5011 keer bekeken

TERREUR of AANSLAGEN: BERICHTEN, WAARSCHUWINGEN e.d

 • zaterdag 20 maart 2021 @ 01:04
  #58
  reactie op (#57) herman_dad

  Goedemorgen, MAN OPGEPAKT DIE DREIGDE MET AANSLAG OP KLIMAATPROTEST UTRECHT waar hij dan 'mensen zou neerschieten'. Hij zit nog in voorarrest.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 12:41 • AANGEPAST GISTEREN, 13:09

  Man opgepakt die dreigde met aanslag op klimaatactie Utrecht

  Op de klimaatactie kwamen honderden mensen af RTV UTRECHT

  Een 24-jarige Utrechter heeft vorig weekend gedreigd met een aanslag op een klimaatactie op het Jaarbeursplein in de stad. Hij is zondagochtend aangehouden en blijft in voorarrest, meldt het Openbaar Ministerie.

  De politie kreeg zaterdag een tip binnen dat een man dreigde om de volgende dag mensen op het Jaarbeursplein neer te schieten. Op het plein was een actie gepland voor een beter klimaatbeleid. Daar kwamen volgens RTV Utrecht honderden mensen op af.

  Enkele uren voor het begin van de klimaatactie werd de verdachte aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging en belaging. De man is woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die besloot dat hij voorlopig vast moet blijven zitten. Volgens het OM wordt nog onderzoek gedaan naar "psychische problematiek bij de verdachte".

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Utrecht

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 maart 2021 @ 01:00
  #57
  reactie op (#56) herman_dad

  Goedemorgen, HERDENKING TRAMAANSLAG UTRECHT. Al weer 2 jaar geleden en vooral voor de nabestaanden nog steeds een onaanvaardbaar trauma.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 18:15

  Ouders slachtoffer tramaanslag Utrecht: 'Zijn beleefdheid werd hem fataal'

  Het is vandaag twee jaar geleden dat Gökmen T. een tram in Utrecht binnenviel en om zich heen begon te schieten. Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein kwamen vier mensen om het leven. Net als vorig jaar werd de aanslag herdacht in een klein gezelschap vanwege het coronavirus.

  Onder de aanwezigen waren naast burgmeester Sharon Dijksma en oud-burgemeester Jan van Zanen, ook Watze (84) en Hilly (82) Terpstra uit Gramsbergen. Zij verloren hun zoon Rinke Terpstra (49), zelf vader van twee zonen en een dochter. Een van de vier klokslagen die vanochtend werden geluid, was voor hem.

  Het echtpaar weet nog precies waar het was toen ze hoorden over de aanslag in de tram. "Vlak bij de school van de twee zonen van Rinke", zegt Terpstra. "De hele dag speelde dat door ons hoofd: als die jongens maar niet met de tram naar school zijn gegaan. We hebben geen moment aan Rinke gedacht", zegt Watze Terpstra tegen RTV Oost.

  Uren na zijn dood

  Aan het eind van de middag belde hun schoondochter pas met het verdrietige nieuws. "Rinke is overleden, hij zat in de tram", zei ze in tranen. Volgens het echtpaar had zij ook net pas over de dood van haar man gehoord. "De hele dag had ze geprobeerd contact met hem te krijgen, want ze wist dat hij naar een vergadering in Nieuwegein was." Van collega's kreeg ze te horen dat Terpstra op weg was naar huis. Met de tram.

  Twee agenten stelden het gezin rond 16.30 uur op de hoogte. Een paar uur na de tragische dood van Terpstra.

  De stille tocht na de tramaanslag in Utrecht ANP

  Pas later horen zijn nabestaanden wat hun zoon, vader en man die dag is overkomen. Via informatie van Slachtofferhulp, en ook met behulp van een reconstructie-animatie die van de aanslag is gemaakt.

  "Die dag stapt op het 24 Oktoberplein een man de tram in, roept "Allahoe akbar" en begint meteen te schieten. Als eerste een meisje, ze wordt twee keer in het hoofd geraakt en valt bloedend in het gangpad. Daarna wordt een jongeman in zijn hoofd geraakt, ook dood", vertelt Terpstra.

  Hun zoon trekt vervolgens aan de noodrem, waarop de tram tot stilstand komt. Tot overmaat van ramp gaan de deuren op slot, waardoor passagiers geen kant uit kunnen. "Achteraf was die noodrem een fatale beslissing." Nadat Rinke Terpstra twee kogels afweert met zijn laptop, trapt hij een raam in. Hij laat twee meisjes en een jongeman voorgaan en probeert dan zelf te vluchten. Dat blijkt tevergeefs.

  Beleefdheid

  "Volgens andere passagiers bleef hij haken achter een stang van de deur. Rinke heeft zijn actie, door anderen voor te laten gaan, met zijn leven moeten bekopen. Al hoorden we dat pas maanden later", zegt Terpstra.

  Die beleefdheid was volgens het echtpaar typerend voor hun zoon. "Ja, zo was hij. Altijd vriendelijk." Ze zijn trots op zijn handelen, maar dat gevoel overheerst niet. "Zelf hebben we ons later vooral afgevraagd wat voor doodsangsten onze zoon heeft moet hebben uitgestaan."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Oost

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 februari 2021 @ 08:06
  #56
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, UTRECHTSE TRAMSCHUTTER STEEKT IN GEVANGENIS BEWAARDER met zelfgemaakt steekwapen. De bewaarder is gelukkig maar licht gewond geraakt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 10:05

  Tramschutter Gökmen T. fabriceert wapen en steekt bewaker in gevangenis

  Gökmen T. in de rechtbank ANP

  Tramschutter Gökmen T. heeft gisteren een bewaker gestoken in een gevangenis in Rotterdam. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na een bericht van de regionale omroep Rijnmond.

  Het incident was op de terroristenafdeling van gevangenis De Schie. Het personeelslid raakte lichtgewond en is in het ziekenhuis behandeld. Rijnmond meldt dat de bewaarder in zijn gezicht en nek is gestoken.

  Volgens de DJI maakte T. gebruik van een "zelfgefabriceerd voorwerp uit zijn cel" en lijkt er geen aanleiding te zijn geweest voor het steekincident. T. is in een isoleercel geplaatst en de gevangenis heeft aangifte tegen hem gedaan.

  De Schie is een van de drie gevangenissen in Nederland met een terroristenafdeling, waar extra veiligheidsmaatregelen gelden. De andere terroristenafdelingen zitten in Vught en Zwolle.

  Verminderd toerekeningsvatbaar

  Gökmen T. werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor het plegen van de aanslag in een Utrechtse tram in 2019. Daarbij vielen vier doden. T. wilde niet meewerken aan psychologisch onderzoek, maar werd beoordeeld als verminderd toerekeningsvatbaar.

  Een overzicht van de gebeurtenissen rond de tramaanslag in Utrecht:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  4:28

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 22 januari 2021 @ 01:16
  #55
  reactie op (#54) herman_dad

  Goedemorgen, OM VERDENKT DOOR POLITIE AANGEHOUDEN TWEE JONGE MANNEN  VAN LIDMAATSCHAP TERREURORGANISATIE QAnon. Dit is een voornamelijk ook in de VS gevestigde organisatie die complottheorien aanhangen om verwarring te zaaien en de macht te grijpen. Ook zijn "Veel QAnon-aanhangers zijn teleurgesteld en zelfs radeloos dat de "storm" niet is gekomen, en dat Trump in de VS geen machtsgreep heeft gepleegd",

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Beeld uit een eigen propagandavideo THE BASE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:09

  OM verdenkt twee mannen van rechts-extremistische terreurplannen

  Twee jonge mannen uit Amsterdam en Zwijndrecht worden er door het Openbaar Ministerie van verdacht lid te zijn van de terroristische organisatie The Base. Dat is een rechts-extremistische organisatie die volgens justitie als doel heeft de rechtsstaat in te laten storten, een rassenoorlog uit te lokken en een witte etnostaat te creëren. Het zijn volgens justitie kenmerken van het 'extreemrechtse accelerationisme'.

  De man (20) uit Amsterdam zou ook een aanslag op demissionair premier Rutte hebben willen laten plegen. De twee zijn in oktober al aangehouden, maar verschenen vandaag voor het eerst voor de rechter. De rechtbank in Rotterdam gaat mee in het verzoek van het OM om de mannen nog langer vast te houden.

  Advocaat Baris Kizilocak van Fabio I. (19) uit Zwijndrecht weerlegt de beschuldiging dat zijn cliënt leider is van een Nederlandse cel van deze oorspronkelijk Amerikaanse organisatie. Hij zou slechts kort verbonden zijn geweest aan The Base.

  Bovendien is er volgens Kizilocak geen enkele reden aan te nemen dat The Base de gevaarlijke beweging is die het OM suggereert. "Er zijn geen bewijzen van ontvoeringen of martelingen."

  Er is bij de veiligheidsdiensten sinds de aanslag op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) extra aandacht voor de ontwikkeling van rechts-extremisme in Nederland. In de laatste dreigingsanalyse over Nederland schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voor het eerst dat een aanslag uit rechts-extremistische hoek in Nederland denkbaar is.

  Rassenoorlog

  Terreurexpert en hoogleraar Beatrice De Graaf noemt deze zaak zeer interessant. Ook zij neemt waar dat er online in een versneld tempo rechts-extremistische, antisemitische, anti-overheid- en ordeverstorende sympathieën worden gedeeld.

  Ook zij ziet daarin een gevaar. "Jongeren weten elkaar heel makkelijk te vinden. Organisaties die erop uit zijn de maatschappij te verstoren maken daar misbruik van", zegt ze. "En jongeren kunnen heel snel aan die online haat verslaafd raken."

  Nieuwsuur keek mee met gesprekken van de twee verdachten in neonazistische chatgroepen:

  Zie video in oorspronkeljke artikel 

  Geïnfiltreerd in extreemrechtse chatgroepen: ‘De jongste was 14 jaar’

  De Graaf publiceert binnenkort haar boek waarin ze verschillende terrorismeveroordeelden heeft geïnterviewd. Veel jihadisten, maar ook de rechts-extremisten die werden veroordeeld voor een terroristische aanslag op een moskee in Enschede in 2016.

  Zij ziet een verschil tussen deze mannen en de mensen die zich momenteel online begeven in rechts-extremistische chatgroepen. "Het gaat inmiddels opvallend vaak om goed opgeleide jongeren, vaak heel jong nog, die heel snel radicaliseren in hun gedachtengoed. Ze communiceren ook met mensen over de hele wereld."

  Teleurstelling over QAnon

  Een van de actuele gevaren die ze nu ziet is de 'beweging van Q naar JQ'. Dat wil zeggen dat aanhangers van de QAnon-complotbeweging mogelijk overstappen naar antisemitische en neonazi-organisaties, voor wie de 'JQ', de 'Jewish Question' de kern van hun ideologie is.

  "Veel QAnon-aanhangers zijn teleurgesteld en zelfs radeloos dat de "storm" niet is gekomen, en dat Trump in de VS geen machtsgreep heeft gepleegd", legt ze uit. Hardcore rechts-extremistische en antisemitische groepen proberen die aanhangers nu naar zich toe te trekken, ook in Nederland.

  Opvallend jonge mensen

  Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting doet al jaren onderzoek naar de ontwikkeling van rechts-extremisme in Nederland. Hij is net als de NCTV en Beatrice de Graaf gealarmeerd door de online radicalisering van jonge mensen. Ook hij volgt de zaak met de twee opgepakte Nederlanders nauwlettend.

  Hij ziet in chatgroepen jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar. "Ze hebben ongelooflijk snel steeds radicalere praat. Dat is heel heftig om te lezen", zegt Wagenaar. Hij ziet dat ze zich heel snel heel antisemitisch uiten.

  De onderzoeker noemt het zorgwekkend dat ze openlijk, met mensen die ze helemaal niet kennen, bespreken dat ze wapens nodig hebben: "Ze vertellen elkaar ook zonder schroom dat ze wapens aan het verkrijgen zijn en hoe ze dat doen. Ze denken er niet eens over na of iedereen in de groep wel betrouwbaar is."

  Volgens Wagenaar komen de jongeren uit heel Nederland: van Noordoost-Groningen tot Terneuzen en Maastricht. Het zijn allemaal eenlingen. "Ze kennen elkaar helemaal niet, maar vertrouwen elkaar volkomen. Dat heb ik nog nooit eerder gezien. Een deel van hun aanwas is actief geweest bij The Base, waarna ze een eigen gemeenschap beginnen."

  De veiligheidsdiensten zijn sinds de aanslag in Christchurch heel alert op dit soort types, constateert Wagenaar. Er is geen enkele tolerantie voor wapenbezit bij radicalen. Het is inmiddels ook makkelijker geworden om al sneller in te grijpen. Door veranderde wetgeving zijn voorbereidende handelingen ook al strafbaar. Daardoor kan er sneller worden ingegrepen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 januari 2021 @ 00:42
  #54
  reactie op (#53) herman_dad

  Goedemorgen AL ENIGE TIJD ZIJN WORDT TERREUR gepleegd tegen Poolse supermarkten en de politie doet hier onderzoek naar maar de Koerdische eigenaar zegt zeft van niets te weten, het is steeds dezelfde winkelketen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 12:40

  Politieonderzoek naar explosies Poolse supers in volle gang: 'We kijken naar samenhang'

  \

  De Poolse supermarkt in Tilburg JACK BREKELMANS/SQ VISION

  Het politieonderzoek naar de explosies in Poolse supermarkten is in volle gang. Na de laatste explosie in Tilburg vannacht wisselt de politie in Zeeland-West-Brabant informatie uit met de politie in Amsterdam. "We kijken uiteraard of er een link is tussen de incidenten", zegt een woordvoerder desgevraagd.

  De politie Amsterdam leidt het onderzoek naar vier eerdere explosies in Beverwijk (twee maal), Aalsmeer en Heeswijk-Dinther. Volgens de woordvoerder "gebeurt er genoeg in het onderzoek, maar daar kunnen we nog niks over kwijt".

  Ook over verbanden tussen de gevallen wil de woordvoerder niet uitweiden. Zo is de eigenaar van de Tilburgse zaak dezelfde als die van Beverwijk en Aalsmeer. "Daar kunnen we uit privacyoverwegingen niets over zeggen."

  "Maar we stoppen onze kop ook niet in het zand", zei een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

  Eerdere aanslagen

  De getroffen winkels zijn allemaal in handen van Iraaks-Koerdische eigenaars. De politie ging eerder uit van een gecoördineerde actie gericht tegen deze supermarkten en voerde extra surveillances uit.

  De eerste winkels die werden getroffen voerden allemaal de naam Biedronka. De supermarkt in Tilburg heeft een andere naam, Warszawa XL.

  Dit zijn beelden van de schade in Tilburg; de gevel ligt er uit:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  0:44

  Explosie bij Poolse supermarkt in Tilburg

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 juni 2020 @ 06:43
  #53
  reactie op (#40) herman_dad

  Goedemorgen, TOT 20 JAAR CEL GEEIST TEGEN TERREURVERDACHTEN die bij politie undercoveractie 'Infiltratie in terreurgroep was sublieme operatie die wel ver ging' werden ontmaskerd en aangehouden. Nederland is vermoedelijk aan een grote aanslag ontsnapt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:33 • AANGEPAST GISTEREN, 20:36

  OM eist tot 20 jaar cel tegen Arnhemse terreurverdachten, 'ernstigste zaak in jaren'

  Op deze beelden is volgens het OM te zien dat Waïl el B. op de politie probeert te schietenOPENBAAR MINISTERIE

  Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen terreurverdachte Hardi N. voor het voorbereiden van een aanslag in Nederland. N. is hoofdverdachte in de zaak en zou de vijf andere verdachten hebben geronseld. Ze werden in september 2018 opgepakt in Arnhem en Weert.

  Tegen Waïl el B. eist het OM een hogere straf, 20 jaar cel, mede omdat hij bij zijn aanhouding probeerde te schieten op de politie en zo agenten wilde vermoorden. Nadim S. moet volgens justitie 15 jaar de gevangenis in. Morad M. en Nabil B. hoorden 13 jaar tegen zich eisen en Shevan A. 8 jaar celstraf.

  Ontsnapt aan grote aanslag

  Volgens de officier van justitie is Nederland ontsnapt aan een grote aanslag. "Dit is zonder twijfel de ernstigste zaak van de afgelopen jaren. Een aanslag van het formaat Parijs." Het OM stond stil bij de 131 mensen die op 13 november 2015 door jihadistische moslims werden vermoord in de Bataclan. "Die littekens zullen nooit genezen. Het waren monsters in Parijs en deze mannen wilden in hun voetsporen treden."

  Justitie betoogt dat ze met een serieus plan bezig waren en niet van plan waren levend weg te komen. "Ze bereidden allen het eind van hun leven voor. Ze zouden een ongekend aantal slachtoffers hebben gemaakt en waren van plan de Nederlandse manier van leven hard te raken. Daarom zijn zeer zware gevangenisstraffen onvermijdelijk."

  De mannen hadden volgens het OM de Gay Pride, een nachtclub of een legerbasis als doelwit. De officier van justitie toonde in zijn urenlange betoog nieuwe beelden en audiofragmenten van de mannen.

  Die zijn gemaakt met verborgen camera's en microfoons die de politie had verstopt:

  1:58 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Meer beelden uitwisseling wapens en aanhouding in terrorismeproces

  Te zien was hoe ze in een vakantiehuisje in Weert van een infiltrant onklaar gemaakte wapens en bomvesten krijgen en ermee trainen. Een van de verdachten kust in het filmpje zijn kalasjnikov en noemt deze "zijn sleutel tot het paradijs". Het zijn huiveringwekkende beelden, zegt de officier van justitie.

  Bij een eerdere zitting werden deze andere beelden al getoond, waarop te zien is hoe de verdachten worden gearresteerd:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Terreurverdachten vastgelegd tijdens wapenhandel en arrestatie

  De advocaten van de verdachten houden volgende week hun pleidooi. De rechtbank doet dan op 10 juli uitspraak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-06-20 06:44:31
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 17 juni 2020 @ 01:46
  #52
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #13: 12 JAAR CELSTRAF GEEIST VOOR DADERS AANSLAG TELEGRAAFPAND, en de 'aanslag tegen de vrij media'. Al eerder was er een aanslag gepleegd op media instellingen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:29 • AANGEPAST GISTEREN, 19:46

  Celstraffen tot 12 jaar geëist tegen verdachten aanslag Telegraafpand

  ANP

  Het Openbaar Ministerie eist tegen de verdachten van de aanslag op het Telegraafgebouw, twee jaar geleden, celstraffen van 3,5 tot 12 jaar. De twee hoofdverdachten speelden volgens justitie ook een belangrijke rol in een criminele organisatie die zich richtte op de diefstal van snelle auto's waarmee zware misdrijven gepleegd kunnen worden.

  Het gaat om een groep van elf verdachten die volgens het OM betrokken waren bij de nachtelijke aanslag op 26 juni 2018. Een bestelwagen ramde toen de glazen pui van het Telegraafgebouw aan de Basisweg in Amsterdam.

  De bestuurder stapte uit en stak de auto, gevuld met jerrycans benzine, in brand. De ontploffing veroorzaakte grote schade aan het pand, niemand raakte gewond.

  Bekijk hier de beelden van de aanslag:

  1:49  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Bestelbusje ramt gebouw Telegraaf

  De aanslag zou te maken hebben gehad met publicaties in De Telegraaf over georganiseerde misdaad, al erkent justitie dat daarover geen duidelijkheid is gekomen. De verdachten hebben in het proces veelal ontkend of weigerden opening van zaken te geven.

  Het was een "klap in het gezicht van de vrije pers" en "een aanval op de persvrijheid in onze rechtsstaat", stelde de officier van justitie. "Het was intimideren, gewoonweg de mond snoeren."

  Politie en justitie vermoeden dat Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in een reeks liquidatiezaken, achter de aanslag zit.

  Er zijn deze week en volgende week zes dagen ingeruimd voor de zaak. Eind september wordt de uitspraak verwacht.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 04 april 2020 @ 00:18
  #51
  reactie op (#50) herman_dad

  Goedemorgen, UTRECHTSE TRAMSCHUTTER NIET IN HOGER BEROEP. Levenslang BLIJFT LEVENSLANG dus en we moeten aannemen dat hij nooit meer buiten komt. Dit voor de nabestaanden maar ook voor de maatschappij in het algemeen een goed gegeven.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Gökmen T. (met baard) in de rechtszaal ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:28 • AANGEPAST VANDAAG, 17:41

  Utrechtse tramschutter niet in hoger beroep, levenslang is definitief

  Gökmen T., die tot levenslang is veroordeeld voor de aanslag op de tram in Utrecht in maart vorig jaar, gaat niet in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat Seebregts laten weten. Vandaag is de laatste dag dat beroep tegen het vonnis kan worden aangetekend. Seeebregts zegt dat zijn cliënt ervoor heeft gekozen niet in beroep te gaan.

  Doordat er geen hoger beroep komt, is het vonnis van levenslang definitief. De rechtbank achtte twee weken geleden alle aanklachten tegen T., waaronder vier moorden en drie pogingen tot moord, bewezen.

  Gökmen T. opende op 18 maart 2019 in een tram in Utrecht het vuur op de passagiers. Daarna stapte hij uit en ging hij door met schieten. Hij doodde in totaal vier mensen en verwondde meerdere anderen. T. werd na een urenlange klopjacht diezelfde dag opgepakt in Utrecht.

  Middelvinger en kusgebaren

  T., die zwakbegaafd is, wilde voorafgaand aan zijn proces niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. De rechtbank noemde de kans op herhaling groot en liet dat zwaar meewegen bij het besluit om levenslang op te leggen. Een tijdelijke gevangenisstraf zou de maatschappij onvoldoende beschermen, oordeelden de rechters.

  Tijdens het proces waren er tal van incidenten. Gökmen T. maakte voortdurend duidelijk de rechtbank niet te erkennen. Hij spuugde naar zijn advocaat en naar de rechters, stak zijn middelvinger op en maakte kusgebaren naar de officieren van justitie. T. werd diverse keren uit de rechtbank verwijderd.

  Bekijk hier de conclusie die de voorzitter van de rechtbank aan het eind van het proces trok:

  0:29 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Rechter verwerpt verdediging Gökmen T.: 'levenslange gevangenisstraf'

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 21 maart 2020 @ 00:15
  #50
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, DADER TERREURAANSLAG UTRECHT TOT LEVENSLANG VEROORDEELD. Dat was ook de verwachting, na de eis van de Officier van Justitie. Een mindere straf kón ook niet, maar ja we weten nooit... ZIE ALLE VORIGE BERICHTEN OOK.

  Zie en lees verder art. van AD-NIEUWS Twitter (bron)

  Onderschrift

  Levenslange celstraf voor Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis | Een jaar na de tramaanslag

  AD.nl

  9 uur geleden

   

   

  Gewijzigd op 2020-03-21 00:18:00
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 07 maart 2020 @ 00:23
  #49
  reactie op (#48) herman_dad

  Goedemorgen, Dader aanslag Utrecht BESPUUGT NU OOK DE RECHTERS... NU WACHTEN OP DE UITSPRAAK RECHTER. Hij werd voor de derde keer de zaal uitgebracht.

  Hulde voorzover dan in deze uitzonderlijke rechtszitting voor de rechters, (aangewezen!)advocaat dader voor hun professionele houding tijdens dit proces. En de grote onmenselijke 'bijwoning'van de nabestaanden van ded slachtoffers, voor zover te begrijpen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:54

  Minachting Gökmen T. uitzonderlijk, maar rechter 'liet zich niet gek maken'

  Gökmen T. in de rechtszaal in Utrecht ANP

  Schelden, spugen, middelvinger opsteken, luchtzoenen voor de vrouwelijke officieren van justitie. Zelfs zijn eigen advocaat noemt het gedrag van Gökmen T. in de rechtszaal schokkend. André Seebregts zegt dat hij "toch wel een beetje stil wordt" van T.'s houding.

  Vandaag werd T., die heeft bekend dat hij vorig jaar vier mensen doodschoot in een tram in Utrecht, voor de derde keer de zaal uitgestuurd. Dit keer bespuugde hij niet zijn advocaat, zoals op de eerste zittingsdag, maar de rechters.

  Hij miste rechtbankvoorzitter Ruud Veldhuisen maar net. "Een bijzonder stukje spuug", noemde die het:

  0:50 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gökmen spuugt naar rechters, verwijderd uit rechtszaal

  Verslaggever Mattijs van de Wiel, die elke dag aanwezig was in de rechtbank van Utrecht, zegt dat de voorzitter het knap heeft gedaan. "Het lukte hem om het proces waardig te laten verlopen. Hij liet zich niet gek maken."

  Van de Wiel vertelt dat hij zich had voorbereid op een heel opstandige verdachte, vooral gezien eerdere voorbereidende zittingen. "Op een daarvan kon T. niet verschijnen omdat hij zich te hevig verzette, een andere keer schreeuwde hij overal doorheen. Nu was hij eigenlijk heel stil. Hij was wel aan het treiteren, maar hij hield zijn mond."

  Toch is het voor Van de Wiel uitzonderlijk dat een verdachte drie keer wordt weggestuurd. "Dit soort minachting voor alles en iedereen, zoiets heb ik nog nooit gezien."

  Psychologische problemen

  Het Openbaar Ministerie woog T.'s "consequent respectloze proceshouding" dan ook mee in de strafeis van levenslang. "Die houding heeft het leed voor nabestaanden en slachtoffers verder vergroot", zei het OM. Zo reageerde het aanwezige publiek woedend toen T. dinsdag een kwetsende opmerking maakte tegen een overlevende.

  Seebregts wijt de houding van zijn cliënt deels aan diens psychologische problemen. "Zijn gebrek aan empathisch vermogen voor de slachtoffers, dat uit de hoogte doen, zijn antisociale gedrag, het houdt volgens het Pieter Baan Centrum allemaal verband met de stoornis waaraan hij lijdt."

  T. erkent rechtsstaat niet

  Het Pieter Baan Centrum, waar T. is onderzocht, heeft vastgesteld dat de tramschutter verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is zwakbegaafd en heeft een persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken.

  De psychische problemen van de verdachte waren voor de rechtbank eerder al reden om Seebregts aan Gökmen T. toe te wijzen. T. weigerde lange tijd juridische bijstand. Want, zo vatte rechtbankvoorzitter Veldhuisen T.'s opstelling samen: "Ik erken jullie niet, ik erken de democratie niet, ik erken de rechtsstaat niet."

  Voor advocaat Seebregts is Gökmen T. een unieke cliënt, toch heeft hij nooit overwogen te stoppen:

  1:10 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Advocaat Gökmen T. heeft 'geen seconde overwogen' te stoppen met verdediging

  Maar, drukte Seebregts de rechters vandaag nog op het hart, die houding mag geen invloed hebben op de uitkomst van het proces. "Ook in deze zaak moet het recht wordt toegepast op precies dezelfde manier als in welke andere zaak."

  "Daarvan hoeft u de rechtbank niet te overtuigen", antwoordde voorzitter Veldhuisen. Hij doet over twee weken uitspraak. T. moet daar verplicht bij zijn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding