7770 keer bekeken

POLITIEBOND: 'Veerkracht politie is al tot het maximum uitgerekt'

 • zaterdag 08 september 2018 @ 00:29
  #100
  reactie op (#99) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE GAAT VOLGENDEN WEEK AANTAL DAGEN alleen nog op SPOEDMELDINGEN reageren. Al het andere werk wordt niet gedaan, dit in het kader van de CAO-AKTIES.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie reageert volgende week dagenlang alleen op spoedmeldingen

  GISTEREN, 11:45

  BINNENLANDECONOMIE

  Een cao-actie vorige week bij de voetbalwedstrijd PSV-BATE Borisov in Eindhoven ANP

  De politiebonden roepen hun leden op in het weekend van 14 tot 16 september alleen werk te doen waarbij spoed vereist is. Ander werk moet blijven liggen.

  Een woordvoerder noemt het protest de heftigste cao-actie ooit. "Maar we moeten deze stap nemen. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft."

  De bonden voorspellen dat de actie grote gevolgen zal hebben. Politiebureaus blijven gesloten. Agenten komen wel naar evenementen en sportwedstrijden, maar vertrekken voordat zo'n evenement of wedstrijd begint. "Daarmee maken collega's symbolisch duidelijk dat het zo niet verder kan", aldus de woordvoerder. Ook de recherche legt het werk neer.

  De 112-meldkamers voor spoedmeldingen blijven bereikbaar. Onder 'spoed' vallen onder meer geweldsdelicten als roof en levensbedreigende situaties. Voor overlastmeldingen en burenruzies rukt de politie niet uit.

  Cao-conflict

  De politiebonden ACP, ANPV, NPB en VMHP voeren al tijden actie voor een betere cao. Ze willen een hoger salaris voor hun leden en vermindering van de werkdruk.

  In juli werd een cao-voorstel van minister Grapperhaus en korpschef Akerboom door de bonden afgewezen. Dat bood een salarisverhoging van 7 procent in 2,5 jaar.

  Volgens de bonden moeten de lonen structureel met minstens 8 procent worden verhoogd. Ook bood het voorstel volgens de bonden geen oplossing voor de onderbezetting.

  BEKIJK OOK

  Nieuwe stap in cao-acties: minder politienieuws

  Geen vertraging en 'gewoon doorlopen' bij actie politie Utrecht Centraal

  Politieacties bij PSV, volgende week weer acties

  Politie voert cao-actie bij wedstrijd PSV, centrum Eindhoven 'gevarenzone'

  Politiebonden gaan weer onderhandelen over cao, maar acties gaan door

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 06 september 2018 @ 00:15
  #99
  reactie op (#98) herman_dad

  Goedemorgen, DE CAO-AKTIES POLITIE gaan nog steeds door, stap voor stap meer acties? Nu onthoudt de politie zich van contacten met de media, althans wat betreft NIEUWSberichtgevingen en social media etc. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Nieuwe stap in cao-acties: minder politienieuws

  VANDAAG, 16:44

  AANGEPAST OM 19:55

  BINNENLAND

  Actievoerende politiemensen op station Utrecht Centraal ANP

  De politiebonden roepen medewerkers op vanaf vrijdag minder berichten van de politie te plaatsen op Facebook, Twitter en politie.nl. Het is de bedoeling dat in verband met het cao-conflict minder wordt gecommuniceerd via onder meer de socialemediakanalen.

  De bonden willen dat op www.politie.nl, waarop de politie gewoonlijk persberichten publiceert, alleen nog koppen worden geplaatst zonder verdere inhoud. In plaats daarvan moet bij het bericht informatie over het cao-conflict verschijnen.

  Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de officiële mediakanalen van de politie hier niet voor zijn bedoeld. "Medewerkers kunnen zelf kiezen of ze meedoen aan de actie, maar ze krijgen niet de vrije hand over de website of sociale media van de politie."

  Woordvoering weigeren

  De bonden roepen ook op alleen een persalarm af te geven bij grote incidenten of ontwikkelingen in het conflict over betere arbeidsvoorwaarden.

  Journalisten die de politie bellen over aanrijdingen of kleine incidenten kunnen nul op het rekest krijgen. Bij moorden, overvallen en getuigenoproepen wordt de pers wel gewoon te woord gestaan, zegt een woordvoerder van vakbond ACP.

  Het idee achter de actie is dat de mediakanalen zo meer gebruikt kunnen worden voor informatie over de cao-eisen van de politie.

  Acties voor betere cao

  Het afschalen van de communicatie is een nieuwe stap in de al langer lopende actie van de politiebonden voor betere arbeidsvoorwaarden. Politiemensen eisen een hoger salaris en lagere werkdruk.

  De mediadesks van de politie zijn vorige week al opgeroepen om alleen nog urgente informatie naar buiten te brengen. Volgens de woordvoerder van de korpsleiding heeft een klein aantal medewerkers hier gehoor aan gegeven.

  Politiemensen voeren ook op andere manieren actie. Eergisteren vormden agenten bijvoorbeeld cordons op station Utrecht Centraal. Reizigers konden alleen tussen de rijen met politiemensen doorlopen. De actie leidde niet tot grote vertragingen.

  BEKIJK OOK

  Politieacties bij PSV, volgende week weer acties

  Stakende agenten treden toch op na wangedrag FC Utrechtfans

  Politie maakt extra geld vrij voor verlichting werkdruk

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 05 september 2018 @ 00:15
  #98
  reactie op (#97) herman_dad

  Goedemorgen, ACHTERGROND UITLEG WAAROM POLITIE CAO-ACTIES. Een artikel om eens te lezen voor een ieder. Maar ook hier en bij de gehele overheid, het financiele plaatje van de maatschappij geeft de meest mogelijke ongelijkheid tussen de mens Homo sapiens....

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Achtergrond

  Politie wil betere cao: 'Publiek zal meer gaan merken van acties'

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 04 september 2018 15:19Laatste update: 04 september 2018 21:18

  Ontevreden politiemensen voeren flink actie in de eerste week van september. Iedere dag wordt een station "afgesloten" door een cordon van politiemensen en grote evenementen moeten het doen zonder politiebeveiliging.

  Waarom voert de politie cao-acties uit?

  Al maandenlang voeren de vier politiebonden ACP, ANPV, NPB en VMHP actie om een nieuwe, verbeterde cao af te dwingen voor 65.000 politiemensen. Politiemensen zijn onder meer ontevreden over onderbezetting en hoge werkdruk. Een lijst met klachten die zijn ontstaan sinds de centralisatie van de politie vijf jaar geleden.

  De bonden overhandigden in april een "verbeterplan" aan minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom. Het plan bestaat uit ruim dertig maatregelen die volgens de bonden nodig zijn om het korps weer een "gezonde organisatie" te maken.

  De reeks maatregelen behelst onder meer een salarisverhoging, meer trainingsuren, extra vakantiedagen, meer doorstroomkansen en vooral het aanpakken van de onderbezetting.

  Grapperhaus kondigde vorig jaar aan extra geld te investeren in de politie om het korps te versterken. Duizenden extra agenten moeten worden opgeleid. Maar Akerboom moest erkennen dat de krapte zal blijven vanwege de uitstroom van pensioengerechtigden. Dat is de bonden een doorn in het oog.

  Omdat de minister en de korpsleiding (de werkgevers) niet aan de eisen van de bonden tegemoet zijn gekomen, werden de acties afgelopen zomer geïntensiveerd. De partijen zitten inmiddels weer met elkaar om tafel. Om druk op de ketel te houden, blijven de bonden wel doorgaan met actievoeren.

  "De minister is nog steeds niet met een bod gekomen dat wij acceptabel vinden", zegt Jan Struijs van de Nationale Politiebond. "We zitten nu in de fase waarin wij denken: kom eens met een goed bod. Uit tientallen jaren ervaring weten we dat dit soort acties nodig is om iets af te dwingen."

  De politie voert actie rond het PSV Stadion in Eindhoven. (foto: ANP)

  Welke acties voert de politie?

  De politie voert flink actie in de eerste weken van september. Meerdere stations, voetbalstadions en festivals bleven verstoken van agenten.

  Zo werden agenten opgeroepen om zich niet te laten zien rond de Eredivisie-wedstrijd tussen FC Utrecht en Fortuna Sittard van afgelopen zaterdag. Deze week laten de politiemensen zich vooral gelden rond stations. Iedere dag wordt een andere stad "belegerd". Tientallen politiemensen vormen een cordon rond het station en willen op die manier reizigers informeren over hun standpunten in de onderhandelingen.

  De politiebonden hebben de acties bij de stations bewust gepland in de eerste week van september.  "De drukte komt na de zomer weer op gang", aldus Struijs. "Ongetwijfeld komen er boze reacties, maar we doen het zo publieksvriendelijk mogelijk."

  Om extra aandacht van de politiek te trekken, moet de Tweede Kamer het dinsdag zonder persoonsbeveiliging doen. Daardoor is het parlementsgebouw die dag niet toegankelijk voor publiek. Ook voor de Wereldhavendagen in Rotterdam zijn de acties voelbaar. Ondanks de aangekondigde acties gaat het evenement vanaf 7 september gewoon door.

  Eerdere acties hielden in dat er bijvoorbeeld geen bekeuringen werden uitgeschreven voor lichte overtredingen. Maar met de acties op stations worden de stakingen rond het cao-overleg zichtbaarder voor het publiek.

  Bij acties overleggen de bonden met de betrokken gemeenten. Op die manier proberen de partijen de veiligheid van het publiek te garanderen.

  Zo kwamen de bonden vorige week tot een overeenkomst met de gemeente Eindhoven. Burgemeester John Jorritsma was bezorgd over de gevolgen van de actie, maar de bonden garandeerden hem dat er geen verkeerschaos zou ontstaan. Een kort geding, aangespannen door de bonden, was daarmee van de baan.

  Wat vinden de korpsleiding en het ministerie?

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid is samen met de korpsleiding de werkgever van de politiemensen. Deze partijen zitten dus tegenover de bonden aan de onderhandelingstafel.

  Minister Grapperhaus en de korpsleiding kwamen in juni met een meerjarenplan voor het korps. Met het plan werd vormgegeven aan de 291 miljoen euro die het kabinet in de politie wil investeren.

  Versterking van de opsporing, verbetering van de ICT-ondersteuning en de uitbreiding van het korps zijn de speerpunten in het plan. De komende jaren moet de politie 17.000 nieuwe mensen opleiden en het korps structureel uitbreiden met 1.100 agenten. Maar vanwege de vergrijzing van het korps zal de krapte blijven.

  Een nieuw voorstel van de werkgevers werd in juli afgewezen door de leden van de bonden. Zij stelden dat de beloofde loonsverhoging van 7 procent werd uitgesmeerd over drie jaar en dat er meer speerpunten zijn naast het loon.

  Vanuit de korpsleiding komt niet veel informatie over de cao-onderhandelingen. Halverwege augustus stelde de leiding blij te zijn dat de gesprekken weer zijn hervat en er vertrouwen in te hebben dat het overleg tot een goede uitkomst zal leiden.

  Korpschef Erik Akerboom en minister Ferd Grapperhaus. (foto: ANP)

  Hoe nu verder?

  Zoals geschreven zijn de betrokken partijen sinds afgelopen maand weer met elkaar in gesprek, maar de bonden benadrukken dat wat hen betreft de maat vol is.

  De bonden stellen dat de acties een harder aspect krijgen, zolang de onderhandelingen voortduren. Ze zijn niet bezorgd dat de acties leiden tot boze reacties van het publiek. "Het belang van de gewone burgers wegen we altijd af", zegt Struijs. "We gaan niet automobilisten pesten en willen verkeersinfarcten voorkomen. Het publieke belang houden we in het oog, in geval van nood komen we altijd."

  Maar hij geeft toe dat het publiek steeds meer zal gaan merken van de acties, zo zou een blokkade van een rijksweg tot de opties behoren. "De actiebereidheid is groot, we krijgen veel ideeën aangeleverd van politiemensen. Iedere week bedenken we wat voor soort acties we gaan uitvoeren, dat kan van alles zijn. We hebben meer dan tweehonderd ideeën liggen".

  Door: NU.nl 93 reacties  

  Lees meer over: 

  Politie

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 30 augustus 2018 @ 00:39
  #97
  reactie op (#96) herman_dad

  Goedemorgen, POSITIES IN HET CAO PROTEST VANWEGE DE POLITIE 'VERHARDEN'. Geen of minder beveiliging voor b.v. leden Kon.Huis en de nationale cartoonwedstrijd Wilders.Ook nog meer acties 

  Zie en lees verder art. van RTL-Nieuws Twitter (bron)

  29 augustus 2018 18:56

  Politie verstevigt protestacties: cordon Utrecht Centraal en minder politie Tweede Kamer.

  Politie verstevigt protestacties: cordon Utrecht Centraal en minder politie Tweede Kamer

  © ANP

  De protestacties van de politie voor een betere cao worden steeds zichtbaarder voor het publiek. Er worden minder agenten ingezet bij enkele evenementen en de toegang tot een paar binnensteden wordt beperkt.

  Actievoerende politiemensen zullen op die plekken mensen aanspreken en folders uitdelen waarin ze waarschuwen voor de onderbezetting bij de politie en dat ze een betere cao willen. Alleen in geval van nood of bij calamiteiten blijven agenten beschikbaar.

  Eindhoven bijt vanavond het spits af met de 'afsluiting' van de binnenstad. Zaterdag zal in Sittard tijdens de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard tegen FC Utrecht geen politie zijn, omdat de agenten naar een cao-bijeenkomst gaan.

  ZIE OOK: Politie mag actievoeren in Eindhoven bij PSV-wedstrijd

  'Geen hinder voor publiek'

  Maandagochtend zal de politie 'een cordon' vormen rond het Centraal Station in Utrecht. Deze gemeente gaat ervan uit dat de acties geen hinder voor het publiek opleveren en zegt daarover afspraken te hebben gemaakt met de ACP, NPB, ANPV en VMHP.

  Dinsdag is er geen politie bij het eerste vragenuurtje na het reces in de Tweede Kamer. Dat betekent ook dat er geen persoonsbeveiliging is in het gebouw. Kamervoorzitter Khadija Arib laat weten dat de actie geen gevolgen zal hebben voor de vergadering. ,,De Kamervergaderingen zijn een groot goed, de vergadering gaat gewoon door", aldus Arib. In de ochtend zal de politie folders uitdelen in het centrum van Den Haag.

  Minder bekeuringen

  De afgelopen tijd schroefde de politie al het uitdelen van bekeuringen terug, vergezelde ze geen deurwaarders meer en controleerde ze minder flitspalen. Ook hebben de bonden de voorlichtingsdesks van de politie opgeroepen hun werkzaamheden te verminderen.

  Meer op rtlnieuws.nl:

  RTL Nieuws / ANP

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 24 augustus 2018 @ 00:43
  #96
  reactie op (#95) herman_dad

  Goedemorgen, IVM POLITIE CAO-ACTIES: DEURWAARDERS WOEDEND OP POLITIE, GEEN ASSISTENITE meer aan hen bij ontruimingen of andere werkzaamheden, sinds vandaag een nieuwe verharding van de politie-acties. 

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  23 augustus 2018 15:21

  Deurwaarders woedend op politie: 'Ze pakken de allerzwaksten'.

  Deurwaarders woedend op politie: 'Ze pakken de allerzwaksten'

  Deurwaarder Paul Otter. 

  © RTL Nieuws

  Deurwaarders voelen zich in de steek gelaten door de politie. Door een staking worden ze vanaf vandaag bij hun werk niet meer geholpen door agenten. Hierdoor lopen ze serieus gevaar, zegt Paul Otter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

  Doordat de politie staakt, kunnen deurwaarders beslagleggingen of ontruimingen niet meer uitvoeren. Deurwaarders worden bij hun werk namelijk vaak geconfronteerd met agressie en geweld. "We hebben de politie daarom nodig voor een ontruiming. Zonder hen kunnen we onze veiligheid niet garanderen", zegt Otter van de KBvG. 

  Schulden lopen op

  Vorige week gaven de politiebonden aan dat ze na een wekenlange onderbreking weer willen onderhandelen met justitieminister Ferd Grapperhaus over de cao. Maar om druk op de ketel te houden, breiden ze de stakingen toch uit. En daar zijn de deurwaarders vanaf vandaag de dupe van. "Ze pakken hiermee de verkeerden, de allerzwaksten. Want als wij niet kunnen ontruimen, lopen de schulden van de huurders alleen nog maar verder op. Hier hebben heel veel mensen last van." 

  Per week worden zo'n honderd huizen ontruimd. Als de actie van de politie een maand aanhoudt, zal dit een enorme schadepost teweegbrengen, zegt Otter. "Voor woningcorporaties loopt de schade dan op tot zo'n 1,5 miljoen euro per maand. Maar vooral de schade voor de huurders is enorm. Zij moeten in hun huis blijven zitten, omdat wij niet ontruimen. Hierdoor lopen hun schulden op en een hogere schuld kunnen ze niet terugbetalen. Die komen heel diep in de problemen, voor hen is het vooral een drama." 

  'Doet me echt pijn'

  De vorige keer dat de politie eenzelfde actie hield, werden de deurwaarders bijna negen maanden alleen gelaten. "Het doet me echt pijn dat naar dit middel wordt gegrepen. Wij hebben niets met de politieonderhandelingen te maken, we zitten niet bij de onderhandelingen aan tafel. Ze pakken echt de verkeerde nu." 

  Otter overweegt nu een kort geding te beginnen en de rechter te vragen de staking te verbieden.

  Hebben de boze politieagenten een punt?

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Peter van Zadelhoff legt uit hoe het zit met de politieacties: zijn ze terecht of niet?

  RTL Nieuws

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 23 augustus 2018 @ 00:25
  #95
  reactie op (#94) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE POLITIE CAO-ACTIES TIJDENS PSV-BATE-BORISOV, centrum Eindhoven afgesloten en 'gevarenzone'.... 

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  22 augustus 2018 15:30

  Politieacties tijdens PSV - BATE Borisov: centrum Eindhoven 'een gevarenzone'.

  Politieacties tijdens PSV - BATE Borisov: centrum Eindhoven 'een gevarenzone'

  © ANP

  Tijdens de Champions League-wedstrijd PSV - BATE Borisov gaat de politie staken. In het centrum van Eindhoven kan de politie volgende week woensdag de veiligheid daarom niet garanderen.

  Op verschillende plekken wordt met extra toezicht de toegang tot (een deel van) het centrum beperkt en vertraagd, meldt de politie. Supporters en andere burgers worden er vriendelijk op gewezen dat ze een gevarenzone betreden. 

  Een woordvoerder stelt namens de bonden: ''Het is onvermijdelijk dat de burger last krijgt van deze acties. Maar politiemensen vinden het noodzakelijk dat ook de burger de ernst van de situatie bij de politie onder ogen ziet.''

  Betere cao

  De politie staakt voor een betere cao. Eerder verwierpen de gezamenlijke bonden een loonbod van 7 procent. De nieuwe cao moet voor 65.000 politiemensen gaan gelden. 

  De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden agenten actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven. Afgelopen weekend werden er acties gevoerd op festival Decibel Outdoor in de Beekse Bergen. 

  Meer op rtlnieuws.nl:

  RTL Nieuws

  handtekeningafbeelding
 • maandag 20 augustus 2018 @ 00:35
  #94
  reactie op (#93) herman_dad

  Goedemorgen, GEVOLGEN VOOR EVENEMENTEN IVM POLITIEACTIES die of zonder, of MET LAAGDREMPELIGE AANWEZIGHEID van politie-inzet moesten doen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politiebonden: toch behoorlijk wat drugsgevallen op Decibel

  GISTEREN, 22:31

  BINNENLANDREGIO

  Politieacties ZWB

  @politieactieZWB

  Diverse meldingen bij @DecibelOutdoor niet door politie opgepakt. Binnenkort komen de bonden met een verklaring. Morgen maken we de balans op. Wij zijn minder euforisch dan burgemeester van Hilvarenbeek @BMHVB. #coaching #NulDecibel

  5 uur geleden

  Er zijn op het Decibel Outdoor-festival in Hilvarenbeek "behoorlijk wat drugsgerelateerde zaken" geweest, zegt een woordvoerder namens alle politiebonden tegen Omroep Brabant. De politie was in tegenstelling tot voorgaande jaren grotendeels afwezig op het festival. De politie voert actie voor een betere cao.

  Volgens de bonden heeft burgemeester Palmen zich veel te positief uitgelaten over het verloop van het festival. Hij sprak van de meest rustige editie ooit sinds de start in 2016.

  Tijdens Decibel Outdoor hebben zich ook geweldsincidenten voorgedaan, "maar het is niet echt uit de hand gelopen". Ook zijn diverse bezoekers van het muziekfestival gaan trippen door het gebruik van verdovende middelen, zegt de woordvoerder van de bonden.

  Tegen het ANP zegt Palmen dat hij meer van de lokale situatie weet dan de bonden. "Ik ben er zaterdag van 10.00 tot 02.30 uur geweest. Ik heb zes veiligheidsoverleggen gehad waarbij ook de politie zat."

  BEKIJK OOK

  Politieloos dancefestival Decibel Outdoor verloopt probleemloos

  Deel dit artikel: 

  Foutparkeerders Lowlands hebben geluk, politie voert actie

  GISTEREN, 21:19

  BINNENLANDCULTUUR & MEDIA

  Politieacties ZWB

  @politieactieZWB

  Ook op #lowlands2018 voeren collega's actie voor een #caopolitie waar respect en waardering uit spreekt. Geen bekeuring maar een waarschuwing zolang @POL_Akerboom en @ferdgrapperhaus niet voldoende bewegen om tot een akkoord te komen. #geencaogeenbon #tijdvooractie #politieacties

  10 uur geleden

  De politie heeft op Lowlands voor kleine overtredingen alleen waarschuwingen uitgedeeld. Dus het fietsen zonder licht of foutparkeren kostte de overtreder geen geld. Die politie voert actie voor een nieuwe cao.

  Een woordvoerder van het regionaal actiecomité van de politie zei tegen Omroep Flevoland dat er gewoon gecontroleerd wordt, maar voor "dingen waarmee je niemand anders in gevaar brengt" worden geen boetes uitgedeeld.

  De politie heeft wel briefjes uitgedeeld die lijken op boetes met daarop een uitleg over de actie. Hoeveel briefjes er precies zijn uitgedeeld kan de woordvoerder niet zeggen.

  BEKIJK OOK

  Politiebonden gaan weer onderhandelen over cao, maar acties gaan door

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 augustus 2018 @ 00:29
  #93
  reactie op (#92) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEBONDEN WILLEN WEER ONDERHANDELEN OVER CAO, wel gaan de acties door, zoals geen of weinig bekeuringen b.v.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  Politiebonden gaan weer onderhandelen over cao, maar acties gaan door

  GISTEREN, 21:39

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  Politiebonden willen de onderhandelingen met minister Grapperhaus van Justitie over een nieuwe politie-cao hervatten. De bonden ACP, ANPV, NPB en VMHP beginnen tegelijkertijd een reeks protestacties "om de druk op de ketel te houden". Een besluit dat volgens de bonden veel zegt over het "grote gebrek aan vertrouwen" in de werkgever.

  Eind vorige maand werd een cao-voorstel van minister Grapperhaus en korpschef Akerboom door de bonden afgewezen. In het voorstel was onder meer een loonsverhoging van 7 procent opgenomen over 2,5 jaar. Directeur van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs noemde het voorstel "volstrekt ontoereikend".

  Volgens de bonden was de voorgestelde loonsverhoging te laag en moeten de lonen structureel met minstens 8 procent worden verhoogd. Ook bood het voorstel geen oplossing voor de structurele onderbezetting en de rigide managementcultuur bij de politie. Politieagenten voerden actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven. De nieuwe cao moet voor 65.000 politiemensen gaan gelden.

  De afgelopen weken werden er door de bonden "verkennende gesprekken" gevoerd met Grapperhaus en Akerboom. Daaruit hebben de bonden geconcludeerd dat er een situatie is ontstaan waarin onderhandelingen mogelijk tot een acceptabel resultaat kunnen leiden.

  BEKIJK OOK

  Nieuw cao-voorstel: politie krijgt 7 procent loon erbij

  Agenten stoppen met innen van geldboetes

  Politie wijst cao-voorstel officieel af, mogelijk hardere acties

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 02 augustus 2018 @ 00:15
  #92
  reactie op (#91) herman_dad

  Goedemorgen, de POLITIE-ACTIES BREIDEN UIT, NU OOK GEEN INNEN OPENSTAANDE BOETE'S MEER. Publieksvriendelijke acties, kiezen de Bonden voor.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Agenten stoppen met innen van geldboetes

  VANDAAG, 16:01

  BINNENLAND

  ANP

  De politievakbonden breiden de acties die ze in juni zijn begonnen verder uit. Vanaf morgen innen agenten geen openstaande geldboetes en andere achterstallige betalingen meer. Eerder waren ze al gestopt met het uitschrijven van bekeuringen.

  Wie nu nog door de politie wordt gestopt komt weg met een waarschuwing, ook als er nog oude boetes openstaan. Als er meer aan de hand is, zoals een verdenking van inbraak, een ingevorderd rijbewijs of een openstaande gevangenisstraf, treedt de politie nog wel op.

  Wel zeggen de bonden er nadrukkelijk bij dat het aan de agent ter plaatse is om te besluiten om wel of geen boete uit te schrijven. Ook is nog niet duidelijk hoeveel agenten zich aansluiten bij de acties.

  Publieksvriendelijk

  De bonden kiezen voor "publieksvriendelijke acties, die de schatkist maximaal raken". Volgens de vakbond ACP gaat het niet alleen om een betere cao, maar moet er ook in de organisatie het nodige veranderen.

  "De Nationale Politie zit vol vormfouten, het personeelsbeleid werkt niet en de werkdruk loopt de spuigaten uit. Het kan zo niet langer verder", zegt een woordvoerder van de bond.

  De vakbonden hebben de onderhandelingen over een nieuwe cao in juni stilgelegd. Vorige week kwam minister Grapperhaus met een nieuw voorstel, maar dat wezen de bonden af.

  BEKIJK OOK

  Politie wijst cao-voorstel officieel af, mogelijk hardere acties

  Actievoerende agenten zetten minister langs de kant voor controle

  Politiebonden schorten cao-overleg op en kondigen acties aan

  Deel dit artikel: 

  •  

  •  
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 27 juli 2018 @ 00:24
  #91
  reactie op (#90) herman_dad

  Goedemorgen, ook hierover nog niet het laatste: MOGELIJK HARDERE ACTIES IVM CAO POLITIE? De gezamelijke bonden zijn het daarover eens.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie wijst cao-voorstel officieel af, mogelijk hardere acties

  GISTEREN, 17:14

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  "Volstrekt ontoereikend", zo noemt Jan Struijs, directeur van de Nederlandse Politievakbond, het nieuwe cao-voorstel van minister Grapperhaus van Veiligheid en korpschef Akerboom. De gezamenlijke politiebonden wijzen het voorstel vandaag officieel af. Volgens de bonden is de voorgestelde loonsverhoging te laag en biedt het cao-voorstel geen oplossing voor de "structurele onderbemensing en overbelasting" van de politie.

  Dinsdag schemerde al door dat de bonden niet blij waren met het nieuwe cao-voorstel en dat de politie door zou gaan met actievoeren. Gisteren werd minister Grapperhaus bijvoorbeeld in zijn dienstauto van de weg gehaald door actievoerende agenten.

  Ferd Grapperhaus

  @ferdgrapperhaus

  Werkbezoek met actie in Zeeland! Politie hield mij staande. Goed gesprek met agenten met begrijpelijke zorgen. Daarna in Vlissingen discussie over aanrijtijden en bezetting. Terwijl ze ondermijning in de haven aanpakken, moeten ze ook de toeristische drukte in goede banen leiden.

  1 dag geleden

  Inmiddels hebben de politiebonden een groot deel van hun leden geraadpleegd en uitgebreid over het cao-voorstel vergaderd. Volgens vakbondsleider Struijs zijn er duizenden politiemensen geraadpleegd. "Zij hebben zich nu ook formeel unaniem uitgesproken tegen het voorstel: hier gaan wij niet mee akkoord."

  Ontevreden

  De politiebonden zijn niet tevreden met de loonsverhoging van 7 procent die Grapperhaus en Akerboom hebben voorgesteld. "Die wordt uitgesmeerd over drie jaar. Als je dat terugrekent, is het belachelijk weinig", zegt Struijs.

  De pijp is leeg, of je nou bij de recherche werkt of in de wijk.

  Jan Struijs, directeur Nederlandse Politiebond

  Maar, zegt hij, het gaat niet alleen om geld. Volgens de bonden is het nog belangrijker dat er iets wordt gedaan aan de ondercapaciteit en de werkdruk waarmee politiemensen te maken hebben. "We kampen al zes jaar met structurele overbelasting. De pijp is leeg. Overal is ontevredenheid, of je nou bij de recherche werkt of in de wijk."

  De politie gaat daarom de komende tijd door met actievoeren. En misschien worden de acties ook wat harder dan tot nu toe het geval was, zegt Struijs. "Denk aan het uitzetten van flitspalen en aan eventuele blokkades."

  Verkennende gesprekken

  De bonden willen wel weer om de tafel gaan zitten met minister Grapperhaus en korpschef Akerboom voor verkennende gesprekken, maar benadrukken dat de onderhandelingen niet worden heropend. "We willen nu eerst weten wat precies de intenties zijn van de minister", aldus Struijs.

  Volgens het ministerie van Veiligheid staat de deur hiermee nog op een kier. "Het is goed dat er weer ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan", zegt een woordvoerder in een reactie. "We realiseren ons dat er nog lastige vraagstukken liggen, maar hebben er vertrouwen in dat we eruit komen. En dat kan alleen als we met elkaar in gesprek blijven."

  BEKIJK OOK

  Nieuw cao-voorstel: politie krijgt 7 procent loon erbij

  Actievoerende agenten zetten minister langs de kant voor controle

  Politie voert actie, geen boetes voor wildplassen en foutparkeren

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding