895 keer bekeken

WAPENS: o.a. 'Politie moet alternatief wapen krijgen'

 • donderdag 05 juli 2018 @ 00:26
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE KRIJGT NIEUW MODEL WAPENSTOK. Een uitklapbaar model zelfs. ERen iets langer model, overigens zit er veel aan de koppelriem tegenwoordig van de politieman/vrouw.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Nieuwe wapenstok voor politie: elf centimeter langer, groot verschil

  VANDAAG, 17:42

  BINNENLAND

  NOS

  De politie werkt vanaf vandaag met een uitschuifbare wapenstok. De eerste agenten hebben het nieuwe wapen deze week gekregen. De wapenstok is maar elf centimeter langer dan de oude, maar toch veel praktischer, vindt de politie.

  "Het lijkt misschien weinig," zegt instructeur Michael Huijs, "maar elf centimeter extra geeft een collega letterlijk meer ruimte om te handelen."

  Vandaag geeft Huijs training aan agenten hoe ze met deze nieuwe wapenstok om moeten gaan. En dat gaat gepaard met ferme tikken:

  Video afspelen

   01:39

  Politie oefent met uitschuifbare wapenstok

  De korte gummiknuppel voldeed niet meer "vanwege zijn lengte, te weinig slagkracht en gebrek aan uitstraling", stond in de evaluatie van een proef met het nieuwe wapen. Volgens Jaap Timmer, die onderzoek deed naar de uitschuifbare variant, lieten agenten de stok dan ook regelmatig in de auto of op kantoor liggen.

  De oude was licht, met rubber bekleed en 40 cm lang. De uitschuifbare wapenstok is zwaarder, van staal en in uitgeschoven toestand ruim 50 cm lang. "Agenten voelden zich met het nieuwe wapen meer op hun gemak en hadden het gevoel meer gezag uit te stralen."

  De stok is natuurlijk niet het enige wapen waarover agenten beschikken. Ze hebben een klein arsenaal bij zich:

  Dit hangt aan de riem van een agent NOS

  Dit hangt aan de riem van een agentNOS

  De uitrusting van een agentNOS

  De uitrusting van een agentNOS

  De nieuwe stok wordt met een snelle beweging uitgeschoven en maakt daarbij ook een klikgeluid. "Dat geeft ook al een meerwaarde," zegt Timmer. "Als mensen dronken of dreigend op agenten afkomen is het ook effectiever om mensen op afstand te houden." De politie denkt daarom ook minder vaak geweld te hoeven gebruiken.

  Komt harder aan

  Met de nieuwe stok hoeft er minder vaak geslagen te worden om hetzelfde effect te bereiken, zegt instructeur Hujis verder. "Als je een agent iemand vijf keer ziet slaan, komt dat heel anders over dan wanneer je iemand één klap ziet geven die net zo effectief is."

  Tijdens de training leren agenten hoe ze zo effectief mogelijk de wapenstok gebruiken. En dat komt hard aan, vertelt een agent: "Het doet pijn ja, een klein tikkie is al genoeg om je doel mee te bereiken."

  In totaal krijgen alle 45.000 agenten op straat de nieuwe wapenstok. De uitschuifbare stok wordt al langer gebruikt in België, Duitsland en Engeland.

  Je kunt je geld maar één keer uitgeven.

  Jaap Timmer

  Politievakbonden zijn blij met het wapen, al vinden ze dat agenten er lang op hebben moeten wachten. De politie vroeg al meer dan vijf jaar geleden om een uitschuifbare wapenstok.

  Door de reorganisatie van de politie was er lange tijd geen geld en ook was er te weinig ruimte om agenten op te leiden. Vorig jaar richtte de vakbond zich tot de inspectie vanwege het gebrek aan trainingen. Ook de aanbesteding en productie van het nieuwe wapen kostte tijd.

  De politie kreeg de uitschuifbare wapenstok in 2016 toegezegd van toenmalig minister Van der Steur, omdat het stroomstootwapen te duur was. Inmiddels lopen er toch experimenten met dit wapen. Agenten zijn ook daar erg positief over. Of er toch nog geld is voor stroomstootwapens, moet in het najaar duidelijk worden.

  Goed getraind

  Volgens Timmer is het nog lang niet vanzelfsprekend dat ook die dan standaard aan de riem van een agent hangt. "Als er weer een geweldsmiddel voor de politie bij komt, moet ook dat weer getraind worden."

  Hij vindt het belangrijk dat agenten goed getraind zijn voor gebruik van wat ze bij zich dragen. Als er dan nog een probleem overblijft kun je altijd nog een extra middel inzetten. "Je kunt je geld maar één keer uitgeven."

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-11-16 00:12:24
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 18 augustus 2015 @ 00:21
  #1

  Goedemorgen, de Nederlandse politie moet in navolging van België ook de beschikking krijgen over een zogenaamd less-lethal-wapen. Dat moet het dienstpistool niet vervangen, maar kan in specifieke situaties een goede aanvulling zijn, zegt voorzitter Geert Priem van politiebond ANPV maandag tegen BNR.

  Het politiekorps van Antwerpen krijgt speciale 'less lethal-wapens'. Het gaat om semi-automatische wapens, die projectielen van kunststof afvuren. Zo kunnen verdachten onschadelijk worden gemaakt zonder ze te doden of zonder omstanders te raken.

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4123290/2015/08/17/Politie-moet-alternatief-wapen-krijgen.dhtml

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4122875/2015/08/17/Antwerpse-politie-krijgt-nieuwe-paintballgeweren.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek -

  Gewijzigd op 2018-07-05 00:21:33
  handtekeningafbeelding