2441 keer bekeken

CYBERCRIME

 • zaterdag 22 januari 2022 @ 01:21
  #33

  Goedemorgen, VIJF AANHOUDINGEN IN CYBERCRIMEZAAK waarbij 100 slachtoffers waren. Daders deden zich voor als BANKMEDEWERKERS en kregen op die manier gegevens in handen. NOG EENS: BANKEN BELLEN NOOIT om gegevens te vragen!!!

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 13:15

  Bijna 100 slachtoffers in cybercrimezaak: vijf verdachten opgepakt

  De politie heeft eind vorig jaar vijf verdachten aangehouden in een cybercrimezaak. Ze maakten zeker 95 slachtoffers. De schade loopt op tot ruim 800.000 euro.

  De verdachten zouden zich aan de telefoon hebben voorgedaan als medewerkers van een bank. Ze kwamen ook aan de deur bij slachtoffers.

  De zaak begon met twee aangiftes uit Tilburg in januari vorig jaar, meldt Omroep Brabant. Een slachtoffer werd gebeld door iemand die zich voordeed als een medewerker van een bank. De man had veel persoonlijke informatie van het slachtoffer. Nog geen kwartier na het telefoontje stond er een man voor de deur.

  Gehackt

  Na het vertrek van de man belde een echte medewerker van de bank. Die vertelde het slachtoffer dat zijn toegang tot internetbankieren was gehackt. Het slachtoffer blokkeerde zijn rekening en deed aangifte.

  Bij een ander slachtoffer is het de verdachten wel gelukt om geld afhandig te maken.

  Dankzij deze twee aangiftes zijn er vijf verdachten in beeld gekomen. Zij werden in september en oktober aangehouden, maar dat is door de politie nu pas bekendgemaakt. Ze hebben vermoedelijk dus veel meer slachtoffers gemaakt.

  Beslag gelegd

  Het gaat om mannen tussen de 18 en 27 jaar uit Arnhem. De 27-jarige man wordt gezien als hoofdverdachte. Hij zou de rest hebben aangestuurd.

  De politie heeft in het onderzoek beslag gelegd op onder meer geld, cryptovaluta en de woning van de hoofdverdachte. Hij zit nog vast, de overige mannen zijn vrij. Ze zijn wel nog verdachten in de zaak.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Brabant

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 07 december 2021 @ 00:26
  #32

  Goedemorgen, POLITIE nu ZELF SLACHTOFFER CYBERCRIME, VEEL OVERHEIDSSITE'S of andere belangrijke gekraakt en PRIVACYGEVOELIGE GEGEVENS ONLINE... gezet. De systemen van Abiom, een bedrijf dat communicatietechnologie levert aan onder andere politie, defensie, de Belastingdienst en ziekenhuizen, zijn digitaal aangevallen door hackers.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • GISTEREN, 08:17 • AANGEPAST GISTEREN, 09:42

  'Politiedata gekraakt en online gezet'

  Gijzelsoftware ANP

  De systemen van Abiom, een bedrijf dat communicatietechnologie levert aan onder andere politie, defensie, de Belastingdienst en ziekenhuizen, zijn digitaal aangevallen door hackers. De Volkskrant heeft interne documenten kunnen inzien van vertrouwelijke communicatie met overheden die door ransomwaregroep LockBit online zijn gezet.

  LockBit-ransomware is gijzelsoftware waarmee de toegang van gebruikers tot computersystemen is geblokkeerd totdat losgeld wordt betaald. Het lijkt er niet op dat het bedrijf heeft betaald. Abiom wilde tegenover de NOS niet reageren op de berichtgeving in de krant.

  In ieder geval een deel van de gestolen informatie is openbaar gemaakt, zoals facturen aan de politie, kopieën van paspoorten en details van apparatuur die bij politie- en defensieonderdelen is geplaatst. Die gegevens kunnen criminelen vervolgens weer gebruiken voor bijvoorbeeld bedrijfsspionage of een volgende onlinekraak.

  LockBit, dat een aantal jaren actief is, heeft inmiddels wereldwijd duizenden organisaties aangevallen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 26 juli 2021 @ 01:14
  #31
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, RECHTERS VERVANGEN IN DRUGSZAAK, zien toevallig FRANSE STAATSGEHEIMEN in deze zaak? Hoe komen die er dan in??? HET IS IN DE GROTE INTERNATIONALE EncroChat: de grootste politievangst ooit DUS DAN WEL BEGRIJPELIJK maar toch? Het gaat waarschijnlijk om informatie over de hack rond de geheime berichtenservice EncroChat.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:19

  Rechtbank Rotterdam vervangt rechters die onbedoeld Franse staatsgeheimen inzagen

   

  Rechtbank Rotterdam ANP

  Drie rechters in een grote strafzaak rond drugshandel en witwaspraktijken worden vervangen. Ze hebben onbedoeld Franse staatsgeheimen ingezien, doordat die in een processtuk stonden en niet waren weggelakt. Het gaat waarschijnlijk om informatie over de hack rond de geheime berichtenservice EncroChat.

  De rechters beschikken daardoor over meer kennis dan het Openbaar Ministerie en de verdediging, valt te lezen in de beslissing. En aangezien het om staatsgeheimen gaat, kan de informatie niet alsnog worden verstrekt aan het OM en de verdachten. De enige oplossing is dus het vervangen van de voltallige zittingscombinatie, concludeert de rechtbank.

  Martelcontainers

  Het gaat om de zaak 26Sartell, een groot onderzoek naar internationale cocaïnehandel en witwassen. Hoofdverdachte in het onderzoek is de 49-jarige Rotterdammer Roger P. alias Piet Costa. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de bouw van de zogenoemde martelcontainers in Noord-Brabant. Verschillende verdachten in de 26Sartell-zaak zijn ook verdachte in de zaak rond het martelcomplex dat vorig zomer in Wouwse Plantage werd aangetroffen.

  Waarschijnlijk stond in de documenten geheime informatie over technieken die zijn gebruikt bij de EncroChat-hack van vorig jaar. De Nederlandse en Franse politie kraakten toen een versleuteld telefoonnetwerk en verzamelden zo miljoenen berichten die criminelen elkaar hadden toegestuurd.

  NOS op 3 legde eerder uit hoe groot de buit uit de kraak van EncroChat was:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  EncroChat: de grootste politievangst ooit

  De fout kwam aan het licht toen de officier van justitie op 16 juli een geschoonde versie naar de rechters stuurde, met daarbij een toelichting waarom delen van de tekst zwart waren gemaakt. Een van de rechters constateerde vervolgens dat ze diezelfde documenten enkele maanden eerder al hadden ontvangen en doorgelezen, inclusief de geheime delen.

  De rechters beslisten zelf om een verzoek tot verschoning in te dienen, dat donderdag werd goedgekeurd. Of de verschoning vertraging gaat opleveren voor de strafzaak, is nog niet duidelijk.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 01 juli 2021 @ 01:16
  #30
  reactie op (#28) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE HAALT WEER INTERNETDIENST OFFLINE WAARACHTER HACKERS ZICH KONDEN VERSCHUILEN dit in samenwerking met andere korpsen en Europol.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Gebruikers van DoubleVPN krijgen nu deze pagina te zien POLITIE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 16:32

  Politie haalt dienst offline waarachter hackers zich konden verschuilen

  Onder leiding van de Nederlandse politie is een dienst uit de lucht gehaald waarmee cybercriminelen anoniem te werk konden gaan. Servers van de dienst DoubleVPN zijn bij een wereldwijde operatie in beslag genomen, meldede politie in Nederland en Europol. De Nederlandse politie zegt via een hack de "digitale infrastructuur" van DoubleVPN te zijn binnengedrongen.

  DoubleVPN is een kleine dienst, maar wel een die door veel cybercriminelen gebruikt zou worden. Wie nu op een pagina van de service komt, krijgt een afbeelding te zien van de politie en buitenlandse opsporingsdiensten. Daarop staat onder meer dat de politie allerlei informatie over gebruikers heeft weten buit te maken.

  Volgens de politie is DoubleVPN populair onder hackers die ransomware-aanvallen uitvoeren en fraudeurs die gebruikmaken van phishing-methodes. Ransomware is een computerprogramma dat de bestanden op een netwerk versleutelt in ruil voor losgeld. Bij phishing worden persoonlijke gegevens buitgemaakt, waar criminelen mee aan de haal kunnen gaan.

