6372 keer bekeken

BEDREIGINGEN EN GOLF VAN LIQUIDATIES in Amsterdam

 • dinsdag 31 maart 2020 @ 00:36
  #63
  reactie op (#62) herman_dad

  Goedemorgen, WEER EEN NIEUWE ADVOCAAT VOOR VERDACHTE AANSLAG advocaat Wiersum. Deze ULTIEME STRAFzaak gaat veelal nu ook achter de schermen, gezien ook de 'sluiting' rechtbanken ivm coronamaatregelen, op papier uiteraard toch door.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 14:58

  Nieuwe advocaat voor verdachte in moordzaak Wiersum

  Giërmo B., verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum, heeft een nieuwe advocaat. Jacques Taekema heeft de verdediging overgenomen van Tjalling van der Goot, die zich heeft teruggetrokken

  Het is niet bekend waarom Van der Goot zijn taken heeft neergelegd. Hij mag daar vanwege zijn beroepsgeheim niets over zeggen. Tegen De Telegraaf zegt hij dat zijn beslissing niets te maken met de steen de afgelopen weekend werd gegooid door de ruit van het advocatenkantoor waaraan hij is verbonden.

  Woensdag treedt Taekema voor het eerst op als de advocaat van B. bij een pro-formazitting over de moord op Wiersum. De zitting is vanwege de coronacrisis zonder publiek.

  Vaste bezitter Opel Combo

  Derk Wiersum werd in september vorig jaar doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. Die heeft belastende verklaringen afgelegd in het Marengo-proces, dat draait om liquidaties en pogingen tot liquidatie. Hoofdverdachte in deze zaak is Ridouan Taghi.

  Giërmo B. wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Wiersum. Het is nog niet duidelijk wat zijn rol precies is geweest. Het Openbaar Ministerie zei tijdens de vorige pro-formazitting dat B. de vaste bezitter was van de Opel Combo die werd gebruikt bij de moord. In de wagen zijn bloedsporen van Wiersum aangetroffen.

  Tijdens de vorige zitting bepaalde de rechtbank dat B. langer vastblijft omdat hij op het punt zou hebben gestaan om te vluchten. Na B. werden nog twee verdachten opgepakt. Zij zouden de vluchtauto hebben geregeld. Ze zijn voorlopig op vrije voeten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 13 maart 2020 @ 00:25
  #62
  reactie op (#60) herman_dad

  Goedemorgen, EN WEER ZIT KROONGETUIGE NABIL.B (Marengo-proces) ZONDER ADVOCATEN, die overigens 'niet bekend waren'. Zie vorige artikel hierover. Wat de reden is, weten we niet, maar mogelijk tóch dan weer bedreigingen? 

  Overigens kan ook Justitie, OM, (rechtszaken) door de maatregelen vandaag ivm 'Coronavirus' in de problemen komen? Ook rechtszaken kunnen voorlopig opgeschort worden. Justitie medewerkers kunnen in aantal gevallen ook 'thuiswerken', geldt ook voor allen die in het 'rechtsgebied werkzaam zijn, advocatenkantoren, CJIB, bureau Rechtshulp, deurwaarderskantoren, incassobureau's etc.... Zie voor update coronavirus de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ .  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 22:40

  'Kroongetuige Nabil B. opnieuw zonder advocaat'

  Nabil B., de kroongetuige in het strafproces tegen de groep rond Ridouan Taghi, heeft opnieuw geen advocaten meer. Dat meldDe Telegraaf op basis van een gesprek met een familielid van B. Het is niet duidelijk waarom de twee raadslieden de kroongetuige niet meer bij willen staan. Het Openbaar Ministerie laat weten hierover geen mededelingen te doen.

  Eerder werd B. vertegenwoordigd door advocaat Derk Wiersum, tot die in september vorig jaar werd vermoord. Enkele maanden later trok B.'s tweede advocaat zich terug. De identiteit van de nieuwe raadslieden is nooit vrijgegeven.

  Ook de familie van Nabil Bkwam afgelopen februari zonder advocaten te zitten. De raadslieden stonden hen jarenlang bij, maar stopten na een reeks fouten met de beveiliging van zowel de familie als de raadslieden zelf tegen mogelijke wraakacties door de groep rond Ridouan Taghi.

  Marengo-proces

  Nabil B. speelt een cruciale rol in het Marengo-proces, de strafzaak waarbij zeventien verdachten terechtstaan voor vijf moorden en vijf pogingen daartoe. Hij maakte deel uit van Taghi's organisatie, maar na een zogeheten vergismoord kreeg hij spijt en stapte hij naar justitie.

  Als kroongetuige verklaarde hij uitgebreid over de groep rondom Taghi. B.'s broer Reduan werd later, mogelijk in opdracht van Taghi, doodgeschoten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 05 maart 2020 @ 00:24
  #61
  reactie op (#60) herman_dad

  Goedemorgen, OOK WEER VERVOLG MARENGOZAAK, MOORD OP ADVOCAAT WIERSUM. Opvallende verklaring van deze verdachte die zegt 'gefolterd' te zijn. Ook opvallend dat er meer berichten zijn dat de vluchtauto die gebruikt is, al enige tijd vóór de moord op Derk Wiersum door de politie in de gaten werd gehouden? Dit zou dan toch weer op een grote blunder lijken.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:58

  Verdachte medepleger van moord op advocaat Wiersum: 'Ik ben gefolterd'.

  Anouar T., die wordt verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum, zegt dat hij tijdens zijn arrestatie is gefolterd. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp moest hij vandaag voor de rechter komen.

  Daar hield hij, in driedelig grijs streepjespak en met goed getrimde baard, een lang en welbespraakt betoog, met tal van verwijzingen naar internationale rechtsverdragen. Volgens T. hebben justitie en politie ontoelaatbaar, verboden en zelfs strafbaar gehandeld.

  Op de zitting vertelde T. hoe hij werd behandeld na zijn arrestatie. Zijn stem is vervormd:

  1:52 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Anouar T: 'De airco werd aangezet, mijn voeten liepen paars aan'

  T. mocht geen advocaat bellen en in de cel moest hij zijn kleren uitdoen om daarna urenlang in de kou te zitten. Een "onmenselijke behandeling", zei hij. "Ik kan zeker tegen een stootje en ben geen aansteller, maar ik vraag me wel af wat de bedoeling is geweest van deze behandeling." Hij vermoedt dat het OM door "psychologische oorlogsvoering" een bekentenis heeft willen afdwingen.

  T. eist een onderzoek naar de gang van zaken en zei dat hij geen enkel vertrouwen meer heeft in een eerlijk proces. Dat zou ook de reden zijn dat hij tot vandaag maar weinig heeft verklaard. Op de vraag van de rechter of hij dan wel vertrouwen heeft in het huidige proces zei hij: "Tot nu toe wel."

  Aansturende rol bij de moord

  Volgens het Openbaar Ministerie heeft T. een "aansturende rol" gespeeld bij de moord op Wiersum, onder meer door het leveren van gestolen auto's met valse kentekens. Hij zou zelf nooit op de plek van de moord in Amsterdam-Buitenveldert zijn geweest, maar wel lid zijn geweest van een criminele bende die opereerde vanuit Utrecht.

  Die prepareerde in een loods auto's met nieuwe nummerborden en leverde die volgens het OM aan de 'spotters', mensen die Wiersum in Amsterdam in de gaten hielden en zijn gangen nagingen. De auto's, waaronder een witte Opel Combo, kwamen steeds in Utrecht terug.

  Bij T. zijn twintig telefoons gevonden, waaronder cryptotoestellen, waarmee goed versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. In Duitsland is hij al veroordeeld tot vier jaar cel, onder meer voor een plofkraak waarna hij op de vlucht in een auto met mededaders crashte.

  Niet onder eigen naam

  Voor de moord op Wiersum zitten drie mannen vast. Hij stond Nabil B. bij, de kroongetuige in het Marengoproces die hoofdverdachte Ridouan Taghi beschuldigt van vele liquidaties, moordplannen en mislukte moordpogingen.

  T. is een verre neef van Taghi. Het moordonderzoek is nog steeds in volle gang, meer arrestaties worden niet uitgesloten.

  Voor de rechter zei T. ook dat hij enige tijd niet onder zijn eigen naam in de gevangenis zat, in overleg met de directeur van de inrichting. "Maar nu staat mijn eigen naam toch weer op de deur", zei hij, en sindsdien gebeuren er volgens hem vreemde dingen.

  Mede-gedetineerden zouden hem gerichte vragen stellen over de zaak. Hij vermoedt dat dat in opdracht is van het OM. Ook is hem "tot vijf keer toe" een mobiele telefoon aangeboden.

  De tweede foto van de bestelbus POLITIE

  De politie heeft de vluchtauto in beslag genomen POLITIE

  Bloemen zijn neergelegd op de Imstenrade, vlakbij het huis van Wiersum NOS | JEROEN DE JAGER

  Advocaten hebben A4'tjes gemaakt met de foto van Wiersum NOS

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Proces tegen 'goed geoliede moordorganisatie'

  BEKIJK DE COLLECTIE

   

  Gewijzigd op 2020-03-05 00:27:26
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 27 februari 2020 @ 00:22
  #60
  reactie op (#59) herman_dad

  Goedemorgen, DE ADVOCATEN 'KROONGETUIGE' LIQUIDATIEPROCES BLIJVEN AFGESCHERMD en dus anoniem. Ze volgen de rechtszaak via een videoverbinding, dit om redenen van hun eigen veiligheid na de moord op advodaat Derk Wiersum.

  Aanvulling dd. 28-2-2020: 

  Marengo-proces gaat verder, Taghi nog niet aan de beurt

   08:27 IN BINNENLAND 

  Het proces over de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. Hij staat op 6 maart terecht tijdens een inleidende zitting.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Strenge veiligheidsmaatregelen tijdens een eerdere zitting in het liquidatieproces Marengo ANP

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:39 • AANGEPAST VANDAAG, 16:51

  Advocaten kroongetuige liquidatieproces afgeschermd bij openbare zitting

  De twee advocaten van kroongetuige Nabil B. mogen tijdens inleidende zittingen van het liquidatieproces Marengo anoniem blijven. Ze kunnen de ontwikkelingen in de rechtszaal volgen via een videoverbinding. Dat hebben de rechters die de zaak behandelen bepaald.

  Een woordvoerder van de rechtbank wil geen details geven over de beslissing en zegt dat de rechter morgen bij de opening van de zitting met een toelichting komt.

  Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. Die wordt in verband gebracht met vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe.

  De inleidende zittingen in het liquidatieproces zijn morgen, vrijdag en volgende week vrijdag. Die laatste zittingsdag is speciaal voor Taghi, de andere zestien verdachten zijn morgen en vrijdag aan de beurt.

  Moord op Derk Wiersum

  De raadslieden van Nabil B. bleven om veiligheidsredenen ook al anoniem tijdens de verhoren van de kroongetuige bij de rechter-commissaris. De anonimiteit was het gevolg van de moord op advocaat Derk Wiersum, die Nabil B. bijstond. Wiersum werd in september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. De tweede advocaat van B. trok zich in december terug.

  De advocaat van Taghi, Inez Weski, maakte bezwaar tegen het volledig anoniem blijven van de advocaten. Ze wilde kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap zou verklaren, of mogelijk ruggespraak hield. Ook stelde ze dat het anoniem houden van advocaten wettelijk niet mag.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-02-28 00:18:27
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 19 februari 2020 @ 00:16
  #59
  reactie op (#58) herman_dad

  Goedemorgen, HEEFT OM GENOEG BEWIJS INZAKE HET TAGHIPROCES? Hij liet motorbende 4 moorden plegen, volgens hen. Vervolg weer:

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Ridouan Taghi NIEUWSUUR

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:08

  'Ridouan Taghi liet motorclub vier moorden plegen'

  Ridouan Taghi heeft de motorclub Caloh Wagoh vier moorden laten plegen, schrijft het AD. Volgens kroongetuige Tony de G. in het proces tegen de motorclub gaf Taghi opdracht om meer mensen uit de weg te laten ruimen dan tot nu toe bekend was.

  Morgen gaat de rechtszaak verder tegen leden van Caloh Wagoh, die betrokken zouden zijn geweest bij een groot aantal afrekeningen in het criminele circuit en pogingen daartoe.

  De krant meldt dat de kroongetuige Taghi verantwoordelijk houdt voor vier moorden in die zaak. Het OM heeft hem in deze zaak tot nu toe aan twee liquidaties gelinkt.

  Caloh Wagoh

  Ridouan Taghi wordt in het proces tegen de motorclub door het Openbaar Ministerie genoemd als opdrachtgever van moorden, maar nog niet vervolgd. Het OM wil eerst het Marengo-proces afwachten, waarin Taghi terechtstaat voor vijf moorden.

  Kroongetuige De G. was volgens het OM onderdeel van een doodseskader van de motorclub. Hij sloot een deal met justitie omdat hij uit de misdaadorganisatie wilde stappen en vreesde voor zijn leven.

  Wil je zien hoe Ridouan Taghi leefde in Dubai? Bekijk dan deze YouTube-video van Nieuwsuur:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Hoe Ridouan Taghi werd opgepakt in Dubai

  Inez Weski, Taghi's advocaat, zegt in een reactie dat haar cliënt niet vervolgd wordt in het Caloh Wagoh-proces. De G. zou Taghi ook niet kennen, volgens de advocaat. "Met andere woorden gaat het hier kennelijk slechts om speculaties van deze persoon."

  Taghi was de meest gezochte crimineel van Nederland, tot hij in december werd opgepakt in Dubai. Justitie houdt er rekening mee dat hij achter de moord op advocaat Derk Wiersum zit.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Proces tegen 'goed geoliede moordorganisatie'

  BEKIJK DE COLLECTIE

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 14 februari 2020 @ 00:30
  #58
  reactie op (#52) herman_dad

  Goedemorgen, EN WÉÉR, DERDE MAAL (!) MAAKT OM FOUT OM FOTO EN NAAM KROONGETUIGE NABIL B. in 'Taghiproces' in de stukken te vermelden....yesde ezel en de steen verbleekt hier zelfs bij? 

  Top OM op het matje na nieuwe blunder met foto kroongetuige

   19:46 IN BINNENLAND, POLITIEK

  Minister Grapperhaus is naar verluidt zeer ontstemd over de gang van zaken en wil "uit eerste hand" horen wat er is misgegaan.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Beveiligde auto's komen aan bij de extra beveiligde rechtbank voor een zitting in de Marengo-zaak ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 12:58

  OM blundert weer met foto's kroongetuige

  Voor de derde keer heeft het Openbaar Ministerie foto's van kroongetuige Nabil B. in het strafdossier van de Marengo-zaak gestopt. Dat dossier is verstrekt aan de rechtbank en de verdediging in de zaak.

  De fout is volgens het OM gemaakt bij het samenstellen van een digitaal bestand. Het gaat om dezelfde foto's die eerder ook al in het dossier terecht zijn gekomen.

  Het Openbaar Ministerie heeft aan de rechtbank en de verdediging gevraagd of zij de cd-rom kunnen teruggeven in ruil voor een exemplaar waar de foto's niet in staan.

  Het Landelijk Parket van het OM neemt de fout hoog op en onderzoekt de zaak. "De gang van zaken maakt het noodzakelijk de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers opnieuw tegen het licht te houden en aan te passen", schrijft het parket in een verklaring.

  Marengo

  In het Marengo-proces staan zestien verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. Hoofdverdachte is de in december in Dubaiaangehouden Ridouan Taghi.

  Nabil B. is kroongetuige in de zaak. Hij zit in een getuigenbeschermingsprogramma. Een week nadat bekend was geworden dat hij verklaringen had afgelegd, werd een broer van hem vermoord. In september is een van zijn advocaten, Derk Wiersum, geliquideerd.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 11 februari 2020 @ 00:25
  #57
  reactie op (#56) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg zaak TAGHI WEER. OPMERKELIJKE JURIDISCHE OPSPORING WEER, ER ZOU ZIJN GESUGGEREERD DAT TAGHI 'BANDEN HAD MET IRAN', dus in deze een 'mogelijk gevaar voor Dubai zou kunnen zijn'?   

  Colombiaanse politie geeft beelden vrij van aanhouding Saïd R.

   20:42 IN BINNENLAND 

  De veronderstelde rechterhand van Ridouan Taghi werd vrijdag opgepakt in een voorstad van Medellín.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NIEUWSUUR • BINNENLAND • VANDAAG, 21:30

  Hoe een vuilniszak voor de deur leidde tot de arrestatie van Taghi

  NIEUWSUUR

  Lange tijd leek het zeer de vraag of Ridouan Taghi ooit voor de Nederlandse rechter zou verschijnen. Ondanks een jarenlange klopjacht van de Nederlandse politie was de meestgezochte man van Nederland onvindbaar. Tot de politie in Dubai hem eind vorig jaar oppakte. Hoe kon Taghi zo lang onder de radar blijven? Wie hielp hem daarbij en hoe werd hij uiteindelijk gepakt?

  Nieuwsuur kreeg van de politie in Dubai een exclusief inkijkje in het onderzoek dat leidde tot de arrestatie én kreeg toegang tot de villa waar Taghi zich al die tijd schuilhield. Alle details en de beelden van de villa delen we in de reconstructie hieronder.

  Wil je zien hoe Ridouan Taghi leefde in Dubai? Bekijk onze YouTube:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Zo werd Ridouan Taghi opgepakt in Dubai

  Het is 16 december 2019, 03.00 uur 's nachts. Voor de politie van Dubai is na maanden voorbereiding "het beslissende moment" aangebroken: de inval. "We braken de deur van de villa open en daar zat hij met zijn vriendin op de bank tv te kijken. Ze waren aan het roken en drinken", vertelt de rechercheur die betrokken was bij de inval. Hij wil anoniem blijven.

  De meest gezochte man van Nederland is gevonden, en hij lijkt het zelf nauwelijks te geloven. "Taghi was in shock. Hij had zich niet voorgesteld dat iemand zijn schuilplaats kon vinden." Taghi probeert te vluchten, maar het arrestatieteam werkt hem tegen de grond.

  "Taghi raakte in paniek toen hij ons zag, maar de jongens hadden hem gelijk onder controle", vertelt een lid van het arrestatieteam. De arrestant wordt met zijn buik op de grond gelegd. De rode wijn die hij aan het drinken was, laat vlekken achter op het tapijt.

  Taghi was erg op zijn hoede, de vuilniszakken werden nooit voor de deur gezet.

  Rechercheur politie Dubai

  De villa waar Taghi leefde, is niet erg luxe. Het huis is na de inval volledig overhoop gehaald door de politie. Overal liggen spullen, vooral veel kleding. In een kast ligt een stapel Nederlandse tijdschriften: Nieuwe Revu's en Panorama's met vooral misdaadverhalen op de omslag.

  Wapens worden niet gevonden, wel grote hoeveelheden geld. "Onder de kussens van de bank vonden we een half miljoen dirham (zo'n 125.000 euro, red.)", vertelt de rechercheur. Verder neemt de politie veel laptops en telefoons in beslag.

  "Alle apparaten zijn naar een forensisch lab gebracht", vertelt Saeed Abdullah, het hoofd van de afdeling die zich bezighoudt met de opsporing van zware criminelen. "Ze worden nog uitgelezen, dus over de inhoud is nog niks te zeggen." Wanneer Nederland de telefoons en laptops in handen krijgt, is ook nog onduidelijk. Volgens Abdullah heeft Nederland wel om de apparaten gevraagd en zal er "actie worden ondernomen in coördinatie met Nederland".

  Ruim tien mensen gevolgd

  De arrestatie is het sluitstuk van een operatie die een half jaar eerder begint. De politie in Nederland en Dubai achterhalen twee valse identiteiten die Taghi mogelijk gebruikt: Hakim Mohamad Harhour en Mohsin Lawahid. Taghi blijkt inderdaad in 2016 onder een van deze aliassen Dubai in en uit gereisd te zijn. Datzelfde jaar komt hij onder de andere schuilnaam het emiraat binnen.

  De politie in Dubai start een onderzoek en volgt afgelopen najaar ruim tien mensen die contact met Taghi zouden kunnen hebben. Een van hen is een Oezbeekse klusjesman, die voor Taghi werkt. "Deze man regelde voor Taghi wat hij dagelijks in huis nodig had, zoals eten, drinken en kleren. Ook betaalde hij zijn rekeningen", vertelt een andere rechercheur, die ook anoniem wil blijven. "Taghi betaalde de klusjesman hiervoor een maandelijks salaris."

  Vuilnis nooit voor de deur

  Taghi doet ondertussen zijn best om de huurvilla waar hij verblijft onbewoond te laten lijken. Zo zijn de gordijnen de hele dag dicht. Die zijn gemaakt van een dikke stof die nauwelijks licht doorlaat. Lange tijd lijkt er niemand naar binnen of naar buiten te gaan.

  "Taghi was erg op zijn hoede", zegt de rechercheur. "De vuilniszakken werden nooit voor de deur gezet. De Oezbeekse hulp ging eerst met de boodschappen naar binnen en gooide vervolgens het afval direct in de afvalwagen of bracht het naar de vuilnisbelt." Zelfs de tuinman die de planten van de villa verzorgt, denkt dat het huis verlaten is. "De tuinman werkte er een jaar en acht maanden. Hij zei tegen ons dat hij al die tijd niemand had gezien."

  De politie houdt de villa wekenlang in de gaten, maar al die tijd is er geen teken van leven te zien. Tot op een dag het vuilnis voor de deur wordt neergezet. "Toen wisten we zeker dat het huis bewoond was", zegt hoofd opsporing zware criminelen Saeed Abdullah. Vervolgens gaat de politie over tot actie en houdt Taghi aan.

  'Nog nooit zo'n snelle uitlevering gezien'

  Nog dezelfde dag maakt de politie in Nederland bekend dat Taghi is gepakt. Het Openbaar Ministerie geeft aan een snelle uitlevering te verwachten, ook al heeft Nederland geen uitleveringsverdrag met Dubai. Al drie dagen later wordt Taghi naar Nederland gevlogen. Volgens de politie in Dubai komen negen Nederlanders hem ophalen.

  Een ongekend snelle uitlevering, benadrukt misdaadjournalist Ali al-Shouk van de lokale krant Gulf News. "Ik maak dit voor de eerste keer mee. Normaal gesproken nemen de uitleveringsprocedures tijd in beslag. De politie moet eerst een dossier maken en dan overdragen aan de aanklager. Die presenteert de zaak bij de rechter. En die beslist dan over de uitlevering."

  Volgens de chef van de recherche in Dubai, Jamal al-Jallaf, verliep de uitlevering via de officiële kanalen en stond er geen tegenprestatie van Nederland tegenover. "De uitlevering vond plaats, omdat Taghi internationaal werd gezocht via Interpol. Het is een gevaarlijke crimineel."

  Leven als een gevangene

  Op dit moment zit Taghi vast in de extra beveiligde inrichting in Vught, in afwachting van zijn proces. Maar de afgelopen jaren was hij al 'zijn eigen cipier', zo zou hij hebben gezegd tegen de recherche in Dubai. Abdullah: "Taghi zei dat hij als een gevangene leefde. Hij was weliswaar aangehouden, maar dat was misschien wel beter dan leven in angst. Nu had hij rust."

  Op 6 maart staat Taghi, samen met 15 anderen, terecht in het omvangrijke Marengo-proces dat draait om Taghi's veronderstelde criminele organisatie. Die wordt in verband gebracht met een groot aantal liquidaties en pogingen tot moord. In een verhoor met de politie van Dubai verklaarde Taghi dat alle beschuldigingen tegen hem vals zijn.

  "Hij zei al die misdaden niet te hebben begaan", zegt Abdullah. "We vroegen hem waarom hij zich dan schuil hield en niet het recht onder ogen wilde zien. Hij kon naar de rechter of het OM om te bewijzen dat hij onschuldig was." Maar daar kwam geen antwoord op.

  Volgens recherchechef Al-Jallaf heeft de Nederlandse politie nauwelijks een rol gespeeld bij de opsporing van Taghi. De informatie die leidde tot de arrestatie kwam volgens hem niet via Nederland. "De politie in Dubai heeft de informatie verzameld en de arrestatie verricht. Natuurlijk is er wel informatie uitgewisseld, maar tijdens het onderzoek was er nauwelijks samenwerking met Nederland."

  Taghi's advocaat Inez Weski zegt dat Nederland Dubai met onjuiste informatie heeft gevoed over een connectie met Iran om hem, ook zonder uitleveringsverdrag, in handen te krijgen. Dubai staat op gespannen voet met Iran en zou daarom snel van Taghi af hebben gewild. Maar volgens Weski, die zelf ook onderzoek heeft laten doen, is de Iran-connectie "verzonnen".

  Dat kan volgens de advocate juridisch grote gevolgen hebben. "Als iemand zonder uitleveringsprocedure in een vliegtuig wordt gezet, dan is Nederland verantwoordelijk voor wat er met diegene gebeurt, voor het feit dat zijn rechten zijn afgekapt daar."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van: 

  GA NAAR NIEUWSUUR

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 08 februari 2020 @ 00:18
  #56
  reactie op (#55) herman_dad

  Goedemorgen, OOK 'RECHTERHAND' VAN RIDOUAN TAGHI OPGEPAKT IN COLOMBIA. Weer een topcrimineel van deze organisatie opgepakt maar wil nit zeggen dat deze helemaal nu is opgelost. Saïd R., rechterhand van Taghi, opgepakt in Colombia

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  POLITIE

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:20

  'Gearresteerde R. was bedachtzamer dan impulsieve Taghi'

  Hij is een stuk minder bekend dan Ridouan Taghi, maar ook de vandaag opgepakte Saïd R. wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie die liquidaties heeft gepleegd. "R. is veel stiller en anoniemer dan Taghi", zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

  De 47-jarige R. is door de kroongetuige in het zogeheten Marengo-proces aangewezen als de rechterhand van Taghi. Het Openbaar Ministerie stelt dat hij een belangrijke tussenpersoon was die de moordopdrachten van Taghi organiseerde.

  "Dat betekende volgens het OM dat hij info verzamelde over doelwitten, hielp om ze in de gaten te houden en ook mensen regelde die de liquidaties uitvoerden", zegt justitieredacteur Remco Andringa.

  Toch niet dood

  De afgelopen twee jaar leek R. van de aardbodem verdwenen, hoewel er 100.000 euro was uitgeloofd voor de gouden tip. Misdaadverslaggever De Vries was daarom aangenaam verrast toen hij hoorde dat de gezochte voortvluchtige was gearresteerd in Colombia.

  "Al het onderzoek was gefocust op Taghi en toen die werd gepakt in december werd het stil rondom R.. Vrij veel mensen uit het milieu beweerden zelfs dat hij dood was." Het gerucht ging dat de relatie tussen de twee ernstig was bekoeld. Zo ernstig zelfs dat R. uit de weg zou zijn geruimd. "Die verhalen waren vrij hardnekkig", zegt De Vries.

  Maar vandaag werd de gezochte R. opgepakt in de de Colombiaanse stad Medellín. Het was een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Colombiaanse politie en de Amerikaanse opsporingsdiensten FBI en DEA.

  De verdachte is daarbij lichtgewond geraakt, vertelde de politie:

  0:38 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Politie: 'Arrestatie Saïd R. weer een slag voor de criminele organisatie'

  "Dit is zonder meer een enorme vangst", zegt De Vries. Gezien de grootschalige cocaïnehandel waar de bende van Taghi en R. van wordt verdacht, staat de misdaadverslaggever er niet van te kijken dat gezochte man zich schuilhield in Colombia.

  "Ze hebben natuurlijk zaken gedaan met Colombianen en kennissen opgebouwd. Het is ook een plek waar je je behoorlijk schuil kunt houden en niet snel in the picture komt." En dat past volgens De Vries in het profiel van de rechterhand. "R. zou de rustige variant zijn van Taghi. Niet impulsief en wraakzuchtig, maar veel meer bedachtzaam."

  Zo'n vijf jaar geleden kwam R. in beeld bij de politie als een mogelijk grote speler in de Utrechtse onderwereld. Een plaatselijke crimineel had namelijk tegen de politie gezegd dat R. en Taghi van plan waren hem te doden.

  'Weg ermee'

  Het OM stelt dat R. inderdaad voorbereidingen heeft getroffen om de crimineel en een aantal van zijn contactpersonen te vermoorden. "Weg ermee, rotzooi mensen", zou R. in een versleuteld bericht hebben geschreven.

  De betreffende crimineel werd uiteindelijk niet gevonden, maar een van zijn contacten werd wel geliquideerd. Het is een van de meerdere liquidaties en pogingen daartoe die R. ten laste wordt gelegd.

  Twee broers van Said R. zijn volgens het OM ook betrokken bij de reeks moordpogingen. Zaki R. werd in 2019 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor wapen- en drugsbezit. Mohamed R. werd in 2017 zelf beschoten in Utrecht, maar overleefde de aanslag. Hij zit vast in voorarrest.

  Uitlevering?

  In 2018 worden Taghi en Saïd R. op de Nationale Opsporingslijst gezet. De leider van de bende word afgelopen december opgepakt, en R. krap twee maanden later. Hoelang het duurt voordat ook de veronderstelde rechterhand in Nederland kan worden berecht, is volgens justitieredacteur Andringa lastig te zeggen.

  "Nederland heeft officieel geen uitleveringsverdrag met Colombia, maar over het algemeen wordt er op dit vlak goed samenwerkt."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Proces tegen 'goed geoliede moordorganisatie'

  BEKIJK DE COLLECTIE

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 31 januari 2020 @ 00:17
  #55
  reactie op (#50) herman_dad

  Goedemorgen: WEER VERDACHTE OPGEPAKT IN ZAAK MOORD ADVOCAAT WIERSUM. Hij wordt in ieder geval van medeplichtigheid verdacht. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Na de moord op Derk Wiersum legden mensen bloemen bij het kantoor van advocaat ANP

  PROCES-TAGHI

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:43 • AANGEPAST VANDAAG, 17:14

  Opnieuw aanhouding voor moord op advocaat Derk Wiersum

  De politie in Amsterdam heeft in het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum opnieuw iemand opgepakt. De verdachte is een 31-jarige man uit Rotterdam. Hij wordt verdacht van het medeplegen van moord.

  De aanhouding vond maandag al plaats, maar is nu pas bekendgemaakt. De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor een periode van veertien dagen in bewaring gesteld.

  Direct na de aanhouding zijn op locaties in Rotterdam en Amsterdam doorzoekingen gedaan. Meer wil de politie er niet over kwijt.

  Twee andere verdachten vast

  Van de verdachten die eerder werden opgepakt zitten er nog twee vast: een 36-jarige man uit Almere en een 26-jarige man uit Soest. Ook de man uit Almere wordt verdacht het medeplegen van moord, de ander van betrokkenheid daarbij. De man uit Soest zou een neef van Ridouan Taghizijn. Wat de rol van beide verdachten precies is geweest is nog onderwerp van onderzoek.

  Andere verdachten die in dit onderzoek werden opgepakt zitten niet meer vast, maar zijn nog steeds verdachte.

  Derk Wiersum was een van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. in het zogeheten Marengo-proces tegen de organisatie van Taghi. Wiersum werd op 18 september vorig jaar bij zijn woning in Amsterdam vermoord.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Proces tegen 'goed geoliede moordorganisatie'

  BEKIJK DE COLLECTIE

   

  Gewijzigd op 2020-01-31 00:19:32
  handtekeningafbeelding
 • maandag 27 januari 2020 @ 00:17
  #54
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #18: TWEE VERDACHTEN OPGEPAKT VANWEGE 'VERGISMOORD'. Eén van hen was al eerder opgepakt maar weer vrijgelaten. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Buurtbewoners en nabestaanden van Bouchikhi liepen een jaar geleden na een herdenkingsbijeenkomst in een stille tocht van de Oosterkerk naar het buurthuis op Wittenburg ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 10:16 • AANGEPAST VANDAAG, 11:26

  Twee verdachten aangehouden voor doodschieten stagiair in buurthuis

  De politie heeft twee verdachten aangehouden in de zaak rond de schietpartij in het buurthuis op de Amsterdamse Oostelijke Eilanden twee jaar geleden, waarbij de 17-jarige Mohamed Bouchikhi om het leven kwam.

  Bouchikhi was tijdens de schietpartij aanwezig als stagiair in het buurthuis en was volgens de politie een onschuldig slachtoffer.

  Eerder aangehouden

  De twee verdachten werden begin vorige week aangehouden, meldt de politie. Een van hen is de 26-jarige Emylio G., die ruim een half jaar na de moord op Bouchikhi al werd aangehouden. De politie liet hem snel vrij, maar bleef hem wel beschouwen als verdachte.

  Dankzij "intensief onderzoek" is hij nu opnieuw aangehouden. Hij zat in de cel tijdens zijn aanhouding, omdat hij ook verdachte is in een andere zaak. Rechercheurs denken dat G. een van de twee schutters is.

  De andere verdachte is een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. Zij is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte in de zaak. Ze wordt verdacht van "medeplichtigheid bij een dodelijk schietincident".

  De politie benadrukt dat het onderzoek nog volop bezig is en dat er een beloning van 25.000 euro is uitgeloofd voor gouden tips.

  Onrust

  De moord op Bouchikhi zorgde voor veel onrust in de Amsterdamse wijk. De twee schutters liepen het buurthuis op vrijdagavond binnen met getrokken wapens, toen er onder meer een kookcursus voor jonge kinderen bezig was.

  Bouchikhi had toen net boodschappen gehaald voor de kookcursus. Mogelijk hadden de schutters het gemunt op een ander, de 19-jarige Gianni L. Hij raakte gewond bij de schietpartij, net als een onschuldige 20-jarige vrouw die achter de bar stond.

  Een jaar geleden werd Bouchikhi herdacht bij het buurthuis, waarbij burgemeester Halsema een gedenksteen onthulde.

  Veel mensen kwamen toen naar de herdenking:

  1:23 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Grote belangstelling tijdens herdenking steunt familie

  De naam van Emylio G. ging volgens Het Parool al snel rond in het criminele circuit na de schietpartij, omdat hij berucht is vanwege zijn onberekenbaarheid. Dat leverde de recherche de nodige tips op en ook was zijn dna aangetroffen op de plek van het misdrijf, zo schreef de krant in oktober 2018.

  Na de schietpartij nam de gemeente extra maatregelen in de buurt. Er werden onder meer camera's geplaatst en de politie toonde zich nadrukkelijker in de wijk.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding