7222 keer bekeken

POLITIEBOND: 'Veerkracht politie is al tot het maximum uitgerekt'

 • donderdag 13 januari 2022 @ 08:37
  #123
  reactie op (#122) herman_dad

  Goedemorgen, DE POLITIE GAAT EEN MOEILIJKE TIJD TEGEMOET KOMENDE JAAR. Veel personeelsproblemen met nog meer grote MAATSCHAPPELIJKE problemen.. 

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

  OS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 06:00

  Politie gaat lastig jaar met personeelskrapte tegemoet

  ANP

  De politie komt dit jaar bijna 1400 mensen tekort en gaat daarmee een moeilijk jaar tegemoet. Op een totaal van ruim 47.000 banen is dat 3 procent. Het dieptepunt is tijdelijk, want naar verwachting is de bezetting in 2025 weer op sterkte, als duizenden aspiranten zijn opgeleid.

  Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Politie op verzoek van de NOS en de regionale omroepen heeft vrijgegeven. De onderbezetting is extra problematisch omdat de politie al heel veel op het bordje heeft en door de coronaprotesten nog meer capaciteit kwijt is aan ordehandhaving.

  Regionale verschillen

  Er zijn wel forse verschillen in bezetting tussen de verschillende regionale eenheden. De grote steden kampen met de grootste tekorten. De eenheid Den Haag mist dit jaar 383 fte's op een formatie van 5672 (6,7 procent). Ook Amsterdam en Rotterdam komen in 2022 ruim 275 politiemensen tekort, dik 5 procent van de formatie. Bij de eenheden Noord-Nederland en Oost-Brabant gaat het daarentegen - op papier althans - slechts om een tekort van respectievelijk vier en dertien fte's.

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  Het gaat om de zogeheten operationele sterkte, de mensen die het eigenlijke politiewerk uitvoeren. Daarnaast is er ook een niet-operationele sterkte. Daaronder worden ondersteunende functies verstaan. De cijfers staan voor voltijdbanen, oftewel fte's. In de praktijk zal het om meer personen gaan, omdat er ook deeltijders bij zijn die fte's delen.

  De Nationale Politie werd in 2013 opgezet en bestaat uit één landelijke en tien regionale eenheden. De regionale eenheden zijn weer opgedeeld in 44 districten met in totaal 167 teams.

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  In een toelichting op de tekorten benadrukt de Nationale Politie dat de politiek en de samenleving niet alleen verwachten dat er meer politieagenten op straat komen, maar ook dat een stevige vuist tegen de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit wordt gemaakt en dat er meer aandacht komt voor digitale criminaliteit. Er gaat overigens wel fors meer geld naar de politie: de begroting voor dit jaar bedraagt 6,4 miljard euro, ruim een miljard meer dan in 2016.

  Aspiranten

  De politie bestrijdt de tekorten zoveel mogelijk door maximaal nieuwe agenten op te leiden. Er zijn steeds zo'n 4500 aspiranten in opleiding. Als de operationele sterkte in 2025 weer op orde is, daalt het aantal aspiranten naar circa 4000.

  Werving van jonge agenten lukt vooralsnog wel. "De politie is een populaire werkgever. Veel mensen willen werken bij de politie en het vinden van nieuwe collega's is ondanks een krappe arbeidsmarkt nog geen probleem. Maar een strenge selectie en een intensieve, meerjarige politieopleiding vragen tijd. De opleidingscapaciteit wordt de komende jaren maximaal benut."

  Recherche

  Uit de cijfers blijkt verder dat sommige politiedistricten een fors tekort aan rechercheurs hebben. Het grootste tekort doet zich voor in het district Stad-Utrecht, waar op een formatie van 114 rechercheurs 31 vacatures zijn (27 procent). Ook de districten Den Haag-Centrum en Drenthe hebben dit jaar voor rechercheurs 19 en 17 procent vacatures openstaan. Over het hele land gerekend bedraagt dit tekort ruim 7 procent.

  Gemeenten en burgers klagen regelmatig over een tekort aan wijkagenten, maar dat komt niet uit de cijfers naar voren. Landelijk is er op papier met 3565 agenten dit jaar zelfs een overschotje van negen dienders. Daarbij is overigens niet zichtbaar dat wijkagenten vaak als eersten worden ingezet om gaten te vullen die ergens anders in de politieorganisatie vallen. Zo worden wijkagenten ingezet bij de ME, bij incidenten waar de politie met spoed bij moet komen en voor het bewaken en beveiligen van strafprocessen en bedreigde personen. De zo gewenste 'ogen en oren' op straat komen daardoor onder druk te staan, stelt de Nationale Politie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-01-13 08:40:33
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 02 juni 2021 @ 00:30
  #122
  reactie op (#121) herman_dad

  Goedemorgen, DE CAO VOOR 65.000 POLITIEMEDEWERKERS IS ROND. De 65.000 politiemedewerkers krijgen onder meer een structurele loonsverhoging van 1,3 procent vanaf 1 juli en een eenmalige uitkering van 750 euro. EN OOK AFSPRAKEN OVER DE PERSOONLIJKE VEILIGHEID van politiemensen en familieleden. 

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:02

  Voor ruim 65.000 politiemensen akkoord bereikt voor cao

  De vier grote politiebonden en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn het eens over een nieuwe cao. De 65.000 politiemedewerkers krijgen onder meer een structurele loonsverhoging van 1,3 procent vanaf 1 juli en een eenmalige uitkering van 750 euro.

  Aanvullend op de cao zijn afspraken gemaakt over maatregelen om politiemensen en hun gezin te beschermen tegen geweld buiten de werkplek, bijvoorbeeld in hun privéomgeving. Verder is afgesproken dat er voldoende verlof zal kunnen worden opgenomen, ondanks de capaciteitsproblemen waarmee de politie kampt.

  De vier grote bonden, ACP, NPB, ANPV en Equipe spreken van een 'tussen-cao'. Uit onvrede over een klein deel van het totale pakket afspraken dat eind vorig jaar was bereikt, hebben de bonden maanden actie gevoerd. Begin vorige maand dreigden de bonden nog met acties tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax, maar ze zagen daarvan af na een gesprek met het kabinet.

  Risico vanwege kabinetsformatie

  De ACP schrijft dat duidelijk werd dat de formatie van een nieuw kabinet wel eens heel lang kon gaan duren of zelfs mislukken. Dat verhoogde het risico dat die afspraken waarover de bonden wél tevreden waren, op een gegeven moment niet meer houdbaar zouden zijn, stelt de bond.

  "Begin mei telden de politiebonden en de werkgever hun knopen en besloten samen om in het belang van de politiemensen alsnog zaken te doen in ieder geval voor het jaar 2021". De bonden leggen het resultaat nu voor aan hun leden; het is de bedoeling dat de cao vóór het einde van de maand wordt ondertekend.

  Beschermen tegen 'doxing'

  De maatregelen die kunnen worden genomen om politiemensen en hun gezin te beschermen, moeten nog nader worden uitgewerkt. In de Tweede Kamer is een paar dagen geleden een motie aangenomen die minister Grapperhaus verplicht om voor het zomerreces te komen met een wetsvoorstel om doxing strafbaar te stellen.

  Doxing is het in de openbaarheid proberen privégegevens te achterhalen. Politieagenten krijgen daar steeds vaker mee te maken. De vraag op sociale media "wie kent deze politieman of -vrouw" wordt door politiemensen als intimiderend ervaren. Doel van de nieuw te maken wet is dat alleen al het stellen van die vraag in verband met mensen in een openbare functie strafbaar wordt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 mei 2021 @ 01:02
  #121
  reactie op (#119) herman_dad

  Goedemorgen, HET KABINET EN DE POLITIE (BONDEN) zijn en gaan nog steeds in gesprek over de CAO, na het afblazen van de staking vorige zondag tijdens de wedstrijd Feyenoord-AJAX.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 18:36

  'Politie en kabinet komende weken nog in gesprek'

  De politiebonden zullen de komende drie weken onderhandelen met demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de cao en werkdruk. Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond NPB. De bonden gingen vandaag en zondag naar Den Haag en zullen dat gesprek naar eigen zeggen morgenochtend weer hervatten.

  Afgelopen weekend dreigden de bonden met een staking tijdens Feyenoord-Ajax. Toen Grapperhaus toezegde met de bonden in gesprek te willen over onder meer een nieuwe cao, werd de staking afgeblazen. Sindsdien zijn de gesprekken gaande.

  'Urgentie'

  Struijs zegt namens de bonden dat hij 'matig optimistisch' is. Volgens hem zijn de komende weken cruciaal. "De eerste verkenning zit erop. Aan de kant van het kabinet en de bonden is er nog veel huiswerk te doen. We hebben een forse agenda opgesteld, en gaan morgenochtend door. Dat zegt wel wat over de urgentie die het kabinet voelt."

  Inhoudelijk wilt hij niet vertellen wat er is gezegd. Ook het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil nog niet reageren terwijl de gesprekken lopen.

  Onvrede

  De politievakbonden zijn ontevreden dat er nog altijd geen nieuwe cao is afgesloten en dat politiemensen niet met voorrang gevaccineerd worden. "Agenten zijn het meer dan zat dat hun harde en belangrijke werk niet op waarde geschat wordt en hun loyaliteit meer dan misbruikt wordt als het de bestuurders en overheid uitkomt", zeiden de vakbonden in een eerdere verklaring.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 07 maart 2021 @ 00:39
  #120
  reactie op (#118) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #118 INTIMIDATIE TEGEN POLITIE, OOK 'BURGERAUTO'S WORDEN OP SOCIAL MEDIA GEPLAATST met foto's. 'Onherkenbare auto's' niet als politieauto uitgedost worden al sinds jaar en dag gebruikt voor stille surveillancedoeleinden en taken waarvan vele voorbeelden zijn. Nu worden ze op socialvmedia geplaatst als 'herkenbaar' dan toch voor iedereen?  

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

  Foto's van onherkenbare politieauto's gaan rond op sociale media OMROEP WEST

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 12:06

  Verspreiding kentekens politieauto's leidt tot ergernis in Den Haag

  Op een account op Snapchat worden vrijwel dagelijks foto's van onherkenbare Haagse politievoertuigen met hun kentekens geplaatst. "Doodirritant", vindt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).

  De politie gebruikt regelmatig burgerauto's, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles maar ook om drugsdealers of andere verdachten te schaduwen. Omroep West meldt dat het account Den Haag Nieuws vrijwel dagelijks foto's en filmpjes plaatst van onherkenbare politievoertuigen.

  "Undercover Den Haag", luidt de tekst onder een foto van de achterkant van een Mercedes. Achter de achterruit brandt een bordje met de tekst "Stop politie". Bij een andere foto, inclusief de afbeelding van het nummerbord, staat: "Undercover, Hoefkade".

  Het is de vraag of het bij de afgebeelde auto's echt om burgerauto's van de politie gaat; daar zegt de politie niets over. Maar het verspreiden van de foto's en filmpjes alleen al kan onderzoek schaden, zegt Struijs. Hij denkt aan drugsdealers die elkaar zo kunnen waarschuwen voor een agent in de buurt. "We zien in bepaalde wijken van grote steden dat het bewust wordt gedaan, om de politie te ontmaskeren."

  Kat- en muisspel

  De politie probeert criminelen een stap voor te zijn door elke keer verschillende types burgerauto's in te zetten, zegt VU-politiewetenschapper Jaap Timmer. "Het is een kat- en muisspel en politieagenten zijn daarvan op de hoogte."

  Het delen van de foto's door Den Haag Nieuws is op zich niet strafbaar omdat ze gewoon op straat worden gemaakt, benadrukt Timmer. Anders is dat als zo'n foto direct leidt tot geweld tegen agenten. Ook het bewust belemmeren van een opsporingsonderzoek is strafbaar. "Maar het is en blijft lastig te bewijzen", zegt Struijs van de vakbond.

  Een soort vijandschap

  Beiden spreken over een trend om de politie te 'outen'. Bij demonstraties onlangs werden undercover-agenten gefilmd en verschenen hun privé-gegevens op internet, soms inclusief adres en telefoonnummer. Agenten worden soms thuis opgewacht door relschoppers, zei Struijs al eerder. "Er wordt toch een soort vijandschap gecreëerd", vindt Timmer.

  Omroep West heeft via Snapchat de beheerders van Den Haag Nieuws om een reactie gevraagd. Daarop is geen reactie gekomen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • maandag 22 februari 2021 @ 00:32
  #119
  reactie op (#118) herman_dad

  Goedemorgen, VANAF MORGEN 'POLITIEAKTIES' VOOR EEN BETERE CAO. Behalve CORONABOETES en snelheidsovertredingen vele bekeuringen niet direct of anderszins akties.....

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

  Politieagenten voerden ook in 2018 actie voor een betere cao ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:18 • AANGEPAST GISTEREN, 11:37

  Morgen acties voor politiecao, wel boetes voor overtreden coronaregels

  De politiebonden willen vanaf morgen 07.00 uur geen boetes voor kleine overtredingen meer uitschrijven. Ze doen dit uit protest tegen het vastlopen in december van de besprekingen over een nieuwe cao. Het kabinet weigert om met een "fatsoenlijk loonaanbod" over de brug te komen, twittert politiebond ACP. Ook andere politiebonden doen aan de actie mee.

  De bonden roepen hun leden op alleen bekeuringen uit te schrijven bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid, overtredingen van coronavoorschriften en snelheidsovertredingen. Als dat niet het geval is, krijgen overtreders een waarschuwing en een speciale "actiebon". Daarop staat informatie over de actie.

  De onderhandelingen liepen in december vast op de lonen. De bonden eisten een verhoging van de salarissen met 2,5 procent in zestien maanden en twee eenmalige uitkeringen van 350 en 300 euro. Dat levert tot 2022 in het gunstigste geval een klein plusje op voor wat betreft de koopkracht, zeggen de bonden.

  Minister Grapperhaus wil volgens de bonden niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1,3 procent en twee uitkeringen van 300 euro. Het kabinet zag geen ruimte om de bonden verder tegemoet te komen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 07 februari 2021 @ 00:16
  #118
  reactie op (#117) herman_dad

  Goedemorgen, STEEDS MEER POLITIEMENSEN THUIS BEDREIGD volgens de vakbond NPB die meer meldingen daarover krijgt. Vooral toegenomen na de rellen van afgelopen tijd.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:08

  Politievakbond: agenten worden thuis geïntimideerd

  ANP

  Steeds vaker worden agenten thuis opgewacht door relschoppers. Vanuit het hele land komen daar meldingen van binnen, ziet de Nederlandse Politiebond. Volgens voorzitter Jan Struijs lijkt het erop dat de rellen van vorige week het aantal incidenten heeft aangejaagd.

  De incidenten verschillen heel erg. Struijs: "Vanmorgen kregen we een melding over iemand op een scooter die demonstratief vier keer op een avond voor de deur ging staan, naar binnen keek en aan de politievrouw liet weten dat hij haar in de gaten houdt." Maar ook zijn er mensen die vuurwerk tegen gevels van woningen gooien of politiemensen opwachten bij de supermarkt, zegt de vakbondsvoorman.

  Geïntimideerd

  "Politiepersoneel voelt zich geïntimideerd. Het heeft een enorme impact op de leefomgeving, de partners en politiemensen zelf", zegt Struijs in het NOS Journaal op NPO Radio 1. Gisteren zei minister Grapperhaus in het AD dat agenten thuis zijn opgezocht, nadat avondklokrelschoppers hun adressen online hadden gezet.

  Daders komen aan de adressen via sociale media. Volgens de politievakbondvoorzitter wordt in sommige gevallen zelfs geld geboden om achter de adressen van politiemensen te komen.

  Gisteren zei minister Grapperhaus dat hij in gesprek wil met internetbedrijven om de verspreiding van adresgegevens te stoppen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 02 september 2020 @ 08:05
  #117
  reactie op (#115) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE VERLIEST GREEP OP DE WIJKEN, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Stelde ook eden klokkenluider al: Klagende wijkagent zoveelste probleem bij politie

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 11:11

  Inspectie: politie verliest greep op de wijken

  ANP

  • Sophie Feenstra redacteur Politie en Justitie

  De politie weet te weinig over wat er speelt in de wijken om problemen op tijd te signaleren en in te grijpen voor het echt onveilig wordt. Dat oordeelt de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek. Wijkagenten die zich bezighouden met handhaving zijn te zwaar belast. Daardoor hebben ze nauwelijks tijd om te investeren in contacten in de buurt en raken vaker verwikkeld in onveilige situaties.

  "De informatiepositie verzwakt, de politie loopt eigenlijk achter de feiten aan", zegt Peter Neuteboom, hoofdinspecteur bij de inspectie. "Zeker in middelgrote steden en in landelijk gebied. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, het verzwakt de effectiviteit van politie."

  Fundament politie

  Het belang van de wijkagent is juist verankerd in het Nederlandse politiemodel. "De wijkagent is de trots en het fundament van de Nederlandse politie", zegt Neuteboom. "Wijkagenten zouden vroeg signalen moeten krijgen als iemand dreigt af te glijden in de criminaliteit of verward gedrag begint te vertonen."

  Maar de wijkagenten worden steeds vaker ingezet voor andere taken. Volgens de inspectie is het niet zo dat de politie verkeerde keuzes maakt, maar komt er steeds meer op de politie af, zoals onlangs de rellen in onder andere Den Haag en Utrecht. Daarnaast worden de agenten ingezet voor noodhulp, het begeleiden van demonstraties en het beveiligen van personen. "Dat vreet capaciteit."

  Expertise verdwijnt

  Uit het onderzoek blijkt ook dat er een verharding is binnen criminele jeugdgroepen. Jongeren vanaf 11 jaar maken zich schuldig aan ernstige misdrijven als gewapende overvallen, gijzelingen en zelfs poging tot doodslag. Het signaleren hiervan is moeilijker geworden omdat die jongeren steeds meer online met elkaar communiceren. In die omgeving is de politie nog te weinig actief, stelt de inspectie.

  Intussen verdwijnen er steeds meer gespecialiseerde teams, zoals het hennepteam, jeugdagenten en het team woninginbraken. Zodra deze teams hun doelen hebben behaald worden ze opgeheven en verdwijnt hun kennis en expertise. Daardoor wordt de politie steeds afhankelijker van de gemeenten om informatie te krijgen uit de wijk. Maar die zijn vanwege privacywetgeving terughoudend met het delen van die informatie.

  De minister en de korpschef moeten in gesprek om te voorkomen dat we een politie krijgen die alleen maar achter de feiten aanloopt.

  Hoofdinspecteur Peter Neuteboom

  Ook leidt het grote aantal meldingen over verwarde personen tot een flinke belasting van de politie. In 2014 waren dat er nog 60.000 en dat is opgelopen tot 100.000 meldingen in 2019. Deze signalen zouden eigenlijk vanuit de zorg al vroegtijdig moeten worden opgepakt zodat ze niet bij de politie terecht komen.

  Wat wil minister?

  Het is een probleem dat al jaren speelt. Wijkagenten vroegen er in 2016 al aandacht voor. De korpsleiding zegt zich dan ook in het rapport te herkennen, maar benadrukt dat de politie zeker nog in verbinding staat met de wijken.

  De Nederlandse Politiebond wijst erop dat er met de komst van de Nationale Politie in 2013 is bezuinigd op het aantal agenten. Daarnaast is er volgens de bond meer prioriteit gegeven aan het opsporen en vervolgen van criminelen dan aan het voorkomen van sociale onveiligheid en misdaad in de wijk. Een nieuw kabinet moet investeren in het preventieve politiewerk, vindt de politiebond.

  De inspectie adviseert minister Grapperhaus om samen met de politie en de burgemeesters te bepalen wat voor soort politie Nederland nodig heeft. "Nu verandert de politie van een organisatie die preventief problemen kan voorkomen in een organisatie die repressief optreedt als er problemen zijn ontstaan", stelt de inspecteur. "Het gesprek is nodig om te voorkomen dat we een politie krijgen die alleen maar achter de feiten aanloopt."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 juli 2020 @ 01:33
  #116
  reactie op (#115) herman_dad

  Goedemorgen, 'UNDERCOVER' POLITIEMENSEN voeren actie voor betere werkomstandigheden en SALARIS. Dit speelt al jaren volgens de Bond ACP. Nu verrichten ze alleen bureauwerk en géén actiedaden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 08:50

  Undercoveragenten in actie: geen geheime operaties, maar bureauwerk

  Undercoveragenten voeren vanaf vandaag actie. In plaats van dat ze verdachten observeren of verborgen camera's plaatsen, gaan agenten van de eenheid Midden-Nederland vandaag bureauwerk doen. Ze willen een beter salaris en een terugkeer van diverse vergoedingen.

  De agenten van de politiedienst Observatie en Techniek praten volgens politievakbond ACP inmiddels vijf jaar over hun arbeidsvoorwaarden, en die gesprekken hebben volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond tot niets geleid.

  "Ze krijgen in toenemende mate te maken met kosten voor het werk dat ze moeten doen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je bezig bent met een actie en van de ene op de andere dag specifieke spullen nodig hebt, dan kun je die niet kopen met een politiepasje. Dan moeten collega's voorschieten en niet zelden schieten ze daarbij in."

  Problemen

  De undercoveragenten hebben volgens Van de Kamp regelmatig een andere identiteit voor het werk dat ze moeten doen, omdat het werk vertrouwelijk en ook gevaarlijk kan zijn. "Ze zijn dagelijks bezig met zware criminaliteit op te helpen sporen. Bijvoorbeeld door het volgen of observeren van verdachten of het plaatsen van afluisterapparatuur. Dat komt nu dus in het gedrang."

  De vakbondsvoorzitter verwacht dat burgers weinig last zullen hebben van de acties, maar politieonderzoeken des te meer. "Het zijn vaak belangrijke en ingewikkelde onderzoeken die zware criminaliteit in zich hebben. Die zaken komen in de vertraging, of zullen niet meer door kunnen gaan."

  Oost-Nederland

  Van de Kamp zegt dat het werk inmiddels dusdanig zwaar is, dat er een "passende beloning" tegenover moet staan. Nu verdienen undercoveragenten in sommige gevallen minder dan een wijkagent.

  Naast de actie van vandaag in Midden-Nederland voeren undercoveragenten in Oost-Nederland morgen actie. "En dan zien we wel wat de reactie van de werkgever is", aldus Van de Kamp. "Indien nodig zullen we doorgaan."

  Undercoveragenten waren onder meer betrokken bij de vondst van martelcontainers in Wouwse Plantage:

  0:57 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Politie deelt beelden 'martelcontainers' in Wouwse Plantage

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 19 februari 2020 @ 00:39
  #115
  reactie op (#107) herman_dad

  Goedemorgen, LEIDING POLITIE WEET NIET HOEVEEL POLITIEMENSEN DAADWERKELIJK INZETBAAR ZIJN. Dat is in meer zaken in de maatschappij helaas het geval, de leiding heeft onvoldoende inzicht in de 'basis'? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 18:00

  Rekenkamer: leiding weet niet hoeveel politiemensen inzetbaar zijn

  De landelijke politietop heeft geen duidelijk beeld van het aantal politiemensen dat inzetbaar is. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek. In de praktijk is veel minder personeel daadwerkelijk inzetbaar, en daardoor staan belangrijke taken van de politie onder druk.

  Volgens de Rekenkamer zijn politiemensen gemiddeld 71,4 procent van hun tijd inzetbaar. Daarbuiten kunnen ze niet worden ingezet, vanwege verlof, ziekteverzuim of het volgen van opleidingen. Tussen de verschillende basisteams is er een groot verschil in inzetbaarheid. Die schommelt tussen de 64,4 en 77,8 procent.

  Maar in de praktijk is het aantal echt beschikbare politiemensen nog lager. Dat komt door vaste vrije dagen, vierdaagse werkweken, deelname aan de Mobiele Eenheid en ontheffingen van nachtdiensten die sommige politiemensen hebben. Dat slaat verspreid door het land gaten in de bezetting, vooral in de nacht en op bepaalde dagen.

  Politiebureaus dicht

  "Het gevolg hiervan is dat er een vicieuze cirkel kan ontstaan, waarbij een kleine groep medewerkers wordt overvraagd", schrijft de Rekenkamer. Wezenlijke taken, zoals het bieden van noodhulp, het handhaven van de openbare orde, de wijkagent en het openhouden van politiebureaus komen daardoor in het gedrang.

  De landelijke korpsleiding heeft daar een vertekend beeld van, concludeert de Rekenkamer. Die heeft alleen in grote lijnen zicht op de inzetbaarheid van medewerkers. De informatievoorziening moet verbeterd worden.

  In een reactie zegt de korpsleiding het niet eens te zijn met de conclusie dat de leiding een incompleet beeld heeft van de inzetbaarheid. De druk op politiemensen is al langere tijd te groot, maar er wordt gewerkt aan verbeteringen in de informatievoorziening. Leidinggevenden weten dan beter hoe het staat met met zaken als ziekteverzuim, bezetting en financiën.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 22 november 2019 @ 00:41
  #114
  reactie op (#113) herman_dad

  Goedemorgen, MINISTER GRAPPERHAUS: 'IK GA NIET OVER PRIORITEITEN LOKALE EENHEDEN'. Dit n.a.v. het grote personeelstekort, zie ook VORIGE BERICHT OVER POLITIE AMSTERDAM o.a. De politie staat nu het water sructureel de lippen wat dit betreft en de Bonden slaan alarm, vanavond ook in programma 'Pauw' er weer uitgebreid over.

  En ook het komende Eurovisie Songfestival in Rotterdam 'vreet nu al weer zoveel mensen op' dat Rotterdam weer om bijstand vraagt van de andere regio's.

  Aboutaleb: laat agenten doorwerken na pensioen

   14:24 IN BINNENLAND

  Agenten zouden de mogelijkheid moeten krijgen na hun pensioen door te werken, vindt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 15:51

  Minister: ik ga niet over prioriteiten lokale politie

  Minister Grapperhaus ANP

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is niet van plan te bepalen welke prioriteiten de politie moet stellen, nu veel korpsen kampen met een personeelstekort. "De keuzes over welke zaken prioriteit krijgen moeten lokaal gemaakt worden door de korpsleiding en de burgemeesters. Daar ga ik niet over, dat is mijn rol niet", zei de minister in de Tweede Kamer.

  Hij reageerde daarmee op een dringende oproep van de politiebonden. Die willen dat de minister samen met de korpsleiding voor volgend jaar bepaalt welke soort criminaliteit voorrang krijgt bij de bestrijding. Er is een tekort aan agenten en daardoor kan niet alles, redeneren de bonden.

  Academie zit bomvol

  Grapperhaus begrijpt de vertwijfeling, maar zei dat hij al doet wat hij kan. Het kabinet is druk bezig om het personeelstekort weg te werken. "De politieacademie zit bomvol, maar het duurt een tijdje voordat we al die mensen opgeleid hebben." Volgens de minister is er geen tekort aan geld, al zeggen de bonden van wel.

  Vanmorgen werd bekend dat de politie in Amsterdam een rechercheteam van 30 mensen wil opheffen dat zich bezighoudt met zware criminaliteit, om zo capaciteit vrij te maken voor politie-inzet op straat.

  Grapperhaus plaatste in de Tweede Kamer kanttekeningen bij dat bericht. Volgens hem gaat het om een unit die zich bezighoudt met de bestrijding van vervoerscriminaliteit. "Ook ernstig, maar iets anders dan georganiseerde misdaad."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding