4227 keer bekeken

VUURWERK(overlast) en handhaving VUURWERKRAMP ENSCHEDE

 • donderdag 24 november 2022 @ 00:16
  #60
  reactie op (#59) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: (ILLEGAAL) VUURWERK STEEDS ZWAARDER: DE POLITIE ONTMANTELD GEHEEL NETWERK ILLEGALE VUURWERKVERKOOP.  Ook in explosieven werd gehandeld maar het zware vuurwerk is ZELF OOK STEEDS MEER EXPLOSIEF en levensgevaarlijk....:

  HERHALING vorige kan niet genoeg....   "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade, soms ook posttraumatische stress of zelfs dodelijk letsel".

  Van vorig jaar, artikel: 

  Overigens was afgelopen jaarwisseling rond 00.00 uur zeker nog wel zwaarder vuurwerk te horen maar korter in duur dan anders vaak. En het is/was een kwestie van enkele jaren en het kan vrijwel geheel verdwenen zijn en de rust en vooral (ERNSTIG, DODELIJK) GEVAAR voor mens, goederen en dier stukken veiliger zijn? 'Gezonde verstand'?  Ook in ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK BELANG...

  Voor de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 03-12-22 17.00 uur: ZWAAR VUURWERK VERVOERD IN EEN...angry... TREIN?!! 

  Politie

  In samenwerking met  Omrop Fryslân

  NOS Nieuws•Gisteren, 11:13

  Politie ontmantelt netwerk dat in illegaal vuurwerk en explosieven handelde

  De politie heeft vorige week twee mensen uit het Friese Achtkarspelen aangehouden voor de handel in illegaal vuurwerk. Ze deden dat volgens de politie op het sociale netwerk Telegram. In een groep op het platform werden op grote schaal verboden vuurwerk en explosieven aangeboden aan de 700 leden.

  In de Telegramgroep kwamen handelaren met elkaar in contact. Ze kochten vuurwerk van elkaar, soms om door te verkopen en andere keren voor eigen gebruik, zegt de politie.

  Verdachten

  De beheerder van de groep was een man van 20 jaar. Hij is aangehouden op verdenking van het faciliteren van de handel in het verboden vuurwerk. Ook een 43-jarige vrouw is om die reden aangehouden.

  Volgens de politie kon de groepsbeheerder, die de naam 'Yourplug050' gebruikte, na een lang onderzoek in zijn huis worden aangehouden. Daar werden mortierbommen, contant geld en een telefoon in beslag genomen. De politie nam het beheer van de groep over en plaatste een bericht. Leden werden opgeroepen om met de activiteiten te stoppen en gewaarschuwd.

  Meer aanhoudingen

  Volgens de politie is het duidelijk dat er meerdere handelaren actief waren. De data uit de groep zijn veiliggesteld. Mogelijk leidt dat tot meer aanhoudingen.

  De twee verdachten zitten niet meer vast, maar moeten zich nog wel verantwoorden voor de rechter.

  Gewijzigd op 2022-12-03 15:13:23
  handtekeningafbeelding
 • zondag 06 november 2022 @ 00:08
  #59
  reactie op (#58) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: (ILLEGAAL) VUURWERK STEEDS ZWAARDER:  ALGEMEEN VERBOD DIT JAAR IN 12 GEMEENTEN OM AF TE STEKEN, IN BEZIT TE HEBBEN ETC... Nog enkele gemeenten zullen nog volgen? Ook volgende jaren weer. Maar veel zal dit niet helpen, hebben we de afgelopen jaren gezien toen het 'verboden was' tijdens de coronaperiode.

  Om middernacht barst(e) het vuurwerk weer los als vanouds. Alleen het duurde wat korter dan andere jaren, dat wel, ging het 'vroeger' tot ruim 00.30-00.45 u door in hevigheid nu slechts een 15, 20 minuten en dan afzwakkend naar veel minder en na 01.00 u vrijwel geen klappen meer....  

  HERHALING vorige kan niet genoeg....   "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade, soms ook posttraumatische stress of zelfs dodelijk letsel".

