5021 keer bekeken

CORRUPTIE of WANGEDRAG, schendingen ambt

 • woensdag 03 juni 2020 @ 01:41
  #56
  reactie op (#55) herman_dad

  Goedemorgen, WEER EEN SCHRIJNEND GEVAL VAN CORRUPTIE DOOR EEN VRIJ POPULAIRE politieman nota bene in het Korps. Zijn vader kwam destijds om bij een gijzelingsactie.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

   ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:59

  Populaire motoragent verdacht van lekken naar criminelen

  Binnen de politie zijn opnieuw verdenkingen van corruptie. In korte tijd zijn meerdere agenten aangehouden.

  Een motoragent van de eenheid Midden-Nederland wordt verdacht van het lekken van gevoelige informatie aan criminelen. Bronnen van de NOS zeggen dat er bewijs is gevonden dat hij door hen werd betaald.

  De man werd op 18 mei aangehouden, nadat de rijksrecherche in het diepste geheim onderzoek naar hem had gedaan. Het gaat om de 44-jarige Orm K. Volgens De Telegraaf was hij binnen het korps een populaire politieman die veel vertrouwen van zijn collega's genoot. Daardoor zou hij hebben geweten van lopende strafrechtelijke onderzoeken en deze informatie hebben ook hebben doorgespeeld.

  Bronnen spreken van een omvangrijke zaak en zeggen dat de gelekte informatie via een of meerdere tussenpersonen bij zware criminelen is beland. Op dit moment wordt in kaart gebracht om hoeveel informatie het gaat en hoe groot de schade is aan de onderzoeken.

  Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland wil alleen bevestigen dat een agent wordt verdacht van lekken aan het criminele milieu en dat het draait om een ernstige zaak. De rijksrecherche doet op dit moment nog volop onderzoek. De agent zit voorlopig nog in de cel.

  Pgp-telefoons

  Een tweede zaak speelt in Rotterdam, waar vorige week de 30-jarige hoofdagent Mehmet K. werd aangehouden. Zijn naam dook op in berichten die zijn verstuurd met zogeheten pgp-telefoons, speciale toestellen om versleuteld mee te kunnen communiceren. De agent zou over minstens twee strafrechtelijke onderzoeken hebben gelekt.

  "De zaken hebben enorm veel impact, ook op directe collega's", zegt een woordvoerder van de politie. "Zij horen opeens dat een collega wordt verdacht van lekken aan criminelen. Het gaat gelukkig om kleine aantallen, maar elke zaak is er een te veel."

  Gisteren werd in de eenheid Noord-Nederland ook een politieman aangehouden op verdenking van witwassen en het bezit van drugs. Bronnen melden aan de NOS dat hij zelf in drugs zou hebben gehandeld. Ook deze agent zit nog vast, net als de politieman uit Rotterdam.

  Veel waard

  Volgens de Nederlandse Politiebond doen criminelen steeds beter hun best om informatie los te weken bij de overheid. "In haast ieder onderzoek naar criminele organisaties kom je tegenwoordig corruptie tegen, bij de politie, de douane of andere instanties", zegt voorzitter Jan Struijs. "Het is voor criminelen heel veel waard om te weten of je wordt onderzocht."

  Politiemensen worden volgens Struijs door criminelen benaderd via sociale media, op sportscholen en in cafés. Soms worden ze onder druk gezet om informatie te geven. "We krijgen de komende jaren nog eens 20.000 nieuwe collega's binnen, zorg dat zij de risico's kennen", waarschuwt de vakbondsvoorzitter.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 02 juni 2020 @ 02:12
  #55
  reactie op (#54) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEMEDEWERKER NOORD-NEDERLAND aangehouden voor witwassen en drugs... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 13:39

  Politiemedewerker Noord-Nederland aangehouden voor witwassen en drugs

  Een medewerker van de politie Noord-Nederland is opgepakt vanwege verschillende misdrijven.

  De persoon om wie het gaat wordt onder meer verdacht van witwassen en het bezit van verdovende middelen. Daarnaast is volgens de politie sprake van ernstig plichtsverzuim.

  De medewerker is geschorst, meldRTV Noord. De politie geeft op dit moment niet meer informatie over de zaak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Noord

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 13 mei 2020 @ 01:33
  #54
  reactie op (#53) herman_dad

  Goedemorgen, VEROORDEELDE POLITIEMAN MARK M. MAG ZÉLF NAAR NL KOMEN OM STRAF UIT TE ZITTEN. Ivm de coronamaatregelen, momenteel niet mogelijk om van de Oekraine waar hij verblijft, naar NL te komen, te vliegen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:42

  'Politiemol' mag later zelf naar Nederland komen om zijn straf uit te zitten

  Als gevolg van de coronacrisis mag 'politiemol' Mark M. zich later vrijwillig melden om zijn gevangenisstraf van 5 jaar uit te zitten. Hij kan nu niet naar Nederland vliegen.

  M. woont sinds een paar jaar in Oekraïne. Door de coronamaatregelen zijn er nu vanuit dit land geen vluchten meer naar Nederland. Zijn advocaat en het Openbaar Ministerie bevestigen een bericht van dagblad De Limburger dat de veroordeelde M. op vrijwillige basis naar Nederland zal komen zodra er wel weer gevlogen wordt.

  De afspraak is gemaakt om de tijdrovende procedure van uitlevering te omzeilen en omdat M. nu sowieso Oekraïne niet uit mag. Bovendien heeft hij zich altijd aan alle voorwaarden gehouden en gezegd dat hij zijn straf wil komen uitzitten zodra die definitief is.

  Het Openbaar Ministerie is daarom akkoord met de afspraak en benadrukt dat goed in de gaten wordt gehouden of M. zich inderdaad meldt. Hij zal in de tussentijd niet worden opgepakt.

  Fout

  Mark M. werd onlangs door het gerechtshof veroordeeld voor het schenden van ambtsgeheimen, computervredebreuk en witwassen. De toenmalig politiemedewerker verkocht jarenlang vertrouwelijke informatie aan criminelen en verdiende daar volgens justitie veel geld mee.

  Twee jaar geleden kwam hij vrij door een fout van het Openbaar Ministerie, dat niet op tijd om verlenging van de voorlopige hechtenis vroeg. Daardoor kon M. op vrije voeten het hoger beroep afwachten in Oekraïne.

  Het hof heeft bepaald dat hij het restant van zijn straf nu uit moet zitten, ook al loopt de procedure nog. Zijn advocaat heeft namelijk cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

  Deel dit

  Twitter Facebook Email WhatsApp

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 mei 2020 @ 01:31
  #53
  reactie op (#28) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #28: POLITIEMOL MARK M. KRIJGT OOK IN HOGER BEROEP 5 JAAR CEL.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:30

  Politiemol Mark M. krijgt ook in hoger beroep vijf jaar cel

  Politiemol Mark M. heeft ook in hoger beroep vijf jaar cel gekregen. Het hof heeft hem schuldig bevonden aan het schenden van ambtsgeheimen, het plegen van computervredebreuk en witwassen. Ook mag M. tien jaar lang niet als ambtenaar werken.

  M. verkocht jarenlang vertrouwelijke informatie aan criminelen en verdiende daar volgens justitie veel geld mee.

  Twee jaar geleden werd de 33-jarige ook veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Het OM maakte destijds de fout dat de voorlopige hechtenis te laat werd aangevraagd. M. ging in hoger beroep en kon, nadat de termijn van zijn voorarrest was verlopen, op vrije voeten zijn hoger beroep afwachten.

  Beeldbellen vanuit Oekraïne

  De politiemol vertrok vervolgens naar Oekraïne. Zijn zaak volgde hij via een videoverbinding. Hoe hij zijn straf moet uitzitten nu er vanwege de pandemie niet gereisd mag worden, wordt nog uitgezocht.

  Het gerechtshof stelt vast dat M. "het vertrouwen in de politie heeft geschaad". Ook frustreerde hij een aantal politieonderzoeken, waardoor verdachten de dans konden ontspringen. "Hij zou zich dit zwaar moeten aanrekenen, maar daarvan is niets gebleken. Integendeel: hij zei geen vragen te willen beantwoorden en sprak slecht over de collega's die hem wilden oppakken."

  M. ontkende wederom de meeste beschuldigingen. Behalve hijzelf werden nog twee mannen veroordeeld. Tussenpersoon Mark S. kreeg drie jaar cel en een medeverdachte kreeg een halfjaar cel. Een derde persoon is vrijgesproken.

  Het OM is "tevreden" en gaat uitzoeken hoe M. zijn straf in deze coronatijd kan uitzitten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-05-05 01:38:33
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 14 maart 2020 @ 00:21
  #52
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEMAN GESCHORST OMDAT HIJ ZELF BIJ GEWELDSINCIDENT WAS maar dan wel in eigen vrije tijd. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 10:41

  Politiemedewerker geschorst na geweldsincident in privétijd

  De politie Oost-Nederland heeft een medewerker op non-actief gesteld. De man, die werkt bij het Gelderse deel van de eenheid, wordt ervan verdacht dat hij in privétijd betrokken was bij een geweldincident.

  De man is aangehouden en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

  Volgens het korps houdt de voorbeeldfunctie van politiemedewerkers niet op na diensttijd. Omdat het gedrag van de man geldt als ernstig plichtsverzuim, is er ook een disciplinair onderzoek begonnen.

  Volgens Omroep Gelderland is de man inmiddels weer vrij. Gedurende de onderzoeken heeft hij geen toegang tot politiegebouwen en -systemen.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Gelderland

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 25 februari 2020 @ 00:16
  #51
  reactie op (#39) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #39: POLITIEMAN DIE VERDACHT WERD VAN 'WITWASSEN', dáárvan vrijgesproken, wel veroordeeld voor 'lekken naar criminelen', uit politiedossiers.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 18:13

  Politieman deels vrijgesproken in Haagse witwaszaak

  Bij een politieactie werden onder meer auto's in beslag genomen NOS

  Een Haagse politiemedewerker die bijverdiende met een verhuurbedrijf is vrijgesproken van witwassen. Wel kreeg de man, Donovan A., 60 uur werkstraf opgelegd, omdat hij informatie heeft gelekt uit het politiesysteem.

  A. (37) is een van de zes verdachten die vandaag terechtstonden in een grote witwaszaak.

  In maart vorig jaar doorzocht de politie 22 appartementen in wijk Ypenburg in Den Haag. Daarbij werd onder meer 6 miljoen euro contant geld gevonden, dat verstopt was in geheime vakken in het hoofdeinde van een bed.

  De huizen waren via een bedrijf verhuurd aan criminelen, die de huur contant betaalden en zo anoniem konden blijven. A. was medebestuurder van dat verhuurbedrijf, maar volgens de rechtbank was zijn rol beperkt. Hij is daarom alleen veroordeeld voor het onrechtmatig opzoeken van informatie over twee mensen in het politiesysteem, meldt Omroep West.

  28 tot 60 maanden cel

  Twee andere mannen achter het verhuurbedrijf werden wel veroordeeld voor witwassen. Ze kregen 28 maanden cel opgelegd voor het omzetten van de contante bedragen die ze ontvingen in loonbetalingen aan werknemers met een fictief dienstverband.

  De man die de gevonden 6 miljoen euro verstopt had in een bed, kreeg met 60 maanden cel de hoogste straf. De vrouw in wier bed het geld gevonden werd, kreeg 48 maanden cel.

  Een andere verdachte werd veroordeeld tot 30 maanden cel voor het witwassen van 1,9 miljoen euro euro, die hij verborg in zijn huis en dat van zijn schoonmoeder.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • zondag 16 februari 2020 @ 00:25
  #50
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIECHEF ONTSLAGEN WEGENS 'GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG'. Mededelingen daarover worden meestal niet gedaan, maar het zou liggen in de sfeer van een vrouwelijke collega ongewenst benaderen. Extra pijnlijk is nog dat de chef haar een 'veilige werkomgeving' had geboden ivm eerder KLOKKENLUIDEN (zie ook andere, oudere berichten hierover)  waartegen ook weer een onderzoek loopt? Onbegrijpelijk dit ales soms, maar toch ook weer: 

  'Politie grootste Nederlandse werkgever, multinationals verliezen terrein' NU.nl

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 14:01

  Politiebaas Haarlemmermeer ontslag aangezegd om grensoverschrijdend gedrag

  Een 51-jarige politieman uit Noord-Holland is ontslag aangezegd vanwege grensoverschrijdend gedrag, meldt de politie. Het gaat om de teamleider van de politie in Haarlemmermeer, bevestigt zijn advocaat na berichtgeving van NRC Handelsblad.

  Er liep sinds september een onderzoek tegen de man. De politie zegt niet om wat voor grensoverschrijdend gedrag het gaat, maar NRC schrijft dat er een klacht tegen hem is ingediend vanwege seksuele intimidatie en aanranding.

  Volgens advocaat Margrete van der Steeg van de agent klopt het daar melding van gemaakt is, maar volgens haar is er niets van gebleken. Het is volgens haar ook niet de reden waarom hem ontslag is aangezegd. Het gaat volgens Van der Steeg om de vraag of de teamleider professioneel heeft gehandeld in zijn relatie met degene die de klacht heeft ingediend. Waar dat precies over gaat, wil ze nu niet zeggen. "Of zijn gedrag professioneel was of niet en in welke mate, daar verschillen de meningen over", zegt ze.

  Ontslagprocedure loopt

  Tegen de man is geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld en hij kan nog tegen zijn ontslag in beroep. Volgens zijn advocaat loopt de ontslagprocedure nu.

  De klacht is ingediend door een 39-jarige vrouw. Zij werkte sinds maart onder leiding van de teamchef. Daarvoor was zij actief in Den Haag, waar ze volgens NRC werd weggepest omdat ze misstanden aan de kaak stelde. Vier Haagse agenten zouden na haar meldingen zijn gestraft.

  Veilige werkomgeving

  De teamleider, die ook bij de Haagse politie heeft gewerkt, bood haar een veilige werkomgeving. Daarna zou hij haar hebben seksueel hebben geïntimideerd, zo schrijft NRC.

  Pijnlijk aan de affaire is dat de teamleider lid is van een denktank die de politieorganisatie diverser moet maken, schrijft NRC. De politie slaagt er maar niet in een representatieve afspiegeling van de samenleving te zijn.

  De klokkenluider mag sinds oktober haar werk niet meer doen. Er loopt een intern disciplinair en strafrechtelijk onderzoek naar haar, omdat zij het ambtsgeheim zou hebben geschonden door haar verhaal te delen met de media. In dat kader loopt er ook een onderzoek naar een 45-jarige collega van haar.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 01 februari 2020 @ 00:17
  #49
  reactie op (#48) herman_dad

  Goedemorgen, AGENT IN LIMBURG AANGEHOUDEN VOOR ONGEOORLOOFD CONTACT met criminelen. Al eerder werden: Vier Limburgse politieagenten op non-actief na plichtsverzuim gesteld. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) a

  Agent ontslagen wegens contacten met criminelen

   ANP

  Een agent van de politie-eenheid Limburg is ontslagen, omdat hij contact had met criminelen. Ook gebruikte hij politiesystemen voor "oneigenlijke doeleinden".

  De agent werd in juli vorig jaar op non-actief gesteld. Vervolgens begon een disciplinair en strafrechtelijk onderzoek naar zijn handelen, wat leidde tot zijn ontslag en een verdenking van ernstig plichtsverzuim.

  "Het gedrag van de medewerker is normoverschrijdend en ernstig in strijd met het integriteitsbeginsel van de politie", aldus de Limburgse politie in een verklaring.

  Vorig jaar april stelde de Limburgse eenheid vier andere agenten op non-actief. Zij hadden zich volgens de politiechef onprofessioneel gedragen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 31 januari 2020 @ 00:23
  #48
  reactie op (#47) herman_dad

  Goedemorgen, VOORMALIG VOORZITTER OR POLITIE KRIJGT HALF JAAR CEL, de eis was een jaar, vanwege ernstig plichtsverzuim.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Frank Giltay in 2016 NOS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 14:00 • AANGEPAST VANDAAG, 14:16

  Half jaar cel voor oud-voorzitter ondernemingsraad politie

  De voormalige voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van de politie, Frank Giltay, moet een half jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Zwolle heeft hij zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en verduistering. "Hij heeft ernstig misbruik gemaakt van zijn positie en van gelden van de Nationale Politie. Daarmee heeft hij het aanzien en de integriteit van de politie ernstige schade toegebracht", oordeelt de rechter.

  De rechter zegt dat Giltay meermalen facturen liet vervalsen, zodat de politie alsnog zou betalen voor geleverde diensten. Dat had de organisatie eerder geweigerd, onder meer omdat de rekeningen te hoog waren. Ook is bewezen dat Giltay privé-uitgaven deed met de politie-creditcard.

  Het Openbaar Ministerie had een jaar celstraf geëist. De straf valt lager uit omdat Giltay zelf "in beperkte mate financieel voordeel" had van zijn acties. Twee medeverdachten, onder wie de vrouw van Giltay, kregen taakstraffen van 80 en 40 uur.

  Giltay (58) gaf volgens politieonderzoek tienduizenden euro's politiegeld uit aan etentjes en feesten, huurde bevriende ondernemers voor klussen en rommelde met facturen. De politie ontsloeg hem eind 2017 vanwege ernstig plichtsverzuim. Giltay ging daartegen in beroep, maar de rechter oordeelde in een andere procedure dat het ontslag terecht was.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 17 december 2019 @ 00:13
  #47
  reactie op (#46) herman_dad

  Goedemorgen, JAAR CEL GEEIST TEGEN VOORMALIG VOORZITTER OM POLITIE. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 15:05

  Jaar cel geëist tegen voormalig voorzitter ondernemingsraad politie.

  Het hoofdkantoor van de Nationale Politie in Den Haag ANP

  Het Openbaar Ministerie vindt dat de oud-voorzitter van de ondernemingsraad van de Nationale Politie een jaar de cel in moet. Volgens de officier van justitie is Frank Giltay schuldig aan fraude. Hij zou het publieke vertrouwen in de politie hebben beschadigd.

  Zo gaf Giltay uit het budget van de OR tienduizenden euro's uit aan onder meer etentjes en feesten en rommelde hij met facturen, bleek uit een intern onderzoek. De politie ontsloeg hem eind 2017 vanwege ernstig plichtsverzuim.

  De voormalig voorzitter uit Almere vocht zijn ontslag aan bij de bestuursrechter in Utrecht, maar die oordeelde vorige maand dat het ontslag terecht was. Volgens de rechter is hij stelselmatig over de schreef gegaan door te denken dat hij zijn eigen regels kon maken. Giltay had volgens de rechter de juiste morele keuzes moeten maken in zijn functie bij de politie.

  De strafzaak die vandaag diende tegen Giltay dient in Zwolle. De rechter doet begin volgend jaar uitspraak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding