3710 keer bekeken

TERREUR of AANSLAGEN: BERICHTEN, WAARSCHUWINGEN e.d

 • donderdag 27 mei 2021 @ 07:18
  #61
  reactie op (#57) herman_dad

  Goedemorgen, DE OVERHEID JUSTITIE, POLITIE, DJI HEBBEN STEKEN LATEN VALLEN om de AANSLAG IN UTRECHT mogelijk te hebben kunnen voorkomen of althans een veel betere aanpak van deze zaak, 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Agenten bij de tram waar Gökmen T. een aanslag pleegde ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:11 • AANGEPAST GISTEREN, 22:17

  Inspectie: risico's tramschutter Gökmen T. vooraf niet zo klein mogelijk gemaakt

  De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben te weinig aandacht gehad voor de risico's van Gökmen T., de man die in maart 2019 een aanslag pleegde op een tram in Utrecht. Hij schoot daar vier mensen dood en verwondde meerdere mensen.

  Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport, dat eerder vandaag is gepresenteerd aan nabestaanden van slachtoffers en overlevenden van de aanslag. De inspectie stelt dat de organisaties de problematiek van T. niet genoeg met elkaar hebben besproken en aangepakt.

  Zo wisten alle partijen een ander deel van de problematiek van T., die onder meer was veroordeeld voor vuurwapenbezit, bekend stond als criminele veelpleger en radicaal gedrag vertoonde in de gevangenis.

  Radicaal en agressief gedrag

  Maar de instanties gaven hun informatie slechts beperkt door, zegt de inspectie, waardoor er geen compleet beeld was. De gemeente Utrecht en de reclassering, die verantwoordelijk waren voor de terugkeer van T. na zijn celstraf, wisten helemaal niet van de problematiek af.

  Zo werd informatie over het gedrag van T. niet of nauwelijks gedeeld. In een evaluatierapport van een gevangenis waarin T. begin januari 2019 in de cel zat, werd zijn gedrag bestempeld als "nogal extremistisch". Zo mocht een gedetineerde in de cel van hem niet in een korte broek lopen of tv kijken. T. stond bekend als 'lastige gedetineerde', maar zijn gedrag werd niet in verband gebracht met radicalisering.

  Bovendien gaf T. in februari 2019 een gevangenismedewerker een kopstoot, en ruim twee jaar eerder werd hij bestempeld als "een gevaarlijk persoon" door een geestelijk verzorger, die zei zich "zeer bedreigd" te voelen. De informatie over het gedrag van T. was echter niet bekend bij zowel het OM als het hof, waardoor T. op 1 maart 2019 op voorwaarden werd vrijgelaten.

  "Doorgeven van de informatie had het beeld van zijn vele problemen en de aanpak ervan mogelijk completer gemaakt", zegt de inspectie na het bestuderen van andere evaluaties en eigen onderzoek.

  Kijk hier naar een toelichting van de inspecteur-generaal:

  0:53 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Inspectie: 'Er had meer zicht kunnen zijn op Gökmen T.'

  De inspectie benadrukt dat niet gezegd kan worden dat, als alle informatie wel was gedeeld, een aanslag voorkomen had kunnen worden. "Risico's zijn nooit uit te sluiten, maar ze moeten wel zo klein mogelijk worden gemaakt. Dat hebben politie, het OM en DJI hier onvoldoende gedaan", meldt de inspectie.

  Ook is de inspectie kritisch over het werk van de autoriteiten rond de aanslag. Zo hadden organisaties geen volledig beeld van de aanslag doordat zij niet goed samenwerkten en informatie te laat met elkaar deelden. En ook was er bij de politie verwarring over de te volgen procedures. Bovendien was het advies van de gemeente Utrecht aan zijn inwoners om binnen te blijven onduidelijk. Zo sloten cafés de deuren, maar kwamen gasten daardoor buiten te staan.

  De inspectie zegt dat de instanties hun werk inmiddels wel hebben verbeterd, maar dat twee jaar na de aanslag nog niet alles goed gaat. Zo moet er binnen het zogeheten Zorg- en Veiligheidshuis, waarin justitie, zorg en bestuur met elkaar samenwerken, meer worden gesproken over mensen die een gevaar kunnen vormen. Verder vindt de inspectie dat er in de toekomst beter gecommuniceerd moet worden tussen alle partijen.

  'Alleen strafrecht niet de oplossing'

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zegt in een verklaring dat er sinds de tramaanslag al verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo wordt er meer gecommuniceerd tussen het OM en de Dienst Justitiële Inrichtingen en zijn procedures in crisissituaties aangescherpt of aangepast. Verder belooft de bewindsman dat de aanpak van mensen zoals T. wordt verbeterd.

  "Het met elkaar (kunnen) delen van cruciale informatie is daarin van belang", zo meldt de schriftelijke verklaring. "Een wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt voor behandeling, gaat meer mogelijkheden bieden tot informatiedeling."

  Ook de politie zegt het belang van het delen van informatie te erkennen. Dat moet ook gebeuren met andere instanties in bijvoorbeeld de zorg.

  "Als politie krijgen we steeds vaker te maken met mensen die strafbare feiten plegen, maar ook hulp of zorg nodig hebben", meldt Hoofd Operatiën Van Renswoude van de politie Midden-Nederland in een schriftelijke verklaring. "Net als in het geval van Gökmen T. gaat het vaak om mensen die de zorg zoveel mogelijk mijden. Voor de aanpak van die complexe, multi-problematiek is alleen strafrecht niet de oplossing."

  4:28 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 30 april 2021 @ 08:03
  #60

  Goedemorgen, AIVD ZIET GROEI VOEDINGSBRONNEN VOOR TERRORISME/EXTREMISME, ook en mede door 'corona'. Het verzet daartegen o.a. de maatregelen....Jaarverslag 2020 van de AIVD.  

  Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:15

  AIVD: voedingsbodem voor extremisme groeit, ook door corona

  Onder de Nederlanders die afgelopen jaar protesteerden tegen coronamaatregelen bevindt zich een kleine groep die intimidatie, bedreiging of geweld goedpraat of zelfs bereid is die middelen toe te passen. Zo kan een voedingsbodem ontstaan voor extremisme. Daarvoor waarschuwt de AIVD in zijn jaarverslag over 2020.

  Het coronavirus werkt bij sommige Nederlanders als een katalysator voor anti-overheidsgevoelens. Wantrouwen en verzet tegen de overheid zijn breder en veelvormiger geworden. De AIVD ziet een verschil tussen 'denkers' en 'doeners'. De denkers zijn doorgaans hoger opgeleid en verspreiden antidemocratische ideeën via publicaties of podcasts. De doeners voeren acties uit in de openbare ruimte.

  Volgens directeur-generaal van de AIVD Erik Akerboom is de groep actievoerders "hele curieuze samenstelling van allerlei deelgroeperingen":

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  0:42

  AIVD-baas: kleine groep tegenstanders coronabeleid is bereid tot geweld

  Sommigen roepen aanhangers via sociale media op tot extremere acties, volgens de AIVD verpakt als 'het opperen van ideeën'. Dat verlaagt de drempel voor intimidatie, bedreiging en geweld. Agenten, wetenschappers, GGD-medewerkers, journalisten en politici zijn daarvan het slachtoffer. Ze worden lastiggevallen, thuis opgezocht of hun privéadressen worden gepubliceerd. Ook zijn daadwerkelijk teststraten in brand gestoken of vernield.

  Rechts-extremisme

  Rechts-extremisten sluiten zich aan bij de straatprotesten: "Extremistische ideeën bereikten ook een groter publiek omdat rechts-extremisten voet aan de grond kregen bij anti-overheidsdemonstraties. Zo bestaan er inmiddels complottheorieën over corona die een variant zijn op de zogeheten omvolkingstheorie."

  Directeur-generaal van de AIVD Erik Akerboom ziet daar een gevaar in: "We zien een kleine groep individuen die geweld goedpraat of eraan meedoet. En dat in een cocktail met complottheorieën, dat zijn voedingsbodems die kunnen leiden tot extremisme."

  De AIVD is bezorgd dat rechts-extremisten verder radicaliseren. "Dat maakt dat terroristische aanslagen door rechts-extremisten in Nederland op dit moment mogelijk zijn."

  Jihadistisch terrorisme

  Toch gaat de grootste dreiging voor de veiligheid in Nederland nog steeds uit van jihadisten, denkt de AIVD. De lockdown dempte weliswaar de jihadistische dreiging omdat jihadisten in binnen- en buitenland vaker thuis zaten en elkaar minder konden ontmoeten. Hun zichtbaarheid nam daardoor af.

  Maar ook de inlichtingendiensten waren beperkt in wat ze fysiek konden: "Reisbeperkingen maakten in- en uitreizen een deel van het jaar moeilijker voor inlichtingenofficieren. Dat probeerden diensten te compenseren door vaker digitaal te spioneren", zo meldt het jaarverslag.

  "We hebben nog steeds een grote groep in Nederland met jihadistische ideeën, zo'n 600 mensen", zegt Akerboom. "En nog zo'n 100 personen in het buitenland die druppelsgewijs terugkomen, dus die dreiging blijft actueel."

  Spionage

  De AIVD waarschuwt opnieuw voor de gevaren van spionage door China, Rusland, Iran en Noord-Korea. Die landen proberen technologie en kennis te stelen en bedreigen zo de Nederlandse economische veiligheid en welvaart. "Een offensieve strategie", aldus Akerboom.

  De dienst kondigt aan dit jaar structureel onderzoek te doen naar de economische veiligheid van ons land en de komende jaren extra te investeren in effectief gebruik van technologie, data en medewerkers die daarmee aan de slag kunnen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 15 april 2021 @ 01:19
  #59
  reactie op (#58) herman_dad

  Goedemorgen, 18  jarige MAN UIT BEESEL (L) OPGEPAKT VERDACHT VAN VOORBEREIDEN TERRORISTISCHE AANSLAG. Dit n.a.v. het volgen door de politie via internetdata en accounts. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:09 • AANGEPAST GISTEREN, 15:36

  Man (18) uit Beesel opgepakt voor voorbereiden terroristisch misdrijf

  Volgens 1Limburg was de arrestatie in deze straat in het dorp Reuver FER TRAUGOTT

  De politie heeft zaterdag een 18-jarige man uit de Limburgse gemeente Beesel opgepakt voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De man zou ook lid zijn van een terroristische organisatie.

  Het is niet duidelijk wat voor terroristisch misdrijf hij zou voorbereiden. Bij een huiszoeking zijn geen wapens en explosieven gevonden, meldt het Openbaar Ministerie.

  Volgens de regionale nieuwssite 1Limburg was de arrestatie in het dorp Reuver. Het OM kan dat niet bevestigen.

  De man zou actief zijn in een chatgroep op Telegram, waar instructies werden gedeeld voor het maken van explosieven en bomgordels.

  Aanslagplannen Frankrijk

  Uit dezelfde chatgroep werd begin april al iemand in Frankrijk opgepakt omdat er aanwijzingen waren dat die een zelfmoordaanslag op een kerk zou willen plegen. Bij een huiszoeking vond de Franse politie onder meer een zelfgemaakt explosief.

  Volgens het OM kwam de verdachte uit Beesel in beeld door informatie van de inlichtingendienst AIVD. Er wordt nog onderzocht wat zijn rol is binnen de Telegram-groep en het OM wil daarom verder geen informatie geven.

  De rechter-commissaris heeft vandaag besloten dat de man nog zeker twee weken vast blijft zitten.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 maart 2021 @ 01:04
  #58
  reactie op (#57) herman_dad

  Goedemorgen, MAN OPGEPAKT DIE DREIGDE MET AANSLAG OP KLIMAATPROTEST UTRECHT waar hij dan 'mensen zou neerschieten'. Hij zit nog in voorarrest.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 12:41 • AANGEPAST GISTEREN, 13:09

  Man opgepakt die dreigde met aanslag op klimaatactie Utrecht

  Op de klimaatactie kwamen honderden mensen af RTV UTRECHT

  Een 24-jarige Utrechter heeft vorig weekend gedreigd met een aanslag op een klimaatactie op het Jaarbeursplein in de stad. Hij is zondagochtend aangehouden en blijft in voorarrest, meldt het Openbaar Ministerie.

  De politie kreeg zaterdag een tip binnen dat een man dreigde om de volgende dag mensen op het Jaarbeursplein neer te schieten. Op het plein was een actie gepland voor een beter klimaatbeleid. Daar kwamen volgens RTV Utrecht honderden mensen op af.

  Enkele uren voor het begin van de klimaatactie werd de verdachte aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging en belaging. De man is woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die besloot dat hij voorlopig vast moet blijven zitten. Volgens het OM wordt nog onderzoek gedaan naar "psychische problematiek bij de verdachte".

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Utrecht

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 maart 2021 @ 01:00
  #57
  reactie op (#56) herman_dad

  Goedemorgen, HERDENKING TRAMAANSLAG UTRECHT. Al weer 2 jaar geleden en vooral voor de nabestaanden nog steeds een onaanvaardbaar trauma.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 18:15

  Ouders slachtoffer tramaanslag Utrecht: 'Zijn beleefdheid werd hem fataal'

  Het is vandaag twee jaar geleden dat Gökmen T. een tram in Utrecht binnenviel en om zich heen begon te schieten. Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein kwamen vier mensen om het leven. Net als vorig jaar werd de aanslag herdacht in een klein gezelschap vanwege het coronavirus.

  Onder de aanwezigen waren naast burgmeester Sharon Dijksma en oud-burgemeester Jan van Zanen, ook Watze (84) en Hilly (82) Terpstra uit Gramsbergen. Zij verloren hun zoon Rinke Terpstra (49), zelf vader van twee zonen en een dochter. Een van de vier klokslagen die vanochtend werden geluid, was voor hem.

  Het echtpaar weet nog precies waar het was toen ze hoorden over de aanslag in de tram. "Vlak bij de school van de twee zonen van Rinke", zegt Terpstra. "De hele dag speelde dat door ons hoofd: als die jongens maar niet met de tram naar school zijn gegaan. We hebben geen moment aan Rinke gedacht", zegt Watze Terpstra tegen RTV Oost.

  Uren na zijn dood

  Aan het eind van de middag belde hun schoondochter pas met het verdrietige nieuws. "Rinke is overleden, hij zat in de tram", zei ze in tranen. Volgens het echtpaar had zij ook net pas over de dood van haar man gehoord. "De hele dag had ze geprobeerd contact met hem te krijgen, want ze wist dat hij naar een vergadering in Nieuwegein was." Van collega's kreeg ze te horen dat Terpstra op weg was naar huis. Met de tram.

  Twee agenten stelden het gezin rond 16.30 uur op de hoogte. Een paar uur na de tragische dood van Terpstra.

  De stille tocht na de tramaanslag in Utrecht ANP

  Pas later horen zijn nabestaanden wat hun zoon, vader en man die dag is overkomen. Via informatie van Slachtofferhulp, en ook met behulp van een reconstructie-animatie die van de aanslag is gemaakt.

  "Die dag stapt op het 24 Oktoberplein een man de tram in, roept "Allahoe akbar" en begint meteen te schieten. Als eerste een meisje, ze wordt twee keer in het hoofd geraakt en valt bloedend in het gangpad. Daarna wordt een jongeman in zijn hoofd geraakt, ook dood", vertelt Terpstra.

  Hun zoon trekt vervolgens aan de noodrem, waarop de tram tot stilstand komt. Tot overmaat van ramp gaan de deuren op slot, waardoor passagiers geen kant uit kunnen. "Achteraf was die noodrem een fatale beslissing." Nadat Rinke Terpstra twee kogels afweert met zijn laptop, trapt hij een raam in. Hij laat twee meisjes en een jongeman voorgaan en probeert dan zelf te vluchten. Dat blijkt tevergeefs.

  Beleefdheid

  "Volgens andere passagiers bleef hij haken achter een stang van de deur. Rinke heeft zijn actie, door anderen voor te laten gaan, met zijn leven moeten bekopen. Al hoorden we dat pas maanden later", zegt Terpstra.

  Die beleefdheid was volgens het echtpaar typerend voor hun zoon. "Ja, zo was hij. Altijd vriendelijk." Ze zijn trots op zijn handelen, maar dat gevoel overheerst niet. "Zelf hebben we ons later vooral afgevraagd wat voor doodsangsten onze zoon heeft moet hebben uitgestaan."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Oost

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 februari 2021 @ 08:06
  #56
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, UTRECHTSE TRAMSCHUTTER STEEKT IN GEVANGENIS BEWAARDER met zelfgemaakt steekwapen. De bewaarder is gelukkig maar licht gewond geraakt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 10:05

  Tramschutter Gökmen T. fabriceert wapen en steekt bewaker in gevangenis

  Gökmen T. in de rechtbank ANP

  Tramschutter Gökmen T. heeft gisteren een bewaker gestoken in een gevangenis in Rotterdam. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na een bericht van de regionale omroep Rijnmond.

  Het incident was op de terroristenafdeling van gevangenis De Schie. Het personeelslid raakte lichtgewond en is in het ziekenhuis behandeld. Rijnmond meldt dat de bewaarder in zijn gezicht en nek is gestoken.

  Volgens de DJI maakte T. gebruik van een "zelfgefabriceerd voorwerp uit zijn cel" en lijkt er geen aanleiding te zijn geweest voor het steekincident. T. is in een isoleercel geplaatst en de gevangenis heeft aangifte tegen hem gedaan.

  De Schie is een van de drie gevangenissen in Nederland met een terroristenafdeling, waar extra veiligheidsmaatregelen gelden. De andere terroristenafdelingen zitten in Vught en Zwolle.

  Verminderd toerekeningsvatbaar

  Gökmen T. werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor het plegen van de aanslag in een Utrechtse tram in 2019. Daarbij vielen vier doden. T. wilde niet meewerken aan psychologisch onderzoek, maar werd beoordeeld als verminderd toerekeningsvatbaar.

  Een overzicht van de gebeurtenissen rond de tramaanslag in Utrecht:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  4:28

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 22 januari 2021 @ 01:16
  #55
  reactie op (#54) herman_dad

  Goedemorgen, OM VERDENKT DOOR POLITIE AANGEHOUDEN TWEE JONGE MANNEN  VAN LIDMAATSCHAP TERREURORGANISATIE QAnon. Dit is een voornamelijk ook in de VS gevestigde organisatie die complottheorien aanhangen om verwarring te zaaien en de macht te grijpen. Ook zijn "Veel QAnon-aanhangers zijn teleurgesteld en zelfs radeloos dat de "storm" niet is gekomen, en dat Trump in de VS geen machtsgreep heeft gepleegd",

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Beeld uit een eigen propagandavideo THE BASE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:09

  OM verdenkt twee mannen van rechts-extremistische terreurplannen

  Twee jonge mannen uit Amsterdam en Zwijndrecht worden er door het Openbaar Ministerie van verdacht lid te zijn van de terroristische organisatie The Base. Dat is een rechts-extremistische organisatie die volgens justitie als doel heeft de rechtsstaat in te laten storten, een rassenoorlog uit te lokken en een witte etnostaat te creëren. Het zijn volgens justitie kenmerken van het 'extreemrechtse accelerationisme'.

  De man (20) uit Amsterdam zou ook een aanslag op demissionair premier Rutte hebben willen laten plegen. De twee zijn in oktober al aangehouden, maar verschenen vandaag voor het eerst voor de rechter. De rechtbank in Rotterdam gaat mee in het verzoek van het OM om de mannen nog langer vast te houden.

  Advocaat Baris Kizilocak van Fabio I. (19) uit Zwijndrecht weerlegt de beschuldiging dat zijn cliënt leider is van een Nederlandse cel van deze oorspronkelijk Amerikaanse organisatie. Hij zou slechts kort verbonden zijn geweest aan The Base.

  Bovendien is er volgens Kizilocak geen enkele reden aan te nemen dat The Base de gevaarlijke beweging is die het OM suggereert. "Er zijn geen bewijzen van ontvoeringen of martelingen."

  Er is bij de veiligheidsdiensten sinds de aanslag op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) extra aandacht voor de ontwikkeling van rechts-extremisme in Nederland. In de laatste dreigingsanalyse over Nederland schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voor het eerst dat een aanslag uit rechts-extremistische hoek in Nederland denkbaar is.

  Rassenoorlog

  Terreurexpert en hoogleraar Beatrice De Graaf noemt deze zaak zeer interessant. Ook zij neemt waar dat er online in een versneld tempo rechts-extremistische, antisemitische, anti-overheid- en ordeverstorende sympathieën worden gedeeld.

  Ook zij ziet daarin een gevaar. "Jongeren weten elkaar heel makkelijk te vinden. Organisaties die erop uit zijn de maatschappij te verstoren maken daar misbruik van", zegt ze. "En jongeren kunnen heel snel aan die online haat verslaafd raken."

  Nieuwsuur keek mee met gesprekken van de twee verdachten in neonazistische chatgroepen:

  Zie video in oorspronkeljke artikel 

  Geïnfiltreerd in extreemrechtse chatgroepen: ‘De jongste was 14 jaar’

  De Graaf publiceert binnenkort haar boek waarin ze verschillende terrorismeveroordeelden heeft geïnterviewd. Veel jihadisten, maar ook de rechts-extremisten die werden veroordeeld voor een terroristische aanslag op een moskee in Enschede in 2016.

  Zij ziet een verschil tussen deze mannen en de mensen die zich momenteel online begeven in rechts-extremistische chatgroepen. "Het gaat inmiddels opvallend vaak om goed opgeleide jongeren, vaak heel jong nog, die heel snel radicaliseren in hun gedachtengoed. Ze communiceren ook met mensen over de hele wereld."

  Teleurstelling over QAnon

  Een van de actuele gevaren die ze nu ziet is de 'beweging van Q naar JQ'. Dat wil zeggen dat aanhangers van de QAnon-complotbeweging mogelijk overstappen naar antisemitische en neonazi-organisaties, voor wie de 'JQ', de 'Jewish Question' de kern van hun ideologie is.

  "Veel QAnon-aanhangers zijn teleurgesteld en zelfs radeloos dat de "storm" niet is gekomen, en dat Trump in de VS geen machtsgreep heeft gepleegd", legt ze uit. Hardcore rechts-extremistische en antisemitische groepen proberen die aanhangers nu naar zich toe te trekken, ook in Nederland.

  Opvallend jonge mensen

  Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting doet al jaren onderzoek naar de ontwikkeling van rechts-extremisme in Nederland. Hij is net als de NCTV en Beatrice de Graaf gealarmeerd door de online radicalisering van jonge mensen. Ook hij volgt de zaak met de twee opgepakte Nederlanders nauwlettend.

  Hij ziet in chatgroepen jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar. "Ze hebben ongelooflijk snel steeds radicalere praat. Dat is heel heftig om te lezen", zegt Wagenaar. Hij ziet dat ze zich heel snel heel antisemitisch uiten.

  De onderzoeker noemt het zorgwekkend dat ze openlijk, met mensen die ze helemaal niet kennen, bespreken dat ze wapens nodig hebben: "Ze vertellen elkaar ook zonder schroom dat ze wapens aan het verkrijgen zijn en hoe ze dat doen. Ze denken er niet eens over na of iedereen in de groep wel betrouwbaar is."

  Volgens Wagenaar komen de jongeren uit heel Nederland: van Noordoost-Groningen tot Terneuzen en Maastricht. Het zijn allemaal eenlingen. "Ze kennen elkaar helemaal niet, maar vertrouwen elkaar volkomen. Dat heb ik nog nooit eerder gezien. Een deel van hun aanwas is actief geweest bij The Base, waarna ze een eigen gemeenschap beginnen."

  De veiligheidsdiensten zijn sinds de aanslag in Christchurch heel alert op dit soort types, constateert Wagenaar. Er is geen enkele tolerantie voor wapenbezit bij radicalen. Het is inmiddels ook makkelijker geworden om al sneller in te grijpen. Door veranderde wetgeving zijn voorbereidende handelingen ook al strafbaar. Daardoor kan er sneller worden ingegrepen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 januari 2021 @ 00:42
  #54
  reactie op (#53) herman_dad

  Goedemorgen AL ENIGE TIJD ZIJN WORDT TERREUR gepleegd tegen Poolse supermarkten en de politie doet hier onderzoek naar maar de Koerdische eigenaar zegt zeft van niets te weten, het is steeds dezelfde winkelketen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 12:40

  Politieonderzoek naar explosies Poolse supers in volle gang: 'We kijken naar samenhang'

  \

  De Poolse supermarkt in Tilburg JACK BREKELMANS/SQ VISION

  Het politieonderzoek naar de explosies in Poolse supermarkten is in volle gang. Na de laatste explosie in Tilburg vannacht wisselt de politie in Zeeland-West-Brabant informatie uit met de politie in Amsterdam. "We kijken uiteraard of er een link is tussen de incidenten", zegt een woordvoerder desgevraagd.

  De politie Amsterdam leidt het onderzoek naar vier eerdere explosies in Beverwijk (twee maal), Aalsmeer en Heeswijk-Dinther. Volgens de woordvoerder "gebeurt er genoeg in het onderzoek, maar daar kunnen we nog niks over kwijt".

  Ook over verbanden tussen de gevallen wil de woordvoerder niet uitweiden. Zo is de eigenaar van de Tilburgse zaak dezelfde als die van Beverwijk en Aalsmeer. "Daar kunnen we uit privacyoverwegingen niets over zeggen."

  "Maar we stoppen onze kop ook niet in het zand", zei een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

  Eerdere aanslagen

  De getroffen winkels zijn allemaal in handen van Iraaks-Koerdische eigenaars. De politie ging eerder uit van een gecoördineerde actie gericht tegen deze supermarkten en voerde extra surveillances uit.

  De eerste winkels die werden getroffen voerden allemaal de naam Biedronka. De supermarkt in Tilburg heeft een andere naam, Warszawa XL.

  Dit zijn beelden van de schade in Tilburg; de gevel ligt er uit:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  0:44

  Explosie bij Poolse supermarkt in Tilburg

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 juni 2020 @ 06:43
  #53
  reactie op (#40) herman_dad

  Goedemorgen, TOT 20 JAAR CEL GEEIST TEGEN TERREURVERDACHTEN die bij politie undercoveractie 'Infiltratie in terreurgroep was sublieme operatie die wel ver ging' werden ontmaskerd en aangehouden. Nederland is vermoedelijk aan een grote aanslag ontsnapt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:33 • AANGEPAST GISTEREN, 20:36

  OM eist tot 20 jaar cel tegen Arnhemse terreurverdachten, 'ernstigste zaak in jaren'

  Op deze beelden is volgens het OM te zien dat Waïl el B. op de politie probeert te schietenOPENBAAR MINISTERIE

  Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen terreurverdachte Hardi N. voor het voorbereiden van een aanslag in Nederland. N. is hoofdverdachte in de zaak en zou de vijf andere verdachten hebben geronseld. Ze werden in september 2018 opgepakt in Arnhem en Weert.

  Tegen Waïl el B. eist het OM een hogere straf, 20 jaar cel, mede omdat hij bij zijn aanhouding probeerde te schieten op de politie en zo agenten wilde vermoorden. Nadim S. moet volgens justitie 15 jaar de gevangenis in. Morad M. en Nabil B. hoorden 13 jaar tegen zich eisen en Shevan A. 8 jaar celstraf.

  Ontsnapt aan grote aanslag

  Volgens de officier van justitie is Nederland ontsnapt aan een grote aanslag. "Dit is zonder twijfel de ernstigste zaak van de afgelopen jaren. Een aanslag van het formaat Parijs." Het OM stond stil bij de 131 mensen die op 13 november 2015 door jihadistische moslims werden vermoord in de Bataclan. "Die littekens zullen nooit genezen. Het waren monsters in Parijs en deze mannen wilden in hun voetsporen treden."

  Justitie betoogt dat ze met een serieus plan bezig waren en niet van plan waren levend weg te komen. "Ze bereidden allen het eind van hun leven voor. Ze zouden een ongekend aantal slachtoffers hebben gemaakt en waren van plan de Nederlandse manier van leven hard te raken. Daarom zijn zeer zware gevangenisstraffen onvermijdelijk."

  De mannen hadden volgens het OM de Gay Pride, een nachtclub of een legerbasis als doelwit. De officier van justitie toonde in zijn urenlange betoog nieuwe beelden en audiofragmenten van de mannen.

  Die zijn gemaakt met verborgen camera's en microfoons die de politie had verstopt:

  1:58 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Meer beelden uitwisseling wapens en aanhouding in terrorismeproces

  Te zien was hoe ze in een vakantiehuisje in Weert van een infiltrant onklaar gemaakte wapens en bomvesten krijgen en ermee trainen. Een van de verdachten kust in het filmpje zijn kalasjnikov en noemt deze "zijn sleutel tot het paradijs". Het zijn huiveringwekkende beelden, zegt de officier van justitie.

  Bij een eerdere zitting werden deze andere beelden al getoond, waarop te zien is hoe de verdachten worden gearresteerd:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Terreurverdachten vastgelegd tijdens wapenhandel en arrestatie

  De advocaten van de verdachten houden volgende week hun pleidooi. De rechtbank doet dan op 10 juli uitspraak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-06-20 06:44:31
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 17 juni 2020 @ 01:46
  #52
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #13: 12 JAAR CELSTRAF GEEIST VOOR DADERS AANSLAG TELEGRAAFPAND, en de 'aanslag tegen de vrij media'. Al eerder was er een aanslag gepleegd op media instellingen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:29 • AANGEPAST GISTEREN, 19:46

  Celstraffen tot 12 jaar geëist tegen verdachten aanslag Telegraafpand

  ANP

  Het Openbaar Ministerie eist tegen de verdachten van de aanslag op het Telegraafgebouw, twee jaar geleden, celstraffen van 3,5 tot 12 jaar. De twee hoofdverdachten speelden volgens justitie ook een belangrijke rol in een criminele organisatie die zich richtte op de diefstal van snelle auto's waarmee zware misdrijven gepleegd kunnen worden.

  Het gaat om een groep van elf verdachten die volgens het OM betrokken waren bij de nachtelijke aanslag op 26 juni 2018. Een bestelwagen ramde toen de glazen pui van het Telegraafgebouw aan de Basisweg in Amsterdam.

  De bestuurder stapte uit en stak de auto, gevuld met jerrycans benzine, in brand. De ontploffing veroorzaakte grote schade aan het pand, niemand raakte gewond.

  Bekijk hier de beelden van de aanslag:

  1:49  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Bestelbusje ramt gebouw Telegraaf

  De aanslag zou te maken hebben gehad met publicaties in De Telegraaf over georganiseerde misdaad, al erkent justitie dat daarover geen duidelijkheid is gekomen. De verdachten hebben in het proces veelal ontkend of weigerden opening van zaken te geven.

  Het was een "klap in het gezicht van de vrije pers" en "een aanval op de persvrijheid in onze rechtsstaat", stelde de officier van justitie. "Het was intimideren, gewoonweg de mond snoeren."

  Politie en justitie vermoeden dat Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in een reeks liquidatiezaken, achter de aanslag zit.

  Er zijn deze week en volgende week zes dagen ingeruimd voor de zaak. Eind september wordt de uitspraak verwacht.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

   

  handtekeningafbeelding