  Wat is een vpn-verbinding?

  Voor cybercriminelen is het belangrijk om hun identiteit goed te kunnen verbergen. Een vpn-verbinding kan daarbij helpen. Via een zogeheten virtual private network heb je naar buiten toe een ander ip-adres. De verbinding loopt namelijk via de aanbieder van de vpn-service.

  Een vpn-verbinding is niet illegaal. Je kunt zo'n verbinding gebruiken om een netwerk te laten denken dat je in een ander land zit. Op die manier kan in Nederland bijvoorbeeld naar het Amerikaanse Netflix-aanbod worden gekeken. Ook worden vpn-verbindingen gebruikt om vanuit huis in te kunnen loggen op een bedrijfsnetwerk.

  Een vpn-verbinding is geen garantie voor anonimiteit. "Er is één achilleshiel, en dat is het bedrijf achter de vpn-verbinding", zegt techredacteur Joost Schellevis. "Dat bedrijf weet namelijk heel goed wie wie is. Daarom is het uit de lucht halen van een dienst die vooral criminelen helpt voor de politie natuurlijk wel interessant."

  De politie verdenkt DoubleVPN ervan een criminele organisatie te zijn. De service wordt bijvoorbeeld verdacht van het faciliteren van klanten om strafbare feiten te plegen. De dienst maakte volgens de politie reclame op fora voor Russisch- en Engelstalige hackers. De goedkoopste verbinding kostte 22 euro per maand.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 15 april 2021 @ 07:49
  #29
  reactie op (#27) herman_dad

  Goedemorgen, MINDER CRIMINLITEIT MAAR WEL MEER CYBERCRIME EN OOK OPLICHTING DAARMEDE GEPAARD GAANDE. Waarchuwingen te over maar toch blijven er mensen intrappen. Maar ook niet alles is te voorkomen, soms is de cybercrime zo 'echt' lijkend dat...???? Maar ook BEDRIJVEN hebben hun internetzaakjes vaak niet op orde en dat nodigd uit. Een steeds groter wordend maatschappelijk probleem ook. Zie ook hier http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Nep-sms ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 06:00

  Politie: minder criminaliteit, maar meer cybercrime en oplichting

  Op veel vlakken is de geregistreerde criminaliteit in het eerste kwartaal afgenomen, maar digitale criminaliteit nam juist flink toe. Dat concludeert de politie. In absolute aantallen nam fraude waarbij individueel burgers worden opgelicht, enorm toe: van 25.500 geregistreerde gevallen in het eerste kwartaal van vorig jaar, tegen 37.000 gevallen in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is een toename van 45 procent.

  Ook het aantal gevallen van cybercrime, zoals ransomware en DDOS-aanvallen, steeg. Daarbij ging het vorig jaar nog om 2000 gevallen in het eerste kwartaal, tegen meer dan 3800 gevallen dit jaar. Dat is bijna een verdubbeling.

  De politie denkt dat de stijging deels komt door de coronacrisis. "Mensen zijn meer online en doen vaker online-aankopen", zegt Theo van der Plas, bij de politie belast met de bestrijding van cybercrime. Dat er meer cybercrime is, is niet nieuw, stelt hij. "Maar meestal was de toename bescheidener, zo rond de 25 procent. Dit is een forse tegenvaller."

  Minder criminaliteit

  Op veel andere vlakken nam de geregistreerde criminaliteit juist af. In de eerste drie maanden van dit jaar lag het aantal geregistreerde misdrijven 13 procent lager dan een jaar eerder.

  Van der Plas vindt dat de politie meer geld moet krijgen om digitale criminaliteit op te sporen, zo'n 300 miljoen euro. Er zouden onder meer hoogopgeleide rechercheurs bij moeten komen.

  Daarnaast ziet hij graag dat het moeilijker wordt om onder de radar te blijven. "Iedereen kan nu een anonieme simkaart kopen en onder de radar blijven", zegt hij. "De pakkans op internet is een stuk kleiner dan in de fysieke wereld, dus je ziet nu dat sommige criminelen de overstap maken."

  Vorige week constateerde de Cyber Security Raad al dat het de politie over de schoenen loopt, doordat veel bedrijven hun beveiliging niet op orde hebben.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-04-15 07:57:18
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 10 maart 2021 @ 00:49
  #28
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, WEER EEN GROOT VERSLEUTELD NETWERK GEKRAAKT DOOR POLITIE, OM en in samenwerking politie in andere EU landen, met name Belgie, Antwerpen, al veel ernstige zaken voorkomen, arrestaties verricht. .... De politie kon weer meekijken op deze manier en de criminaliteit heeft geen mogelijkheid meer bijna om geheime berichten te versturen? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 17:17 • AANGEPAST GISTEREN, 20:56

  Arrestaties na kraken Sky ECC: criminele communicatie is niet meer onbespied

  Bij een landelijke politieactie zijn 75 huiszoekingen gedaan en dertig mensen aangehouden, heeft het Landelijk Parket bekendgemaakt. De politie deed de invallen vandaag in samenwerking met de FIOD, nadat opsporingsdiensten versleutelde berichten via berichtendienst Sky ECC van verschillende criminele organisaties hadden weten te kraken.

  De invallen vonden plaats in het kader van een internationaal onderzoek met de naam Argus. Ook in België werden vandaag tientallen huiszoekingen en arrestaties verricht.

  De politieacties in Nederland waren onder meer in Den Haag en Rotterdam. In Rotterdam zijn 28 vuurwapens in beslag genomen, zegt het OM. Ook werden daar messen, telefoons, auto's, boten, een jetski, cash geld en verdovende middelen in beslag genomen.

  De politie gaf beelden vrij van de acties:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  1:06

  Grote politieactie: invallen na maanden meelezen van communicatie criminelen

  Bij eerdere acties in het kader van hetzelfde onderzoek werden volgens het OM duizenden kilo's drugs geconfisqueerd, drugslabs ontmanteld en 43 mensen gearresteerd.

  Ernstige geweldsdelicten voorkomen

  Opsporingsdiensten en criminele organisaties zijn in een kat-en-muis-spel verwikkeld waar het versleutelde berichten betreft. Vorig jaar werd de dienst Encrochat gekraakt en offline gehaald, waarna de politie beschikte over 25 miljoen berichten. Vervolgens stapten criminelen over op Sky ECC, zegt het OM.

  Sinds februari van dit jaar konden opsporingsdiensten meekijken met de berichten die verdachten verstuurden via Sky ECC. Zo werden in Nederland nog eens 80 miljoen berichten onderschept.

  "De hoofdmoot gaat over de ongekende drugsindustrie in Nederland: de smokkel van cocaïne en de productie van synthetische drugs. Maar ook over het witwassen, de geweldsdelicten, de liquidaties en de corruptie die daaraan gelieerd zijn", zegt Hoofd Landelijke Recherche Andy Kraag.

  In Nederland zouden tot nu zo'n 11.000 accounts actief geweest zijn. Door het meelezen met de berichten konden "tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen" worden voorkomen, schrijft het Landelijk Parket in een persbericht. Het OM zegt dat de server van Sky ECC offline is gehaald.

  Langer meelezen was volgens Kraag geen optie. "Op een gegeven moment krijgen criminelen argwaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om in te grijpen. Bovendien hebben we al enorm veel data in handen."

  Wat is Sky ECC?

  Sky ECC is een versleutelde berichtendienst die volgens het bedrijf alleen werkt op een aantal smartphones. Het gaat om verschillende types van de iPhone, de Google Pixel en de BlackBerry. De USB-poort van de toestellen die Sky ECC verkoopt, werkt alleen voor opladen, niet voor gegevensoverdracht.

  De telefoons kunnen met een abonnement van drie maanden, een half jaar of een jaar worden aangeschaft. Voor een abonnement van een jaar rekent Sky ECC 2200 euro.

  Op de telefoons wordt een aparte app van Sky ECC gebruikt om de berichten te versturen. Gebruikers kunnen elkaar niet vinden via hun telefoonnummer, maar via een zescijferige code.

  De app draait op de smartphone in een aparte omgeving om te voorkomen dat bijvoorbeeld andere apps op de telefoon Sky ECC kunnen kraken. En er is een instelling in de app waardoor berichten na verloop van tijd automatisch worden gewist.

  "De blauwdruk van berichten uit de onderwereld die we via Encrochat hadden, is door de 80 miljoen berichten die we van Sky hebben haarscherp geworden", zegt Kraag. "We hebben de onderwereld op een presenteerblaadje gekregen. We weten nu hoe de netwerken eruit zien, wie de kopstukken zijn en hoe ze te werk gaan. Daar gaan we veel onderzoek op starten."

  In voorgaande jaren wisten opsporingsdiensten ook de encryptiediensten IronChat, PGP-SAFE en Ennetcom te kraken. Gekraakte berichten van Ennetcom worden nu gebruikt in het liquidatieproces Marengo, waarbij Ridouan Taghi terechtstaat.

  "Ik denk dat het een uitroepteken is achter de stelling dat je als crimineel niet meer onbespied kan communiceren. Dit is de zoveelste aanbieder van cryptocommunicatie die gekaapt wordt en uit de lucht gehaald", zegt persofficier Ferry van Veghel.

  Volgens het OM kunnen de berichten bewijzen opleveren in lopende strafzaken. "En misschien ook wel in nieuwe zaken en voor zaken die nooit opgelost zijn."

  Ook in Antwerpen

  De Nederlandse en Belgische politie werkten samen bij hun acties. In België lag het zwaartepunt van de invallen in Antwerpen. Bij 200 huiszoekingen werden daar 48 mensen aangehouden, heeft het Belgische OM bekendgemaakt.

  Volgens de openbaar aanklager in België beschikken de opsporingsdiensten op dit moment over ongeveer een miljard berichten die via Sky ECC zijn verstuurd. Daarvan is de helft gekraakt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 02 maart 2021 @ 00:48
  #27
  reactie op (#26) herman_dad

  Goedemorgen, EN WEER VERVOLG OVER DE CYBERCRIME, DE BIJNA NIEUWE TOP MISDAAD, behoudens wellicht de drugshandel....  een steeds groter wordend ook maaatschappelijk probleem....

  Hackers UvA, HvA hadden toegang tot wachtwoorden studenten en medewerkers

   DI 23 FEBRUARI, 17:56 IN BINNENLAND, TECH

  De wachtwoorden waren versleuteld. Toch roepen de instellingen alle gebruikers op hun wachtwoord te veranderen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Gebouw van de NWO ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • DONDERDAG, 19:46

  Niet betaald? Dan lekken we je data, dreigen de internetcriminelen

  De hack bij wetenschapsfinancier NWO staat niet op zichzelf. Het lekken van documenten om gehackte bedrijven druk te zetten, is inmiddels een beproefde werkwijze van ransomwaregroepen.

  In eerste instantie zetten de aanvallers de bestanden van een organisatie alleen nog maar op slot. Weigert een organisatie alsnog te betalen, dan worden er documenten gelekt.

  Ransomware-aanvallers richten zich al langere tijd op bedrijven, omdat daar veel geld te behalen valt. Maar tot anderhalf jaar geleden richtten ze zich vooral op het ontoegankelijk maken van de bestanden van een bedrijf.

  Dit doen ze puur om bedrijven te dwingen te betalen

  Beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers

  Door nu ook data te lekken, kunnen bedrijven beter worden gedwongen om toch te betalen, is hun gedachte. "Dat doen ze puur om bedrijven onder druk te zetten om wel te betalen", zegt beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers.

  Als een bedrijf zonder de ontoegankelijk gemaakte bestanden kan, bijvoorbeeld doordat er goede backups zijn gemaakt, is er namelijk toch een reden om te betalen. "Deze werkwijze is inmiddels schering en inslag", zegt John Fokker van beveiligingsbedrijf McAfee.

  Interne documenten van de NWO worden gepubliceerd NOS

  Bij de NWO betekent dat dat er een aantal documenten van medewerkers is buitgemaakt: informatie over loonsverhogingen, overeenkomsten en een interne nieuwsbrief, maar ook een non-covid-verklaring van waarschijnlijk een medewerker. Documenten over wetenschappelijk onderzoek zijn voor zover bekend niet buitgemaakt.

  De kans is groot dat meer informatie volgt: in eerste instantie zetten de criminelen een klein beetje informatie online, maar later volgt een veel grotere hoeveelheid documenten.

  Wel of niet betalen?

  Het is een dilemma voor veel organisaties: wel of niet ingaan op de eisen van de aanvallers, en het 'losgeld' betalen? Politie en justitie zijn tegenstander, omdat dat uiteindelijk betekent dat de werkwijze van criminelen loont, en ze dus door zullen gaan met hun werk. Toch doen veel bedrijven het wel, maar ook bijvoorbeeld de Universiteit Maastricht, die eind 2019 kampte met een aanval.

  Fokker van McAfee snapt dat wel, want niet betalen kan betekenen dat je bedrijf lang stil ligt. "Dat kan betekenen dat je failliet gaat. Zeker nu veel bedrijven het moeilijk hebben kan ik me voorstellen dat bedrijven toch zwichten en betalen." Toch juicht hij het toe als organisaties weigeren te betalen.

  "Ze laten eerst zien dat het menens is door een beetje te lekken, en als er dan nog niet wordt betaald gooien ze alles online", zegt Fokker.

  Gepubliceerd

  Er zijn diverse sites waarop de documenten worden gepubliceerd die de aanvallers hebben buitgemaakt. Dat gebeurt inmiddels zeer regelmatig. "En daarop komen dan niet eens de bedrijven die wel meteen betalen dan niet eens terecht", zegt beveiligingsonderzoeker Gevers.

   

  Ook een non-covid-verklaring van waarschijnlijk een medewerker is buitgemaakt NOS

  Naar zijn inschatting slaan dit soort criminele groeperingen inmiddels dagelijks toe. De slachtoffers zijn grote organisaties: bedrijven, maar ook overheden. De bedragen die ze vragen zijn vaak hoog: de organisatie die de NWO heeft gekraakt, vraagt vaak meer dan een miljoen euro. "Vroeger was een ton heel veel, maar nu zijn meerdere miljoenen normaal" , zegt Gevers.

  Geen reden

  Voor de NWO is het publiceren van de bestanden geen reden om alsnog te betalen. De organisatie betreurt het naar eigen zeggen 'ten zeerste' dat er informatie van medewerkers is gepubliceerd, maar vindt dat geen reden om toch te betalen. De organisatie houdt er rekening mee dat er meer informatie zal worden gepubliceerd.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 27 februari 2021 @ 06:52
  #26
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen, steeds meer toename IN DE CYBERCRIME, SCHOOL BETAALT LOSGELD na het slachtoffer te zijn van hacken en het dichtgooien  van bestanden waardoor er online ook geen les mer kon worden gegeven... Misdaad mag niet lonen maar toch een steeds groter wordend ook maaatschappelijk probleem....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 22:38

  Middelbare school in Lochem betaalt losgeld na cyberaanval criminelen

  Het Staring College, met vestigingen in Lochem en Borculo, heeft losgeld betaald aan cybercriminelen die bestanden hadden vergrendeld. Schoolbestuurder Carlien Krist-Spit zegt tegen Omroep Gelderland dat er betaald is om te voorkomen dat er langere tijd geen onderwijs kan worden gegeven.

  De school merkte de aanval dinsdag op. Veel gegevens bleken opeens versleuteld en daarmee waren de bestanden niet meer toegankelijk. "De continuïteit van het onderwijs en de examens kwamen in gevaar", aldus Krist-Spit.

  Ze wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat. "We hebben aangifte gedaan bij de politie en die doet nu onderzoek." Ze benadrukt dat de situatie voor alle betrokkenen voelt als een nachtmerrie. "Het besluit dat we hebben genomen gaat in tegen al onze principes, het voelt heel slecht. Echter, het belang om het onderwijs doorgang te laten vinden, juist in deze tijd, heeft de doorslag gegeven", zegt ze.

  Maandag geen lessen

  Er wordt volgens haar hard gewerkt om het onderwijs snel te kunnen hervatten. Zo krijgen alle leerlingen nieuwe inloggegevens om digitaal les te kunnen volgen.

  Maandag blijft de school dicht. Ook online kunnen nog geen lessen worden gegeven.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  Omroep Gelderland 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 februari 2021 @ 00:12
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, EEN SUCCESJE IN DE CYBERCRIME, DUO GEARRESTEERD VOOR OPLICHTING MET DigiD. zogenaamde adressen wen via die weg geld te vragen, over te boeken. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  POLITIE NOORD-NEDERLAND

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:30

  Duo opgepakt voor versturen 100.000 nep-DigiD-berichten

  De politie heeft in Nieuwe Pekela een man en een vrouw opgepakt op verdenking van het versturen van zeker 100.000 oplichtings-sms'jes. De zogenaamde afzender van de berichtjes was DigiD, het communicatiemiddel van overheidsinstanties als de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.

  De twee kwamen in het vizier van de politie toen een telecomprovider aangifte deed van oplichting. Bij het bedrijf waren telefoons en grote hoeveelheden simkaarten besteld, die werden afgeleverd op het adres van het stel in Nieuwe Pekela.

  Een aantal van die sim-kaarten bleek te worden gebruikt bij grootschalige smishing, zoals de politie oplichting via sms noemt. In zulke berichten wordt ontvangers gevraagd om geld over te maken naar de zogenaamde afzender.

  De man (55) en vrouw (51) zijn gisteren aangehouden. In hun huis zijn telefoons, simkaarten en duizenden euro's aan contant geld in beslag genomen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 juli 2020 @ 01:35
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG NASLEEP ZAAK 'MARTELCONTAINER' VAN DRUGSKARTEL dat door de politie, OM werd gevolgd via een gekraakt internet 'cybercrime' systeem. Ook motorclub Caloh Wagoh kwam daarbij in beeld, evenals Ridouan Taghi. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  POLITIE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:12 • AANGEPAST GISTEREN, 15:14

  Justitie: Caloh Wagoh wilde verdachte van martelcontainer doden

  Het Openbaar Ministerie denkt dat Caloh Wagoh-kopstuk Delano R. achter een moordpoging zit op de onlangs opgepakte sportschoolhouder Robin van O. uit Utrecht. Die wordt in verband gebracht met de onlangs aangetroffenmartelcontainers in Wouwse Plantage.

  Volgens justitie heeft de 50-jarige R. tussen februari 2017 en januari 2018 voorbereidingshandelingen getroffen om Van O. te laten liquideren. De sportschoolhouder werd vorige maand opgepakt, zo meldden meerdere media. Zijn zaak werd meerdere keren beschoten.

  Goed geoliede machine

  Het kopstuk van de motorclub staat met negentien anderen terecht in het zogenoemde Eris-proces. Zestien verdachten hebben inmiddels een tenlastelegging ontvangen. Het Openbaar Ministerie zegt dat zij samen een criminele organisatie vormden met als doel geld verdienen door het plegen van liquidaties. De zaak draait om elf moordopdrachten. Vijf daarvan zijn ook gelukt.

  De politie deelde afgelopen week deze beelden van de martelcontainers:

  0:57 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Politie deelt beelden 'martelcontainers' in Wouwse Plantage

  Volgens het OM was de motorclub een goed geoliede machine. Communicatie verliep bijvoorbeeld via versleutelde telefoons en wapens werden verstopt. Ook zegt het OM dat vluchtauto's op verschillende plaatsen werden geparkeerd en in brand werden gestoken.

  Dood op bestelling

  Uit chatgesprekken blijkt volgens het OM dat Caloh Wagoh op professionele wijze "dood op bestelling op afstand" aanbod.

  De belangrijkste klant van de motorclub zou de in december opgepakte Ridouan Taghi zijn. Hij wordt vervolgd in een ander proces dat gaat over een reeks criminele afrekeningen, Marengo. Het OM moet nog besluiten of Taghi ook in dit proces wordt vervolgd.

  Delano R. is medeoprichter van Caloh Wagoh. Hij werkte mee aan een programma van RTL ten tijde van zijn arrestatie in 2018. Toen hij werd opgepakt, is het project direct stilgelegd.

  Lees meer over dit proces in deze special van NOS op 3.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding