3459 keer bekeken

BRANDWEER en perikelen, spec. AMSTERDAM

 • maandag 13 mei 2019 @ 00:14
  #38
  reactie op (#37) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE BRAND NAALDWIJK, GOED OPTREDEN BRANDWEER, ook dankzij (eerste) hulp van PUBLIEK. DAT MAG HIER OOK WEL EENS VERMELD WORDEN. Er zijn, waren een groot aantal (zwaar)gewonden, gelukkig geen ergere zaken.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Vliegende start brandweer Naaldwijk door ladder-actie cafégangers

   VANDAAG, 12:08

  REGIO

  Bij de brand die vannacht in het centrum van Naaldwijk in een woning heeft gewoed heeft het uitgaanspubliek ladders geplaatst om de mensen uit de woningen te halen."Wij zijn daar erg blij mee", reageert de brandweer. "We hebben de evacuatie snel over kunnen nemen, maar goed dat deze mensen het gedaan hebben."

  Bij de brand, die woedde boven een eetgelegenheid, raakten zeven mensen gewond:

  Video afspelen

  00:44

  Grote brand in uitgaansgebied Naaldwijk

  De brand ontstond rond 03.30 uur. Omdat het een uitslaande brand betrof, werden ook omliggende panden ontruimd. De brandweer heeft meerdere mensen uit hun woning of van het dak gered. De brand was na ruim een uur onder controle.

  In totaal zijn vijftien mensen gewond geraakt, van wie twee zwaargewond. "Acht mensen zijn ter plaatse gecontroleerd door de ambulancedienst en zeven anderen, onder wie een baby, moesten naar het ziekenhuis", vertelt een woordvoerder tegen Omroep West.

  Schade

  De woning ligt boven een shoarmazaak midden in het uitgaansgebied van Naaldwijk. Volgens de brandweer is de schade groot. De omliggende woningen worden vandaag gecontroleerd om te kijken of bewoners terug kunnen. Voor wie dit niet mogelijk is, wordt opvang geregeld.

  BEKIJK OOK

  Zwaargewonden bij grote brand in woning Naaldwijk

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep West

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 24 april 2019 @ 00:28
  #37
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, BRANDWEERWAGEN MET SPOED ONDERWEG krijgt vrij ernstig ongeval bij aanrijding met andere auto. Zeker vijf gewonden daarbij. Het blijft een groot risico met hulpverleningsdiensten onderweg naar een spoedmelding.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  Brandweerwagen botst op auto tijdens spoedrit en slaat om

   VANDAAG, 16:33

  REGIO

  Een brandweerwagen is vanmiddag frontaal op een auto gebotst tijdens een spoedrit. Door de botsing sloeg de brandweerwagen om en belandde op zijn kant. Vijf mensen raakten gewond.

  Het ongeluk gebeurde op de Amsterdamsestraatweg in Baarn:

  Video afspelen

  00:23

  Gewonden door ongeluk tussen brandweerwagen en auto

  Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend, de politie onderzoekt dat. Alle vijf de gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt RTV Utrecht. Het gaat om vier brandweerlieden en een inzittende van de personenauto. Het is niet bekend hoe ernstig hun verwondingen zijn.

  De brandweerwagen was onderweg naar een bosbrand in Baarn. Het vuur is door een andere ploeg geblust.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Utrecht

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 22 maart 2019 @ 00:16
  #36
  reactie op (#35) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG BRANDWEER AMSTERDAM versus KORPSLEIDING. Klacht bij gemeenteraad, drie (oud)brandweerlieden treden naar buiten, op gevaar voor de eigen toekomst.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  Amsterdamse brandweer klaagt bij gemeenteraad over korpsleiding

  VANDAAG, 17:48

  BINNENLAND

  Brandweerkazerne in Amsterdam ANP

  Brandweermensen van het korps Amsterdam-Amstelland hebben bij de gemeenteraad geklaagd over de korpsleiding.

  Tientallen brandweermensen en oud-collega's zaten op de publieke tribune, terwijl drie van hen het woord deden bij de commissie Algemene Zaken. "We leven in angst en dat willen we kenbaar maken", motiveerde een van de brandweermensen de actie.

  Tussen de korpsleiding en het personeel botert het al langer niet. Brandweercommandant Leen Schaap heeft als taak om het korps te reorganiseren. Hij is bezig met een andere manier van roosteren en wil de gesloten cultuur binnen de brandweer doorbreken. Zijn pogingen leidden al geregeld tot aanvaringen.

  Mentaal kapot

  Een brandweerman, een brandweervrouw en een gepensioneerde brandweerman deden het woord. Een van hen zei dat het vertrouwen in de korpsleiding dermate is geschaad, dat er sprake is van "een gestrand huwelijk, dat niet meer is te lijmen".

  De brandweerman zei ook dat hij vreest dat het doen van zijn verhaal gevolgen kan hebben. De korpsleiding heeft regels opgesteld. Zo mogen brandweermensen zich niet negatief uitlaten over het korps en geen contact hebben met de pers. De brandweerman zei dat hij toch zijn mond opendeed, omdat hij wil opkomen voor zijn collega's. "Ze gaan mentaal helemaal kapot."

  En de vrouw zei dat ze zich niet herkent in de berichten over het korps als een "gesloten wittemannencultuur". Ze voegde eraan toe: "Leer ons kennen en zie het tegendeel. Dan kan deze discussie worden gesloten."

  Niet bang voor vuur, wel voor de leiding

  In een gesprek met de NOS zegt brandweerman Mart van Troost dat het misschien gek klinkt dat het personeel bang is. Maar volgens hem zijn de brandweermensen niet bang voor vuur, maar wel voor de leiding. Ook zouden ze vrezen voor hun baan als ze kritisch zijn.

  Het brandweerpersoneel voelt zich volgens Van Troost ook gekwetst door uitlatingen in de media van de brandweercommandant over racisme en seksisme binnen het korps. "Het zijn geen racisten, het zijn geen seksisten. Er staan hier geen motorbendes. Hier staan gewoon ordentelijke burgers die gekozen hebben voor het vak van brandweerman."

  Een van punten waar het personeel zich vooral boos over maakt is de invoering van een nieuw rooster. Van Troost: "Er is niemand hier die zegt: dat gaan we niet doen. Maar het is een onderwerp van het georganiseerd overleg. Dat is gaande en dan moet je niet proberen als korpsleiding eenzijdig iets in te voeren. Want dan gaat het niet goed."

  Korps opschudden

  Leen Schaap werd in 2016 door toenmalig burgemeester Van der Laan tot brandweercommandant benoemd. Hij moet het korps opschudden, maar stuit daarbij op zwaar verzet van het personeel, dat in de loop van de tijd een grote mate van autonomie had veroverd. Toen de oud-politiecommissaris aantrad, werd hem per brief de toegang tot sommige kazernes ontzegd door de brandweermensen.

  Schaap heeft ook twee keer aangifte gedaan van doodsbedreigingen door zijn eigen personeel.

  BEKIJK OOK

  Amsterdamse brandweerlieden in brief: geen vertrouwen meer in korpsleiding

  'Wantrouwen bij brandweer Amsterdam groeit, maar hervormingen moeten door'

  Zes Amsterdamse brandweerlieden ontslagen sinds aantreden commandant Schaap

  Halsema neemt initiatief in impasse Amsterdamse brandweer

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 04 februari 2019 @ 00:20
  #35
  reactie op (#33) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg op #33: VERTROUWEN IN KORPSLEIDING BRANDWEER AMSTERDAM OPGEZEGD door de meerderheid van de uitrukdienst. Het zat er een keer in wellicht, dat het conflict dat is ontstaan na het aantreden van de nieuwe korpschef destijds zou escaleren.Afwachten hoe nu de burgemeester zal reageren?

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Uitrukdienst brandweer Amsterdam zegt vertrouwen op in korpsleiding

  Uitrukdienst brandweer Amsterdam zegt vertrouwen op in korpsleiding

  03-02-19 20:52 Update: een uur geleden

  21   

  Een groot deel van de uitrukdienst van de brandweer Amsterdam heeft het vertrouwen in de korpsleiding opgezegd. Dat staat in een naar Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, verstuurde brief die in handen is van NU.nl.

  In de brief schrijven de leden van de uitrukdienst dat ze het vertrouwen in de korpsleiding opzeggen omdat de leiding ervoor kiest om een "eens zo prachtige en sociale organisatie" negatief neer te zetten.

  De brief is aan Halsema verstuurd omdat zij voorzitter is van de veiligheidsregio Amsterdam Amstelland en daardoor oordeelt over het werk van de korpsleiding.

  Eerder besloten de brandweerlieden niet naar buiten te treden omdat ze "bang waren voor vervolging".

  Binnen de Amsterdamse brandweer is het al langer onrustig. Volgens Leen Schaap, sinds 2016 commandant van brandweerkorps Amsterdam Amstelland, is de cultuur binnen het korps verziekt, onder meer door een "machocultuur" en het maken van racistische en seksistische grappen.

  Brandweerlieden tegen racisme en seksisme

  In de brief aan Halsema staat dat de uitrukdienst "tegen racisme, seksisme en buitensluiting van wie dan ook" is. Als de brandweerlieden zich daaraan schuldig zouden maken zou het werken als hulpverlener volgens hen onmogelijk worden.

  "Wij spreken al jaren niet over brandweermannen, maar brandwachten. Al jaren zijn we genderneutraal en iedereen is gelijk en welkom bij ons", staat in de brief.

  Schaap wil einde maken aan 'machocultuur'

  Schaap wil een einde maken aan de "machocultuur" en hij treedt daar hard tegen op. Zo wil hij breken met het 24-uursrooster waarin de brandweerlieden al jaren werken.

  Met dat rooster leven de brandweerlieden een etmaal in de kazerne. Volgens Schaap werkt dat een gesloten groepscultuur in de hand.

  In een zogeheten "proeftuinkazerne" in Amsterdam-Oost werken de brandweerlieden sinds begin dit jaar in achtuursdiensten. Veel brandweerlieden zijn fel tegen het afschaffen van de 24-uursdiensten.

  Doordat de brandweerlieden niet meer een heel etmaal werken kunnen ze dat ook niet meer compenseren met een hele dag vrij. Op die vrije dagen deden veel brandweerlieden ander werk en doordat ze dat niet meer kunnen doen vrezen ze voor inkomensverlies.

  Daarnaast zorgen de 24-uursdiensten voor een band en leren de minder ervaren brandweerlieden volgens hen het vak zo op een goede manier.

  'Brandweer Amsterdam moet verder moderniseren'

  Voormalig commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm schreef eind vorig jaar in een rapport dat het goed is dat de brandweer Amsterdam moderniseert. Wel is het volgens de als strategisch adviseur ingehuurde Van Uhm belangrijk dat de korpsleiding en de brandweerlieden een "gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor het weer terugvinden van een gevoel van trots".

  Van Uhm noemde dat rapport Bouwen aan vertrouwen, maar in de brief aan Halsema schrijft de uitrukdienst dat de huidige korpsleiding dat niet doet. Ze spreken van "bouwen aan wantrouwen".

  De brandweerlieden beraden zich op verdere acties.

  Oproep: brandweermannen

  • Ben jij brandweerman? Laat in de NUjij reacties weten hoe jij tegen deze situatie aankijkt!

  Door: NU.nl/Job van der PlichtBeeld: ANP

  21  reacties  

  Lees meer over:

  Amsterdam  Binnenland 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 02 februari 2019 @ 00:13
  #34
  reactie op (#33) herman_dad

  Goedemorgen, BRANDWEERMAN VERDACHT VAN BRANDSTICHTING. Een vrijwillige brandweerman uit Goeree-Overvlakkee dacht waarschijnlijk dat het te stil was met branden, het komt helaas af en toe voor, zo een zaak. Maar uiteraard eerst wachten op een rechtelijke uitspraak.  

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Brandweerman (23) uit Goeree-Overflakkee verdacht van brandstichting

  Brandweerman (23) uit Goeree-Overflakkee verdacht van brandstichting

  01-02-19 17:36 Update: 5 uur geleden

  4

  Een 23-jarige brandweervrijwilliger uit de gemeente Goeree-Overflakkee is vrijdagochtend opgepakt. Hij wordt ervan verdacht iets te maken te hebben met enkele branden op het eiland, tussen 2017 en 2019.

  In die periode waren er branden in loodsen. Ook gingen voertuigen in vlammen op, zoals tractoren en graafmachines. Dat gebeurde onder meer in de plaatsen Stellendam en Melissant.

  De branden zorgden voor veel onrust onder de bewoners op het Zuid-Hollandse eiland.

  De politie kwam de brandweervrijwilliger na een uitgebreid onderzoek op het spoor. Hij zit voorlopig nog vast.

  Door: ANPBeeld: ANP

  4  reacties  

  Lees meer over:

  Binnenland 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 december 2018 @ 00:30
  #33
  reactie op (#32) herman_dad

  Goedemorgen, AMBTSPERIKELEN AMSTERDAMSE BRANDWEER VERVOLG. Het rapport van onafhankelijk onderzoeker, oud-generaal Van Uhm is gepresenteerd en door alles heen toch méér beroering en wantrouwen onderling dan gewenst? De burgemeester verwacht dat dit wel zal overgaan met de tijd. Ook is huidig brandweercommandant Schaap 'niets te verwijten'. Het is de mening van de onderzoeker en ook de burgemeester.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Wantrouwen bij brandweer Amsterdam groeit, maar hervormingen moeten door'

  GISTEREN, 22:32

  BINNENLAND

  ANP

  Het wantrouwen tussen de korpsleiding en het korps van de brandweer in Amsterdam is niet afgenomen, maar juist verder toegenomen, concludeert oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in een rapport over de onrust bij de brandweer.

  De brandweerleiding wil het korps moderniseren en stuit daarbij op soms hevig verzet van de Amsterdamse brandweerlieden. Van Uhm adviseert desondanks om de veranderingen van de afgelopen jaren door te zetten. De positie van commandant Schaap staat voor hem niet ter discussie.

  Binnen de brandweer is veel kritiek op het optreden van Schaap, die arbeidsvoorwaarden wil versoberen en zich ook publiekelijk negatief uitliet over de cultuur bij brandweer, wat ze daar niet gewend zijn.

  Van Uhm daarover: "Men kan van mening verschillen over de scherpte en de juistheid van zijn uitspraken. Zeker is dat de uitspraken grote impact hebben gehad binnen en buiten de brandweer en van invloed zijn op de verhoudingen."

  Niet te veel emoties

  Burgemeester Halsema zegt in een reactie tegen lokale omroep AT5 dat commandant Schaap, die hard optreedt, de kop-van-jut is geworden. Zo werd zaterdag bekend dat hij sinds zijn aantreden zes brandweermannen heeft ontslagen en vijftig medewerkers heeft gestraft of gewaarschuwd.

  "Voor het eerst in twintig jaar worden er zulke stevige maatregelen genomen", zegt Halsema. "Het is niet zo gek dat er dan tijdelijk sprake is van verslechtering van de onderlinge verhoudingen. Maar dat moet dan wel tijdelijk zijn."

  De burgemeester wil het komend halfjaar resultaten zien. Ze benadrukt bij AT5 hoe belangrijk de brandweer is voor de stad en ze doet een oproep aan de betrokkenen. "Kom uit die loopgraven allemaal. We zijn aan het werk voor de veiligheid van de Amsterdamse inwoners en dan kunnen we ons niet te veel emoties permitteren."

  BEKIJK OOK

  Zes Amsterdamse brandweerlieden ontslagen sinds aantreden commandant Schaap

  Wat is er aan de hand bij de Amsterdamse brandweer?

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 16 december 2018 @ 00:40
  #32
  reactie op (#31) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #30: ZES AMSTERDAMSE BRANDWEERLIEDEN ONTSLAGEN na aantreden commandant Schaap, afkomstig van de politie. Overigens kwam ook hij zelf in opspraak door uitlatingen OVER de brandweer als b.v. de medezeggenschapscommissie en tevens in een intern onderzoek naar gedragingen van onrechtmatig financieel gedrag hoe politiechefs, zie vorige artikelen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS TWITTER (bron)

  Zes Amsterdamse brandweerlieden ontslagen sinds aantreden commandant Schaap

  GISTEREN, 10:03

  BINNENLANDREGIO

  ANP

  Sinds het aantreden van commandant Schaap zijn bij de Amsterdamse brandweer zes medewerkers ontslagen, omdat ze regels en integriteitscodes hebben geschonden. Enkele brandweerlieden zijn daarna op last van de rechter weer in dienst genomen.

  De ontslagen blijken uit onderzoek van de lokale nieuwszender AT5, dat een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

  Machocultuur

  AT5 schrijft dat een van de ontslagen medewerkers onder invloed van alcohol op de kazerne verscheen. Een ander werd voor een half jaar een salarisschaal teruggezet, omdat hij Schaap op Facebook "een schandalig figuur met psychopathische trekken" en "een griezel van formaat" had genoemd.

  In totaal heeft de korpsleiding sinds het aantreden van Schaap vijftig Amsterdamse brandweerlieden gewaarschuwd of gestraft.

  Schaap werd op 1 juni 2016 door wijlen burgemeester Van der Laan benoemd om de machocultuur in het korps Amsterdam-Amstelland aan te pakken en integriteit en diversiteit te bevorderen. Hij stuitte op veel weerstand. Zo deed hij twee keer aangifte, omdat hij door leden van het eigen korps met de dood was bedreigd.

  Brandweercommandant Leen Schaap ANP

  Schaap kwam zelf ook in opspraak. In april van dit jaar noemde hij de ondernemingsraad "de medezeggenschapsmaffia". AT5 schrijft dat de gemeentelijk ombudsman onderzoek doet naar dit soort uitspraken van Schaap.

  Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is in augustus aangesteld als adviseur van Schaap en burgemeester Halsema. Hij moet helpen bij de verbetering van de bedrijfscultuur.

  BEKIJK OOK

  Hoofd Amsterdamse brandweer bedreigd door eigen personeel

  Wat is er aan de hand bij de Amsterdamse brandweer?

  Generaal Van Uhm moet brandweer Amsterdam afhelpen van verziekte cultuur

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 17 oktober 2018 @ 00:43
  #31
  reactie op (#30) herman_dad

  Goedemorgen, EEN GRONINGSE BRANDWEERMAN HELPT NET OVER DE GRENS bij een ongeval en ZIJN BRANDWEER BUSJE EN AANHANGER worden op andere rijbaan door een vrachtauto aangereden... totall-loss... Tsja een hulpvaardige vriendendienst.... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Behulpzame actie kost Groningse brandweer busje en aanhanger

  GISTEREN, 22:31

  BINNENLANDBUITENLAND

  Het busje van de Groningse brandweer raakte zwaar beschadigd NORD-WEST-MEDIA TV

  Een busje en aanhanger van de Groningse brandweer zijn aan flarden gereden op een vluchtstrook van de A31 in Duitsland. De brandweerman was op de andere rijbaan aan het helpen bij een ongeluk, toen zijn bus werd geramd door een passerende vrachtwagen.

  Even daarvoor was een bestelbus op de A31 bij Geeste, net over de grens bij Emmen, door een klapband gekanteld en dwars over de weg komen te liggen. De bestuurder was daarbij lichtgewond geraakt. De brandweerman, die vanuit Stadskanaal op weg was naar een oefening in Enschede, reed op de rijbaan in de andere richting en besloot te helpen.

  "Als je van de brandweer bent, kun je niet zomaar doorrijden", zegt brandweerman André Huizing tegen het Duitse persbureau Nord-West-Media TV. Hij zette zijn busje en aanhanger stil op de vluchtstrook, met zwaailichten aan, en stak over naar de andere rijbaan.

  Vervolgens werd de stilstaande brandweerauto geramd door een achteropkomende vrachtwagen. Vermoedelijk was de 51-jarige chauffeur afgeleid door het ongeluk aan de andere kant van de middenberm.

  Na de aanrijding met het brandweerbusje kwam de vrachtwagen naast de snelweg tot stilstand NORD-WEST-MEDIA TV

  Na de aanrijding met het brandweerbusje raakte de vrachtwagen zelf van de weg. Hij reed door de vangrail en kwam naast de A31 tot stilstand. De lading, duizenden blikken hondenvoer, kwam grotendeels naast de vrachtwagen terecht. Bij de aanrijding raakte niemand gewond.

  De brandweerman is uiteindelijk door een collega opgehaald. Volgens een woordvoerder van de Groningse brandweer is hij geschrokken, maar maakt hij het goed.

  De lading hondenvoer kwam naast de vrachtwagen terecht NORD-WEST-MEDIA TV

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 04 oktober 2018 @ 00:56
  #30
  reactie op (#29) herman_dad

  Goedemorgen, DE PERIKELEN BRANDWEER AMSTERDAM: NIEUWE BURGEMEESTER NEEMT HET INITIATIEF HIERIN? Overigens blijft het nog steeds een interne, ondernemings-raad versus korpsleiding, strijd. En de korpschef. zie ook andere artikelen heeft hierin een 'eigen integriteitsprobleem'. Oud- generaal b.d. Van Uhm is tevens aangetrokken tot 'extern bemiddelaar'.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Halsema neemt initiatief in impasse Amsterdamse brandweer

  GISTEREN, 12:22

  BINNENLAND

  ANP

  GESCHREVEN DOOR

  Babette olde Hanhof

  Burgemeester Halsema gaat op 16 oktober met de ondernemingsraad van de Amsterdamse brandweer en de korpsleiding in gesprek over de inzet van vrijwilligers op beroepskazernes en andere conflictpunten. De OR is fel gekant tegen de inzet van vrijwilligers en was naar de rechter gestapt. Vandaag zou de rechtbank in Amsterdam zich hierover buigen, maar de zaak is na de tussenkomst van de burgemeester aangehouden.

  Eerder was de korpsleiding al naar de rechter gestapt omdat de OR niet wilde instemmen met de rust- en arbeidstijden op de nieuwe proeftuinkazerne, die op 1 januari 2019 van start zal gaan. Na bemiddeling van Halsema werd die rechtszaak ingetrokken, omdat de OR toezegde zich niet meer te verzetten noch juridische stappen te zullen ondernemen tegen de start van de nieuwe kazerne.

  Op de pruiftuinkazerne zal onder meer worden geëxperimenteerd met nieuwe arbeidstijden en roosters, met werkdagen van 8 in plaats van 24 uur. Als het een succes wordt, kan dat ook gevolgen hebben voor korpsen in andere steden.

  Tornen aan 24-uursdiensten

  De proeftuinkazerne is een van de belangrijkste zaken in het conflict tussen de korpsleiding en de uitrukdienst. De brandweerlieden verzetten zich ertegen dat getornd wordt aan de 24-uursdiensten. Deze diensten worden gedraaid door alle brandweermannen in beroepsdienst in Nederland. Dat werkt volgens de OR goed, maar de Amsterdamse korpsleiding denkt daar anders over.

  Oud-burgemeester Van der Laan constateerde eerder dat de 24-uursdiensten leiden tot een gesloten cultuur. Hij tekende na veel getouwtrek in 2011 een overeenkomst met de OR over veranderingen in het korps. De proeftuinkazerne is een grote wens van de korpsleiding en het Amsterdamse stadsbestuur.

  Advies

  Halsema heeft met de korpsleiding afgesproken dat er tot na het gesprek met de OR geen vrijwilligers op een kazerne met beroepsbrandweerlieden worden inzet. Na die toezegging schortte de ondernemingsraad de rechtszaak van vandaag op.

  In de tussentijd voert ook generaal b.d. Van Uhm overleg met zowel de korpsleiding als de uitrukdienst op verschillende kazernes. Volgens bronnen binnen de uitrukdienst verlopen deze constructief. Eind november brengt Van Uhm advies uit aan Halsema.

  Motorclubs

  Deze zomer liep het conflict tussen korpsleiding en uitrukdienst hoog op nadat de huidige commandant Leen Schaap de OR "de medezeggenschapsmaffia" had genoemd. Ook vergeleek hij de gesloten cultuur binnen de brandweer met die van motorclubs. Daarop zou hij zijn bedreigd met de dood door mensen binnen de uitrukdienst. Het OM doet daar nog onderzoek naar.

  Schaap kwam zelf deze zomer in opspraak vanwege plichtsverzuim. Hij nam concertkaartjes op rekening van de politie aan. Dat was opmerkelijk omdat hij is aangesteld om integriteitsproblemen aan te pakken.

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 08 augustus 2018 @ 00:36
  #29
  reactie op (#28) herman_dad

  Goedemorgen, BRANDWEER AMSTERDAM, VERVOLG: OUD-GENERAAL VAN UHM 'ADVISEUR' naast de Korpsleiding van de Brandweer, die grote hervormingen wil doorvoeren en de al vele jaren heersende 'macho' cultuur wil doorbreken? Willen ze dat nu met 'militair inzicht' doorbreken? Dan worden de verhoudingen er niet beter op... meestal. Hoewel er bij de manschappen kennelijk een voorzichtig optimisme is over zijn komst. omdat hij 'achter zijn mannen staat'? Of 'stond' in zijn militaire loopbaan. In deze 'civiele organosatie' ligt dit toch anders? We wachten af.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Generaal Van Uhm moet brandweer Amsterdam afhelpen van verziekte cultuur

  VANDAAG, 17:32

  AANGEPAST OM 18:03

  BINNENLAND

  HOLLANDSE HOOGTE | PETER HILZ

  Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm moet bij de Amsterdamse brandweer gaan helpen de verziekte bedrijfscultuur te verbeteren. Hij is aangesteld als 'strategisch adviseur' van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap en burgemeester Femke Halsema.

  Schaap probeert het korps al sinds 2016 te vernieuwen en stuit daarbij op hevig verzet en zelfs bedreigingen die nog worden onderzocht door het Openbaar Ministerie. Omdat de modernisering in de woorden van Halsema "stagneert", wordt generaal buiten dienst Van Uhm nu ingeschakeld. Hij begint op 20 augustus en zal in november rapporteren.

  Eerder werden al Bernard Welten, de voormalige hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, en oud-stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud betrokken bij de omslag bij de brandweer.

  Niet zonder slag of stoot

  "De gewenste verandering tot een open, flexibele en diverse organisatie met gezonde arbeidsvoorwaarden gaat niet zonder slag of stoot", schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. "Verandering van de gesloten, interne cultuur wordt tegengehouden door een kleinere groep. Het verzet ontaardt in enkele gevallen in onacceptabele intimidatie en bedreiging."

  De veranderingen zijn ingezet door oud-burgemeester Van der Laan. Hij wilde af van de kliekvorming en de 24-uursdiensten. Die zouden zorgden voor pesterijen, grove grappen en in sommige gevallen racisme. De kazernes, waar brandweerlieden vaak lange tijd aaneengesloten doorbrachten, werden beschouwd als eigen terrein en gebruikt voor de opslag van winterbanden en boten.

  Interne weerstand

  Intern is er weerstand tegen de huidige commandant Schaap. Dat heeft volgens ingewijden niet te maken met hervormingen, maar met "het breken van de cultuur".

  Over de komst van Van Uhm is de brandweer verdeeld. Er heerst scepsis, omdat Van Uhm alweer de derde ingehuurde adviseur is. Daarnaast is er bij de uitrukdienst ook vertrouwen in Van Uhm als persoon, omdat hij bij de brandweer bekendstaat als "iemand die achter zijn manschappen staat".

  Het klopt dat er een groepscultuur heerst, zeggen ingewijde bronnen, maar veel brandweerlieden vinden dat ook nodig in een beroep waarbij je veel tijd met elkaar doorbrengt en op elkaar bent aangewezen in onveilige situaties.

  BEKIJK OOK

  Wat is er aan de hand bij de Amsterdamse brandweer?

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding