1002 keer bekeken

JEUGDCRIMINALITEIT en MINDERJARIGEN

 • maandag 31 mei 2021 @ 00:28
  #3

  Goedemorgen, CBS: JEUGDCRIMNINALIEIT NEEMT AF maar WEL STEEDS ERNSTIGER DELICTEN. Maatschappelijk verontrustend....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 00:00

  CBS: jeugdcriminaliteit neemt af, maar laatste jaren stijging ernstige delicten

  De criminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen is de afgelopen zes jaar afgenomen, in vergelijking met de vijftien jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat wel een kanttekening plaatst bij die cijfers. In de laatste jaren neemt de ernstige jeugdcriminaliteit weer iets toe.

  Volgens het CBS nam in de periode 2015 tot 2020 onder de meeste bevolkingsgroepen, in de meeste buurten en voor de meeste typen delicten de jeugdcriminaliteit af, vergeleken met de jaren voor 2015. Verder daalde het aantal veroordeelde minderjarigen van 2015 tot 2019 met een derde.

  Juist meer ernstige delicten

  De daling van de jeugdcriminaliteit zet de laatste jaren niet op alle vlakken door. Dan gaat het met name om ernstige delicten. Zo steeg het aantal door justitie veroordeelde minderjarige daders van doodslag sinds 2016 met meer dan de helft naar 45 in 2019. In dezelfde periode nam ook het aantal veroordeelde minderjarige daders van vermogensdelicten, zoals diefstal of oplichting met geweld, met 13 procent toe.

  Verder bleef het aantal jonge plegers van zware mishandeling de laatste jaren gelijk en waren er vorig jaar meer jonge verdachten van wapenincidenten, vergeleken met 2019.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 30 januari 2020 @ 00:18
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, MINDERJARIGEN, STRAFRECHTELIJK GEZIEN DAN, niet meer in POLITIECEL, is een advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing aan de ministers van Justitie en rechtsbescherming.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 04:08 • AANGEPAST VANDAAG, 11:21

  Advies: minderjarigen na overtreding niet meer opsluiten in politiecel

  Minderjarigen die een strafbaar feit plegen, moeten niet meer in een politiecel worden opgesloten. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) brengt vandaag een advies uit aan ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtsbescherming) waarin ervoor gepleit wordt dat in de wet vast te leggen.

  Een kind van 12 jaar of ouder dat verdacht wordt van een overtreding of misdrijf mag door de politie worden vastgezet, in afwachting van verhoor. Bij zwaardere misdrijven kunnen ze daarna maximaal drie dagen in verzekering worden gesteld. Opsluiten is volgens de wet een uiterste maatregel, die voor de kortst mogelijk duur moet gelden. Daarbij moet rekening worden gehouden met de belangen van het kind.

  Volgens de RSJ gebeurt dat lang niet altijd. In 2018 werden 21.608 minderjarige verdachten tijdelijk vastgezet, 4675 kinderen bleven langer in de cel. Vaak zaten ze in cellen die voor volwassenen bedoeld zijn. "Dat kan voor kinderen beangstigende situaties opleveren, bijvoorbeeld door geschreeuw van dronken of verwarde arrestanten", zegt RSJ-onderzoeker Peter van der Laan in de NRC. De krant had het advies als eerste in handen.

  Kindvriendelijke cellen

  Het adviesorgaan wil dat kinderen alleen in uitzonderlijke gevallen worden vastgezet, bijvoorbeeld als ze een direct gevaar voor zichzelf of de samenleving vormen. Kinderen zouden een politieonderzoek thuis moeten kunnen afwachten. De RSJ pleit verder voor kindvriendelijke cellen, opleidingen voor het omgaan met minderjarige arrestanten en een maximale detentieduur van 24 uur.

  In politiedistricten Twente en IJsselland worden kinderen al sinds mei 2019 niet meer opgesloten voor kleine vergrijpen, schrijft RTV Oost. Volgens de agenten daar werkt dat goed. De agenten voeren in plaats daarvan gesprekken met de kinderen en brengen ze thuis. Geen van de kinderen ging opnieuw in de fout. Ook scheelt het volgens de politie veel tijd.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 05 november 2015 @ 00:53
  #1

  Goedemorgen, minderjarige verdachten moeten korter worden opgesloten in een politiecel. Nu kan dit verblijf nog maximaal zestien dagen duren maar de PvdA wil dat voor kinderen beperken tot hooguit drie dagen. Daarna zouden ze naar een inrichting voor kinderen moeten.

  Zie en lees verder art. AD bron

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4178163/2015/11/04/PvdA-wil-kind-korter-in-een-politiecel.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/- http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek -

  Gewijzigd op 2020-01-30 00:13:35
  handtekeningafbeelding