  Van vorig jaar, artikel: 

  Overigens was afgelopen jaarwisseling rond 00.00 uur zeker nog wel zwaarder vuurwerk te horen maar korter in duur dan anders vaak. En het is/was een kwestie van enkele jaren en het kan vrijwel geheel verdwenen zijn en de rust en vooral (ERNSTIG, DODELIJK) GEVAAR voor mens, goederen en dier stukken veiliger zijn? 'Gezonde verstand'?  Ook in ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK BELANG...

  Voor de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 15-11-22 17.00 uur:

  UPDATE 07-11-22 23.00 uur: Weer een levensgevaarlijke vondst in woonwijk, leert men hier iets van? NEEN.... 

  NOS    NOS Nieuws•Vandaag, 06:39

  Algeheel vuurwerkverbod in twaalf gemeenten bij komende jaarwisseling

  • Hugo van der Parre Research-redacteur

  Twaalf gemeenten hebben voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Verder stellen twee gemeenten zo'n verbod volgend jaar in en overwegen nog eens minstens tien gemeenten het verbod ergens in de komende jaren af te kondigen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder 223 gemeenten.

  Rond de afgelopen twee jaarwisselingen mocht in heel Nederland nergens vuurwerk worden afgestoken vanwege corona en dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Zo'n totaalverbod is er dit jaar vooralsnog niet. Dat betekent dat de in 2020 afgesproken vuurwerkregels weer van kracht zijn: knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen zijn verboden, siervuurwerk als cakeboxen is toegestaan.

  Twaalf gemeenten vinden dat niet ver genoeg gaan. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. Zij vinden de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling onevenredig groot en kondigen daarom een algeheel vuurwerkverbod af. Op die plekken is alleen het zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, toegestaan.

  Een van de gemeenten die meedoen is Nijmegen. De reacties op straat op het vuurwerkverbod in de stad verschillen:

  1:55 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  'Als jij hard wilt klappen, dan ga je hard klappen'

  Volgend jaar sluit Arnhem zich daarbij aan en ook Eindhoven denkt in die richting. Krimpenerwaard kiest voor een vuurwerkverbod met ingang van de jaarwisseling 2024-2025. Negen andere gemeenten overwegen op termijn een vuurwerkverbod in te voeren, maar hebben daar nog geen beslissing over genomen.

  Het illustreert dat een groeiend aantal gemeenten nadenkt over het volledig verbieden van vuurwerk; in aanloop naar de jaarwisseling in 2020 bleken nog zes gemeenten bereid tot zo'n verbod,

  NOS

  De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) meldde in maart dat 65 procent van de burgemeesters voorstander is van een vuurwerkverbod. In de NOS-rondvraag onder gemeenten keert die meerderheid voor een verbod niet terug.

  Slechts 34 van de 223 gemeenten gaven expliciet aan dat ze een vuurwerkverbod willen (15 procent), bij voorkeur via een landelijke regeling. Dat geldt ook voor gemeenten die niet uitgesproken voorstander zijn: zij vinden dat een vuurwerkverbod alleen werkt als het voor heel Nederland wordt ingevoerd.

  GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben via de Kamer geprobeerd om zo'n landelijk verbod voor elkaar te krijgen. Eerder dit jaar dienden zij een wetsvoorstel in om al het consumentenvuurwerk te verbieden, maar dat kreeg onvoldoende steun. Een manifest voor het invoeren van zo'n landelijk verbod werd door 670.000 mensen ondertekend.

  Hoe zit het met de landelijke regels?

  Consumentenvuurwerk is opgedeeld in verschillende categorieën. Er geldt een landelijke verbod voor vuurwerk uit categorie F3, oftewel knalvuurwerk (zoals rotjes of zwaarder), Chinese matten, single shots en vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook verboden.

  Categorie F2-vuurwerk is wel toegestaan. Daarbij gaat het om siervuurwerk als cake- en combiboxen, waarbij door het aansteken van één lont meerdere sterren en vuurballen achter elkaar de lucht in worden geschoten. Afschieten mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

  De lichtste categorie - F1-vuurwerk - mag het gehele jaar worden afgestoken. Het gaat dan om onder meer sterretjes, knalerwten en kleine ijsfonteinen.

  Gemeentes hebben ook al een aantal jaar de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen. In een gebied rond bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen mag dan geen vuurwerk worden afgestoken.

  Die maatregel blijkt succesvol, want ook dit jaar gaan minstens veertig gemeenten weer werken met vuurwerkvrije zones. Den Haag spant de kroon met liefst 53 vuurwerkvrije zones. Daarnaast hebben bewoners in verschillende steden de mogelijkheid om een vuurwerkvrije zone voor hun straat aan te vragen.

  Gewijzigd op 2022-11-15 15:51:03
  handtekeningafbeelding
 • maandag 10 oktober 2022 @ 00:33
  #58
  reactie op (#57) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG VUURWERKBERICHTEN OOK NU WEER BEGONNEN: 100 KG AANGETROFFEN IN WOONHUIS MET KINDEREN.... Deze tijd begint weer en helaas velen die weer het risico nemen op een ontploffing met doden en gewonden kan...? Het vuurwerk zat in opgestapelde dozen in de woonkamer en een slaapkamer.

  Helaas de MENS LEERT HET NOOIT, het G E V A A R 

  Van vorig jaar, artikel: 

  Voor de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie

  In samenwerking met Omroep Brabant

  NOS Nieuws•Gisteren, 16:44

  Politie vindt 100 kilo vuurwerk in huis bij gezin met jonge kinderen

  De politie heeft gisteren ruim honderd kilo vuurwerk in beslag genomen in een woning in het Brabantse Werkendam. In het huis woont een gezin met twee kleine kinderen.

  Agenten deden een huiszoeking na een anonieme tip. Het vuurwerk zat in opgestapelde dozen in de woonkamer en een slaapkamer. Ongeveer driekwart van het vuurwerk was van de zwaarste soort.

  Volgens de politie leverde het vuurwerk een direct gevaar op voor de omgeving omdat het huis midden in een woonwijk staat. De bewoners, die 51 en 46 jaar zijn, kunnen een fors proces-verbaal tegemoet zien, aldus de politie.

  Het vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd.

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 december 2021 @ 00:49
  #57
  reactie op (#56) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige artikel: EN OOK VANDAAG WEER 2 AFZONDELIJKE PARTIJEN ZWAAR VUURWERK INBESLAGGENOMEN, maar dat zullen we de komende 2 weken nog wel meer gaan zien... helaas de MENS LEERT HET NOOIT, het G E V A A R 

  HERHALING vorige kan niet genoeg....   "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade, soms ook posttraumatische stress of zelfs dodelijk letsel".

  OOK DIT JAAR ROEP OM ALGEMEEN VUURWERKVERBOD, dit nav uiteraard DE OVERBEZETTING ZIEKENHUIZEN door corona net als verleden jaar (vorige artikel)  en anders elk jaar vele gewonden op de SEH's door vuurwerk, extra belasting. De regering wil geen LANDELIJK verbod in groot algemeen maatschappelijk belang maar de BURGEMEESTERS wel... laten we hopen dat zij 'hierin gelijk krijgen'..... 

  Van vorig jaar, artikel: 

  Voor de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 6-01-22 07.00 uur:

  UPDATE 31-12-21 09.00 uur: 

  UPDATE 30-12-21 09.00 uur: NU WEER IN EEN WOONWIJK MIDDEN IN LELYSTAD...  nu, over 2 dagen zijn we er hopelijk weer VANAF!!!  MAAR BRANDWEER EN POLITIE bereiden zich nu al voor: Rotterdamse brandweer bepantsert voertuig voor jaarwisseling

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:38

  Politie neemt op twee plaatsen grote partij vuurwerk in beslag

  ANP

  In Holten heeft de politie 1700 kilo gevaarlijk vuurwerk gevonden. Het vuurwerk lag in een opslag in een woongebied. Het ging om professioneel vuurwerk en vuurwerk dat in Nederland niet meer verkocht mag worden. De vondst werd donderdag gedaan, maar is nu pas bekendgemaakt.

  Een 33-jarige man uit Holten is aangehouden. Agenten kwamen bij hem uit na een politie-actie een dag eerder in Drenthe, waarbij drie mannen werden aangehouden die professioneel vuurwerk in hun bezit hadden.

  Opsporingsdiensten nemen steeds meer illegaal vuurwerk in beslag. Dit jaar was dat tot dusver 161.237 kilo. In heel 2020 was het 122.815 kilo en in 2019 61.429 kilo. Lees er meer over in dit artikel.

  Een gespecialiseerd bedrijf heeft het professionele vuurwerk weggehaald uit Holten, zegt de politie. In dezelfde opslag lag ook vuurwerk waarop valse stickers waren geplakt, waardoor de knallers minder zwaar leken dan ze in werkelijkheid zijn.

  Ook in Cuijk is een grote partij illegaal vuurwerk aangetroffen. Dat gebeurde vanavond bij een verkeerscontrole. Een 20-jarige man en een 21-jarige man vervoerden ruim 1100 kilo in een bestelbus. Ook zij zijn aangehouden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-01-06 07:40:48
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 08 december 2021 @ 08:50
  #56
  reactie op (#55) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige artikel: (ILLEGAAL) VUURWERK STEEDS ZWAARDER, in feite ECHTE BOMMEN, explosieven en kunnen ook als zodanig worden beschouwd. Onlangs nog bij de zeer ernstige rellen in Rotterdam werden de hulpverleningswerkers en politie ER MEE BEKOGELD.... In die zin van 'explosieven' kunnen we dan ook spreken van terroristische aanslagen en bedreigde politiemensen genoodzaakt waren gericht te schieten zelfs.

  HERHALING vorige kan niet genoeg....   "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade, soms ook posttraumatische stress of zelfs dodelijk letsel".

  OOK DIT JAAR ROEP OM ALGEMEEN VUURWERKVERBOD, dit nav uiteraard DE OVERBEZETTING ZIEKENHUIZEN door corona net als verleden jaar (vorige artikel)  en anders elk jaar vele gewonden op de SEH's door vuurwerk, extra belasting. De regering wil geen LANDELIJK verbod in groot algemeen maatschappelijk belang maar de BURGEMEESTERS wel... laten we hopen dat zij 'hierin gelijk krijgen'..... 

  Van vorig jaar, artikel: 

  Overigens was afgelopen jaarwisseling rond 00.00 uur zeker nog wel zwaarder vuurwerk te horen maar korter in duur dan anders vaak. En het is/was een kwestie van enkele jaren en het kan vrijwel geheel verdwenen zijn en de rust en vooral (ERNSTIG, DODELIJK) GEVAAR voor mens, goederen en dier stukken veiliger zijn? 'Gezonde verstand'?  Ook in ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK BELANG...

  Voor de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 11-12-21 09.00 uur: 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 07:00

  Illegaal vuurwerk wordt steeds zwaarder: 'Cobra 6 is nu een kleintje'

  Een vuurwerkhond zoekt illegaal vuurwerk bij een wegcontrole langs de A12 ANP

  Illegaal vuurwerk dat online wordt verkocht, wordt steeds groter en zwaarder. Dat zeggen de politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in een gezamenlijke waarschuwing.

  Het gaat onder meer om zogenoemde mortierbommen (shells) en zeer zwaar knalvuurwerk (flash bangers).

  In dit illegale vuurwerk zit vaak flitspoeder, wat als knallading vele malen krachtiger en ontstekingsgevoeliger is dan buskruit. "We zien nu steeds meer zwaar knalvuurwerk dat honderd tot enkele honderden grammen flitspoeder bevat. Dit zijn hoeveelheden die bij ontploffing tot dodelijk letsel kan leiden", zegt Rikus Woortmeijer van het NFI.

  Woortmeijer laat zien wat de gevolgen zijn van het afsteken van illegaal vuurwerk:

  1:13 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Illegaal vuurwerk: 'We vinden het soms onder een wieg'

  Een Cobra 6, een populair soort illegaal knalvuurwerk, bevat bijvoorbeeld 25 tot 30 gram flitspoeder. "Je hand gaat eraf als die daar ontploft", zegt Woortmeijer. Daar komt bij dat een Cobra 6 tegenwoordig als 'een kleintje' wordt gezien. Woortmeijer zegt dat er recent knalvuurwerk is gevonden met daarin 750 gram flitspoeder. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest worden ingeschakeld om het vuurwerk onschadelijk te maken.

  Wij willen eigenlijk voorkomen dat de jeugd het mee naar huis neemt en opslaat in een slaapkamer.

  Politieman Jack Sijm

  Volgens Jack Sijm, specialist milieucriminaliteit bij de politie, gaat dat niet meer om onschuldig vuurwerk. "Het is in feite echt een levensgevaarlijke bom." Sijm ziet het ieder jaar wel een paar keer goed misgaan: "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade, soms ook posttraumatische stress of zelfs dodelijk letsel".

  Vuurwerk dat meerdere grammen flitspoeder bevat, kan massaexplosief reageren. Dat betekent dat wanneer er een stuk vuurwerk in een opslag explodeert, de gehele voorraad in een grote explosie ontploft. Dat zou snel fataal kunnen zijn, als het bijvoorbeeld onder een bed ligt. "En we treffen het op de gekste plaatsen aan. We hebben zelfs eens gezien dat het in een wiegje van een baby'tje was verstopt", zegt Sijm.

  Het kan ook gevolgen hebben voor de woonsituatie. Sijm legt uit dat niet veel mensen weten dat er met een illegale vuurwerkopslag huur- of hypotheekvoorwaarden geschonden kunnen worden. "Dat kan dan ook leiden tot een huisuitzetting", zegt hij.

  Vooral kinderen onderschatten vaak het gevaar van illegaal vuurwerk. Sijm: "Wij willen daarom voorkomen dat de jeugd het mee naar huis neemt en opslaat".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-12-11 07:59:28
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 november 2021 @ 00:31
  #55
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige artikel #51: OOK DIT JAAR ROEP OM ALGEMEEN VUURWERKVERBOD, dit nav uiteraard DE OVERBEZETTING ZIEKENHUIZEN door corona net als verleden jaar (vorige artikel)  en anders elk jaar vele gewonden op de SEH's door vuurwerk, extra belasting. De regering wil geen LANDELIJK verbod in groot algemeen maatschappelijk belang maar de BURGEMEESTERS wel... laten we hopen dat zij 'hierin gelijk krijgen'..... 

  Van vorig jaar, artikel: 

  Overigens was afgelopen jaarwisseling rond 00.00 uur zeker nog wel zwaarder vuurwerk te horen maar korter in duur dan anders vaak. En het is/was een kwestie van enkele jaren en het kan vrijwel geheel verdwenen zijn en de rust en vooral (ERNSTIG, DODELIJK) GEVAAR voor mens, goederen en dier stukken veiliger zijn? 'Gezonde verstand'?  Ook in ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK BELANG...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 19-11-21 17.00 uur: 

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:09 • AANGEPAST VANDAAG, 21:43

  Kabinet wil er niet aan, maar burgemeesters vragen toch om vuurwerkverbod

  De politie op de been in Scheveningen vorig jaar. Toen gold een algeheel vuurwerkverbod ANP

  Burgemeesters willen dat er met de jaarwisseling opnieuw een algeheel vuurwerkverbod komt. Zij willen dat zowel de verkoop als het afsteken van vuurwerk wordt verboden, vanwege de aanhoudende druk op de zorg. Eerder vandaag meldden ingewijden dat het kabinet dit jaar geen landelijk verbod wil, omdat de coronasituatie daarvoor geen aanleiding zou geven.

  De burgemeesters, verenigd in het Veiligheidsberaad en in de VNG, pleiten vanavond in een brief aan demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om toch een verbod in te stellen vanwege de zorg. "Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en stijgt nog altijd snel", schrijven zij. Zowel de ziekenhuizen als huisartsenposten staan daardoor volgens hen onder druk.

  Vanwege de coronacrisis moet het contact tussen mensen worden beperkt, stellen de burgemeesters. Zij wijzen erop dat tijdens Oud en Nieuw juist groepen mensen samenkomen om naar vuurwerk te kijken. Die situatie is volgens de burgemeesters nu "ongewenst". Vanwege de pandemie vinden zij een algeheel vuurwerkverbod "op zijn plaats en uitlegbaar".

  Op knalvuurwerk en vuurpijlen geldt sinds vorig jaar al een verbod.

  Hoe ging het bij de vorige Oud en Nieuw?

  Bij de afgelopen jaarwisseling raakten veel minder mensen gewond door vuurwerk dan in voorgaande jaren. Uit onderzoek van Veiligheid NL bleek dat 385 gewonden werden opgevangen door de spoedeisende hulpafdelingen (SEH) en de huisartsenposten. Dat was minder dan een derde van het jaar ervoor, toen er 1300 gewonden waren.

  Wel raakten relatief veel meer jongeren gewond door vuurwerk dan in voorgaande jaren. Bijna twee derde van de slachtoffers (63%) afgelopen jaar was jonger dan 20 jaar.

  Het demissionair kabinet neemt morgen een besluit. Als er geen algeheel verbod komt, kunnen gemeenten nog wel vuurwerkvrije gebieden aanwijzen of een verbod voor de hele gemeente uitvaardigen. De gemeente Amsterdam besloot begin oktober om dit jaar een verbod in te stellen.

  NOS op 3 legt in deze video uit 2019 uit hoe het vuurwerkbeleid is veranderd:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Hoe vuurwerk zo'n slecht imago kreeg

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-11-19 16:29:11
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 06 november 2021 @ 08:22
  #54
  reactie op (#53) herman_dad

  Goedemorgen,GROOTSTE HOEVEELHEID ILLEGAAVUURWERK OOIT AANGETROFFEN, NET OVER DE GRENS BIJ ENSCHEDE.... Uiteraard in samenwerking met: De Nederlandse en Duitse politie hebben bij een gezamenlijke operatie net over de grens in Duitsland een enorme hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om naar schatting 120.000 kilo; dat is evenveel als in heel vorig jaar is gevonden

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 09-12-21 09.00 uur: 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 10:38 • AANGEPAST GISTEREN, 12:12

  Politie vindt 120.000 kilo vuurwerk, vlak over de grens in Duitsland

  De bunker waar het vuurwerk opgeslagen lag POLITIE

  De Nederlandse en Duitse politie hebben bij een gezamenlijke operatie net over de grens in Duitsland een enorme hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om naar schatting 120.000 kilo; dat is evenveel als in heel vorig jaar is gevonden. Toen werd in totaal 123.000 kilo illegaal vuurwerk ontdekt. De politie heeft een maand nodig om al het nu gevonden vuurwerk te inventariseren.

  Het vuurwerk lag opgeslagen in bunkers in Rheine, een gemeente over de grens in Duitsland vlak bij Enschede. In de bunkers lagen volgens de politie veel pallets met dozen met zwaar vuurwerk, waaronder mortieren en cobra's.

  Een vuurwerkspecialist van de politie legt uit hoe gevaarlijk het vuurwerk is:

  0:52 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Grote vuurwerkvondst: 'Er zit levensgevaarlijk spul bij'

  De politie vermoedt dat het professionele vuurwerk bedoeld was om illegaal aan Nederlandse consumenten te verkopen. De bunkers worden gebruikt als een afhaalpunt: tussenhandelaren rijden er met personenauto's en gehuurde bussen naartoe en nemen het vuurwerk mee naar Nederland, waar kopers en verkopers elkaar via sociale mediakanalen als Telegram, Snapchat of Instagram weten te vinden.

  Het illegaal vervoeren van vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn, waarschuwt de politie. Zeker als het om zwaar vuurwerk gaat. Bij de grens met Duitsland zijn al meerdere van zulke illegale transporten met vuurwerk onderschept.

  Plofkraken en rellen

  Vuurwerk dat illegaal op de Nederlandse markt terechtkomt, ligt vaak opgeslagen in grensgebieden in Duitsland en België. Daar staan bunkers die vroeger voor de opslag van munitie van de NAVO werden gebruikt.

  Soms is de opslag legaal, en is die bekend bij autoriteiten. In andere gevallen worden de bunkers onderverhuurd aan mensen die geen vergunning hebben voor de opslag en verkoop van (zwaar) vuurwerk.

  De politie vermoedt dat de vuurwerkhandel steeds meer mengt met andere vormen van criminaliteit. Zo wordt illegaal vuurwerk ook gebruikt bij bijvoorbeeld plofkraken en rellen, wat de handel erin interessant maakt voor criminelen.

