1963 keer bekeken

RACISME EN GEDRAG: 'politie discrimineert' o.a. EN DIVERSITEIT KORPS

 • vrijdag 09 april 2021 @ 00:25
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, ROTTERDAMMSE AGENTEN DIE 'RACISTISCHE APPJE'S DEELDEN overgeplaatst. Of dat een oplossing is , is weer een tweede... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 19:09 • AANGEPAST GISTEREN, 21:59

  Rotterdamse agenten die racistische appjes stuurden overgeplaatst

   

  Demonstranten in Rotterdam eisen ontslag agenten van racistische appjes RIJNMOND

  Agenten van de Rotterdamse politie die zijn berispt voor het versturen van racistische appjes, werken niet langer in het basisteam in Delfshaven en worden overgeplaatst. "De conclusie is dat het beter is als zij aan de slag gaan in een team buiten dit district", meldt de politie.

  De agenten maken sinds maandag geen deel meer uit van het basisteam, schrijft Rijnmond. "Uit alle gesprekken die zijn gevoerd in het district en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgehaald in de wijken, blijkt dat het draagvlak voor deze collega's dusdanig is afgenomen dat vorige week met hen het gesprek is aangegaan over de mogelijkheid van een verplaatsing", aldus de politie.

  Volgens de politie moet de overplaatsing "rust terugbrengen in het team". "De focus kan nu gelegd worden op het herstellen van het vertrouwen van de buurt."

  Het is nog onduidelijk waar de agenten wel gaan werken. "Op dit moment wordt in samenspraak met hen gekeken naar een passende plek, binnen of buiten de eenheid."

  Schriftelijke berisping

  De racistische berichtjes van de agenten kwamen aan het licht na een artikel in NRC. De krant schreef in juli dat agenten in de WhatsApp-groep burgers onder meer uitmaakten voor "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". Het OM maakte afgelopen zomer al bekend dat de agenten niet vervolgd worden, omdat de uitlatingen in een besloten WhatsApp-groep werden gedaan.

  De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke gaf de agenten uit die appgroep een schriftelijke berisping, waarover zowel binnen als buiten het korps verontwaardiging ontstond. Velen vonden dat een te milde straf.

  Vorige maand kwam naar buiten dat de agenten zich ook kwetsend hebben uitgelaten naar aanleiding van de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra in 2018.

  Kritiek op aanpak Aboutaleb

  De omstreden appgroep is vandaag ook onderwerp van gesprek in de gemeenteraad van Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb, die vindt dat de agenten een tweede kans verdienendebatteert met de gemeenteraad over zijn aanpak van de zaak.

  Denk en Nida zijn kritisch. Stephan van Baarle, fractievoorzitter van Denk, zegt dat de aanpak van Aboutaleb het vertrouwen van veel Rotterdammers in de burgemeester ondermijnt.

  "Wat mij betreft is het aan de burgemeester om helder uitleg te geven over zijn positie en waarom hij nu deze aanpak kiest", aldus Van Baarle. "Hij zegt in veel situaties: ik zoek de randen op, ik schuw een harde aanpak niet. Maar nu is zijn aanpak boterzacht."

  De twee partijen dienden een motie van afkeuring in tegen burgemeester Aboutaleb. De motie kreeg geen steun van de andere partijen.

  Een meerderheid van de raad dringt erop aan om in overleg met de Rotterdamse politie-eenheid een onafhankelijke commissie in het leven te roepen. Deze moet de politie adviseren over onder meer de omgang met klachten en meldingen over discriminatie en racisme en de wijze waarop sancties tot stand komen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Rijnmond.

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 31 maart 2021 @ 00:33
  #24
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen,  DIT IS WAT ER GEZEGD WERD VIA DE OMSTREDEN 'APPJES'  VAN DE ROTTERDAMSE POLITIE.....Zie vorige artikelen.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  RIJNMOND

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 19:46

  Dit werd gezegd in de omstreden appgroep van Rotterdamse agenten

  Afgelopen zondag protesteerden honderden mensen bij het politiebureau aan het Marconiplein in Rotterdam. Ze eisten het ontslag van de vijf agenten die racistische appjes stuurden.

  Dat het vijftal alleen schriftelijk werd berispt, leidde zowel binnen als buiten de politie tot onbegrip. Vandaag publiceerde de onafhankelijke commissie, die adviseerde over de opgelegde sancties, haar bevindingen. De stukken geven inzicht in hoe het er aan toe ging binnen de appgroep.

  Een bepalend moment is 21 januari 2019. Een van de agenten stuurt een filmpje door, waarop te zien is hoe een witte jongen wordt mishandeld door een groep jongens met een getinte huidskleur. "Dit is bij mij in de wijk", schrijft de agent. "Kankervolk. Allemaal kapot maken."

  De beelden maken hem boos en roepen herinneringen op aan eigen ervaringen, zal hij later verklaren. Zijn collega's reageren instemmend op zijn teksten. "Ja, kut volk", tikt iemand. Anderen vinden het "kk mongolen" en "pauper allochtonen". "Meteen schieten", adviseert een van de agenten.

  Als iemand zegt dat de jongens in het filmpje wel zullen worden aangehouden, luidt een reactie: "Mag het hopen voor ze. Anders rij ik ze dood."

  Onmacht

  In de 'Jan Smit appgroep' zitten acht politiemensen, naast collega's ook vrienden van elkaar. Allemaal werken ze in basisteam Delfshaven, aan de westkant van Rotterdam. Tussen juli 2018 en maart 2019 sturen ze een groot aantal berichten heen en weer, waarbij werk en privé vaak door elkaar lopen.

  De reacties op het filmpje zijn volgens de betrokken agenten ingegeven door onmacht en frustratie. Omdat "die k-lijers nooit gecorrigeerd worden, niet door hun ouders, niet door de wijk en niet door justitie", zoals een van hen schrijft. Achteraf noemt hij deze reactie impulsief, zoals wel meer berichten zijn getypt vanuit de emotie.

  Een van de deelnemers, een Marokkaans-Nederlandse agent, gaat het allemaal te ver. Tien minuten na de discussie over het filmpje verlaat hij de appgroep. Hij vindt de berichten racistisch en discriminerend.

  Dat wordt nog een relletje.

  Agent over het vertrek van een boze collega

  "Waren z'n broers. En niffos", reageert een van zijn collega's. Wat hem betreft valt er niets te discussiëren: "Is altijd dat kanker volk." Het vertrek van zijn collega uit de groep vindt hij maar slap. "Kennelijk sluit hij zijn ogen voor problemen met dit soort mafkezen."

  Maar nu iemand uit boosheid de groep heeft verlaten, voorziet een andere agent problemen. "Dat wordt nog een relletje", schrijft hij. Dat dit door hem voorspelde 'relletje' twee jaar later uitloopt op protesten voor de deur van het politiebureau, kan hij op dat moment niet vermoeden.

  Excuses

  In eerste instantie valt de ophef mee. De agent die uit de appgroep is gestapt, informeert zijn leidinggevende. Het leidt tot een gesprek met drie collega's uit de groep. Zij bieden hun excuses aan voor hun opmerkingen en krijgen de waarschuwing dat zoiets niet nog een keer mag gebeuren. Ook wordt hen verzocht de appgroep op te heffen, wat ze ook doen.

  Voor de Marokkaans-Nederlandse politieman is de kwestie hiermee afgedaan, net als voor de betrokken leidinggevenden. Tot NRC ruim een jaar later lucht krijgt van de berichten en erover publiceert.

  De schok die dit teweeg brengt, verandert de zaak. Nu wordt ook de districtsleiding ingeschakeld. Het leidt tot een onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie, de afdeling die signalen van interne misstanden onderzoekt.

  Dan blijken er méér discriminerende uitlatingen te zijn gedaan in de appgroep, die nu helemaal onder de loep wordt genomen. Een van de agenten noemde een collega van Oosterse afkomst "die pinda". Ook waren er seksistische opmerkingen over vrouwelijke collega's ("gleed ze heen en weer op de roeimachine").

  Humeyra

  Daarnaast werd de bekentenis van Bekir E. besproken, de man die in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschoot. "Flikker", reageerde een van de agenten.

  Iemand anders suggereerde dat hij er vermoedelijk vanaf zou komen met een taakstraf. Dat leidt tot een reactie die vorige week (deels) naar buiten kwam: "Veel te veel. Gelukkig ben jij geen rechter. Die gozer heeft goed gehandeld, weer een Turk minder. Vrijspraak. En een schadevergoeding voor de dagen dat hij al gezeten heeft."

  Als Gökmen T. op 18 maart 2019 een aanslag pleegt in een tram in Utrecht, schrijft diezelfde agent: "De trams die over het algemeen door ons gebied rijden mogen ze allemaal uitroeien hoor."

  Voortdurende confrontatie met maatschappelijke problemen kan leiden tot cynisme.

  Adviescommissie AGFA

  De politieman zegt achteraf niet meer te weten wat hij precies heeft bedoeld met zijn berichten. Mogelijk waren ze sarcastisch bedoeld, zegt hij, een "foute grap".

  De onafhankelijke commissie AGFA die in opdracht van de politie adviseert over de strafmaat, waarschuwt dat ook zo'n 'grap' de geloofwaardigheid van de politie kan aantasten. In het advies staat dat de agenten werken in een wijk met veel problemen. "De voortdurende confrontatie met deze maatschappelijke problematiek kan leiden tot een zekere vorm van cynisme, die tot uitdrukking komt in een deel van de uitspraken." Het is volgens de commissie geen rechtvaardiging voor de appjes, wel een verklaring.

  Beroering

  De betrokken politiemensen zitten intussen weken thuis, in afwachting van het onderzoek. Ook het Openbaar Ministerie kijkt mee. Een van de agenten omschrijft het als "de heftigste tijd van mijn leven".

  Uiteindelijk besluit het OM dat strafrechtelijk onderzoek niet nodig is; de politie handelt de kwestie zelf af. Het oordeel luidt dat de agenten onnodig kwetsende, racistische en discriminerende berichten hebben geplaatst en verzuimden elkaar aan te spreken op fout gedrag. Het gevolg: veel beroering en imagoschade voor de politie.

  Goede dienders

  Vijf agenten krijgen een schriftelijke berisping. De adviescommissie is het daar mee eens. Ze hebben spijt van hun uitspraken en hun leidinggevende had een belangrijk deel van de kwestie in 2019 al afgedaan. Bovendien dateren de uitlatingen al van langer geleden en staan de agenten bekend als goede dienders.

  Maar de maatschappelijke verontwaardiging over de appjes is er niet minder om. Dat heeft volgens de commissie veel impact gehad op de betrokken agenten, die zeggen dat het nooit hun bedoeling is geweest om mensen te kwetsen.

  Ondanks hun discriminerende opmerkingen, schrijft een van hen in diezelfde Jan Smit appgroep dat in hun werk van vooringenomenheid naar bepaalde bevolkingsgroepen geen sprake is. De agent die de opmerkingen over Bekir E. en Gökmen T. plaatste, is er "voor 100% van overtuigd" dat hij geen racist is. Nog altijd zegt hij met veel plezier te werken "in de meest diverse wijk van Rotterdam".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 26 maart 2021 @ 01:00
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, RACISME, EEN VEEL GROTER PROBLEEM DAN HET 'ROTTERDAMSE' de 'witte korpsleidingen' zouden meer moeten doen? Zie vorige artikelen.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:49

  'Witte politieleiding te weinig sensitief voor impliciete discriminatie'

  Na het nieuws over racistische uitspraken van politieagenten in een WhatsApp-groep in Rotterdam staat racisme binnen het korps weer vol in de aandacht. Haast is geboden om het probleem aan te pakken, zeggen deskundigen.

  Gisteren kwam naar buiten dat de agenten van de Rotterdamse politie die berispt zijn voor het versturen van racistische appjes, zich ook kwetsend hebben uitgelaten naar aanleiding van de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra in 2018.

  De agenten uit die appgroep kregen een schriftelijke berisping, waarover zowel binnen als buiten het korps verontwaardiging ontstond. Hierop kondigde de Nationale Politie aan dat de disciplinaire straffen voor discriminatie en racisme tegen het licht worden gehouden.

  De familie van Hümeyra was geschokt aldus hun advocaat. Politiechef Westerbeke vertelde in een raadsvergadering hoe hij de familie had ingelicht:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  1:02

  'De familie was in shock'

  Volgens een woordvoerder van de politie is niet duidelijk wanneer dat onderzoek is afgerond. "We zijn er als organisatie hard mee bezig, het is een lang proces. Dat kun je niet haastig doen. Wat voor vorm het gaat krijgen is nu nog te vroeg om te zeggen."

  Politiewetenschapper Jaap Timmer, hoogleraar aan de VU, vindt dat de aanpak van discriminatie hoger op de prioriteitenlijst moet komen te staan binnen de politie. "Haast is zeker geboden, anders wek je de suggestie dat je het belang ervan niet inziet."

  Het is prima dat het goed en grondig wordt bekeken, het moet alleen niet te traag gaan, vindt Timmer. "Ook het besef dat foute opmerkingen passé zijn moet versneld tot de organisatie doordringen. Niet wachten tot je personeelsbestand diverser is, maar nú aanpakken."

  Last van vervorming

  "Discriminatie bestrijden binnen het korps vergt een brede aanpak", zegt Peter Rodrigues, hoogleraar immigratierecht aan de Universiteit Leiden. Rodrigues benadrukt ook dat de een diverser politiekorps een bijdrage levert aan een oplossing. Ook moet er in de opleiding aandacht aan besteed worden.

  Rodrigues heeft trainingen gegeven bij de politie over discriminatie en etnisch profileren. "Daar is het niet mijn bedoeling om te bepalen wat mensen denken, maar wel om aan te geven waar de grenzen liggen."Het werk als agent kan soms ook voor een vertekend beeld zorgen van groepen in de samenleving. "Als je met steeds dezelfde soort criminaliteit te maken krijgt en de daders zijn van dezelfde signatuur, dan kun je last krijgen van vervorming." Daarom moet je laten zien dat dit een gevolg kan zijn van het werk, waardoor een agent het kan herkennen.

  Wit en mannelijk leiderschap

  Gaat een agent toch in de fout, dan is het onduidelijk waarom er onder welke omstandigheden voor een bepaalde straf is gekozen.
  Daarom pleit Timmer voor een eigen tuchtrechtelijk systeem binnen de politie. "Straffen aan politieagenten worden nu puur intern behandeld en degene die recht spreekt is de korpschef. Er bestaat geen openbare jurisprudentie en daardoor geen houvast voor onderzoekers of beklaagden."

  Ook kunnen burgers geen klachten indienen, daarvoor bestaat geen ingang. En omdat de korpschef rechtspreekt, is er ook geen onafhankelijkheid. "Daardoor kan het dat op de ene plek heel andere straffen worden uitgedeeld dan ergens anders. Als je dat beter organiseert én wettelijk regelt, dan wordt ook duidelijker waarom er gekozen is voor welke straf."

  Volgens zowel Timmer als Rodrigues is racisme binnen het korps een afspiegeling van eenzelfde onderstroom in de samenleving. "Bestrijding ervan kan alleen door een cultuuromslag", zegt Timmer. "Omdat het leiderschap binnen het korps hoofdzakelijk wit en mannelijk is, is er te weinig sensitiviteit voor allerlei ook impliciete discriminatoire taal. En er zijn groepen die dat niet meer accepteren."

  Onvoldoende draagvlak

  Het NRC schreef gisteren dat Tarik Topcu, die in Rotterdam moest zorgen voor een meer divers politiekorps, na drie weken alweer zijn functie heeft neergelegd. Hij zou naar verluidt "onvoldoende draagvlak" voor zijn werk hebben gevoeld.

  Mocht er in de toekomst strenger worden opgetreden tegen uitlatingen als die van de agenten uit de Rotterdamse appgroep, dan zullen er voor heen geen straffen met terugwerkende kracht worden gegeven, zegt de politiewoordvoerder. "Ze zijn disciplinair gestraft en hebben een gele kaart gekregen. Nog een keer in de fout en het is exit."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 13 maart 2021 @ 01:08
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, ROTTERDAMSE KORPSLEIDING GAAT PRATEN met leden over de onrust over MILDE STRAFFEN tegen medewerkers die zch racistisch uiten. Zie vorige artikel.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:27

  Korpsleiding gaat praten met agenten na onrust over 'milde' aanpak racisme

  De korpsleiding van de politie gaat in gesprek met agenten na de onrust over racisme binnen het korps, een kwestie die volgens hen niet stevig genoeg wordt aangepakt. Dat zegt Martin Sitalsing, chef van de politie Midden-Nederland en portefeuillehouder diversiteit. Vijf Rotterdamse agenten die zich in een WhatsAppgroep herhaaldelijk racistisch uitlieten, werden alleen schriftelijk berispt.

  Op sociale media en het intranet van de politie leidde dat volgens NRC tot veel beroering en onvrede. Honderden agenten reageerden.

  "Wat ik zie is dat het niet alleen iets is van de eenheden in de Randstad", zegt Sitalsing in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Maar met name van politiemensen met een migratieachtergrond door het hele land, komt dit signaal naar voren. Daar zullen wij ook, samen met de korpsleiding, binnenkort een gesprek mee hebben." Ook met politiechef Westerbeke van Rotterdam wordt komende week gesproken.

  De racistische appjes kwamen eerder aan het licht na een artikel in NRC. Agenten maakten burgers onder meer uit voor "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". "Wat er is gebeurd is kwetsend, met name voor de allochtone collega's", zegt Miriam Barendse van politiebond Equipe.

  Zelf was ze dertig jaar lang leidinggevende bij de politie. Nu leidt ze een vakvereniging met veel hoger politiepersoneel. "Als dit wordt verteld door de collega met wie je in de auto je werk moet doen, dan voel je je daarnaast niet veilig. Dat geeft onrust."

  Slechts een berisping

  De vraag is of de politie wel adequaat heeft ingegrepen, door alleen een berisping uit te delen. "Dit is gedrag dat de burger niet van politiemensen verwacht", zegt Barendse. "Als het gebeurt, dan mag je van de leiding verwachten dat er adequaat wordt opgetreden. En zodanig, dat het gedrag niet meer voorkomt en de diender begrijpt wat hij niet goed heeft gedaan. En anderzijds: dat degene die zich gekwetst voelt, recht wordt gedaan. Dat vraagt soms enige wijsheid, maar ook adequaat optreden van de leiding."

  De verhalen over racisme en discriminatie binnen de politie zijn er al jaren. Volgens Sitalsing komt dat nu meer naar voren doordat er meer mensen met een migratieachtergrond bij de politie werken. Hij denkt dat politiemensen zich nu ook veiliger voelen om zich daarover op het werk uit te spreken.

  "Ik heb de indruk dat dat steeds beter gaat, die veiligheid. Maar wat ik mooier zou vinden, is als men het gesprek ook met elkaar voert, op de werkvloer. En dat het niet alleen een vraagstuk is voor politiemensen met een migratieachtergrond, maar voor elke politieman en vrouw."

  Vakbondsvrouw Barendse wijst erop dat de digitalisering van de maatschappij "niet helpt". "Toen ik vroeger begon had je nog geen appgroepen, toen had je de roddel aan de koffietafel. Dat is net zo erg, maar zichtbaarder. Dan kan er nog eens iemand optreden die langsloopt. En de ervaring is dat wat mensen opschrijven, soms erger is dan uitspreken. Mensen corrigeren elkaar niet meer, dat is een groot probleem."

  Oplossingen

  Een simpele oplossing voor de problematiek is er niet. Volgens Barendse moet een leidinggevende altijd alert zijn op ongewenst gedrag. "Of het nou gaat naar vrouwen, jonge mensen, allochtone collega's. Dat is opletten, dagelijks. Dat kun je nooit laten rusten. Je moet zeer alert zijn, goed de norm stellen. En iedere diender kan ook wel weten dat dit soort gedrag niet van 'm verwacht kan worden. Je legt de ambtseed af, dan beloof je dat je je als goed ambtenaar gedraagt."

  Sitalsing zegt dat er sprake is van een "heel complex vraagstuk", dat ook in de hele samenleving speelt. "Dat los je niet met één project of één traject op. Dat vraagt om continu investeren in leiderschap, diversiteit, de norm stellen als die wordt overschreden. Dat vraagt continu om hard werken."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 maart 2021 @ 01:01
  #21
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, ONRUST BINNEN POLITIEKORPS OVER MILDE STRAFFEN VOOR POLITIEMENSEN DIE ZICH racistisch uiten, zoals laatst in Rotterdam.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 00:50

  'Onrust bij politie om milde racisme-aanpak binnen korps'

  Politieagenten voelen zich onveilig door het milde optreden tegen discriminatie in de eigen gelederen. Vorige maand werd bekend dat de Rotterdamse agenten die zich in in een WhatsApp-groep racistisch uitlieten alleen schriftelijk berispt werden. Voor veel agenten is die milde straf onbegrijpelijk, schrijft NRC.

  Honderden agenten reageerden op sociale media en het intranet van de politie. Ze krijgen steun van de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. "De uitlatingen zorgden al eerder terecht voor verontwaardiging en ook de strafmaat roept nu emotie op", schreef hij woensdag in een e-mail namens de eenheidsleiding aan alle Amsterdamse agenten. Volgens Paauw zijn er "behoorlijk wat collega's en partners" die het als "pijnlijk" ervaren dat er niet nadrukkelijker wordt opgetreden tegen discriminatie.

  Volgens een andere topfunctionaris bij de politie is er "landelijke onrust" onder agenten over deze kwestie. Een teamchef uit Oost-Nederland zegt dat agenten zich storen aan wat ze zien als het meten met twee maten.

  Ervaren agenten schrijven volgens NRC op intranet dat ze de berisping "beschamend en walgelijk" vinden. Een van hen zegt al 26 jaar racistische opmerkingen binnen de politie te horen. "Ik hoop nog steeds dat we als organisatie veranderen."

  'Goede dienders'

  De Rotterdamse politiebaas Fred Westerbeke zegt op de hoogte te zijn van de onvrede over de sancties die hij oplegde aan zijn agenten. "Er is een breed scala aan reacties op de beslissing, wat dat betreft is de politie niet anders dan de samenleving." Hij besloot tot de lichtste sanctie omdat de agenten "spijt" hadden en "goede dienders" zijn.

  De racistische berichten kwamen vorig jaar aan het licht door berichtgeving van NRC. De krant schreef in juli dat agenten in de WhatsApp-groep burgers onder meer uitmaakten voor "kutafrikanen" en "pauperallochtonen".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 17 januari 2021 @ 00:53
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, OVERHEIDSMEDEWERKERS BIJSCHOLEN IVM DISCRIMINATIE t.o,v een burger een must voor alle diensten zoals BELASTINGDIENST (!), UWV, SVB naar uiteraard allen in overheidsdienst als ministeries, politie, justitie, en in feite zelfs voor de rechtelijke macht....etc.... Het geldt uiteraard in WERKSITUATIES t.o.v. de burger. Tevens een groot Maatschappelijk Belang voor allen.

  "Het gaat onder andere om trainingen over discriminatie en vooroordelen," zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. "Het doel is om mensen ervan bewust te maken dat iedereen onbewust vooroordelen heeft en het risico loopt onbewust te discrimineren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van discriminatie."

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 18:45 • AANGEPAST GISTEREN, 19:10

  'Overheidsmedewerkers bijscholen over discriminatie noodzakelijk'

  Premier Rutte in gesprek met gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire ANP

  • David van Hulzen en Shirley Drost redacteuren Binnenland

  Medewerkers van de Belastingdienst en andere uitvoerende overheidsorganisaties moeten trainingen krijgen over discriminatie. Dat stelt demissionair premier Rutte in een brief die hij gisteren na het vallen van het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde. Het College voor de Rechten van de Mens moet hier een belangrijke rol in gaan spelen.

  "Het gaat onder andere om trainingen over discriminatie en vooroordelen," zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. "Het doel is om mensen ervan bewust te maken dat iedereen onbewust vooroordelen heeft en het risico loopt onbewust te discrimineren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van discriminatie."

  Van Dooijeweert ziet ook het instellen van een Nationaal Coördinator Discriminatie als een belangrijk wapen in de strijd tegen discriminatie.

  Ook organisaties als het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de Dienst Uitvoering Onderwijs worden genoemd als doelgroep. Deze organisaties moeten klachten over discriminatie doorverwijzen naar het College.

  Uitbreiding meldpunten antidiscriminatie

  De meldpunten antidiscriminatie moeten de melder ondersteunen in het klachtenproces. "Het gaat daarbij om juridische en emotionele ondersteuning bij het indienen van een klacht over discriminatie en bij een eventuele zitting bij het College", stelt Rutte in de brief.

  Zowel bij de meldpunten als bij het College moeten meer mensen worden aangenomen. "Een aanzienlijke uitbreiding van de werkzaamheden van meldpunten vereist aanpassing van de regelgeving", schrijft premier Rutte.

  'Trainingen zijn niet genoeg'

  Antiracisme-organisatie Controle Alt Delete denkt dat de trainingen belangrijk zijn, maar dat dat niet genoeg is. "Je moet oppassen dat je door een training niet de verantwoordelijkheid neerlegt bij de individuele ambtenaren. Zij voeren hun werk uit," zegt Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete. "Het probleem zit in het hele systeem, in alle lagen van de overheid en moet dus ook breder worden aangepakt."

  Volgens Abdoelhafiezkhan is de oplossing verder om niet meer te werken met risicoprofielen waar etniciteit deel van uitmaakt. "De politiek is nu aan zet om dit aan te pakken."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 05 augustus 2020 @ 06:22
  #19
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, AGENTEN DIE ZICH RACISTISCH IN ONDERLINGE 'APP' UITLIETEN, NIET VERVOLGD. Omdat het een besloten app was, dus niet openbaar. Wel worden er interne maatregelen genomen. Burgemeester Aboutaleb was over de teksten zeer geschrokken...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  De agenten werkten allen op dit bureau aan het Marconiplein GOOGLE STREET VIEW

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:08 • AANGEPAST GISTEREN, 13:15

  Agenten Rotterdam niet vervolgd voor racistische appjes

  Vijf Rotterdamse agenten worden niet strafrechtelijk vervolgd voor de racistische berichten die zij begin vorig jaar elkaar appten. Volgens het Openbaar Ministerie zijn sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend voor agenten, maar ze zijn niet strafbaar omdat ze in een besloten WhatsApp-groep werden gedaan. Alleen in het openbaar zijn zulke uitspraken strafbaar, stelt het OM.

  Het onderzoek van het OM volgde op een artikel in NRC Handelsblad. De krant schreef begin juli dat agenten in de WhatsApp-groep burgers onder meer uitmaakten voor "kutafrikanen" en "pauperallochtonen".

  Burgemeester Aboutaleb sprak schande van de zaak en de politie en het OM lieten weten een onderzoek in te stellen. Gedurende het OM-onderzoek zaten de agenten thuis. De politie laat nu weten dat ze weer aan het werk mogen, omdat er gezien eerdere vergelijkbare zaken geen strafontslag wordt verwacht. In overleg met de agenten wordt bekeken of ze weer op hun eigen bureau aan het Marconiplein terugkeren of tijdelijk ergens anders gaan werken.

  Intern onderzoek naar agenten

  Het interne politieonderzoek loopt nog. Daarbij wordt gekeken naar "de complete aard en omvang van de uitlatingen in de app en het handelen van betrokken agenten in die periode".

  Na het onderzoek worden eventuele maatregelen voorgesteld aan twee onafhankelijke commissies, die op hun beurt politiechef Westerbeke zullen adviseren. Die neemt een definitief besluit over de agenten. Hoelang die hele procedure nog duurt, kon een politiewoordvoerder niet zeggen.

  Wanneer is een WhatsApp-groep besloten?

  Discriminerende en racistische uitlatingen zijn alleen strafbaar als ze in het openbaar worden gedaan. Zeg je thuis iets racistisch, dan ben je dus niet strafbaar. Voor uitlatingen op internet geldt in principe hetzelfde.

  In het geval van de Rotterdamse agenten is de redenering dat de uitlatingen werden gedaan in een besloten WhatsApp-groep. Maar is een WhatsApp-groep altijd besloten?

  Nee, zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet: "Het hangt af van het 'deurbeleid' van de groep. Kan iedereen met een linkje lid worden, of zijn er criteria om te bepalen wie er in de groep mag? Maar dat is niet genoeg: belangrijk is ook of die criteria gehandhaafd worden."

  Het aantal mensen in een groep is niet doorslaggevend, zegt Engelfriet: "Er zijn zaken bekend waarbij een groep van twintig mensen wel als openbaar werd gezien en een groep van dertig niet."

  De rechter moet dat per keer afwegen. Engelfriet: "Als er een WhatsApp-groep zou zijn met als criterium dat alleen inwoners van een bepaalde stad lid mogen worden en daar wordt ook op gehandhaafd, denk ik alsnog niet dat een rechter dat als besloten groep ziet."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 09 juli 2020 @ 01:26
  #18
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #13: ROTTERDAMSE POLITIEMENSEN NIET VERVOLGD voor discriminatie en mishandeling tegen vrouw

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 20:17 • AANGEPAST GISTEREN, 20:25

  Rotterdamse agenten niet vervolgd voor discriminatie en mishandeling

  Rotterdamse agenten duwen een zwarte vrouw tegen de grond FB GAIL CHARMAINE

  Justitie ziet af van vervolging van Rotterdamse agenten tegen wie aangifte was gedaan van mishandeling en discriminatie. Zij zouden eind mei onnodig geweld hebben gebruikt bij de arrestatie van een vrouw in een park in Rotterdam.

  Een video van een deel van de arrestatie leidde tot commotie. Het Openbaar Ministerie onderzocht de aanhouding en concludeert dat het politiegeweld rechtmatig, noodzakelijk en proportioneel was en dat de agenten zich niet discriminerend of racistisch hebben uitgelaten.

  Agressief

  Een Surinaams-Nederlandse vrouw van 23 zegt dat ze in het park door agenten zomaar agressief werd benaderd en uiteindelijk hardhandig werd gearresteerd.

  Op filmpjes op internet is te zien dat de vrouw op de grond wordt gedrukt en daar wordt vastgehouden. Vervolgens werd ze in een politiebusje afgevoerd en naar eigen zeggen 21 uur vastgehouden in een politiecel.

  Toen vriendinnen van de vrouw na de arrestatie hun spullen pakten, zouden agenten racistische opmerkingen hebben gemaakt zoals "Opdonderen aap!"

  Hectisch in het park

  De politie zegt dat het die dag ondanks de coronabeperkingen hectisch was in het park en dat de 23-jarige vrouw geen gehoor gaf aan het verzoek om te vertrekken.

  Ze zocht vervolgens zelf de confrontatie door naar de politieagenten toe te lopen, hen te beledigen en met een vuist op het hoofd van agenten te slaan.

  Volgens het OM wordt dat bevestigd door beeldmateriaal en verklaringen van getuigen. Het op de grond drukken van de vrouw was volgens het OM noodzakelijk om haar te laten stoppen.

  Discriminatie niet vast te stellen

  Wat betreft de discriminatie zegt het OM dat dat op basis van de beschikbare beelden en verklaringen niet vast te stellen is.

  De aangehouden vrouw wordt verdacht van mishandeling en belediging. Haar zaak wordt in augustus behandeld, meldt Rijnmond.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Rijnmond.

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 02 juli 2020 @ 01:21
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG ARTIKEL RACISME BIJ ROTTERDAMSE POLITIE: Aboutaleb geschokt en OM gaat ook onderzoek instellen. Dit krijgt dus zeker nog een (juridisch) staartje?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:04 • AANGEPAST GISTEREN, 17:09

  Aboutaleb geschokt over racistische app-teksten politieagenten, OM ingeschakeld

  ANP

  Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft geschokt gereageerd op racistische uitlatingen van politieagenten in een besloten WhatsAppgroep. Wat erin gedeeld werd, ging "in taal en tekst alle grenzen te buiten", schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. In de appgroep zaten negen agenten van politiebureau Marconiplein.

  De zaak kwam gisteren via NRC naar buiten, waarna de politie alsnog een onderzoek aankondigde. De krant kreeg screenshots van de gesprekken onder ogen. Agenten refereren aan burgers met een migratieachtergrond als "kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen" op wie ze willen "schieten".

  De berichtenuitwisseling zou hebben plaatsgevonden nadat agenten een filmpje hadden gezien van een witte 15-jarige jongen die in elkaar wordt geslagen door zwarte leeftijdsgenoten.

  'Corrigerende gesprekken'

  Aboutaleb schrijft dat de agenten een veilige werksfeer hebben verpest, en het vertrouwen van andere agenten én van Rotterdammers beschamen. De burgemeester zegt zich ervan bewust te zijn dat de politieorganisatie deel uitmaakt van de maatschappij, en dat daarin racisme en discriminatie voorkomen, om eraan toe te voegen geschrokken te zijn van de ernst.

  De kwestie wordt niet alleen onderzocht door de politie, maar is ook voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, dat zal besluiten over eventuele vervolging.

  Aboutaleb zegt in een toelichting aan de NOS dat de onderzoeken moeten worden afgewacht, om eraan toe te voegen: "Als er maar een snippertje van waar blijkt, is er voor deze lieden in mijn eenheid geen plaats."

  0:32 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Aboutaleb geschokt over racistische app-teksten politieagenten, OM ingeschakeld

  Destijds, begin 2019, trokken agenten aan de bel over de racistische opmerkingen. Vervolgens werden er "corrigerende gesprekken" gevoerd, meldt de politie naar aanleiding van het NRC-artikel, en de appgroep werd opgeheven. "Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden. Er zal alsnog een diepgaand onderzoek worden ingesteld."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 01 juli 2020 @ 01:37
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, ROTTERDAMSE POLITIE ONDERZOEKT RACISTISCHE UITINGEN in app-groepen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 00:50

  Rotterdamse politie onderzoekt racisme in appgroep agenten

  ANP

  De Rotterdamse politie is een onderzoek gestart naar racistische uitlatingen van agenten in een besloten WhatsAppgroep. Dat schrijft NRC, die over screenshots van die gesprekken beschikt.

  Het gaat om een gesprek uit 2019 tussen negen politie-agenten waarin burgers met een migratieachtergrond worden aangeduid als "kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen" op wie ze willen "schieten". Dat gebeurde volgens NRC nadat agenten een filmpje hadden gezien van een witte 15-jarige jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse.

  Volgens plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert zijn er in februari 2019 al "corrigerende gesprekken" gevoerd en werd de appgroep opgeheven. Maar dat is volgens Krukkert onvoldoende geweest. "Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden", zegt ze tegen NRC. "Er zal alsnog een diepgaand onderzoek worden ingesteld."

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding