5003 keer bekeken

TERREUR of AANSLAGEN: BERICHTEN, WAARSCHUWINGEN e.d

 • donderdag 14 oktober 2021 @ 00:45
  #68
  reactie op (#67) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: TERREURDREIGINGEN TEGEN POLITICI SCHEPT EEN KLIMAAT WAAR ZIJ CONSTANT ANGSTIG MOETEN ZIJN. Zie ook vorige berichten hierover en ook elders in de forums van genoemde nieuwsclubs, o,a waar nepnieuws berichten soms toe aanzetten, forum/waarschuwingen tegen nepnieuws o.a. Een overzichtsartikel hier.

  Voor eventueel de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 7-01-2022 00.00 uur: 

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 22:06

  'Er ontstaat een klimaat waarin politici permanent angstig moeten zijn'

  ANP

  Sinds september zijn er zeker elf mensen opgepakt in verband met, of veroordeeld wegens bedreiging van demissionair premier Rutte. En vandaag werd duidelijk dat afgelopen zomer nog een man uit Amsterdam is gearresteerd, omdat hij mogelijk een moordaanslag op Rutte wilde plegen.

  Al die gebeurtenissen passen binnen de trend dat het aantal geregistreerde bedreigingen tegen politici de laatste jaren is gestegen. In 2016 stelde het Team Bedreigde Politici (TBP) 65 strafbare bedreigingen vast. In 2017 waren dat er 90, het jaar erop 362 en in 2019 waren het er 206.

  'Toename in coronatijd'

  Een compleet cijfer over 2020 is er nog niet, omdat van meldingen eerst moet worden vastgesteld of het daadwerkelijk gaat om strafbare bedreigingen. "Je ziet al wel dat het in coronatijd is toegenomen", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Den Haag op basis van de voorlopige cijfers over 2020. "Geen exponentiële toename, maar wel een toename."

  Die stijging kan niet los worden gezien van de coronapandemie, zegt veiligheidsdeskundige Jelle van Buuren. Want met alle lockdowns, de avondklok, coronapas en vele andere ingrijpende maatregelen is het volgens hem een tijd van ongekende sociale verandering. "Daar laten sommige mensen zich heel fel over uit en ze zwepen elkaar op via sociale media."

  Hij verwijst naar rapporten van bijvoorbeeld de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarin wordt ook gewezen op de grote maatschappelijke onrust die is aangewakkerd door het coronavirus.

  Recente bedreigingszaken tegen onder anderen Rutte

  • Eind september werden in Eindhoven negen terreurverdachten opgepakt. Zij wilden mogelijk een aanslag plegen op Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet.
  • Rond dezelfde tijd werd ook duidelijk dat de premier zware beveiliging had gekregen vanwege een veronderstelde dreiging vanuit de onderwereld.
  • Eveneens eind september kreeg een oud-profvoetballer 80 uur taakstraf vanwege bedreiging van Rutte op Twitter.
  • Halverwege september werd een man uit Helmond veroordeeld tot een jaar cel. Hij wilde Rutte met een raketwerper onder vuur nemen, had hij in een bericht aan Binnenlandse Zaken gestuurd. Ook had hij zwaar vuurwerk afgestoken bij een politiebureau.
  • In augustus werd een man uit Alphen aan de Rijn veroordeeld tot 139 dagen cel: ook hij had Rutte bedreigd, en gebeld naar de Tweede Kamer met bedreigingen.
  • In mei kreeg een man uit Ede vier weken cel opgelegd wegens bedreigen van premier Rutte, de ministers Grapperhaus, De Jonge en Van Ark en Jaap van Dissel van het RIVM.
  • Een man uit Nijmegen kreeg in februari 45 dagen cel nadat hij Rutte had bedreigd.

  Veruit de meeste dreigingen worden geuit via sociale media. Zo zou Yavuz O. opruiende teksten in openbare Telegram-groepen hebben geplaatst, zo werd vandaag duidelijk over de Amsterdammer die volgens het OM een mogelijke moordaanslag op Rutte heeft beraamd.

  'Shooters' en wapens

  "Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan", zou de verdachte hebben geschreven in die appgroep. Ook zou hij op zoek zijn geweest naar wapens en zijn plannen fysiek met anderen hebben besproken.

  De grote vraag bij dit soort zaken is altijd: hoe serieus was O.? Waren het vooral stoere woorden, wat menig verdachte in zulke zaken achteraf verklaart in de rechtbank, of zou hij daad bij woord hebben gevoegd? Zoiets valt op basis van berichten in de media lastig te zeggen, benadrukken experts. "Maar ik kan me voorstellen dat de rechter deze uitingen opvat als bedreiging", zegt hoogleraar strafrecht Hans de Doelder.

  Hoe systematischer de uitingen zijn, hoe serieuzer de inlichtingendiensten het nemen volgens Van Buuren. "Het lijkt in dit geval wel iets meer dan iemand die in een boze bui iets op sociale media heeft gezet. Er waren misschien nog geen concrete plannen, maar er werd wel met anderen over gepraat. Maar het blijft moeilijk te zeggen hoe serieus het was."

  'Ik ben bang'

  Uiteindelijk zal de rechter erover oordelen. Net zoals deze week de politierechter deed in een zaak tegen de man die D66-leider Sigrid Kaag en demissionair minister Hugo de Jonge via Facebook had bedreigd. "Ik ben bang om de post te openen", verklaarde Kaag in de rechtszaal.

  Kaag beschreef de angsten die ze sinds de bedreiging zegt te hebben:

  1:08 Zie video in oorspronkelijke artikel

  'Nu ik in Nederland actief ben, ben ik soms angstiger dan ooit'

  "Er ontstaat een klimaat waarin politici permanent angstig moeten zijn", verwijst Van Buuren naar de woorden van Kaag. "Los van de individuele impact, begint dat ook het democratische proces te verstoren." Dat verklaart volgens hem waarom rechters de laatste jaren strenger lijken te straffen in dit soort zaken.

  "Bij Haagse zittingen waar voorheen vooral taakstraffen werden gegeven, worden nu celstraffen opgelegd", zegt de woordvoerder van het OM in Den Haag. Hij kan alleen spreken over de situatie in die stad. Maar hoogleraar De Doelder heeft het idee dat er ook in de rest van het land zwaardere straffen worden gegeven bij bedreiging van politici dan voorheen. "Het wordt nu ernstiger opgevat."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-01-07 00:22:04
  handtekeningafbeelding
 • zondag 03 oktober 2021 @ 00:33
  #67
  reactie op (#66) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: DE TERREURDREIGING TEGEN RUTTE, WILDERS EN BAUDET: AIVD luisterde hen af en was of is vermoedelijk dan toch serieuzer dan de advocaten van betrokkenen doen voorstellen, zie vorige artikel en nog eens: 

  Volgens de advocaten van de verdachten echter is er sprake van "sarcasme en zeer foute humor, in melige buien" in internet berichten gedeeld. Maar de teksten die ze onderling 'als grap' ruilden en deelden laten NIETS aan de verbeelding EN bedoelingen over over.... "Bro man, met een AK pop je hem met zijn bewakers, je weet toch, bij een persconferentie. Je roept gewoon Allahu Akbar (...) Gewoon zes kogels", zou in een van de gesprekken zijn gezegd. En: "Ik pop Rutte en Wilders door hun kop broeder, en dan gaat mijn naam de geschiedenisboeken in, ja?"

  En ook hadden zij 'instructiefilms' bekeken van IS waar mensen daadwerkelijk werden gedood.... 

  Lees ook de berichten van RTL-Nieuws die dit als eerste meldde:

  'Live op Facebook onthoofden' Rutte, Wilders en Baudet doelwit terreurverdachten

  Lees ook: Negen mannen die trainden voor terreuraanslag aangehouden in Eindhoven

  Voor eventueel de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 15:18

  'AIVD luisterde mee met terreurplannen verdachten Eindhoven'

  De aanhoudingen werden verricht door de Dienst Speciale Interventies ANP

  Enkele dagen voordat de negen terreurverdachten vorige week in Eindhoven werden opgepakt, zijn gesprekken onderschept waarin ze het doden of ontvoeren van premier Rutte, PVV-leider Wilders en FvD-voorman Baudet bespraken. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Volgens RTL heeft inlichtingendienst AIVD de mannen afgeluisterd.

  "Bro man, met een AK pop je hem met zijn bewakers, je weet toch, bij een persconferentie. Je roept gewoon Allahu Akbar (...) Gewoon zes kogels", zou in een van de gesprekken zijn gezegd. En: "Ik pop Rutte en Wilders door hun kop broeder, en dan gaat mijn naam de geschiedenisboeken in, ja?"

  De negen werden donderdag 23 september aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristische aanslag. De Telegraaf meldde vanochtend dat ze werden opgepakt omdat ze mogelijk een aanslag wilden plegen op de drie politici. Hoe ver ze met de mogelijke voorbereiding zouden zijn, is niet duidelijk.

  Volgens de AIVD keken de verdachten naar executievideo's, en een video waarin wordt uitgelegd hoe je bommen maakt, schrijft RTL Nieuws. Ook minister De Jonge zou in de gesprekken zijn genoemd; een van de verdachten zei dat "De Jonge en zo" geen beveiliging hebben.

  'Mannen die stoer praten'

  Advocaat Plasman, die twee verdachten bijstaat, heeft het over "mannen die heel stoer praten". "Terwijl er naar Netflix werd gekeken hebben ze dergelijke teksten uitgesproken. Maar ze hebben vooral gesproken en geen plannen gemaakt of voorbereidingen getroffen", zegt hij tegen de NOS. Volgens Plasman zijn er telefoons afgetapt en is er afluisterapparatuur in woningen geplaatst.

  Slechts drie van de negen verdachten waren bij de gesprekken aanwezig, zegt Serge Weening, advocaat van een aantal verdachten. Bovendien moeten de gesprekken niet te serieus worden opgevat, zegt hij. "Het zijn jonge jongens bij elkaar die dingen zeggen die je beter niet in het openbaar kunt zeggen." Ook Weening heeft de overtuiging dat ze "absoluut geen aanslag wilden plegen".

  Demissionair premier Rutte heeft zware beveiliging gekregen omdat hij wordt bedreigd, werd maandag duidelijk. Volgens De Telegraaf worden de dreigingen volledig los van elkaar gezien.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-10-03 00:42:13
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 02 oktober 2021 @ 08:50
  #66
  reactie op (#65) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige: DE TERREURDREIGING ('IS') WAS TEGEN RUTTE, WILDERS EN BAUDET. De 9 mannen verleden week aangehouden in Eindhoven worden verdacht van banden met of symphatie met Islamitische terreurbewegening IS? Het is al de 2e serieuze dreiging tegen Rutte, werd vorige week bekend maar dat staat geheel los van nu. Volgens de advocaat van 2 van de verdachten echter is er sprake van "sarcasme en zeer foute humor, in melige buien" in internet berichten gedeeld.

  Destemeer dus ook voor allen een waarschuwing over berichtgevingen op social media. 

  Voor eventueel de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 02:19

  'Terreurverdachten Eindhoven hadden Rutte, Wilders en Baudet in vizier'

  Demissionair premier Rutte ANP

  De negen terreurverdachten die vorige week donderdag in Eindhoven werden opgepakt, wilden mogelijk een aanslag plegen op demissionair premier Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Dat meldt De Telegraaf op basis van opsporingsbronnen. De negen werden aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristische aanslag.

  Volgens de krant nemen politie en het OM de dreiging uiterst serieus. Het is niet duidelijk in welk stadium de planning van de aanslag was, maar de krant meldt wel dat de dreiging leidt tot extra veiligheidsmaatregelen.

  Tegen De Telegraaf zegt advocaat Peter Plasman, die twee van de negen verdachten bijstaat, dat er binnen de groep nare boodschappen zijn gedeeld waarin de politici voorkomen. Maar volgens hem is nergens een begin van een serieus plan gebleken. Zijn cliënten hebben volgens Plasman gezegd dat het gaat om "sarcasme en zeer foute humor, in melige buien".

  IS-gedachtengoed

  De negen verdachten zijn tussen de 18 en 31 jaar oud en hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn in Nederland geboren en een in Afghanistan. Het OM meldde vorige week dat ze zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtengoed van IS. Woensdag werd duidelijk dat de mannen nog zeker twee weken in voorarrest blijven.

  Eerder zei advocaat Serge Weening, die ook twee verdachten bijstaat, tegen de NOS dat "het erop lijkt dat het OM er geen rekening mee heeft gehouden dat het nog om verdachten gaat". "Elke Nederlander denkt nu dat de verdachten iets met terrorisme te maken hebben."

  Maandag werd duidelijk dat demissionair premier Rutte zware beveiliging heeft gekregen omdat hij wordt bedreigd. Daarover is nog altijd veel onduidelijk. Volgens De Telegraaf worden de dreigingen volledig los van elkaar gezien.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 25 september 2021 @ 00:40
  #65
  reactie op (#64) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE EN OM ARRESTEREN 9 POTENTIELE TERRORISTEN VERDACHTEN en voorkomt daarmede een mogelijke aanslag of aanslagen? Maar aantal advocaten hebben grote bedenkingen tegen het handelen van het OM en de politie? 

  Voor eventueel de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:34 • AANGEPAST GISTEREN, 19:56

  OM: met aanhouding 9 verdachten is terroristische dreiging afgewend

  Archieffoto van een arrestatieteam van de politie ANP

  De politie heeft gisteren in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristische aanslag. De verdenkingen zijn dermate serieus, dat het Openbaar Ministerie ervan overtuigd is dat er een terroristische dreiging is afgewend. Wat het doelwit was, wil het OM op dit moment niet zeggen, dat wordt nog onderzocht.

  Het voorbereiden van een terroristisch misdrijf betekent volgens het OM dat er kennis en inlichtingen werden vergaard. "Dat kan voor zichzelf zijn of voor anderen", zei een woordvoerder.

  De verdachten zijn tussen de 18 en 31 jaar oud en hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland en een in Afghanistan. Ze worden ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

  De mannen zouden volgens justitie sympathiseren met het jihadistisch gedachtengoed van Islamitische Staat. De politie heeft gisteren acht woningen doorzocht, daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel is "een groot aantal gegevensdragers" in beslag genomen.Het onderzoek van het OM en de Landelijke Recherche begon afgelopen zomer op basis van informatie van de AIVD. De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die bepaalt of de aanhouding rechtmatig was. Op dit moment mogen de verdachten alleen met hun advocaat contact hebben.

  Het advocatenkantoor van Serge Weening staat twee van de verdachten bij. De raadsman wil niet ingaan op de relatie tussen de verdachten en de verdenkingen van het OM.

  "Ik betreur dat het OM de aanhoudingen in dit vroege stadium naar buiten heeft gebracht", zegt Weening tegen de NOS. "Het lijkt erop dat het OM er geen rekening mee heeft gehouden dat het nog om verdachten gaat. Elke Nederlander denkt nu dat de verdachten iets met terrorisme te maken hebben."

  Ook advocaat André Seebregts staat een van de verdachten bij. Hij kan zich vinden in de kritiek van Weening. "Het lijkt erop dat het OM er te veel met een gestrekt been in is gegaan", zegt hij. Hij denkt dat de verdenkingen voor sommige verdachten te zwaar zijn aangezet. "Ik kan me voorstellen dat het voor hen een storm in een glas water is." Verder kan hij niet op de zaak ingaan.

  Datzelfde geldt voor Bart Nooitgedagt. Ook hij is raadsman van een van de verdachten en hij is eveneens niet te spreken over de aanpak van het OM. "Wij zijn gemuilkorfd en kunnen en mogen niets kwijt over de zaak terwijl de andere partij een persbericht naar buiten brengt. Wij kunnen ons niet verdedigen."

  Politiehelikopter

  Een buurtbewoner van het Eindhovense stadsdeel Woensel, waar de aanhoudingen plaatsvonden, zegt tegen de NOS dat er gisterochtend vroeg een politiehelikopter boven de wijk cirkelde. "Ik schrok om 5.00 uur wakker", zegt ze. "Het heeft ongeveer 20 tot 25 minuten geduurd voordat de helikopter weer wegvloog. Nu begrijp ik waarom die boven de wijk vloog."

  Volgens de getuige is de buurt waar de invallen plaatsvonden een doorsnee oude wijk. "Er wonen expats en ook studenten", zegt ze. "Het is een typische wijk waar nog voor elkaar gezorgd wordt, maar waar ook de criminaliteit oprukt."

  De laatste grote antiterreuractie in Nederland

  De laatste keer dat in Nederland mogelijk een terreuractie werd verijdeld was in september 2018. Toen werden zes mannen aangehouden. Ze werden in oktober vorig jaar veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 17 jaar voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag op een groot evenement.

  De zes, merendeels afkomstig uit Arnhem opgepakt in Arnhem en op een vakantiepark in Weert. Ze werden al langer in de gaten gehouden door de politie. Die maakte ook een video waarop te zien is dat de mannen in een vakantiehuisje aan tafel zitten en pistolen en automatische wapens uitproberen. Een van hen kreeg ook een vest met snoeren omgehangen.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-10-01 00:44:53
  handtekeningafbeelding
 • maandag 20 september 2021 @ 00:49
  #64

  Goedemorgen, MAN UIT TREIN GEHAALD DOOR ARRESTATIETEAM NA (VALSE!?) BOMMELDING. De trein werd stilgezet en later doorzocht met honden maar niets is aangetroffen. De reden van de bommelding is niet genoemd of bekend. Wat heeft men eraan maar men kan ook geen risico nemen.   

  Voor eventueel de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:04 • AANGEPAST GISTEREN, 18:00

  Arrestatieteam haalt man uit trein bij Apeldoorn na bommelding

  Station Apeldoorn HEITINK

  Bij het station van Apeldoorn heeft een arrestatieteam van de politie een man uit een trein gehaald. De politie greep in nadat hij een bommelding had gedaan. Het gaat om een 42-jarige Rotterdammer.

  De trein, die onderweg was van Den Haag naar Enschede, werd na de waarschuwing stilgezet en op een rangeerterrein geplaatst. De helft van de inzittenden werd daar uit de trein gehaald, de andere helft moest op verzoek van de politie blijven zitten.

  Uit voorzorg werd ook het station van Apeldoorn ontruimd. Het treinverkeer rond de stad raakte daardoor ontregeld.

  Na de aanhouding van de man werden de treinpassagiers weggebracht in bussen en vervolgens opgevangen. De trein is doorzocht met behulp van politiehonden. Dat leverde niets op, twitterde de politie. Inmiddels is het treinverkeer weer op gang gekomen.

  HEITINK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 15 augustus 2021 @ 08:05
  #63
  reactie op (#60) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #60: POLITIE VERIJDELD AANSLAG IN ROTTERDAM op Pakistaanse dissident, PAKISTAN zelf achter de aanslag? Behalve Pakistan is ook b.v. IRAN, weten we, streng islamitisch, zie artikel en ook vele Iraanse aanslagen - De verhalen achter de liquidaties van de twee Iraniërs in Nederland - al, en met de komende val van Afghanistan (zie andere artikel in forum!) kunnen we het extreem islamitische terrorisme meer en meer ook in onze landen verwachten? Niet te hopen.... daarmede ook weer extra druk op politie, justitie en inlichtingen diensten...   

  Voor eventueel de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 19:00

  Waarom buitenlandse spionnen moordaanslagen beramen in Nederland

  NOS

  De politie heeft in februari uit veiligheidsoverwegingen een Pakistaanse dissident uit zijn Rotterdamse woning gehaald en op een veilige locatie ondergebracht, berichtte de NOS vandaag. Uit inlichtingen bleek dat hij op een dodenlijst staat en dat er een moordaanslag op hem voorbereid werd. Eerder werden ook al twee dissidenten omgebracht in Nederland, toen Iraniërs. Maar waarom?

  De moordaanslagen en pogingen daartoe hebben een overeenkomst: de doelwitten zijn dissidenten, kritisch over de regering in hun thuisland. "Af en toe zijn er mensen die zich niet zo makkelijk tot stilzwijgen laten dwingen", zegt Pakistan-deskundige Olivier Immig. "Vaak begint Pakistan dan met een soort waarschuwing."

  Zo ook bij de ondergedoken mensenrechtenactivist uit Rotterdam, Ahmad Waqass Goraya. In 2017 werd Goraya in Pakistan al eens ontvoerd. Hij zou toen ook zijn gemarteld. En vorig jaar werd hij in Nederland voor de deur van zijn woning mishandeld.

  Allemaal waarschuwingen, zegt Goraya. Hij schrijft kritisch over de Pakistaanse overheid en noemt als een van de weinige Pakistanen ook regelmatig namen van generaals die mensenrechtenschendingen begaan.

  Pakistaanse geheime dienst

  De Inter-Services Intelligence, kortom ISI, is de Pakistaanse geheime dienst. Bij de dienst werken vooral actieve militairen uit de Pakistaanse marine, luchtmacht en het leger. Volgens verschillende ngo's, zoals RSF en Front Line Defenders, is de ISI regelmatig betrokken bij intimidaties van dissidenten. Ook wordt de inlichtingendienst steeds vaker gelinkt aan verdwijningen, zowel binnen als buiten Pakistan.

  "In elke Pakistaanse ambassade zitten mensen van de ISI, de Pakistaanse geheime dienst", zegt Daniel Bastard van Reporters Without Borders. "Hun taak is om ervoor te zorgen dat Pakistaanse burgers in ballingschap geen gevoelige onderwerpen aankaarten." Zo ook in de Pakistaanse ambassade in Den Haag, zegt hij.

  Maar nu lijken ze dus een volgende stap te hebben gezet, naar het beramen van een moord. Iets wat in Pakistan zelf vaker gebeurt, zegt Immig. "Er worden daar regelmatig politieke moorden en verdwijningen gemeld. Daar hebben het leger en de geheime dienst een hand in." Dat het daar in Nederland nu ook bijna toe gekomen is, baart Immig zorgen: "Je ziet dat ze steeds serieuzere intimidatie- en liquidatiepogingen ondernemen in andere landen."

  Onaanvaardbare vijandige acties

  Twee keer eerder is dat in Nederland hoogstwaarschijnlijk al gelukt. Zo werd in 2015 de Iraanse Mahammad Samadi in Almere om het leven gebracht. Hij was in Iran bij verstek ter dood veroordeeld omdat hij werd gezien als dader van een aanslag in Pakistan, die zou zijn uitgevoerd door de verzetsbeweging waar Samadi toe behoorde.

  Twee jaar later werd de eveneens Iraanse Ahmad Mola Nissi in Den Haag op straat doodgeschoten. Nissi was zijn land tien jaar eerder ontvlucht en leidde een onafhankelijkheidsbeweging die door Iran wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Het waren de eerste aanslagen door buitenlandse spionnen in Nederland sinds 1938, schreef Trouw destijds.

  Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Blok zei in 2019 dat de inlichtingendienst AIVD sterke aanwijzingen had dat Iran achter de twee moordaanslagen zat. Blok noemde de aanslagen "onaanvaardbare vijandige acties die de Nederlandse soevereiniteit op grove wijze schenden". Kort daarvoor had de Europese Unie al besloten sancties in te stellen tegen Iran vanwege de liquidaties in Nederland en verijdelde aanslagen in Frankrijk en Denemarken.

  Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer ANP

  Dat Iran in het buitenland politieke tegenstanders laat vermoorden, werd toen dus zo goed als bevestigd. Een jaar daarvoor maakte de AIVD bekend dat twee Iraanse ambassademedewerkers Nederland waren uitgezet. Een uitleg werd niet gegeven. Achteraf gezien lijkt een verband waarschijnlijk.

  Opvallend is dat de immigratiedienst IND in 2017 op de hoogte zou zijn geweest van de dreiging tegen Nissi, nog voordat hij daadwerkelijk werd vermoord. Een Iraanse asielzoeker zou namelijk van de Iraanse geheime dienst opdracht hebben gekregen om de aanslag te plegen, en dit vervolgens hebben gemeld bij de IND en de AIVD. Wat er met die informatie is gedaan, is niet duidelijk. Het heeft in ieder geval de moordaanslag op Nissi niet voorkomen.

  Nieuwe moordplannen

  Volgens Reporters Without Borders lijkt bij de geplande moordaanslag op Goraya een zelfde soort methode te zijn gebruikt door Pakistan: het inzetten van een persoon van Pakistaanse afkomst die opdracht krijgt om de aanslag uit te voeren.

  Hoewel de aanslag op Goraya is verijdeld, verkeert hij waarschijnlijk nog steeds in gevaar. De activist heeft van eigen bronnen begrepen dat er inmiddels nieuwe moordplannen worden gemaakt. Die zouden moeten worden uitgevoerd door de geheime dienst zelf, in plaats van door een huurling.

  Om daar een einde aan te maken, is het volgens Immig goed als de Nederlandse overheid zich tegen Pakistan uitspreekt. "Het liefst in Europees verband. Pakistan heeft voor buitenlandse investeerders graag een goed imago. Door ze publiekelijk op dit soort zaken aan te spreken, raak je een gevoelige snaar."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 13 juni 2021 @ 00:57
  #62

  Goedemorgen, GRONINGSE POLITIE RUKT UIT VOOR GEZOCHTE MILITAIR MAAR TREFT DUISTER OP TREKTOCHT.... in ook militair aandoende kleding etc.... Bijna ook in rubriek 'ook dat nog' als het niet zo'n ernstige melding was. Zie ook forum/Belgische politie.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  De politie buurt bij de hikende Duitser, in de berm in Groningen POLITIE.NL

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 10:37

  Groningse politie rukt uit voor gezochte militair, treft Duitser op trektocht

  De Groningse politie is gisteravond laat uitgerukt omdat de voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings zich in de stad zou bevinden. Een man zat in de berm vlak bij een begraafplaats en droeg volgens de politie "een volledige outdooroutfit met uitrusting".

  Het bleek echter niet te gaan om Conings maar om een onschuldige, Duitse wandelaar. Hij kan zijn trektocht vervolgen, meldt RTV Noord.

  De zoektocht van de politie begon nadat verschillende mensen hadden gebeld. "Soms komen er meldingen binnen waarbij we ons realiseren, dat als die melding klopt, we als politie een stevige uitdaging hebben en ook echt gevaar lopen", zegt het wijkteam van politiebureau Groningen-West op Instagram.

  Maar toen agenten de man in het donker in de berm aantroffen en aanspraken, bleek al snel dat hij niets te maken had met Conings. 'Hij had qua uiterlijk zeker overeenkomsten met Conings", zegt de politie. "We hebben hem uitgelegd dat zijn verschijning voor de nodige onrust zorgt. Hij was zich daar totaal niet van bewust. Wij zijn blij met oplettende burgers, maar ook opgelucht dat we hebben kunnen uitsluiten dat het Conings was."

  Rugzak met munitie

  De 46-jarige Belgische militair is al sinds 17 mei spoorloos nadat hij zware wapens had meegenomen uit een kazerne. In afscheidsbrieven bedreigde hij onder anderen viroloog Marc van Ranst, die is ondergedoken.

  Eergisteren meldden Belgische media dat een zwarte rugzak was gevonden met "een aanzienlijke hoeveelheid munitie". Justitie bevestigt dat "de rugzak 80 à 90 procent zeker van Jürgen Conings is". In de rugzak zaten medicijnen die eerder ook werden teruggevonden in de auto van Conings.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Noord.

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 27 mei 2021 @ 07:18
  #61
  reactie op (#57) herman_dad

  Goedemorgen, DE OVERHEID JUSTITIE, POLITIE, DJI HEBBEN STEKEN LATEN VALLEN om de AANSLAG IN UTRECHT mogelijk te hebben kunnen voorkomen of althans een veel betere aanpak van deze zaak.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 17-12-21 09.00 uur: DE TRAMSCHUTTER WORDT OOK VERVOLGD VOOR POGING MOORD BEWAARDER PI, zie ook eerdere berichten.

  Agenten bij de tram waar Gökmen T. een aanslag pleegde ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:11 • AANGEPAST GISTEREN, 22:17

  Inspectie: risico's tramschutter Gökmen T. vooraf niet zo klein mogelijk gemaakt

  De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben te weinig aandacht gehad voor de risico's van Gökmen T., de man die in maart 2019 een aanslag pleegde op een tram in Utrecht. Hij schoot daar vier mensen dood en verwondde meerdere mensen.

  Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport, dat eerder vandaag is gepresenteerd aan nabestaanden van slachtoffers en overlevenden van de aanslag. De inspectie stelt dat de organisaties de problematiek van T. niet genoeg met elkaar hebben besproken en aangepakt.

  Zo wisten alle partijen een ander deel van de problematiek van T., die onder meer was veroordeeld voor vuurwapenbezit, bekend stond als criminele veelpleger en radicaal gedrag vertoonde in de gevangenis.

  Radicaal en agressief gedrag

  Maar de instanties gaven hun informatie slechts beperkt door, zegt de inspectie, waardoor er geen compleet beeld was. De gemeente Utrecht en de reclassering, die verantwoordelijk waren voor de terugkeer van T. na zijn celstraf, wisten helemaal niet van de problematiek af.

  Zo werd informatie over het gedrag van T. niet of nauwelijks gedeeld. In een evaluatierapport van een gevangenis waarin T. begin januari 2019 in de cel zat, werd zijn gedrag bestempeld als "nogal extremistisch". Zo mocht een gedetineerde in de cel van hem niet in een korte broek lopen of tv kijken. T. stond bekend als 'lastige gedetineerde', maar zijn gedrag werd niet in verband gebracht met radicalisering.

  Bovendien gaf T. in februari 2019 een gevangenismedewerker een kopstoot, en ruim twee jaar eerder werd hij bestempeld als "een gevaarlijk persoon" door een geestelijk verzorger, die zei zich "zeer bedreigd" te voelen. De informatie over het gedrag van T. was echter niet bekend bij zowel het OM als het hof, waardoor T. op 1 maart 2019 op voorwaarden werd vrijgelaten.

  "Doorgeven van de informatie had het beeld van zijn vele problemen en de aanpak ervan mogelijk completer gemaakt", zegt de inspectie na het bestuderen van andere evaluaties en eigen onderzoek.

  Kijk hier naar een toelichting van de inspecteur-generaal:

  0:53 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Inspectie: 'Er had meer zicht kunnen zijn op Gökmen T.'

  De inspectie benadrukt dat niet gezegd kan worden dat, als alle informatie wel was gedeeld, een aanslag voorkomen had kunnen worden. "Risico's zijn nooit uit te sluiten, maar ze moeten wel zo klein mogelijk worden gemaakt. Dat hebben politie, het OM en DJI hier onvoldoende gedaan", meldt de inspectie.

  Ook is de inspectie kritisch over het werk van de autoriteiten rond de aanslag. Zo hadden organisaties geen volledig beeld van de aanslag doordat zij niet goed samenwerkten en informatie te laat met elkaar deelden. En ook was er bij de politie verwarring over de te volgen procedures. Bovendien was het advies van de gemeente Utrecht aan zijn inwoners om binnen te blijven onduidelijk. Zo sloten cafés de deuren, maar kwamen gasten daardoor buiten te staan.

  De inspectie zegt dat de instanties hun werk inmiddels wel hebben verbeterd, maar dat twee jaar na de aanslag nog niet alles goed gaat. Zo moet er binnen het zogeheten Zorg- en Veiligheidshuis, waarin justitie, zorg en bestuur met elkaar samenwerken, meer worden gesproken over mensen die een gevaar kunnen vormen. Verder vindt de inspectie dat er in de toekomst beter gecommuniceerd moet worden tussen alle partijen.

  'Alleen strafrecht niet de oplossing'

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zegt in een verklaring dat er sinds de tramaanslag al verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo wordt er meer gecommuniceerd tussen het OM en de Dienst Justitiële Inrichtingen en zijn procedures in crisissituaties aangescherpt of aangepast. Verder belooft de bewindsman dat de aanpak van mensen zoals T. wordt verbeterd.

  "Het met elkaar (kunnen) delen van cruciale informatie is daarin van belang", zo meldt de schriftelijke verklaring. "Een wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt voor behandeling, gaat meer mogelijkheden bieden tot informatiedeling."

  Ook de politie zegt het belang van het delen van informatie te erkennen. Dat moet ook gebeuren met andere instanties in bijvoorbeeld de zorg.

  "Als politie krijgen we steeds vaker te maken met mensen die strafbare feiten plegen, maar ook hulp of zorg nodig hebben", meldt Hoofd Operatiën Van Renswoude van de politie Midden-Nederland in een schriftelijke verklaring. "Net als in het geval van Gökmen T. gaat het vaak om mensen die de zorg zoveel mogelijk mijden. Voor de aanpak van die complexe, multi-problematiek is alleen strafrecht niet de oplossing."

  4:28 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2021-12-17 09:33:22
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 30 april 2021 @ 08:03
  #60

  Goedemorgen, AIVD ZIET GROEI VOEDINGSBRONNEN VOOR TERRORISME/EXTREMISME, ook en mede door 'corona'. Het verzet daartegen o.a. de maatregelen....Jaarverslag 2020 van de AIVD.  

  Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:15

  AIVD: voedingsbodem voor extremisme groeit, ook door corona

  Onder de Nederlanders die afgelopen jaar protesteerden tegen coronamaatregelen bevindt zich een kleine groep die intimidatie, bedreiging of geweld goedpraat of zelfs bereid is die middelen toe te passen. Zo kan een voedingsbodem ontstaan voor extremisme. Daarvoor waarschuwt de AIVD in zijn jaarverslag over 2020.

  Het coronavirus werkt bij sommige Nederlanders als een katalysator voor anti-overheidsgevoelens. Wantrouwen en verzet tegen de overheid zijn breder en veelvormiger geworden. De AIVD ziet een verschil tussen 'denkers' en 'doeners'. De denkers zijn doorgaans hoger opgeleid en verspreiden antidemocratische ideeën via publicaties of podcasts. De doeners voeren acties uit in de openbare ruimte.

  Volgens directeur-generaal van de AIVD Erik Akerboom is de groep actievoerders "hele curieuze samenstelling van allerlei deelgroeperingen":

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  0:42

  AIVD-baas: kleine groep tegenstanders coronabeleid is bereid tot geweld

  Sommigen roepen aanhangers via sociale media op tot extremere acties, volgens de AIVD verpakt als 'het opperen van ideeën'. Dat verlaagt de drempel voor intimidatie, bedreiging en geweld. Agenten, wetenschappers, GGD-medewerkers, journalisten en politici zijn daarvan het slachtoffer. Ze worden lastiggevallen, thuis opgezocht of hun privéadressen worden gepubliceerd. Ook zijn daadwerkelijk teststraten in brand gestoken of vernield.

  Rechts-extremisme

  Rechts-extremisten sluiten zich aan bij de straatprotesten: "Extremistische ideeën bereikten ook een groter publiek omdat rechts-extremisten voet aan de grond kregen bij anti-overheidsdemonstraties. Zo bestaan er inmiddels complottheorieën over corona die een variant zijn op de zogeheten omvolkingstheorie."

  Directeur-generaal van de AIVD Erik Akerboom ziet daar een gevaar in: "We zien een kleine groep individuen die geweld goedpraat of eraan meedoet. En dat in een cocktail met complottheorieën, dat zijn voedingsbodems die kunnen leiden tot extremisme."

  De AIVD is bezorgd dat rechts-extremisten verder radicaliseren. "Dat maakt dat terroristische aanslagen door rechts-extremisten in Nederland op dit moment mogelijk zijn."

  Jihadistisch terrorisme

  Toch gaat de grootste dreiging voor de veiligheid in Nederland nog steeds uit van jihadisten, denkt de AIVD. De lockdown dempte weliswaar de jihadistische dreiging omdat jihadisten in binnen- en buitenland vaker thuis zaten en elkaar minder konden ontmoeten. Hun zichtbaarheid nam daardoor af.

  Maar ook de inlichtingendiensten waren beperkt in wat ze fysiek konden: "Reisbeperkingen maakten in- en uitreizen een deel van het jaar moeilijker voor inlichtingenofficieren. Dat probeerden diensten te compenseren door vaker digitaal te spioneren", zo meldt het jaarverslag.

  "We hebben nog steeds een grote groep in Nederland met jihadistische ideeën, zo'n 600 mensen", zegt Akerboom. "En nog zo'n 100 personen in het buitenland die druppelsgewijs terugkomen, dus die dreiging blijft actueel."

  Spionage

  De AIVD waarschuwt opnieuw voor de gevaren van spionage door China, Rusland, Iran en Noord-Korea. Die landen proberen technologie en kennis te stelen en bedreigen zo de Nederlandse economische veiligheid en welvaart. "Een offensieve strategie", aldus Akerboom.

  De dienst kondigt aan dit jaar structureel onderzoek te doen naar de economische veiligheid van ons land en de komende jaren extra te investeren in effectief gebruik van technologie, data en medewerkers die daarmee aan de slag kunnen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 15 april 2021 @ 01:19
  #59
  reactie op (#58) herman_dad

  Goedemorgen, 18  jarige MAN UIT BEESEL (L) OPGEPAKT VERDACHT VAN VOORBEREIDEN TERRORISTISCHE AANSLAG. Dit n.a.v. het volgen door de politie via internetdata en accounts. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:09 • AANGEPAST GISTEREN, 15:36

  Man (18) uit Beesel opgepakt voor voorbereiden terroristisch misdrijf

  Volgens 1Limburg was de arrestatie in deze straat in het dorp Reuver FER TRAUGOTT

  De politie heeft zaterdag een 18-jarige man uit de Limburgse gemeente Beesel opgepakt voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De man zou ook lid zijn van een terroristische organisatie.

  Het is niet duidelijk wat voor terroristisch misdrijf hij zou voorbereiden. Bij een huiszoeking zijn geen wapens en explosieven gevonden, meldt het Openbaar Ministerie.

  Volgens de regionale nieuwssite 1Limburg was de arrestatie in het dorp Reuver. Het OM kan dat niet bevestigen.

  De man zou actief zijn in een chatgroep op Telegram, waar instructies werden gedeeld voor het maken van explosieven en bomgordels.

  Aanslagplannen Frankrijk

  Uit dezelfde chatgroep werd begin april al iemand in Frankrijk opgepakt omdat er aanwijzingen waren dat die een zelfmoordaanslag op een kerk zou willen plegen. Bij een huiszoeking vond de Franse politie onder meer een zelfgemaakt explosief.

  Volgens het OM kwam de verdachte uit Beesel in beeld door informatie van de inlichtingendienst AIVD. Er wordt nog onderzocht wat zijn rol is binnen de Telegram-groep en het OM wil daarom verder geen informatie geven.

  De rechter-commissaris heeft vandaag besloten dat de man nog zeker twee weken vast blijft zitten.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding