5302 keer bekeken

BEDREIGINGEN EN GOLF VAN LIQUIDATIES in Amsterdam

 • vrijdag 21 januari 2022 @ 00:40
  #130
  reactie op (#129) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: NEEF EN ADVOCAAT TAGHI VAN ALLES OP DE HOOGTE EN WERKTE INDERDAAD MEE AAN ONSNAPPINGSPLANNEN UIT EBI VUGHT.... vervolg ook weer, meer details. WITTTE BOORDENCRIMINALITEIT PUR SANG...  

  BOVENDIEN BEVEILIGING OPGEVOERD EN OOK HET LEGER gaat meehelpen om de druk op de politie te ontlasten.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 22-01-22 08.00 uur: 

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:58 • AANGEPAST GISTEREN, 12:43

  OM: Youssef T. adviseerde Ridouan Taghi en was van alles op de hoogte

  Strenge veiligheidsmaatregelen bij de EBI bij de aankomst van een verdachte uit het Marengo-proces ANP

  Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat Youssef T. alleen maar boodschappenjongen is geweest tussen zijn neef Ridouan Taghi en diens handlangers buiten de gevangenis. Dat werd duidelijk tijdens een zitting in de rechtbank in Amsterdam. T. trad in december 2020 toe tot Taghi's advocatenteam en mocht zijn neef sinds maart vorig jaar als advocaat bezoeken.

  Youssef T. was volgens justitie perfect op de hoogte van uitbraakplannen van Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij gaf Taghi advies en heeft levens van EBI-medewerkers in gevaar gebracht. Ook zou T. zijn neef en cliënt bij witwassen en het voortzetten van drugshandel hebben geholpen. Het OM noemde T. een "onmisbare schakel" voor zijn neef Ridouan die vanuit zijn cel zijn criminele activiteiten voortzette en gewelddadige ontsnappingsplannen voorbereidde.

  Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces. Hij zit sinds zijn aanhouding in Dubai in 2019 vast in de EBI. Zijn organisatie wordt onder meer in verband gebracht met de moorden op een broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en mogelijk ook Peter R. De Vries.

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  Tijdens die bezoeken maakte T. "op grove wijze" misbruik van zijn rol van advocaat, zei het OM. Hij zou op een "doortrapte en heel erg doordachte" manier als boodschapper tussen Taghi en de buitenwereld hebben gefunctioneerd.

  Bij de bezoeken spraken de twee op fluisterende toon met elkaar en wisselden ze berichten uit door met de hand en op een iPad geschreven berichten tegen het glas van de scheidingswand in de bezoekruimte te laten zien. Taghi kraste zijn instructies onmiddellijk weer door. Ondertussen spraken ze over andere, onschuldige zaken. T. zei eerder bij de rechter-commissaris dat hij onder druk was gezet en geen mensen in gevaar had gebracht, maar analyse van in het geheim gemaakte geluids- en video-opnames geeft volgens het OM een ander beeld.

  Zo zou T. in opdracht van Taghi de namen van vier justitiemedewerkers aan een crimineel contact van Taghi hebben doorgegeven, omdat Taghi ze wilde gijzelen of ontvoeren om vrijlating af te dwingen. Via een corrupt contact bij de Belastingdienst moest iemand de adressen van de vier achterhalen. "Ik heb alles overgenomen, letterlijk", bevestigde T. naar Taghi.

  Plan Bios

  Dit gijzelingsplan was plan C. Maar het belangrijkste was plan B: plan Bios. Dat kwam erop neer dat handlangers van Taghi in het buitenland op zoek moesten naar voormalige commando's die een uitbraak uit de EBI konden organiseren. Taghi wees T. op twee filmpjes op YouTube waarop het interieur van de EBI te zien is. "Dan zie je mijn kamer." Hij zei dat hij een tv voor het raam zou zetten om aan te geven wat zijn cel was. Een zekere Jim moest ervoor zorgen dat de camera's werden uitgeschakeld. Taghi wond zich op een zeker moment op dat het zo lang duurde. "De blauwdruk had er al lang moeten zijn." Uit de camerabeelden blijkt dat T. knikt als Taghi hem vraagt of alles goed is geregeld. "Twee op het dak, zwaar geschut."

  T. is vijf keer verhoord, maar wil niets zeggen over wat zijn rol precies is geweest. Tijdens de zitting van vandaag liet hij verstek gaan. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht. Dat komt erop neer dat hij als advocaat niets hoeft te zeggen over wat hij met zijn cliënt heeft besproken. Volgens het OM zijn de gesprekken tussen T. en Taghi op geen enkele manier over de verdediging van Taghi gegaan, maar vrijwel uitsluitend over criminele plannen en activiteiten.

  Behalve over uitbraakpogingen zou het zijn gegaan over drugshandel en witwassen. Net als bij de gesprekken over plan C en plan Bios zou T. altijd precies hebben geweten waar Taghi het over had, of het nou ging over drugsdeals, transporten of vastgoed dat gekocht moest worden. Ook wist hij volgens het OM aan wie hij de berichten moest doorgeven. Hij wist wat er speelde, gaf direct antwoord en hoefde geen vragen te stellen, zei de officier van justitie.

  Verdediging

  De advocaten van T., Haroon Raza en Yassine Bouchikhi, bestrijden dat hun cliënt ooit een naam heeft doorgeven. De vier justitiemedewerkers wier namen T. zou hebben doorgegeven, zijn volgens hen nooit in gevaar geweest. Ze verwijten het OM dat het bij het analyseren van het contact met Taghi "selectief" te werk is gegaan.

  Raza zei dat T. niet alles doorgaf en de plannen vertraagde, zodat ze niet uitgevoerd zouden worden. Ook zei hij dat T. zich schaamt voor wat hij gedaan heeft en daarom niet naar de zitting is gekomen.

  De rechtbank wees het verzoek van de advocaten om de voorlopige hechtenis van T. te schorsen af. Op 14 april volgt een nieuwe zitting. Die tijd heeft het OM nodig om nader onderzoek te doen, onder meer naar gegevensdragers die bij de arrestatie van T. in beslag zijn genomen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-01-22 09:01:19
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 14 januari 2022 @ 01:14
  #129
  reactie op (#125) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: TAGHI WERKTE AAN ONSNAPPINGSPLANNEN UIT EBI VUGHT.... vervolg ook, meer details.   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 15-01-22 09.00 uur:

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 19:02

  'Taghi werkte aan ontsnappingsscenario's vanuit EBI'

  ANP

  Ridouan Taghi werkte aan drie verschillende scenario's om te ontsnappen uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar hij momenteel vastzit. Dat schrijft NRC op basis van dossierstukken van het onderzoek naar Taghi's neef. Die neef, advocaat Youssef T., moest daarvoor volgens de krant opdrachten doorgeven.

  Youssef T. had, totdat hij op 8 oktober werd opgepakt, gewerkt in de EBI als advocaat voor Taghi. Zo had hij vrije toegang tot Ridouan Taghi, waardoor de hoofdverdachte in het Marengo-proces volgens het Openbaar Ministerie "onbelemmerd" contact met de buitenwereld kon hebben.

  De twee communiceerden volgens de dossierstukken door middel van met de hand geschreven berichten. De advocaat zou daarvan foto's met zijn iPad hebben gemaakt. Die afbeeldingen werden dan weer doorgegeven via chat-app Signal.

  'Navy seals-manier'

  Volgens het OM bleek uit die communicatie tussen de advocaat en Taghi al dat er afspraken werden gemaakt over een uitbraakpoging. NRC schrijft dat Taghi drie scenario's in gedachten had. Twee daarvan moesten worden uitgevoerd door getrainde professionals.

  De EBI in Vught waar Taghi nu vastzit is een soort gevangenis in een gevangenis. Het wordt zo zwaar bewaakt dat er nooit iemand is ontsnapt:

  2:02 Zie video in oorspronkelijke artikel

  EBI Vught: een onneembare vesting

  "Het moet op navy seals-manier. Je denkt te makkelijk echt", zou Taghi hebben geschreven in een bericht dat de advocaat in opdracht van hem moest doorgeven.

  Mega Mindy

  De politie vermoedt dat die uitbraken, met de codenaam Bios, hadden moeten plaatsvinden bij de EBI in Vught of bij de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp, waar de Marengo-rechtszaak wordt behandeld.

  Bij de derde optie, met de codenaam Mega Mindy, zou het plan zijn geweest om personeel van de EBI te gijzelen om Taghi vrij te krijgen. Daarvoor moest informatie verzameld worden over vier medewerkers van de EBI bij de Belastingdienst.

  In november meldde NRC al dat vier medewerkers van de EBI wareondergedoken, uit angst voor gewelddadige acties door mensen rond Taghi. De krant schrijft nu dat Youssef T. in een verhoor heeft verklaard dat hun namen niet zijn doorgegeven en dat zij niet "door zijn toedoen in gevaar zijn gekomen".

  In dit artikel beschrijven we hoe Ridouan Taghi vanuit zijn cel mogelijk alsnog strafbare feiten kon plegen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2022-01-15 08:47:13
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 07 januari 2022 @ 00:39
  #128
  reactie op (#122) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG BEVEILIGING BEDREIGDE JOURNALISTEN OF POLITICI, VANDAAG 'DREIGING' TEGEN John v,.d. Heuvel kennelijk en mogeljk even reeel? Maar ook hij wordt al vele jaren prioriteit 1 beveiligd en dat pakte vandaag dus terecht goed uit. Maar details zullen we nooit horen. 

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 9-01-22 22.00 uur: NU TOCH WEER  'TOEVAL' En verdachte vrijgelaten? 

  UPDATE 9-01-22 08.00 uur: Meer hierover bekend nu en toch ook meer aan de hand dat in 1e instantie gedacht?? EN IVM DE 'RIJSTIJL'? 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:46 • AANGEPAST GISTEREN, 20:20

  A2 was dicht vanwege incident met journalist John van den Heuvel

  De situatie op de A2 vanmiddag ALAIN HEEREN

  De A2 was vanmiddag afgesloten vanwege een dreiging aan het adres van misdaadjournalist John van den Heuvel. De politie noemt de naam van Van den Heuvel niet, maar meldt alleen dat het gaat om een te beveiligen persoon (TBP).

  Die persoon is na het incident naar het hoofdkantoor van de Landelijke Eenheid in Driebergen gebracht, aldus de politie. Daar was vanmiddag zware beveiliging.

  "Het klopt dat er vanmiddag rond Amsterdam een incident is geweest, waarbij mijn beveiligers een voorzorgsprotocol hebben gevolgd en er extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen", zegt Van den Heuvel in zijn eigen kranDe Telegraaf.

  De misdaadjournalist zegt dat het goed met hem gaat en dat hij vertrouwen heeft in het politieonderzoek naar het incident. De zware beveiliging bij Driebergen is inmiddels weer weg.

  'Verdachte situatie'

  De snelweg tussen Breukelen en Maarssen was vanmiddag in beide richtingen zo'n drie kwartier afgesloten vanwege een politieactie. Daarbij was ook inzet van de brandweer nodig.

  De politie sprak van "een verdachte situatie op de A2". Er is een auto staande gehouden en een verdachte aangehouden.

  Bekijk hieronder foto's van de politieactie:

  De afgesloten A2 vanmiddag ALAIN HEEREN

  Enige tijd later werd de A2 weer (deels) vrijgegeven KOEN LAUREIJ

  De zware beveiliging bij het hoofdkantoor van de Landelijke Eenheid in Driebergen KOEN LAUREIJ

  John van den Heuvel is misdaadjournalist bij De Telegraaf. Hij wordt al jarenlang bedreigd vanuit het criminele milieu, en wordt dag en nacht beveiligd. In december 2017 werd duidelijk dat er een prijs op het hoofd van Van den Heuvel was gezet door motorclub No Surrender.

  Een jaar later kon de journalist enkele maanden niet fysiek aanwezig zijn bij uitzendingen van tv-programma RTL Boulevard, waar hij vaste gast is. De Amsterdamse driehoek vond dat wegens het dreigingsniveau een te groot risico voor de veiligheid van Amsterdammers.

  In 2020 werd een 31-jarige man veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar, onder meer omdat hij in het bezit was van een raketwerper. Volgens het Openbaar Ministerie was die raketwerper bedoeld om een aanslag op Van den Heuvel te plegen.

  Ondanks de bedreigingen, is Van den Heuvel altijd zijn werk als misdaadverslaggever blijven doen. Daarvoor kreeg hij twee jaar geleden de Pim Fortuyn Prijs.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-01-09 21:39:04
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 28 december 2021 @ 00:46
  #127
  reactie op (#88) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #88: OSCAR HAMMERSTEIN als ADVOCAAT VAN TABLEAU GESCHRAPT vanwege grove schending geheimhoudingsplicht als advocaat kroongetuige Nabil B. 

  Overigens is Hammerstein nu oud-advocaat, hij heeft afscheid genomen van zijn ambt en was al met pensioen gegaan. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:44 • AANGEPAST GISTEREN, 14:03

  Voormalig advocaat Hammerstein geschrapt van tableau na klachten

  Oscar Hammerstein ANP

  De Raad van Discipline in Amsterdam heeft voormalig advocaat Oscar Hammerstein van het tableau geschrapt. Dat is gebeurd na behandeling van drie klachten en een zogenoemd dekenbezwaar tegen de oud-raadsman.

  Tegen Hammerstein zijn klachten ingediend in en na de periode dat hij kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces bijstond. In februari onthulde Hammerstein in een interview met Het Parool dat hij de advocaat van B. was na de moord op advocaat Derk Wiersum, die B. eerst bijstond. Een half jaar eerder deed hij al anoniem zijn verhaal in het AD.

  De raad oordeelt nu dat Hammerstein "meerdere malen een van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur, de geheimhoudingsplicht, heeft geschonden". Daarnaast heeft hij niet genoeg rekening gehouden met belangen van derden en heeft hij zich "niet welwillend opgesteld tegenover een mede-advocaat".

  Het stuit de raad tegen de borst dat de voormalig advocaat tijdens de zitting over de klachten niet kritisch keek naar zijn eigen optreden. "Integendeel, hij heeft vooral naar anderen gewezen."

  Klacht van Peter R. de Vries

  Een van de klachten was ingediend door Peter R. de Vries. De vermoorde misdaadverslaggever stond Nabil B. van half 2020 tot aan zijn overlijden bij als vertrouwenspersoon.

  Hammerstein heeft de belangen van De Vries geschonden door zijn naam "zonder enige noodzaak" aan een journalist van De Telegraaf door te geven. Hammerstein wist als geen ander welke veiligheidsrisico's de Marengo-zaak kent, oordeelt de raad.

  De twee andere klachten waren afkomstig van Nabil B. zelf en van voormalig advocaat Khalid Kasem over wie Hammerstein ook uitspraken in de media had gedaan. Het dekenbezwaar kwam van de Amsterdamse deken. In alle drie de gevallen ging het om het optreden van Hammerstein in de media.

  In beroep tegen oordeel

  Hammerstein nam in februari al afscheid van de advocatuur en liet zich toen uitschrijven uit het tableau. Maar de raad zegt dat dat niets afdoet aan het oordeel nu. Gezien de ernst van de klachten kan volgens de raad niet met een lichtere sanctie worden volstaan.

  De oud-advocaat zegt dat hij het niet eens is met het oordeel van de raad. Hij wil in beroep gaan tegen de beslissing om hem van het tableau te schrappen.

  Op NPO Radio 1 zegt Hammerstein ook geen enkele schuld te hebben aan het overlijden van Peter R. de Vries. "Ik heb niets nieuws verteld en geen geheimhouding geschonden", zegt hij over het behandelen van de klacht. De Vries werd begin juli neergeschoten en overleed een week later. "Iedereen wist toen al lang dat hij de adviseur van de kroongetuige was."

  Volgens Hammerstein heeft de misdaadjournalist eerder tijdens een persconferentie "met veel bombarie bekendgemaakt dat hij een soort adviseur werd". Toen Hammerstein door Nabil B. werd ontslagen als advocaat werd hem gevraagd waarom dat was gebeurd. "Ik heb naar waarheid medegedeeld dat de breuk door De Vries was veroorzaakt", blikt hij terug.

  Daar was volgens hem alleen misdaadjournalist John van den Heuvel op dat moment van op de hoogte. "Die had al gehoord van de broers en zussen van B. dat De Vries bezig was om de zaak te krijgen."

  Gemeenteraadsverkiezingen

  Na zijn terugtrekking als advocaat wilde Hammerstein voor de VVD meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Hij stond op plek 6 van de lijst en zei zich te willen inzetten voor een veilige, schone en leefbare stad. In een schriftelijke verklaring zegt de oud-advocaat nu dat hij zijn plek opgeeft.

  "Amsterdam is te belangrijk voor mij om het risico te lopen dat toekomstige discussies niet over de stad, maar over mij gaan." De Amsterdamse lijsttrekker Martens voor de VVD zegt Hammersteins besluit te respecteren.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-12-28 00:47:20
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 23 december 2021 @ 09:09
  #126

  Goedemorgen, EN WEER EEN LIQUIDATIE IN HET CRIMINELE MILIEU, DITMAAL IN AMSTELVEEN, waar de man waarschijnlijk toevallig was of niet. Maar wel een bekende van de politie/justitie en misdaadjournalisten melden, weten daarover ook veel meer. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 25-12-21 09.00 uur: 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 15:07

  Man op straat doodgeschoten in Amstelveen

  Agenten onderzoeken het gebied rond de schietpartij MIZZLE MEDIA / MICHEL VAN BERGEN

  In Amstelveen is vanochtend een 56-jarige man neergeschoten en aan zijn verwondingen overleden. Het gaat om een bekende van de politie uit Almere.

  Het slachtoffer werd omstreeks 10.50 uur beschoten op de Wieringerstraat. De man was aanvankelijk aanspreekbaar, maar overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

  'Zeker 7 tot 8 schoten'

  Buurtbewoners waarschuwden de politie, agenten vonden de man op straat. Volgens ooggetuigen loste de schutter zeker zeven tot acht schoten, schrijven AT5 en NH Nieuws.

  De politie onderzoekt de toedracht van de schietpartij.

  Getuigen meldden de politie dat de schutter een man van ongeveer 20 jaar is.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  Gewijzigd op 2021-12-25 09:13:01
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 10 december 2021 @ 09:39
  #125
  reactie op (#124) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: LEGER INGEZET VOOR BEVEILIGING EBI-VUGHT  NAV WÉÉR BERICHTEN OVER BEVRIJDINGSACTIE GROOTSCHALIG van 'Taghi" of anderen zoals zijn 'rechterhand'alias Rico de Chileenenkele dagen geleden binnengebracht... Politie en justitie vrezen al langer voor een uitbraak van Taghi. Nog voor zijn arrestatie in Dubai in 2019 zou Taghi al plannen hebben gemaakt en geld hebben betaald om zich uit de gevangenis te laten bevrijden. Dat bleek uit informatie uit een uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) van dit voorjaar.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 21-12-21: 

  UPDATE 19-12-21: Of het met dit alles te maken heeft weten we niet, kan 'elk lopend onderzoek' zijn uiteraard.

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 07:33 • AANGEPAST VANDAAG, 08:59

  'Leger ingezet om ontsnapping topcriminelen uit EBI te voorkomen'

  De extra beveiligde gevangenis in Vught ANP

  Het leger helpt sinds vorige week met de beveiliging van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught nadat er signalen waren binnengekomen van een vluchtpoging van enkele verdachten in het Marengostrafproces. Dat gebeurt op verzoek van justitie, meldt De Telegraaf.

  Speciale eenheden van defensie hebben volgens de krant barrières opgeworpen om te voorkomen dat er een ontsnapping met een helikopter plaatsvindt. Bronnen bij justitie zeggen dat enkele verdachten in het omvangrijke liquidatieproces van plan zijn om een gekaapte helikopter op het terrein te laten landen en vervolgens onder dreiging van geweld uit te breken.

  Omdat de barrières er liggen zou een helikopter nu niet meer kunnen landen. De krant stelt dat er ook andere zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn genomen, "die in het belang van de veiligheid niet verder worden beschreven".

  Enorm gevaar

  Burgemeester Van de Mortel van Vught wil het nieuws over de extra maatregelen niet bevestigen of ontkennen tegenover de krant. Hij zegt dat hij nooit mag ingaan op de beveiligingsmaatregelen in de EBI. "In algemene zin kan ik dit zeggen: dat de politie met defensie in deze situatie nauw samenwerkt, is veelzeggend", zegt hij.

  "Het bevestigt het enorme gevaar dat uitgaat van een groep zware criminelen. We moeten echt eindelijk de naïviteit hierover loslaten. Deze categorie criminelen vergt een andere benadering en behandeling."

  In het extra beveiligde deel van de gevangenis in Vught zitten Marengo-verdachten Ridouan Taghi en zijn vermeende rechterhand Said R. vast. Ook andere kopstukken in de cocaïnehandel zoals Richard Ralias Rico de Chileen, en Benaouf A. zitten daar in de cel. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij nauwe banden met Taghi.

  Langer vrees voor uitbraak

  A. werd in 2017 overgeplaatst naar de EBI omdat hij met een helikopter uit de gevangenis in Roermond probeerde te ontsnappen. De rechter oordeelde in 2019 dat hij zijn volledige straf van twaalf jaar moet uitzitten en niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

  Politie en justitie vrezen al langer voor een uitbraak van Taghi. Nog voor zijn arrestatie in Dubai in 2019 zou Taghi al plannen hebben gemaakt en geld hebben betaald om zich uit de gevangenis te laten bevrijden. Dat bleek uit informatie uit een uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) van dit voorjaar.

  Vorige maand meldden bronnen aan de NOS dat het leger mogelijk ook wordt ingezet om de beveiliging te regelen rondom de zittingen in het strafproces. De beveiliging rond het proces Marengo wordt de zwaarste ooit genoemd. Het kabinet maakt zich zorgen over de belastende extra politietaken door de zich opstapelende processen, die ook nog eens jaren duren.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Wie is wie in het Marengoproces

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-12-21 09:35:08
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 26 november 2021 @ 00:50
  #124
  reactie op (#123) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: VIER MEDEWERKERS EBI-VUGHT ONDERGEDOKEN VOOR BEDREIGINGEN TAGHI: Het heeft tot grote onrust geleid onder het gevangenispersoneel, schrijft de krant. Personeel had al voor de uitbraakplannen van Taghi bekend werden gevraagd om extra maatregelen, zoals het dragen van een masker om hun identiteit voor Taghi verborgen te houden. Volgens bronnen werd dat verzoek destijds afgewezen, maar actualiteitenprogramma EenVandaag meldde eerder deze week dat de bewakers van de topcrimineel inmiddels wel een masker dragen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:33

  'Vier medewerkers EBI Vught ondergedoken uit angst voor Taghi'

  De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught ANP

  Vier medewerkers van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zijn vorige maand met spoed ondergedoken uit angst voor gewelddadige acties uit kringen rond Ridouan Taghi, meldt NRC.

  Begin oktober werd duidelijk dat er aanwijzingen waren dat Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, voor een ontsnappingspoging op zoek was naar adresgegevens van gevangenispersoneel. Uit informatie die de krant heeft ingezien, blijkt nu dat de vier EBI-medewerkers op een lijst stonden en dat ze daarom in veiligheid zijn gebracht. Bronnen die goed ingevoerd zijn in het Taghi-dossier bevestigen het bestaan van die lijst aan NRC.

  Het heeft tot grote onrust geleid onder het gevangenispersoneel, schrijft de krant. Personeel had al voor de uitbraakplannen van Taghi bekend werden gevraagd om extra maatregelen, zoals het dragen van een masker om hun identiteit voor Taghi verborgen te houden. Volgens bronnen werd dat verzoek destijds afgewezen, maar actualiteitenprogramma EenVandaag meldde eerder deze week dat de bewakers van de topcrimineel inmiddels wel een masker dragen.

  Advocaat aangehouden

  De vier medewerkers werden een dag nadat het OM bekend had gemaakt dat Taghi een ontsnappingspoging zou hebben voorbereid in veiligheid gebracht. Die mededeling kwam op 8 oktober, een dag nadat advocaat Youssef T. in de EBI werd aangehouden.

  T. is de neef van Taghi. De twee zouden met briefjes met elkaar hebben gecommuniceerd over een ontsnapping en drugshandel. De advocaat diende volgens het OM als contactpersoon voor Taghi met de buitenwereld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-12-10 09:38:08
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 11 november 2021 @ 00:28
  #123
  reactie op (#122) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: MOGELIJK MILITAIRE HULP BIJ BEVEILIGING VAN DIT PROCES.... de politie kan het niet meer aan, ook een TE GROTE DRUK zelfs op de basiszorg is het geheel. Het kabinet is daarover in gesprek met het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, politie en betrokken burgemeesters. Dat melden bronnen aan de NOS.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 16:02

  Mogelijk leger ingezet voor beveiliging Marengoproces tegen Ridouan Taghi

  Beveiliging vanwege het Marengoproces bij De Bunker in Amsterdam-Osdorp ANP

  De inzet van het leger is mogelijk nodig voor de beveiliging van het Marengostrafproces tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Het kabinet is daarover in gesprek met het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, politie en betrokken burgemeesters. Dat melden bronnen aan de NOS.

  Het kabinet maakt zich grote zorgen over de zware extra taak voor de politie door de zich opstapelende processen, die ook nog eens jaren duren.

  De beveiligingsoperatie rond het Marengoproces wordt de grootste ooit genoemd. Er zouden elke procesdag zeker honderden, volgens sommige bronnen tot wel 700, politiemensen nodig zijn. Deels van speciale teams, maar voor het grootste deel uit de gewone bezetting zoals wijkteams.

  De beveiliging legt een zware druk op de politie van vooral Midden-Nederland inclusief Utrecht, die daardoor onvoldoende capaciteit overhouden voor de 'reguliere' politietaken. Dat terwijl de landelijke politie al kampt met een personeelstekort en onderbezetting, wat hulp uit andere regio's niet goed mogelijk maakt.

  Georganiseerde criminaliteit

  De strafprocessen tegen de georganiseerde criminaliteit vergen veel beveiliging. Het gaat om bewaking van de gerechtsgebouwen, de transporten van de verdachten van en naar de gevangenissen en persoonsbeveiliging van advocaten, rechters, officieren van justitie en getuigen.

  De groep die rond risicozittingen beveiligd moet worden bestaat uit vele tientallen mensen. De kans op gewelddadige ontsnappingspogingen is groot, net zoals de risico's daarvan voor de omgeving.

  Het gaat naast het Marengoproces onder meer over het Erisproces tegen motorclub Caloh Wagoh en eerder bijvoorbeeld over de zaak-Pulheim over de moord op advocaat Derk Wiersum.

  De Bunker

  Het Marengoproces vindt plaats in De Bunker, de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De rechters van het proces is gevraagd de zaak te verhuizen naar het Justitieel Complex Schiphol. Het complex is beter te beveiligen waardoor er minder politiemensen nodig zijn.

  Maar justitiebronnen zeggen dat dat geen oplossing is omdat de agenda van het complex op Schiphol al staat volgeboekt met het MH17-proces en het hoger beroep in de zaak-Holleeder.

  Daarom vinden nu verkennende gesprekken plaats en overweegt het kabinet de hulp van defensie in te roepen. Dan gaat het niet alleen om de marechaussee, die al taken op zich neemt, maar zou het ook kunnen dat 'gewone' militairen rond een rechtbank te zien gaan zijn. Ook wordt er gesproken over ondersteuning in de vorm van defensiematerieel.

  De NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is eindverantwoordelijke voor de beveiliging rondom de processen. De NCTV heeft nog geen officieel bijstandsverzoek aan defensie gedaan, maar bevestigt dat er "in brede zin met alle betrokkenen naar een oplossing wordt gezocht".

  "Inzet van het leger is een mogelijkheid, maar dan moet wel precies gekeken worden of en waar dat de politie kan ontlasten", zegt een woordvoerder.

  Nieuwe rechtbankcomplexen

  Ondertussen zijn de plannen voor nieuwe extra beveiligde rechtbankcomplexen in volle gang.

  De vervanger van De Bunker zou op het bedrijventerrein Business Park Amsterdam Osdorp gebouwd kunnen worden, liet burgemeester Halsema eerder weten. Het complex krijgt betere beveiligingsmogelijkheden, wat de inzet van politiecapaciteit kan drukken. Maar dat complex is op zijn vroegst medio 2023 klaar.

  Tegelijkertijd ligt er ook een advies voor een extra beveiligde zaal in Lelystad en wordt er in Vlissingen een extra beveiligd justitieel complex gebouwd. Dat is naar verwachting in 2026 klaar.

  Burgemeester Van de Mortel van Vught pleit al langer voor een extra beveiligde rechtbank op het EBI-terrein (extra beveiligde gevangenis) in zijn gemeente, zodat er minder bewapende, risicovolle transporten van criminele kopstukken door woonwijken nodig zijn. Maar ook dit is geen oplossing voor de korte termijn.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Wie is wie in het Marengoproces

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 19 oktober 2021 @ 00:25
  #122
  reactie op (#115) herman_dad

  Goedemorgen, PROCES MOORD PETER R. de VRIES BEGONNEN: Belangrijk niet alleen voor de nabestaanden en het RECHT(S GEVOEL) maar ook juridisch en politiek omdat ook blijkt dat er fouten zijn gemaakt bij de beveiliging, 'kennis van zaken daarover NIET gedeeld' met enkele zeer bedreigden bleek vanavond bij 'Jinek' RTL4. Alhoewel De Vries extra persoonsbeveiliging weigerde zou hij er mogelijk dan wel anders over hebben gedacht?

  Leest u zelf het belangrijkste in het liveblog van NOS-Nieuws ......Komende tijd hier zeker ook weer update's zoals in veel forumartikelen hier en blijft u volgen....?!

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter (bron)

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 12 oktober 2021 @ 00:57
  #121
  reactie op (#107) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #107: MARENGOPROCES VERVOLG: 30 JAAR CEL VOOR DE MOORD OP ADVOCAAT DERK WIERSUM.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:51

  Twee keer 30 jaar cel voor moord op advocaat Derk Wiersum

  Moreno B. en Giërmo B. NOS

  De rechtbank van Amsterdam heeft de twee verdachten die terecht stonden voor de moord op advocaat Derk Wiersum veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Dat is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had tegen beide mannen, de jeugdvrienden Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam, levenslang geëist.

  Volgens de rechtbank staat vast dat de twee verantwoordelijk zijn voor de moordaanslag op Wiersum die op 18 september 2019 voor zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert met zes kogels werd doodgeschoten.

  Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

  Dna, telefoons en geld

  Het bewijs tegen het tweetal bestaat onder meer uit dna van de mannen dat is aangetroffen in gestolen auto's die zijn gebruikt bij voorverkenningen en de moord zelf. Verder is vastgesteld dat hun telefoons op cruciale momenten in de buurt van het huis van Wiersum waren. Ook hadden ze na de moord opvallend veel geld.

  De precieze rolverdeling bij het plegen van de aanslag is niet onomstotelijk vast komen te staan. Het lijkt erop dat Moreno B. de schutter was en dat Giërmo B. de vluchtauto bestuurde. Volgens het OM waren beiden even verantwoordelijk voor de aanslag op Wiersum en de rechters gingen daarin mee.

  De twee beriepen zich op een alibi, maar dat was niet sluitend, concludeert de rechtbank.

  Ze hebben de moord samen gepleegd.

  Rechtbank Amsterdam

  Volgens de rechtbank staat vast dat er sprake was van moord met voorbedachten rade. Alternatieve scenario's die door de verdediging naar voren zijn gebracht zoals beroving, ontvoering of bedreiging werden verworpen.

  Volgens de rechter hebben de veroordeelden allebei verkenningen uitgevoerd bij het huis van Wiersum. Ze communiceerden via prepaid-telefoons die kort na elkaar actief werden en na de moord niet meer werden gebruikt.

  Ook op de ochtend van de moord hadden ze nauw contact. Dat alles bij elkaar was volgens de rechter voldoende om te kunnen spreken van een nauwe samenwerking bij een plan om Wiersum om het leven te brengen. "Ze hebben de moord samen gepleegd", zei de rechter in een toelichting op het vonnis.

  Gruwelijk

  Giërmo B. en Moreno B. zijn nu veroordeeld als de uitvoerders, maar wie opdracht heeft gegeven voor de moord op Wiersum is tijdens het proces niet duidelijk geworden. De twee zeiden de gehele zaak onschuldig te zijn en beriepen zich verder op hun zwijgrecht. Ze wisten dat Wiersum advocaat was, zo vonniste de rechter, maar of bij hen bekend was dat hij kroongetuige Nabil B. bijstond, staat niet vast.

  Giërmo B. en Moreno B. hebben beiden een fors strafblad voor geweldsmisdrijven en verboden wapenbezit, maar zijn nooit eerder veroordeeld voor een levensdelict als moord of doodslag. Dat was voor de rechter reden om het OM niet te volgen en geen levenslang op te leggen. Levenslang voor een enkele moord is in Nederland ook zeer uitzonderlijk.

  Wel noemt de rechtbank een zeer lange straf op zijn plaats vanwege het gruwelijke karakter van de moord. "Het is bijna niet te bevatten hoe het voor de vrouw van Derk Wiersum moet zijn geweest om haar man in een plas bloed te zien liggen."

  De rechter herhaalde ook de woorden van de vader van Wiersum die tijdens het proces zei: "Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapotgeschoten." De vader kreeg wegens affectieschade een vergoeding van 20.000 euro toegewezen.

  Derde verdachte

  Dat Wiersum advocaat was en daarmee een dienaar van de rechtsstaat is, is volgens de rechtbank een strafverzwarende omstandigheid. De rechter verwees naar de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. en op Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon was van de kroongetuige.

  Ook speelt in het vonnis mee dat de verdachten hebben gezwegen tijdens de zaak en dat er gezien hun strafblad gevaar op herhaling is. Verder wil de rechtbank met de hoogte van het vonnis anderen ervan weerhouden om voor geld zulke aanslagen te plegen. De straf van 30 jaar cel komt er in de praktijk op neer dat beide mannen 28 jaar vastzitten.

  Er is in de zaak nog een derde verdachte, Anouar T., een neef van Taghi. Hij zou de gestolen auto's hebben geleverd die bij de liquidatie zijn gebruikt. Zijn zaak wordt later behandeld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding