4829 keer bekeken

TERREUR of AANSLAGEN: BERICHTEN, WAARSCHUWINGEN e.d

 • dinsdag 03 maart 2020 @ 00:34
  #47
  reactie op (#46) herman_dad

  Goedemorgen, ONBESCHRIJVELIJK GEDRAG DADER 'TRAMAANSLAG UTRECHT' IN RECHTBANK bij de eerste zitting mét hemzelf erbij. Hij stak regelmatige middelvinger naar de rechters op, bespuugde zijn advocaat (hem van rechtswege toegewezen want hij wil geen advocaat!) en minachte de nabestaanden die aanwezig waren... Hij werd dan ook door de rechter UIT DE ZAAL GEZET en krijgt daarmede dan toch ook weer een beetje zijn zin, alhoewel later weer teruggebracht? Wordt omschreven als minder toerekeningsvatbaar... dát begrepen we al... een juridische dwaling bij dit alles ook weer.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:38

  Gökmen T. 'vertoont alleen maar respectloos gedrag' op eerste zittingsdag

  ANP

  De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen terreurverdachte Gökmen T. verliep vandaag tumultueus. Gökmen T. stak meerdere malen zijn middelvinger op naar de rechters, maakte kusgebaren naar de officieren van justitie en bespuugde zijn advocaat.

  De voorzitter van de rechtbank probeert Gökmen T. te overtuigen toch iets te zeggen:

  1:09 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gökmen T: middelvinger voor de rechter

  De verdachte van de dodelijke tramaanslag in Utrecht werd halverwege de eerste zittingsdag verwijderd uit de rechtszaal - en moest daarna weer terugkomen. Dat gebeurde mede op verzoek van de nabestaanden. Die wilden dat de 38-jarige verdachte hun leed aanhoorde.

  "Ik walg van de gedachte dat het normaal is om een vuurwapen mee te brengen en mijn broertje dood te schieten", zei de zus van een 28-jarig slachtoffer tegen de verdachte. "Walgelijk ben je en geen straf zal te zwaar zijn."

  Op de verdachte leek het weinig indruk te maken. Dat geldt zowel voor de woorden van de nabestaanden als voor de details uit de getuigenverklaringen en de 3D-reconstructie van de aanslag op 18 maart 2019. Die dag kwamen vier mensen om het leven en raakten twee mensen ernstig gewond.

  In deze video zie je wat er gebeurde op de dag van aanslag in Utrecht:

  4:28 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  "Op geen enkele vraag kwam vandaag antwoord", zegt Edwin Bosch, de advocaat van enkele nabestaanden en slachtoffers. "En als je dan zo'n held bent, want dat vindt hij zichzelf, vertel dan waarom je het gedaan hebt. Leg dan hier verantwoording af. In plaats daarvan zagen we alleen maar respectloos gedrag." Bosch' cliënten hopen unaniem dat T. een levenslange gevangenisstraf krijgt opgelegd.

  Gökmen T. glimlachte geregeld toen in de rechtszaal werd beschreven hoe hij het vuur opende in de tram en passagiers van dichtbij doodschoot.

  Een van de slachtoffers, de 19-jarige Roos, was aan het bellen met haar baas toen ze werd beschoten. "What the fuck, ik word gestoken", zei zij nog, waarna de verbinding wegviel. Roos overleed aan haar schotwonden.

  profielfoto lidwiengevers@lidwiengevers

  #tramschutter Slachtoffer Eline verschuilt zich in eerste instantie en vlucht daarna de tram uit. Ze valt en verzwikt haar voet. T. komt achter haar aan en schiet op haar terwijl ze ligt. Ze voelt haar benen niet meer. ‘Ik dacht dat ik dood ging.’

  12 uur geleden

  Gökmen T. wordt verdacht van moord met een terroristisch oogmerk, op vier mensen. Daarnaast probeerde hij volgens het Openbaar Ministerie drie anderen te doden en bedreigde hij een groot aantal mensen binnen en buiten de tram.

  "Ik ben geen democraat en ik erken jullie rechtbank niet", zei de verdachte in de pro-formazitting in juli vorig jaar. Ook nu liet hij zijn minachting voor de rechterlijke macht duidelijk merken. Tijdens zijn ondervraging door de rechtbank stak hij diverse keren zijn middelvinger op. Vragen weigerde hij te beantwoorden.

  profielfoto lidwiengevers@lidwiengevers

  #tramschutter T. steekt zijn middelvinger op. De rechter zegt dat hij heeft gezien dattie vanmorgen regelmatig kusgebaren naar de vrouwelijke officieren van justitie maakte. ‘Maakt dit allemaal onderdeel uit van uw minachting voor de rechtbank?’ ,vraagt de rechter.

  10 uur geleden

  Over zijn motieven vertelde T. vandaag niets. Maar uit details in de reconstructie blijkt dat hij is geïnspireerd door het jihadisme. Op het vuurwapen dat gebruikt werd bij de aanslag had hij een boodschap geschreven: ik hou van Allah, verkies de sharia boven democratie en wil mensen de pijn van moslims laten voelen.

  Toch zeiden familieleden van T. helemaal niets te hebben gemerkt van een radicaal gedachtegoed. Volgens zijn moeder gedroeg hij zich voor de aanslag niet anders dan normaal.

  'Parttime-moslim'

  Zijn broer zei dat Gökmen T. zijn leven juist wilde beteren na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten. "Ik merkte niets aan hem, hij was zoals hij altijd was. Hij hield zich absoluut niet aan de regels van de islam." Familieleden omschreven T. als een 'parttime-moslim': iemand die soms bad en meedeed aan de ramadan, dan weer gokte en alcohol dronk.

  De verdachte heeft een lang strafblad. Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en zwakbegaafd is. Advocaat André Seebregts vroeg de rechtbank om zijn cliënt in rustig tempo en in eenvoudige bewoordingen te vertellen wat er in het rapport staat.

  Daarop bespuugde T. zijn raadsman.

  Afgevoerd

  Daarmee was volgens de rechtbank de "ondergrens" bereikt. T. werd afgevoerd door beveiligers. Maar nabestaanden willen hem er wel graag bij hebben, wanneer ze het woord nemen aan het einde van de zittingsdag. "Jij, die helemaal niks van je eigen leven weet te maken, dacht het recht te hebben onschuldige mensen te vermoorden", sprak een van hen tot T..

  Ook morgen komen familieleden van omgekomen slachtoffers aan het woord in de rechtszaal. Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn vier dagen uitgetrokken. De strafeis wordt donderdag verwacht.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 29 januari 2020 @ 00:17
  #46
  reactie op (#41) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #41: NASLEEP AANSLAG UTRECHT: Het OM bekijkt met slachtoffer toch nog de beelden van de aanslag, de OV-opnamen die tegenwoordig standaard zijn. De betrokkene wil aantonen dat hij wel degelijk ook gevaar liep, maar dat het wapen  'weigerde'?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 19:35 • AANGEPAST VANDAAG, 20:22

  Justitie en passagier gaan nog eens praten over beelden tramaanslag Utrecht

  Bloemen op de plek van de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht ANP

  Het Openbaar Ministerie en een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, gaan nog een keer in overleg. De inzittende wil van het Openbaar Ministerie inzage in alle camerabeelden van de aanslag, maar het OM wil die niet geven.

  De passagier is ervan overtuigd dat verdachte Gökmen T. geprobeerd heeft om ook hem om te brengen. T. zou zijn wapen op hem hebben gericht en de trekker hebben overgehaald. Er gebeurde niets, omdat het wapen haperde of omdat er geen kogels meer in zaten, zei de man. In de beelden die door het OM zijn verstrekt, is daar echter niets van te zien.

  Volgens de advocaat van de inzittende, die zelf niet bij de zaak aanwezig was, zijn zijn cliënt en T. alleen tegelijkertijd te zien op de camerabeelden. Hij sluit niet uit dat beelden waarop T. of de passagier los van elkaar te zien zijn, de herinnering van zijn cliënt bevestigen.

  De passagier wil dat het OM in het strafdossier opneemt dat T. geprobeerd heeft ook hem dood te schieten. De aanklacht tegen T. zou dan verzwaard worden met poging tot moord of doodslag. Als benadeelde kan hij bovendien een schadevergoeding eisen.

  Respect voor slachtoffers

  Het Openbaar Ministerie zei tijdens de zitting dat meerdere mensen alle beschikbare beelden uitvoerig hebben bekeken. Niets bevestigt het verhaal van de passagier, zegt justitie.

  De rechtbank stelde aan beide partijen nog voor om er samen uit te komen, bijvoorbeeld door de eisende partij inzage in de beelden te geven, maar het OM wil daar niet aan. Het beroept zich op respect voor de omgekomen slachtoffers. Bovendien zouden de beelden te schokkend zijn.

  Wat voor het OM ook meeweegt is dat de inzittende andere dingen beweert die volgens justitie niet kloppen. Wat het OM daarmee bedoelt bleef onduidelijk. Beide partijen hebben nu tot 15 februari de tijd om te overleggen. Komen ze er niet uit, dan doet de rechter alsnog uitspraak.

  De aanslag op de Utrechtse tram, in maart vorig jaar, kostte aan vier mensen het leven.

  Dit gebeurde er bij de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. Een terugblik:

  4:28 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 19 december 2019 @ 00:16
  #45
  reactie op (#44) herman_dad

  Goedemorgen, MAN DIE 3 JONGE MENSEN NEERSTAK AL JAREN IN BEELD BIJ POLITIE/JUSITIE. De politiek is VERBAASD en wil zeker weer 'opheldering'??? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 09:32

  Man die tieners neerstak al jaren in beeld bij justitie, politiek verbaasd

  ANP

  Politieke partijen in de Tweede Kamer hebben verbaasd gereageerd op het nieuws dat een man die in november in Den Haag drie tieners neerstak, al jaren in beeld was bij justitie en hulpinstanties. Bij GGZ-instelling Parnassia stond hij zelfs bekend als een gevaar voor anderen, schreef Omroep West gisteren op basis van vertrouwelijke stukken.

  "Deze man had echt mishandeling na mishandeling op z'n geweten. Tegen dat soort mensen moet de samenleving beschermd worden. Die mensen moet je als er twijfel is over het risico dat zij vormen niet zomaar vrij laten rondlopen. Ik vind dat we hierover in debat moeten met het kabinet", zegt Jeroen van Wijngaarden van de VVD tegen Omroep West.

  Eind november was het incident in Den Haag. Toen stak P. twee meisjes van 15 en een jongen van 13 neer in het centrum van de stad. Ze konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

  Willekeurige voorbijganger

  Volgens de regionale omroep werd de 35-jarige Luis P. een aantal jaren geleden in Frankrijk aangehouden nadat hij vanuit het niets op straat een willekeurige voorbijganger had geslagen. Vorig jaar augustus werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis na het mishandelen van zijn moeder.

  Ook recent zou er nog een mishandeling zijn geweest. Twee weken voor het steekincident in het centrum van Den Haag moest hij zich daarom melden op het politiebureau Loosduinen voor een verhoor. Op die afspraak verscheen hij niet.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Haagse Reacties

  Uit stukken die Omroep West in handen heeft, blijkt dat P. in de loop der jaren bij meerdere instanties onder behandeling stond. Dit voorjaar bepaalde een rechter dat een gedwongen behandeling noodzakelijk was. Er was volgens de rechter gevaar voor "fysieke agressie richting anderen".

  Een psychiater die hem op dat moment behandelde, sprak van een psychotisch toestandsbeeld, met hallucinaties en wanen. De arts adviseerde P. onder dwang zijn medicijnen te laten nemen, omdat zonder medicatie het gevaar zou bestaan dat P. anderen iets aandoet.

  In oktober werd geconstateerd dat de behandeling aansloeg en dat P. kon worden overgeplaatst naar een vrije woonvorm. In een opvang waar ook daklozen verblijven, werd zijn behandeling voortgezet en kon hij werken aan terugkeer naar de maatschappij.

  Onderzoek inspectie

  "Ik ben eigenlijk helemaal sprakeloos, want we spreken over iemand van wie de psychiater in maart nog zegt: waarschijnlijk verstandig om hem nog een jaar in een gesloten instelling te houden. En na dik een half jaar wordt hij onder een heel licht regime geplaatst, zonder adequate begeleiding", zegt Joba van den Berg van het CDA.

  SP-Kamerlid Maarten Hijink zegt dat alles voorkomen had kunnen worden als de man op de goede plek was behandeld. "Ik vind sowieso dat de inspectie onderzoek moet doen. Wij moeten nu weten hoe het zit en wat er binnen de GGZ mis is gegaan want dit wil je voorkomen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 30 november 2019 @ 00:22
  #44
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, 3 JONGE MENSEN GEWOND BIJ STEEKPARTIJ DEN HAAG. Nog onduidelijk is de reden, de dader is ontsnapt ondanks verwoedde pogingen van omstanders hem tegen te houden. Dus of het een terroristische aanslag is of een andere reden is nog niet duidelijk. Toevallig ook in Londen vandaag WEL WEER een aanslag met terroristisch motief, zie club Europese Unie.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:17 • AANGEPAST VANDAAG, 23:13

  Drie minderjarigen gewond bij steekpartij in winkelstraat Den Haag.

   REGIO15

  In het centrum van Den Haag zijn drie minderjarigen gewond geraakt bij een steekincident aan de Grote Marktstraat. De politie laat weten dat er contact is met de families van de slachtoffers. Hoe ze eraan toe zijn is niet bekendgemaakt. Ook wil de politie niets zeggen over hun leeftijd.

  Het incident gebeurde rond 19.45 uur ter hoogte van warenhuis Hudson's Bay. Volgens een woordvoerder van dat warenhuis zijn zeker twee meisjes die op straat waren gestoken, in paniek de winkel in gerend. De politie bevestigt dat niet.

  De aanleiding voor de steekpartij is nog onduidelijk. De politie houdt alle opties open.

  Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse:

  0:47 Volume 10%

  Zie oorspronkelijke video in artikel 

  Grote Marktstraat Den Haag deels afgezet na steekpartij

  Een getuige liep in de Grote Marktstraat toen er opeens veel commotie ontstond: "Ik zag twee meisjes gillen en wegrennen. Een man vluchtte. Hij sprong heel atletisch over banken heen om weg te komen. Hij leek wel een cheeta. Mensen probeerden hem nog vast te houden, maar dat lukte niet. Ik ben me rot geschrokken."

  Verkeerd signalement

  Het was zeer druk in het centrum vanwege koopjesdag Black Friday. De winkel en de straat eromheen zijn afgezet. Er is veel politie aanwezig.

  De politie is nog op zoek naar de verdachte. Eerder vanavond verspreidde de politie een signalement, maar een aantal uur later werd dat ingetrokken omdat het niet bleek te kloppen.

  Na de steekpartij brak paniek uit op straat:

  0:24 Volume 10% 

  Zie oorspronkelijke video in artikel 

  Paniek na steekpartij in centrum Den Haag

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 27 november 2019 @ 00:16
  #43
  reactie op (#42) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE 'TERREURVERDACHTEN' DIE AANSLAG PLANDEN AANGEHOUDEN. We zijn mogelijk voor einde dit jaar een aanslag gespaard gebleven? 

  Mannen uit Zoetermeer aangehouden voor beramen aanslag met bomvesten

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • VANDAAG, 22:02

  Moeder 20-jarige terreurverdachte: 'Ik kan het niet geloven'

   ANP

  De moeder van de 20-jarige Zoetermeerse terreurverdachte die maandag thuis werd aangehouden, kan niet geloven dat haar zoon een jihadistische aanslag beraamde, zoals het OM stelt.

  "Ik wist niet dat hij hiermee bezig zou zijn. Ik kan het ook niet geloven", zegt ze tegen Omroep West. De manier waarop haar zoon uit huis is gehaald, vindt ze onnodig. "Ze hebben de deur ingetrapt. Ze hadden gewoon kunnen aanbellen."

  In Zoetermeer en Den Haag zijn vandaag twee mannen van 20 en 34 jaar aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ze zouden eind van het jaar een aanslag hebben willen plegen met bomvesten en een of meer autobommen. Niet duidelijk is geworden wat het doelwit was.

  Haar 17-jarige dochter was thuis toen de Dienst Speciale Interventies (DSI) binnenviel. "Zij is ook ontzettend geschrokken", zegt de vrouw.

  Het gezin, dat volgens buren van Iraakse afkomst is, woont in een straat met rijtjeswoningen aan de noordoostkant van de stad. Een buurvrouw loopt twee keer per dag langs het huis als ze haar hond uitlaat. "De gordijnen zijn meestal dicht", zegt ze tegen de NOS.

  Omstanders filmden de inval in Zoetermeer:

  0:24 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Omstanders filmen inval bij huis terreurverdachte in Zoetermeer

  Haar man zag het arrestatieteam. Daarop informeerde de vrouw bij de politie wat er aan de hand was, maar die kon niets zeggen. Ze kwam er pas achter toen ze naar het nieuws keek. "Het geeft me een beetje een onveilig gevoel."

  Een buurman noemt het "vervelend" dat de man in zijn straat mogelijk een aanslag wilde plegen. Een ander zegt dat de oudere man en vrouw die in het huis wonen, mogelijk de ouders van de 20-jarige verdachte, een "doodnormale indruk" maken.

  Een andere buurvrouw noemt het "gewoon een vriendelijk gezin". "Als we elkaar tegenkomen praten we even, maar we gaan niet bij elkaar op de koffie." Over de verdachte weet ze weinig. "Maar hij zegt altijd vriendelijk gedag."

  Zwarte auto

  Ze zag hoe de 20-jarige door het arrestatieteam in een zwarte auto werd meegenomen. "Ik heb vreselijk medelijden met het gezin. Verder ben ik blij dat hij is opgepakt." De plannen die hij zou beramen noemt ze verschrikkelijk. "Daar wil ik niet eens over nadenken."

  Volgens de vrouw gaat het gezin ieder jaar zes weken naar Irak. "Dan nemen ze hun auto vol met spullen mee en gaan ze naar familie. Ze doen ook iets voor goede doelen, we hebben weleens potloden, schriftjes en andere schoolspullen gekocht en daar afgegeven."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 15 november 2019 @ 00:25
  #42
  reactie op (#41) herman_dad

  Goedemorgen, ZWAAR BEWAPENDE AANHOUDINGSEENHEID DOORZOEKT TREIN EN ARRESTEERT ÉÉN VERDACHTE. Een opmerkelijke actie die doet denken aan anti-terreur? We weten het niet zeker maar voor iemand die gezocht wordt voor andere misdrijven dan (-) is het wel heel erg 'veiligheid voor alles'? 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:45 • AANGEPAST VANDAAG, 21:28

  Man opgepakt bij zoekactie station Eindhoven

  Zwaarbewapende agenten in de stationshal op station Eindhoven SQ VISION

  De politie heeft op station Eindhoven een man opgepakt die werd gezocht. Agenten zetten iets voor 18.00 uur een trein uit Rotterdam stil omdat de verdachte daar in zat. Vanwege de politieactie reden er tot ongeveer 20.00 uur geen treinen van en naar station Eindhoven.

  Waarvoor de man werd gezocht, is niet bekend. Hij wordt verhoord.

  In de stationshal was het heel druk doordat er geen treinen reden:

  0:23 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Drukte op station Eindhoven vanwege zoekactie politie

  Zwaarbewapende agenten liepen door de rijtuigen op zoek naar de man. In de trein wordt nog wel gezocht naar mogelijke voorwerpen, zegt de politie. Het perron waar de trein staat is nog afgesloten. De rest van het treinverkeer komt langzaam op gang.

  Youp Souren zat in een trein die werd doorzocht. Die kwam om 17.45 uur op het station aan. De passagiers moesten blijven zitten op last van de politie. Drie kwartier later kwamen twee zwaarbewapende agenten met bivakmutsen zijn treinstel binnen.

  "Iedereen moest zijn handen omhoog houden. Ook mochten we niet lachen en moesten onze telefoons weggestopt worden", zegt Souren. Een kwartier later mocht iedereen de trein verlaten.

  profielfoto Peter Struik@BeterNRE

  #Eindhoven #politie inzet.

  5 uur geleden

  Deel dit artikel:

   

   

  Gewijzigd op 2019-11-15 00:25:49
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 24 september 2019 @ 00:18
  #41
  reactie op (#39) herman_dad

  Goedemorgen, NASLEEP AANSLAG UTRECHT, RECHTBANK WIL 'PROCESBEWAKER' OMDAT DE DADER een advocaat weigert. Om dan toch een 'onafhankelijk' persoon te laten meekijken voor eerlijkheid van het proces.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Rechtbank overweegt 'procesbewaker' omdat Gökmen T. advocaat weigert.

  ANP

  GESCHREVEN DOOR

   Remco Andringa redacteur Politie en Justitie

  De rechtbank in Utrecht overweegt een 'procesbewaker' aan te stellen in de rechtszaak tegen Gökmen T., de verdachte van de aanslag op de Utrechtse tram eerder dit jaar. De procesbewaker moet bekijken of het proces eerlijk verloopt, als T. de diensten van een advocaat blijft weigeren.

  Bij de aanslag, op 18 maart, vielen vier doden en raakten twee mensen zwaargewond. Vandaag was de tweede voorbereidende zitting in het proces. De verdachte zelf was er niet bij. De vorige keer dwong de rechtbank hem aanwezig te zijn, zodat hij kon horen waarvan hij wordt beschuldigd en hem de gevolgen verteld konden worden van een proces zonder advocaat. Dit keer was het volgens de rechtbank niet nodig hem te verplichten erbij te zijn.

  Tot eind september zit T. in het Pieter Baan Centrum waar zijn geestesgesteldheid wordt onderzocht. Als hij een stoornis blijkt te hebben, kan hem alsnog een advocaat worden toegewezen.

  profielfoto lidwiengevers@lidwiengevers

  #tramschutter De rechtbank heeft een half uurtje na gedacht en deelt mee dat een beslissing over het aanstellen van een procesbewaker nu prematuur is. Pas na het uitkomen van het Rapport van het Pieter Baan Centrum buigt de rechtbank zich weer over deze kwestie.

  12 uur geleden

  Een procesbewaker zou uniek zijn in de Nederlandse rechtspraak en is bedoeld om het Openbaar Ministerie van tegenspraak te voorzien als een verdachte geen advocaat heeft. Eerder is zo'n amicus curiae ingezet bij het Joegoslavië-tribunaal, in de zaak tegen de Servische oud-president Milosevic.

  Twee advocaten van nabestaanden zijn voorstander van zo'n juridisch adviseur, omdat ze vrezen dat schadeclaims kunnen worden afgewezen als er geen enkel verweer is gevoerd. Een van de andere advocaten, Sébas Diekstra, denkt juist dat de rechtszaak prima zonder procesbewaker gevoerd kan worden.

  ,,De rechtbank zou zelf in staan moeten zijn om te voorzien bij het ontbreken van rechtsbijstand. Een benoeming van een procesbewaker zou gezien kunnen worden als een diskwalificatie van de rechtbank en twijfel kunnen laten doen ontstaan over bijvoorbeeld de deskundigheid, professionaliteit, onafhankelijkheid en/of onpartijdigheid van de leden van deze meervoudige kamer'', aldus Diekstra.

  Afrondende fase

  Het politieonderzoek is volgens het OM in de afrondende fase. Zo is de route in kaart gebracht die T. heeft afgelegd voor en nadat hij de aanslag pleegde. Ook wordt nog gekeken of hij een terroristisch oogmerk had. Dat is van belang om vast te stellen of hij het doel had om maatschappelijke ontwrichting te veroorzaken. Het OM houdt daar rekening mee.

  Op 16 december staat een volgende voorbereidende zitting gepland. In de eerste week van maart wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 19 augustus 2019 @ 00:34
  #40
  reactie op (#39) herman_dad

  Goedemorgen, TERREURVERDACHTEN SPEELDEN ´AIRSOFT´ MOGELIJK ALS TRAINING VOOR EEN AANSLAG. Dit ´spel´ voorzover je dit een spel kan noemen werd kennelijk, lees het artikel, werd kennelijk al in de gaten gehouden, of zij, de verdachten dan, door undercoveragenten. 

  Politiek denkt over strenge regels na airsoftende verdachten

  Onderzoek RTL Nieuws Politiek denkt over strenge regels na airsoftende verdachten RTL NIEUWS

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter bron

  'Terreurverdachten speelden airsoft, mogelijk als training voor aanslag'.

  Airsoftmaskers AFP

   VANDAAG, 15:48

  BINNENLAND

  Twee terreurverdachten die in september werden opgepakt speelden 'airsoft'. Dat is een schietsport waarbij men een veldslag nadoet, gekleed in militaire kleding en schietend met plastic kogels. De politie denkt dat het mogelijk is dat de twee zo trainden voor een jihadistische aanslag die ze planden, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

  In het strafrechtelijk onderzoek zegt de politie: "Het is niet uit te sluiten dat de verdachten zich op deze wijze een aantal basisvaardigheden met betrekking tot de omgang met wapens hebben eigengemaakt, mogelijk met het oog op de vermeende jihadistisch gemotiveerde aanslag in Nederland."

  Het gaat om Waïl el A. en Morat M. De twee werden in september gearresteerd. De politie denkt dat ze onderdeel waren van een terreurcel die in Arnhem en Weert werd opgerold na infiltratie van undercoveragenten. Daardoor werd een terroristische aanslag in Nederland voorkomen, zegt het OM. Morgen is er een zitting.

  Op het slagveld

  Het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS dat het spelen van airsoft "geen belangrijke aanwijzing" is in het onderzoek. "We weten dat deze verdachten aan airsoft deden, maar we zien dit niet direct als training voor de aanslag die ze beraamden", zegt een woordvoerder. "Morgen gaat de zaak verder, dit komt niet als belangrijk naar voren."

  Undercoveragenten zeggen volgens RTL dat het airsoften voor de verdachten voelde alsof "ze op het slagveld zijn" en "heel realistisch" met de dag van de aanslag bezig waren. "Zeg in de naam van Allah, zeg Allah is groot, bestormingen", riep Morat M. in het Arabisch op het airsoftveld, gekleed in een tactisch gevechtsvest en camouflagebroek.

  De Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV) zegt dat airsoft een sport is en dat het "in de verste verte niet" lijkt op het voorbereiden van een aanslag.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 11 juli 2019 @ 00:18
  #39
  reactie op (#38) herman_dad

  Goedemorgen, TIJDENS TERREURAANSLAG GEBRUIKTE JONGERE MAN, oudere man als 'menselijk schild', blijkt uit beveiligingsopnamen. EEN MENS IN NOOD DOET RARE EN onmenselijke domme dingen blijkt ook hieruit weer. Beiden hebben het volgens het artikel wel overleefd. Ook in oorlogstijd komen deze zaken voor.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  'Passagier gebruikte medereiziger als menselijk schild bij aanslag Utrecht'.

  Bloemen bij het 24 Oktoberplein NOS / CHIEM BALDUK

  VANDAAG, 17:12 AANGEPAST VANDAAG, 17:40

  BINNENLAND

  Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein afgelopen maart in Utrecht, waarbij dader Gökmen T. vier passagiers van een sneltram doodschoot en twee mensen zwaar verwondde, gebruikte een passagier een oudere medereiziger als menselijk schild. Dat schrijft Elsevier op basis van bronnen in het Korps Mariniers, die spreken van schokkende beelden.

  De Dienst Speciale Interventies van politie, mariniers en commando's bestudeerde de beveiligingsbeelden na de aanslag. Daarop zou te zien zijn hoe een jonge man een veel oudere medepassagier naar zich toetrekt en tussen hem en de schutter houdt bij zijn vluchtpoging.

  Bij de aanslag kwamen een 19-jarige vrouw uit Vianen, twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht en een 74-jarige man uit De Meern om het leven. Volgens Elsevier is dat niet de man die als menselijk schild is gebruikt.

  Animatie

  Het Openbaar Ministerie heeft de strikt geheime beelden direct na de aanslag gevorderd voor het strafrechtelijk onderzoek naar T. en de aanslag. In september is de volgende pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling volgt vermoedelijk begin volgend jaar. Dan zal het OM een animatie laten zien waarin de aanslag wordt nagebootst.

  Het OM, de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie en de gemeente Utrecht willen tegenover de NOS niet reageren op de berichtgeving van Elsevier.

  Bekijk hieronder een video met de gebeurtenissen van 18 maart:

  Video afspelen

  04:28

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 02 juli 2019 @ 00:41
  #38
  reactie op (#35) herman_dad

  Goedemorgen, PROCES TEGEN UTRECHTSE TERREURVERDACHT BEGONNEN. Een opmerkelijk proces in vele opzichten in deze vreselijke zaak vooral voor de nabestaanden bij dit totale zinloze geweld. Een krankzinnige die deze daad pleegde uit 'geloofsmotieven die weerzinwekkend zijn' weer en ook hier mogelijk, 'had deze aanslag' voorkomen kunnen worden?  

  'Gökmen T. geeft nabestaanden extra klap in het gezicht'

   13:54 IN BINNENLAND  

  Een advocaat van de nabestaanden hekelt het gebrek aan medewerking van de aanslagpleger. "Dat is moeilijk voor nabestaanden."

   Zwaar beveiligd met handboeien aan in de rechtbankzaal.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Gökmen T.: 'Ik laat niemand met ons geloof spotten'.

  Gökmen T. arriveert bij de rechtbank ANP

  VANDAAG, 12:01

  BINNENLAND

  Beledigingen van de islam en westers geweld tegen moslims waren de motieven van Gökmen T. voor de tramaanslag in Utrecht, afgelopen maart. De rechter las vanochtend tijdens de eerste pro-formazitting voor uit eerdere bekentenissen van T., omdat hij in de rechtszaal nauwelijks vragen beantwoordde.

  "Ik laat niemand met ons geloof spotten", citeerde de rechter hem. "Ik wilde laten zien dat jullie niet van diamant zijn en wij niet van zand. Als ik duizend levens zou hebben, ik zou ze aan Allah geven."

  "De profeet wordt door karikaturen vernederd, de Koran wordt op blote vrouwen geschreven en er wordt een film van gemaakt", vulde T. aan. "Moslims worden door Nederlandse militairen in Libië, Syrië, Tsjetsjenië, Afghanistan, overal doodgemaakt. Denken jullie nou echt dat wij niets terug zullen doen?"

  Hij zei verder dat Europa "de grenzen dichthoudt om moslims beter in het water dood te kunnen verdrinken". Op de vraag van de rechter of dat een reden is om onschuldige Nederlanders te doden, beet T. hem vanochtend toe: "Wie zijn jullie om moslims dood te maken?"

  Luister zelf naar de verklaring van T., voorgelezen door de rechter:

  Video afspelen

  01:19

  Rechter leest uit bekentenis Gökmen T.

  Omdat hij weigert mee te werken, werd T. geboeid naar de rechtszaal gehaald. De rechter noemde dat "ongelukkig, onwenselijk en ongastvrij, maar ik begrijp dat de emoties zo groot waren bij u vanochtend dat dit nodig is".

  T. reageerde kribbig toen de rechter hem vroeg waarom hij geen advocaat heeft. "Ik ben geen democraat en ik erken jullie rechtbank niet. Dat heb ik meerdere keren duidelijk gemaakt maar jullie blijven het vragen."

  Toen de rechter hem adviseerde dat een advocaat wenselijk is vanwege de zware verdenking, onderbrak T. hem: "Geen verdenking, ik heb bekend."

  Draaideurcrimineel

  Het Openbaar Ministerie ging tijdens de zitting in op de vraag of de aanslag niet had kunnen worden voorkomen: T. had een lang strafblad en moest nog voorkomen wegens een verkrachting. Toch zag niemand een radicalisering aankomen, zei de officier van justitie.

  "Hij stond bekend als moeilijk persoon, een drugsgebruiker, een draaideurcrimineel die niet openstond voor hulpverlening. Maar er is geen aanleiding geweest hem nadrukkelijker in de gaten te houden. Niets wees erop dat verdachte zich schuldig zou kunnen maken aan de vandaag ten laste gelegde feiten."

  Een belangrijke vraag in het proces zal zijn of T. een ideologisch gemotiveerde terrorist is of dat er ook psychische stoornis meespeelde bij het plegen van de aanslag. Deze zomer zal hij worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

  Het Openbaar Ministerie verwacht dat het politieonderzoek aan het einde van het jaar is afgerond. De eerstvolgende pro-formazitting is in september.

  Lafaard! Een varken ben je!

  Een nabestaande tegen T.

  Op het moment dat de rechters de zaal verlieten schreeuwde T. hun iets na: "Jullie zijn minder waard dan..." De zin kon hij niet afmaken, omdat de vader van een slachtoffer hem uitschold: "Lafaard! Een varken ben je!"

  Een meisje op krukken liep huilend de zaal uit.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding