1988 keer bekeken

OPSPORINGSBERICHTEN MISDRIJVEN of algemeen

 • vrijdag 09 juli 2021 @ 08:08
  #27
  reactie op (#26) herman_dad

  Goedemorgen, OPSPORING MEEST GEZOCHTE VERDACHTE Gerel B.,  NU AANGEHOUDEN IN BRAZILIE. Zijn uitlevering, verzoek daartoe is al ingediend zal niet te lang duren nemmen we aan. Hij is ook gelinkt aan het 'Marengoproces'. 

  Nederlandse verdachte ontsnapt met wapen uit gevangenis in Suriname

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Gerel P. POLITIE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:24 • AANGEPAST GISTEREN, 17:08

  Ontsnapte crimineel Gerel P., verdacht van banden met Taghi, opgepakt in Brazilië

  De Braziliaanse politie heeft de voortvluchtige Nederlandse crimineel Gerel P. opgepakt, bevestigt het Nederlandse Openbaar Ministerie. P. werd opgepakt in een appartement in Barra da Tijuca, een voorstad van Rio de Janeiro. Verdere details over zijn aanhouding zijn nog niet bekend.

  De 38-jarige P. is in Nederland bij verstek veroordeeld voor twee moordpogingen, nadat hij in 2017 had weten te ontsnappen uit een Surinaamse cel. Hij wordt ook in verband gebracht met de kring rond Ridouan Taghi.

  P. beschoot eind 2016 twee mannen uit Rotterdam bij een weiland in Noordeloos, bij Gorinchem. Ze raakten zwaargewond, maar overleefden de liquidatiepoging.

  Ontsnapt

  Enkele maanden later werd P. in Suriname opgepakt door een arrestatieteam. Na elf dagen voorarrest ontsnapte hij met behulp van een vuurwapen uit de gevangenis. Daarna verdween hij spoorloos.

  Na zijn ontsnapping werd P. op de Nationale Opsporingslijst van de politie gezet, met een beloning van 30.000 euro voor de gouden tip. Begin dit jaar werd hij bij verstek tot twintig jaar cel veroordeeld voor de liquidatiepogingen.

  Taghi

  P. heeft volgens justitie ook banden met Ridouan Taghi. Hij zat vast op verdenking van de liquidatie in 2015 van spyshopmedewerker Ronald Bakker. Die zaak wordt behandeld tijdens het proces tegen Taghi. Het is nog niet bekend op P. ook voor die moord wordt vervolgd.

  Taghi werd eind 2019 opgepakt nadat hij jarenlang de meest gezochte persoon van Nederland was geweest. Justitie brengt hem in verband met grootschalige drugssmokkel en meerdere liquidaties. In het grote Marengo-proces wordt hij samen met zestien anderen vervolgd. P. zit daar niet bij.

  Het Openbaar Ministerie gaat om uitlevering vragen van P. Dat kan enkele maanden duren, afhankelijk van zijn bereidheid om mee te werken aan zijn terugkeer naar Nederland.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 15 januari 2021 @ 07:25
  #26
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, OPSPORING NU MEEST GEZOCHTE VERDACHTE NU, inzake 'Taghibende' Hij was reeds in Suriname aangehouden maar daar ontsnapt en is nu elders in deze wereld.

  Nederlandse verdachte ontsnapt met wapen uit gevangenis in Suriname

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 14:00

  20 jaar cel geëist tegen spoorloze verdachte voor dubbele moordpoging

  POLITIE

  Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de voortvluchtige Gerel P. Hij wordt verdacht van een dubbele moordpoging vier jaar geleden in Noordeloos, bij Gorinchem. P. is sinds 2017 spoorloos.

  De twee slachtoffers uit Rotterdam werden eind 2016 zwaargewond in een weiland gevonden. Volgens het OM vluchtte P. kort daarna naar Suriname. Daar werd hij alsnog aangehouden, maar hij ontsnapte uit de gevangenis en is sindsdien voortvluchtig.

  P. wordt inmiddels in verband gebracht met de criminele groep rond Ridouan Taghi. Hij zat eerder ook vast voor de moord op spyshop-medewerker Ronald Bakker, in 2015.

  Drugs

  Tijdens de zitting vandaag zei de officier van justitie dat het een wonder is dat de slachtoffers het overleefden. "Degene die dit op zijn geweten heeft is nog steeds voortvluchtig, maar het kan niet zo zijn dat hij daardoor niet berecht en bestraft wordt voor deze verschrikkelijke dubbele poging tot moord."

  Een van de Rotterdammers was in de rechtbank. Het slachtoffer weet niet waarom P. hem probeerde te liquideren. Hij dacht een afspraak met P. te hebben over een opdracht om drugs uit containers te halen.

  De nu 32-jarige man raakte ernstig gewond door de schoten. Zijn milt is verwijderd. Ook raakte zijn gehoor beschadigd en mist hij een oog. Hij is nog arbeidsongeschikt en wil een schadevergoeding van 100.000 euro.

  30.000 euro tipgeld

  Het OM looft een beloning uit van 30.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de verblijfplaats van Gerel P. Iedereen die informatie over hem heeft, wordt opgeroepen om zich te melden bij de politie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 28 juli 2020 @ 01:16
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, OPSPORINGSBERICHT ONTSNAPTE TBS'er: Politie geeft beelden vrij, benader hem niet zelf! Nu ja 'ontnapt'? Betrokkene zat al in een gedeelte waarin hij een zekere vrijheid heeft en nu niet teruggekomen....  

  Politie op zoek naar tbs'er die 4 juli spoorloos verdween Gespot in Rotterdam  RTL-Nieuws

  Politie op zoek naar tbs'er die 4 juli spoorloos verdween

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  POLITIE

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 20:50

  Politie verspreidt opsporingsbericht voor ontsnapte tbs'er

  De politie is op zoek naar een ontsnapte tbs'er. De 61-jarige Henk E. was met verlof toen hij op 4 juli werd betrapt bij een woninginbraak in een vakantiehuisje in het Zeeuwse Zoutelande. Hij wist toen te ontsnappen.

  E. werd in 1998 veroordeeld tot zes jaar cel en tbs vanwege meerdere geweldsdelicten. Hij zat in de laatste fase van zijn tbs-traject in het resocialisatiehuis de Blink in Rotterdam. In het resocialisatiehuis, dat onderdeel is van tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal, worden cliënten voorbereid op hun terugkeer in de samenleving.

  "De bewoners zijn doorgaans vrij om te gaan en staan waar ze willen. Er is dus meer vrijheid dan in een gesloten inrichting als de Kijvelanden. Maar er is nog wel een zekere controle", zegt een woordvoerder van Fivoor, waar de Kijvelanden en De Blink onder vallen, tegen Rijnmond. Hij kon niet zeggen hoe ver E. inmiddels in zijn behandeling was.

  Het is onbekend waar E. momenteel verblijft. Volgens de politie is hij vandaag in het centrum van Rotterdam gezien. "Sinds 4 juli is alles op alles gezet om hem op te sporen maar onze middelen zijn nu uitgeput", aldus een woordvoerder van justitie. "Daarom hebben we dit opsporingsberichtverspreid."

  De politie roept mensen op die de man hebben gezien of weten waar hij is om direct contact op te nemen. "Benader hem niet zelf maar bel direct de gratis opsporingstiplijn."

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Rijnmond

  Gewijzigd op 2020-07-28 01:21:10
  handtekeningafbeelding
 • zondag 12 juli 2020 @ 01:07
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE GEEFT BEELDEN VRIJ VAN GEZOCHTE KETTINGROVER, dit is een opsporingsmethode die wordt gehanteerd 'áls het echt niet anders kan', geen mogelijkheid meer is en bovendien zou iedereen gewaarschuwd zijn. Toch, je 'zult maar gelijken op degene die..."? 

  Update: 29-7-20: Politie houdt 25-jarige verdachte aan om 'kettingroven'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 13:22

  Politie geeft beelden vrij van kettingrover Utrecht en Het Gooi

  De gezochte man POLITIE.NL

  De politie heeft bewakingsbeelden vrijgegeven van de man die ervan wordt verdacht in korte tijd veertien oudere vrouwen te hebben beroofd van een ketting. De man sloeg op straat toe, telkens op een andere plek in Utrecht en Het Gooi. Alle slachtoffers zijn 65-plus, de meeste 80-plus. Door het geweld waarmee de man de sieraden pakt, bezeren de vrouwen hun nek en lopen ze blauwe plekken op, zegt de politie. In ten minste een geval kwam een vrouw bij de roof ten val.

  De bewakingsbeelden zijn nu getoond in het opsporingsprogramma van de politie op RTV Utrecht. Te zien is hoe de man op 27 juni op de Looydijk in De Bilt een vrouw van achteren benadert en berooft van haar ketting. Op andere beelden is hij te zien in Bunschoten, als hij op 24 juni vlak voor en vlak na een beroving langs een winkel loopt.

  De eerste keer dat de kettingrover toesloeg was in Leusden. Hij was ook actief in Driebergen, Hoevelaken, Huizen en Zeist. Ook beroofde hij vrouwen in onder meer Bussum, Eemnes, Hilversum, Baarn, Soest en Breukelen.

  "De recherche wil hem zo snel mogelijk oppakken, voordat mensen ernstig gewond raken", zei een politiewoordvoerder eerder.

  Beelden van kettingrover bij RTV Utrecht

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  RTV Utrecht

  Gewijzigd op 2020-07-29 01:16:10
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 21 mei 2020 @ 01:43
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE BRABANT ZOEKT AANRANDER van o.m. meisje van 13 jaar en jonge vrouw van 18 jaar.

  AANVULLING DD  21 mei: VERDACHTE AANGEHOUDEN. 

  Verdachte aangehouden voor aanrandingen Brabant

   GISTEREN, 13:52 IN BINNENLAND

  De man wordt verdacht van het aanranden van een meisje van 13 en een 18-jarige vrouw.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 16:54

  Politie zoekt aanrander in Oost-Brabant

  De politie is op zoek naar een man die de afgelopen maanden twee meisjes van 13 en 18 jaar aanrandde. Dat gebeurde in Hulsel en Casteren in Brabant. De politie houdt er rekening mee dat de man opnieuw toeslaat. "Wij maken ons grote zorgen."

  Op 15 mei werd een 13-jarig meisje in Hulsel aangerand. De dader trok haar bij een schuilhut de bosjes in, waar hij haar vastbond. Hij nam het meisje mee naar een vennetje. Twee voorbijgangers hoorden het meisje gillen en schoten haar te hulp. De dader ging er vandoor.

  Een paar weken eerder, op 25 maart, werd een 18-jarige vrouw slachtoffer van een aanranding in Casteren. Dit gebeurde ook in de buurt van een schuilhut. De politie gaat er vanuit dat de twee aanrandingen door dezelfde dader zijn gepleegd.

  Nog twee vrouwen

  Volgens de politie lijkt het erop dat de man omgeving goed kent en er waarschijnlijk woont of regelmatig komt. Slachtoffers en getuigen hebben verklaard dat de man onhandig overkwam, schrijft Omroep Brabant. "Hij geeft het beeld van iemand die waarschijnlijk niet goed weet hoe hij met vrouwen om moet gaan en misschien in het dagelijks leven moeite heeft om met vrouwen contact te maken", zegt de politie.

  De slachtoffers en getuigen omschrijven de dader als een kale man van ongeveer 35 tot 40 jaar. Hij is ongeveer 1,75 meter lang, heeft een stevig postuur en een buikje. De verdachte rijdt in een blauwe stationwagen, waarschijnlijk een oude Opel Astra.

  Na de aanranding in Hulsel deed de politie een oproep voor getuigen. Naar aanleiding daarvan meldden zich nog twee vrouwen, die mogelijk met dezelfde man te maken te hebben gehad. Een van hen was een 17-jarig meisje dat vertelde dat ze werd gevolgd door een man toen ze op 6 mei van Bladel naar Netersel liep.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Brabant.

  Gewijzigd op 2020-05-22 01:28:50
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 april 2020 @ 07:32
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE MANNEN VEROORDEELD VOOR MOORD GEZOCHT. Zij zijn spoorloos verdwenen, nadat zij - Flatspringers Breda krijgen twintig jaar cel voor liquidatie -destijds uit de flat in Breda waar de moord had plaatsgevonden, waren gesprongen. Zij waren na anderhalf jaar voorarrest VRIJGELATEN IN AFWACHTING RECHTSZAAK... ? 

  AANVULLING dd 16-4: Eén van de mannen heeft zich na deze publicatie, zelf al weer gemeld. 

  Veroordeelde moordenaar meldt zich bij de politie na tonen foto's op tv

   15:21 IN REGIONAAL NIEUWS

  De man werd vorige week veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op een 25-jarige man in Breda.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 00:15

  Twee veroordeelde moordenaars uit Breda spoorloos, politie vraagt tips

  OPSPORING VERZOCHT

  De politie vraagt uit te kijken naar twee mannen uit Breda die twintig jaar de cel in moeten voor moord. Vorige week donderdag werden ze veroordeeld tot de gevangenisstraf, maar ze zijn op dit moment spoorloos. De twee staan in de media ook wel bekend als de 'flatspringers'.

  In het programma Opsporing Verzocht riep de politie mensen vanavond op om te bellen met de Opsporingstiplijn als ze hen gezien denken te hebben. Ook wie vermoedens heeft van wie zij hulp krijgen bij het schuilen, wordt gevraagd te bellen.

  Er wordt benadrukt om hen vooral niet zelf te benaderen, maar om dan 112 te bellen. Allebei zijn ze namelijk vuurwapengevaarlijk.

  Derde etage

  De mannen uit Breda zijn veroordeeld voor de moord op een man in zijn appartement begin 2018. Het Openbaar Ministerie eiste dezelfde straf. De twee hebben anderhalf jaar in de cel gezeten, maar kwamen vorig jaar oktober vrij in afwachting van de rechtszaak.

  De politie arresteerde de mannen twee jaar geleden bij de flat waar zij ook de moord pleegden. Ze waren de flat in gevlucht na een korte achtervolging met de politie. Die kwam de zaak op het spoor, omdat agenten hen met gedoofde lichten zagen rijden.

  Toen de politie de flat binnenviel om de mannen te arresteren, probeerden ze te vluchten door van het balkon op de derde etage te springen. Daarbij raakten ze zwaargewond.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-04-16 01:30:03
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 07 februari 2020 @ 00:13
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, 'TATTOOKILLERS' VRIJGESPROKEN VAN MOORD, OOK DE 'GEZOCHTE' DIE ENKELBAND DOORKNIPTE DUS.... Er is geen wettig en vooral OVERTUIGEND BEWIJS vindt de rechtbank. Het OM had levenslang geeist.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 28-01-22 07.00 uur: 

  UPDATE 11-01-22 09.00 uur:

  OPENBAAR MINISTERIE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 13:09 • AANGEPAST VANDAAG, 14:39

  Vrijspraak voor 'tattookillers' na eis levenslang

  De rechtbank heeft de vier verdachten in de zaak van de 'tattookillers' vrijgesproken. Ze werden verdacht van de moord op Onno Kuut. Hij werd op 25 maart 2009 levenloos aangetroffen in de duinen van Hoek van Holland.

  Volgens de rechtbank in Rotterdam bevat het dossier aanknopingspunten en aanwijzingen dat de vier bij de moord betrokken waren. Ze hebben steeds gezwegen, "ook op punten waar een uitleg nodig was geweest", zei de voorzitter van de rechtbank. Zo hadden twee van hen auto's gehuurd die in Hoek van Holland zijn gezien, maar ze wilden niet zeggen wie die auto's hadden gebruikt en wanneer.

  Toch vond de rechtbank de bewijzen die het Openbaar Ministerie op tafel had gelegd te beperkt. Het OM had levenslang geëist.

  Tatoeages

  De vier verdachten staan bekend als de 'tattookillers' vanwege hun tatoeages. Op hun ruggen staat "wees daadkrachtig" in Chinese karakters. Volgens het OM vormen ze een moordeskader.

  Rechercheurs doen onderzoek bij het pannenkoekenhuis in Leiderdorp in 2009 ANP

  Ook slachtoffer Kuut had zo'n tatoeage op zijn rug: aangenomen wordt dat hij lid was van de groep. Kuut werd in verband gebracht met een dubbele moord bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp in februari 2009.

  Kuut werd zelf vrijwel zeker vermoord met een mes. Het moordwapen is nooit gevonden. Op zijn lichaam zijn geen dna-sporen gevonden. Ook is niet duidelijk waar hij werd vermoord.

  Enkelband doorgeknipt

  Onder het vrijgesproken viertal is Cor P., die vorige maand op de vlucht sloeg. Hij droeg een enkelband sinds hij in 2018 voorwaardelijk werd vrijgelaten na een veroordeling voor een moordpoging in Amsterdam. Hij had twee derde van die straf uitgezeten. Mogelijk is hij naar het buitenland gevlucht.

  In verband met zijn vlucht is zijn arrestatie gelast, omdat hij de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating heeft geschonden. Daar verandert de uitspraak van vandaag niets aan.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2022-01-28 07:33:50
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 24 januari 2020 @ 00:19
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, 'TATTOOKILLER' KNIPT ENKELBAND (???) DOOR EN IS VERDWENEN. Verdachte in 'tattookillers'-zaak knipt enkelband door en vlucht Onbegrijpelijk en waanzinnig dat deze verdachte een ENKELBAND kreeg en thuis kon zitten afwachten, terwijl hij bekend stond als een ONTSNAPPER BIJ UITSTEK.... Een juridische dwaling kan dit zelfs niet meer genoemd worden, maar een bijna misdadigheid tegen de mensheid van DEGENE, 'RECHTER'(??) die dit heeft beslist....

  Opsporingsbericht OM voor 'tattookiller' Cor Pijnen Enkelband doorgeknipt

  Opsporingsbericht OM voor 'tattookiller' Cor Pijnen RTL-NIEUWS

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:54

  Dit is waarom 'tattookiller' P. met een enkelband rondliep

  'Tattookiller' Cor P. had vanochtend in de rechtbank Rotterdam moeten verschijnen, maar volgens de politie heeft hij zijn enkelband waarschijnlijk doorgeknipt en is hij sindsdien spoorloos. Hoe kan dat?

  Waarom liep P. rond, terwijl hij wordt verdacht van moord?

  P. moest zijn enkelband dragen vanwege een eerdere veroordeling voor een poging tot liquidatie in 2009. Hij was voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten, meldt de politie. Een van de voorwaarden was de enkelband.

  Daarnaast wordt hij verdacht van de moord op Onno Kuut, samen met drie medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft in die zaak levenslang geëist tegen het viertal.

  Het onderzoek naar die verdenking loopt inmiddels tien jaar. P. kan niet onbeperkt in voorlopige hechtenis gehouden worden, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Als hij wordt vrijgesproken, heeft hij tien jaar onterecht gezeten. Er zitten strikte regels aan."

  Hoe kan P. zijn enkelband hebben doorgeknipt?

  Enkelbanden zijn gemaakt van rubber en glasvezelkabels. Volgens Reclassering Nederland 'stevig materiaal', maar ze zijn te verwijderen omdat ze in "medische noodsituaties" van enkels afgehaald moeten kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of als een arts vindt dat 'ie eraf moet, licht een woordvoerder toe.

  Wat gebeurt er als een drager zijn of haar band doorknipt?

  Dan krijgen een medewerker van de Reclassering en de regelkamer van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een melding. Is de drager vervolgens telefonisch niet bereikbaar, dan wordt de politie ingeschakeld.

  Als de enkelband geen signaal meer geeft, hoeft het trouwens niet te betekenen dat deze is doorgeknipt. "De banden moeten worden opgeladen. Het kan zijn dat iemand dat vergeet", zegt de reclasseringswoordvoerder.

  Hoe vaak worden enkelbanden gedragen en doorgeknipt?

  De meest recente cijfers dateren uit 2018. Toen stonden 4000 mensen onder elektronisch toezicht bij de reclassering, van wie 101 hun enkelbanden doorknipten. Daarvan werden er 97 opgespoord en weer vastgezet. In 2017 knipten 63 mensen hun enkelband door, in 2016 waren dit er 35.

  Moeten er andere enkelbanden komen?

  Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt van wel, kondigde hij in 2018 aan. Criminelen die een hoog risico vormen, moeten een verstevigde band van staaldraad krijgen. Of P. een verhoogd risico vormde en wanneer de enkelbanden van staaldraad worden ingevoerd, zoeken Reclassering en het ministerie van Veiligheid en Justitie uit.

  Overigens werkt het systeem enkelbandensysteem verre van perfect. Vorig jaar werden er meerdere storingen waardoor dragers tijdelijk buiten beeld van de meldkamer waren.

  In de video hieronder, uit 2017, legt NOS op 3 uit hoe een enkelband werkt, wat er gebeurt als je hem doorknipt en waarom 'ie überhaupt aan iemand wordt 'gegeven':

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Enkelband

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-01-24 00:24:28
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 25 juli 2019 @ 00:26
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, RIDOUAN TAGHI WAARSCHIJNLIJK IN DUBAI? Het OM heeft deze 'tip' gegeven en waarschijnlijk niet 'per ongeluk', het net sluit zich op die manier? We wachten af.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Ridouan Taghi mogelijk in Dubai, waar rijke criminelen zich onaantastbaar wanen.

   VANDAAG, 20:03

  BUITENLAND

  NOS

  Er zijn sterke aanwijzingen dat de verdachte crimineel Ridouan Taghi in Dubai zit. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem en zijn groep van vijf liquidaties. Als Taghi inderdaad in Dubai is, zou hij niet de eerste crimineel zijn die de kuststad in de Verenigde Arabische Emiraten als verblijfplaats uitkiest. Wat maakt juist Dubai juist voor hen zo aantrekkelijk?

  Het verhaal is bekend. Nog niet zo lang geleden was Dubai nog een stoffig vissersdorp in de woestijn. Nu is het een wereldstad, vol glimmende wolkenkrabbers, de éen nog hoger dan de andere. Dat waanzinnige succes is niet te danken aan olie - want die heeft Dubai niet. Wel wisten de leiders slim te profiteren van de globalisering. De hele wereld investeert hier in onroerend goed.

  De tweede inkomstenbron is het toerisme. Dankzij attracties als de Burj Khalifa, met 828 meter het (met afstand) hoogste gebouw ter wereld, de shoppingmalls en de overdekte ski-piste komen hier jaarlijks bijna 20 miljoen toeristen op bezoek.

  NOS

  Dubai heeft een grote aantrekkingskracht op criminelen, vertelt NOS-verslaggever Robert Bas. "Al jaren gaan allerlei grote jongens naar Dubai. De criminelen gaan vanuit hun luxe hotels door met drugshandel in Nederland. Via ondergronds bankieren kunnen ze gewoon in Dubai over hun verdiensten beschikken. En misdaadgeld kan in Dubai redelijk eenvoudig worden witgewassen".

  Het succes van Dubai is onlosmakelijk verbonden met de georganiseerde misdaad en corruptie, concludeert de internationale onderzoeksgroep OCCRP. "Ze stellen kennelijk geen lastige vragen over de herkomst van de miljoenen die mensen het land in brengen. Daardoor is Dubai een vrijplaats geworden voor de georganiseerde misdaad, zolang de overheid maar niet in verlegenheid wordt gebracht."

  Veilig voor justitie

  Voor Nederlandse criminelen speelt mee dat Dubai geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland. Daardoor hoeven ze zich weinig zorgen te maken over vervolging door het Nederlandse OM. Al is dat niet helemaal waterdicht: "Er wordt altijd van geval tot geval bekeken wat er mogelijk is", laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de NOS weten.

  Drie jaar geleden werd inderdaad een Nederlander door Dubai uitgewezen. Nederland zou graag meer verdachten uit Dubai naar Nederland halen. Het ministerie wilde niets zeggen over of daarover gesproken wordt.

  Erfenis gestald

  Dan is er nog de politie, die achter het criminele geld aanzit. In Nederland is daar de Financial Intelligence Unit (FIU) voor. Die probeert te achterhalen op welke bankrekening de criminelen hun geld hebben gestald. Maar ook voor de FIU zijn de Verenigde Arabische Emiraten niet het makkelijkste land om mee samen te werken. "Als je het criminele geld wilt afpakken, dan moet je in Dubai eerst bewijzen dat het geld van een misdrijf afkomstig is", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

  En dat lukt maar heel incidenteel. Hij kan zich één zaak herinneren, jaren geleden. "Dat ging over de nalatenschap van een geliquideerde crimineel. De familie had die erfenis gestald in Dubai. Een substantieel bedrag, van tonnen of miljoenen." Die kregen ze terug, maar dat was dus een zeldzaam succes.

  Een luxueus bestaan in Dubai is overigens niet voor alle criminelen weggelegd. "Je kan er luxe leven, als je veel geld hebt", zegt verslaggever Robert Bas. "Maar een miljoen is daarvoor niet genoeg."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 17 juli 2019 @ 00:22
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE EN OM DELEN 'VEROUDERINGSFOTO'S' VAN MEEST GEZOCHTE CRIMINELEN en verzoeken o.a. vakantiegangers om naar hen uit te kijken en direct de (locale) politie te waarschuwen, niet zelf actie te ondernemen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie: kijk tijdens vakantie uit naar Ridouan Taghi en Said Razzouki.

  Drie tekeningen van Ridouan Taghi, zoals hij er nu mogelijk uitziet POLITIE

  VANDAAG, 22:32

  BINNENLAND

  De politie roept vakantiegangers op om in het buitenland uit te kijken naar Ridouan Taghi en Said Razzouki, de twee hoofdverdachten in het grote liquidatieproces dat vorige week is begonnen. Ook zijn er nieuwe tekeningen verspreid van de twee criminelen, zoals ze er nu uit zouden kunnen zien. Volgens de politie waren de eerder verspreide foto's van Taghi en Razzouki verouderd.

  De twee zijn mogelijk in Mexico, Colombia of een ander land in Midden- of Zuid-Amerika. De politie houdt er ook serieus rekening mee dat ze in Spanje, Marokko of Dubai verblijven. "We willen daarom vakantiegangers oproepen uit te kijken naar deze twee personen", zei een woordvoerder van de Nationale Politie in het tv-programma Opsporing Verzocht.

  Taghi en Razzouki worden verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie en het beramen van en opdracht geven tot minstens zes moorden. Ze staan sinds anderhalf jaar op de Nationale Opsporingslijst van de politie en voor beiden is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot hun arrestatie.

  De politie benadrukt dat mensen de gezochte criminelen niet zelf moeten benaderen, maar de politie moeten bellen.

  Politietekeningen van het mogelijke uiterlijk van Said Razzouki POLITIE

  Om de kans te vergroten dat ze worden herkend, heeft de politie tekeningen verspreid van Taghi en Razzouki, waarbij rekening is gehouden met hun veroudering sinds de meest recente foto's. De opsporingsfoto van Taghi is gemaakt in 2015, die van Razzouki is van recentere datum. Van beide criminelen zijn drie tekeningen gemaakt, waarin ze met of zonder bril en baard te zien zijn.

  "We weten natuurlijk niet of ze mogelijk plastische chirurgie hebben ondergaan", zei de politiewoordvoerder. "Zo zouden ze eruit kunnen zien."

  Het proces tegen de voortvluchtige Taghi en Razzouki en veertien andere verdachten ging vorige week woensdag van start. Kroongetuige Nabil B. werd donderdag voor het eerst in het openbaar gehoord.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding