698 keer bekeken

DEN HAAG: Aangifte tegen politie: jongen met geweld aangehouden

 • dinsdag 03 december 2019 @ 00:29
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE DEN HAAG NEEMT MAATREGELEN TEGEN AGENTEN WEGENS WANGEDRAG. Eén is er ontslagen voor en één is voorwaardelijk ontslagen. Zes medewerkers krijgen een officiele waarschuwing en allen waren afkomstig van het omstreden bureau Hoefkade.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 15:11

  Disciplinaire maatregelen tegen Haagse agenten wegens wangedrag.

  Maatregelen tegen agenten politiebureau Hoefkade in Den Haag ANP

  De politie in Den Haag neemt maatregelen tegen vier agenten van bureau Hoefkade. Het gaat onder meer om een voorgenomen strafontslag en een voorgenomen voorwaardelijk ontslag. Ook krijgen zes medewerkers een officiële waarschuwing.

  Het gaat om agenten die betrokken waren bij een aanhouding in oktober 2018. Een van de agenten gebruikte daarbij meerdere malen zijn wapenstok tegen een 18-jarige verdachte, meldt Omroep West.

  Begin dit jaar startte de politie een disciplinair onderzoek naar de vier medewerkers. Drie van hen waren direct bij de aanhouding betrokken. Zij werden in de loop van het onderzoek overgeplaatst naar een ander bureau. Uit het onderzoek blijkt dat het bij de aanhouding toegepaste geweld niet proportioneel was.

  Verder blijkt dat de drie betrokken politiemedewerkers na het incident weliswaar hebben gemeld dat bij de aanhouding geweld was gebruikt, maar dat zij deze melding onjuist en onvolledig hebben opgesteld. Een vierde politiemedewerker filmde de arrestant later in de cellengang en deelde deze beelden met andere agenten.

  Strafmaatregelen

  Alle vier de agenten hebben maandag gehoord wat hun voorgenomen straf is. Bij één van hen gaat het om een strafontslag. Deze medewerker is vandaag direct buiten functie gesteld. Bij een tweede politiemedewerker gaat het om een voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van drie jaar. Bij een derde agent is het voornemen hem terug te zetten in rang en salarisschaal. De vierde, filmende, politiemedewerker moet 47 uur verlof inleveren. De drie laatstgenoemde medewerkers worden tot slot allemaal gedwongen overgeplaatst naar een ander bureau.

  De politie deed ook breder intern onderzoek naar de werkcultuur op bureau Hoefkade. Daaruit kwam naar voren dat er naast de vier onderzochte agenten van de arrestatie nog zes medewerkers waren die zich hebben misdragen richting buurtbewoners. Deze zes hebben een officiële waarschuwing gekregen.

  'Niet getolereerd'

  "Ongepast gedrag wordt niet getolereerd", zegt politiechef Paul van Musscher. "Door onrechtmatig geweld toe te passen en hier niet eerlijk over te rapporteren, zijn disciplinaire maatregelen tegen deze medewerkers op zijn plaats. In deze zaak hebben wij de strafmaat laten toetsen door de landsadvocaat en het landelijk strafmaatoverleg van de politie. De betrouwbaarheid van een politieambtenaar, en daarmee de betrouwbaarheid van de hele politieorganisatie, dient altijd boven elke twijfel te zijn verheven", aldus Van Musscher.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 24 oktober 2019 @ 00:27
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen. OOK DE KORPSCHEF VAN DE REGIO DEN HAAG MENGT ZICH NU IN HET AMBTELIJKE EN POLITIEKE ONTSTANE CONFLICT OMTRENT DE KLOKKENLUIDSTER. Overigens is en lijkt het gehele ambtelijke apparaat in Den Haag, de POLITIEK en kennelijk ook openbare organen als de politie niet meer in directe zin te functioneren? Zie ook elders bij club http://justittieledwalingen.clubs.nl/ in het forum over POLITIEK.  

  Den Haag krijgt meldpunt integriteit

   GISTEREN, 15:38 IN REGIONAAL NIEUWS

  Inwoners, ambtenaren en bestuurders van de stad kunnen er een mogelijk probleem doorgeven.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 23:05

  Politiechef Den Haag herkent zich niet in kritiek op leiding.

  ANP

  Paul van Musscher, eenheidschef van de politie Den Haag, herkent zich niet in de kritiek die de afgelopen dagen op de leiding van zijn eenheid is geuit. Hij voelt zich daarom genoodzaakt zich te verdedigen, zegt hij tegen Omroep West. "Ik lees het en denk: dit gaat over mijn team. En ik herken het niet. Dat doet een beetje pijn."

  Vorige week dienden twintig migrantengroepen en maatschappelijke organisaties onder leiding van Controle Alt Delete een klacht in bij korpschef Erik Akerboom over de leiding van de eenheid Den Haag. Zondagavond zegden drie oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad het vertrouwen in die leiding op. Zij vinden dat de eenheid onvoldoende optreedt tegen misstanden, racisme en discriminatie.

  Wangedrag

  Eén van de aanleidingen is een onderzoek naar vier agenten van bureau Hoefkade in Den Haag. Zij worden beschuldigd van wangedrag. "Het onderzoek loopt nog, dus normaal zou ik heel terughoudend zijn in het geven van commentaar. Maar na de klacht van Controle Alt Delete, en als daar ook nog politieke partijen bijkomen, dan kan ik niet anders dan een krachtig signaal afgeven", zegt Van Musscher.

  "Er is een beeld ontstaan dat de hele eenheid niet zou deugen. Het signaal is dat er walgelijke termen zijn gebruikt, maar we zijn wel meteen na de eerste melding een onderzoek gestart omdat we het zo serieus nemen en racisme en geweld niet accepteren. Ik ga persoonlijk bij de bureaus langs om te vertellen dat we hier zorgvuldig in moeten zijn", aldus de politiechef tegen de regionale omroep.

  Contact

  Van Musscher is verder niet blij met de actie van de Haagse partijen HSP, de Islam-democraten en NIDA. "Ik had liever dat ze me uitgenodigd hadden, bijvoorbeeld in de gemeenteraadscommissie Bestuur, om uitleg te geven en dan kan ik het zeker uitleggen."

  Hij vindt dat de actie van de raadsfracties ook verder gaat dan alleen kritiek op hem: "Als je zoiets zegt over de eenheidsleiding, zeg je ook iets over onze bazen, de burgemeesters in de regio. Daarom ben ik ook blij met de steun die alle 27 gisteren hebben uitgesproken."

  Zaken afgedaan

  Wat betreft de klacht van de twintig organisaties wijst de politiechef erop dat de aangedragen zaken allemaal al zijn afgedaan. Het gaat om een lijst van twaalf zaken uit de afgelopen acht jaar. "Die zijn allemaal behandeld door een onafhankelijke instantie: het OM, de Rijksrecherche, de Nationale ombudsman, en er staan zaken op waarvan al is vastgesteld dat de politie er geen schuld aan had."

  Het korps is volgens de politiechef al jaren bezig met diversiteit in de eenheid.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 23 oktober 2019 @ 00:25
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goiedemorgen, BURGEMEESTERS REGIO DEN HAAG VERWERPEN 'VERZIEKTE SFEER' BIJ POLITIE. Dat was te verwachten, net als de straklacht tegen minister Grapperhaus in deze, zal door het OM, per slot is het hun 'politieke' baas, niet gehonoreerd zal worden. De schuld van alles ligt altijd bij de klokkenluider in deze verziekte maatschappij?

  Toch een beetje politiek steun? Drie partijen zeggen vertrouwen op in politieleiding Den Haag

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:06

  Burgemeesters regio Den Haag verwerpen beeld 'verziekte cultuur' bij politie.

  ANP

  Burgemeesters van gemeenten in de regio Den Haag verwerpen "met kracht" het beeld van structurele misstanden bij de politie in hun gebied. Er is geen sprake van een verziekte cultuur waarin de leiding weg zou kijken, schrijven 27 burgemeesters in een verklaring.

  Ze reageren hiermee op klachten van maatschappelijke groeperingen en politieke partijen in de gemeenteraad van Den Haag over discriminatie en racisme, waaraan agenten zich schuldig zouden maken. Het gaat om onder anderen burgemeesters van de steden Delft, Leiden, Zoetermeer, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

  Vorige week dienden twintig maatschappelijke organisaties en migrantengroeperingen bij korpschef Erik Akerboom een klacht in over de Haagse politieleiding. Die zou niet ingrijpen bij structurele misstanden binnen de regionale politie-eenheid Den Haag. Drie partijen in de Haagse gemeenteraad hebben zich aangesloten bij de klacht.

  "Het voortdurend ten onrechte in twijfel trekken van de integriteit van de politie is niet alleen verwerpelijk, maar ook gevaarlijk", staat in de verklaring van alle burgemeesters van de veiligheidsregio Haaglanden.

  "Als mensen het handelen van de politie in twijfel trekken, wordt het lastiger voor agenten om mensen op straat aan te spreken en te corrigeren", zegt een woordvoerder van waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag. De woordvoerder zegt bang te zijn dat burgers, wanneer ze een agent zien, gaan denken: "Ik heb niks met u te maken, want ik heb gelezen dat u niet integer bent."

  Excuses

  De burgemeesters zeggen zich te realiseren dat er bij de politie fouten worden gemaakt en dat "zaken niet altijd goed gaan". "Die fouten moeten worden erkend, daar moet van worden geleerd en waar aan de orde dienen excuses te worden aangeboden of maatregelen te worden genomen." Volgens de burgemeesters heeft de politie de afgelopen tijd geïnvesteerd in diversiteit in de korpsen en zou er kritisch zijn gekeken naar misstanden.

  Agenten voelen zich gesteund door de verklaring, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). "Als je als collectiviteit negatief wordt weggezet, doet dat pijn", zegt hij. Volgens hem werkt de politie vooral in Den Haag in complexe wijken, met veel geweld. "Daarom wordt dit als steunbetuiging gezien."

  De politie bevestigde vorige maand na berichtgeving van de NOS signalen van misstanden te hebben gekregen, maar zegt dat er geen sprake is van een structureel probleem.

  Een paar weken geleden werd de Leidse politiechef Fatima Aboulouafa op non-actief gezet. Leiden valt onder de eenheid Den Haag. Ze had daarvoor openlijk verteld over discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 22 oktober 2019 @ 00:22
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, KRITISCHE POLITIECHEF DOET AANGIFTE TEGEN MINISTER GRAPPERHAUS wegens laster. Of dit ook zal doorgaan, bij het OM dát is nog maar de vraag. 'EEN' vraag inderdaad ivm de 'onafhankelijkheid van het OM in deze'...wink zeer interessant, de gevolggeving daarbij, we wachten af. 

  Kritische politiechef: 'Klokkenluiders worden geïntimideerd en geëlimineerd' Daarover bestaat ook een boek, Zinloos Juridisch Geweld, al veel eerder bekend.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:57

  Kritische politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus wegens laster

  De voormalige politiechef Fatima Aboulouafa aan tafel bij Jinek KRO-NCRV

  De weggestuurde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa heeft aangifte gedaan tegen Ferdinand Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid. Ze beschuldigt hem van smaad en laster. Dat zegt haar juridisch adviseur Karim Aachboun tegen de NOS.

  "Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende wordt afgestraft omdat zij naar eer en geweten heeft gehandeld met betrekking tot de aan haar gemelde misstanden binnen de politie", zegt Aachboun.

  Ook is bekend wie de onafhankelijke verkenner wordt die Aboulouafa aan een nieuwe functie binnen de politie moet helpen. Dat is Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem, die voorheen ook bij de politie werkte.

  Aboulouafa is op non-actief gesteld nadat ze kritisch was geweest op de politieorganisatie over discriminatie. Vorige week werd duidelijk dat ze niet mocht terugkeren bij de politie-eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Ze zou onvoldoende vertrouwen hebben van haar directe collega's.

  Racisme en machtsmisbruik

  Grapperhaus schreef daarop in een brief aan de Tweede Kamer dat kritiek niet de reden is voor haar gedwongen vertrek. Volgens Aboulouafa is dat wel zo, daarom doet ze aangifte tegen de minister wegens smaad en laster.

  Het ministerie zegt in een reactie dat Grapperhaus zich voor zijn brief heeft laten informeren door politiekorpschef Erik Akerboom. De politie houdt vol dat Aboulouafa niet is weggestuurd vanwege haar publieke kritiek. Wat dan wel de reden is, wil de politie niet zeggen.

  De 50-jarige Aboulouafa was voorheen politiechef in Leiden. Daar gaf ze leiding aan 130 agenten. Ze werkt 25 jaar bij de politie. In juni vroeg de Marokkaans-Nederlandse via Instagram publiekelijk aandacht voor discriminatie, racisme, seksuele intimidatie, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie.

  In Jinek vertelde Aboulouafa dat er binnen de politie te weinig gebeurt met klachten over discriminatie:

  1:07 Volume 10%

  Zie oorspronkelijke artikel

  'Het gaat om wegkijkgedrag, om falend leiderschap'

  Ze stelt dat binnen de politieorganisatie te veel de andere kant op wordt gekeken bij gevallen van discriminatie, seksuele intimidatie en pesten. "Het probleem dat ik nu aankaart gaat om wegkijkgedrag", zei ze na haar non-actiefstelling bij het tv-programma Jinek. "Het gaat om falend leiderschap en het gaat om niet in staat zijn om moeilijke gesprekken te voeren."

  Ook worden klokkenluiders hard aangepakt binnen de organisatie, zei ze. "Mensen die naar buiten komen of die bepaalde signalen aangeven binnen de politie worden eerst geïntimideerd, daarna gedehumaniseerd, daarna geïsoleerd en vervolgens geëlimineerd."

  Aboulouafa's adviseur Karim Aachboun

  Karim Aachboun is door Aboulouafa ingeschakeld als juridisch adviseur bij haar aangifte tegen minister Grapperhaus. Hij streed al eerder met hem in de rechtszaal, over een zaak die speelde voor Grapperhaus minister werd.

  Grapperhaus stond accountantsbureau KPMG als advocaat bij in een rechtszaak die Aachboun aanspande. Aachboun werkte als fiscalist voor KPMG, werd ontslagen en klaagde zijn voormalig werkgever aan. De kantonrechter stelde Aachboun in het gelijk.

  Volgens Aachboun hield Grapperhaus informatie achter en misleidde hij de rechtbank in die zaak. Het Hof van Discipline heeft die klacht ongegrond verklaard. Daarna is hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt, omdat hij vindt dat hij geen eerlijk proces kreeg.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-10-22 00:22:51
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 15 oktober 2019 @ 01:10
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, KRITISCHE POLITIECHEF NIET MEER WELKOM IN DEN HAAG. 'Klokkenluiders' worden: Kritische politiechef: 'Klokkenluiders worden geïntimideerd en geëlimineerd' en dat blijkt nu dan ook weer, een boek daarove is Zinloos Juridisch Geweld (Kirjaboek.nl) Aanrader voor velen, niet alleen klokkenluiders?  

   Elsschot  @marcelbar8 3 u

  Haagse politie stuurt klokkenluidster #FatimaAboulouafa de laan uit. Deze stap staat haaks op hetgeen @POL_Akerboom voorstaat; meer diversiteit, geen discriminatie. Wat een aanfluiting! Rijp voor TK-vragen! Teamchef politie niet meer welkom in Den Haag

  Teamchef politie niet meer welkom in Den Haag

  Politie Den Haag: Fatima Aboulouafa kan niet terugkeren bij haar eenheid. Ze werd naar huis gestuurd nadat ze kritiek uitte over misstanden binnen de organisatie.

  nrc.nl 2 2

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 00:08

  'Teamchef politie niet meer welkom in Den Haag'

  Politiechef Fatima Aboulouafa JINEK

  De op non-actief gestelde politiechef Fatima Aboulouafa is niet meer welkom in de eenheid Den Haag. Ze hoorde van de hoogste politiebaas daar, Paul van Musscher, dat ze onvoldoende vertrouwen krijgt van een tiental leidinggevenden in de eenheid, meldNRC.

  Aboulouafa, politiechef in Leiden, vroeg in juni publiekelijk aandacht voor racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie. Op Instagram schreef ze dat klokkenluiders binnen de organisatie oplopen tegen een muur. Er wordt volgens haar te veel de andere kant op gekeken bij klachten.

  Na haar uitspraken is ze op non-actief gesteld omdat haar kritiek "te veel interne spanningen" veroorzaakt bij de eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Die stap was opmerkelijk omdat korpschef Akerboom afgelopen zomer nog een gesprek met Aboulouafa had en het daarna "pijnlijk en onacceptabel" noemde dat de leiding soms wegkijkt bij meldingen over agenten die zich misdragen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-10-15 06:32:21
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 26 september 2019 @ 00:19
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, DEN HAAG: KRITISCHE POLITIECHEF die misstanden meldde NU ZELF DOOR KORPSLEIDING BUITEN FUNCTIE GESTELD. Des te opmerkelijker en de wereld omgedraaid....zie uit het artikel:  

  'Opmerkelijk, omdat korpschef Akerboom afgelopen zomer nog een gesprek met haar had en het daarna "pijnlijk en onacceptabel" noemde dat de leiding soms wegkijkt bij meldingen over agenten die zich misdragen.'

  Zeker nu:Klokkenluiders bij Haagse politie voelden zich niet meer veilig

  Ook op Twitter:

   A.M.Ruijgrok @AnneMieke020 2 u

  Wat een #Labbekakkers werken er in de TOP! TUIG!

  Tweet citeren

   NOS @NOS · 2 u

  Kritische politiechef: 'Klokkenluiders worden geïntimideerd en geëlimineerd' nos.nl/l/2303507

  Jinek @JinekLive

  Politiechef Fatima stelde afgelopen zomer de misstanden bij het korps aan de kaak. Wat was de reden om dit naar buiten te brengen? "Mijn droom is om bij de politie te blijven, het verschil te maken", vertelt ze. #Jinek

  1:26 6,2K keer bekeken

  11:16 p.m. · 26 sep. 2019·Twitter Web App 11 Retweets 24 vind-ik-leuks

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:29 • AANGEPAST VANDAAG, 22:03

  Kritische politiechef Leiden op non-actief gesteld

  Politie-inzet in Den Haag ANP

  Een teamchef van de politie in Leiden die afgelopen zomer publiekelijk aandacht vroeg voor racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie, is naar huis gestuurd. Volgens NRC is ze op non-actief gesteld omdat haar kritiek "te veel interne spanningen" veroorzaakt bij de eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt.

  Teamchef Fatima Aboulouafa werkt al 23 jaar bij de politie en gaf sinds een jaar leiding aan een eenheid van 130 politieagenten. In juni plaatste ze een bericht op Instagram waarin ze discriminatie binnen de politie aan de kaak stelt en schrijft dat klokkenluiders niet worden gehoord.

  Aboulouafa kreeg volgens NRC gisteren telefonisch van de korpsleiding van de Nationale Politie te horen dat haar aanwezigheid "onrust veroorzaakt bij eenheidsleiding, sectorleiding en teamchefs". Opmerkelijk, omdat korpschef Akerboom afgelopen zomer nog een gesprek met haar had en het daarna "pijnlijk en onacceptabel" noemde dat de leiding soms wegkijkt bij meldingen over agenten die zich misdragen.

  Aboulouafa was eerder teamchef op het politiebureau aan de Haagse Hoefkade. Ook daar heeft ze diverse malen misstanden met betrekking tot discriminatie en andere misdragingen intern aangekaart.

  'Onwerkbare situatie'

  In reactie op het verhaal in NRC ontkent de korpsleiding van de Nationale Politie dat de teamchef in Leiden op non-actief is gezet, maar Liesbeth Huyzer van de korpsleiding bevestigt wel dat er "een onwerkbare situatie is ontstaan, waarbij collega-teamchefs hebben aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerking met haar". De korpsleiding zegt dat er een onderzoek loopt naar de verstoorde werkverhouding en dat "er een pauze is voorgesteld om juist rust te brengen in deze situatie".

  Het is niet de eerste keer dat het politiekorps Den Haag is het nieuws komt vanwege problemen binnen de organisatie. Eerder deze maand zeiden bronnen tegen de NOS dat er in een deel van het korps sprake is van discriminatie, overmatig gebruik van geweld en een verziekte cultuur. Leidinggevenden zouden ondanks signalen van medewerkers niet hebben ingegrepen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-09-27 05:45:35
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 21 september 2019 @ 00:30
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, HAAGSE POLITIE BUREAU HOEFKADE HOUDT BUURTBIJEENKOMST over de misstanden bij dit bureau. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Haagse politie spreekt met buurt over misstanden bij bureau Hoefkade

  POLITIE

   VANDAAG, 22:18

  REGIO

  De politie in de Haagse Schilderswijk heeft vanmiddag gesproken met buurtbewoners, naar aanleiding van het onderzoek naar wangedrag bij de politie.

  Vorige week kwamen berichten naar buiten dat op politiebureau Hoefkade sprake is van "buitenproportioneel geweld, discriminatie en een slechte onderlinge verstandhouding". De politie is daarom een intern onderzoek gestart naar agenten van het bureau. De agenten die misstanden hebben gemeld op het politiebureau op de Haagse Hoefkade, zijn vertrokken naar een andere politiepost.

  Meerdere incidenten

  Voorzitter Struijs van de Nederlandse Politiebond heeft in de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met mensen van het bureau in de Schilderswijk en noemt de voorbeelden van discriminatie en overmatig geweld door agenten "huiveringwekkend". Bronnen zeggen tegen de NOS dat er meerdere incidenten zijn geweest waarbij buitensporig geweld tegen arrestanten is gebruikt waarna is geprobeerd om dat te verdoezelen. Het gaat om vier tot acht agenten.

  "Op verzoek van de inwoners uit de wijk hebben wij onze deuren opengezet om actuele zaken te kunnen bespreken", vertelt Mohammed El Arrag van bureau Hoefkade aan Omroep West. Aanwezige buurtbewoners spraken na afloop van "een prettig gesprek". Het onderzoek naar de agenten die zich misdroegen, loopt volgens hen nog. Daar deed de politie niet veel mededelingen over.

  'Rotte appel'

  Een aantal buurtbewoners gaf aan naar het bureau te zijn gekomen om de politie een hart onder de riem te steken. Volgens hen doet de politie in de wijk ook heel veel goed werk. Dat geluid wilden ze naar eigen zeggen ook laten horen. "In een familie zit ook wel eens een rotte appel, dat wil niet zeggen dat het een slechte familie is", aldus een buurtbewoner.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep West

  handtekeningafbeelding
 • zondag 15 september 2019 @ 00:23
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, KLOKKENLUIDERS BIJ HAAGSE POLITIE VOELEN ZICH ONVEILIG. Ze hebben zelf overplaatsing aangevraagd of zijn uit deze overwegingen overgeplaatst. Wat doet de korpsleiding hier mee?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  Klokkenluiders bij Haagse politie voelden zich niet meer veilig.

  Agent in actie op de Haagse Hoefkade ANP

   VANDAAG, 08:17

  BINNENLAND

  De agenten die misstanden hebben gemeld op het politiebureau op de Haagse Hoefkade, zijn vertrokken naar een andere politiepost. Sommigen deden dat vrijwillig, anderen voelden zich er niet veilig meer, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, in het NOS Radio 1 Journaal.

  Struijs heeft in de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met mensen van het bureau in de Schilderswijk en noemt de voorbeelden van discriminatie en overmatig geweld door agenten "huiveringwekkend". Gisteren werd bekend dat er een verziekte cultuur heerst op het Haagse politiebureau. Bronnen zeggen tegen de NOS dat er meerdere incidenten zijn geweest waarbij buitensporig geweld tegen arrestanten is gebruikt waarna is geprobeerd om dat te verdoezelen. Het gaat om vier tot acht agenten.

  Zwijgcultuur

  Er loopt een intern onderzoek naar de gang van zaken. "Dat onderzoek duurt veel te lang. De eerste meldingen bij de leidinggevenden zijn al meer dan een jaar oud", aldus de vakbondsman. "Daardoor heerst er nu het grote zwijgen. Mensen durven zich niet uit te spreken of ze zien: als je een melding doet, kun je fors in de problemen komen."

  Een gerichte aanpak blijft uit. Struijs noemt het voorbeeld van een politiecommissaris op de Hoefkade die duidelijk zei dat dit afgelopen moest zijn: 'we tolereren geen discriminatie en intimidatie. Mijn deur staat altijd open'. "En die vertrekt dan zelf weer drie weken later om een andere klus te doen, terwijl ze wist dat er op dit bureau forse problemen zijn." Struijs weet overigens niet of ze vrijwillig is vertrokken of niet.

  Professioneel blijven

  Hij erkent dat de agenten van bureau Hoefkade werken in een wijk met veel geweld en veel intimidatie. "Juist dan moet je professioneel blijven, de boel bij elkaar willen houden", zegt hij.

  De politiebond krijgt uit het hele land reacties op het verhaal over de Haagse agenten. Agenten voelen de impact van de beschuldiging van discriminatie en gewelddadigheid en worden er door het publiek op aangesproken.

  De politiebond dringt erop aan dat er meer mensen op het onderzoek worden gezet, zodat het snel afgerond kan worden. "We moeten hiervan leren. Waardoor ontstaat zo'n cultuur? Waarom durven mensen niet te melden? Waarom worden melders gepest? De onderste steen moet boven komen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 14 september 2019 @ 00:19
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, WANGEDRAGINGEN POLITIE DEN HAAG, met name Bureau Hoefkade in de Schilderswijk. Een zeer moeilijke wijk en ook al meer in opspraak geweest. Zie artikelen over de dood van Mitch Henriquez o.a. en dit kwam vanmorgen ook ter sprake bij een rechtszaak tegen drie politiemensen verdacht van het mishandelen van een arrestant o.a. Zie ook elders in dit forum.

  En deze opvallende tweets nog over de senior adviseur bij de Politie Den Haag. We moeten geen verband leggen in zijn algemeenheid 'politieorganisatie' en zijn werknemers, dat is ook zeker niet zo bij alle vele, vele medewerkers en het is een afspiegeling van de maatschappij, doch een politieke partij als FvD, in ieder geval de leider daarvan, heeft ZIE OOK RUBRIEK POLITIEK/FvD in clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ zeer extreem rechtse ideeen? 

   A.M.R. @AnneMieke020

  Als antwoord op @NOS Dit is helemaal niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, zijn die Labbekakkers van smerissen die gelekt hebben aan de TeleGRAF. Gaat lekker met de â€‹@Politie Amsterdam heeft, maar Den-Haag ook. En Den-Haag heeft dit.

  Afbeelding

  1:35 a.m. · 14 sep. 2019·Twitter for Android 

  1 vind-ik-leuk

   MarianneSme @marsmegam 4 u

  Als antwoord op @AnneMieke020 @NOS en @Politie Juist!!! Daar hoor je niemand meer over.

  1 1

   A.M.R. @AnneMieke020 4 u

  Jawel, Frank Paauw, heeft het er nog over gehad. 1

   MarianneSme @marsmegam 4 u

  Die ken ik niet. 1

   A.M.R. @AnneMieke020  4u

  Nieuwe politie chef. 1

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  'Discriminatie en wangedrag bij politie Den Haag'.

  Politie-inzet in de Schilderswijk ANP

   VANDAAG, 17:02 AANGEPAST VANDAAG, 19:42

  BINNENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Remco Andringa redacteur Politie en Justitie

  In een deel van het politiekorps in Den Haag is sprake van discriminatie, overmatig gebruik van geweld en een verziekte cultuur. Ondanks signalen van medewerkers grepen leidinggevenden niet in.

  Dat zeggen bronnen tegen de NOS. De problemen spelen vooral op bureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk, blijkt ook uit een brief die de NOS in handen heeft. Op het bureau is het afgelopen halfjaar intern onderzoek gedaan, na meerdere meldingen over misstanden.

  "Wij zijn geschrokken van de verklaringen en schrijnende voorbeelden die (in het onderzoek) gegeven zijn", staat in de brief, geschreven door leidinggevenden van het bureau.

  "De vinger valt niet te leggen op een enkel voorbeeld, een gebeurtenis of een collega, het is een opeenstapeling van onwenselijke gedragingen die laat zien dat er sprake is van een ongezonde cultuur binnen een deel van het basisteam."

  Verschillende bronnen schetsen een beeld van een klein groepje "rotte appels" dat de dienst uitmaakt, prat gaat op het gebruik van geweld en zich onprofessioneel gedraagt. Volgens de bronnen zijn er meerdere incidenten geweest, waarbij agenten buitensporig geweld tegen arrestanten gebruikten en vervolgens probeerden dat te verdoezelen.

  Vandaag stonden drie Haagse agenten terecht voor het mishandelen van een arrestant in 2018 en het afleggen van valse verklaringen. Op camerabeelden is te zien hoe een bezoeker van een café in de wijk Transvaal met zijn handen omhoog naar de politie loopt, waarna een politiehond op hem wordt losgelaten en hij wordt gebeten.

  Later, op het bureau, gaat een agent volgens zijn collega's expres op het gewonde been van de arrestant staan. Het OM eiste vandaag drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen deze agent en werkstraffen tegen de anderen.

  In oktober vorig jaar zou een arrestant zijn geslagen met de nieuwe wapenstok nadat hij op de vlucht sloeg voor de politie. Van de man werd een filmpje gemaakt, waarop te zien is hoe hij door het bureau hinkt.

  De beelden gingen met denigrerende opmerkingen rond in een appgroep, vertelt een van de bronnen. In de groep werden hondengeleiders "Marokkanenverdelgers" genoemd, zegt deze bron.

  De NOS heeft een deel van de appgesprekken ingezien. Daaruit blijkt dat er veel onvrede heerst over het beleid bij de politie.

  Whatsappgesprek tussen Haagse agenten NOS

  Sommige agenten hebben ook aanmerkingen op de promotie van twee collega's met een migratie-achtergrond.

  Whatsappgesprek tussen Haagse agenten NOS

  Volgens de mensen die de NOS sprak, hebben leidinggevenden op het politiebureau tot het hoogste niveau van het korps de signalen over geweld, discriminatie en ander ongewenst gedrag genegeerd. Volgens hen is sprake van "wegkijkgedrag van leidinggevenden". Een van hen zegt: "Dit is jarenlang gedoogd. De rotte appels waanden zich onaantastbaar."

  Hoewel verschillende agenten de problemen intern hebben aangekaart, leidde dat niet tot verbetering. Structurele misdragingen zouden als incidenten zijn beschouwd, waar zo min mogelijk ruchtbaarheid aan gegeven moest worden.

  "Binnen onze eenheid wordt niets onder het tapijt geveegd", reageert politiechef Paul van Musscher. De politie bevestigt signalen van misstanden te hebben gekregen, maar ontkent dat er geen actie is ondernomen en wijst op het interne onderzoek dat nog altijd loopt.

  "Het onderzoek richt zich op vier collega's", zegt de Haagse politiechef. "Dat dit vermeende gedrag representatief zou zijn voor de werkhouding op het basisteam Hoefkade, herkennen wij niet. Ieder signaal over mogelijk ongewenst gedrag wordt onderzocht."

  Het feit dat incidenten door agenten zelf zijn aangekaart, bevestigt volgens de politie dat er geen sprake is van een structureel probleem. Twee agenten zijn overgeplaatst. "Mocht uit het onderzoek blijken dat aanvullende maatregelen nodig zijn, dan zullen wij dat zeker niet nalaten", aldus Van Musscher.

  Mitch Henriquez

  De geluiden over misstanden bij de Haagse politie zijn niet nieuw. Zo waren er in 2013 al berichten over vergelijkbare problemen bij een ander politiebureau in de Schilderswijk. De politie zei zich toen niet in het geschetste beeld te herkennen. Ook volgens de Nationale Ombudsman was er geen "cultuur van discriminatie".

  In 2015 leidde de fatale arrestatie van Mitch Henriquez tot rellen in de Schilderswijk en kritiek op het gewelddadige optreden van de politie in Den Haag.

  Deze zomer laaide opnieuw een discussie op, toen een opgestapte politiecoach zei dat meldingen over discriminatie en geweld, maar ook seksueel overschrijdend gedrag en valsheid in geschrifte, consequent worden genegeerd.

  Bronnen die de NOS sprak, benadrukken dat het wangedrag van sommige Haagse agenten niet symbool staat voor de hele politieorganisatie. Bij bureau Hoefkade zou het gaan om zo'n 10 tot 15 mensen die zich schuldig maken aan onwenselijk gedrag, op een totaal van meer dan honderd agenten.

  Verantwoording

  De bronnen in dit verhaal maken of maakten deel uit van de politieorganisatie en wilden alleen meewerken op voorwaarde van anonimiteit.

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-09-14 06:58:57
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 17 mei 2018 @ 00:22
  #4
  reactie op (#3) gerrit72

  Goedemorgen, DEN HAAG: Politieman in Schilderswijk in fe fout met SCHELDPARTIJ TÉGEN EEN groepje jongeren. De politie-organisatie distantieerd zich hiervan, men kan niet anders... toch? Het is immers op film vastgelegd.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS (bron)

  Agent scheldt jongeren de huid vol: 'met je stumperige rotkop'

  GISTEREN, 18:24

  AANGEPAST GISTEREN, 21:28

  BINNENLAND

  Video afspelen

   00:38

  Agent wenst jongen dwarslaesie toe

  De politie is een intern onderzoek begonnen naar een agent in de Haagse Schilderswijk die fel van leer trok tegen een groepje jongeren. Het voorval werd gefilmd en circuleert sinds gisteren op sociale media.

  De agent zou de jongeren hebben aangesproken omdat ze met zijn drieën op een scooter zaten. Vervolgens roept hij ze bij zich en ontstaat er onenigheid. "Waarom duwt u mij?", vraagt een van de jongens. Waarop hij reageert met: "omdat jullie mij zitten uit te lachen daar, met je stumperige rotkop, daarom."

  De agent vervolgt: "Ik ben helemaal klaar met jullie, dat soort types. Weet je wat het mooiste was geweest? Als je op je bek was gegaan en een dwarslaesie had gehad en dat je vanaf je zestiende, want ouder schat ik je niet, lekker in een rolstoeltje mag je hele leven. Dat is het enige wat ik je gun."

  Als een van de jongens reageert, zegt hij: "Je mag lekker je muil houden tegen me. Ga lekker tegen de muur aan staan."

  Leiding distantieert zich

  De politie onderzoekt de kwestie nog en wil niet zeggen of de jongeren inderdaad staande werden gehouden omdat ze met meerdere personen op een brommer zaten. Teamchef Van Marle distantieert zich volledig van het gedrag van zijn medewerker. "Een dergelijke manier van bejegening is absoluut niet wat wij als politie voor ogen hebben."

  De politieagent mag tijdens het onderzoek geen werk meer op straat doen. "Wanneer de jongeren op het filmpje behoefte hebben aan een gesprek zijn ze vanzelfsprekend van harte welkom bij ons op het bureau", zegt Van Marle.

  Je moet altijd je fatsoen behouden, ongeacht wat er gebeurd is en al ben je nog zo boos.

  Hans Schoones, ANPV

  De politie kan in de Schilderswijk op weinig krediet rekenen van jongeren. Veel tieners vinden dat de politie discrimineert, etnisch profileert en niet naar hen luistert, bleek eind vorig jaar uit een onderzoek. De korpsleiding zei toen dat er de afgelopen jaren allerlei initiatieven zijn ingevoerd om verbinding met de buurt en bewustwording bij agenten te vergroten.

  Politiebond ANPV vindt het optreden van de agent "bijzonder ver gaan". "Ik schrik van de uitlatingen van de betreffende collega", zegt vicevoorzitter Hans Schoones. "De uitspraken zijn ongewenst, ongepast. Je moet altijd je fatsoen behouden, ongeacht wat er gebeurd is en al ben je nog zo boos. Je bent professional, dat moet je ook uitstralen in woord en handelen."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding