moet worden, net zoals dat vroeger gebeurde. Leen Schaap past niet in dat profiel, blijkt uit de woorden van Halsema.

  BEKIJK OOK

  Amsterdamse brandweerlieden in brief: geen vertrouwen meer in korpsleiding

  Halsema neemt initiatief in impasse Amsterdamse brandweer


  'Wantrouwen bij brandweer Amsterdam groeit, maar hervormingen moeten door'

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-06-16 00:12:35
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 24 mei 2019 @ 00:18
  #39
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, AMSTERDAMSE BRANDWEERMAN ONTSLAGEN OM LIDMAATRSCHAP HELL'S ANGELS. Ook Defensie wil af van medewerkers die lid zijn van criminele motorclubs. -  - Defensie wil af van leden criminele motorbendes Het lijkt een algemene bedrijfsvoering te zijn, worden bij overheidsfuncties, het is echter afwachten wat de rechter hierover zegt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)     

  Amsterdamse brandweerman ontslagen vanwege lidmaatschap Hells Angels

   VANDAAG, 14:27

  BINNENLAND

  Voor het eerst is een Amsterdamse brandweerman ontslagen omdat hij lid is van een omstreden motorclub, de Hells Angels. Dat is volgens brandweercommandant Schaap onverenigbaar met een publieke functie. De Hells Angels zijn niet verboden in Nederland, maar er loopt wel een rechtszaak tegen ze.

  Commandant Schaap zei vorig jaar al dat leden van criminele motorclubs niet thuishoren in een brandweerkorps. Het was toen nog niet zeker of ze uit het korps gezet konden worden, zoals bij de politie. "Lidmaatschap van een criminele motorclub betekent niet dat je geen brand kunt blussen", werd gezegd. Daarom onderzocht hij wat er tegen gedaan kan worden.

  Ontslagbrief

  Het Parool heeft de ontslagbrief in handen waarin staat: "Wij vinden het ongewenst dat u willens en wetens in omgevingen met personen verkeert van wie u kunt weten dat ze min of meer structureel misdrijven plegen, zich daar op laten voorstaan of daar openlijk voor uitkomen." Het bestuur vindt dat medewerkers zich dienen te realiseren dat ze 24 uur per dag onderdeel zijn van de Brandweer Amsterdam-Amstelland.

  De ontslagen man is al ongeveer twintig jaar lid van de Hells Angels en werkt al ruim 25 jaar bij de brandweer. Hij vindt zijn ontslag onterecht en stapt daarom naar de rechter.

  Zijn advocaat Geert-Jan Knoops noemt het erg onzorgvuldig dat de ontslagbrief naar de pers is gelekt. De brief is namelijk privacygevoelig en daarom was de brandweerman verbaasd om hem vanmorgen gedeeltelijk in Het Parool te zien staan. Daarnaast vindt Knoops de argumentatie niet deugen. "De man heeft al die jaren een uitstekende staat van dienst."

  Strategie?

  De advocaat vindt de timing ook erg opmerkelijk. Volgende week is de uitspraak in de rechtszaak tegen de Hells Angels. "Het lijkt op een strategie om de Hells Angels in een kwaad daglicht te stellen."

  Defensie heeft gisteren enkele militairen laten weten dat hun verklaring omtrent gedrag wordt ingetrokken, omdat ze banden hebben met motorclubs als Satudarah of de Hells Angels. De kans is groot dat dit tot hun ontslag leidt.

  BEKIJK OOK

  Defensie wil af van leden criminele motorbendes

  Brandweer Amsterdam wil af van leden motorclubs

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding