5022 keer bekeken

CORRUPTIE of WANGEDRAG, schendingen ambt

 • dinsdag 05 november 2019 @ 00:29
  #46
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: VOORMALIGE VOORZITTER O.R. POLITIE, TERECHT ONTSLAGEN, vindt de rechter. Zie ook oudere berichten hierover. 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:29

  Rechter: or-voorzitter politie die geld uitgaf aan dure etentjes terecht ontslagen.

  AFP

  De ex-voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie is terecht ontslagen, heeft de rechter in Utrecht geoordeeld. Er loopt nog een strafzaak tegen hem wegens fraude.

  Het gaat om Frank Giltay, die in opspraak raakte omdat hij geld van de politie uitgaf aan prosecco, dure etentjes en feesten. De politie ontsloeg hem vanwege ernstig plichtverzuim.

  Giltay gaf volgens een intern onderzoek van de politie in 2015 tienduizenden euro's uit aan de etentjes en feesten. Ook nam hij duizenden euro's op van zijn zakelijke creditcard, die hij van de politie kreeg. Hij nam onterecht zijn vrouw mee op dienstreis naar Curaçao, huurde bevriende ondernemers in voor klussen en rommelde met facturen.

  Morele keuzes

  De voormalige voorzitter van de ondernemersraad liet 198 flessen prosecco thuisbezorgen. Dat kwam volgens hemzelf door ruimtegebrek bij de ondernemingsraad. "We hadden nergens opslagruimte. Ik heb ze allemaal uitgedeeld als relatiegeschenk." De rechtbank zegt dat niet kan worden vastgesteld dat Giltay de prosecco voor privégebruik heeft gekocht.

  Giltay vocht zijn ontslag aan bij de rechter. Volgens hem was het onderzoek van de politie partijdig en bedoeld om hem te laten "hangen".

  De rechter oordeelde vandaag dat het ontslag van Giltay terecht was. "U ging stelselmatig over de schreef door te denken dat u uw eigen regels kon maken", zei de rechter. Met zijn positie bij de politie had Giltay volgens de rechter de juiste morele keuzes moeten maken.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 04 oktober 2019 @ 01:00
  #45
  reactie op (#44) herman_dad

  Goedemorgen, DRIE MEDEWERKERS POLITIE NOORD-HOLLAND BUITEN FUNCTIE GESTELD. De misdaad lijkt toe te nemen, gevallen van geweld tégen de politie ook, het (vuur)wapengebruik door de politie idem, en ook binnen het Korps lijkt het dat de toename van ongewenst gedrag of zelfs strafbaar gedrag toeneemt? WAT IS ER MIS IN DE MAATSCHAPPIJ?

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  Strafbaar feit

  Verdenkingen ernstig plichtsverzuim en ongewenst gedrag bij politie Noord-Holland.

  03 oktober 2019 19:06 Aangepast: 03 oktober 2019 19:26

  Politie, ter illustratieBeeld © ANP

  Een vrouw en twee mannen in dienst bij de politie-eenheid Noord-Holland zijn buiten functie of op non-actief gesteld. Er bestaan afzonderlijke verdenkingen van een strafbaar feit, ernstig plichtsverzuim en ongewenst gedrag.

  Een van de mannen (51) werd gisteren na een oriënterend onderzoek wegens ongewenst gedrag op non-actief gesteld. Dat gebeurde na een klacht van een politiemedewerkster.

  Dienstwapen ingeleverd

  De andere man (45) en de vrouw (39) worden verdacht van ernstig plichtsverzuim, werd vandaag bekend. Bij de vrouw is er ook nog een vermoeden van een strafbaar feit. Het tweetal is buiten functie gesteld en heeft hun dienstwapen in moeten leveren.

  Het team Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie Noord-Holland doet het onderzoek. Over het onderzoek worden geen verdere mededelingen gedaan.

   Lees ook:

  Adviseur slaat alarm: 'Politietop kijkt weg bij wangedrag agenten'

  Eerder deze week meldde NRC dat er tegen de teamchef van de politie Haarlemmermeer onderzoek zal worden verricht na mogelijke seksuele intimidatie door de man. Op last van zijn leidinggevenden heeft hij zijn werk neergelegd. 

  Het is niet duidelijk of de teamchef de 51-jarige medewerker is. Ook daar doet de politie geen verdere mededelingen over.

  Miniatuurvoorbeeld

   Lees ook:

  Achtste agent basisteam Horst/Peel en Maas buiten functie gesteld

  Drugscriminelen grijpen hun kans door falend beleid?

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  0:00/0:00

  Politiechef Akerboom verwijt de politiek wispelturigheid, waardoor de drugscriminaliteit niet consequent kan worden aangepakt. Maar klopt dit wel?RTL Nieuws / ANP

  Politie in Nederland Nationale Politie CorruptieNoord-Holland

       

  Gewijzigd op 2019-10-04 01:01:40
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 oktober 2019 @ 00:27
  #44
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEMAN DIE 'BOETEGELD IN EIGEN ZAK STAK' KRIJGT WERKSTRAF. Inmiddels werkt hij ook niet meer bij de politie, is duidelijk.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:40

  Werkstraf geëist tegen agent die boetes in eigen zak stak.

  Trucks langs de A16 ANP

  Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 240 uur geëist tegen een politieagent die betaalde verkeersboetes in eigen zak zou hebben gestoken. De man van 43 werkt inmiddels niet meer bij de politie.

  Verdachte Peter P. hield buitenlandse vrachtwagenchauffeurs aan, constateerde een overtreding en maakte daar proces-verbaal over op. Het boetebedrag dienden de overtreders daarna contant te voldoen.

  De voor eigen rekening opererende agent viel door de mand toen een Poolse vrachtwagenchauffeur onraad rook. Hij meldde de kwestie waarna een onderzoek tegen P. werd gestart.

  Honderden euro's

  Daaruit bleek dat P. in zeker nog twee gevallen contant betaalde geldbedragen van buitenlandse truckers in eigen zak had gestoken. Per keer ging het om honderden euro's.

  De agent gebruikte een valse naam bij het bekeuren van de vrachtwagenchauffeurs. Ze kregen een bon, maar daarop stond een niet-bestaand verbalisantennummer. Dat duidt volgens het OM op opzettelijke verduistering.

  De verdachte was niet op de zitting. Volgens zijn advocaat was hij te ziek vanwege een depressieve stoornis.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 17 september 2019 @ 00:30
  #43
  reactie op (#42) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG VORIGE ARTIKEL OVER RECHTSZAAK ONDERNEMINGSRAAD, de verdachte hierin voelt zich geslachtofferd, onder meer door een voorafgaande ruzie met de minister. Mogelijk  komt er nog meer naar buiten daardoor dat onder de ambtelijke pet gehouden had moeten worden.... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Spil in rechtszaak ondernemingsraad politie voelt zich geslachtofferd.

   ANP

   VANDAAG, 13:15

  BINNENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Remco Andringa redacteur Politie en Justitie

  De voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie voelt zich geslachtofferd en noemt zijn ontslag onrechtvaardig. Voor de rechtbank in Utrecht zei oud-voorzitter Frank Giltay vandaag dat het interne onderzoek van de politie partijdig was en bedoeld om hem te laten "hangen".

  Volgens de politie heeft hij zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. Hij gaf volgens het interne onderzoek tienduizenden euro's politiegeld uit aan etentjes en feesten, huurde bevriende ondernemers voor klussen en rommelde met facturen.

  Politieke druk

  Volgens Giltay ontbreken cruciale, ontlastende verklaringen, zoals over het restaurant waar de COR vergaderde in Almere. "De voormalig korpschef (Gerard Bouman, red.) zegt op band dat hij het restaurant een goede deal vond, maar dat is niet op papier gekomen. Naar buiten toe wordt het beeld geschetst dat wij in een luxe restaurant vergaderden."

  Giltay, die ook strafrechtelijk wordt vervolgd wegens fraude, denkt dat er "politieke druk" achter zat om hem weg te krijgen. "In januari 2016 heb ik ruzie gehad met minister Van der Steur over 500 extra wijkagenten. Ik zei dat die agenten er ergens anders vanaf gehaald zouden worden. Wij hebben berekend dat er een miljard euro extra nodig was. Dat vond hij niet leuk. Een paar maanden later was ik zo ongeveer de slechtste diender van Nederland."

  Rommeltje

  Het is voor het eerst dat Giltay inhoudelijk reageert op de COR-affaire. Volgens hem is er te weinig aandacht voor de context waarin hij zijn werk moest doen. Bij de vorming van de nationale politie was het volgens hem op de financiële administratie een rommeltje en de druk om de reorganisatie door te zetten was enorm.

  Tegen de rechter verdedigde Giltay onder meer dat bevriende ondernemers werden ingehuurd door de ondernemingsraad. "Als bepaalde expertise er intern niet was, werd gekeken of je die uit je eigen netwerk kon halen. Ik droeg mensen voor, maar bepaalde niet of zij gekozen werden."

  Prosecco thuisbezorgd

  Dat Giltay 198 flessen prosecco thuis liet bezorgen, kwam volgens hem door ruimtegebrek bij de COR. "We hadden nergens opslagruimte. Ik heb ze allemaal uitgedeeld als relatiegeschenk."

  Giltay benadrukte dat de ondernemingsraad het toegekende budget naar eigen inzicht mocht besteden. Om facturen op tijd door de trage politieorganisatie te loodsen, moest er soms een omschrijving aangepast worden. "Ik heb geen kwade bedoelingen gehad. Nooit heeft iemand gezegd dat het anders moet. Als er wat mis was met de facturen, had ik dat te horen moeten krijgen. Maar zes jaar lang heeft niemand er iets van gezegd."

  Volgens de politie is er niets mis met het onderzoek dat is verricht naar de bestedingen van de COR. Ook al waren de omstandigheden destijds moeilijk, het ontsloeg Giltay niet van zijn eigen verantwoordelijkheid om goed financieel beleid te voeren, aldus de politie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 04 september 2019 @ 00:18
  #42
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg o.a #36: EX-VOORZITTER OR POLITIE VECHT STRAFONTSLAG AAN. Of hij daar succes mee heeft is de vraag maar zeker ook het recht van ieder.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Ex-voorzitter van ondernemingsraad politie vecht ontslag aan.

  ANP

   VANDAAG, 15:44

  BINNENLAND

  De voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie, Frank Giltay, vecht zijn ontslag aan. Dat blijkt uit een bericht van de rechtbank Midden-Nederland, die op 16 september de zaak behandelt. Giltay werd in 2017 ontslagen wegens "zeer ernstig plichtsverzuim", zoals korpschef Erik Akerboom het destijds verwoordde.

  De politie deed in 2016 aangifte tegen Giltay vanwege verduistering, valsheid in geschrifte en oplichting. Als voorzitter van de ondernemingsraad zou hij tienduizenden euro's onrechtmatig hebben uitgegeven.

  Zo zou de ondernemingsraad onder zijn leiding dure etentjes en feestjes hebben georganiseerd. Ook nam hij grote bedragen op met een creditcard van de politie. Toen dat aan het licht kwam, begon de politie een strafzaak tegen Giltay en hij werd ontslagen. Ook zijn vrouw en een ondernemer uit Almere werden vervolgd in verband met de fraude.

  Volgende week maandag moet de oud-voorzitter van de COR voorkomen voor valsheid in geschrifte en fraude met facturen. Een week later buigt de rechtbank Midden-Nederland zich over de zaak rondom het strafontslag van Giltay.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 juli 2019 @ 00:28
  #41
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen, OUD VAKBONDSVOORZITTER ANPV verrijkte zich met geld bestemd voor agenten met PTSS. Met nog 2 anderen is hij vandaag officieel ontslagen en komt er een gerechtelijke vervolging.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Vakbondsman verrijkte zich met geld voor agenten met PTSS.

  ANP

  VANDAAG, 14:52

  BINNENLAND

  De voormalig voorzitter van politievakbond ANPV heeft zich verrijkt met geld dat bestemd was voor politiemensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het gaat om zo'n 130.000 euro. Ook loog hij over zijn kwalificaties zodat hij in een commissie kon plaatsnemen die moest beoordelen of agenten PTSS hebben opgelopen door hun werk.

  Uit intern onderzoek van de politie blijkt dat ex-voorzitter Geert P. agenten met een posttraumatische stressstoornis hielp met het indienen van schadeclaims en daar zelf aan verdiende. Dat had volgens de politie niet gemogen. Dat de facturen toch zijn betaald, wijt de politie aan administratieve problemen tijdens de reorganisatie.

  Verder gebruikte P. een vervalst cv en loog hij over zijn academische titels waardoor hij in de 'PTSS-commissie' kon plaatsnemen. "De voormalig vakbondsvoorzitter heeft deskundigheid voorgewend tegenover politiecollega's en derden die soms in een kwetsbare positie verkeerden", schrijft korpschef Erik Akerboom in een reactie. "Daarmee heeft hij hun belangen ernstig geschaad."

  Declaraties

  De oud-voorzitter en twee andere bestuursleden van de ANPV hebben ook de vakbond zelf benadeeld. Uit het politieonderzoek blijkt dat ze daar te veel hebben gedeclareerd. Daarnaast ontvingen ze soms jarenlang toelages waar ze geen recht op hadden.

  De drie medewerkers zijn vandaag door de politie ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. "Ze hebben de goede naam van de vakbond en de politie aangetast", aldus Akerboom. Eerder werd al bekend dat ze voor de rechter zullen worden gebracht wegens fraude.

  "Dit onderzoek bevestigt nog eens dat de drie oud-bestuursleden veel schade hebben aangericht", reageert de huidige voorzitter van de ANPV, Xander Simonis. "Aan het korps, aan onze leden en onze vakbond en aan het vertrouwen dat mensen hebben in de politie." Het nieuwe bestuur hoopt het vertrouwen in de politiebond te herstellen.

  Aangifte

  Voor hoeveel geld de bond is gedupeerd, valt niet meer te achterhalen. De ANPV heeft tegen zeven bestuursleden aangifte gedaan. Een deel van hen was in dienst van de politie.

  De fraude kwam in 2017 aan het licht toen andere bestuursleden van de ANPV aan de bel trokken. Zowel de rijksrecherche als de politie deden daarna onderzoek. Wanneer de strafzaak dient, is nog niet bekend.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 22 juni 2019 @ 00:18
  #40
  reactie op (#38) herman_dad

  Goedemorgen, OPVALLEND, OUD-POLITIECHEF KRIJGT JAAR CEL VOOR CORRUPTIE. Eerder had het OM een WERKSTRAF en voorwaardelijke celstraf geeist. OM eist werkstraf voor politiechef die zich liet trakteren op dure uitjes De Rechtbank vindt dus een CELSTRAF waarvan de helft voorwaardelijk JUIST. Een toch aanzienlijke afwijking en strafVERHOGING door de rechter? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Oud-politiechef Eindhoven krijgt jaar cel voor corruptie.

  ANP

  VANDAAG, 16:30

  REGIO

  Een oud-politiechef in Eindhoven is veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor corruptie en valsheid in geschrifte. Een zakenman die politiechef Peter van den E. (58) omkocht kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

  Otto V. (53) trakteerde de politieman jarenlang op lange verblijven in zijn Franse landhuis. Ook betaalde hij een reisje naar Canada en gingen de twee samen racen op een Belgisch circuit.

  Volstrekt onaanvaardbaar

  V. is directeur van een beveiligingsbedrijf. Beide mannen werkten samen in een veiligheidsproject. De zakenman fêteerde de politieman, omdat die laatste betrokken was bij de aanschaf van camerasystemen door de politie.

  De rechtbank neemt Van den E. zeer kwalijk dat hij zich liet omkopen. "Het aannemen van dure reizen en verblijven in een chateau van een zakelijke relatie is volstrekt onaanvaardbaar, zeker als commissaris van de politie", zei de rechter.

  Tijdens de behandeling van de zaak vorige maand ontkenden de mannen dat er sprake was van belangenverstrengeling, schrijft Omroep Brabant. De verblijven in het landhuis in Frankrijk waren volgens het duo een privé-aangelegenheid en met de dure BMW waarin de politiecommissaris reed was niets mis. "Ik mocht dat en daar heeft nooit iemand een probleem van gemaakt", zei Van den E. in de rechtbank.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 juni 2019 @ 00:18
  #39
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #36: BETROKKEN POLITIE MEDEWERKER verdiende 2 ton MET WITWASSEN IN DE VASTGOEDWERELD en tevens verdacht van lekken naar figuren waar hij dat niet zou moeten doen. Nu afwachten wat de rechter oordeelt. Hij is overigens wel op vrij voeten gesteld. 

  EN OOK VANDAAG WEER EEN GROTE POLITIE-ACTIE TEGEN 'WITWASSEN': 

  Grote politieactie in Leeuwarden bij witwasonderzoek: 8 arrestaties

   10:43 IN REGIO 

  Bij het onderzoek wordt speciale apparatuur gebruikt om verborgen ruimtes te vinden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politieman die huizen verhuurde verdacht van lekken en witwassen.

  Een auto die in beslag is genomen bij de politieactie in Ypenburg ANP

   VANDAAG, 17:30

  BINNENLAND

  Een politiemedewerker die bijverdiende met een vastgoedbedrijf zou bijna twee ton hebben witgewassen. Ook lekte hij vertrouwelijke politiegegevens, zei het Openbaar Ministerie vandaag bij de start van een rechtszaak tegen de verdachten die in maart dit jaar werden opgepakt bij invallen in Den Haag.

  De politie doorzocht toen 22 appartementen in woontorens in de wijk Ypenburg. De huizen zouden via een bedrijf zijn verhuurd aan criminelen, die contant betaalden en zo anoniem konden blijven.

  In een van de appartementen vond de politie zes miljoen euro cash, verstopt in geheime vakken in het hoofdeinde van een bed. De bewoonster verstopte het geld voor een Surinaamse drugshandelaar, denkt het OM.

  Deze man huurde zelf drie verschillende appartementen en stond ook op de loonlijst van het verhuurbedrijf. Het OM gelooft niet dat hij daar echt heeft gewerkt. Zelf ontkent hij iets met de gevonden miljoenen te maken te hebben. Ook de rechtbank vond dat daarvoor nog geen bewijs is.

  Doorgespeeld

  Naast enkele bewoners van de appartementen, werden bij de actie in maart ook de drie mannen achter het bedrijf opgepakt. Opvallend genoeg werkte een van hen bij de politie, op de afdeling facilitair management.

  Volgens het OM heeft politiemedewerker Donovan A. meerdere keren informatie opgezocht in het politiesysteem over de vermeende drugshandelaar. Die gegevens zou hij hebben doorgespeeld aan zijn medebestuurders.

  Bij een van hen vond de politie bijna een half miljoen euro contant. Ook hij wordt verdacht van witwassen. Dat geldt ook voor de derde bestuurder, die volgens het OM nog een ander bedrijf had waar hij geld witwaste. De mannen zeggen inkomsten te hebben gehaald uit erfenissen en de verkoop van auto's.

  Safehouse

  Saillant detail is dat de politie in een van de woontorens zelf ook een appartement huurde. Dat deed dienst als safehouse, bijvoorbeeld om een beschermde getuige onder te kunnen brengen. De politie zou dit overigens niet via de verdachten hebben gehuurd, maar van een andere vastgoedbeheerder.

  Politiemedewerker Donovan A. is inmiddels op vrij. De andere verdachten blijven vast zitten. De rechtszaak wordt later inhoudelijk behandeld.

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-06-12 00:20:55
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 21 mei 2019 @ 00:15
  #38
  reactie op (#37) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #35: OM EIST WERKSTRAF TEGEN EINDHOVENSE POLITIECOMMISSARIS WEGENS BELANGENVERSTRENGELING. Oftewel hij liet zich door een bevriende directeur beveiligingsbedrijf feteren ivm het aanleggen van cameratoezicht bij politiebureau's?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  OM eist werkstraf voor politiechef die zich liet trakteren op dure uitjes

   VANDAAG, 19:02

  REGIO

  Tegen een 58-jarige oud-politiecommissaris uit Eindhoven is een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij zich schuldig gemaakt aan corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Een zakenman die de commissaris zou hebben omgekocht, hoorde dezelfde straf eisen.

  De zakenman is Otto V., directeur van een beveiligingsbedrijf. Hij zou politiechef Peter van den E. zeker zeven jaar in de watten hebben gelegd omdat die betrokken was bij de aanschaf van cameratoezichtsystemen door de politie.

  Ruim 34.000 euro

  Volgens het OM werd Van den E. onder meer getrakteerd op lange verblijven in het Franse landhuis van de ondernemer, een reisje naar Canada en racen met snelle auto's op een circuit in België. Ook reed hij in een dure leaseauto. Het OM wil ruim 34.000 euro van hem terug hebben.

  Beide verdachten ontkennen de belangenverstrengeling, schrijft Omroep Brabant. De verblijven in het landhuis in Frankrijk waren privé en met de dure BMW waarin de politiecommissaris reed was niets mis. "Ik mocht dat en daar heeft nooit iemand een probleem van gemaakt", zei Van den E. in de rechtbank.

  Hij is boos op de politie, die hem na een schorsing, en uiteindelijk ontslag, hard liet vallen. Hij werkt inmiddels voor een van de bedrijven van V. Vrijdag gaat de rechtszaak tegen de mannen verder. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep Brabant

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 30 april 2019 @ 00:16
  #37
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #23: EX-BEVEILIGER WILDERS VEROORDEELT TOT 7 MAANDEN, 2 maanden méér dan OM had geeist. Dit als 'voorbeeld' vooor anderen in dezelfde positie, volgens de rechtbank. De eis om 5 jaar geen overheidsfunctie meer te mogen uitoefenen blijft wel staan. Wel komt betrokkene dan naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug in politiedienst, deze termijn is een algemene termijn dat 'men' dan te lang uit dienst is geweest. 

  Zie en lees art. van NOS Nieuws Twitter (bron)

  Zeven maanden cel voor oud-beveiliger Wilders voor lekken

   VANDAAG, 14:17 AANGEPAST VANDAAG, 18:16

  BINNENLAND

  De rechtbank heeft oud-politieman Faris K. veroordeeld tot zeven maanden celstraf wegens het lekken van geheime informatie over de beveiliging van PVV-leider Wilders. Ook mag hij vijf jaar niet bij de overheid werken.

  Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog vijf maanden cel geëist en uitsluiting van een publieke functie voor de periode van vijf jaar. K. werd vervolgd omdat hij aan bekenden van hem vertrouwelijke informatie over de woonplaats en beveiliging van Wilders had doorgegeven.

  K. was al eens veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim. Dat de straf hoger uitvalt, is volgens de rechter ook een signaal naar andere politieambtenaren in vergelijkbare posities, om duidelijk te maken dat dit soort gedrag niet kan.

  Verkenner

  K. werkte bij de Dienst Bewaken en Beveiligen die onder anderen Wilders beschermt. Als verkenner van locaties waar Wilders naartoe ging, wist hij veel van de beveiliging van de politicus. Hoewel deze informatie geheim was, praatte hij hierover met verschillende mensen uit zijn omgeving.

  Ook deelde K. informatie over het bezoek van een van de dochters van de toenmalige Amerikaanse president Obama aan Nederland en heeft hij voor privédoeleinden in politiesystemen gezocht.

  'Stom'

  K. heeft bekend dat hij over zijn werk praatte met drie vrouwen, onder wie zijn vriendin. Hij noemt zijn gedrag "stom" maar van kwade opzet was volgens hem geen sprake.

  Het onderzoek naar K., die al eerder voorwaardelijk ontslag had gekregen voor het rondneuzen in politiesystemen, begon in mei 2016. In februari 2017 werd hij aangehouden. Begin dit jaar is hij definitief ontslagen.

  K. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, zegt zijn advocaat Peter Plasman. Hij vindt de strafmaat te hoog. "Hij is te loslippig geweest, maar het heeft geen consequenties gehad", aldus Plasman. "Sommige informatie die hij had gedeeld was geen echt geheim. Bovendien is hij onvoorwaardelijk ontslagen. Zijn werk was zijn hart en ziel. Dat alles op een rijtje zettend, is dit gewoon te veel."

  BEKIJK OOK

  Vijf maanden cel geëist tegen ex-beveiliger Wilders

  OM: geen bewijs dat Wilders-beveiliger lekte naar criminelen

  Beveiliger Wilders lekte ook over bezoek dochter Obama aan Nederland

  Deel dit artikel: 

      

  handtekeningafbeelding