1156 keer bekeken

BOA's, HANDHAVERS en STADSWACHT: Kost meer dan agent

 • donderdag 09 december 2021 @ 00:51
  #15
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #12; PROEF MET WAPENSTOK VOOR BOA'S is naar tevredenheid verlopenSinds begin dit jaar dragen boa's in tien gemeenten een jaar lang een wapenstok bij zich. Het experiment loopt in vijf Noord-Hollandse gemeenten en in Capelle aan den IJssel, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Zoetermeer en Zuidwest-Friesland.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 22-05-22 09.00 uur: 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 14:00

  Tevredenheid over proef wapenstok bij boa

  Boa's in Noord-Holland die bij wijze van proef een wapenstok mogen dragen, gebruiken die weinig. "Ik had verwacht dat de wapenstok wel vaker gebruikt zou worden", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

  Sinds begin dit jaar dragen boa's in tien gemeenten een jaar lang een wapenstok bij zich. Het experiment loopt in vijf Noord-Hollandse gemeenten en in Capelle aan den IJssel, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Zoetermeer en Zuidwest-Friesland.

  NH Nieuws maakte de balans op in Amsterdam, Alkmaar, Hoorn, Velsen en Zandvoort. Tot nu toe zijn de stokken niet veel ingezet. In Alkmaar en Hoorn is de stok nog helemaal niet gebruikt.

  'Wapenstok vergroot veiligheidsgevoel bij boa'

  Boa's in Velsen, de gemeente heeft er zes, haalden hun wapenstok tot nu toe vijf keer uit de holster. Eén keer is er met de wapenstok geslagen. In Zandvoort deelde een buitengewoon opsporingsambtenaar er twee keer een klap mee uit.

  Zandvoort zegt positief te zijn over de proef. De gemeente wil er graag mee verder. Ook Hoorn is tevreden. De wapenstok vergroot het gevoel van veiligheid onder het Team Handhaving, zegt een woordvoerder.

  Burgemeester Halsema van Amsterdam schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat in 10 van de 11 gevallen dat de wapenstok in haar gemeente is gebruikt, dat terecht was. In Amsterdam mogen twintig boa's met een wapenstok op pad.

  Niet onomstreden

  De vakbond voor buitengewoon opsporingsambtenaren wil dat een wapenstok tot de standaarduitrusting van een boa gaat behoren. Volgens de BOA Bond neemt de agressie tegen handhavers toe en schrikt een wapenstok af.

  Wapenstokken bij boa's zijn niet onomstreden. Organisatie Controle Alt Delete strijdt tegen buitenproportioneel geweld binnen de wetshandhaving en is bezorgd. "Uit onderzoek onder politieagenten blijkt dat wanneer wetshandhavers meer geweldsmiddelen krijgen, ze die ook meer zullen gebruiken", zegt een woordvoerder.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  Gewijzigd op 2022-05-22 08:07:20
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 13 november 2021 @ 08:56
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, BOA'S UTRECHT MOGEN HOOFDDOEK OF B.V. KEPPELTJE DRAGEN, andere uitingen van een 'geloof' of levensbeschouwing?? Utrecht zet daarmede een trent die tot nu toe is en was: OVERHEIDSDIENAREN van welke overheidsinstantie ook, BLIJVEN OOK IN HET UITERLIJK ALTIJD NEUTRAAL.... zonder mogelijke vooroordelen of anderszins ' vragen over integriteit' oproepend, dat 'kan' dan namelijk....

  Eerder kozen de politie en defensie er voor om geen geloofsuitingen toe te staan tijdens het dragen van een uniform. Gerrits pleit ook voor zulke landelijke regels voor boa's. "We hebben er vier jaar over gedaan om alle boa's in Nederland in hetzelfde uniform te krijgen, dus laten we niet weer lokaal gaan afwijken."

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 7-04-22:

  OS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:08 • AANGEPAST GISTEREN, 14:28

  Boa's in Utrecht mogen hoofddoek of keppel op

  Boa's in de gemeente Utrecht mogen binnenkort een hoofddoek of keppel dragen tijdens hun werk. Dat heeft de Utrechtse gemeenteraad gisteren besloten. Eerder deze week werden in Amsterdam en Rotterdam in de raad ook al moties aangenomen om dit mogelijk te maken.

  Op dit moment mogen gemeentelijke handhavers geen godsdienstige of levensbeschouwelijke uitingen dragen tijdens de uitoefening van hun functie. Op initiatief van de fractie van Denk verandert dat in Utrecht. Met 34 stemmen voor en 9 stemmen tegen werd de motie aangenomen. Burgemeester Dijksma heeft laten weten de veranderingen voor de zomer in te voeren.

  Voorloper van verandering

  Denk, dat de motie samen met de partij Student&Starter en de PvdD indiende, wees erop dat Utrecht "een groot voorstander is van het uitdragen van diversiteit en inclusie, maar dat het nu niet mogelijk is voor handhavers en toezichthouders om een godsdienstige of levensbeschouwelijke uiting zichtbaar te dragen".

  In sommige andere landen, waaronder de VS, Canada en Zweden, mag dat al langer en werkt het prima, betoogde de Denk-fractie. "Utrecht zou op dit vlak een voorloper worden van een maatschappelijke verandering."

  'Politiek statement'

  Vakbond BOA ACP is kritisch over het Utrechtse raadsbesluit. Volgens Richard Gerrits, voorzitter van de bond, is het onwenselijk dat boa's bijvoorbeeld een hoofddoek dragen. "Wij vinden dat mensen in uniforme beroepen neutraliteit moeten uitstralen. We hebben personeel van allerlei afkomst, maar werken allemaal in hetzelfde uniform."

  Gerrits zegt dat er onder boa's zelf ook helemaal geen behoefte is aan het dragen van een hoofddoek of keppeltje. "Op de werkvloer is dit totaal geen issue. Wij horen ook geen geluiden dat het mensen met een bepaalde achtergrond beperkt om aan de boa-opleiding te beginnen. Dit besluit in Utrecht is puur een politiek statement."

  Eerder kozen de politie en defensie er voor om geen geloofsuitingen toe te staan tijdens het dragen van een uniform. Gerrits pleit ook voor zulke landelijke regels voor boa's. "We hebben er vier jaar over gedaan om alle boa's in Nederland in hetzelfde uniform te krijgen, dus laten we niet weer lokaal gaan afwijken."

  Naast Utrecht, zijn ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voorstellen gedaan om het dragen van bijvoorbeeld een hoofddoek door boa's toe te staan.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-04-07 23:08:10
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 14 oktober 2021 @ 08:29
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, VERDACHTE MISHANDELING VRIJGESPROKEN OMDAT BOA'S HEBBEN GELOGEN IN HET PROCES-VERBAAL, ze hadden de verklaringen op elkaar aangepast....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • DINSDAG, 13:41

  Verdachte mishandeling Rotterdam vrijuit na leugens boa's

  Handhaver in Rotterdam NOS

  Een man die werd verdacht van mishandeling is vanochtend vrijgesproken nadat was gebleken dat Rotterdamse boa's hun verklaringen achteraf hadden aangepast. Het Openbaar Ministerie spreekt van een kwalijke zaak en noemt het "een ernstige schending van het strafvorderlijk beginsel."

  De uitspraak dateert al van 22 juni, maar is pas gisteren gepubliceerd door de Rotterdamse rechtbank.

  De zaak draait om een incident, vorig jaar april, bij de parkeerplaats van een sportvereniging in Rotterdam. De coronamaatregelen waren net van kracht en boa's traden op tegen een groep mensen. Daarbij ontstond een vechtpartij. De boa's werden geschopt, geslagen en bespuugd. Vijf toezichthouders raakten gewond. De verdachte waar het nu om gaat, zou niet alleen geweld hebben gebruikt, maar zou ook boa's hebben bedreigd.

  Uit het verhoor van de boa's blijkt dat twee van hen hebben toegegeven dat zij hun proces-verbaal over het voorval hebben aangepast, op advies van de politie. Het gaat om de beschrijving van de verdachte. Twee andere boa's hebben ontkend, maar het OM zegt dat ook zij het proces-verbaal hebben aangepast.

  Advocaat vertrouwde het niet

  De zaak kwam aan het licht doordat de advocaat van de verdachte, Cem Kekik, de boa's als getuige had opgeroepen. "Toen mijn cliënt werd opgepakt, vertrouwde ik het al niet", zegt hij tegen regiozender Rijnmond. "Ik hoorde dat een proces-verbaal was teruggestuurd en toen dacht ik: dit is niet goed. Dat is ook gebleken en de waarheid is gelukkig naar boven gekomen. Hier heb ik anderhalf jaar voor gevochten."

  De vechtpartij van vorig jaar april leidde tot discussie of boa's bewapend moeten worden. Minister Grapperhaus vond van wel. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vreesde dat situaties daardoor zouden kunnen escaleren. Besloten werd tot een proef van een jaar met wapenstokken in tien Nederlandse gemeenten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  Rijnmond

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 06 juni 2020 @ 02:07
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, BOA´S KRIJGEN WAPENSTOK in principe. Een politieke beslissing eindelijk van de minister die mogelijk doorheeft of is ingefluisterd wellicht dat we thans in 2020 ´twee politiekorpsen´ hebben, een A-korps en een B-korps.... wink .

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 16:50

  Boa's krijgen straks wapenstok als lokaal gezag dat wil

  Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moeten straks een korte wapenstok kunnen krijgen, als de 'lokale driehoek' van burgemeester, politie en justitie dat nodig vindt voor hun veiligheid. Minister Grapperhaus wil dat er op korte termijn proeven worden gedaan op verschillende plekken in het land.

  Het is de bedoeling dat de minister van Justitie en Veiligheid achteraf gaat toetsen of het terecht was om de boa's een wapenstok te geven. Nu doet hij dat nog vooraf, en alleen bij wijze van uitzondering geeft hij toestemming. Straks zal de minister in principe het oordeel van het lokaal gezag volgen om boa's voor langere of kortere tijd uit te rusten met een wapenstok.

  IJmuiden

  De boa's vragen al een poosje om extra verdedigingsmiddelen. Ze krijgen steeds vaker te maken met agressie, en vinden dat ze nog meer risico lopen nu ze ook de coronamaatregelen moeten handhaven. Onlangs liep het uit de hand in IJmuiden, toen een groep jongeren een aantal boa's te lijf ging. Een van de handhavers moest naar het ziekenhuis met letsel aan het hoofd.

  De nieuwe regeling geldt voorlopig alleen voor de korte wapenstok. De boa's hadden ook om pepperspray gevraagd, maar daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

  Tot nu toe stond minister Grapperhaus afwijzend tegenover het toestaan van geweldsmiddelen. "Het geweldsmonopolie moet alleen bij de politie blijven", vond hij. De vakbonden zijn blij met zijn voorstel. Ze noemen het ruimhartig.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 26 mei 2020 @ 01:38
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, MOGELIJK WEL 'BODYCAM' VOOR BOA'S. Minister is 'overstag' maar wil geen wapenstok, pepperspray etc. Zeer veel te doen hierover, Boa-bonden overwegen landelijke actie: 'Misschien niet meer handhaven' zie ook bij de CORONA updateberichten hierover, dat heeft er ook een connectie mee.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

   NOS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:51

  Minister Grapperhaus ziet niks in wapenstok en pepperspray voor boa's

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het geen goed idee dat boa's uitgerust worden met wapenstokken en pepperspray. "Het geweldsmonopolie moet alleen bij de politie blijven", zei hij na afloop van een overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

  De minister is wel voorstander van meer bodycams voor de opsporingsambtenaren. Nu heeft nog niet elke boa zo'n camera. De minister kon nog niet zeggen of elke boa een camera krijgt, maar volgens hem is het wel bewezen dat een camera afschrikwekkend werkt. Daarnaast wil hij een noodknop waarmee direct contact opgenomen kan worden met de meldkamer van de politie.

  Boa's gaan morgen in twintig steden actievoeren omdat ze uitgerust willen worden met verdedigingsmiddelen. Daar roepen ze al jaren om, maar die roep is aangezwollen sinds een boa vorige week op het strand van IJmuiden werd aangevallen. Volgens de bonden hebben boa's vaker te maken met agressie nu ze worden ingezet bij het handhaven van de coronamaatregelen.

  Schandalig

  Grapperhaus trekt zich de zorgen van de boa's naar eigen zeggen aan. "Het is schandalig dat jonge mensen op het strand bij IJmuiden boa's hebben aangevallen. Dat is ook een kwestie van totaal geen begrip van hoe de samenleving werkt. Als je door een opsporingsambtenaar wordt aangesproken, dan heb je je daaraan te houden."

  Volgens hem zouden de noodknop en de bodycam voldoende moeten zijn en is de politie de enige die geweld mag inzetten. "Er zijn burgemeesters die zich zorgen maken over de aansprakelijkheid als boa's geweld mogen gebruiken."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 13 november 2019 @ 00:17
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, ALLE ROTTERDAMSE HANDHAVERS (BOA'S) KRIJGEN BODYCAM, ter bescherming omdat dan bij optreden filmbeelden worden opgenomen. Een proef daarmede is in Rotterdam geslaagd. Andere Gemeenten zullen mogelijk dan ook wel volgen zoals - heeft al gezegd - Amsterdam? Het kost wat maar noodzaak.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 05:00 • AANGEPAST VANDAAG, 06:34

  Alle Rotterdamse handhavers krijgen bodycam

  Een Rotterdamse handhaver met bodycam NOS - ROBERT BAS

  Rotterdam gaat vanaf volgend jaar iedere gemeentelijke handhaver een bodycam geven. Het Rotterdamse college trekt een kwart miljoen euro uit om alle 400 handhavers van een persoonlijke minicamera te voorzien.

  Medewerkers van Stadsbeheer spelen in Rotterdam een steeds grotere rol op straat. De bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) geven waarschuwingen, delen boetes uit maar kunnen ook mensen aanhouden. In feite vullen ze het gat op dat is ontstaan doordat de politie zich door capaciteitsproblemen meer richt op opsporing en noodhulp, zegt wethouder Wijbenga (VVD).

  Vorig jaar begon de gemeente een proef door vijftig handhavers met een bodycam uit te rusten. Volgens de handhavers vergroten de bodycams het veiligheidsgevoel door een preventieve en deëscalerende werking.

  Rotterdam is niet de enige gemeente waar boa's worden uitgerust met bodycams. In verschillende gemeenten loopt een proef.

  In Amsterdam wordt sinds de zomer een pilot gehouden waarbij honderd handhavers zijn uitgerust met een bodycam. Burgemeester Halsema heeft al gezegd dat ze het aantal bodycams uiteindelijk wil uitbreiden naar alle handhavers op straat.

  Versleuteld

  Alleen al het dragen van de kleine camera heeft een effect op het gedrag van burgers. Die merken de bodycam zelf op, blijkt uit een evaluatie. Dat komt onder meer doordat er, ook als er niet wordt opgenomen, een groen lampje knippert.

  De bodycam wordt alleen aangezet als de situatie escaleert of dreigt te escaleren. Zodra een handhaver de opnameknop indrukt, wordt er gebruik gemaakt van pre-buffering en dat betekent dat de twee minuten voor het indrukken ook worden opgenomen.

  Normaal gesproken worden deze beelden om de twee minuten overschreven. Hierdoor blijft volgens de gemeente Rotterdam de inbreuk op de privacy beperkt. Om misbruik te voorkomen zijn maatregelen genomen. Zo zijn de beelden versleuteld en mogen slechts twee functionarissen van een andere dienst ze bekijken.

  Minder agressief

  Het Openbaar Ministerie kan de beelden alleen vorderen als er sprake is van een strafbaar feit. Ook als er een klacht is tegen een handhaver of als de gefilmde burger daar zelf om vraagt, kunnen de beelden worden opgevraagd. Anders worden ze na 28 dagen vernietigd. Tijdens de proef is het afgelopen jaar bij zeker een rechtszaak beeld van een bodycam gebruikt als bewijs.

  Volgens wethouder Wijbenga werkt het gebruik van de bodycam twee kanten op. "Het disciplineert de burger. Zijn gedrag wordt minder agressief en hij past zijn taalgebruik aan als hij ziet dat de handhaver een bodycam heeft. Maar ook handhavers weten dat het wordt opgenomen en houden daar dus rekening mee."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 22 oktober 2019 @ 00:45
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, BOA'S KRIJGEN TOCH WAPENSTOK EN PEPPERSPRAY IN PRINCIPE? Kennelijk nog geen definitief besluit, het ministerie en de politiek zijn er mee bezig. 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron) 

  Wapenstok en pepperspray

  Boa's bewapenen? 'Het is een bittere noodzaak'

  21 oktober 2019 18:06 Aangepast: 21 oktober 2019 18:16

  Jeroen en Redouan zijn beide buitengewoon opsporingsambtenaar

  Jeroen en Redouan zijn buitengewoon opsporingsambtenaar, maar beiden op een andere manier. Wel zijn ze allebei groot voorstander van het gebruik van een wapenstok en pepperspray. "Het gaat om het gevoel van veiligheid."

  De bonden pleiten er al langer voor om meer boa’s te laten beschikken over bijvoorbeeld een wapenstok en pepperspray. Nu is daar bijna een akkoord over tussen de bonden en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er wordt nog besproken welke boa's precies uitgerust worden met verdedigingsmiddelen.

  Lastige en verwarde mensen

  Redouan is sinds tweeënhalf jaar buitengewoon opsporingsambtenaar in Amsterdam. Hij is voorstander van de zogenoemde verdedigingsmiddelen. Hij heeft zijn verbale kwaliteiten en is daarnaast vooralsnog alleen 'bewapend' met handboeien.

  "Wij hebben regelmatig te maken met lastige en verwarde mensen", zegt Redouan. "De pepperspray zouden we kunnen gebruiken om iemand die gewelddadig is voor een aantal seconden uit te schakelen. De wapenstok is om mensen die zich ermee bemoeien op afstand te houden."

  Wat is een boa?

  Een boa is een ambtenaar die - net als de politie - strafbare feiten opspoort. Maar de boa doet dat op een speciaal terrein, en in dienst van bijvoorbeeld de gemeente of openbaar vervoersbedrijven. Een heel breed begrip dus.

  Het gaat onder andere om leerplichtambtenaren, mensen die voedsel keuren, of boswachters. Daarnaast heb je de handhavers op straat en in het openbaar vervoer. Er zijn zo'n 23.700 boa's in Nederland. Sommigen daarvan mogen op dit moment al wel een wapen bij zich dragen, zoals een wapenstok. Maar de meesten nog niet.

  De tendens was lange tijd dat de politie er was om de openbare orde te bewaken en de boa’s om de leefbaarheid te vergroten. Redouan vraagt zich af waar dan de grens ligt.

  Gevoel van veiligheid

  "Op het moment dat je te maken hebt met een verward persoon die helemaal uit zijn dak gaat, moeten wij dan wachten met ingrijpen tot de politie er is? Met handboeien kom je op dat moment niet ver, dat is alleen een transportmiddel."

  Voor boa’s is het gevoel van veiligheid de belangrijkste reden om een wapenstok en pepperspray toe te willen voegen aan hun riem.

  Redouan is boa in Amsterdam

  "Ik heb weleens meegemaakt dat ik met een collega werd omsingeld door een groep jongeren, nadat we naar de gegevens van een van de jongeren hadden gevraagd. Op dat moment voelde ik me niet veilig. We wisten ons eruit te praten en liepen terug naar de auto. Maar wij horen niet weg te lopen in zo’n situatie, wij zijn niet alleen maar 'de handhavertjes'. Dit soort voorbeelden hoor ik vaker van collega's."

  Miniatuurvoorbeeld  Lees ook:

  Politie vindt het toch goed als boa's bewapend worden

  Een kleine groep boa's heeft al een wapenstok en pepperspray. Jeroen Buunen is een van hen. Hij is boswachter in natuurgebied Springendal in Drenthe.

  De-escalerend effect

  De reden dat hij wel beschikt over verdedigingsmiddelen is omdat hij in natuur- en buitengebieden werkt. "Als wij ondersteuning nodig hebben van de politie, moeten we soms een half uur wachten", zegt Buunen. "Dat betekent dat je in een risicovolle situatie kunt belanden."

  Buunen en zijn collega's zijn getraind in het gebruik van deze verdedigingsmiddelen. "Als boa's merken we dat het een de-escalerend effect heeft. Mensen reageren minder agressief zodra je ze ergens op aanspreekt." 

  Jeroen Buunen is boa in natuurgebied Springendal in Drenthe

  Buunen vindt het goed dat hij de wapens heeft, maar had ze liever niet gehad. "Het is de bittere noodzaak. De maatschappij verhardt en de criminaliteit verplaatst zich naar de buitengebieden. Denk daarbij aan de drugscriminaliteit. Deze middelen geven vooral een veilig gevoel. De tegenpartij ziet ook wat ik aan mijn riem heb en denkt dan ook: ik hou me maar even gedeisd." 

  Miniatuurvoorbeeld  Lees ook:

  Boa's Amsterdam zijn het zat: 'Het is wachten op de eerste dode'

  RTL Nieuws

  Nationale Politie Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa's)Ministerie van Justitie en Veiligheid Veiligheid

  handtekeningafbeelding
 • maandag 07 oktober 2019 @ 00:20
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE AUTO'S STADSTOEZICHT HANDHAVING IN BRAND GESTOKEN IN LEEUWARDEN. We moeten hier maar uitgaan van, dat doet de politie ook, van opzet.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIO • VANDAAG, 11:30 • AANGEPAST VANDAAG, 13:29

  Auto's Stadstoezicht Leeuwarden door brand verwoest

  In Leeuwarden zijn twee auto's van Stadstoezicht vannacht in vlammen opgegaan. De auto's stonden geparkeerd tussen andere dienstauto's, voor het kantoor van de handhavers. De politie gaat uit van brandstichting.

  Medewerkers ontdekten de brand en belden de brandweer. Tijdens het blussen werd de weg bij het kantoor van het Stadstoezicht afgesloten, meldt Omrop Fryslân.

  Video afspelen

  00:20

  Auto's stadstoezicht Leeuwarden in brand

  Twee auto's van de handhavers zijn uitgebrand, een derde raakte beschadigd. De politie doet onderzoek en roept eventuele getuigen op zich te melden.

  Ondanks de schade gaat het handhaven in Leeuwarden gewoon door. "De handhavers gaan lopend of met de fiets", zegt een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omrop Fryslân.

  handtekeningafbeelding
 • maandag 14 januari 2019 @ 00:39
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, OPTREDEN STADSWACHT TEGEN TAXICHAUFFEURS IN DEN BOSCH leidde eergisteren tot protest en staking. Het botert al langer niet tussen de handhavers en de chauffeurs. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Optreden stadswacht leidt tot taxistaking Den Bosch

  ZATERDAG, 11:08

  REGIO

  De taxistaking in Den Bosch, vannacht BART MEESTERS

  Zo'n honderdvijftig taxichauffeurs in Den Bosch hebben vannacht het werk neergelegd nadat een van hen in conflict was geraakt met een stadswacht. Tot grote ergernis van de bewoners trokken de chauffeurs luid toeterend door de binnenstad. Pas na 04.00 keerde de rust in Den Bosch weer.

  Het conflict ontstond om 22.53 uur gisteravond toen een taxichauffeur parkeerde op de Visstraat, midden in het uitgaansgebied. Officieel is dat pas om 23.00 uur toegestaan. Reden voor een stadswacht om de chauffeur op de bon te slingeren.

  Een paar minuten later liep het uit de hand, zegt Ayhan Uluman van de Bossche Regionale Taxicentrale bij Omroep Brabant. "Daarna, dus na 23.00 uur, wilde er een klant bij de taxichauffeur instappen, maar de handhaver verbood dat. Toen ging het mis. We hebben het als taxichauffeurs al moeilijk, en dan pakt zo'n handhaver ook nog klanten af."

  Rotte appels of oplichters

  Volgens Uluman botert het al langer niet tussen handhavers en taxichauffeurs. "Wij houden ons netjes aan alle gemeenteregels. We willen zelf ook geen rotte appels of oplichters. Maar de stadswachten houden zich vanaf hun kant niet aan de afspraken met de gemeente."

  In plaats van passagiers op te pikken, stonden veel taxichauffeurs vannacht langdurig bij het station. Rond 01.45 uur trokken ze luid toeterend door de stad.

  Poolshoogte

  Wethouder Huib van Olden, die toch in de stad was, hoorde de taxichauffeurs toeteren en besloot poolshoogte te nemen. "Ik heb hen aangehoord en ben met hen in gesprek gegaan. Als er iets schuurt, moeten we dat over en weer onder ogen zien. We hebben afgesproken dat ik hun problemen maandag met mijn collega's zal gaan bespreken", zegt hij bij Omroep Brabant.

  De staking was rond 02.30 uur voorbij. De politie was aanwezig, maar greep verder niet in.

  Malini Witlox

  @maliniwitlox

  Een groot van deel de taxichauffeurs staat met knipperlichten aan dubbel geparkeerd bij het station. Alles is geblokkeerd. #ob

  2 dagen geleden

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep Brabant

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 05 januari 2019 @ 00:14
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, HANDHAVERS IN AMSTERDAM MEDEN BEPAALDE RISICOWIJKEN tijdens ou- en nieuwjaar. Inderdaad, zó handhaaf je ook niet als er geen middelen zijn en -zie overige berichten eerder - over oud- en nieuwjaarviering - het was niet voor niets?   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Vakbond: Amsterdamse boa's vermeden risicowijken tijdens jaarwisseling

  VANDAAG, 10:21

  REGIO

  NH

  Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Amsterdam hebben op Oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling bepaalde wijken in de stad gemeden. Volgens hun vakbond was dit "om te voorkomen dat ze een schietschijf werden". Ze moesten de orde handhaven in steeds meer vuurwerkvrije zones.

  Het gaat om delen van Zuidoost, Nieuw-West, West en het Wallengebied. Ook werden risicovolle situaties uit de weg gegaan.

  "Er is nadrukkelijk met de leidinggevenden de afspraak gemaakt om die gebieden te mijden", zegt Ruud Kruin van de vakbond tegen AT5. "Het zijn gebieden waarvan de boa's weten dat er vervelende jochies en meiden actief zijn."

  Geen wapenstok of pepperspray

  De vakbond maakt zich al langer zorgen over de veiligheid. Boa's moeten het doen zonder wapenstok, pepperspray of bodycam terwijl ze regelmatig te maken krijgen met agressie. "Wij vinden dat de mensen moeten worden uitgerust met verdedigingsmiddelen. Zolang je dat niet doet, is het verstandig om bepaalde gebieden te mijden", zegt Kruin.

  Uit een recent onderzoek blijkt dat een derde van de handhavers dagelijks met zwaar geweld te maken heeft. Het gaat dan om schoppen, slaan of bijten. Direct gevolg hiervan is volgens Kruin dat de leiding er nu voor kiest om gebieden te mijden en bepaalde situaties uit de weg te gaan. Dit zou afgelopen jaar niet alleen rond de jaarwisseling zijn gebeurd, meldt NH Nieuws.

  BEKIJK OOK

  Boa met Oud en Nieuw: 'Als de hel losbreekt, zal je weg moeten rennen'

  Boa's willen wapenstok met Oud en Nieuw

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Noord Holland

  handtekeningafbeelding