5860 keer bekeken

BEDREIGINGEN EN GOLF VAN LIQUIDATIES in Amsterdam

 • dinsdag 17 mei 2022 @ 07:53
  #138
  reactie op (#131) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: PROCES TEGEN EX-MILITAIR KORPS COMMANDOTROEPEN VERDACHT DEELNAME aan Taghi's organisatie ACHTER GESLOTEN DEUREN vanwege veiligheidsredenen....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:53

  Zaak rond opgepakte commando om veiligheidsredenen achter gesloten deuren

  Archiefbeeld van een commando bij een training voor een missie in Mali in 2014 ANP

  De zaak rond de militair van het Korps Commandotroepen die in februari werd gearresteerd zal op verzoek van de verdediging achter gesloten deuren worden behandeld. Dat werd vandaag duidelijk in de rechtbank in Arnhem, waar de militair voor het eerst terechtstond.

  Volgens de rechtbank kan een openbare behandeling van de zaak de veiligheid van de verdachte en andere medewerkers van het Korps Commandotroepen in gevaar brengen.

  Verder kan dan ook mogelijk geheime informatie over operaties en de werkwijze van de commando's worden prijsgegeven. Meer details over het onderzoek zijn daarom niet bekendgemaakt.

  Drugs- en wapenhandel

  De 43-jarige sergeant-majoor uit Rotterdam wordt verdacht van de smokkel van 260 kilo cocaïne. Ook zou de commando hebben bemiddeld bij de handel in wapens.

  Daarnaast zou hij spullen van defensie achterover hebben gedrukt en informatie over de werkwijze, wapenuitrusting en systemen van de elite-eenheden hebben gelekt.

  Staatsgeheime missies

  De verdachte militair heeft tot nu toe niets verklaard. Volgens zijn advocaat wil hij dat wel, maar mag hij dat niet omdat hij dan ook zou spreken over staatsgeheime missies.

  De verdachte zou in beeld zijn gekomen tijdens onderzoek naar een crimineel contact van Ridouan Taghi. Ook daarover werden vandaag geen nadere mededelingen gedaan. Alleen de uitspraak in de zaak zal openbaar zijn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 04 mei 2022 @ 00:26
  #137
  reactie op (#136) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg BEDREIGINGEN o.a. MEDIA: DE PERSVRIJHEID STAAT STAAT HIERDOOR ERNSTIG ONDER DRUK, NEDERLAND KELDERT DAARVOOR OP DE LIJST VAN LANDEN.... en dat komt dus NIET door b.v. de overheid (complottheorie dat zij juist...), maar JUIST DOOR DEGENEN die allerlei complottheorien als waar aannemen en het recht zich voorbehouden om daarin genoemde journaisten maar dus ook politici of zomaar anderen met een andere mening te bedreigen met de dood desnoods....    

  Zie ook vorige artikel over de aanleiding en terreur op social media door virusontkenners en complotdenkers, nepnieuwssites... Overigens zijn er ook enkele politieke partijen die voor deze ongewenste maatschappelijke situatie mede oorzaak en verantwooedelijk zijn, daarover later vandaag meer...

  Zie verder http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/  \forum/Waarschuwingen tegen/Nepnieuws oa. (!)  

  Zie o.a. Artikel 137d [Aanzetten tot haat, discriminatie of geweld] in deze dus van de 'virusontkenners' tégen allen die 'anders denken dan zij' en dat is de overgrote meerderheid van de (wereld)bevolking dan... angry 

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws, Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 06:00 • AANGEPAST GISTEREN, 12:52

  Nederland scoort relatief laag op persvrijheidsindex, veiligheid journalisten onder druk

  Politie op het Mediapark, nadat RTL Boulevard naar Hilversum was uitgeweken ANP

  Nederland scoort dit jaar minder goed wat betreft persvrijheid dan naburige landen als België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), die dit jaar via een aangepaste methodiek is opgesteld. Nederland staat op plaats 28 van in totaal 180 landen.

  Ook de Scandinavische landen en bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Costa Rica doen het beter dan Nederland op de nieuwe lijst. De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen. Onderaan staan dictaturen en autocratiën als Noord-Korea, Eritrea, Iran, China, Egypte, Cuba en Vietnam.

  Om de persvrijheid in een land te bepalen, kijken de onderzoekers naar allerlei factoren. Die zijn dit jaar onderverdeeld in vijf categorieën. Het gaat dan bijvoorbeeld om veiligheid, wetgevingskader en politiek.

  Zo wordt gekeken in hoeverre journalisten hun werk kunnen doen, zonder dat er druk op hen wordt uitgeoefend door politici. Ook onderzoekt de organisatie in hoeverre er censuur is in een land en of journalisten bijvoorbeeld veilig kunnen werken. De ranglijst wordt gemaakt op basis van een vragenlijst die aan journalisten en ook aan onder anderen juristen wordt voorgelegd.

  Eerdere ranglijsten

  Het is niet de eerste keer dat VZG de persvrijheidsindex publiceert. Voorgaande jaren scoorde Nederland beter. Zo stond Nederland drie keer op plaats twee, onder Finland. Na 2018 daalde Nederland ieder jaar structureel één plek. Vorig jaar eindigde Nederland op plaats zes.

  Dat Nederland lager staat op de nieuwe ranglijst komt mede doordat de opstellers de methodiek achter de index hebben aangepast. Bij voorgaande edities werd gekeken naar zeven categorieën. Meer gewicht wordt nu gegeven aan de categorie veiligheid van journalisten. Vooral in die categorie scoort Nederland dit jaar laag.

  Binnen het berekenen van de veiligheidsscore tellen moorden op journalisten nu ook mee, en relatief een stuk zwaarder dan ontvoeringen van journalisten of gevangenisstraffen. VZG ziet de moord op Peter R. de Vries, die de vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi, in dat verband. Dat lijkt een belangrijke verklaring voor het zakken van Nederland op de ranglijst.

  In Griekenland werd met Giorgios Karaivaz ook een journalist vermoord, met als gevolg een flinke daling op de ranglijst. Griekenland staat nu als laagste EU-land op de ranglijst.

  'Het is een sluipend proces'

  In het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 reageerde NOS-hoofdredacteur en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren Marcel Gelauff op het rapport:

  "Nederland zou zich diep moeten schamen. We zijn omlaag gekukeld in de ranglijst en er is alle reden om daarbij stil te staan. De persvrijheid staat op alle mogelijke manieren onder druk en dat is een sluipend proces. Op sociale media, op straat, in hoe journalisten bejegend en geframed worden. Ze worden uitgescholden en gedrag van journalisten wordt gecriminaliseerd door woorden als 'leugenaars' en 'oplichters' te gebruiken.

  Het lijkt gewoon te worden om zo over journalistiek te praten. Dat zien we bij reacties van het publiek op de NOS ook, waar termen als fake news gebruikt worden. Maar die verzinnen ze niet zelf, het zijn termen die door een aantal politieke partijen gebruikt worden. De politiek heeft een grote verantwoordelijkheid om de journalistiek te steunen."

  Hij is ook kritisch op het gebrek aan transparantie door de overheid: "Beleidsmakers worden afgeschermd door legers voorlichters, primeurs worden kapotgemaakt, er wordt gelogen. Dat doet iets met informatievoorziening naar het publiek."

  Het Nederlandse Free Press Unlimited ziet een duidelijk aantal voorbeelden in het afgelopen jaar waarbij de persveiligheid in het geding was. Zo werd in Gelderland een fotograaf in zijn auto omgeduwd door een shovel en kreeg een Groningse journalist een brandbom door zijn brievenbus.

  Journalistenvakbond NVJ herkent dit patroon. De vakbond stelt dat het aantal ernstige incidenten met journalisten de afgelopen twee jaar enorm is gestegen. "Het klimaat is snel achteruitgegaan", zegt Paul Teixeira, die zich bezighoudt met het thema veiligheid. Hij ziet dat er met name door de coronacrisis meer polarisatie en agressie is tegen journalisten. "De lontjes zijn korter."

  Ook VZG ziet een verband met de coronacrisis. Volgens VZG werden journalisten door demonstranten tegen de coronamaatregelen ten onrechte vereenzelvigd met de overheid, wat leidde tot aanvallen op journalisten. Dat is een verschijnsel dat in meerdere Europese landen speelde, zoals in Duitsland, Frankrijk en Italië.

  Meer risico voor vrouwen

  Vorige maand publiceerde Free Press Unlimited al een rapport waaruit bleek dat de veiligheid van journalisten in Nederland afkalft. Specifieke groepen lopen meer risico, zoals freelancers, vrouwelijke journalisten en journalisten die schrijven over de georganiseerde misdaad.

  Free Press Unlimited noemt als voorbeeld het Marengo-proces, dat draait om de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Ook het besluit van de NOS om de logo's van busjes te verwijderen, ziet Free Press Unlimited als casus waarbij de veiligheid van journalisten onder druk stond.

  VZG noemt ook enkele andere zorgelijke ontwikkelingen over persvrijheid. De overheid doet er vaak lang over om informatie vrij te geven die journalisten opvragen, of geeft foutieve of incomplete informatie. Daarnaast signaleert VZG zorgen over of de regionale journalistiek overeind blijft en over het feit dat bijna alle kranten in handen zijn van twee grote uitgeverijen: DPG en Mediahuis.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 02 mei 2022 @ 00:27
  #136
  reactie op (#128) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #128 BEDREIGINGEN o.a. MEDIA: NU WEER Özcan Akyol en Hélène Hendriks ERNSTIG BEDREIGD DOOR (SOCIAL) MEDIABERICHTGEVINGEN of anderszins, vervanging van anderen op tv... of ZEG HET MAAR, als men ergens niet mee eens is (??) DIRECT BEDREIGINGEN of tengevolge van haatberichten op social media door anderen gekenmerkt wordt? Het wordt steeds extremer maar ook krankzinniger EN NEEMT HAND OVER HAND TOE? Extra werk ook voor de politie o.a.... 

  Zie ook vorige artikel over de aanleiding en terreur op social media door virusontkenners en complotdenkers, nepnieuwssites...

  Zie verder http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/  forum/Waarschuwingen tegen/Nepnieuws oa. (!)  

  Zie o.a.  Artikel 137d [Aanzetten tot haat, discriminatie of geweld] in deze dus van de 'virusontkenners' tégen allen die 'anders denken dan zij' en dat is de overgrote meerderheid van de (wereld)bevolking dan... angry 

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws, Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •CULTUUR & MEDIA • VANDAAG, 11:42

  Özcan Akyol bedreigd, radioprogramma niet vanuit huis uitgezonden 

  Özcan Akyol als presentator van het tv-programma Sterren op het Doek in het Rijksmuseum ANP

  Programmamaker en columnist Özcan Akyol wordt ernstig bedreigd, vertelde hij gisteravond in zijn radioprogramma Onze man in Deventer. Daardoor kon dat programma niet worden uitgezonden vanuit Akyols woning in Deventer, maar verhuisde de uitzending op last van de politie naar Hilversum.

  Volgens de 38-jarige presentator zijn de bedreigingen gericht aan hem en zijn gezin.

  In het radioprogramma, dat zaterdagavond om middernacht live wordt uitgezonden, interviewt Akyol een gast vanuit zijn woonkamer. Gisteren was Koffietijd-presentator Pernille La Lau te gast. De uitzending kwam deze keer van het Mediapark, dat in de woorden van Akyol "onderhand een soort compound is, met alle bedreigingen die er zijn".

  In een toelichting aan de NOS vertelt de programmamaker dat de dreigementen vorige week vrijdag zijn binnengekomen bij het AD, waar hij een column heeft. "Zij waren geschrokken en stapten naar de politie", zegt hij.

  Geen permanente oplossing

  De recherche besloot dat de radio-uitzending van Akyol vorig weekend uit veiligheidsoverwegingen niet kon doorgaan. In plaats daarvan werd zaterdagavond een aflevering van Onze man in Deventer herhaald.

  Gisteren kon het programma volgens de politie wel live worden uitgezonden, maar dan vanuit Hilversum. Dat is geen permanente oplossing, zegt Akyol. "Het is geen optie om dit programma niet vanuit huis te maken. Dat is het hele format."

  Herkomst bedreigingen onduidelijk

  Het is niet de eerste keer dat de tv-maker uit Deventer te maken heeft met dreigementen. Twee jaar geleden kreeg een man uit Almere een taakstraf opgelegd omdat hij Akyol met de dood had bedreigd en via een anoniem Twitteraccount had gezegd dat hij diens toen 2-jarige dochter zou verkrachten.

  Uit welke hoek de huidige bedreigingen komen, is niet duidelijk. "Soms zijn het mensen met een migratieachtergrond die me een verrader noemen, soms zijn het mensen met racistische motieven", zegt Akyol daar zelf over. "Maar waar dit nu vandaan komt, kan ik niet goed herleiden."

  Volgens de programmamaker ligt er een aangifte bij de politie. De politie Oost-Nederland bevestigt desgevraagd dat er aangifte is gedaan en dat sprake is van ernstige bedreigingen. In het belang van het onderzoek en de veiligheid wil een woordvoerder geen details kwijt over de aard van de dreigementen. "We nemen dit heel serieus en het onderzoek is in volle gang."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-05-02 00:27:59
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 26 april 2022 @ 00:26
  #135
  reactie op (#134) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: OPMERKELIJKE VERKLARING NEEF en advocaat van Taghi: Hij wilde juist voorkomen dat er een gewelddadige uitbraak zou plaatsvinden??  Wel héél opmerkelijk....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 26-4-22 09.00 uur: 

  OS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:12

  Advocaat Youssef T. zegt dat hij uitbraak Taghi juist wilde voorkomen

  Rechtbanktekening van verdachte Youssef T. ANP

  Advocaat Youssef T. heeft juist geprobeerd om een mogelijk ontsnappingsplan van zijn neef en cliënt Ridouan Taghi te vertragen en voorkomen, zei hij vandaag in de rechtbank in Amsterdam. De verdachte en zijn raadslieden reageerden op de beelden die het Openbaar Ministerie anderhalve week geleden vertoonde in de rechtszaal.

  Op de beelden was te zien hoe Taghi en zijn advocaat tijdens gesprekken in de gevangenis boodschappen opschreven en de notities naar elkaar omhoog hielden. Volgens het OM bespraken ze zo een mogelijke uitbraak van Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

  Youssef T. was vandaag voor het eerst zelf bij zijn rechtszaak aanwezig. Over zijn positie als vermeende boodschapper voor Taghi zei hij: "Je wordt deelgenoot gemaakt van iets en als je er eenmaal in zit, probeer je er op een subtiele manier vanaf te komen."

  Volgens T. wilde hij niets te maken hebben met mogelijke ontsnappingsplannen van zijn neef en cliënt. "Het enige waar ik mee bezig was, was de boel deëscaleren." Dat moest naar eigen zeggen steeds "met een u-bocht". "Je bent heel voorzichtig met wat je zegt. Je probeert een beetje te rekken."

  Dat blijkt volgens zijn advocaten ook uit de dingen die hij opschreef in de EBI. Zo zou hij het feit dat er agenten op het dak van de EBI stonden hebben aangegrepen om Taghi van een ontsnapping af te houden. "Je kunt beter nog een jaar wachten", zou Youssef T. hebben aangegeven.

  Sussen

  "Hij probeerde steeds om te vertragen en te sussen", benadrukte zijn advocaat Haroon Raza vandaag. Zo ook bij een mogelijk plan om personeel van de EBI te laten gijzelen. Taghi vroeg zijn advocaat om vier namen van medewerkers door te geven aan iemand in de buitenwereld. Maar volgens Raza gaf T. die namen expres niet door omdat hij niet wilde dat er iets zou gebeuren. Op de vraag van de rechtbank of hij wel andere boodschappen heeft doorgegeven, wilde Youssef T. geen antwoord geven.

  De Extra Beveiligde Inrichting in Vught: de gevangenis waar nog nooit iemand uit is ontsnapt. Wat speelt er binnen en buiten de muren van deze gevangenis? NOS op 3 legt het uit:

  9:28 Zie video in oorspronkelijke artikel

  De gevangenis waaruit (nog) niemand ontsnapte

  Volgens Raza is het ook niet gek dat een advocaat briefjes omhoog houdt of fluistert met een cliënt. "Ik heb wekelijks zo'n soort overleg. Dan gaat het niet over uitbraakplannen en drugshandel, maar over het dossier."

  Deze manier van communiceren is volgens hem soms nodig om geheimhouding te waarborgen. Raza wees erop dat in het Marengo-proces advocaten zijn geschaduwd door de politie.

  Vrijlaten

  Youssef T. zei vandaag dat hij juist wilde stoppen als advocaat om onder de druk van zijn neef uit te komen. "Ik was bezig met solliciteren en werkte al als docent", zei hij.

  De verdediging vindt dat hij per direct vrijgelaten moet worden. Youssef T. is inmiddels geen advocaat meer en heeft een blanco strafblad. De verdediging opperde een contactverbod met Ridouan Taghi als mogelijke voorwaarde. "Graag zelfs. Hij wil hem ook niet spreken."

  De rechtbank besliste anders: Youssef T. moet voorlopig in de cel blijven.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2022-04-26 07:01:18
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 15 april 2022 @ 00:46
  #134
  reactie op (#131) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: OPMERKELIJK, OM GEEFT VRIJ HOE DE COMMUNICATIE verliep tussen Taghi en de buitenwereld. Ook in andere zaken kan en zal dit zo geschieden, een probleem voor de beveiliging en in samenspraak met de wet..??  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 12:05 • AANGEPAST GISTEREN, 15:53

  OM toont beelden uit EBI van 'doortrapte' communicatie tussen Taghi en advocaat

  ANP

  Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtszaal beelden laten zien van de geheime gesprekken tussen advocaat Youssef T. en zijn neef en cliënt Ridouan Taghi. De twee communiceerden stiekem in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, volgens het OM over een ontsnapping.

  Met een 20 minuten durende presentatie wilde het OM aantonen dat de twee "op een doortrapte manier" boodschappen doorgaven. Op de beelden was te zien hoe de twee notities maakten en naar elkaar omhoog hielden. Ook maakten ze gebaren, zoals van een pistool en schietgebaren. De advocaat hield ook regelmatig zijn iPad omhoog om berichten te laten lezen.

  De beelden van de gesprekken tussen Youssef T. en Ridouan Taghi zijn niet vrijgegeven door het OM. Hierdoor kunnen ze ook niet worden vertoond.

  In januari maakte het OM al bekend dat Taghi en zijn advocaat drie verschillende ontsnappingsscenario's bespraken. Een van die scenario's zou een aanval op de EBI zijn geweest.

  Youssef T. vond dat een groot risico, bleek vandaag uit de beelden. Op een notitie aan zijn neef schreef hij: "Ik wil me niet bemoeien maar de pro's moeten echte pro's zijn. Echte navy's, niet gasten die overval plegen. Anders beter ff wachten."

  Op de beelden was ook Ridouan Taghi te zien, die onder andere schreef dat zijn vermoedelijke bevrijders zoveel mogelijk informatie moesten verzamelen, drones hadden, moesten toeslaan als het slecht weer was en olie op de weg dienden te gooien. Youssef T. maakte hier weer foto's van met zijn iPad.

  Cliënt heeft geen zin in een showproces.

  Yassine Bouchikhi

  De politie begon vroeg in 2021 een onderzoek, omdat er toen al aanwijzingen waren over een mogelijke uitbraak. Twee zonen van Taghi zouden samen met een inmiddels aangehouden Italiaanse crimineel hebben gesproken over een aanslag op de EBI met wapens en explosieven.

  Later kwam Youssef T. in beeld als schakel tussen Taghi en de buitenwereld. Hij werd oktober vorig jaar aangehouden tijdens een van zijn vele bezoekjes aan de EBI.

  De advocaten van Youssef T. voelden zich overvallen door het filmpje van het OM. Het was vanochtend reden voor T. om in de cel te blijven en niet in de rechtszaal te verschijnen. "Cliënt heeft geen zin in een showproces", zei zijn advocaat Yassine Bouchikhi. "Het OM probeert er een trial by media van te maken."

  Zij wilden nu niet op de beelden reageren. De advocaten gaan eerst al het opgenomen materiaal bekijken, omdat volgens hen mogelijk belangrijke context verloren is gegaan. De rechtbank zei dat het netjes was geweest als het OM de beelden van tevoren had verstrekt, zodat de advocaten van Youssef T. zich er op hadden kunnen voorbereiden. Toch mocht het OM de presentatie wel laten zien.

  Verschoningsrecht

  Vandaag was de tweede zitting in de zaak tegen Youssef T., die onder andere wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM was hij volledig op de hoogte van de voorbereidingen voor een uitbraak. De advocaat heeft eerder gezegd dat hij niet uit vrije wil handelde.

  Ridouan Taghi is zelf ook verdachte in deze zaak, maar wordt vooralsnog niet vervolgd. Volgens het OM weigert hij om aan een verhoor mee te werken.

  Er wordt nog onderzocht in hoeverre Youssef T. zich kan beroepen op zijn verschoningsrecht. Dat recht houdt in dat correspondentie tussen advocaat en cliënt vertrouwelijk is. In dit geval moet bepaald worden of dat ook geldt voor Youssef T. en zijn neef, en wat het Openbaar Ministerie daarvan mag gebruiken en wat niet.

  De zaak gaat volgende week verder. Youssef T. blijft voorlopig vast zitten.

  De Extra Beveiligde Inrichting in Vught: de gevangenis waar nog nooit iemand uit is ontsnapt. Maar zulke plannen worden vermoedelijk wel gemaakt, onder andere door Ridouan Taghi, wordt gevreesd. Wat speelt er binnen en buiten de muren van deze gevangenis? NOS op 3 legt het uit:

  9:28 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  De gevangenis waaruit (nog) niemand ontsnapte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 24 maart 2022 @ 00:53
  #133

  Goedemorgen, MAN NEERGESCHOTEN IN AMSTERDAM-ZUID, KENNELIJK GERICHTE ACTIE, VEEL SCHOTEN, dader(s) ontkomen in  auto, Burgernet melding en grote zoekactie door de politie met helicopter o.a. in Amsterdam-Zuid en verder zelfs...

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:11

  Man neergeschoten in Amsterdam, buurtbewoner hoorde zo'n twintig schoten

  INTER VISUAL STUDIO

  Een man is vanavond zwaargewond geraakt bij een schietpartij in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Het slachtoffer is ter plekke gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis.

  De dader is ontkomen. Via Burgernet wordt opgeroepen uit te kijken naar een licht getinte man met zwart haar van ongeveer 25 jaar oud, gekleed in een zwart trainingspak. De omgeving wordt uitgekamd om de man op te sporen.

  Een buurtbewoner zegt tegen Het Parool dat er vanuit een auto met een automatisch geweer zo'n twintig keer werd geschoten. De buurtbewoner meldt aan de krant dat er drie mensen in de auto zaten.

  De politie roept getuigen op zich te melden.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-03-25 10:51:00
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 maart 2022 @ 00:44
  #132
  reactie op (#125) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG #125: LEGER INGEZET VOOR BEVEILIGING EN MORGEN GEBEURD DAT OOK, dan beveiligen militairen voor het eerst mede de Bunker in Amsterdam-Osdorp bij vervolg proces. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 17-03-22 09.00 uur:

  ========================================================================

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:22 • AANGEPAST GISTEREN, 19:13

  Militairen vanaf morgen voor de deur van Marengo-proces

  Het Marengo-proces wordt al jaren zwaar bewaakt door de politie ANP

  Vanaf morgen worden naast agenten ook militairen ingezet rondom de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West. Daar gaat het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten verder.

  Defensie helpt de politie met het beveiligen van de rechtbank en het gebied eromheen, een bedrijventerrein dat grenst aan de wijk Osdorp. Vorige maand werd duidelijk dat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) om hulp van het leger heeft gevraagd, omdat de beveiligingsoperatie te veel agenten kost.

  Naast de zwaarbewapende politiemensen met bivakmutsen staan vanaf morgen rond 'de Bunker' dus ook militairen, in uniform en met gezichtsbedekking. "We kunnen ons voorstellen dat mensen even schrikken, maar dat is niet nodig", verzekert trainingscoördinator José Koning van de politie. "Het gaat erom dat we genoeg handen hebben om dit hele grote proces te beveiligen."

  Militairen en politiemensen hebben de afgelopen week samen geoefend:

  1:42 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Leger helpt politie bij beveiliging Marengo-proces, maar moest wel oefenen

  De komende tijd zijn er in de Amsterdamse rechtbank veel zittingen in de Marengo-zaak. De zaak is met grote dreiging omgeven, zeker na berichten in NRC dat hoofdverdachte Taghi bezig was met een ontsnappingsplan. Morgen gaat het onder andere over Said R., volgens justitie een nauw contact van Taghi en betrokken bij meerdere moordopdrachten.

  Geen tanks

  Samenwerking tussen politie en defensie is niet nieuw. De speciale eenheden die bijvoorbeeld afgelopen week bij de gijzeling aan het Leidseplein in Amsterdam zijn ingezet, bestaan uit medewerkers van de Landelijke Eenheid (politie), de Koninklijke Marechaussee en waar nodig het Korps Mariniers (beide defensie).

  Wel is het voor het eerst dat militairen op de openbare weg beveiligingswerk doen onder leiding van de politie. Maar, verzekert Koning: "Het leger mag niet méér, er rijden geen tanks door de straten, het is echt ter ondersteuning van de politie."

  Goed geoefend

  De afgelopen week hebben militairen en politiemensen samen geoefend voor deze gedeelde bewakingstaak. Volgens majoor Roel van de Wiel van de Koninklijke Landmacht is het belangrijk om goed op elkaar ingespeeld te zijn. "We kunnen natuurlijk niet hebben dat we eerst een half uur moeten debatteren over wat te doen."

  De leden van de Bewakingseenheid van de politie en de militairen hebben vooral getraind met het aanspreken van mensen, het controleren van auto's en het alert zijn op verdachte situaties. "De politie is eraan gewend om op straat op te treden en mensen aan te spreken, maar dat is niet wat defensie dagelijks doet", zegt Koning. "Dus wij leren militairen daarmee om te gaan."

  Tenue

  Defensie assisteert tot begin juli bij de bewaking van de Bunker. De Amsterdamse burgemeester Halsema verwacht dat de inzet van de politie bij de rechtbank dankzij de militaire bijstand kan worden gehalveerd. Het idee is dat er dan weer meer agenten ingezet kunnen worden in de wijken.

  Volgens majoor Van de Wiel is defensie graag bereid de politie uit de brand te helpen. "We hebben een veelzijdige taak, van bijstand bij covidvaccinaties tot hulp bij hoogwater en nu dus ook beveiligingstaken bij de politie. Het is misschien even wennen, want ons groene tenue zie je niet zo vaak, zeker niet midden in de stad."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-03-17 08:54:36
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 11 februari 2022 @ 07:39
  #131
  reactie op (#130) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: NU EX-MILITAIR KORPS COMMANDOTROEPEN VERDACHT DEELNAME aan Taghi's organisatie.... Justitie vermoedt dat de elitemilitair zich schuldig heeft gemaakt aan wapen- en drugshandel, zo bevestigt zijn advocaat. Formeel wordt hij verdacht van de voorbereiding van import van verdovende middelen, verduistering van militaire goederen, betrokkenheid bij de handel in wapens en verboden wapenbezit.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:54 • AANGEPAST GISTEREN, 23:12

  Onderzoek naar Taghi leidt tot arrestatie van militair Korps Commandotroepen

  Oefening van commando's, de man op de foto komt niet in het artikel voor ANP

  In het onderzoek naar de organisatie rond Ridouan Taghi is een 42-jarige militair van het Korps Commandotroepen gearresteerd. Dat bevestigt de advocaat van de man, Michael Ruperti, na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om een sergeant-majoor uit Rotterdam.

  Justitie vermoedt dat de elitemilitair zich schuldig heeft gemaakt aan wapen- en drugshandel, zo bevestigt zijn advocaat. Formeel wordt hij verdacht van de voorbereiding van import van verdovende middelen, verduistering van militaire goederen, betrokkenheid bij de handel in wapens en verboden wapenbezit.

  De krant meldt daarnaast dat bij defensie en politie zorgen bestaan dat de man kennis heeft gedeeld over speciale operaties, wapens en tactieken. Onduidelijk is of de autoriteiten denken dat de militair ook een rol heeft gespeeld bij een geplande ontsnappingspoging van Taghi.

  Ernstige zaak

  Volgens Ruperti zit de militair sinds begin deze maand vast en wordt hij nog volop verhoord. Hij wil daarom inhoudelijk niet op de zaak ingaan.

  Een woordvoerder van het ministerie van Defensie spreekt van een ernstige zaak, maar wil er ook niet inhoudelijk op ingaan. De militair is geschorst gedurende het onderzoek van het Openbaar Ministerie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 21 januari 2022 @ 00:40
  #130
  reactie op (#129) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: NEEF EN ADVOCAAT TAGHI VAN ALLES OP DE HOOGTE EN WERKTE INDERDAAD MEE AAN ONSNAPPINGSPLANNEN UIT EBI VUGHT.... vervolg ook weer, meer details. WITTTE BOORDENCRIMINALITEIT PUR SANG...  

  BOVENDIEN BEVEILIGING OPGEVOERD EN OOK HET LEGER gaat meehelpen om de druk op de politie te ontlasten.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 22-01-22 08.00 uur: 

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:58 • AANGEPAST GISTEREN, 12:43

  OM: Youssef T. adviseerde Ridouan Taghi en was van alles op de hoogte

  Strenge veiligheidsmaatregelen bij de EBI bij de aankomst van een verdachte uit het Marengo-proces ANP

  Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat Youssef T. alleen maar boodschappenjongen is geweest tussen zijn neef Ridouan Taghi en diens handlangers buiten de gevangenis. Dat werd duidelijk tijdens een zitting in de rechtbank in Amsterdam. T. trad in december 2020 toe tot Taghi's advocatenteam en mocht zijn neef sinds maart vorig jaar als advocaat bezoeken.

  Youssef T. was volgens justitie perfect op de hoogte van uitbraakplannen van Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij gaf Taghi advies en heeft levens van EBI-medewerkers in gevaar gebracht. Ook zou T. zijn neef en cliënt bij witwassen en het voortzetten van drugshandel hebben geholpen. Het OM noemde T. een "onmisbare schakel" voor zijn neef Ridouan die vanuit zijn cel zijn criminele activiteiten voortzette en gewelddadige ontsnappingsplannen voorbereidde.

  Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces. Hij zit sinds zijn aanhouding in Dubai in 2019 vast in de EBI. Zijn organisatie wordt onder meer in verband gebracht met de moorden op een broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en mogelijk ook Peter R. De Vries.

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  NOS/ANP

  Tijdens die bezoeken maakte T. "op grove wijze" misbruik van zijn rol van advocaat, zei het OM. Hij zou op een "doortrapte en heel erg doordachte" manier als boodschapper tussen Taghi en de buitenwereld hebben gefunctioneerd.

  Bij de bezoeken spraken de twee op fluisterende toon met elkaar en wisselden ze berichten uit door met de hand en op een iPad geschreven berichten tegen het glas van de scheidingswand in de bezoekruimte te laten zien. Taghi kraste zijn instructies onmiddellijk weer door. Ondertussen spraken ze over andere, onschuldige zaken. T. zei eerder bij de rechter-commissaris dat hij onder druk was gezet en geen mensen in gevaar had gebracht, maar analyse van in het geheim gemaakte geluids- en video-opnames geeft volgens het OM een ander beeld.

  Zo zou T. in opdracht van Taghi de namen van vier justitiemedewerkers aan een crimineel contact van Taghi hebben doorgegeven, omdat Taghi ze wilde gijzelen of ontvoeren om vrijlating af te dwingen. Via een corrupt contact bij de Belastingdienst moest iemand de adressen van de vier achterhalen. "Ik heb alles overgenomen, letterlijk", bevestigde T. naar Taghi.

  Plan Bios

  Dit gijzelingsplan was plan C. Maar het belangrijkste was plan B: plan Bios. Dat kwam erop neer dat handlangers van Taghi in het buitenland op zoek moesten naar voormalige commando's die een uitbraak uit de EBI konden organiseren. Taghi wees T. op twee filmpjes op YouTube waarop het interieur van de EBI te zien is. "Dan zie je mijn kamer." Hij zei dat hij een tv voor het raam zou zetten om aan te geven wat zijn cel was. Een zekere Jim moest ervoor zorgen dat de camera's werden uitgeschakeld. Taghi wond zich op een zeker moment op dat het zo lang duurde. "De blauwdruk had er al lang moeten zijn." Uit de camerabeelden blijkt dat T. knikt als Taghi hem vraagt of alles goed is geregeld. "Twee op het dak, zwaar geschut."

  T. is vijf keer verhoord, maar wil niets zeggen over wat zijn rol precies is geweest. Tijdens de zitting van vandaag liet hij verstek gaan. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht. Dat komt erop neer dat hij als advocaat niets hoeft te zeggen over wat hij met zijn cliënt heeft besproken. Volgens het OM zijn de gesprekken tussen T. en Taghi op geen enkele manier over de verdediging van Taghi gegaan, maar vrijwel uitsluitend over criminele plannen en activiteiten.

  Behalve over uitbraakpogingen zou het zijn gegaan over drugshandel en witwassen. Net als bij de gesprekken over plan C en plan Bios zou T. altijd precies hebben geweten waar Taghi het over had, of het nou ging over drugsdeals, transporten of vastgoed dat gekocht moest worden. Ook wist hij volgens het OM aan wie hij de berichten moest doorgeven. Hij wist wat er speelde, gaf direct antwoord en hoefde geen vragen te stellen, zei de officier van justitie.

  Verdediging

  De advocaten van T., Haroon Raza en Yassine Bouchikhi, bestrijden dat hun cliënt ooit een naam heeft doorgeven. De vier justitiemedewerkers wier namen T. zou hebben doorgegeven, zijn volgens hen nooit in gevaar geweest. Ze verwijten het OM dat het bij het analyseren van het contact met Taghi "selectief" te werk is gegaan.

  Raza zei dat T. niet alles doorgaf en de plannen vertraagde, zodat ze niet uitgevoerd zouden worden. Ook zei hij dat T. zich schaamt voor wat hij gedaan heeft en daarom niet naar de zitting is gekomen.

  De rechtbank wees het verzoek van de advocaten om de voorlopige hechtenis van T. te schorsen af. Op 14 april volgt een nieuwe zitting. Die tijd heeft het OM nodig om nader onderzoek te doen, onder meer naar gegevensdragers die bij de arrestatie van T. in beslag zijn genomen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-01-22 09:01:19
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 14 januari 2022 @ 01:14
  #129
  reactie op (#125) herman_dad

  Goedemorgen, MARENGOPROCES VERVOLG: TAGHI WERKTE AAN ONSNAPPINGSPLANNEN UIT EBI VUGHT.... vervolg ook, meer details.   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 15-01-22 09.00 uur:

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 19:02

  'Taghi werkte aan ontsnappingsscenario's vanuit EBI'

  ANP

  Ridouan Taghi werkte aan drie verschillende scenario's om te ontsnappen uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar hij momenteel vastzit. Dat schrijft NRC op basis van dossierstukken van het onderzoek naar Taghi's neef. Die neef, advocaat Youssef T., moest daarvoor volgens de krant opdrachten doorgeven.

  Youssef T. had, totdat hij op 8 oktober werd opgepakt, gewerkt in de EBI als advocaat voor Taghi. Zo had hij vrije toegang tot Ridouan Taghi, waardoor de hoofdverdachte in het Marengo-proces volgens het Openbaar Ministerie "onbelemmerd" contact met de buitenwereld kon hebben.

  De twee communiceerden volgens de dossierstukken door middel van met de hand geschreven berichten. De advocaat zou daarvan foto's met zijn iPad hebben gemaakt. Die afbeeldingen werden dan weer doorgegeven via chat-app Signal.

  'Navy seals-manier'

  Volgens het OM bleek uit die communicatie tussen de advocaat en Taghi al dat er afspraken werden gemaakt over een uitbraakpoging. NRC schrijft dat Taghi drie scenario's in gedachten had. Twee daarvan moesten worden uitgevoerd door getrainde professionals.

  De EBI in Vught waar Taghi nu vastzit is een soort gevangenis in een gevangenis. Het wordt zo zwaar bewaakt dat er nooit iemand is ontsnapt:

  2:02 Zie video in oorspronkelijke artikel

  EBI Vught: een onneembare vesting

  "Het moet op navy seals-manier. Je denkt te makkelijk echt", zou Taghi hebben geschreven in een bericht dat de advocaat in opdracht van hem moest doorgeven.

  Mega Mindy

  De politie vermoedt dat die uitbraken, met de codenaam Bios, hadden moeten plaatsvinden bij de EBI in Vught of bij de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp, waar de Marengo-rechtszaak wordt behandeld.

  Bij de derde optie, met de codenaam Mega Mindy, zou het plan zijn geweest om personeel van de EBI te gijzelen om Taghi vrij te krijgen. Daarvoor moest informatie verzameld worden over vier medewerkers van de EBI bij de Belastingdienst.

  In november meldde NRC al dat vier medewerkers van de EBI wareondergedoken, uit angst voor gewelddadige acties door mensen rond Taghi. De krant schrijft nu dat Youssef T. in een verhoor heeft verklaard dat hun namen niet zijn doorgegeven en dat zij niet "door zijn toedoen in gevaar zijn gekomen".

  In dit artikel beschrijven we hoe Ridouan Taghi vanuit zijn cel mogelijk alsnog strafbare feiten kon plegen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2022-01-15 08:47:13
  handtekeningafbeelding