1438 keer bekeken

Politie en bedreigingen (social) media, JOURNALISTIEK etc

 • dinsdag 08 juni 2021 @ 01:19
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, UITSPRAKEN IN TWEET GEERT WILDERS: 'JOURNALISTEN IS TUIG van de richel', DE NVJ WIL EEN GESPREK MET HEM.... Helaas alleen maar een gesprek? In feite WEER smaad/laster, generaliseren en vooral ook OPRUIING in die zin en ook gezien het artikel dat journalisten niet meer veilig zijn en vaak worden bedreigd, nog dat laatste juridisch te aanvaarden?

  Een politicus ONWAARDIG weer en, maar dat verbaasd niet, vriendje Baudet was het direct via Tweet met Wilders eens....   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Geert Wilders staat de pers te woord op het Binnenhof ANP

  NOS NIEUWS • POLITIEK •CULTUUR & MEDIA • GISTEREN, 18:47

  Journalistenvakbond NVJ wil in gesprek met Wilders over tweet

  Het hoofdbestuur van journalistenvakbond NVJ wil een gesprek met PVV-leider Wilders. Directe aanleiding is een tweet van Wilders, afgelopen zaterdag. Daarin noemde hij journalisten "tuig van de richel".

  profielfoto Geert Wilders @geertwilderspvv

  Journalisten zijn - uitzonderingen daargelaten - gewoon tuig van de richel.

  2 dagen geleden

  "Journalisten zwartmaken is de rechtstaat zwartmaken", reageerde NVJ-secretaris Bruning gisteren al op de tweet. "Het maakt het journalisten onmogelijk om hun werk te doen. Politici zouden beter moeten weten. Benader elkaar op inhoud, nooit op ongefundeerde stigma's."

  Legitimatie

  De NVJ vreest dat mensen dergelijke uitspraken kunnen zien als rechtvaardiging voor agressie tegen journalisten. Wilders plaatste zijn tweet op de dag dat uit een onderzoek van PersVeilig bleek dat acht op de tien journalisten weleens te maken hebben met een vorm van agressie of bedreiging.

  "Dat onderzoek maakt duidelijk hoezeer de journalistiek in brede zin te maken heeft met intimidatie en geweld. Als iemand die een belangrijk deel van het Nederlandse electoraat vertegenwoordigt met zo'n tweet een legitimatie geeft aan zijn achterban om journalisten niet te vertrouwen en ze als tuig van de richel te beschouwen, wat betekent dat dan voor de zorgelijke situatie waar journalisten nu al in verkeren?", zegt Bruning tegen de NOS.

  "We willen in het gesprek graag duidelijk maken dat Wilders daarin een verantwoordelijkheid heeft. Juist hij zou moeten weten hoeveel last je kan hebben van intimidatie en bedreiging."

  Verschillende journalisten uitten zaterdag hun kritiek op de tweet van Wilders:

  profielfoto Sjors van Beek@SjorsvanBeek

  @geertwilderspvv Geachte heer Wilders. Als journalist voel ik me onprettig aangesproken door deze generalisatie. Ik heb u jaren geleden voor Binnenlands Bestuur geïnterviewd, en dat ging over en weer netjes - dacht ik. Dus deze tweet vind ik wel vervelend...

  een dag geleden

  profielfoto Maarten Edelenbosch@maartenedel

  @geertwilderspvv Door het gros van de journalisten (zonder feiten) zo neer te zetten creëert u bij een groep mensen een gevaarlijk beeld van journalisten. Geweld/intimidatie zijn helaas al geen uitzondering. Met uw functie en uw ervaringen met bedreigingen zou u beter moeten weten

  2 dagen geleden

  Ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers reageerde op de uitspraak van Geert Wilders, en op die van Thierry Baudet. De FvD-leider onderschreef de tweet van Wilders met de woorden "Is zo.".

  profielfoto Gert-Jan Segers @gertjansegers

  De Kamer is een ‘nepparlement’. Rechters zijn ‘neprechters’. En journalisten zijn ‘tuig van de richel’. Als alles wat essentieel is voor onze vrijheid zo wordt aangevallen, dan gaat het ze niet om de Kamer, rechters en de pers. Dan hebben ze het op onze vrijheid zelf gemunt.

  een dag geleden

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 06 juni 2021 @ 08:51
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, NIET ALLEEN POLITIE, HANDHAVERS etc, maar ook DE JOURNALISTEN, 8 OP DE 10 VAN HEN WORDEN laatste tijd bedreigd op de sociale media maar ook FYSIEK komt regelmatiger voor.

  Vaak gaan aan deze bedreigingen ook complotverhalen vooraf die door een (klein maar gevaarlijk) deel van de bevolking voetstoots worden geloofd, ook dat de media schuldig zijn aan b.v. de berichtgeving over de covid situatie die niet zou kloppen. Of de 'berichtgeving' door zeer dubieuze site's (zie bij forum/Waarschuwingen tegen/nepnieuws deze lijst - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ -) over een zogenaamd bestaand 'deep state' beweging met kindermisbruik op grote schaal??? En dan worden zo maar namen genoemd daarin, bekenden of mensen die toevallig een sociaal maatschappelijke functie (burgemeester, dokter, of Vier maanden cel voor bedreigen Jaap van Dissel Man (53) gearresteerd voor bedreiging Jaap van Dissel en opruiing ) uitoefenen, in NL en andere landen moe(s)ten al voor deze lieden onderduiken zelfs (Vn Ranst, Belgie)... en als er dan óók nog een (foto)journalist bij komt kijken... is hij/zij ook direct ook dader van zoiets?!

  SCHANDALIG en in feite strafbaar (opruiing) van degenen die deze meest totaal ONZINNIGE nepberichten (verder) verspreiden en het zijn meest 'goedgelovigen', die niet verder (kunnen) denken dan de eigen situatie wellicht.... En 'ook zijn het mensen die vaak nog 'diep in Het Geloof zijn' ook.... blush60 uur taakstraf voor aanval op verslaggever Rijnmond bij Mieraskerk - strijdig dus zelfs mét het (hun) geloof dat slechts in ALLE Geloven van vreedzaamheid en GEWELDLOOSHEID spreken. Althans niet altijd door juist hén, gelovigen dus, en dus mag je 'mensen stenigen die toevallig niet JOUW geloof of 'ongeloof' 100% delen. 

  VOORBEELDEN:  

  https://www.ad.nl › binnenland > Verspreider van complottheorieën over pedo-netwerken ...

  En ook  Arrestatieteam pakt complotdenker op, man rept van een ...

  https://www.telegraaf.nl › nieuws › a...

  3 days ago — ... vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van opruiingen en bedreigingen. ... Van Dissel-bedreigers terug de cel in: 'Hij is MK ultra-sado-pedo' ... De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een kort geding ...

  En ook schandalig dat er in binnen- en buitenland ook enkele politci zijn die deze complotverhalen uit eigen 'kiezersgewin!' ondesteunen en het geweld promoten daarmede (Trump o.a. in de VS met 'komt allen naar Capitool/parlement daar en...?!!' Met vijf doden tot gevolg, maar ook hier een bekende politicus als Baudet b.v.... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:00

  8 op de 10 journalisten hebben te maken met geweld of bedreiging

  Journalisten in Den Haag ANP

  Journalisten in Nederland worden steeds vaker bedreigd of agressief bejegend. Acht op de tien journalisten hebben hiermee wel eens te maken, tegenover zes op de tien in 2017, blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van PersVeilig.

  "Het soort geweld is in de loop van de jaren niet veel veranderd: van schelden tot bedreigen en intimidatie, tot fysieke agressie en juridisch intimideren. Wel is de intensiteit veranderd", zegt Alex Brenninkmeijer, lid van de begeleidingscommissie en oud-ombudsman.

  De frequentie van de gewelds- en bedreigingsincidenten is toegenomen: 29 procent heeft hier maandelijks mee te maken, tegenover 18 procent in 2017.

  Agressie en bedreigingen gebeuren vooral verbaal. Twee derde van de journalisten heeft dat het afgelopen jaar ervaren. Bij 17 procent was het geweld fysiek. Journalisten die camera- of fotografiewerk doen, worden vaker dan gemiddeld bedreigd.

  'Niet onderschatten'

  "We mogen niet onderschatten wat het effect is van dreiging, intimidatie en geweld tegen journalisten", zegt Brenninkmeijer. Journalisten zeggen zelf massaal (93 procent) dat agressie of bedreiging een reëel en actueel gevaar vormt voor de persvrijheid.

  De incidenten hebben een effect op de werkzaamheden van journalisten. Vier op de tien ondervraagden zeggen dat zij voorzichtiger zijn met publicaties of minder plezier hebben in hun werk. 13 procent heeft weleens overwogen om te stoppen met het vak. Aan het onderzoek deden 689 journalisten mee.

  Met een shovel omver geduwd

  Brenninkmeijer noemt enkele incidenten die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld. Zo werd in Lunteren de auto van een persfotograaf en zijn vriendin met een shovel van de weg geduwd. En in Krimpen aan den IJssel en Urk werden journalisten belaagd. Vanwege aanhoudende bedreigingen verwijderde de NOS vorig jaar logo's van de satellietwagens.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 16 mei 2021 @ 08:03
  #11
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, WEER BEDREGING FOTO-JOURNALIST nav. foto's RELLEN VOETBALFANS afgelopen week in Vlaardingen..... 

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws, Twitter (bron)

  Een steen en stukken glas in het huis van de persfotograaf JB MEDIA

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 17:38 • AANGEPAST GISTEREN, 18:14

  Onbekenden gooien ruiten in bij Vlaardingse persfotograaf

  Onbekenden hebben gisteravond stenen door de ramen gegooid van de woning van persfotograaf Joey Bremer in Vlaardingen. Een van de stenen vloog door de ruit van de slaapkamer van Bremers moeder, die net naar bed ging. Ze werd niet geraakt.

  "Mijn moeder heeft niets hiermee te maken. Voor hetzelfde geld was zij wel geraakt", reageert Bremer bij Rijnmond.

  Het incident volgt na bijna een week van bedreigingen door Feyenoordfans, Zij zijn boos op de fotograaf omdat hij foto's maakte bij de aanhouding van een aantal Feyenoordsupporters in Vlaardingen, vorige week zondag. De politie arresteerde toen dertien mensen, die mogelijk uit waren op een confrontatie met Ajaxsupporters.

  "Ze riepen dat ze mijn 'kankerschedel' wel zouden inslaan en ze gingen mij neersteken. Een aantal van die gasten heeft mij per auto ook gevolgd", aldus Bremer. Hij zegt in de loop van de week meermalen te zijn bedreigd en schakelde de politie en PersVeilig in. PersVeilig is een initiatief van journalistenvakbond NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en justitie om journalisten veilig hun werk te kunnen laten doen.

  Zes stenen

  Het is niet duidelijk of het huis van Bremer extra beveiligd werd. Hij zegt dat er zes stenen naar zijn huis zijn gegooid. De persfotograaf heeft aangifte bij de politie gedaan.

  Politie, justitie en de gemeente Vlaardingen trekken in deze zaak gezamenlijk op. De partijen willen niet veel kwijt over de gebeurtenissen en het onderzoek.

  Vorige week werden ook in Doetinchem journalisten bedreigd. Daar werd een persfotograaf besprongen en geslagen door een aantal aanhangers van voetbalclub De GraafschapVorige maand werd een fotojournalist in Lunteren met een shovel de sloot in geduwd.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Rijnmond.

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 29 april 2021 @ 00:29
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, BURGEMEESTER ARNHEM VINDT BEDREIGING en tonen beelden POLITIEMAN OP SOCIAL MEDIA ONACCEPTABEL, volgens mensen zou hij gisteren bij ONTRUIMING SONSBEEKPARK n.a.v. te grote drukte en coronaregels, te veel en onacceptabel geweld hebben gebruiktOok werd opgeroepen om het adres van betrokken man te achterhalen.

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws, Twitter (bron)

  De ontruiming van het Sonsbeekpark tijdens Koningsdag PERSBUREAU HEITINK

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 22:35

  Burgemeester Arnhem noemt verspreiden van beelden agent 'onacceptabel'

  Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft geen goed woord over voor het online delen van beelden van een agent die in actie kwam tijdens Koningsdag. Volgens het commentaar bij de beelden zou hij te veel geweld hebben gebruikt om bezoekers het Sonsbeekpark uit te krijgen.

  De beelden gaan gepaard met beledigende teksten. Ook roepen mensen op het adres van de politieman te achterhalen. "Kwaadaardig, onacceptabel en bovendien strafbaar", zegt Marcouch in een reactie tegen Omroep Gelderland. "Dat mogen we absoluut niet accepteren."

  Gisteravond rond 20.00 uur besloot de politie het Sonsbeekpark in Arnhem te ontruimen. In het park waren honderden mensen bijeen, die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Niet alle feestvierders gingen vrijwillig weg, wat leidde tot onrust.

  Stenen gooien

  Volgens de burgemeester werden politieagenten voor en tijdens de ontruiming geprovoceerd door parkbezoekers. "Er werd vanuit de groep met objecten naar de agenten gegooid. Daarbij kwam er een vol blikje op het voorhoofd van een van hen. Een langsrijdende ambulance met een patiënt erin is ook bekogeld. Daarom wilde de politie die groep uit het park weren, wat heeft geleid tot wat je op de beelden kunt zien."

  Marcouch noemt het optreden van de politie professioneel. "Er is proportioneel geweld toegepast. Als agenten geweld gebruiken, moeten ze dat verantwoorden. Maar het begint erbij dat de aanwijzingen van de politie niet werden opgevolgd. De groep overtrad op een ernstige manier de coronamaatregelen, was agressief en uitte beledigingen. Ik sta dus vierkant achter de agenten en boa's die daar hebben gewerkt."

  De politie is een onderzoek gestart. De burgemeester roept mensen op zich te melden als ze informatie hebben over de personen die oproepen tot geweld tegen de agent. Ook wordt gezocht naar degene die de ambulance bekogelde.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Gelderland.

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 21 april 2021 @ 01:15
  #9
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, FOTO-JOURNALIST AANGEVALLEN BIJ EEN 'BRAND' DOOR OMSTANDERS en zelfs met SHOVEL IN  ZIJN EIGEN AUTO OMVERGEGOOID IN SLOOT. Ook zijn vriendin zat in de auto en beiden raakten gelukkig maar licht gewond, maar emotioneel...? Beelden daarvan zijn vandaag breed in de media geweest, en inderdaad STEEDS MEER WORDEN JOURNALISTEN BEDREIGD en zelfs aangevallen. Twee mannen zijn aangehoiuden waaronder de chauffeur van de shovel.   

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws, Twitter (bron)

  Brandweermannen naast het omgekiepte voertuig PERSBUREAU HEITINK

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 02:21

  Persfotograaf en vriendin aangevallen bij opnames: 'Met shovel aangereden'

  In Lunteren zijn gisteravond een persfotograaf en zijn vriendin aangevallen tijdens het filmen van een autobrand, meldt Omroep Gelderland. Ze werden belaagd door een groep omstanders en vervolgens met auto en al door een shovel (een graafmachine) omgekiept, zegt een andere persfotograaf die erbij aanwezig was.

  De man en vrouw kwamen vast te zitten in het omgeslagen voertuig en werden bevrijd door de brandweer. Ze zouden lichtgewond zijn geraakt en hoefden niet naar het ziekenhuis.

  Getuigen melden dat er twee mensen zijn aangehouden in verband met de aanval. De politie kon tegen Omroep Gelderland alleen bevestigen dat er een melding van het incident was binnengekomen. De woordvoerder zei dat er later inhoudelijk op het voorval wordt ingegaan.

  Toen de journalisten bij het incident aankwamen, sloeg de sfeer al snel om:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  0:55

  Persfotograaf en vriendin met shovel aangereden en in sloot gekiept

  De persfotografen waren afgekomen op de melding van een autobrand aan de Krommehoekseweg. Volgens de aanwezige journalist van Persbureau Heitink stonden er ongeveer zes omstanders bij de brand. "Die reageerden direct zeer fel en begonnen op een gegeven moment met stokken op de fotografen in te slaan."

  Andere fotografen konden naar eigen zeggen ontsnappen aan de woedende omstanders. Een persoon reed met een shovel in op de auto van de persfotograaf en zijn vriendin. Het voertuig kwam ondersteboven in een opgedroogde sloot terecht.

  Vorig jaar in september werd ook een persfotograaf mishandeld bij een autobrand. "Je ziet de agressie tegen journalisten toenemen en nu dit", zegt de betreffende man tegen Omroep Gelderland.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van meldt Omroep Gelderland

   

  Gewijzigd op 2021-04-21 01:16:30
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 30 augustus 2019 @ 00:17
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, KRITIEK GEMEENTE ALMERE OVER GEBRUIK 'STRAATTAAL' op Facebook o.a. van politiemedewerkers. Om kennelijk aansluiting te krijgen bij bepaalde sociale groepen probeert de politie 'hun taal' ook te spreken?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron).

  Gemeente Almere: politie moet geen gewoonte maken van straattaal.

  ANP

   VANDAAG, 14:04

  REGIO

  De gemeente Almere vindt dat de politie er geen gewoonte van moet maken om in straattaal te communiceren. In juli begon een tekst van de politie op Facebook met 'yo boefjes' en eindigde met 'bedankt, de popo'.

  Naar aanleiding van dat Facebookbericht heeft de PVV vragen gesteld aan het college. De partij vindt dat "dit soort berichten" een negatief effect heeft op het gezag en de autoriteit van de politie. Het college laat nu weten het "niet aan te moedigen" dat de politie in straattaal communiceert. Wel zegt de gemeente dat er geen negatief effect zal ontstaan als de politie eenmalig een bericht stuurt in straattaal.

  Criminele activiteiten uitstellen

  De PVV valt er vooral over dat de politie in het bericht vraagt criminele activiteiten uit te stellen tot na het weekend, meldt Omroep Flevoland. Het gaat om deze tekst: "Het wordt echt veel te heet deze week. Zullen we afspreken dat we geen criminele activiteiten plannen tot het weekend ofzo? Werken met dit weer is zeer taai. Niet alleen voor jullie maar ook voor ons", staat in het bericht.

  De partij vroeg het college om een reactie op dat stukje uit de tekst. "De oproep om criminele activiteiten 'even uit te stellen' schatten wij in als kwinkslag", antwoordt het college.

  De gemeente zegt ook nog dat de politie zelf verantwoordelijk is voor de manier van communiceren. Het college begrijpt dat "veel mensen deze toon van communicatie op prijs stellen", omdat contact met de politie zo laagdrempeliger is.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep Flevoland

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 21 augustus 2019 @ 00:15
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, BIJ TWEETEN B.V. MAAKT POLITIE SOMS DE 'VERKEERDE GRAPPEN'? Vinden althans een aantal mensen die grote kritiek hebben hierop? Wat vindt u?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Schoonmoeder in hete auto': waarom maakt politie grappen op sociale media?

   VANDAAG, 16:21

  BINNENLANDCULTUUR & MEDIA

  GESCHREVEN DOOR Arjan Dijkema en Carmen Dorlo redacteuren Online

  Wij roepen alleen bij onze plaatselijke Chinees op zijn Rotterdams bami met babi 'pang pang'.

  Politie Feijenoord 

  Dit grapje plaatste de Rotterdamse politie een paar weken geleden op Twitter. Steeds vaker verschijnen (woord-)grappen van de eenheden op sociale media, en ook steeds vaker worden ze niet goed ontvangen. Ook afgelopen zondag, toen politie Oost-Nederland een woordgrap maakte, viel dat verkeerd. De agenten kregen tientallen kritische reacties.

  De tweet:

  profielfoto Politie Team Verkeer Oost-Nederland@TeamVerkeerON

  Vanavond op de A28 bij Zwolle een speler uit de Eredivisie staande gehouden ivm 40+ snelheidsovertreding. Ondanks dat het voetbalseizoen net begonnen is staat hij nu al "op scherp". #recidiveregeling ^RD

  3 dagen geleden

  "Ik walg van dit soort berichten", "pak liever tuig op met drugs en wapens" en "wat een onzin dit" is een greep uit de reacties. De afgelopen maanden hebben meerdere socialemediaberichten van de politie kritiek gekregen. "De kans dat er een keer een niet zo'n geslaagd bericht doorheen glipt, is aanwezig", zegt Suzanne van der Graaf, woordvoerder van de korpsleiding. "Er is namelijk niet eerst een check door een afdeling communicatie."

  De kritiek op de grapjes houdt de politie wel bezig. "De vraag wordt vaker gesteld of grapjes wel kunnen op sociale media. Ik vind van wel", zegt Melanie Zwama, socialemedia-adviseur bij de politie. "Maar het is wel lastig: wat jij grappig vindt, hoeft iemand anders niet grappig te vinden."

  Om het gebruik van sociale media te professionaliseren, is er sinds 2017 beleid voor en worden er binnen de verschillende politie-eenheden workshops gegeven. "In dat beleid staat dat je onder andere goed moet nadenken over het doel van een account. Het moet wel van nut zijn voor de burgers en niet alleen voor jezelf", zegt Zwama. Ook op de academie wordt erbij stilgestaan. "Maar het is geen groot onderdeel. Het is meer dat de do's en don'ts worden behandeld."

  De accounts van politieteams en wijkagenten worden beheerd door medewerkers die politiediensten draaien. Daarnaast is er in de elf eenheden ook een aantal accounts die door communicatiemedewerkers worden beheerd. "We willen heel lokaal verbonden zijn met de inwoners van Nederland, daarom hebben we bewust gekozen voor politiemensen die de accounts beheren. We vertrouwen op hun professionaliteit, want dat zijn ze tijdens hun dienst in de wijk ook", zegt Zwama.

  Het advies van de socialemedia-adviseurs aan agenten is om altijd met twee paar ogen naar een post te kijken voordat die de wereld in gaat. "De collega's moeten het met elkaar eens zijn, dan verklein je het risico." Want om precies in regels vast te leggen wat wel kan en niet kan, is te ingewikkeld, zegt de adviseur. "Je moet het per geval bekijken. Je kan bijvoorbeeld niet een grapje maken op een dag dat er een zwaar ongeluk is geweest."

  Je moet als agent lekker sociale media gebruiken op de manier die jij voor ogen hebt.

  Kristian Harmelink

  Kristian Harmelink, actief als wijkagent op sociale media en als agent verantwoordelijk voor de horeca in de Haagse wijk Segbroek, vindt humor niet noodzakelijk op sociale media, maar is er niet tegen. "Je moet als agent lekker sociale media gebruiken op de manier die jij voor ogen hebt. Als het een reflectie is van wie jij als mens bent, is dat niet erg. Dus als daar wat humor in zit, dan vind ik dat geen probleem." Je moet er echter wel voorzichtig mee om gaan, zegt hij. "Humor is immers subjectief en niet iedereen vindt alles even leuk."

  Hij heeft al sinds 2010 zijn wijkagent-account. "Ik gebruik het om zo lokaal mogelijk contact te leggen met de burgers waar ik mijn werk voor doe. Ik wil dat de bewoners zien wat ik onderneem om overlast tegen te gaan."

  Harmelink werkt vaak met jongeren en die hebben geen behoefte aan grapjes, zegt hij. "Agent zijn is een serieus beroep, zeggen zij. Als ze mij een vraag stellen, willen ze een serieus antwoord."

  De politie hanteert vier verschillende soorten socialemedia-accounts:

  • Zakelijk account: bedoeld voor eenheid overstijgende communicatie.
  • Geografisch account: verstrekt informatie over een bepaald gebied en gaat het gesprek aan met burgers uit dat gebied.
  • Persoonlijk account: verstrekt informatie en heeft interactie met burgers, ook voor verbeteren netwerkfunctie.
  • Thematisch account: verstrekt informatie over specifiek onderwerp en gaat dialoog aan.

  De socialemedia-accounts, zoals die van Harmelink, hebben ervoor gezorgd dat het laagdrempeliger voor burgers is geworden om in contact te komen met de politie, zegt Zwama. "Informatie die per telefoon niet zo snel zou worden doorgegeven, wordt nu wel gemeld. We zijn door die accounts als politie veel zichtbaarder geworden. Je ziet ons misschien niet alle dagen in de wijk, maar online zijn we wel 24/7 zichtbaar."

  Een andere positieve bijwerking van sociale media is de transparantie. "We geven een gezicht aan handhaving. Op deze manier kunnen we makkelijk laten zien dat de politie veel meer facetten heeft dan een zwaailicht en sirene. Zeker een wijkagent geeft een account een gezicht."

  De politie zal gewoon grapjes blijven maken, zegt adviseur Zwama. "Webcareteams van commerciële bedrijven spelen elkaar soms nog wel eens uit met grapjes. Dat gaan wij niet doen, burgers accepteren dat bij ons ook niet. Wij zijn een overheidsorgaan dat staat voor veiligheid."

  Zwama snapt dat mensen kritiek hebben. "Ons handelen ligt gewoon altijd onder een vergrootglas. Bij wat we op straat doen, maar ook bij wat we op sociale media doen."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 april 2019 @ 00:19
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE IN VERLEGENHEID DOOR LEKKEN PRIVACY GEGEVENS n.a.v. POLITIE'VLOGGER'. Dit komt helaas wel vaker voor bij deze nieuwe manier van 'communiceren'...

  Zie en lees verder art.van NU.nl Twitter (bron)

  Donderdag 11 april 2019 |

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Politie opnieuw de fout in met lekken privégegevens door politievlogger'

  'Politie opnieuw de fout in met lekken privégegevens door politievlogger'

  11 april 2019 09:43 Laatste update: 10 uur geleden

  135  

  De politie overtreedt nog steeds privacyregels door video's met privégegevens op YouTube te plaatsen, concludeert het onderzoeksprogramma Pointer. Volgens het tv-programma is de politie sinds de publicatie van eigen richtlijnen voor sociale media in vijftien video's de fout in gegaan.

  De zogenoemde 'politievlogger' plaatst op YouTube video's van zijn alledaagse werkzaamheden. De politie mag in deze video's echter geen informatie kenbaar maken die direct of indirect herleidbaar is naar personen.

  In 53 video's, die op YouTube zijn gepubliceerd ná de openbaarmaking van eigen richtlijnen van de politie in mei 2018, vond Pointer 22 incidenten, verspreid over vijftien video's.

  Het tv-programma De Monitor concludeerde in twee afleveringen in 2017 en 2018 al dat in de politievlogs persoonlijke gegevens, zoals de identiteit van een persoon of diens woonadres, te herleiden zijn. In april maakte minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekend dat de politie in ieder geval twee keer de fout in is gegaan.

  In mei 2018 maakte de politie zijn richtlijnen voor de video's op sociale media openbaar. Daarin staat dat herleidbare gegevens, zoals een gezicht, tattoo of opvallende auto, onherkenbaar moeten worden gemaakt.

  In een verklaring aan Pointer laat de politie weten dat de video's langs de richtlijnen worden gelegd, maar dat "fouten nooit 100 procent uit te sluiten" zijn. Volgens het tv-programma ging de politie verder niet concreet op de onderzoeksresultaten in.

  Nieuwsbrief

  Door: NU.nl  Beeld: Politievlogger Jan Willem

  135  reacties     

  Lees meer over:

  Politie  Privacy  Sociale media 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 22 november 2018 @ 01:17
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, RTL VERHUIST STUDIO AMSTERDAM NIET, N.A.V. BEDREIGINGEN TEGEN MISDAADJOURNALIST John v.d.Heuvel. Deze mag al enige tijd niet meer zelf aanwezig zijn van de 'driehoek' in Amsterdam, gelet op de aard van de bedreigingen en de lokatie van de studio van RTL-Boulevard, het Leidseplein. Inverband mede ook val de veiligheid van velen. De gemeente boodt een andere lokatie aan, maar dan zou de misdaad lonen. RTL houdt dus nu de poot stijf.

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Donnderdag 22 november 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  RTL wil studio Boulevard niet verhuizen na bedreiging John van den Heuvel

  RTL wil studio Boulevard niet verhuizen na bedreiging John van den Heuvel

  21 november 2018 14:53 Laatste update: 4 uur geleden

  61

  RTL wil de studio van RTL Boulevard niet verplaatsen in verband met de bedreiging van misdaadverslaggever John van den Heuvel.

  Dat bevestigt de omroep aan NU.nl na berichtgeving van Het Parool. 

  Begin deze week werd bekend dat de Amsterdamse 'driehoek' van burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg het risico op een aanslag op Van den Heuvel te groot vindt als hij aanwezig is bij live-uitzendingen in de studio aan het drukke Leidseplein in Amsterdam. 

  In een gesprek met RTL werd toen geopperd om de studio eventueel te verplaatsen naar een rustigere en makkelijker te beveiligen plek.

  "Het is erg genoeg dat John moet uitwijken om zijn vak uit te oefenen", aldus een woordvoerder van RTL. "Wij nemen veiligheid heel serieus en tegelijkertijd zullen wij niet zwichten onder dit soort druk. Wij geloven in het vrije woord en zullen dat met hand en tand verdedigen. De burgermeester heeft geen concrete verhuizing voorgesteld, maar wel haar steun gegeven. Dat waarderen wij, maar zullen onder geen beding om deze reden veranderen van locatie."

  Van den Heuvel is blij dat RTL "de rug recht houdt" en besloten heeft de studio van RTL Boulevard niet te verplaatsen. Dat stelde hij woensdag in de uitzending van het programma, waar hij als expert aan verbonden aan is. "De zaak ligt mij al zwaar op de maag", legde hij uit. "Maar ik zou erg heel erg treurig van worden als de studio verplaatst zou moeten worden." De misdaadjournalist stelt de afgelopen dagen veel steunbetuigingen te hebben ontvangen.

  Dreiging ontstond tijdens vergadering 'bepaalde motorclub'

  Van den Heuvel wordt sinds december beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De dreiging ontstond volgens Van den Heuvel tijdens een vergadering van "een bepaalde motorclub". In december deed hij aangifte tegen No Surrender, omdat hij werd bedreigd.

  De bedreigingen waren waarschijnlijk een gevolg van de artikelen over de motorclub die de misdaadverslaggever voor De Telegraaf schrijft. Of de huidige dreiging daar ook mee te maken heeft, is niet duidelijk.

  Afgelopen week was Van den Heuvel enkele keren via een liveverbinding vanuit de studio van De Telegraaf te zien in RTL Boulevard.

  Door: NU.nl  Beeld: ANP

  61  reacties  

  Lees meer over:

  Media  John van den Heuvel 

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 30 maart 2016 @ 00:55
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, het SBS-programma De Meldkamer zond zondagavond beelden uit van een achtervolging door Utrecht. Twee mannen reden op een gestolen scooter door de binnenstad en namen daarbij de nodige risico's.

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4271739/2016/03/29/Achtervolging-met-motor-over-Oudegracht-op-televisie.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

  handtekeningafbeelding