4834 keer bekeken

BEDREIGINGEN EN GOLF VAN LIQUIDATIES in Amsterdam

 • dinsdag 19 oktober 2021 @ 00:25
  #122
  reactie op (#115) herman_dad

  Goedemorgen, PROCES MOORD PETER R. de VRIES BEGONNEN: Belangrijk niet alleen voor de nabestaanden en het RECHT(S GEVOEL) maar ook juridisch en politiek omdat ook blijkt dat er fouten zijn gemaakt bij de beveiliging, 'kennis van zaken daarover NIET gedeeld' met enkele zeer bedreigden bleek vanavond bij 'Jinek' RTL4. Alhoewel De Vries extra persoonsbeveiliging weigerde zou hij er mogelijk dan wel anders over hebben gedacht?

  Leest u zelf het belangrijkste in het liveblog van NOS-Nieuws ......Komende tijd hier zeker ook weer update's zoals in veel forumartikelen hier en blijft u volgen....?!

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter (bron)

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 12 oktober 2021 @ 00:57
  #121
  reactie op (#107) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #107: MARENGOPROCES VERVOLG: 30 JAAR CEL VOOR DE MOORD OP ADVOCAAT DERK WIERSUM.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:51

  Twee keer 30 jaar cel voor moord op advocaat Derk Wiersum

  Moreno B. en Giërmo B. NOS

  De rechtbank van Amsterdam heeft de twee verdachten die terecht stonden voor de moord op advocaat Derk Wiersum veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Dat is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had tegen beide mannen, de jeugdvrienden Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam, levenslang geëist.

  Volgens de rechtbank staat vast dat de twee verantwoordelijk zijn voor de moordaanslag op Wiersum die op 18 september 2019 voor zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert met zes kogels werd doodgeschoten.

  Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

  Dna, telefoons en geld

  Het bewijs tegen het tweetal bestaat onder meer uit dna van de mannen dat is aangetroffen in gestolen auto's die zijn gebruikt bij voorverkenningen en de moord zelf. Verder is vastgesteld dat hun telefoons op cruciale momenten in de buurt van het huis van Wiersum waren. Ook hadden ze na de moord opvallend veel geld.

  De precieze rolverdeling bij het plegen van de aanslag is niet onomstotelijk vast komen te staan. Het lijkt erop dat Moreno B. de schutter was en dat Giërmo B. de vluchtauto bestuurde. Volgens het OM waren beiden even verantwoordelijk voor de aanslag op Wiersum en de rechters gingen daarin mee.

  De twee beriepen zich op een alibi, maar dat was niet sluitend, concludeert de rechtbank.

  Ze hebben de moord samen gepleegd.

  Rechtbank Amsterdam

  Volgens de rechtbank staat vast dat er sprake was van moord met voorbedachten rade. Alternatieve scenario's die door de verdediging naar voren zijn gebracht zoals beroving, ontvoering of bedreiging werden verworpen.

  Volgens de rechter hebben de veroordeelden allebei verkenningen uitgevoerd bij het huis van Wiersum. Ze communiceerden via prepaid-telefoons die kort na elkaar actief werden en na de moord niet meer werden gebruikt.

  Ook op de ochtend van de moord hadden ze nauw contact. Dat alles bij elkaar was volgens de rechter voldoende om te kunnen spreken van een nauwe samenwerking bij een plan om Wiersum om het leven te brengen. "Ze hebben de moord samen gepleegd", zei de rechter in een toelichting op het vonnis.

  Gruwelijk

  Giërmo B. en Moreno B. zijn nu veroordeeld als de uitvoerders, maar wie opdracht heeft gegeven voor de moord op Wiersum is tijdens het proces niet duidelijk geworden. De twee zeiden de gehele zaak onschuldig te zijn en beriepen zich verder op hun zwijgrecht. Ze wisten dat Wiersum advocaat was, zo vonniste de rechter, maar of bij hen bekend was dat hij kroongetuige Nabil B. bijstond, staat niet vast.

  Giërmo B. en Moreno B. hebben beiden een fors strafblad voor geweldsmisdrijven en verboden wapenbezit, maar zijn nooit eerder veroordeeld voor een levensdelict als moord of doodslag. Dat was voor de rechter reden om het OM niet te volgen en geen levenslang op te leggen. Levenslang voor een enkele moord is in Nederland ook zeer uitzonderlijk.

  Wel noemt de rechtbank een zeer lange straf op zijn plaats vanwege het gruwelijke karakter van de moord. "Het is bijna niet te bevatten hoe het voor de vrouw van Derk Wiersum moet zijn geweest om haar man in een plas bloed te zien liggen."

  De rechter herhaalde ook de woorden van de vader van Wiersum die tijdens het proces zei: "Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapotgeschoten." De vader kreeg wegens affectieschade een vergoeding van 20.000 euro toegewezen.

  Derde verdachte

  Dat Wiersum advocaat was en daarmee een dienaar van de rechtsstaat is, is volgens de rechtbank een strafverzwarende omstandigheid. De rechter verwees naar de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. en op Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon was van de kroongetuige.

  Ook speelt in het vonnis mee dat de verdachten hebben gezwegen tijdens de zaak en dat er gezien hun strafblad gevaar op herhaling is. Verder wil de rechtbank met de hoogte van het vonnis anderen ervan weerhouden om voor geld zulke aanslagen te plegen. De straf van 30 jaar cel komt er in de praktijk op neer dat beide mannen 28 jaar vastzitten.

  Er is in de zaak nog een derde verdachte, Anouar T., een neef van Taghi. Hij zou de gestolen auto's hebben geleverd die bij de liquidatie zijn gebruikt. Zijn zaak wordt later behandeld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 09 oktober 2021 @ 00:48
  #120
  reactie op (#119) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: 23-9: ADVOCAAT TAGHI, N E E F VAN HEM GEARRESTEERD IN EBI, terwijl op bezoek daar, VERDACHT OOK VAN CONTACTPERSOON TUSSEN hem en de buitenwereld, bovendien  verdacht van voorbereiden ZEER GEWELDDADIGE BEVRIJDINGSPOGING, want dat kan niet anders dan met grof geweld en gelukkig op tijd ontdekt want dat had vrijwel zeker MEERDERE DODEN EN GEWONDEN met zich meegebracht, zowel dan voor de 'bevrijders' als ook POLITIEMENSEN, en/of andere toevalilig aanwezigen dan....    

   >>>>> Peter R. de Vries gememoreerd in 'meest verziekte en vergiftigde proces ooit'

  Zie clubs http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of  http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 12-10-21: 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:13 • AANGEPAST GISTEREN, 19:57

  Advocaat aangehouden, neef van Ridouan Taghi, mogelijk uitbraak gepland

  NOS/JAN HESS

  De politie heeft een 38-jarige advocaat uit Utrecht aangehouden op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie. De man, Youssef T., is een neef van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, en had, omdat hij advocaat is, vrij toegang tot zijn neef.

  In de communicatie tussen de advocaat en Taghi komt volgens het Openbaar Ministerie naar voren dat Taghi vanuit zijn cel vermoedelijk doorging met handel in verdovende middelen. "We zien ook dat er een afspraak werd gemaakt om eventueel een uitbraakpoging, dan wel een bevrijdingspoging te doen", zegt hoofdofficier van justitie Lucas van het Landelijk Parket tegen de NOS. "Maar het onderzoek is nog in volle gang."

  Via de advocaat zou Taghi "onbelemmerd" contact met de buitenwereld hebben gehad. Het OM ziet de advocaat als de "boodschapper" van Taghi. Er zijn in de onderschepte communicatie geen aanwijzingen gevonden dat de twee met liquidaties bezig waren.

  Boodschapper

  Er zijn wel aanwijzingen dat Taghi op zoek was naar adresgegevens van personeel van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi vastzit. De advocaat is daar ook aangehouden. "Met het onderscheppen van de boodschapper van T. is naar verwachting een einde gemaakt aan deze vrije communicatie vanuit gevangenschap", schrijft het OM.

  Na de aanhouding zijn het kantoor en de woning van de advocaat doorzocht. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van Taghi in Vught is doorzocht. Of daar iets in beslag is genomen, zegt het OM niet.

  Bijzondere opsporingsbevoegdheden

  De advocaat had sinds maart toegang tot Taghi. Die bezoeken duurden vaak urenlang, schrijft het OM. Het OM kon hem de toegang niet weigeren, omdat de neef advocaat is. In beginsel mag een verdachte een onbeperkt aantal advocaten op bezoek krijgen en de penitentiaire beginselenwet geeft een advocaat recht op toegang tot zijn cliënt.

  De wet maakt geen uitzondering voor familieleden van gedetineerden. Omdat de relatie tussen een advocaat en zijn cliënt vertrouwelijk is, mocht de politie ook niet meeluisteren of meekijken bij deze gesprekken.

  Afgelopen zomer ontstond de verdenking dat de neef zijn positie als advocaat misbruikte. De politie was ervan overtuigd dat Taghi contact met de buitenwereld onderhield en daarom mochten vanaf eind augustus bijzondere opsporingsbevoegdheden worden ingezet.

  Papiertjes omhoog

  Het OM luisterde de advocaat, die nu officieel als verdachte was aangemerkt, af. Binnen de EBI werd met afluisterapparatuur gewerkt en ook met camera's om bewijs te verzamelen.

  Taghi en de advocaat hielden daar wel rekening mee. Bij hun ontmoetingen in de EBI waren ze door een glaswand gescheiden. Terwijl ze met elkaar spraken, onder andere over krantenartikelen, wisselden ze boodschappen uit door papiertjes met tekst omhoog te houden.

  Bij het maken van aantekeningen bedekten ze die steeds met hun hand, om eventuele meelezers te slim af te zijn. Na afloop werden de boodschappen doorgekrast.

  Doorn in het oog

  Demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming zegt dat geprobeerd is om deze advocaat bij Taghi weg te houden. Als het vermoeden bestaat dat een advocaat misbruik maakt van zijn privileges, moet justitie dat door de deken van de Nederlandse orde van advocaten laten onderzoeken.

  Eind 2020 heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen om zo'n onderzoek gevraagd. Dat was in maart klaar. "Maar er was volgens de deken onvoldoende grond om hem te weren", zegt Dekker. "Er waren geen concrete aanwijzingen, maar het was ons een doorn in het oog."

  Meekijken tussen het contact tussen een cliënt en een advocaat kan pas als er sprake is van een concrete verdenking. Die verdenking ontstond dus afgelopen zomer en toen zijn speciale opsporingsmethoden ingezet om de verdenking aan te tonen, zegt Dekker. Volgens hem wordt de advocaat verdacht van betrokkenheid bij witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en het voorbereiden van een gewelddadige uitbraak.

  Weski

  Taghi heeft meerdere advocaten. In de media is steeds advocaat Inez Weski te zien. Zij zegt overvallen te zijn door het nieuws. Ze kreeg het via een persbericht van het OM te horen. Ze wil inhoudelijk niet reageren.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-10-12 09:45:54
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 23 september 2021 @ 10:19
  #119
  reactie op (#118) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: 23-9: ADVOCAAT WIL DAT ZAAK VAN TAGHI ZELF WORDT AFGESCHEIDEN van het overige gedeelte van het 'Marengoproces'?? Zo uitzonderlijk in juridisch opzicht is dit al maar of ook te verwezelijken in juridische zin dan???   

  Het Openbaar Ministerie gaat nadenken over het verzoek. Waarschijnlijk komt het OM dan op de volgende zittingsdag, 13 oktober, met een standpunt hierover. Het is uiteindelijk aan de rechtbank om over afsplitsing te beslissen.

   >>>>> Peter R. de Vries gememoreerd in 'meest verziekte en vergiftigde proces ooit'

  Zie clubs http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of  http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:25 • AANGEPAST GISTEREN, 16:58

  Taghi wil eigen proces, apart van andere Marengo-verdachten

  Beveiliging bij het gerechtsgebouw in Amsterdam Osdorp ANP

  De hoofdverdachte in het Marengo-proces, Ridouan Taghi, wil dat zijn zaak wordt losgekoppeld van die van de zestien medeverdachten. Dat verzoek deed zijn advocaat Inez Weski vandaag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

  Weski zei dat het verzoek "nadrukkelijk" afkomstig was van haar cliënt en dat het in het belang is van de rust van het proces. Volgens de raadsvrouw is er in de zaak "disproportioneel" veel aandacht voor Taghi. Zelf is hij niet bij het proces aanwezig.

  "Als de zaak van Taghi wordt afgesplitst, kunnen we in het huidige proces terugkeren tot de kern en krijgen de medeverdachten en hun belangen voldoende aandacht", voegde ze eraan toe.

  Het Openbaar Ministerie gaat nadenken over het verzoek. Waarschijnlijk komt het OM dan op de volgende zittingsdag, 13 oktober, met een standpunt hierover. Het is uiteindelijk aan de rechtbank om over afsplitsing te beslissen.

  NOS op 3 legt je in de video hieronder uit waar het Marengo-proces over gaat:

  8:39 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

  In de Marengo-zaak staan in totaal zeventien verdachten terecht. Onder hen is kroongetuige Nabil B., die vorige week nog in het nieuws kwam toen bekend werd dat hij veel geld wilde hebben voor het verraden van zijn medeverdachten.

  Vanmiddag wordt Nabil B. ondervraagd. Die ondervraging verloopt moeizaam omdat de kroongetuige op sommige vragen pertinent geen antwoord wil geven en op andere momenten geïrriteerd reageert.

  Vandaag werd bekend dat afgelopen weekend op Curaçao Gregory F. is aangehouden, op verzoek van Nederland. De 49-jarige F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 september 2021 @ 01:03
  #118
  reactie op (#117) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: 21-9: PRAATSESSIE TUSSEN ALLE PARTIJEN, DE SFEER IS GEHEEL VERZIEKT EN WANTROUWEND en voordat het proces verder gaat .... Kunnen en moeten we ons niet afvragen wie er al 'gewonnen' heeft? Namelijk DEGENEN DIE TERECHT STAAN... Een informele praatsessie in de Amsterdamse rechtbank moest vanochtend de rechters, officieren van justitie en advocaten dichter bij elkaar brengen in het proces tegen de groep rond Ridouan Taghi. De onderlinge verhoudingen zijn al lange tijd gespannen en bereikten vorige week een dieptepunt.

   >>>>> Peter R. de Vries gememoreerd in 'meest verziekte en vergiftigde proces ooit'

  Zie clubs http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of  http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 12:08

  Praatsessie in Taghi-zaak om sfeer tussen betrokken partijen te verbeteren

  Inez Weski ANP

  Een informele praatsessie in de Amsterdamse rechtbank moest vanochtend de rechters, officieren van justitie en advocaten dichter bij elkaar brengen in het proces tegen de groep rond Ridouan Taghi. De onderlinge verhoudingen zijn al lange tijd gespannen en bereikten vorige week een dieptepunt.

  Of het ook is gelukt de sfeer tussen de procespartijen te verbeteren, is afwachten. Advocaten in het Marengo-proces wilden er na afloop van de bijeenkomst weinig over kwijt. "We zullen zien", zei een van hen.

  In het Marengo-proces zijn er regelmatig aanvaringen tussen de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de verdediging. Vorig jaar voelden advocaten zich besmeurd door het OM, dat openbaar maakte dat advocaten informatie gelekt zouden hebben naar verdachten. Vorige week beschuldigde het OM de verdediging opnieuw van lekken, tot irritatie van advocaten.

  NOS op 3 legt je in de video hieronder uit waar het Marengo-proces over gaat:

  8:39 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

  Ook tussen de verdediging en de rechtbank loopt het allesbehalve soepel. Twee keer eerder vroegen advocaten om rechters te vervangen, omdat die volgens hen de schijn van vooringenomenheid hadden gewekt. Vorige week liep het opnieuw uit de hand, toen er grote onvrede ontstond over de afhandeling van een derde verzoek om nieuwe rechters.

  Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghiwraakte de rechtbank omdat zij geen presentatie mocht geven over berichten die kroongetuige Nabil B. stiekem had verstuurd vanuit de gevangenis. Zij wilde naar aanleiding van die berichten om nader onderzoek vragen.

  Tot verbazing van advocaten kwam er geen zitting van de wrakingskamer, die oordeelt of de rechters mogen blijven of niet. De kamer wees het verzoek van de raadslieden om formele redenen af, zonder hun bezwaren aangehoord te hebben. Dat wekte wederom wrevel bij de verdediging. Vandaag krijgt Weski alsnog de gelegenheid haar verzoeken te doen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 16 september 2021 @ 07:51
  #117
  reactie op (#116) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: 16-9: WRAKINGSVERZOEK DOOR VERDEDIGING NABIL B. AFGEWEZEN DOOR.... DE RECHTBANK Z E L F (?!) Er werd geeneens een z.g. 'wrakingskamer' samengesteld (andere rechters) die op korte termijn onafhankelijkissbeslissen 'verzoek terecht of niet' omdat de RECHTBANK dit mogelijk met de wrakingskamer (collega rechters) vooraf al had bepaald.... Dit lijkt geen 'gewone' juridische dwaling te zijn maar eerder een 'verkrachting van het RECHT, de rechtspraak'?    >>>>> Peter R. de Vries gememoreerd in 'meest verziekte en vergiftigde proces ooit'

  Zie clubs http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of  http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:54 • AANGEPAST GISTEREN, 15:12

  Rechtbank wijst wrakingsverzoek van Inez Weski in zaak-Taghi af

   Inez Weski ANP

  De wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam heeft het wrakingsverzoek van advocaat Inez Weski in het proces tegen de groep rond haar cliënt Ridouan Taghi afgewezen. Weski wilde nieuwe rechters omdat de huidige rechtbank de verdediging zou benadelen.

  De uitspraak betekent dat de zaak-Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, kan doorgaan. In deze zaak worden hij en zestien anderen verdacht van deelname aan een criminele organisatie, betrokkenheid bij zes moorden, vier pogingen tot moord en van het voorbereiden van liquidaties.

  Weski, die naast Taghi ook twee vermoede handlangers verdedigt, kwam gisteren met het wrakingsverzoek. Weski wilde een presentatie geven over berichten die kroongetuige Nabil B. vanuit de gevangenis verstuurde. Omdat in de appjes ook namen van familieleden van B. staan en hun veiligheid en privacy volgens de rechter in het geding komt, mocht Weski haar presentatie alleen achter gesloten deuren houden.

  Partijdigheid

  Daar was Weski het niet mee eens. Zij wilde de berichten in de openbaarheid kunnen citeren, als onderbouwing voor bepaalde verzoeken aan de rechtbank. De beslissing van de rechtbank betekent volgens Weski dat zij wordt belemmerd. Volgens de raadsvrouw is er hiermee door de rechters de schijn van vooringenomenheid en partijdigheid gewekt.

  Er is geen zitting van de wrakingskamer geweest, omdat die dat niet nodig vond. Dit leidde tot woedde van Weski en andere advocaten. "Dit is werkelijk ongelooflijk allemaal. (...) Een kennelijk hermetisch gesloten deur voor de verdediging. Men wordt volledig genegeerd." Ze beraadt zich nog op verdere stappen.

  Het is al het derde wrakingsverzoek in de zaak-Marengo. Alle verzoeken werden tot nu toe afgewezen. Als het verzoek was gehonoreerd, had dat lang oponthoud kunnen betekenen in de zaak. Er moeten dan nieuwe rechters worden aangesteld die zich moeten inlezen in het omvangrijke dossier.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-09-16 07:54:49
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 september 2021 @ 09:30
  #116
  reactie op (#107) herman_dad

  GoedemorgenMARENGOPROCES VERVOLG: 14-9: KROONGETUIGE NABIL B. wilde TE VEEL van het OM in ruil voor de getuigenis? 

  LAATSTE NIEUWS OVER MARENGOPROCES dd 8-7-21: 2 hoofdverdachten in buitenland aangehouden en worden UITGELEVERD aan Nederland en zie ook bovenstaand uiteraard de aanslag op Peter R. de Vries, artikel, vrijwel zeker ook aan groep Taghi te linken(??) Zie alle voorgaande artikelen hierover en aanslagen broer kroongetuige Nabil B. en diens advocaat Derk Wiersum en nu die op 'vertrouwenspersoon De Vries' voor Nabil B.    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:47 • AANGEPAST VANDAAG, 08:44

  'Kroongetuige Nabil B. wilde maximale halen uit deal met OM'

  Beveiliging bij een eerdere zitting in de rechtbank in Amsterdam-Osdorp ANP

  Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi, wilde financieel het maximale uit de deal halen die hij met het Openbaar Ministerie (OM) heeft gemaakt. Dat schrijft het AD dat appjes kon lezen die B. tussen september 2017 en februari 2018 met een broer, een zus, zijn vriendin en een medegevangene uitwisselde.

  B. was volgens het OM betrokken bij een vergismoord begin 2017 in de Utrechtse wijk Overvecht. De veronderstelde criminele bende van Taghi zou de opdrachtgever zijn geweest. B. werd al snel opgepakt en besloot om een deal met het OM te sluiten; in ruil voor strafvermindering en beveiliging door de overheid legde hij belastende verklaringen af over Taghi en andere bendeleden.

  No way helemaal uitzuigen. Tot de laatste cent.

  Nabil B. in een appje (AD)

  Daar mocht het van hem niet bij blijven, zo blijkt uit het AD. Aan een van zijn zussen appte hij wat er op het spel stond: geld, huizen en auto's. En aan zijn vriendin appte hij dat hij financieel het maximale uit de deal wilde halen: "Dit gaat de grootste zaak ooit worden qua liquidaties. Mogen we dan ook het maximale eruit halen? Ja eerst 62828 jaar gaan discussiëren etc. zodat iedereen hoofdpijn heeft. Wegtrappen en klaar? No way helemaal uitzuigen. Tot de laatste cent".

  In de zomer van 2017 verzwakte zijn onderhandelingspositie. Justitie had dat voorjaar miljoenen gekraakte berichten van criminelen in handen gekregen. Die stonden op servers in Canada. "Had ze waar ik wou. Tot die server. Die heeft mij schaakmat gezet", appt B. Hij begreep dat hij snel tot een akkoord moest komen.

  Wraak

  Omdat zijn naam bekend ging worden, maakte zijn familie zich zorgen over wraakacties van Taghi en handlangers. B. stelde zijn zus gerust: "Ik ben prio, niet jullie. Mij willen ze." Uit de berichten blijkt ook dat hij ruzie kreeg met zijn broers, omdat ze op zijn geld uit zouden zijn. "We hebben kanker honden in de familie. Is echt een feit."

  In maart 2018 maakt het OM het bestaan van de kroongetuige bekend. Zes dagen later wordt een broer van B. in Amsterdam-Noord geliquideerd, volgens het OM in opdracht van de bende van Taghi. Deze broer, vader van twee kleine kinderen, had niets met de criminele activiteiten van B. te maken.

  B. heeft in de rechtszaal gezegd dat hij het OM heeft gesmeekt om niet bekend te maken dat hij kroongetuige is. Uit de berichten in het AD blijkt dat hij ruim van tevoren wist dat het OM dit bekend zou maken en dat hij daar met zijn familie over sprak.

  De kroongetuige heeft in mei de overeenkomst met het OM opgezegd. Hij kwam niet opdagen bij een zitting in het liquidatieproces. De reden voor het opschorten van de samenwerking is dat het OM niet in staat is de veiligheid van het gezin van B. te waarborgen, zo schreven zijn advocaten. Inmiddels heeft de kroongetuige aangegeven dat hij weer meewerkt. De zaak gaat vandaag verder in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.

  Mogelijk komen de nu opgedoken berichten van de kroongetuige daar ook ter sprake. In hoeverre ze van betekenis zijn voor de zaak valt volgens strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff in het AD nog te bezien. "Ondanks alles kan deze kroongetuige nog steeds een betrouwbare verklaring hebben afgelegd over zijn medeverdachten."

  NOS op 3 legt het Marengo-proces uit:

  8:39 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

  De advocaat van B. probeerde publicatie van het AD-artikel met een kort geding te voorkomen. Volgens advocaat Schouten is het artikel "tendentieus, vals en onjuist" en de onderbouwing "suggestief".

  De eis werd door de rechtbank in Amsterdam gisteren afgewezen. De rechter stelde dat een publicatieverbod een zeer zwaar middel is en dat "het belang van de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan het belang van het beschermen van de eer en goede naam van de eisers".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-09-14 09:42:01
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 20 augustus 2021 @ 00:54
  #115
  reactie op (#114) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: POLITIE KREEG WEEK VOOR AANSLAG Peter R. de Vries TIP GETUIGE dat hij door verdacht persoon werd gevolgd? In de garage waar hij zijn auto had geplaatst, ook justitie en HIJZELF waren op de hoogte maar hij wilde zijn vrijheid behouden...??? 

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 01-09-21: Dochter Peter R. de Vries zet als voorzitter de Stichting voort die hij kort voor overlijden nog oprichtte t.a.v. Tanja Groen en ook andere zaken, later. 

  UPDATE 24-8-21: 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:51

  Politie kreeg tip over verdacht persoon die Peter R. de Vries volgde

  NOS

  Een medewerker van de Amsterdamse parkeergarage waar Peter R. de Vries zijn auto altijd zette voor de opnames van RTL Boulevard zag daar een week voordat de misdaadverslaggever werd doodgeschoten een verdacht persoon. Hij stelde de beveiliging van het tv-programma op de hoogte en die meldde het bij de politie. Onduidelijk is wat er vervolgens met zijn melding is gebeurd, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Bronnen hebben details van het verhaal bevestigd aaNRC.

  De parkeergaragemedewerker vertelde aan journalisten van Der Spiegel dat hij na de arrestatie van de twee verdachten de Pool Kamil E. herkende als de man die zich een week eerder verdacht gedroeg in de parkeergarage. E. wordt door de politie gezien als de man die na de moordaanslag de auto bestuurde waarmee hij en de vermoedelijke schutter Delano G. zijn gevlucht.

  'Verdacht persoon hield De Vries in de gaten'

  Vanuit zijn kantoor zou de medewerker hebben gezien hoe Peter R. de Vries in de gaten werd gehouden door E. De Pool rookte een sigaret en vertrok vervolgens. De medewerker van de garage belde beveiligers van RTL Boulevard waarop zij contact opnamen met de politie-eenheden Midden-Nederland en Amsterdam.

  Dat bericht kwam ook terecht bij De Vries, zeggen bronnen tegen het Duitse tijdschrift. De Vries wilde zelf geen permanente beveiliging. Maar dat betekende volgens de advocaten van Nabil B., met wie De Vries samenwerkte, niet dat de Staat helemaal niets had moeten doen, zeiden zij eerder.

  Of de tip uiteindelijk heeft geleid tot extra beveiligingsmaatregelen rond de misdaadverslaggever, wil de politie niet zeggen. Wel zegt een woordvoerder dat in het onderzoek naar de twee verdachten van de moord ook wordt gekeken naar de beveiliging van De Vries.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-09-01 08:25:52
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 06 augustus 2021 @ 00:38
  #114
  reactie op (#113) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: ER KOMT EEN 'ONAFHANKELIJK' ONDERZOEK  NAAR DE BEVEILIGING EN DOOD VAN PETER R. de Vries en ook anderen die het leven lieten daarbij. En de toekomstige beveiliging van anderen nog eventueel. De OVERHEID HEEFT GEFAALD HIERIN en de commissie die daar nu voor is samengesteld bestaat uit: DRIE  O N A F H A N K E L I J K E  TOPAMBTENAREN, destijds (mede) verantwoordelijk voor de omstandigheden waaronder dit alles kan en kon GEBEUREN? We gaan uit van de ambtelijke integerheid van allen, MAAR TOCH 'DE SLAGER WEER DIE HET EIGEN VLEES KEURT'... de 'mogelijke schijn van' al tegenhebbend. Volgens de advocaten bestaat er een zeer grote kans dat fouten worden afgedekt zodat verantwoordelijken vrijuit gaan:

  De advocaten van de kroongetuige Nabil B. nu willen dat er een andere ECHT ONVERDACHTE ondezoekscommissie komt en hebben al gehoord dat er NIETS wordt veranderd daarin....

  Maar hopen nu toch dat de Kamer deze minister TERUGFLUIT....dit nu aangekaart te hebben en ook in de media (vanavond bij Humberto, RTL4 o.a.) Een maatschappelijke BLUNDER en mogelijke juridische dwaling daarbij in de dop alwéér van de POLITIEK tot nu toe dan, de Kamer afwachtend nog...) 

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:15 • AANGEPAST VANDAAG, 18:27

  Advocaten Schouten en De Jong: 'Beveiliging rond kroongetuigen niet op orde'

  Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong ANP

  Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben forse kritiek geuit op de beveiliging van de betrokken personen bij het Marengo-proces rond Ridouan Taghi. De advocaten van kroongetuige Nabil B. zeiden zich in een ingelaste persconferentie zorgen te maken over de veiligheid van de betrokkenen.

  De advocaten pleitten voor een breed onafhankelijk onderzoek naar de beveiliging rondom kroongetuigen. "Om de overheid ervan te doordringen dat als men kroongetuigen wil inzetten iedereen rondom die persoon, van familie tot advocaten en andere betrokkenen, beveiligd moet worden", zo zei De Jong. "We zijn nu tot de conclusie gekomen dat Nederland daartoe niet in staat is."

  Volgens de advocaten bestaat er een zeer grote kans dat fouten worden afgedekt zodat verantwoordelijken vrijuit gaan:

  1:16  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Advocaat Schouten over onderzoekscommissie: 'Grote kans dat fouten worden afgedekt'

  De Jong sprak over "het nieuwe normaal" in de samenleving. Daarmee doelde hij op het feit dat er betere beveiliging moet komen bij processen met kroongetuigen. "Daar moeten we mee dealen als samenleving. Als dat niet lukt, moeten we niet meer werken met kroongetuigen."

  De advocaten blijven erbij dat ze de voormalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra niet geschikt vinden om het onderzoek naar de beveiliging rondom Peter R. de Vries te leiden. Zij achten hem niet onafhankelijk genoeg, zeiden ze in de persconferentie.

  Reactie ministerie

  In een schriftelijke reactie stelt het ministerie dat de commissie-Joustra het onderzoek onafhankelijk en kritisch zal verrichten. "De heer Joustra heeft ruime ervaring met het doen van onafhankelijke onderzoeken en beschikt over de juiste kennis en expertise", zo stelt het ministerie.

  "De rol die de NCTV en ook het Openbaar Ministerie heeft gespeeld, heeft desastreuze gevolgen gehad. Sowieso bij de moord op De Vries, maar mogelijk ook bij de moord op de broer en advocaat van de kroongetuige", zo zegt Schouten.

  De twee riepen op tot een breder onafhankelijk onderzoek naar de dood van De Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. De advocaten stellen een hoofdonderzoeker voor die geen banden heeft met de staat, de advocaten en met mensen rondom het Marengo-proces. Er werd geen naam genoemd.

  Advocaat Schouten: 'Peter R. de Vries voerde gesprekken over persoonsbeveiliging':

  1:59  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Advocaat Schouten: 'Peter R de Vries voerde gesprekken over persoonsbeveiliging'

  Volgens Schouten is er rond de beveiliging van De Vries een aantal zaken niet goed gegaan. "De dreigingsinschatting is niet juist geweest", zegt hij. "Ook is er onvoldoende gecommuniceerd tussen de overheidsinstellingen. Dat denken wij en dat moet volgens ons uit het onderzoek komen."

  De advocaten stellen dat het klopt de Peter R. de Vries geen persoonsbeveiliging wenste. Hij was volgens de twee echter wel in gesprek met justitie over een vorm van beveiliging die beter bij hem zou passen. In een tekstbericht van het ministerie aan de advocaten van afgelopen maart zou staan dat de dreiging rond De Vries niet was toegenomen.

  NOS op 3 legt je in de video hieronder uit waar het Marengo-proces over gaat:

  8:39  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

  De persconferentie werd ingelast na een gesprek met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens de twee advocaten kwamen de twee partijen niet tot elkaar over hoe het onderzoek moet worden gedaan.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 31 juli 2021 @ 00:52
  #113
  reactie op (#112) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: MINISTER GRAPPERHAUS, JUSTITIE WIL SNEL PRATEN OVER DE BEVEILIGING VAN Peter R. de Vries en de advocaten inzake, en die beveiliging die er dus niet was. Er zal nog veel POLITIEK EN JUSTITIEEL over gesproken (gaan) worden, en VRAGEN.... maar hij wilde het zelf niet en niemand kan gedwongen worden daarin? En dat nu zal ook een cruciale POLITIEKE vraag worden. 

  AANVULLING dd 30-7-21: OP 31 augustus a.s. is er een: 

  Stille tocht voor Tanja Groen op dag van verdwijning, ode aan inzet Peter R. De Vries

   GISTEREN, 21:51 IN REGIONAAL NIEUWS 

  De stille tocht zal in het teken staan van de verdwijning van Groen en is ook bedoeld als ode aan de jarenlange inzet van Peter R. de Vries voor de verdwijningszaak.

   

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 16:52

  Grapperhaus wil snel met advocaten kroongetuige praten over beveiliging Peter R. De Vries

  Demissionair minister Grapperhaus ANP

  Justitie wil met de advocaten van kroongetuige Nabil B. om tafel om te praten over het onderzoek naar de beveiliging van de vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat schrijft demissionair minister Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Het gesprek zou op korte termijn moeten plaatsvinden. De Vries trad op als vertrouwensman van Nabil B.

  De advocaten van B., Peter Schouten en Onno de Jong, hebben weinig vertrouwen in het onderzoek, dat wordt geleid door topambtenaar Tjibbe Joustra. Die was eerder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, de voorloper van de huidige NCTV.

  Schouten en De Jong twijfelen daarom aan de onafhankelijkheid van dat onderzoek. "De slager keurt zijn eigen vlees", zei Schouten deze week in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.

  Onschuldige broer

  Maandag stelde de SP al Kamervragen aan Grapperhaus over de beveiliging van De Vries. Hoog tijd, aldus advocaat Schouten. Voordat Peter R. de Vries werd doodgeschoten zijn ook B.'s broer Redouan en zijn advocaat Derk Wiersum vermoord.

  Nabil B. is kroongetuige in het zogenoemde Marengoproces tegen Ridouan Taghi en andere verdachten. "Ze hebben bij de NCTV en het Openbaar Ministerie het eerste stoplicht gemist, de onschuldige broer Redouan. Ze hebben het tweede stoplicht gemist, advocaat Derk Wiersum. En nu hebben ze het derde stoplicht gemist. Daar moet onderzoek naar komen", aldus Schouten.

  De advocaten van Nabil B. werkten samen met Peter R. de Vries en leverden al eens kritiek op het gebrek aan beveiliging van De Vries in het televisieprogramma Op1. De Vries wilde zelf geen permanente beveiliging, maar dat betekent niet dat de Staat helemaal niets had moeten doen, zeiden zij toen.

  Wie wist wat, wanneer

  Grapperhaus schrijft aan de Kamer de vraag om een onafhankelijk onderzoek te begrijpen en ziet dat met de aanstelling van Joustra juist gewaarborgd. Hij heeft Joustra gevraagd vanwege zijn ervaring met onafhankelijke onderzoeken, waaronder dat naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17. Ook was Joustra voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Grapperhaus ziet Joustra's kennis en ervaring als zeer relevant.

  Grapperhaus schrijft dat de commissie verder zal bestaan uit twee andere mensen: hoogleraar Meurs van de Erasmus Universiteit en oud-procureur-generaal Van Wijk. Volgende week hoopt hij de definitieve samenstelling van de commissie bekend te kunnen maken.

  Doel van het onderzoek is om te achterhalen welke informatie over de beveiliging van De Vries op welk moment bij welke (overheids-)partij bekend was en in hoeverre er iets met die informatie is gedaan. In september zouden alle feiten rond de bewaking van de doodgeschoten misdaadjournalist boven tafel moeten zijn, aldus de demissionaire minister.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding