2027 keer bekeken

TRAINING EN OPLEIDING: OEFENINGEN

 • zaterdag 04 december 2021 @ 00:28
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, NORMOVERSCHRIJDEND GEDRAG OP POLITIEOPLEIDING BAART DE POLITIELEIDING ZORGEN. O.a. het doorgeven van mogelijke vertrouwelijke gegevens: Een voorbeeld daarvan is het bekijken van geheime informatie. Studenten krijgen tijdens hun opleiding onder meer les in het werken met MEOS, een app waarmee agenten op straat toegang hebben tot allerlei vertrouwelijke informatie over burgers. Dat gaat niet altijd goed.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 11:13

  Zorgen bij politie over normoverschrijdend gedrag politiestudenten

  Een oefening op de Politieacademie in Apeldoorn ANP

  De politie heeft in een intern onderzoek vastgesteld dat de ernst van normoverschrijdend gedag onder politiestudenten toeneemt.

  Een voorbeeld daarvan is het bekijken van geheime informatie. Studenten krijgen tijdens hun opleiding onder meer les in het werken met MEOS, een app waarmee agenten op straat toegang hebben tot allerlei vertrouwelijke informatie over burgers. Dat gaat niet altijd goed.

  "De laagdrempelige toegang tot politiegegevens via de applicatie MEOS op de diensttelefoon zorgt in veel gevallen voor de verleiding', stellen de onderzoekers vast. Ze zagen dat studenten informatie uit politiesystemen aan derden hebben doorgespeeld of voor privédoeleinden hebben gebruikt.

  Oefendatabases

  Volgens de Politieacademie zijn daar recent maatregelen tegen genomen. Studenten krijgen pas op een later moment in de opleiding toegang tot informatiesystemen. "Ook zijn oefendatabases gerealiseerd, zodat studenten geen gebruik hoeven te maken van echte data", zegt de directeur Den Uyl van de Politieacademie.

  Aanleiding voor het onderzoek was dat normoverschrijdend gedrag onder studenten zou zijn toegenomen: het aantal onderzoeken tegen studenten steeg van 18 in 2016 naar 38 in 2020. Die toename kan worden verklaard door de toename van het aantal studenten in dezelfde periode, van 2300 naar 4000.

  Aandacht voor integriteit

  Sectorhoofd Lonneke Soudant van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten vindt dat het onderzoek aantoont dat het onderwerp integriteit structureel aandacht nodig heeft. "Dat het percentage normoverschrijdingen onder studenten niet toeneemt, is fijn. Maar uiteindelijk willen we dat percentage omlaag brengen."

  Directeur Den Uyl erkent dat. Hij zegt dat er in de screening en opleiding van studenten al veel aandacht is voor integriteit, zowel in het werk als privé. "Helaas kun je niet alles voorkomen."

  Soudant vindt dat ook op het gebied van drugsgebruik studenten moeten beseffen dat ze bij de politie werken. "Een maatschappelijk relatief breed geaccepteerd fenomeen als drugsgebruik wordt bij de politie niet getolereerd. Wie bij de politie wil werken, moet zich daarvan terdege bewust zijn."

  Mentale weerbaarheid

  In 2019 haakte 17 procent van de politiestudenten voortijdig af. Volgens de onderzoekers speelt mentale weerbaarheid daarbij een rol. "Het mentale rugzakje van de gemiddelde aspirant is anno 2021 sneller en meer gevuld dan in de vorige eeuw." Prestatiedruk, de rol van sociale media, spanningen thuis en zorgen om maatschappelijke vraagstukken worden genoemd als mogelijke oorzaken.

  Bij de selectie en begeleiding van studenten en begeleiding van jonge agenten wordt daarop gelet.

  In een reactie noemt demissionair minister Grapperhaus het goed dat de politie de problemen met studenten openlijk durft aan te kaarten: "Onderzoeken, op tafel leggen en aanpakken. Jonge politiemensen moeten zich realiseren dat ze hun gedrag moeten aanpassen."

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 18 april 2020 @ 01:28
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEOPLEIDING MET 1 JAAR VERKORTEN? VINDEN DE BONDEN. Gelet op het grote verloop komende jaren, wegens pensioen van degenen die in de jaren eind 1970, 1980 in dienst kwamen. Of dat een oplossing is, is nog maar de vraag. Het verplichte 'theoriejaar' blijft dan maar een andere invulling aan het 'praktijkjaar' en het jaar daarop?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 16:40

  Politieopleiding een jaar korter in strijd tegen tekort aan agenten

  Politieagenten op straat in Amsterdam ANP

  De politiebonden, de korpsleiding en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben afspraken gemaakt over de aanpak van het tekort aan politiemensen. Door de vergrijzing gaan er de komende jaren 17.000 agenten en rechercheurs met pensioen.

  Belangrijkste onderdeel is dat de basisopleiding wordt verkort van drie naar twee jaar, zodat de instroom in het korps toeneemt. "Uiteraard blijft de doelstelling dat aspiranten goed worden voorbereid op hun werk", stelt het ministerie.

  Jaar één is bedoeld voor theorieonderwijs, jaar twee voor de praktijk, waarbij de agenten in opleiding ook al ingezet worden bij het reguliere politiewerk.

  Langer doorwerken kan

  Verder wordt het mogelijk om politievrijwilligers tijdelijk in dienst te nemen, zodat ze meer uren kunnen werken. Daarnaast kunnen politiemensen doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd.

  "We nemen maatregelen om de instroom te versnellen en de inzetbaarheid van het korps te vergroten op die plekken waar dat het hardst nodig is", zegt minister Grapperhaus.

  Eerder stoppen kan ook

  Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over een vroegpensioenregeling. Politiemensen die tussen 2021 en 2026 65 jaar worden, kunnen compensatie krijgen als ze voor hun AOW-leeftijd willen stoppen met werken.

  Gedurende maximaal drie jaar kunnen ze aanspraak maken op in totaal 42.000 euro, uitbetaald per maand. Voorwaarde is wel dat ze minstens 35 jaar in dienst zijn geweest en volgens politiebond ACP "tientallen jaren het meest zware en risicovolle politiewerk hebben gedaan".

  Om de versnelde uitstroom van politiemensen tegen te gaan, komt er een bonus van 6000 euro bruto voor hen die wel tot hun AOW doorwerken.

  De bonden leggen de afspraken met een positief advies voor aan de leden. Die mogen het akkoord goedkeuren of afwijzen, maar er wordt nog nagedacht over hoe dat moet gebeuren. De gebruikelijke ledenbijeenkomsten kunnen door de coronamaatregelen niet doorgaan.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 25 juni 2019 @ 00:17
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, RECHERCHEOPLEIDING NOG STEEDS NIET OP ORDE. Ook de rechterlijke macht en het OM kampen met problemen, waardoor de 'rechtsstaat' in het geheel dreigt vast te lopen. Grote zorgen over politie en justitie: 'De hele keten dreigt vast te lopen'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS TWITTER (bron)

  'Recherche-opleiding nog steeds onder de maat'.

  ANP

  VANDAAG, 13:34 AANGEPAST VANDAAG, 13:39

  POLITIEK

  Opleidingen voor opsporingsagenten zijn nog steeds onder de maat en moeten verbeteringsmaatregelen nemen. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek.

  Van de twaalf opleidingen voldoen er tien niet.

  De inspectie constateerde al eerder dat het onderwijs niet op niveau is, maar ziet nog weinig verbetering. Zo sluiten praktijk en onderwijs nog altijd niet genoeg op elkaar aan.

  De Nationale Politie en de Politieacademie zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Volgens de inspectie ontbreekt het aan goed overleg over de kwaliteitsverbeteringen die nodig zijn.

  Daarnaast komt het - in het proces om extra agenten aan te trekken - te vaak voor dat studenten de 'all-round-opleiding' al verlaten zonder de opsporingsmodule te hebben doorlopen. Zo worden ze te vroeg in het diepe gegooid.

  Zwaar weer

  Verder kan de politieacademie niet alle gevraagde opleidingsplaatsen leveren en worden minder leermiddelen ontwikkeld dan bedoeld was.

  Ondervraagden in het inspectie-onderzoek noemen het ingezette verbeterproces traag en bureaucratisch. Voor oktober moet er een verbeterplan komen, zegt de inspectie.

  Eerder zei Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad, zich ernstig zorgen te maken over de Nederlandse rechtsstaat. Die verkeert volgens hem in zwaar weer. Omdat de politie, het Openbaar Ministerie en de rechters met grote problemen kampen, dreigt de hele keten vast te lopen, aldus Ybo Buruma.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 08 mei 2019 @ 00:24
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE WIL KOMENDE 7 JAAR MINIMAAL 17.000 AGENTEN WERVEN en de korpssterkte daarmede gelijk houden. Komende jaren gaan er ook velen met pensioen en velen zijn nu ook al aan 'einde loopbaan', boven de 60 jaar (vroeger dan met functioneel leeftijdsontslag) wordt het steeds moeilijker? Bij de 'testen sollicitatie' is het resultaat echter maar 1 op 13 die doorgaat naar de opleiding. Een groot maatschappelijk belang ook voor de maatschappij om deze een beetje 'leefbaar' te houden en dat wordt nu veelal opgelost met de 'boa's', handhavers die in feite hetzelfde werk doen.

  Zie en lees verder art. van SBS6 HART VAN NEDERLAND Twitter (bron)

  Politie wil komende 7 jaar zeker 17.000 agenten gaan werven

  7 MEI 2019, 00:35 / UPDATE: 7 MEI 2019, 08:11

  De politie wil de komende zeven jaar 17.000 nieuwe politieagenten binnenhalen. Daarvoor begint dinsdag een grote wervingscampagne op internet, televisie, op sociale media en op straat.

  Tegelijk werft de politie ook medewerkers voor andere zaken bij de politie zoals IT’ers, die ook hard nodig zijn binnen de organisatie.

  Mens achter het uniform

  In de campagne wordt ingezet op het uiteenlopende werk dat de agent dagelijks doet. Ook wordt de mens achter het uniform belicht, verteld door agenten in de campagnefilms. Op de speciale site staat informatie over de eisen die aan de politieopleiding vastzitten. Nieuwe agenten krijgen na de opleiding gegarandeerd een baan, benadrukt de politie.

  Volgens de Politieacademie is er voldoende capaciteit om de komende jaren zo veel aanwas op te leiden. Per jaar kunnen er 2000 mensen aan de opleiding tot basisagent beginnen en dat aantal wordt de komende jaren tijdelijk opgeschroefd naar 2400, zegt een woordvoerder van de academie. ”Het wordt druk maar het is te doen.”

  Meer docenten en extra opleidingslocatie

  De groei in leerlingenaantallen is mogelijk doordat er meer geld beschikbaar is en extra docenten worden aangetrokken. Ook komt er een zevende opleidingslocatie bij.

  De politie hoopt dat veel mensen reageren, want na allerlei testen bij de selectieprocedure gaat in de regel maar één op de dertien kandidaten voor de agent op mbo-niveau door. Eenmaal op de opleiding is de uitval laag, aldus de woordvoerder.

  ANP

  MEER OVER

  POLITIE POLITIE ACADEMIE

  Van homo sapiens naar homo galacticus

  Van homo sapiens naar homo galacticus
  Door: bookspot.nl

  meer info advertorial

  GERELATEERD

  Gewijzigd op 2019-05-08 00:31:27
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 06 april 2019 @ 00:33
  #11
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, WERVING NIEUWE AGENTEN LEVERT ZOVEEL INSTROOM OP, DE ACADEMIE KAN HET NIET AAN. Er worden provisorische lessen gegeven. Vroeger was het overigens gewoon de ´Politie School´.

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter bron

  Vrijdag 05 april 2019

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Onrust bij docenten en bonden over capaciteitsproblemen Politieacademie

  Onrust bij docenten en bonden over capaciteitsproblemen Politieacademie

  05 april 2019 14:08 Laatste update: 8 uur geleden

  25  

  Het rommelt op de Politieacademie. Docenten waarschuwen in een vrijdag uitgelekte brandbrief dat het Basis Politie Onderwijs (BPO) grote capaciteitsproblemen heeft. Er ligt daarnaast een kritisch rapport over de relatie tussen de Politieacademie en de Nationale Politie.

  De brandbrief werd op 27 maart verstuurd naar onder anderen korpschef Erik Akerboom en is ingezien door NU.nl, naar aanleiding van berichtgeving in heAD.

  In de brief schrijft "een grote groep docenten" opdracht te hebben gekregen om het "onderwijs passend te maken aan de bestaande capaciteit", zonder kwaliteitsverlies. Dat zou in de komende zes weken moeten gebeuren, voordat een nieuwe lichting aspirant-politiemensen aan het Basis Politie Onderwijs begint.

  Volgens de briefschrijvers is er al jaren een tekort aan onderwijzend personeel. Ook recente bezuinigingen, reorganisaties, managementwisselingen en de invoering van nieuw onderwijs hebben de docenten onder toenemende druk gezet.

  'Academie wist al heel lang dat er grote instroom zou komen'

  Om de laatste lichting instromende studenten te verwerken, zouden de docenten al noodgrepen hebben moeten toepassen om te compenseren voor het gebrek aan capaciteit. Ze stellen dat er niet meer aan lesprogramma's kan worden "geschrapt en geschaafd" zonder de kwaliteit van het onderwijs aan te tasten.

  "Aspiranten krijgen minder aandacht en begeleiding", staat in de brief. "Niet alleen zij, maar ook de Politieacademie, de eenheden en de burgers, gaan hier de gevolgen van ondervinden. Voorts maken we ons ernstig zorgen over de belastbaarheid en veiligheid van onze collega's. Dit vinden wij niet acceptabel."

  De docenten verwijten de directie dat die niet eerder heeft ingegrepen. "De Politieacademie wist al heel lang dat er een grote instroom aan aspiranten zou komen en welke capaciteit daarbij zou horen."

  De brandbrief was in de laatste weken niet de enige kritische noot aan het adres van de Politieacademie. In een rapport over de Politieacademie aan de Tweede Kamer stelden de onderzoekers eind vorige maand dat de relatie tussen de academie en de Nationale Politie koel is en wordt gedomineerd door machtspolitieke spelletjes. De methode die wordt gebruikt om vast te stellen hoeveel nieuwe agenten er nodig zijn, vertoont ook "flinke tekortkomingen".

  Vijftienduizend politiemensen moeten worden vervangen

  De vergrijzing binnen de politie leidt in de komende jaren tot een grote vraag naar nieuwe agenten. Justitieminister Ferd Grapperhaus en de korpsleiding hebben daarom besloten dat de Politieacademie elk jaar 5 procent meer politiemensen moet opleiden, zodat de jaarlijkse instroom in 2023 op 2.673 studenten zal liggen.

  "In de afgelopen jaren hebben we gezien dat we vijftienduizend politiemensen moeten vervangen", zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. Hij onderschrijft de klachten van de briefschrijvende docenten. "We hebben al heel vaak gezegd dat er extra mensen en middelen moeten komen om dat probleem op te lossen. Ook vorig jaar hebben we dat bij de cao-onderhandelingen nadrukkelijk naar voren gebracht en aangedrongen op het opstellen van een noodscenario. Wij zeiden: 'Dit gaat op de korte termijn mis'. Dat is gebeurd, en het lijkt de komende tijd nog erger te gaan worden."

  'Ga maar zelfstudie doen'

  Voorzitter Jan Struijs van de NPB, ook een politievakbond, zegt dat tientallen docenten en studenten zich in de afgelopen weken meldden met vergelijkbare klachten als de schrijvers van de brandbrief. "Docenten zeggen: 'We zijn dit nu al een jaar aan het aangeven bij onze leidinggevenden: we trekken dit niet meer'. De problemen zijn al jaren bekend."

  Zelfs een groot aantal beginnende studenten trekt aan de bel bij de vakbonden, zegt Struijs. "Er zijn te weinig lokalen, waardoor ze les krijgen op de gang, er zijn te weinig computers beschikbaar en docenten verschijnen niet. Studenten krijgen te horen: 'Ga maar zelfstudie doen', maar daarvoor zijn dan geen computers beschikbaar, en er is nauwelijks ruimte om te sporten."

  Ook Struijs denkt dat de capaciteitsproblemen de samenleving uiteindelijk kunnen opbreken. "De politie is nu al structureel onderbezet en overbelast. We hebben genoeg georganiseerde en andere criminaliteit en het aantal 112-meldingen stijgt. Er wordt veel beroep gedaan op de politie, en eigenlijk kunnen we het nu al niet aan. Het is een kwestie van constant de schaarste verdelen en er komt alleen maar werk bij. Ik was laatst op een bureau waar een agent zijn collega een vraag stelde die alles zegt: 'Waar blijven de hulptroepen?'"

  Politieacademie ontkent samenhang tussen capaciteitsproblemen en instroom

  Woordvoerder Pieter Beljon van de Politieacademie stelt dat de toegenomen werkdruk voor de docenten niet te maken heeft met de meer omvangrijke instroom van nieuwe studenten. "Die neemt inderdaad toe, maar het aantal docenten groeit overeenkomstig mee. In de komende jaren komen er volgens plan zo'n 150 docenten bij."

  Volgens Beljon is de werkdruk te wijten aan het feit dat docenten steeds meer onderwijsopdrachten hebben gekregen, zonder dat daar extra uren voor beschikbaar zijn gemaakt. "Lessen als omgaan met terrorisme, etnisch profileren, diversiteit, raadsman bij het verhoor, omgang met sociale media, digitale opsporing, mensen met verward gedrag et cetera zijn er allemaal bij gekomen. Dat heeft de docenten extra belast. Wij zoeken naar oplossingen om die druk weer te verlagen."

  De directie van de Politieacademie heeft wel begrip voor de zorgen van de docenten, stelt Beljon. "Uitbreiding is voor een onderwijsorganisatie altijd een moeilijk en kritiek proces. We staan voor een pittige opgave. Met dit besef heeft de directie al twee jaar geleden een geleidelijke groei afgesproken met de korpsleiding. Voor de groei van de instroom komen er naar rato even zo veel docenten bij. Ook vindt uitbreiding van middelen plaats. Zo wordt dit jaar een nieuwe opleidingslocatie in het midden van het land geopend."

  'Directie Politieacademie moet in gesprek met docenten'

  De korpsleiding van de Nationale Politie liet in een verklaring weten de "grote opgave" die van docenten wordt gevraagd te zien. "Mede naar aanleiding van de brief van de docenten heeft de korpsleiding aan de leiding van de Politieacademie gevraagd om het gesprek met hen aan te gaan."

  Op ACP-voorzitter Van de Kamp heeft die verklaring niet veel indruk gemaakt. "Met docenten praten verandert niks aan de situatie. Zonder nieuwe mensen en meer middelen kunnen ze helemaal niets oplossen. Dit is een vraagstuk voor de korpsleiding en de minister, niet voor de docenten."

  Door: NU.nl  Beeld: Hollandse Hoogte

  25  reacties     

  Lees meer over:

  Politie 

      

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 23 januari 2019 @ 00:22
  #10
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEMAN BIJ VUURWAPENTRAINING GEWOND door ongeval met eigen vuurwapen. Iets wat gelukkig niet al te veel voorkomt, maar het kán dus altijd gebeuren, kennelijk nog redelijk goed afgelopen.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Agent gewond aan arm bij schiettraining in Sevenum

  GISTEREN, 18:57

  REGIO

  AFP

  Een agent is vanmiddag gewond geraakt aan zijn arm na een schiettraining in Sevenum. Dat gebeurde in de onderhoudsruimte van de dienstwapens in het trainingscentrum in de Limburgse plaats.

  De diensttraining zat er net op, toen het pistool afging, meldt 1Limburg. Hoe dat kon gebeuren, heeft de politie niet bekendgemaakt. De agent is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

  De arbeidsinspectie is op de hoogte gesteld van het incident. De betrokken medewerkers zijn opgevangen.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van L1

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 16 oktober 2018 @ 00:38
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, Politievakbond: verplichte fitheidstest aspirant-agenten te streng. Dan een goede tip voor hen? Na de opleiding wordt meestal de ME opleiding gevolgd en dan - net als in de jaren 1970-1980 enkele malen oefenen in Doorn, Marinierskazerne, stormbaan, touwbaan, 'oefendorp' via de 1e verdieping vanuit buiten naar binnen etc... de fitheid kwam en komt dan zeker vanzelf... Dan toch ook daarvoor de Marinierskazerne in Doorn - midden land - behouden en niet naar 'Zeeland'?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politievakbond: verplichte fitheidstest aspirant-agenten te streng

  GISTEREN, 11:36

  BINNENLAND

  ANP

  Volgens politievakbond NPB is de verplichte fitheidstest voor agenten in opleiding te streng. Daardoor loopt de politie onnodig goede agenten mis. De vakbond pleit voor meer maatwerk bij de test. De Politieacademie zegt dat in de afgelopen jaren slechts "een handvol" aspiranten is weggestuurd vanwege het niet halen van de test.

  Iedere aspirant-agent moet de zogenoemde Professioneel Fit-test (PF) halen. De test is zwaarder dan de jaarlijkse fysieke vaardigheidstest die agenten moeten doen. De PF bestaat uit squats, push-ups, sit-ups, burpees, pull-ups, 500 meter roeien en 1600 meter hardlopen.

  Sinds 2016 verplicht

  In 2016 voegde de Politieacademie de test toe aan de basisopleiding tot agent. Wie structureel zakt voor de PF of hem weigert te doen, loopt het risico ontslagen te worden.

  In het Algemeen Dagblad doen twee agenten anoniem hun verhaal over de test waarvoor ze maar niet weten te slagen. Ze zijn naar eigen zeggen in prima conditie, maar het gaat bijvoorbeeld mis bij het roeien.

  "Willen norm niet naar beneden stellen"

  Zij horen volgens de NPB bij de "tientallen" die per maand zakken voor de fitheidstest. Volgens de Politieacademie valt het allemaal wel mee. Volgens een woordvoerder zijn er in de afgelopen jaren zo'n 5.000 agenten opgeleid, maar slechts "een handvol" aspiranten is weggestuurd vanwege het niet halen van de test.

  Het klopt dat de test als zwaar wordt ervaren, stelt de woordvoerder. "Je moet er echt voor trainen. Maar we hebben een norm gesteld en die willen we niet naar beneden bijstellen. We kijken wel of we voor bijvoorbeeld het roeien ook het lichaamsgewicht kunnen meewegen."

  Niet geschikt

  Hij benadrukt dat een agent niet zomaar wordt weggestuurd als de test niet meteen wordt gehaald. "Bij een negatief bindend studieadvies speelt er meer. Dan moet je bijvoorbeeld herhaaldelijk niet hebben getraind of niet zijn komen opdagen.

  "En als er fysieke beperkingen zijn waardoor iemand een bepaald onderdeel niet kan, bedenken we een alternatief dat bestaat uit een vergelijkbare inspanning. Haalt diegene het dan nog niet, dan is hij of zij misschien niet geschikt."

  BEKIJK OOK

  Akkoord over politie-cao, acties van de baan

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 05 augustus 2018 @ 00:19
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, 17.000 NIEUWE POLITIEAGENTEN ERBIJ. Wil het Kabinet o.a. ook wel maar hoe krijgt je deze zo snel opgeleid? Lees het verhaal van NU.nl:  

  Zie en lees verder art. van NU.NL Twitter (bron)

  Zondag 05 augustus 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Hoe komt de politie aan duizenden nieuwe agenten? 

  Foto: Hollandse Hoogte

  Gepubliceerd: 03 augustus 2018 17:21 Laatste update: 03 augustus 2018 19:51

  Het Nederlandse politiekorps heeft te weinig agenten. De korpsleiding en het ministerie van Justitie en Veiligheid hopen de komende jaren duizenden extra agenten op te leiden om de politie te versterken. Maar hoe kom je aan duizenden agenten?

  Eerder deze week liet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema weten graag extra agenten voor het uitgaanscentrum in de stad te willen. Zij is daarover in gesprek met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De roep om meer agenten is niet nieuw in Amsterdam. De lokale korpschef pleit al langer voor een uitbreiding van honderden uniformen. Maar ook elders in Nederland willen ze nieuwe agenten om de werkdruk te verlagen.

  Afgelopen winter deed burgemeester Paul Depla van Breda nog een oproep. Zijn stad werd in de eerste weken van dit jaar getroffen door een geweldsgolf met meerdere schietpartijen. Hij stelde destijds dat er dringend 250 extra rechercheurs nodig waren om de zware criminaliteit te bestrijden. Door het gebrek aan capaciteit werd een schietpartij op een snelweg bij Etten-Leur volgens hem niet onderzocht.

  Grapperhaus presenteerde in juni samen met de landelijke korpschef Erik Akerboom een meerjarenplan voor de politie. Met het plan werd vormgegeven aan de 291 miljoen euro die het kabinet in de politie wil investeren. Versterking van de opsporing, verbetering van de ICT-ondersteuning en de uitbreiding van het korps zijn de speerpunten in het plan.

  De komende jaren moet de politie 17.000 nieuwe mensen opleiden en het korps structureel met 1.100 agenten uitbreiden. 770 agenten zullen als wijkagent of rechercheur worden ingezet. Nog eens 170 extra rechercheurs gaan landelijk de zware misdaad bestrijden. Hetzelfde aantal wordt ingezet om internetcriminaliteit tegen te gaan.

  Waar haal je al die nieuwe agenten vandaan? Grapperhaus noemde de uitbreiding van het korps "een enorme opgave die veel van de organisatie en van de mensen op de werkvloer zal vragen". Korpschef Akerboom zei het vorig jaar al: "Je trekt niet zomaar een blik agenten open."

  Investering in politieacademie

  Het is de taak van de politieacademie om de nieuwe agenten op te leiden. Om de komende jaren zeventienduizend nieuwe agenten op te leiden, krijgt de academie 16 miljoen euro extra.

  "We breiden de capaciteiten op de politieacademie uit", zegt Pieter Beljon van de politieacademie. "We zijn al jaren ingericht op tweeduizend nieuwe studenten per jaar en dat gaat nu geleidelijk omhoog naar 2.600. Om dat goed op te kunnen vangen, hebben we vorig jaar extra docenten aangenomen."

  De instroom voor het basispolitieonderwijs kan opgevangen worden. Dat is de opleiding voor mensen die met een baan bij de politie beginnen. Deze opleiding is op verschillende niveaus te volgen en na afronding kunnen studenten in de praktijk aan het werk.

  Vervolgens kunnen de agenten ook aan vervolgopleidingen deelnemen. Op de politieacademie kunnen agenten zich bijvoorbeeld specialiseren in forensisch onderzoek of vreemdelingenzaken. Maar ook iemand die bijvoorbeeld bij de waterpolitie wil, kan een vervolgopleiding volgen.

  Maar op die vervolgopleidingen dreigt een tekort aan docenten. Volgens Beljon zit daar de uitdaging. "Docenten voor specifieke richtingen komen vaak uit de praktijk. Stel: je hebt een ICT-specialist die geschikt is en bij de politieacademie les wil geven. Dan moeten wij hem eerst nog geschikt maken om les te geven en kennis laten maken met de politie. Dat kost veel tijd."

  Cursussen gaan op laatste moment niet door

  Jan Struijs, voorzitter van de Nationale Politiebond, vindt dat de academie door bezuinigen op minimumsterkte opereert. "Voor sommige specialisaties zijn al wachtlijsten. Op de afdeling Zeden bijvoorbeeld. Je hebt een cursus waarin praten met kwetsbare personen centraal staan. Die trainingen zijn echt nodig. We horen vaak dat cursussen op het laatste moment niet doorgaan. Mensen krijgen niet de kansen die ze zouden willen hebben."

  Een bijkomend probleem is de uitstroom van de politie. De komende zeven jaar zullen naar schatting veertienduizend politiemensen uitstromen. Dat komt voor een groot deel door vergrijzing. Korpschef Akerboom zei eerder al dat de krapte zal aanhouden door de uitstroom van pensioengerechtigden.

  "We zullen de grote uitstroom niet overal even goed kunnen bijbenen", aldus Akerboom in juni. "Onze klassen zitten vol. Dat betekent dus dat de krapte die ik bij elk werkbezoek aantref - of het nou bij de recherche, de regionale servicecentra of in de basisteams is - voorlopig zal blijven."

  Akerboom wijst erop dat aspiranten niet meteen inzetbaar zijn, waardoor de druk op de roosters zal toenemen.

  Drukker voor ervaren agenten

  Dat probleem ziet Beljon van de politieacademie ook. "De opleiding is eerst een aantal maanden op school en dan in de praktijk. Als je de opleiding nog niet hebt afgerond, mag je nog niet alle werkzaamheden uitvoeren. Dat moet onder begeleiding gebeuren, waardoor het drukker wordt voor de politiemensen met meer ervaring."

  Hij wijst op het grote verschil tussen beginnende en ervaren politiemensen. "Met tien ervaren mensen doe je veel meer dan met tien jonge mensen. Dus al houd je de aantallen qua personeel gelijk, de werkdruk wordt hoger."

  De politie probeert die uitstroom de komende jaren op verschillende manier op te vangen. Zo is het de bedoeling meer specialisten op te leiden. De mensen worden wel opsporingsambtenaar, maar krijgen geen wapen en uniform. Ook wordt gekeken of de driejarige mbo-opleiding integrale veiligheid een nieuwe manier kan zijn om aspiranten op te leiden.

  Beljon hoort zo nu en dan de roep om een snellere opleiding. "We kijken zoals altijd naar de gebieden waar we kunnen versnellen, maar de kwaliteit blijft voorop staan", benadrukt hij. "De lat blijft zo hoog als-ie nu ligt."

  Aantrekkelijker maken voor andere doelgroepen

  Beljon en Struijs stellen beiden dat de belangstelling om bij de politie te werken altijd wel in orde is. De maatschappelijke relevantie zou een motivatie van de aspiranten zijn en ook het helpen van mensen is voor mensen een belangrijke reden om zich aan te melden.

  "Voldoende mensen zijn nog gemotiveerd en geïnteresseerd in een baan bij de politie", aldus Struijs. "Maar voor sommige doelgroepen moet het aantrekkelijker worden gemaakt. Het is jammer dat we niet meer zoals vroeger de tijd hebben om naar middelbare scholen te gaan, om voor de klas over ons werk te vertellen."

  De politie wijst erop dat het aantal mensen in opleiding weer stijgt. In 2017 lag het aantal aspiranten op 2.887, ten opzichte van 2.585 een jaar eerder. De instroom over vorig jaar bestond uit 1.031 aspiranten en 381 mensen van buitenaf.

  Vakbondsvoorzitter Struijs vindt dat de politie groepen met een bijzondere achtergrond beter moet bereiken. "We hebben niet alleen mensen met een achtergrond in de rechten of bestuurskunde nodig, maar ook sociologen en filosofen. We hebben meer vrouwen, gays en mensen met een migratieachtergrond nodig om het korps meer divers te maken".

  Door: NU.nl 77 reacties  

  Lees meer over: 

  Politie NUWeekend

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 28 februari 2018 @ 07:52
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, komen nu DE VUURWAPENTRAININGEN ook nog eens in gevaar door onderstaande berichten? Laten we hopen van nieten dat dit met een losse flodder afloopt. 

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Woensdag 28 februari 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie weerspreekt verhoogde risico's schietbanen 

  Foto: Hollandse Hoogte

  Gepubliceerd: 27 februari 2018 11:59Laatste update: 27 februari 2018 13:52

  • De korpsleiding spreekt tegen dat er verhoogde veiligheids- en gezondheidsrisico's zijn op de schietbanen van de politie. Dat blijkt volgens de politieleiding uit 22 risico- en evaluatieonderzoeken in 2017 en onderzoek naar geluid, fijnstof en dampen.

  De politieleiding reageert daarmee op zorgen van de politievakbond ACP.

  De ACP stelde dinsdag dat de beloofde veiligheidscontroles niet worden uitgevoerd, waardoor agenten gevaar lopen. Er zou onvoldoende aandacht zijn voor controle, onderhoud en voorlichting aan schietende politiemensen.

  De schietbaan in Amsterdam moet volgens de bond uit voorzorg tijdelijk direct gesloten worden, vindt de ACP, die zich baseert op een onderzoek van de Inspectie SZW.

  Inspectie. 

  Maar de korpsleiding wijst erop dat de inspectie geen gronden ziet om de Amsterdamse baan te sluiten. Er zijn hier vijf geluidsonderzoeken gedaan en daaruit blijkt dat er geen hogere gezondheidsrisico's zijn. Een zesde onderzoek wordt opnieuw gedaan, omdat de meetmethode niet juist was. Wel wordt met inspectie gesproken over mogelijke verbeteringen.

  Ook andere schietbanen zijn in orde als politiemensen de juiste werkafspraken volgen en de juiste beschermingsmiddelen dragen. TNO gaat wel nader onderzoek doen naar het gelijktijdig dragen van gehoorbescherming én een veiligheidsbril.

  De politieleiding heeft op verzoek van de Inspectie SZW wel de rapportage over risico's door fijnstof en kruitdampen moeten aanpassen. Dat is inmiddels gebeurd, stelt het korps. De conclusie blijft dat er bij voldoende ventilatie geen verhoogde gezondheidsrisico's zijn, aldus de politie.

  Door: ANP

  Lees meer over: 

  Schietbanen

  Gewijzigd op 2018-05-22 13:26:17
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 14 februari 2018 @ 07:15
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg OPLEIDINGEN, komen er nog meer 'lijken uit de kast' wat dat betreft? Voor de eerste noodzakelijke hulpverlening een 'must', EHBO opleidingen. maar toch?

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Woensdag 14 februari 2018 

   Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Agenten Haagse eenheid krijgen al jaren nauwelijks EHBO-training' 

  Foto: Hollandse Hoogte

  Gepubliceerd: 13 februari 2018 08:33 Laatste update: 13 februari 2018 13:29

  • Agenten van de politie-eenheid Den Haag krijgen al drie jaar lang geen of nauwelijks EHBO-trainingen. Dit betekent dat zij geen training krijgen in "levensreddende handelingen" zoals reanimatie.

  Een woordvoerder van de politie heeft een bericht van Omroep West bevestigd. Agenten zijn vaak bij een ongeval als eerste ter plaatse en moeten dus eerste hulp verlenen voordat het ambulancepersoneel arriveert.

  In de politienotities staat dat agenten van de eenheid Den Haag tot 2015 elk half jaar EHBO-scholing kregen. De afgelopen drie jaar is dit niet meer gebeurd.

  Volgens de politie komt dit door de grote reorganisatie naar één landelijke politie. De functie EHBO-docent bestaat sinds de reorganisatie niet meer.

  Geen opfriscursus

  "In de tweede plaats ontbreekt het landelijk aan een lijn omtrent bijscholing op het gebied van EHBO", staat te lezen in de notitie die in handen van Omroep West is. Slechts incidenteel zijn de afgelopen drie jaar "op beperkte schaal enkele" EHBO-trainingen door collega's verzorgd.

  EHBO-trainingen vormen een verplicht onderdeel van de politieopleiding. De agenten worden hier tijdens hun opleiding op getoetst. Maar agenten hebben na het afronden van hun opleiding volgens de regionale omroep niet meer de verplichting om zich bij te laten scholen of opfriscursussen te doen.

  Er worden ook geen straffen uitgedeeld als agenten hun kennis niet bijhouden. Dit is wel het geval als agenten bijvoorbeeld hun schietvaardigheden niet bijhouden.

  Ook landelijk probleem

  Volgens de Eenheid Den Haag is het geen probleem dat alleen bij Haagse agenten speelt. Ook andere politie-eenheden komen niet of nauwelijks meer aan EHBO-trainingen toe. Een woordvoerder van de Nationale Politie kan dit niet bevestigen.

  Mogelijk krijgen agenten van de Eenheid Den Haag dus al sinds 2013 geen trainingen meer. In dat jaar werd de grote reorganisatie tot een landelijke Nationale Politie ingezet. In deze periode zijn historische gegevens over de trainingen verloren gegaan, meldt Omroep West.

  Landelijk beleid

  Volgens de woordvoerder van de landelijke politie is de regeling van trainingen verschillend per eenheid. "Maar we hebben behoefte aan landelijk beleid." Momenteel wordt onderzocht hoe dat eruit zou moeten zien. "Zo kijken we welk type agent het meest behoefte heeft aan bijscholing en hoeveel extra training gewenst is."

  Het is niet bekend wanneer het landelijke beleid wordt ingevoerd.

  Door: NU.nl/ANP

  Lees meer over: 

  EHBO Reanimatie Nationale Politie

  Gewijzigd op 2018-05-22 13:27:10
  handtekeningafbeelding