3713 keer bekeken

TERREUR of AANSLAGEN: BERICHTEN, WAARSCHUWINGEN e.d

 • zaterdag 04 april 2020 @ 00:18
  #51
  reactie op (#50) herman_dad

  Goedemorgen, UTRECHTSE TRAMSCHUTTER NIET IN HOGER BEROEP. Levenslang BLIJFT LEVENSLANG dus en we moeten aannemen dat hij nooit meer buiten komt. Dit voor de nabestaanden maar ook voor de maatschappij in het algemeen een goed gegeven.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Gökmen T. (met baard) in de rechtszaal ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:28 • AANGEPAST VANDAAG, 17:41

  Utrechtse tramschutter niet in hoger beroep, levenslang is definitief

  Gökmen T., die tot levenslang is veroordeeld voor de aanslag op de tram in Utrecht in maart vorig jaar, gaat niet in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat Seebregts laten weten. Vandaag is de laatste dag dat beroep tegen het vonnis kan worden aangetekend. Seeebregts zegt dat zijn cliënt ervoor heeft gekozen niet in beroep te gaan.

  Doordat er geen hoger beroep komt, is het vonnis van levenslang definitief. De rechtbank achtte twee weken geleden alle aanklachten tegen T., waaronder vier moorden en drie pogingen tot moord, bewezen.

  Gökmen T. opende op 18 maart 2019 in een tram in Utrecht het vuur op de passagiers. Daarna stapte hij uit en ging hij door met schieten. Hij doodde in totaal vier mensen en verwondde meerdere anderen. T. werd na een urenlange klopjacht diezelfde dag opgepakt in Utrecht.

  Middelvinger en kusgebaren

  T., die zwakbegaafd is, wilde voorafgaand aan zijn proces niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. De rechtbank noemde de kans op herhaling groot en liet dat zwaar meewegen bij het besluit om levenslang op te leggen. Een tijdelijke gevangenisstraf zou de maatschappij onvoldoende beschermen, oordeelden de rechters.

  Tijdens het proces waren er tal van incidenten. Gökmen T. maakte voortdurend duidelijk de rechtbank niet te erkennen. Hij spuugde naar zijn advocaat en naar de rechters, stak zijn middelvinger op en maakte kusgebaren naar de officieren van justitie. T. werd diverse keren uit de rechtbank verwijderd.

  Bekijk hier de conclusie die de voorzitter van de rechtbank aan het eind van het proces trok:

  0:29 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Rechter verwerpt verdediging Gökmen T.: 'levenslange gevangenisstraf'

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 21 maart 2020 @ 00:15
  #50
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, DADER TERREURAANSLAG UTRECHT TOT LEVENSLANG VEROORDEELD. Dat was ook de verwachting, na de eis van de Officier van Justitie. Een mindere straf kón ook niet, maar ja we weten nooit... ZIE ALLE VORIGE BERICHTEN OOK.

  Zie en lees verder art. van AD-NIEUWS Twitter (bron)

  Onderschrift

  Levenslange celstraf voor Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis | Een jaar na de tramaanslag

  AD.nl

  9 uur geleden

   

   

  Gewijzigd op 2020-03-21 00:18:00
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 07 maart 2020 @ 00:23
  #49
  reactie op (#48) herman_dad

  Goedemorgen, Dader aanslag Utrecht BESPUUGT NU OOK DE RECHTERS... NU WACHTEN OP DE UITSPRAAK RECHTER. Hij werd voor de derde keer de zaal uitgebracht.

  Hulde voorzover dan in deze uitzonderlijke rechtszitting voor de rechters, (aangewezen!)advocaat dader voor hun professionele houding tijdens dit proces. En de grote onmenselijke 'bijwoning'van de nabestaanden van ded slachtoffers, voor zover te begrijpen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:54

  Minachting Gökmen T. uitzonderlijk, maar rechter 'liet zich niet gek maken'

  Gökmen T. in de rechtszaal in Utrecht ANP

  Schelden, spugen, middelvinger opsteken, luchtzoenen voor de vrouwelijke officieren van justitie. Zelfs zijn eigen advocaat noemt het gedrag van Gökmen T. in de rechtszaal schokkend. André Seebregts zegt dat hij "toch wel een beetje stil wordt" van T.'s houding.

  Vandaag werd T., die heeft bekend dat hij vorig jaar vier mensen doodschoot in een tram in Utrecht, voor de derde keer de zaal uitgestuurd. Dit keer bespuugde hij niet zijn advocaat, zoals op de eerste zittingsdag, maar de rechters.

  Hij miste rechtbankvoorzitter Ruud Veldhuisen maar net. "Een bijzonder stukje spuug", noemde die het:

  0:50 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gökmen spuugt naar rechters, verwijderd uit rechtszaal

  Verslaggever Mattijs van de Wiel, die elke dag aanwezig was in de rechtbank van Utrecht, zegt dat de voorzitter het knap heeft gedaan. "Het lukte hem om het proces waardig te laten verlopen. Hij liet zich niet gek maken."

  Van de Wiel vertelt dat hij zich had voorbereid op een heel opstandige verdachte, vooral gezien eerdere voorbereidende zittingen. "Op een daarvan kon T. niet verschijnen omdat hij zich te hevig verzette, een andere keer schreeuwde hij overal doorheen. Nu was hij eigenlijk heel stil. Hij was wel aan het treiteren, maar hij hield zijn mond."

  Toch is het voor Van de Wiel uitzonderlijk dat een verdachte drie keer wordt weggestuurd. "Dit soort minachting voor alles en iedereen, zoiets heb ik nog nooit gezien."

  Psychologische problemen

  Het Openbaar Ministerie woog T.'s "consequent respectloze proceshouding" dan ook mee in de strafeis van levenslang. "Die houding heeft het leed voor nabestaanden en slachtoffers verder vergroot", zei het OM. Zo reageerde het aanwezige publiek woedend toen T. dinsdag een kwetsende opmerking maakte tegen een overlevende.

  Seebregts wijt de houding van zijn cliënt deels aan diens psychologische problemen. "Zijn gebrek aan empathisch vermogen voor de slachtoffers, dat uit de hoogte doen, zijn antisociale gedrag, het houdt volgens het Pieter Baan Centrum allemaal verband met de stoornis waaraan hij lijdt."

  T. erkent rechtsstaat niet

  Het Pieter Baan Centrum, waar T. is onderzocht, heeft vastgesteld dat de tramschutter verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is zwakbegaafd en heeft een persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken.

  De psychische problemen van de verdachte waren voor de rechtbank eerder al reden om Seebregts aan Gökmen T. toe te wijzen. T. weigerde lange tijd juridische bijstand. Want, zo vatte rechtbankvoorzitter Veldhuisen T.'s opstelling samen: "Ik erken jullie niet, ik erken de democratie niet, ik erken de rechtsstaat niet."

  Voor advocaat Seebregts is Gökmen T. een unieke cliënt, toch heeft hij nooit overwogen te stoppen:

  1:10 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Advocaat Gökmen T. heeft 'geen seconde overwogen' te stoppen met verdediging

  Maar, drukte Seebregts de rechters vandaag nog op het hart, die houding mag geen invloed hebben op de uitkomst van het proces. "Ook in deze zaak moet het recht wordt toegepast op precies dezelfde manier als in welke andere zaak."

  "Daarvan hoeft u de rechtbank niet te overtuigen", antwoordde voorzitter Veldhuisen. Hij doet over twee weken uitspraak. T. moet daar verplicht bij zijn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 06 maart 2020 @ 00:20
  #48
  reactie op (#47) herman_dad

  Goedemorgen, TRAMSCHUTTER UTRECHT: OM EIST LEVENSLANG. Afwachten, maar in de redelijkheid ligt wel dat de Rechtbank hier ook in mee zal gaan. Deze man mag nooit meer vrijkomen.

  Eerder vandaag was er nog verbijstering in velerlei opzichten vanwege:

  Wraking adviseur slachtoffer tramaanslag afgewezen; proces hervat NU.nl 

  13 uur geleden

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Rechtbanktekening van verdachte Gokmen T. FELIX GUÉRAIN

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:12 • AANGEPAST VANDAAG, 18:33

  Justitie eist levenslang tegen Utrechtse tramschutter Gökmen T.

  Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Gökmen T. Hij wordt ervan verdacht in maart 2019 in een tram in Utrecht een aanslag te hebben gepleegd. Op de derde dag van het proces sprak het OM de strafeis uit.

  T., een 38-jarige Utrechter, heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar in een tram in Utrecht het vuur heeft geopend op passagiers en omstanders. Vier mensen kwamen om het leven en er vielen meerdere gewonden.

  Het OM ziet de aanslag op het 24 Oktoberplein als een terreurdaad. Justitie houdt hem verantwoordelijk voor de moord op vier slachtoffers, poging tot moord op drie mensen en bedreiging met een terroristisch misdrijf. Volgens justitie handelde T. met een terroristisch oogmerk.

  "Uit niets blijkt enige vorm van berouw, spijt of inzicht in wat hem ten laste wordt gelegd", zeiden de officieren van justitie tijdens de behandeling van zijn rechtszaak. Ze wezen er op dat T. trots is op wat hij heeft gedaan. "Het gevaar voor herhaling is torenhoog."

  Het OM acht hem net als deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en zwakbegaafd is. Toch moet hij de maximale straf krijgen en is een tbs-behandeling niet aan de orde, zei het OM. "Op geen enkel moment is gebleken dat de verdachte open staat voor welke vorm van behandeling dan ook."

  T. werd op de dag van de schietpartij, 18 maart, aangehouden in Utrecht. Na zijn aanhouding heeft Gökmen T. de tramaanslag bekend. Daarna wilde hij niet meer met de politie praten, zei het Openbaar Ministerie vandaag tijdens de behandeling van zijn rechtszaak.

  Volgens het OM handelde de 38-jarige T. alleen. Na de aanslag werden nog vier mensen aangehouden, maar zij hadden niets met de schietpartij te maken. Waar T. het gebruikte vuurwapen vandaan haalde, is nooit opgehelderd.

  'Doelbewust'

  Het Openbaar Ministerie beschreef in de rechtbank uitvoerig hoe T. de aanslag zou hebben gepleegd. Op 18 maart vorig jaar kwamen daarbij vier mensen om het leven en raakten twee mensen zwaargewond.

  Hij handelde volgens het OM met voorbedachten rade en stapte doelbewust op zijn slachtoffers af. Het OM denkt dat T. al voor de schietpartij een briefje schreef met een verklaring. Hij had dus over de aanslag nagedacht, zeiden de officieren van justitie.

  Volgens hen had T. een terroristisch motief, onder meer omdat hij angst wilde zaaien en op willekeurige mensen schoot. Wel leek hij het specifiek te hebben voorzien op westers ogende mensen. De verdachte zei de aanslag te hebben gepleegd als vergelding voor aanvallen op moslims en het beledigen van zijn geloof.

  Applaus voor eis

  Volgens de officieren van justitie was de impact van de aanslag enorm. "Op getuigen en op inwoners van Utrecht, die te horen kregen dat het niet veilig was hun huis te verlaten. Voor alle Nederlanders werd duidelijk dat om de hoek van je huis een aanslag gepleegd kan worden." Ook zei justitie dat nabestaanden "onbeschrijfelijk veel leed is aangedaan".

  De eis van justitie werd met applaus van de nabestaanden ontvangen. Arlette Schijns, advocaat van een van de gewonde slachtoffers, zei na afloop van de zitting: "Het applaus gaf uiting aan het gevoel dat alleen de hoogste straf terecht is."

  Volgens het OM is het zo goed als uitgesloten dat T. met een levenslange gevangenisstraf ooit nog vrij komt. Na 25 jaar wordt gekeken of een levenslang gestrafte kans maakt op vrijlating. Daarbij worden de risico's gewogen en ook de gevolgen voor slachtoffers bepaald. Dat een veroordeelde onbehandeld terugkeert in de maatschappij, is volgens het OM ondenkbaar. Als Gökmen T. inderdaad wordt veroordeeld voor terrorisme, verwacht het OM dat hij nooit in aanmerking zal komen voor vrijlating.

  Provocerend gedrag

  De procesdagen verliepen tumultueus. Maandag zette de voorzitter van de rechtbank T. de zaal uit nadat hij zijn eigen advocaat had bespuugd. Dinsdag liet de rechter T. opnieuw verwijderen, nadat hij provocerend had gereageerd op de slachtofferverklaring van een van de trampassagiers, die de aanslag ternauwernood overleefde.

  Toen de jonge vrouw zich emotioneel tot T. wendde en zei: "Gökmen, je hebt me niet verslagen", riep hij "Jammer, jammer!". Dat waren de eerste woorden die T. in de rechtszaal sprak. Wel glimlachte hij regelmatig als slachtoffers en nabestaanden vertelden over hun angst en verdriet en hij stak op de eerste dag van de strafzaak zijn middelvinger op naar de voorzitter van de rechtbank.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 03 maart 2020 @ 00:34
  #47
  reactie op (#46) herman_dad

  Goedemorgen, ONBESCHRIJVELIJK GEDRAG DADER 'TRAMAANSLAG UTRECHT' IN RECHTBANK bij de eerste zitting mét hemzelf erbij. Hij stak regelmatige middelvinger naar de rechters op, bespuugde zijn advocaat (hem van rechtswege toegewezen want hij wil geen advocaat!) en minachte de nabestaanden die aanwezig waren... Hij werd dan ook door de rechter UIT DE ZAAL GEZET en krijgt daarmede dan toch ook weer een beetje zijn zin, alhoewel later weer teruggebracht? Wordt omschreven als minder toerekeningsvatbaar... dát begrepen we al... een juridische dwaling bij dit alles ook weer.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:38

  Gökmen T. 'vertoont alleen maar respectloos gedrag' op eerste zittingsdag

  ANP

  De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen terreurverdachte Gökmen T. verliep vandaag tumultueus. Gökmen T. stak meerdere malen zijn middelvinger op naar de rechters, maakte kusgebaren naar de officieren van justitie en bespuugde zijn advocaat.

  De voorzitter van de rechtbank probeert Gökmen T. te overtuigen toch iets te zeggen:

  1:09 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gökmen T: middelvinger voor de rechter

  De verdachte van de dodelijke tramaanslag in Utrecht werd halverwege de eerste zittingsdag verwijderd uit de rechtszaal - en moest daarna weer terugkomen. Dat gebeurde mede op verzoek van de nabestaanden. Die wilden dat de 38-jarige verdachte hun leed aanhoorde.

  "Ik walg van de gedachte dat het normaal is om een vuurwapen mee te brengen en mijn broertje dood te schieten", zei de zus van een 28-jarig slachtoffer tegen de verdachte. "Walgelijk ben je en geen straf zal te zwaar zijn."

  Op de verdachte leek het weinig indruk te maken. Dat geldt zowel voor de woorden van de nabestaanden als voor de details uit de getuigenverklaringen en de 3D-reconstructie van de aanslag op 18 maart 2019. Die dag kwamen vier mensen om het leven en raakten twee mensen ernstig gewond.

  In deze video zie je wat er gebeurde op de dag van aanslag in Utrecht:

  4:28 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  "Op geen enkele vraag kwam vandaag antwoord", zegt Edwin Bosch, de advocaat van enkele nabestaanden en slachtoffers. "En als je dan zo'n held bent, want dat vindt hij zichzelf, vertel dan waarom je het gedaan hebt. Leg dan hier verantwoording af. In plaats daarvan zagen we alleen maar respectloos gedrag." Bosch' cliënten hopen unaniem dat T. een levenslange gevangenisstraf krijgt opgelegd.

  Gökmen T. glimlachte geregeld toen in de rechtszaal werd beschreven hoe hij het vuur opende in de tram en passagiers van dichtbij doodschoot.

  Een van de slachtoffers, de 19-jarige Roos, was aan het bellen met haar baas toen ze werd beschoten. "What the fuck, ik word gestoken", zei zij nog, waarna de verbinding wegviel. Roos overleed aan haar schotwonden.

  profielfoto lidwiengevers@lidwiengevers

  #tramschutter Slachtoffer Eline verschuilt zich in eerste instantie en vlucht daarna de tram uit. Ze valt en verzwikt haar voet. T. komt achter haar aan en schiet op haar terwijl ze ligt. Ze voelt haar benen niet meer. ‘Ik dacht dat ik dood ging.’

  12 uur geleden

  Gökmen T. wordt verdacht van moord met een terroristisch oogmerk, op vier mensen. Daarnaast probeerde hij volgens het Openbaar Ministerie drie anderen te doden en bedreigde hij een groot aantal mensen binnen en buiten de tram.

  "Ik ben geen democraat en ik erken jullie rechtbank niet", zei de verdachte in de pro-formazitting in juli vorig jaar. Ook nu liet hij zijn minachting voor de rechterlijke macht duidelijk merken. Tijdens zijn ondervraging door de rechtbank stak hij diverse keren zijn middelvinger op. Vragen weigerde hij te beantwoorden.

  profielfoto lidwiengevers@lidwiengevers

  #tramschutter T. steekt zijn middelvinger op. De rechter zegt dat hij heeft gezien dattie vanmorgen regelmatig kusgebaren naar de vrouwelijke officieren van justitie maakte. ‘Maakt dit allemaal onderdeel uit van uw minachting voor de rechtbank?’ ,vraagt de rechter.

  10 uur geleden

  Over zijn motieven vertelde T. vandaag niets. Maar uit details in de reconstructie blijkt dat hij is geïnspireerd door het jihadisme. Op het vuurwapen dat gebruikt werd bij de aanslag had hij een boodschap geschreven: ik hou van Allah, verkies de sharia boven democratie en wil mensen de pijn van moslims laten voelen.

  Toch zeiden familieleden van T. helemaal niets te hebben gemerkt van een radicaal gedachtegoed. Volgens zijn moeder gedroeg hij zich voor de aanslag niet anders dan normaal.

  'Parttime-moslim'

  Zijn broer zei dat Gökmen T. zijn leven juist wilde beteren na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten. "Ik merkte niets aan hem, hij was zoals hij altijd was. Hij hield zich absoluut niet aan de regels van de islam." Familieleden omschreven T. als een 'parttime-moslim': iemand die soms bad en meedeed aan de ramadan, dan weer gokte en alcohol dronk.

  De verdachte heeft een lang strafblad. Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en zwakbegaafd is. Advocaat André Seebregts vroeg de rechtbank om zijn cliënt in rustig tempo en in eenvoudige bewoordingen te vertellen wat er in het rapport staat.

  Daarop bespuugde T. zijn raadsman.

  Afgevoerd

  Daarmee was volgens de rechtbank de "ondergrens" bereikt. T. werd afgevoerd door beveiligers. Maar nabestaanden willen hem er wel graag bij hebben, wanneer ze het woord nemen aan het einde van de zittingsdag. "Jij, die helemaal niks van je eigen leven weet te maken, dacht het recht te hebben onschuldige mensen te vermoorden", sprak een van hen tot T..

  Ook morgen komen familieleden van omgekomen slachtoffers aan het woord in de rechtszaal. Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn vier dagen uitgetrokken. De strafeis wordt donderdag verwacht.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 29 januari 2020 @ 00:17
  #46
  reactie op (#41) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #41: NASLEEP AANSLAG UTRECHT: Het OM bekijkt met slachtoffer toch nog de beelden van de aanslag, de OV-opnamen die tegenwoordig standaard zijn. De betrokkene wil aantonen dat hij wel degelijk ook gevaar liep, maar dat het wapen  'weigerde'?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 19:35 • AANGEPAST VANDAAG, 20:22

  Justitie en passagier gaan nog eens praten over beelden tramaanslag Utrecht

  Bloemen op de plek van de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht ANP

  Het Openbaar Ministerie en een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, gaan nog een keer in overleg. De inzittende wil van het Openbaar Ministerie inzage in alle camerabeelden van de aanslag, maar het OM wil die niet geven.

  De passagier is ervan overtuigd dat verdachte Gökmen T. geprobeerd heeft om ook hem om te brengen. T. zou zijn wapen op hem hebben gericht en de trekker hebben overgehaald. Er gebeurde niets, omdat het wapen haperde of omdat er geen kogels meer in zaten, zei de man. In de beelden die door het OM zijn verstrekt, is daar echter niets van te zien.

  Volgens de advocaat van de inzittende, die zelf niet bij de zaak aanwezig was, zijn zijn cliënt en T. alleen tegelijkertijd te zien op de camerabeelden. Hij sluit niet uit dat beelden waarop T. of de passagier los van elkaar te zien zijn, de herinnering van zijn cliënt bevestigen.

  De passagier wil dat het OM in het strafdossier opneemt dat T. geprobeerd heeft ook hem dood te schieten. De aanklacht tegen T. zou dan verzwaard worden met poging tot moord of doodslag. Als benadeelde kan hij bovendien een schadevergoeding eisen.

  Respect voor slachtoffers

  Het Openbaar Ministerie zei tijdens de zitting dat meerdere mensen alle beschikbare beelden uitvoerig hebben bekeken. Niets bevestigt het verhaal van de passagier, zegt justitie.

  De rechtbank stelde aan beide partijen nog voor om er samen uit te komen, bijvoorbeeld door de eisende partij inzage in de beelden te geven, maar het OM wil daar niet aan. Het beroept zich op respect voor de omgekomen slachtoffers. Bovendien zouden de beelden te schokkend zijn.

  Wat voor het OM ook meeweegt is dat de inzittende andere dingen beweert die volgens justitie niet kloppen. Wat het OM daarmee bedoelt bleef onduidelijk. Beide partijen hebben nu tot 15 februari de tijd om te overleggen. Komen ze er niet uit, dan doet de rechter alsnog uitspraak.

  De aanslag op de Utrechtse tram, in maart vorig jaar, kostte aan vier mensen het leven.

  Dit gebeurde er bij de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. Een terugblik:

  4:28 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 19 december 2019 @ 00:16
  #45
  reactie op (#44) herman_dad

  Goedemorgen, MAN DIE 3 JONGE MENSEN NEERSTAK AL JAREN IN BEELD BIJ POLITIE/JUSITIE. De politiek is VERBAASD en wil zeker weer 'opheldering'??? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 09:32

  Man die tieners neerstak al jaren in beeld bij justitie, politiek verbaasd

  ANP

  Politieke partijen in de Tweede Kamer hebben verbaasd gereageerd op het nieuws dat een man die in november in Den Haag drie tieners neerstak, al jaren in beeld was bij justitie en hulpinstanties. Bij GGZ-instelling Parnassia stond hij zelfs bekend als een gevaar voor anderen, schreef Omroep West gisteren op basis van vertrouwelijke stukken.

  "Deze man had echt mishandeling na mishandeling op z'n geweten. Tegen dat soort mensen moet de samenleving beschermd worden. Die mensen moet je als er twijfel is over het risico dat zij vormen niet zomaar vrij laten rondlopen. Ik vind dat we hierover in debat moeten met het kabinet", zegt Jeroen van Wijngaarden van de VVD tegen Omroep West.

  Eind november was het incident in Den Haag. Toen stak P. twee meisjes van 15 en een jongen van 13 neer in het centrum van de stad. Ze konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

  Willekeurige voorbijganger

  Volgens de regionale omroep werd de 35-jarige Luis P. een aantal jaren geleden in Frankrijk aangehouden nadat hij vanuit het niets op straat een willekeurige voorbijganger had geslagen. Vorig jaar augustus werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis na het mishandelen van zijn moeder.

  Ook recent zou er nog een mishandeling zijn geweest. Twee weken voor het steekincident in het centrum van Den Haag moest hij zich daarom melden op het politiebureau Loosduinen voor een verhoor. Op die afspraak verscheen hij niet.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Haagse Reacties

  Uit stukken die Omroep West in handen heeft, blijkt dat P. in de loop der jaren bij meerdere instanties onder behandeling stond. Dit voorjaar bepaalde een rechter dat een gedwongen behandeling noodzakelijk was. Er was volgens de rechter gevaar voor "fysieke agressie richting anderen".

  Een psychiater die hem op dat moment behandelde, sprak van een psychotisch toestandsbeeld, met hallucinaties en wanen. De arts adviseerde P. onder dwang zijn medicijnen te laten nemen, omdat zonder medicatie het gevaar zou bestaan dat P. anderen iets aandoet.

  In oktober werd geconstateerd dat de behandeling aansloeg en dat P. kon worden overgeplaatst naar een vrije woonvorm. In een opvang waar ook daklozen verblijven, werd zijn behandeling voortgezet en kon hij werken aan terugkeer naar de maatschappij.

  Onderzoek inspectie

  "Ik ben eigenlijk helemaal sprakeloos, want we spreken over iemand van wie de psychiater in maart nog zegt: waarschijnlijk verstandig om hem nog een jaar in een gesloten instelling te houden. En na dik een half jaar wordt hij onder een heel licht regime geplaatst, zonder adequate begeleiding", zegt Joba van den Berg van het CDA.

  SP-Kamerlid Maarten Hijink zegt dat alles voorkomen had kunnen worden als de man op de goede plek was behandeld. "Ik vind sowieso dat de inspectie onderzoek moet doen. Wij moeten nu weten hoe het zit en wat er binnen de GGZ mis is gegaan want dit wil je voorkomen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 30 november 2019 @ 00:22
  #44
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, 3 JONGE MENSEN GEWOND BIJ STEEKPARTIJ DEN HAAG. Nog onduidelijk is de reden, de dader is ontsnapt ondanks verwoedde pogingen van omstanders hem tegen te houden. Dus of het een terroristische aanslag is of een andere reden is nog niet duidelijk. Toevallig ook in Londen vandaag WEL WEER een aanslag met terroristisch motief, zie club Europese Unie.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:17 • AANGEPAST VANDAAG, 23:13

  Drie minderjarigen gewond bij steekpartij in winkelstraat Den Haag.

   REGIO15

  In het centrum van Den Haag zijn drie minderjarigen gewond geraakt bij een steekincident aan de Grote Marktstraat. De politie laat weten dat er contact is met de families van de slachtoffers. Hoe ze eraan toe zijn is niet bekendgemaakt. Ook wil de politie niets zeggen over hun leeftijd.

  Het incident gebeurde rond 19.45 uur ter hoogte van warenhuis Hudson's Bay. Volgens een woordvoerder van dat warenhuis zijn zeker twee meisjes die op straat waren gestoken, in paniek de winkel in gerend. De politie bevestigt dat niet.

  De aanleiding voor de steekpartij is nog onduidelijk. De politie houdt alle opties open.

  Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse:

  0:47 Volume 10%

  Zie oorspronkelijke video in artikel 

  Grote Marktstraat Den Haag deels afgezet na steekpartij

  Een getuige liep in de Grote Marktstraat toen er opeens veel commotie ontstond: "Ik zag twee meisjes gillen en wegrennen. Een man vluchtte. Hij sprong heel atletisch over banken heen om weg te komen. Hij leek wel een cheeta. Mensen probeerden hem nog vast te houden, maar dat lukte niet. Ik ben me rot geschrokken."

  Verkeerd signalement

  Het was zeer druk in het centrum vanwege koopjesdag Black Friday. De winkel en de straat eromheen zijn afgezet. Er is veel politie aanwezig.

  De politie is nog op zoek naar de verdachte. Eerder vanavond verspreidde de politie een signalement, maar een aantal uur later werd dat ingetrokken omdat het niet bleek te kloppen.

  Na de steekpartij brak paniek uit op straat:

  0:24 Volume 10% 

  Zie oorspronkelijke video in artikel 

  Paniek na steekpartij in centrum Den Haag

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 27 november 2019 @ 00:16
  #43
  reactie op (#42) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE 'TERREURVERDACHTEN' DIE AANSLAG PLANDEN AANGEHOUDEN. We zijn mogelijk voor einde dit jaar een aanslag gespaard gebleven? 

  Mannen uit Zoetermeer aangehouden voor beramen aanslag met bomvesten

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • VANDAAG, 22:02

  Moeder 20-jarige terreurverdachte: 'Ik kan het niet geloven'

   ANP

  De moeder van de 20-jarige Zoetermeerse terreurverdachte die maandag thuis werd aangehouden, kan niet geloven dat haar zoon een jihadistische aanslag beraamde, zoals het OM stelt.

  "Ik wist niet dat hij hiermee bezig zou zijn. Ik kan het ook niet geloven", zegt ze tegen Omroep West. De manier waarop haar zoon uit huis is gehaald, vindt ze onnodig. "Ze hebben de deur ingetrapt. Ze hadden gewoon kunnen aanbellen."

  In Zoetermeer en Den Haag zijn vandaag twee mannen van 20 en 34 jaar aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ze zouden eind van het jaar een aanslag hebben willen plegen met bomvesten en een of meer autobommen. Niet duidelijk is geworden wat het doelwit was.

  Haar 17-jarige dochter was thuis toen de Dienst Speciale Interventies (DSI) binnenviel. "Zij is ook ontzettend geschrokken", zegt de vrouw.

  Het gezin, dat volgens buren van Iraakse afkomst is, woont in een straat met rijtjeswoningen aan de noordoostkant van de stad. Een buurvrouw loopt twee keer per dag langs het huis als ze haar hond uitlaat. "De gordijnen zijn meestal dicht", zegt ze tegen de NOS.

  Omstanders filmden de inval in Zoetermeer:

  0:24 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Omstanders filmen inval bij huis terreurverdachte in Zoetermeer

  Haar man zag het arrestatieteam. Daarop informeerde de vrouw bij de politie wat er aan de hand was, maar die kon niets zeggen. Ze kwam er pas achter toen ze naar het nieuws keek. "Het geeft me een beetje een onveilig gevoel."

  Een buurman noemt het "vervelend" dat de man in zijn straat mogelijk een aanslag wilde plegen. Een ander zegt dat de oudere man en vrouw die in het huis wonen, mogelijk de ouders van de 20-jarige verdachte, een "doodnormale indruk" maken.

  Een andere buurvrouw noemt het "gewoon een vriendelijk gezin". "Als we elkaar tegenkomen praten we even, maar we gaan niet bij elkaar op de koffie." Over de verdachte weet ze weinig. "Maar hij zegt altijd vriendelijk gedag."

  Zwarte auto

  Ze zag hoe de 20-jarige door het arrestatieteam in een zwarte auto werd meegenomen. "Ik heb vreselijk medelijden met het gezin. Verder ben ik blij dat hij is opgepakt." De plannen die hij zou beramen noemt ze verschrikkelijk. "Daar wil ik niet eens over nadenken."

  Volgens de vrouw gaat het gezin ieder jaar zes weken naar Irak. "Dan nemen ze hun auto vol met spullen mee en gaan ze naar familie. Ze doen ook iets voor goede doelen, we hebben weleens potloden, schriftjes en andere schoolspullen gekocht en daar afgegeven."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 15 november 2019 @ 00:25
  #42
  reactie op (#41) herman_dad

  Goedemorgen, ZWAAR BEWAPENDE AANHOUDINGSEENHEID DOORZOEKT TREIN EN ARRESTEERT ÉÉN VERDACHTE. Een opmerkelijke actie die doet denken aan anti-terreur? We weten het niet zeker maar voor iemand die gezocht wordt voor andere misdrijven dan (-) is het wel heel erg 'veiligheid voor alles'? 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:45 • AANGEPAST VANDAAG, 21:28

  Man opgepakt bij zoekactie station Eindhoven

  Zwaarbewapende agenten in de stationshal op station Eindhoven SQ VISION

  De politie heeft op station Eindhoven een man opgepakt die werd gezocht. Agenten zetten iets voor 18.00 uur een trein uit Rotterdam stil omdat de verdachte daar in zat. Vanwege de politieactie reden er tot ongeveer 20.00 uur geen treinen van en naar station Eindhoven.

  Waarvoor de man werd gezocht, is niet bekend. Hij wordt verhoord.

  In de stationshal was het heel druk doordat er geen treinen reden:

  0:23 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Drukte op station Eindhoven vanwege zoekactie politie

  Zwaarbewapende agenten liepen door de rijtuigen op zoek naar de man. In de trein wordt nog wel gezocht naar mogelijke voorwerpen, zegt de politie. Het perron waar de trein staat is nog afgesloten. De rest van het treinverkeer komt langzaam op gang.

  Youp Souren zat in een trein die werd doorzocht. Die kwam om 17.45 uur op het station aan. De passagiers moesten blijven zitten op last van de politie. Drie kwartier later kwamen twee zwaarbewapende agenten met bivakmutsen zijn treinstel binnen.

  "Iedereen moest zijn handen omhoog houden. Ook mochten we niet lachen en moesten onze telefoons weggestopt worden", zegt Souren. Een kwartier later mocht iedereen de trein verlaten.

  profielfoto Peter Struik@BeterNRE

  #Eindhoven #politie inzet.

  5 uur geleden

  Deel dit artikel:

   

   

  Gewijzigd op 2019-11-15 00:25:49
  handtekeningafbeelding