  Het onderzoek naar de vondst in Rheine is nog bezig, er is nog niemand aangehouden.

  Europese vuurwerkregels

  De vondst in Rheine bestaat uit zwaar vuurwerk dat vermoedelijk voor de illegale handel in Nederland bestemd was. De productie en opslag van zulk vuurwerk is niet altijd verboden. Dat heeft te maken met de verschillende wet- en regelgeving in Europa.

  Zo bepalen EU-lidstaten zelf welke soorten vuurwerk er binnen de nationale grenzen zijn toegestaan. Hierbij bestaat er een onderscheid tussen zwaar vuurwerk voor professionals en consumentenvuurwerk. In Nederland is het voor consumenten bijvoorbeeld illegaal om lawinepijlen, strijkers, vlinders en cobra's te bezitten of af te steken.

  Voor legaal consumentenvuurwerk bestaan sinds 2010 Europese normen over de minimale veiligheidseisen. Ook werken lidstaten van de EU samen om de illegale handel van zwaar vuurwerk dat niet aan die eisen voldoet, tegen te gaan. Zo gaat in 2023 in de Benelux de zogenoemde Pyro-pass in, een systeem dat ervoor moet zorgen dat alleen specialisten bepaalde artikelen met explosieve stoffen, zoals zwaar vuurwerk, kunnen kopen. Voor bredere Europese regelgeving is op dit moment geen draagvlak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-12-09 08:26:48
  handtekeningafbeelding
 • maandag 25 oktober 2021 @ 00:48
  #53
  reactie op (#52) herman_dad

  Goedemorgen, 735 kilo ILLEGAAVUURWERK AANGETROFFEN IN OVERIJSEL EN INBESLAGGENOMEN. De politie heeft bij controles in Overijssel op het importeren van vuurwerk honderden kilo's zwaar en illegaal vuurwerk in beslag genomen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:29

  Politie onderschept 735 kilo illegaal vuurwerk in Overijssel

  POLITIE

  De politie heeft bij controles in Overijssel op het importeren van vuurwerk honderden kilo's zwaar en illegaal vuurwerk in beslag genomen.

  De grootste hoeveelheid, 500 kilo, werd gevonden in een auto die in de grensplaats Overdinkel werd doorzocht. De inzittenden, een man uit Deventer en een vrouw uit Wijhe, zijn aangehouden.

  In Rijssen vond de politie nog eens 235 kilo vuurwerk in een auto. Een man uit Wijk bij Duurstede en een man uit Ridderkerk zijn aangehouden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 oktober 2021 @ 00:38
  #52
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, EN OOK WEER GROTE HOEVEELHEID ILLEGAAL VUURWERK AANGETROFFEN EN INBESLAGGENOMEN. De jaarwisseling komt er weer aan.... zie ook vorige berichten over GEVAAR... maar ja de mens luistert nooit. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 16:38

  3700 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in Tilburg

  3700 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in Tilburg POLITIE

  De politie heeft in Tilburg 3700 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Een 42-jarige man uit Amersfoort en een 45-jarige man uit Wijchen zijn aangehouden.

  Het vuurwerk werd donderdag al ontdekt, maar de vondst is vandaag naar buiten gebracht.

  Rechercheurs zagen een vrachtwagen staan die als gestolen was opgegeven, omdat het voertuig na huur niet was teruggebracht. Even later verschenen twee mannen die een container in de buurt van de vrachtwagen openden, daar kartonnen dozen uithaalden en die in de vrachtwagen tilden. Op de dozen zaten waarschuwingslabels voor explosiegevaar.

  De rechercheurs hielden de twee mannen aan. In de dozen zat in totaal 3700 kilo illegaal professioneel vuurwerk, meldt Omroep Brabant. Onderzocht wordt waar het illegale vuurwerk vandaan komt.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  Omroep Brabant

  Gewijzigd op 2021-10-05 00:39:20
  handtekeningafbeelding
 • zondag 19 september 2021 @ 09:38
  #51
  reactie op (#48) herman_dad

  Goedemorgen, DEN HAAG HEEFT DIT JAAR GÉÉN ALGEMEEN VUURWERKVERBOD, DE ANDERE GROTE STEDEN WEL en vermoedelijk nog aantal kleinere plaatsen die volgen. Volgens burgemeester Van Zanen volgt hij een 'onderzoek dat grootste deel van bevolking tegen zo'n verbod is'? Maar is het niet zo dat hij (de gemeente) bang zijn voor ernstige rellen o.a. bij een vuurwerkverbod? Zwichten dus mogelijk bij voorbaat weer voor komend 'geweld'? Zie ook bericht over burgemeesters die soft-drugs willen legaliseren omdat de overheid (politie, handhaving) het toch al niet meer aankunnen?

  Overigens was afgelopen jaarwisseling rond 00.00 uur zeker nog wel zwaarder vuurwerk te horen maar korter in duur dan anders vaak. En het is/was een kwestie van enkele jaren en het kan vrijwel geheel verdwenen zijn en de rust en vooral (ERNSTIG, DODELIJK) GEVAAR voor mens, goederen en dier stukken veiliger zijn? 'Gezonde verstand'?  Ook in ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK BELANG...

  Want zie ook weer onderstaande bericht over VONDST in een  r i j t j e s h u i s GROTE HOEVEELHEID ZWAAR VUURWERK bij een brand(je), een KLEINE ENSCHEDE-RAMP voorkomen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:43

  Gemeente Den Haag wil geen vuurwerkverbod, ook vreugdevuren mogen weer

  Politie in Scheveningen tijdens de afgelopen jaarwisseling ANP

  De gemeente Den Haag is dit jaar niet van plan een algeheel vuurwerkverbod in te voeren. Dat schrijft burgemeester Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad. Wel zijn er plannen voor meer vuurwerkvrije zones in de stad.

  Vorig jaar gold er vanwege corona eenmalig een landelijk vuurwerkverbod. In Rotterdam mag de komende jaren ook geen vuurwerk meer worden afgestoken, net als in Amsterdam. Ook de gemeente Utrecht werkt aan een plan voor een verbod. Begin 2020 besloot het kabinet al tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Lichter vuurwerk, zoals grondbloemen en vuurwerkfonteinen, zijn nog wel toegestaan.

  De gemeente Den Haag is niet van plan het voorbeeld van de andere grote steden te volgen. Uit een onderzoek onder inwoners is gebleken dat 48 procent voor een vuurwerkverbod is en 41 procent tegen, de rest stemde neutraal. Vier jaar geleden was nog 52 procent voor en 38 procent tegen. Van Zanen schrijft dat, gelet op de uitkomsten van het onderzoek, er daarom geen plannen zijn voor een stedelijk vuurwerkverbod.

  Een landelijk verbod is volgens Van Zanen effectiever: "Een stedelijk verbod verbiedt het afsteken, maar niet de verkoop. Dat bemoeilijkt de handhaving van het verbod."

  Ook vreugdevuren mogen weer

  Ook vreugdevuren moeten de komende jaarwisseling weer mogelijk zijn. Die konden de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Er zijn nu vier vergunningsaanvragen binnen en daar staat de gemeente positief tegenover, omdat het overlast in de openbare ruimte zou voorkomen. Wel zijn de vreugdevuren gebonden aan strikte voorwaarden om de veiligheid van omstanders en omwonenden te garanderen.

  Dat laatste heeft alles te maken met de jaarwisseling van 2018-2019. Toen ontstond er bij Scheveningen een vonkenregen waardoor in de buurt brandjes ontstonden. Dat kwam doordat de vreugdevuren hoger waren dan toegestaan; de autoriteiten wisten daarvan maar traden niet op uit angst voor ongeregeldheden.

  Vuurwerkvrije zones

  Er worden wel flink meer vuurwerkvrije zones in de stad ingesteld. In totaal moeten dat er bij de komende jaarwisseling 53 zijn, dertig meer dan bij de jaarwisseling 2019-2020. Die zones komen vooral rond ziekenhuizen, kinderboerderijen en dierenopvanglocaties te liggen.

  Daarnaast kunnen bewoners op eigen initiatief een vuurwerkvrije buurt uitroepen als daar behoefte aan is, schrijft Van Zanen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding