6374 keer bekeken

BEDREIGINGEN EN GOLF VAN LIQUIDATIES in Amsterdam

 • zondag 26 januari 2020 @ 00:19
  #53
  reactie op (#39) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #39: BRANDWEERMAN DIE OPNAME MAAKTE VAN LIQUIDATIE BERISPT. De beelden, van deze moord bij een brandweerkazerne, werden verspreid via o.a. social media. De hulpverleningsdiensten klagen zélf steen en been over 'burgers' die opnamen maken van ongevallen en doden o.a. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Hulpdiensten bij de brandweerkazerne waar Kelvin Maynard werd gereanimeerd INTER VISUAL STUDIO

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 12:14

  Berisping voor brandweerman die reanimatie filmde en verspreidde

  De Amsterdamse brandweer heeft vorig jaar een brandweerman schriftelijk berispt voor het maken van foto's van de reanimatie van voormalig profvoetballer Kelvin Maynard. Zeven anderen, die er ook bij betrokken waren, zijn niet bestraft. Wel moeten ze met z'n allen langs gaan op basisscholen en vertellen wat de negatieve gevolgen zijn van het filmen en verspreiden van incidenten.

  Dat meldt AT5 op basis van interne documenten die de Amsterdamse brandweer heeft vrijgegeven, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

  Onder vuur genomen

  Op 18 september was Maynard in zijn auto vanaf een scooter onder vuur genomen in Amsterdam-Zuidoost. Hij verloor de macht over het stuur en reed met zijn auto een brandweerkazerne binnen.

  Toen de hulpdiensten probeerden Maynard te reanimeren, werd dat door brandweermensen gefotografeerd.

  Foto's kwamen onder meer terecht op internet, tot ongenoegen van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

  Eind oktober liet hij de Tweede Kamer weten dat een extern recherchebureau de zaak onderzocht, en dat maatregelen zouden volgen. Vrijwel tegelijkertijd stelde de Amsterdamse brandweercommandant Van Lieshout dat hij ontslag van de fotograferende brandweermensen een disproportionele maatregel zou vinden.

  Feiten verzwegen

  Uit de interne documenten blijkt dat de brandweerman die de foto's maakte, tegenover de leiding had verzwegen dat hij de foto's had gemaakt en verspreid. Hij hield ook zijn mond toen de foto's op het internet en in het nieuws kwamen. Toen duidelijk werd dat hij erachter zat, verwijderde hij ze van zijn telefoon.

  De korpsleiding vindt het opleggen van de lichtst mogelijke straf passend, omdat er sprake was van een "uitzonderlijke situatie", zo blijkt volgens NH Nieuws uit de vrijgegeven documenten.

  Spijt

  De brandweerman had in beroep kunnen gaan tegen de berisping wegens plichtsverzuim, maar doet dat niet. Hij mailde: "Het had gewoon nooit mogen gebeuren. Uit de grond van mijn hart bied ik mijn verontschuldigen aan, ook aan de nabestaanden."

  Met de voorlichting op scholen zegt hij kinderen extra bewust te willen maken van "ondoordacht dan wel onvoorzichtig omgaan met het krachtige medium sociale media".

  In de liquidatiezaak zijn twee verdachten opgepakt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 23 januari 2020 @ 00:46
  #52
  reactie op (#42) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG: OOK DE ADVOCATEN familieleden van KROONGETUIGE NABIL B. STOPPEN PER DIRECT ivm de gehele situatie? Deze zaak is juridisch gewoonweg bijna niet meer te verklaren? 

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Veiligheidsmaatregelen rond de rechtbank tijdens het Marengo-proces tegen de bende van Ridouan Taghi ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 10:34

  'Advocaten van familie Nabil B. stoppen vanwege veiligheidsrisico's'

  Enkele advocaten die al jarenlang juridische bijstand verlenen aan familieleden van kroongetuige Nabil B. stoppen daarmee, meldt Het Parool.Volgens de raadslieden is er de afgelopen jaren veel mis gegaan met de beveiliging van zowel de familie als de advocaten zelf tegen de gewelddadige groepering rond Ridouan Taghi.

  De advocaten stellen dat de communicatie over beveiligingsmaatregelen structureel stroef verloopt, dat herkenbare politiemensen onbedoeld hebben verraden waar familieleden verbleven en dat observaties door bendeleden van Taghi niet zijn opgemerkt.

  Dat de familie van Nabil B. gevaar loopt, bleek in maart 2018. Zes dagen nadat het OM Nabil B. als kroongetuige had gepresenteerd in de zaak tegen Taghi en 15 andere verdachten voor meerdere moorden, werd Reduan B., de broer van Nabil, geliquideerd in Amsterdam-Noord. Hij werd niet beveiligd.

  Na waarschuwingen van Nabil B. en diens familie dat ook de advocaten van de kroongetuige gevaar liepen, werd op 18 september vorig jaar raadsman Derk Wiersum vermoord.

  'Amateurisme en onkunde'

  Daarna nam de overheid een aantal beschermingsmaatregelen. Uit onderzoek naar de veiligheidsrisico's voor het advocatenkantoor dat de familie bijstond, bleek dat de advocaten zwaar beveiligd moesten worden als hun identiteit bekend zou worden. Het was dus van groot belang dat ze onbekend zouden blijven.

  Volgens de raadslieden ging het daarna weer mis. Er waren meerdere incidenten met de politie die volgens het kantoor op amateurisme en onkunde wijzen.

  De advocaten maakten zich zorgen over het risico dat ze bekend worden. De overheid maakt "met te grote regelmaat ernstige fouten" waardoor hun identiteit niet zou zijn af te schermen, stelden ze. De veiligheidsmaatregelen die daardoor nodig zijn, zouden het onmogelijk maken om hun praktijk goed te voeren, en mogelijk ook ontoereikend zijn. Daarom stoppen ze nu met de juridische bijstand aan de familie.

  De nabestaanden van Reduan B. hebben overigens een andere advocaat. Die legt het werk niet neer. Het gaat alleen om het kantoor dat de rest van de familie van Nabil B. vertegenwoordigt.

  'Uitzonderlijke situatie'

  De advocaten van dat kantoor willen niet zelf in Het Parool reageren. Ook het Openbaar Ministerie "wil en kan" niet inhoudelijk ingaan op de gang van zaken rond de beveiliging, maar zegt wel zich niet te herkennen in het geschetste beeld. "Meer algemeen kunnen we stellen dat de situatie waarin de familie verkeert, een zeer uitzonderlijke is die erg veel vraagt van alle betrokken partijen," aldus een woordvoerder. De familie heeft volgens de krant nog geen nieuwe advocaat gevonden.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 20 januari 2020 @ 00:35
  #51
  reactie op (#50) herman_dad

  Goedemorgen, GEWELDDADIGE ONTSNAPPING 'MOCRO-MAFFIA' KOPSTUK, UIT GEVANGENIS VERIJDELD. Handlangers wilden hem met geweld, o.a. met een busje een overval plegen op de toegang. Deze is echter altijd extra beveiligd... Na een achtervolging door verschillende politie-eenheden richting Zevenaar, de Duitse grens waar de Duitse politie al klaar stond o.a. zijn verschillende daders gepakt. Degene waarom het gaat zit nu in de EXTRA BEVEILIGDE GEVANGENIS VUGHT. Ocerigens heeft dit vermoedelijk ook te maken met Ridouan T., de 'Mocro-maffia', een uitgebreidere orgnisatie dan we weten?     

  Crimineel Omar L. naar Vught na verijdelde ontsnappingspoging Zutphen

   GISTEREN, 13:09 IN BINNENLAND  

  Bij de gevangenis in Zutphen probeerden vanochtend meerdere mensen binnen te dringen om een gedetineerde te bevrijden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:20 • AANGEPAST VANDAAG, 21:32

  Wie probeert te ontsnappen eindigt in Vught: Omar L. gaat Benaouf A. achterna.

  Een politiehelikopter vertrekt vanaf de gevangenis in Zutphen, na de verijdelde inbraakpoging ANP

  Bij de meeste ontsnappingspogingen wordt de gedetineerde buiten de gevangenismuren opgewacht door handlangers. Maar vandaag in Zutphen probeerde een groep mannen volgens de politie juist de gevangenis ín te breken om een crimineel te bevrijden.

  Deze actie doet daarmee sterk denken aan de poging met een helikopter in Roermond twee jaar geleden. Ook toen werd geprobeerd een voor liquidatie veroordeelde crimineel uit de Amsterdamse onderwereld te bevrijden, namelijk Benaouf A.. Hij werd vervolgens overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught - net zoals Omar L. vandaag zijn cel in Zutphen moest verruilen voor een zwaarbeveiligde in Vught.

  Daarmee lijkt het zeer waarschijnlijk dat L. de gedetineerde is die het doelwit was van de verijdelde uitbraak. L. zit een levenslange celstraf uit voor zijn aandeel in verschillende moorden of pogingen daartoe.

  Jurist Sonja Meijer, universitair docent strafprocesrecht aan de VU, noemt het een bijzondere ontsnappingspoging. "De enige andere vergelijkbare poging tot ontsnapping van de laatste jaren is de poging van Benaouf A."

  Spectaculair plan

  In oktober 2017 wilde een groep mannen een gehuurde helikopter kapen om naar de gevangenis in Roermond te vliegen. Het was de bedoeling om Benaouf A. daar op de luchtplaats op te pikken. Ze hadden daarvoor eenColombiaanse helikopterpiloot geregeld. Het plan mislukte omdat de politie vooraf op de hoogte was.

  "Het was een spectaculaire poging, vooral als het ook gelukt was", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa. In de cel van Benaouf A. werden verschillende telefoons gevonden, waarmee hij in contact stond met de uitvoerders. Ook had hij een plattegrond getekend van de luchtplaats en die aan de groep doorgegeven.

  Bekijk hier videobeelden van de politie-actie en de persconferentie over de ontsnappingspoging uit 2017:

  1:15 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  'Kaping helikopter en ontsnapping van crimineel verijdeld'

  Uiteindelijk werd één van de vermoedelijke handlangers doodgeschoten door de politie tijdens een achtervolging op de A2. Verschillende betrokkenen kregen celstraffen voor de verijdelde uitbraakpoging. A. verloor zijn kans op vervroegde vrijlating en moet een paar jaar langer in de cel zitten.

  Of Omar L. ook iets wist van de inbraakpoging in Zutphen is nog onduidelijk. Een brandend busje reed vanmorgen tegen de entree van de gevangenis in Zutphen. Na een achtervolging kon de politie vier verdachten oppakken. Ook ditmaal gebruikten agenten hun wapen, maar dan voor een waarschuwingsschot. En net als bij A. is uiteindelijk niemand ontsnapt uit de gevangenis.

  Vanaf 2011 tot en met 2017 is in totaal acht keer iemand succesvol ontsnapt uit een Nederlandse gevangenis. Dat blijkt uit statistieken uit een recent rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en de VU.

  De laatste jaren lukt het zelden om succesvol uit een gevangenis te ontsnappen. Voor zover bekend was de laatste succesvolle poging eveneens een opvallende zaak.

  In een vuilniszak

  In december 2018 raakt een 26-jarige gevangene buiten De Schie in Rotterdam door zich te verstoppen in een grote blauwe vuilniszak. Gevangenen krijgen die zakken om spullen in te pakken als ze hun straf hebben uitgezeten. Een vriend die werd vrijgelaten liep 's ochtends met de zak de gevangenis uit, met daarin de 26-jarige.

  Anderhalve maand later werd hij weer opgepakt door de politie. Omdat ontsnappen juridisch niet strafbaar is, kreeg de man geen extra celstraf. Het kabinet probeert ontsnappen uit de gevangenis wel strafbaar te maken.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 16 januari 2020 @ 00:18
  #50
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, EERSTE RECHTSZAAK IVM LIQUIDATIE ADVOCAAT WIERSUM. Verdachte 'ontkent' betrokken te zijn op enigerlei wijze. Maar vele aanwijzingen wel daartoe. Er zit nog één andere verdachte vast, n.l. de neef van hoofdverdachte, 'opdrachtgever'(?) Taghi.

  Overigens bleek vanavond in RTL-Boulevard, John v.d. Heuvel, dat er mogelijk al eerder pogingen waren gedaan om de advocaat te vermoorden, een arrestatieteam stond na de moord ook al klaar om de verdachten, ivm de vondst 'vluchtauto', aan te houden. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   ANP

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 13:40 • AANGEPAST VANDAAG, 15:25

  Verdachte moord Wiersum blijft langer vastzitten, 'wilde vluchten na moord'

  Giërmo B., die samen met anderen verdacht wordt van de moord op advocaat Derk Wiersum, blijft langer vastzitten. De rechter vindt de verdenkingen tegen B. sterk genoeg om zijn voorarrest te verlengen.

  De officier van justitie zei vandaag in de eerste zitting in de zaak dat B. kort na de moord zijn schulden afbetaalde. Ook vond de politie een schoenendoos vol geld op zijn slaapkamer, rekende hij contant een auto af en had de telefoon van B. enkele keren contact met een nummer dat kort voor de moord contact had met de telefoon van Wiersum. Het is niet duidelijk waar dat over ging.

  B. stond volgens het OM op het moment van zijn arrestatie eind september op het punt om naar Suriname te vluchten. Hij werd opgepakt toen hij in de rij stond op Schiphol.

  Beluister hier een fragment van de zitting:

  1:51 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  'Vlak na de moord beschikte B. plotseling over veel geld'

  Het is voor het OM nog niet duidelijk welke rol de 36-jarige B. precies had bij de moord. De officier zei vandaag enkel dat B. ervan wordt verdacht met voorbedachten rade Wiersum van het leven te hebben beroofd.

  Volgens het OM was B. "de vaste gebruiker" van de Opel Combo die is gebruikt bij de moord. Op en in de wagen zijn bloedsporen van Wiersum aangetroffen. Via observaties werd ontdekt dat B. na de moord in de auto reed.

  B. ontkende via zijn advocaat Tjalling van der Goot zijn betrokkenheid. Van der Goot zei dat zijn cliënt de Combo had geleend van iemand anders. Hij gebruikte weliswaar de auto, maar enkel om bijvoorbeeld grof vuil weg te brengen.

  Daarnaast was het gevonden geld verkregen via onder meer een "wietdeal" en was de reis naar Suriname geboekt als retour. Kortom: volgens Van der Goot is er onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bij de moord en zijn de verdachtmakingen gebaseerd op "aannames, vermoedens en gissingen".

  'Beïnvloedbaar, met beperkt IQ'

  B. was vandaag zelf ook aanwezig in de rechtszaal in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam, waar nog meer veiligheidsmaatregelen waren getroffen dan gebruikelijk.

  Toen de rechter hem vroeg of hij iets wilde zeggen, zei hij niet inhoudelijk te willen ingaan op de zaak. Wel betuigde hij zijn medeleven met de vrouw en kinderen van Wiersum. "Want ik ben zelf ook vader en vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd", zei hij.

  Volgens verschillende media werd B. eerder al eens tot zeven jaar cel veroordeeld voor het plegen van overvallen. Het gerechtshof omschreef hem destijds als een "beïnvloedbare man met een beperkt IQ".

  Andere verdachten

  De zitting van vandaag is een pro-formazitting. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat voornamelijk over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis van B. en de planning.

  Na Giërmo B. werden in november ook nog anderen gearresteerd in de zaak-Wiersum. Twee mannen zouden een gestolen auto hebben geregeld. Zij zijn voorlopig vrijgelaten.

  De laatste verdachte die werd gearresteerd, bleek een neef van Ridouan Taghi. Het OM vermoedt dat hij de liquidatie heeft gecoördineerd. Hij moet later voor de rechter komen.

  Wie was advocaat Derk Wiersum?

  1:00 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Wie was advocaat Derk Wiersum?

  Wiersum werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces over een reeks liquidaties. Het OM sluit niet uit dat Wiersum eerder geliquideerd had moeten worden. Volgens de officieren ging er mogelijk een streep door een eerdere poging, omdat de verdachten verrast werden toen de advocaat op de fiets naar zijn werk ging.

  Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het Marengo-proces. Er wordt vermoed dat hij ook opdracht heeft gegeven voor de moord op Wiersum, hoewel het OM hem hiervoor nog niet heeft aangeklaagd. Taghi werd vorige maand in Dubai opgepakt en zit sinds 19 december in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Proces tegen 'goed geoliede moordorganisatie'

  BEKIJK DE COLLECTIE

  handtekeningafbeelding
 • zondag 12 januari 2020 @ 00:29
  #49
  reactie op (#47) herman_dad

  Goedemorgen, ADVOCAAT TAGHI DOET AANGIFTE TEGEN...'ANONIEME' ADVOCAAT DIE KROONGETUIGE Nabil B. vertegenwoordigd... Het gaat steeds meer op een juridisch ONVERMOGEN lijken, deze hele juridische zaak? Van ALLE kanten en betrokken partijen en de 'misdaad overwint dan 'zéker'?     

  De Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs roept de advocaten in twee kranten op om hun strijd niet langer via de media te voeren.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Inez Weski ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:42 • AANGEPAST VANDAAG, 21:17

  Taghi's advocaat dient klacht in tegen advocaat Nabil B. voor laster

  Ridouan Taghi's advocaat Inez Weski dient bij de deken van de Orde van Advocaten Amsterdam een klacht in tegen de advocaat van kroongetuige Nabil B. Volgens haar heeft die anonieme advocaat zich schuldig gemaakt aan laster.

  In een interview met De Telegraaf zei B.'s advocaat vanochtend dat B. heeft gezegd: "Weski zet mijn advocaten voor een vuurpeloton".

  Die uitspraak sloeg op eerdere berichten, waarin stond dat Weski wilde dat de advocaten hun anonimiteit opgaven. Ze zegt hun namen niet te hoeven weten. Wel wil ze erbij zijn als B. wordt ondervraagd in aanwezigheid van advocaten, die wat haar betreft "eventueel gegrimeerd en onherkenbaar" kunnen zijn.

  Weski's cliënt Ridouan Taghi staat in het Marengo-proces terecht voor betrokkenheid bij en voorbereiden van vier moorden en acht opdrachten daartoe. De vorige advocaat van kroongetuige B., Derk Wiersum, werd in september vermoord. Uit veiligheidsoverwegingen blijven B.'s twee nieuwe advocaten anoniem.

  'Pure opruiing en laster'

  Volgens de kroongetuige werd Wiersum mede vermoord "vanwege krantenartikelen waarin advocaten van verdachten in het Marengo-proces suggereerden dat Wiersum samen met de kroongetuige verklaringen in elkaar had gepuzzeld om mensen veroordeeld te krijgen", aldus zijn advocaat in De Telegraaf.

  Weski noemt dit "pure en onverklaarbare opruiing en laster, als zouden advocaten in het onderzoek Marengo medeverantwoordelijk zijn voor de dood van mr. Wiersum". Daarom vindt Weski dat ze niet anders kan dan een klacht indienen bij de Orde.

  Mede-puzzelaars

  Ook licht ze het "gepuzzel" toe: volgens haar gebruikte B. dat woord in verklaringen. "Namelijk, dat hij samen met de politie en soms met zijn toenmalige raadslieden "puzzelt" over wat PGP-berichten (versleutelde sms-berichten, red.) dan betekenden, wie daarmee zou worden bedoeld en wie bijvoorbeeld op een foto afgebeeld zou kunnen zijn."

  Om die reden wil Weski erbij zijn als B. door de rechter-commissaris wordt ondervraagd. Ze wil weten "wat nu zijn werkelijke bronnen en wetenschap waren. Zijn eigen wetenschap of die van zijn 'mede-puzzelaars'."

  Niet verstandig

  De Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs roept de advocaten in twee kranten op om hun strijd niet langer via de media te voeren.

  "De actie van de een lokt een reactie van de ander uit en voor je het weet buitelt iedereen publiekelijk over elkaar heen, terwijl dat in deze zaak echt gevaarzettend kan zijn", zegt hij tegen de Volkskrant.

  "De discussie over het nut, de noodzaak en de geoorloofdheid van het inzetten van anonieme advocaten hoort thuis in de rechtszaal. Als dat vanaf nu via de pers zou gaan, vind ik dat niet verstandig", tekent NRC op.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 09 januari 2020 @ 00:17
  #48
  reactie op (#47) herman_dad

  Goedemorgen, OOK IVM 'ZAAK TAGHI'? VERMOEDELIJKE MOORDENAAR MARTIN KOK in Italie gepakt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Martin Kok in 2016 ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 15:08

  Schotse crimineel die wordt verdacht in zaak-Martin Kok opgepakt in Italië

  In Italië is de Schotse crimineel Christopher Hughes (30) opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger Martin Kok.

  Hughes werd in een hotel in de buurt van Turijn gearresteerd. Hij gebruikte daar een Letse naam, Aleksejs Rustanovs, meldt de militaire politie. Hij was in het gezelschap van een vrouw.

  Hughes is niet op verzoek van Nederland aangehouden. De Schotse autoriteiten hadden een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Of hij in de toekomst moet voorkomen voor de moord op Kok, kan het Openbaar Ministerie niet zeggen. Hughes wordt ook verdacht van onder andere drugshandel.

  Het hotel waar de verdachte werd aangehouden CARABINIERI TORINO

  Opsporing Verzocht besteedde in oktober aandacht aan de toen voortvluchtige crimineel. Mogelijk heeft hij Kok in december 2016 in de val gelokt. Ze gingen onder meer samen naar een seksclub in Laren, waar Kok werd doodgeschoten. Hughes en leden van zijn bende verbleven mogelijk regelmatig in Nederland.

  Ook Ridouan Taghi, die vorige maand in Dubai werd opgepakt, wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de misdaadjournalist.

  Op zijn site schreef Martin Kok over criminelen, met naam en toenaam. Hij zei daarom al rekening te houden met zijn liquidatie.

  Tegen AT5 zei hij ooit laconiek dat hij een bom onder zijn auto had aangetroffen:

  0:57 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Hij hield al rekening met een liquidatie

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 07 januari 2020 @ 00:45
  #47
  reactie op (#46) herman_dad

  Goedemorgen, VERMOEDELIJKE (mede)DADER MOORD OP ADVOCAAT WIERSUM had groot strafblad. De zaak is waarschijnlijk ook opgelost? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 14:27 • AANGEPAST VANDAAG, 15:22

  OM: arrestant in zaak-Wiersum verdacht van medeplegen moord

  Na de moord op Derk Wiersum legden mensen bloemen bij het kantoor van advocaat ANP

  Een van de opgepakte verdachten in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het medeplegen van de moord. Het gaat om de 36-jarige Giërmo B. uit Almere.

  De afgelopen maanden werden vier verdachten aangehouden voor de moord op Wiersum. Van hen zitten er nog twee vast. Eerder werd gemeld dat voor justitie vaststaat dat B. de schutter is, maar volgens het OM is dat gebaseerd op onjuiste informatie.

  B. wordt ook verdacht van heling van bestelauto's. Een daarvan is mogelijk als vluchtauto gebruikt bij de moord.

  Wiersum werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het zogeheten Marengo-proces.

  Neef van Taghi

  De tweede verdachte die nog vastzit in de Wiersum-zaak is een neef van Ridouan Taghi, die vorige maand in Dubai werd aangehouden en enkele dagen later naar Nederland werd overgebracht. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het Marengo-proces, over een reeks liquidaties.

  Giërmo B. moet volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen voor een voorbereidende zitting. Hij wordt verdacht van 'moord in vereniging', wat betekent dat hij de moord samen met anderen zou hebben gepleegd. De neef van Taghi werd later aangehouden en hoeft volgende week nog niet voor te komen.

  Overvallen

  Volgens het AD is B. jaren geleden veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor twee gewelddadige overvallen. Het OM wil hier niet op reageren.

  Het AD schrijft dat B. in 2013 terechtstond voor twee overvallen die het jaar ervoor waren gepleegd. Een verfwinkel in Woudenberg en een echtpaar in Tienhoven waren het doelwit. In beide gevallen werden de slachtoffers bedreigd en vastgebonden. De eigenaar van de verfzaak werd in een been gestoken.

  B. maakte samen met iemand anders tienduizenden euro's en sieraden buit. Tegen hen werd acht jaar cel geëist. In hoger beroep kregen beiden zeven jaar cel. Later stond B. terecht voor het bezit van softdrugs.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 22 december 2019 @ 00:45
  #46
  reactie op (#45) herman_dad

  Goedemorgen, DE INMIDDELS VRIJGELATEN ZUS VAN TAGHI WIL EEN ONDERZOEK NAAR DISPROPÖRTIONELE ARRESTATIE van haar. Haar advocaat wil opheldering. Ook anderen die in deze zaak zijn aangehouden zijn inmiddels weer vrijgelaten. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  De politie valt de woning in Vianen binnen ANP

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:41

  Advocaat zus Taghi wil onderzoek naar 'disproportionele' arrestatie

  De advocaat van de zus van Ridouan Taghi wil dat er een onderzoek komt naar de arrestatie van haar cliënte en de manier waarop informatie daarover in de media is terechtgekomen. De zus van Taghi werd maandag aangehouden, bevestigt de advocaat, samen met vijf mannen van 29 tot 45 jaar. Inmiddels zijn ze allemaal vrijgelaten, al blijven ze wel verdachte.

  Het Openbaar Ministerie zegt dat nooit naar buiten is gebracht dat inderdaad de zus van Taghi is opgepakt. Het OM wil niet reageren op de berichtgeving.

  Volgens advocaat Shirley Splinter van Weski Advocaten werd de zus maandag klemgereden op de A2 en met getrokken wapens uit haar auto gehaald, in bijzijn van haar man en achtjarige zoon. Daarna zouden zij en haar man geblinddoekt naar het politiebureau zijn gebracht. Ook zou er met een hamer op het dak van de auto zijn geslagen en zou ze zijn uitgescholden.

  Witwassen

  De verdenking tegen de zus van Taghi is volgens Splinter witwassen van een auto. De advocaat noemt de aanhouding daarom "in vergaande mate disproportioneel". De zus zegt dat er geen sprake is van witwassen.

  Ook de woning van de vrouw in Vianen is doorzocht. Splinter denkt dat media van tevoren over die doorzoeking zijn getipt, omdat er een filmploeg bij aanwezig was.

  'Niets te maken met aanhouding Taghi'

  Ridouan Taghi wordt ervan verdacht dat hij de opdrachtgever was van een reeks liquidaties. Hij werd maandag in Dubai aangehouden en zit inmiddels in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij wordt bijgestaan door advocaat Inez Weski, die eerder klaagde dat er sprake was van een"publieke berechting" van Taghi.

  Volgens Splinter is ten onrechte de indruk gewekt dat de zus iets met de verdenkingen tegen Ridouan Taghi te maken heeft, omdat ze op dezelfde dag werd aangehouden als haar broer.

  Splinter overlegt nog met haar cliënte over een mogelijke aangifte naar aanleiding van de aanhouding.

  Van een villa in Dubai naar een cel in Vught, dit is het nieuws rond Taghi's arrestatie in beeld:

  1:28 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Van villa in Dubai naar EBI in Vught: hoe Taghi naar Nederland kwam

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-12-22 00:45:20
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 20 december 2019 @ 00:15
  #45
  reactie op (#44) herman_dad

  Goedemorgen, TAGHI AFGELOPEN NACHT NAAR NL OVERGEBRACHT. Hij is door Dubai direct als ongewenst vreemdeling uitgewezen en zir nu in de zwaar beveiligde gevangenis Vucht, in afwachting van zijn proces.

  Minister: Taghi niet ontvoerd, alles volgens de regels

   14:08 IN BINNENLAND, POLITIEK 

  Grapperhaus reageert op de uitlating van advocaat Weski dat haar cliënt uit Dubai is ontvoerd naar Nederland.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Het vliegtuig waarmee Taghi op de Vliegbasis Eindhoven aankwam SQ VISION

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 08:17 • AANGEPAST VANDAAG, 13:18

  Taghi vanuit Dubai overgebracht naar Nederland

  Ridouan Taghi is afgelopen nacht in Nederland geland. Hij is woensdag Dubai uit gezet en werd om veiligheidsredenen onder begeleiding van de Nederlandse politie overgevlogen naar Nederland, meldt het OM.

  De autoriteiten in Dubai hadden de Nederlandse politie verzocht hem op te halen. De 41-jarige hoofdverdachte van het Marengo-proces is met een chartervliegtuig naar Nederland gevlogen. Hij landde iets na vijven op de Vliegbasis Eindhoven. Deze basis van de Luchtmacht ging daar speciaal voor open.

  Taghi zit in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught en wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zijn advocaat Inez Weski zei in een eerste reactie dat ze zeer verbaasd is over de uitzetting. "Normaal mag je niet worden uitgezet als sprake is van een uitleveringsverzoek", zegt ze tegen de NOS. "Men heeft hoe dan ook recht op een proces, ook als het gaat om een ongewenstverklaring en een uitzetting. Hij is gewoon op het vliegtuig gezet, zonder toegang tot een raadsman of rechter."

  Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke zei in het NOS Radio 1 Journaaldat nog geen sprake was van een uitleveringsverzoek. Dat was nog "in voorbereiding".

  Andermans bevelen

  Weski vraagt zich af wat de Nederlandse autoriteiten de afgelopen maanden met Dubai hebben besproken. "Kennelijk zijn ze andermans bevel gaan uitvoeren", zegt ze over de Nederlandse politiebegeleiding. Weski liet in oktober weten dat ze stopte met de verdediging van Taghi in het Marengo-proces, maar dat ze wel zijn advocaat bleef.

  Hoofdofficier Westerbeke wil niet ingaan op de uitlatingen van Weski. "Wij denken dat het allemaal goed uit te leggen is. Het is aan de rechter om te zeggen hoe het is verlopen. We hebben er alle vertrouwen in."

  Nadat Taghi maandag in een villa in Dubai werd opgepakt, zei Westerbeke al dat hij verwachtte dat het niet lang hoefde te duren voordat Taghi in Nederland zou zijn. "Maar dat het zo snel zou gaan, kon ik toen ook niet bevroeden."

  Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Ook wordt hij gezien als kopstuk in de cocaïnehandel.

  Ridouan Taghi POLITIE

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 17 december 2019 @ 00:30
  #44
  reactie op (#33) herman_dad

  Goedemorgen, MEEST GEZOCHTE CRIMINEEL REDOUAN TAGHI AANGEHOUDEN IN DUBAI. Zie alle artikelen: 

  Crimineel Ridouan Taghi aangehouden in Dubai na 'intensieve samenwerking'

   16:59 IN BINNENLAND 

  Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en grootschalige handel in harddrugs.

  Ridouan Taghi, van kleine hasjdealer tot meedogenloze cokebaron

   17:20 IN BINNENLAND 

  De meest gezochte crimineel van Nederland was ooit een bijdehante vwo'er in Vianen. Na een lange klopjacht is hij nu opgepakt in Dubai. Een profiel.

  Inval in Vianen, volgens Parool ook zus Taghi opgepakt

   23:13 IN BINNENLAND  LIVEBLOG

  Crimineel Ridouan Taghi is aangehouden in Dubai. Lees alle nieuwsupdates terug in dit liveblog.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 23:13 • AANGEPAST OM 23:13

  Inval in Vianen, volgens Parool ook zus Taghi opgepakt

  • Ridouan Taghi is door de politie in Dubai opgepakt in een woning
  • Het Landelijk Parket heeft aan Dubai gevraagd om zijn uitlevering
  • De 41-jarige Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland
  • Bij een inval in Vianen is vanavond volgens het Parool ook een zus van Taghi aangehouden
  • Het Marengo-proces tegen Taghi en andere verdachten gaat in februari verder
  • 2 UUR GELEDEN

   Dit weten we over de arrestatie van Ridouan Taghi

   In dit overzichtsverhaal is alles te lezen over wat nu bekend is over de arrestatie van Ridouan Taghi.

   Hiermee sluiten we dit liveblog.

  • 2 UUR GELEDEN

   'Zus van Taghi aangehouden'

   Het Parool meldt dat bij de inval in Vianen de zus van Taghi is aangehouden. De politie bevestigt dat bericht niet.

  • 2 UUR GELEDEN

   Extra politie ingezet

   Burgemeester Sjors Fröhlich, van de gemeente Vijfheerenlanden, waar Vianen onder valt, zegt tegenRTV Utrecht dat de inval in Vianen inderdaad te maken heeft met de aanhouding van Ridouan Taghi. De arrestatie van Taghi heeft volgens Fröhlich geleid tot 'spanningen' in de stad. Daarop is extra politie ingezet. "We hebben daar wat meer mensen lopen in de wijk", zegt de burgemeester.

  • 3 UUR GELEDEN

   Gevaar niet geweken na aanhouding Taghi

   Met de aanhouding van Taghi is het gevaar niet geweken, zeggen verschillende bronnen. Tientallen mensen krijgen nu beveiliging vanwege de dreiging die uitgaat van zijn groep.

   Die beveiliging blijft voorlopig in stand. De politie is namelijk nog altijd op zoek naar mensen die worden gerekend tot de organisatie van Taghi.

   De dreiging zou zelfs kunnen toenemen, omdat iemand wraak wil nemen. Of er ontstaat onrust in het criminele milieu, omdat geprobeerd wordt zijn positie over te nemen.

  • 3 UUR GELEDEN

   Inval in Vianen

   De politie is een woning binnengevallen in Vianen. Die houdt verband met de aanhouding van Ridouan Taghi. Zwaarbewapende agenten vielen een flat binnen. In de flat zouden familieleden van Taghi wonen. Taghi zelf woonde ook lang in Vianen.

   Video afspelen

   00:37

   Inval in woning Vianen

  • 3 UUR GELEDEN

   Taghi in Marokko gezocht voor vergismoord

   In Marokko wordt Taghi gezocht voor betrokkenheid bij een 'vergismoord' in Marrakesh. Twee mannen wilden volgens de rechter de Marokkaans-Nederlandse eigenaar van het café vermoorden, maar ze zouden zich hebben vergist. In plaats daarvan schoten ze de zoon van een Marokkaanse rechter dood. In Marokko wordt de arrestatie van Taghi inmiddels door een aantal media gemeld. "Ze noemen hem consequent het brein van die moord", vertelt correspondent Samira Jadir. "Het is nog niet bekend of Marokko om uitlevering heeft gevraagd."

  • 4 UUR GELEDEN

   Weinig bekend over arrestatie

   Er is nog weinig bekend over de arrestatie van Taghi. De politie meldt dat hij is aangehouden in een huis in Dubai en dat de arrestatie rustig is verlopen. Over de locatie van dat huis is niets bekendgemaakt. "Maar je moet de precieze locatie weten en je kan het maar één keer goed doen. Dus als je een beetje twijfel hebt, dan stap je niet naar binnen", zegt Fred Westerbeke van het Openbaar Ministerie. "Het is echt een kwestie geweest van 100 procent zekerheid hebben. En die was er vannacht en dat heeft geleid tot de aanhouding."

   De politie in Dubai meldt dat Taghi in een villa zou hebben gewoond en dat hij het land is binnengekomen met een vals paspoort. Hij zou meerdere mensen om zich heen hebben gehad die ervoor zorgden dat hij daar kon leven.

   Video afspelen

   03:40

   Weinig details bekend rond aanhouding van Ridouan Taghi

  • 4 UUR GELEDEN

   Wie is wie rond Taghi?

   De moord op advocaat Derk Wiersum, een vergismoord in Marrakesh, de aanslag op de Telegraaf of het Marengo-proces. Het lijken allemaal losse zaken, maar daarachter gaat een web van verbanden schuil.

   Ontdek hoe Ridouan Taghi de spil lijkt in een netwerk van bijna honderd namen:

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Het netwerk rond Taghi

  • 4 UUR GELEDEN

   Advocaat Korver gelooft wel in uitlevering

   Strafrechtadvocaat Richard Korver gelooft wel in een uitlevering. "Als de Dubaise autoriteiten zo intensief hebben meegewerkt aan zijn opsporing, dan kun je ervan uitgaan dat ze meewerken aan uitlevering. Ze zullen dit niet allemaal hebben opgezet als ze ervan uitgaan dat er niets mee wordt gedaan."

   "Bovendien denk ik ook dat ze in Dubai wat anders met recht omgaan dan wij doen. Er is al eens eerder meegewerkt aan uitlevering vanuit Dubai naar Nederland, dat ging toen om een zedenzaak."

  • 4 UUR GELEDEN

   Tweede Kamer is blij met arrestatie

   De Tweede Kamer reageert opgetogen over de aanhouding van Ridouan Taghi. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz spreekt van "geweldig werk van de Nederlandse politie." GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge: "Hopelijk komt er nu snel meer duidelijkheid over zijn betrokkenheid bij gruwelijke liquidaties en andere misdrijven."

   Attje Kuiken van de PvdA zegt dat de arrestatie "een signaal is dat misdadigers zich niet veilig kunnen wanen in het buitenland." Tunahan Kuzu van Denk twittert: "Goed recherchewerk van de politie en een goede samenwerking met Dubai." En Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde de arrestatie "erg goed nieuws."

  • 5 UUR GELEDEN

   Burgemeester Utrecht: arrestatie Taghi is les voor jongeren'

   Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht reageert bij het AD verheugd op de arrestatie van Ridouan Taghi. Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij liquidaties in Overvecht en Kanaleneiland. "Hiermee wordt weer aangetoond dat personen die zich onaantastbaar wanen ook worden aangepakt. Laat dat ook een les zijn voor jongeren die aan het begin staan van hun criminele pad."

  • 5 UUR GELEDEN

   'Te vroeg voor slingers'

   Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft bijRTL Boulevard gereageerd op de aanhouding van Taghi. Van Den Heuvel wordt al twee jaar beveiligd vanwege bedreigingen aan zijn adres. "Het is nog te vroeg om slingers op te hangen. Dit is een veelkoppig monster en daar is er nu eentje van afgehakt", verwijst de misdaadverslaggever naar het netwerk rondom Taghi.

   Van den Heuvel was een van de eersten die het nieuws hoorde. "Dat vond ik wel netjes, dat ze me van tevoren hebben ingelicht. Ik kon het even niet geloven zelfs. Ik volg de zaak met enorm veel belangstelling. Ik dacht even dat ik in de maling werd genomen, maar daarna kwam de ontlading."

  • 5 UUR GELEDEN

   'Voortreffelijk werk van onze eigen politie en OM'

   Video afspelen

   02:55

   Reactie Grapperhaus over arrestatie Taghi: Hebbes

  • 6 UUR GELEDEN

   Beloning 100.000 euro niet uitgekeerd

   Het OM had een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de aanhouding van Taghi. Dat bedrag wordt niet uitgekeerd, omdat de aanhouding "te danken is aan de niet aflatende inspanningen van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai, niet n.a.v. een tip", meldt de politie.

  • 6 UUR GELEDEN

   Knoops: uitlevering mogelijk lastig

   Ridouan Taghi kan zijn uitlevering aan Nederland aanvechten, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. "Het is dan aan een uitleveringsrechter in Dubai om te beslissen of hij wordt uitgeleverd. Zo niet, dan is Taghi daar vrij man. Maar zonder enig verdrag zal een uitleveringsrechter niet zomaar akkoord gaan."

   Mogelijk kan hij wel worden uitgeleverd volgens een VN-anti-corruptieverdrag uit 2003. Maar Knoops denkt ook dat dat lastig gaat worden. "Die voorziet alleen in georganiseerde misdaad omtrent fraude, corruptie en witwassen, maar niet op verdenking als liquidaties bij Taghi."

   Video afspelen

   01:28

   Advocaat Knoops: verdachte kan uitlevering aanvechten

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding