4831 keer bekeken

TERREUR of AANSLAGEN: BERICHTEN, WAARSCHUWINGEN e.d

 • zaterdag 25 mei 2019 @ 00:28
  #37
  reactie op (#34) herman_dad

  Goedemorgen, IN ARM GESCHOTEN VERDACHTE VAN 'TERRORISME' WAS DE VERKEERDE en met een ander verwisseld.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Aanhouding van in zijn arm geschoten man uit Sittard was een vergissing

   VANDAAG, 17:53

  BINNENLAND

  De arrestatie van een man uit Sittard vorige maand wegens betrokkenheid bij terrorisme was een vergissing. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een persoonsverwisseling.

  De 21-jarige man werd op 30 april opgepakt en daarbij in zijn arm geschoten door de politie. Hij werd aangezien voor een 33-jarige verdachte die ook uit Sittard komt. Die is een aantal dagen later alsnog aangehouden en de zaak tegen de 21-jarige is door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

  De 33-jarige wordt er met een ander van verdacht wapens te hebben willen leveren aan een derde man. Deze 37-jarige verdachte zou jihadistisch gedachtegoed aanhangen.

  De zaak kwam aan het rollen na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

  BEKIJK OOK

  Terrorismeverdachte aangehouden in Heerlen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 23 mei 2019 @ 00:29
  #36
  reactie op (#35) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE ANTI-TERREUROEFENING IN DE (inmiddels gesloten) KEUKENHOF vandaag. Politie en alle andere hulpverlenings- en anti-terreureenheden deden er aan mee. Het is noodzakelijk helaas dat er van tijd tot tijd dergelijke oefeningen worden gehouden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Grote antiterreuroefening in de Keukenhof.

  OMROEP WEST

   VANDAAG, 17:07

  REGIO

  In de Keukenhof in Lisse is vanochtend een grote antiterrorismeoefening gehouden. Verschillende hulpdiensten deden mee aan de oefening. Ze kregen te maken met een gespeelde 'terreuractie' in het bloemenpark.

  Ruim 250 medewerkers van onder andere politie, brandweer en ambulancediensten deden mee. "We spelen een terreursituatie na met veel doden en gewonden", zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep West. Om de oefening zo realistisch mogelijk te laten lijken werden tientallen figuranten ingezet.

  Verspreid over het terrein lagen meerdere 'zwaargewonden':

  Video afspelen

  00:44

  Agenten verwachten ongeluk, maar stuiten op 'terroristen'

  Medewerkers van verschillende hulpdiensten trainden samen. "De focus is gericht op de samenwerking tussen de instanties", vertelt de woordvoerder. "Het is goed om processen te trainen." Volgens de politie is het belangrijk om in zo'n hectische situatie precies van elkaar te weten wie wat doet.

  Het bloemenpark sloot drie dagen geleden de deuren en kan daarom worden gebruikt als oefenlocatie. De oefening duurde de hele ochtend.

  BEKIJK OOK

  Hulpdiensten oefenen anderhalve dag rond station Amersfoort

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep West

      

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 mei 2019 @ 00:30
  #35
  reactie op (#32) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #32: AANSLAG UTRECHT: VERDACHTE LIET IN VLUCHTAUTO BRIEF MET NAAM EN ADRES ACHTER. Vandaar dát de politie direct tegen hem in actie kon komen. KENNELIJK HAD DE VERDACHT DEZE BRIEF - VAN HET OM IVM EERDERE ZAAK - DEZE BEWUST ACHTERGELATEN...   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  'Aanslagpleger Utrecht liet brief met eigen naam en adres in auto achter'.

   ANP

   VANDAAG, 17:30

  BINNENLAND

  Het briefje dat in de vluchtauto van de Utrechtse aanslagpleger Gökmen T. werd gevonden, bevatte zijn naam en adres en was door hemzelf achtergelaten, meldt het AD op basis van goed ingevoerde bronnen bij het Openbaar Ministerie.

  Het ging om een brief van het OM over de vervolging in de verkrachtingszaak waarin hij verdachte is. De brief werd gevonden in de rode Renault Clio waarin T. op de vlucht sloeg. De auto werd later met draaiende motor aangetroffen in de Utrechtse wijk Ondiep. Op de afgescheurde brief van het OM die op het dashboard was geplakt stond volgens ooggetuigen en onderzoeksbronnen de handgeschreven tekst: "Voor mijn moslimvrienden.Allahoe akbar."

  Tot nu toe was bekend dat in de auto een briefje was gevonden dat duidde op een mogelijk terroristisch motief. Na de vondst werden de naam en foto van de verdachte verspreid.

  Volgens het AD werd de naam van de verdachte na de vondst van het briefje door het recherchesysteem gehaald. De foto van T. die in het systeem stond, bleek te matchen met de man die te zien was op de beveiligingscamera's van de tram.

  Vier doden

  Op maandagochtend 18 maart schoot de in Turkije geboren Gökmen T. om zich heen in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakten twee mensen zwaargewond.

  T. maakte zich uit de voeten met de auto van een gevluchte ooggetuige en was enkele uren voortvluchtig. Daarom gold voor het eerst in Nederland, voor de provincie Utrecht, enige tijd het hoogste niveau voor terreurdreiging.

  De verdachte kon dezelfde avond nog worden gearresteerd in een Utrechtse woning, waar zijn bankverkeer naartoe had geleid. Hij bleek een lang strafblad te hebben en stond eerder terecht voor onder meer inbraak, diefstal en verkrachting. Hij was op vrije voeten omdat zijn veroordeling in een verkrachtingszaak nog niet definitief was.

  Enkele dagen na zijn arrestatie bekende T. de schutter te zijn in Utrecht. Op 1 juli is de eerste pro-formazitting in de zaak.

  Wat gebeurde er 18 maart in Utrecht? We maakten op de dag van de aanslag deze video:

  Video afspelen

  04:28

  Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

  BEKIJK OOK

  Aanslagpleger Gökmen T. mishandelde cipier vlak voor vrijlating

  Gökmen T. bekent aanslag Utrecht, motief blijft onduidelijk

  Dit zijn de belangrijkste feiten over de tramaanslag in Utrecht

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-05-14 00:33:43
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 01 mei 2019 @ 00:38
  #34
  reactie op (#33) herman_dad

  Goedemorgen, VAN TERRORISME VERDACHTE MANNEN AANGEHOUDEN in LIMBURG. Na onderzoek en een tip van de AIVD. Eén verdachte in Heerlen aangehouden en in het vervolg daarop nog twee mannen in Sittard. Kennelijk en gelukkig wellicht zitten de inlichtingendiensten 'er bovenop'? We hebben net 'Utrecht' gehad.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Terrorismeverdachte aangehouden in Heerlen

   VANDAAG, 16:30

  BINNENLAND

  In Heerlen is vrijdagavond een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij terrorisme. Hij kwam in het vizier vanwege een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

  De 37-jarige Heerlenaar zou vuurwapens hebben willen kopen en er jihadistische sympathieën op na houden. De politie heeft zijn woning doorzocht en beslag gelegd op onder meer mobieltjes, een laptop en drie veiligheidsvesten.

  Wapenverkoop

  Diezelfde avond en ook drie dagen later zijn twee verdachten uit Sittard aangehouden; het gaat om mannen van 21 en 33 jaar. Zij worden verdacht van het verkopen van wapens. Het is niet bekend of er een verband is tussen de drie verdachten.

  De politie heeft de 21-jarige verdachte in zijn arm geschoten bij de arrestatie. Daarna is hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vandaag uit ontslagen is. Het schietincident wordt onderzocht.

  De man uit Heerlen verscheen vandaag voor de rechter-commissaris in Rotterdam en blijft minimaal twee weken vastzitten. De 21-jarige man uit Sittard hoefde niet voor de rechter te verschijnen, maar blijft wel een verdachte. Later deze week wordt besloten of de 33-jarige verdachte langer vast blijft zitten.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 16 april 2019 @ 00:24
  #33
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #15: DKB BEVEILIGER WILDERS HOORT 5 MAANDEN EISEN en een tijdelijk beroepsverbod. Hij had vertrouwelijke gegevens vrijgegeven om 'op te scheppen' tegenover zijn vrienden(dinnen).... OOk na het pensioen zelfs zwijgt men over bepaalde zaken?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Vijf maanden cel geëist tegen ex-beveiliger Wilders

   VANDAAG, 12:30

  BINNENLANDPOLITIEK

  Het Openbaar Ministerie heeft vijf maanden celstraf en een tijdelijk beroepsverbod geëist tegen een voormalige beveiliger van PVV-leider Wilders. De verdachte, oud-politieman Faris K., wordt ervan beschuldigd dat hij geheime informatie over de huisvesting en de beveiliging van de politicus heeft doorgegeven aan drie vrouwen, onder wie zijn vriendin. K. werkte destijds bij de Dienst Bewaken en Beveiligen.

  Ook zou hij vertrouwelijke informatie hebben gelekt over het bezoek van een van de dochters van de toenmalige president Obama aan Nederland, en de politiesystemen voor privégebruik hebben geraadpleegd. Hij werd in februari 2017 aangehouden.

  'Interessant doen'

  De rechter stelde al snel na de start van de zitting vast dat niets erop wijst dat K. kwade bedoelingen had met het delen van de vertrouwelijke informatie. Ook zou het geen kwalijke gevolgen hebben gehad. De rechter verweet K. dat hij "interessant wilde doen" om indruk te maken op de vrouwen. K. noemde zijn eigen gedrag onhandig en stom.

  De man is al eerder in de problemen gekomen wegens het delen van politie-informatie. Toen kreeg hij voorwaardelijk strafontslag en een voorwaardelijke werkstraf. Nu eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een verbod op het uitoefenen van een publiek ambt voor vijf jaar.

  Geert Wilders heeft via Twitter laten weten dat hij de eis veel te laag vindt.

   Geert Wilders @geertwilderspvv

  5 maanden? Waarom geen 5 jaar? https://t.co/WJhbm7Vn2h

  11 uur geleden

  BEKIJK OOK

  'Faris K. schepte op tegen vrouwen over beveiliging Wilders'

  Politie doet extra check beveiligers Wilders

  Lekkende beveiliger Wilders eerder veroordeeld

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 31 maart 2019 @ 00:18
  #32
  reactie op (#31) herman_dad

  Goedemorgen, NOG WAT NASLEEP IVM DE TERREURDAAD UTRECHT. Door een livestream-melding ging de politie er vanuit dat er mogelijk nog meer terreurdaden aan de gang waren.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Door livestream-melding rond aanslag Utrecht dacht politie direct aan terreur

   GISTEREN, 20:19

  BINNENLAND

  ANP

  Een misverstand over een livestream is er mede oorzaak van geweest dat de politie in Utrecht bij de aanslag op de tram eerder deze maand, vrijwel meteen aan een terreuractie met meerdere doelen dacht. Al snel werd daarom de hoogste alarmfase afgekondigd. Dat blijkt uit gesprekken die het AD met twee politiechefs had.

  Toen op 18 maart in een tram op het 24 Oktoberplein mensen werden neergeschoten, kwam vrijwel op hetzelfde moment een melding binnen over een livestream op Facebook waarin iemand zei: "Ik heb niets meer te verliezen. Ik ga naar de moskee." Met de aanslag van een paar dagen eerder in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vers in het geheugen gingen bij de politie alle alarmbellen af.

  Misverstanden

  "Achteraf had de livestream niets met het incident te maken. Die bleek van een verwarde persoon in het noorden van het land te komen. Het was puur toeval", zegt een van de Utrechtse politiechefs in het AD. Daarnaast kwam er meer informatie binnen die de politie op het verkeerde been zette.

  Zo zagen agenten op een kilometer afstand van het 24 Oktoberplein een gewonde vrouw in een auto. "Omstanders zeiden dat ze even daarvoor beschoten was", zegt politiechef Liesbeth Maas. "Dan lijkt het of de schutter een heel traject heeft afgelegd." Maar de vrouw was in de tram op het 24 Oktoberplein gewond geraakt en door een omstander in veiligheid gebracht.

  Ook een melding over een schietpartij bij de Rabobank bleek vals alarm.

  ANP

  De politieleiding had op dat moment al op 'de rode knop' gedrukt, schrijft het AD. De voltallige Nederlandse politiemacht werd gealarmeerd om de voortvluchtige schutter van de tram te vinden. "We wilden absoluut voorkomen dat er nieuwe slachtoffers zouden vallen", zegt politiechef Ron van Bree.

  Op veertien plekken werden invallen gedaan. Verdachte Gökmen T. werd aan het eind van de middag in een huis aan de Oudenoord gevonden. Hij wordt onder meer verdacht van viervoudige moord en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 29 maart 2019 @ 00:22
  #31
  reactie op (#30) herman_dad

  Goedemorgen, 4e SLACHTOFFER BIJ TERREURAKTIE UTRECHT. Eén van de 2 nog zwaargewonden is vandaag overleden. Een ander kon deze week naar huis en op dit moment nog één persoon in het ziekenhuis. We leven met de familie en andere nabestaanden mee.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Zoon van vierde slachtoffer aanslag Utrecht: 'Hij heeft zo veel geleden'

   VANDAAG, 18:40

  BINNENLAND

  Ambulancemedewerkers herdenken de aanslag op het 24 Oktoberplein ANP

  De zoon van de 74-jarige man uit De Meern, die vanmiddag als gevolg van de aanslag op de tram in Utrecht overleed, noemt de pijn die zijn vader de afgelopen dagen heeft gehad "onbeschrijfelijk". In een bericht op Facebook schrijft de zoon over de periode tussen de aanslag en het overlijden, vanmiddag.

  "Met lood in mijn schoenen moet ik helaas meedelen dat mijn vader vanmiddag om 14.30 uur is overleden", schrijft de zoon. "Wat deze man de afgelopen elf dagen heeft moeten meemaken is verschrikkelijk. Hij heeft in deze dagen zoveel pijn geleden, dat is onbeschrijfelijk. Wij hebben hem vandaag verlost van deze pijn. Hoe moeilijk het ook is voor ons."

  Bourgondiër

  De overleden man was een bourgondiër, schrijft zijn zoon. Hij hield van lekker eten en lekker snoepen. "De kogels hebben ervoor gezorgd dat alle darmen, zowel de dikke-, de dunne- als de endeldarm moesten worden verwijderd. Dit betekende dat mijn vader nooit meer kon eten en 24 uur per dag met slangen in zijn lijf moest leven. Hij had ook niet meer mobiel kunnen zijn."

  "Ik heb hem dit leed bespaard", schrijft de zoon. "Dat heeft mij zo vreselijk veel moeite gekost. Ik ben hier totaal kapot van."

  De uitvaart van de man uit De Meern is in besloten kring, naar de wens van het slachtoffer.

  Verdacht

  Gökmen T. heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag bekend. Door zijn daad kwamen ook twee andere mannen en een vrouw om het leven. Een persoon ligt nog in het ziekenhuis.

  Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, de poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

  Volgende week beslist de rechtbank of T. langer in voorarrest blijft. Hij stond sinds kort onder toezicht van de reclassering. Dat was een van de voorwaarden voor zijn vrijlating op 1 maart in een verkrachtingszaak.

  BEKIJK OOK

  Slachtoffer aanslag Utrecht bezweken, dodental nu op vier

  Politie kreeg honderden tips over aanslag Utrecht

  Slachtoffers Utrecht week na aanslag 24 Oktoberplein herdacht

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 23 maart 2019 @ 00:32
  #30
  reactie op (#29) herman_dad

  Goedemorgen, STILLE TOCH UTRECHT NA DE AANSLAG. 16.000 mensen bij stille tocht Utrecht Een zeer groot aantal mensen. Laten we het verder maar lezen: 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  Duizenden Utrechters herdenken slachtoffers samen: 'Stad is opnieuw stil'

  VANDAAG, 19:37

  BINNENLAND

  ANP

  "We staan hier om te laten zien dat Utrecht één is", vertelt een van de deelnemers van de stille tocht in Utrecht. "Het lijkt alsof deze gebeurtenis iedereen iets dichter bij elkaar heeft gebracht."

  Ze is een van de duizenden mensen die zich rond 19.00 uur op het Jaarbeursplein hebben verzameld om te laten zien dat ze meeleven met de slachtoffers van de aanslag van maandag, en hun nabestaanden. Veel van hen hebben rode en witte bloemen meegenomen. Sommigen zijn gekleed in het rood en wit, de kleuren van de gemeente.

  Allemaal willen ze zich uitspreken tegen geweld en onverdraagzaamheid:

  Video afspelen

  01:51

  'Utreg buigt nooit'

  "Hartverwarmend", noemt burgemeester Jan van Zanen de opkomst in een toespraak. Hij zegt dat bij veel inwoners ook nu nog ongeloof en afschuw heerst. "Vandaag is onze stad opnieuw stil. We laten zien dat in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld." Na de speech is er een moment van stilte.

  Op verzoek van nabestaanden van een van de dodelijke slachtoffers zingt zanger Martin van Doorn een lied. Daarna begeeft de menigte zich richting de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein, de plek van de aanslag.

  Onder de deelnemers zijn mensen uit Kanaleneiland, studenten, kleine kinderen, gelovigen en voetbalsupporters. Ook lopen premier Rutte, minister Grapperhaus en verschillende burgemeesters mee. Een aantal deelnemers houdt een groot spandoek vast met de tekst "Utreg buigt nooit".

  'Emotionele tocht'

  De gemeente Utrecht schat dat zo'n 16.000 mensen meelopen in de tocht. Bij het 24 Oktoberplein worden bloemen gelegd bij de herdenkingsplek, ook burgemeester Van Zanen doet dat. "De bloemenzee hier groeit", ziet verslaggever Marjolein Hogervorst.

  Op sociale media spreken mensen van een indrukwekkende en emotionele tocht. "Mooi. Indrukwekkend. Emotioneel. Stil van...", schrijft iemand op Twitter. "Wat een hoeveelheid en verscheidenheid aan mensen bij de stille tocht. Trots op Utreg", zegt een ander.

  Deelnemers aan de stille tocht in Utrecht omhelzen elkaar bij de bloemenzee op de plek van de aanslag ANP

  Burgemeester Van Zanen liep vooraan bij de stille tocht ANP

  Ook premier Rutte liep mee ANP

  Belangstellenden bij de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein ANP

  Utrechters leggen na de stille tocht bloemen op de plek van de aanslag ANP

  NOS / KARIN ALBERTS

  BEKIJK OOK

  16.000 mensen bij stille tocht Utrecht

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-03-23 00:42:54
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 22 maart 2019 @ 00:21
  #29
  reactie op (#28) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE WAARSCHUWD VOOR GROTE OEFENING MET WAPENS, n.a.v. de AANSLAG IN UTRECHT. Zie flyer o.a. in het artikel. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Politie waarschuwt voor oefening met wapens om gebeurtenissen Utrecht

  GISTEREN, 22:57

  REGIO

  Een speciale eenheid van de politie in actie op de Trumanlaan ANP

  De politie waarschuwt voor een oefening met wapens die agenten morgen zullen houden in Bodegraven. Op Twitter meldt de politie dat mensen kunnen schrikken "vanwege de gebeurtenissen in Utrecht en Nieuw-Zeeland".

  In Utrecht werden maandag drie mensen in een tram doodgeschoten. Zeven mensen raakten gewond. De 37-jarige Gökmen T. is aangehouden als hoofdverdachte in de zaak. In Christchurch in Nieuw-Zeeland werden vorige week aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Vijftig mensen kwamen hierbij om, tientallen mensen raakten gewond.

   Politie Gouda @PolGouda

  Morgen 21-03 trainen wij (met oefenwapens) in #Bodegraven. Vanwege de gebeurtenissen in Utrecht en Nieuw-Zeeland beseffen wij dat dit schrikreacties kan veroorzaken. Onze trainers zullen direct kenbaar maken dat het een oefening betreft. Zie verder bijgevoegde flyer. ^DD

  1 dag geleden

  Politieoefeningen zijn nodig omdat trainen op de openbare weg "een andere dimensie geeft aan de training voor het personeel", licht de politie toe. Wegens de recente gebeurtenissen zullen "onze trainers direct kenbaar maken dat het een oefening betreft", stelt de politie.

  De politieoefening is in de buurt van de brandweerkazerne van Bodegraven, meldt Omroep West. Er worden oefenwapens gebruikt.

  BEKIJK OOK

  Utrecht urenlang op slot: 'Ze zeggen dat er iemand rondloopt die gevaarlijk is'

  Terrorismedeskundigen prijzen aanpak bij aanslag Utrecht, maar communicatie onhandig

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep West

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 20 maart 2019 @ 00:19
  #28
  reactie op (#27) herman_dad

  Goedemorgen, LAATSTE NIEUWS OPSPORINGSFEITEN etc. over 'UTRECHT'. De verdachte is opgespoord via 'internetbankieren', een opmerkelijke methode maar zeer goed opsporingswerk. Mogelijk is er sprake van een terroristisch motief, gelet op een gevonden briefje in de vluchtauto. De twee ook aangehouden verdachten zijn vrijgelaten, nu echt, zij hadden er niets mee te maken. Wel is er weer een andere mogelijke (mede)verdachte nu aangehouden.     

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Steeds meer informatie over aanslag en verdachte, motief nog niet bekend

  VANDAAG, 21:25

  BINNENLAND

  Gökmen T., links op de foto, met lange baard NOS

  De dag na de aanslag in Utrecht was er vooral rouw. Op de plek waar gisteren drie mensen werden doodgeschoten is een bloemenzee ontstaan. Over het motief van hoofdverdachte Gökmen T. is nog altijd niets duidelijk. Wel is er vandaag meer bekend geworden over de slachtoffers en over het strafrechtelijke verleden van T. Een overzicht van alle gebeurtenissen op the day after.

  De slachtoffers zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen, een man van 28 uit Utrecht en een man van 49, eveneens uit Utrecht. Volgens het Openbaar Ministerie is er uit het onderzoek tot nog toe gebleken dat er geen relatie is tussen de hoofdverdachte en deze slachtoffers.

  "Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief", zei het Openbaar Ministerie vandaag verder. Dat komt onder meer door het briefje dat in de vluchtauto is gevonden. Wat daar op staat, is nog niet bekendgemaakt. Andere motieven worden ook niet uitgesloten.

  De politie kwam T. gisteren op het spoor, naar verluidt doordat hij aan het internetbankieren was. Zijn bankverkeer zou live zijn gevolgd, meldden het AD en de Telegraaf. T. zou via de mobiele telefoon van een bekende een geldbedrag hebben overgemaakt. Toen de politie die telefoon traceerde, leidde het signaal naar de woning aan de Oudenoord waar de 37-jarige hoofdverdachte werd opgepakt.

  Gökmen T., de buurman met vele gezichten

  Stukje bij beetje komt er ook meer informatie binnen over hoofdverdachte Gökmen T. Volgens mensen die hem kennen, heeft hij vele gezichten. Soms is hij een vrome moslim, zeggen ze, met baard en lang gewaad. Maar de meesten kennen hem vooral als alcoholdrinker en drugsgebruiker, die in de buurt waar hij woonde vaak overlast veroorzaakte. "Op het begin was hij vrij rustig, maar later gebeurden er steeds vaker rare dingen", zegt een buurtbewoonster die anoniem wil blijven.

  Toen ik gisteren zijn naambordje bij de deur zag, besefte ik ineens: dat is de buurjongen.

  Buurtbewoonster

  "Hij dronk, gebruikte waarschijnlijk drugs, er kwamen heel vaak dealers en andere vreemde mensen. In de hal van de flat werd het vies, er lagen sigaretten en blikjes bier op de grond, er werd geplast. Wij besloten op een gegeven moment om een beetje afstand te nemen."

  Buurtbewoners waren soms bang voor hem, vertelt de vrouw verder. "Op een nacht was hij heel hard aan het schreeuwen, springen en met deuren aan het smijten. Hij hing zelfs over het balkon. We waren niet eens bang voor onszelf, maar vooral dat hij zichzelf iets aan zou doen."

  Toen ze gisteren zijn foto voorbij zag komen in het nieuws, was ze verbaasd. "Eerst had ik het niet echt door, maar toen zag ik zijn naambordje bij de deur en besefte ik ineens: dat is de buurjongen. Ik vond het heel erg. Dat hij tot zoiets in staat was, hadden we niet verwacht."

  In deze video zie je wat we tot nu toe weten over Gökmen T. Tip: zet je geluid aan:

  Video afspelen

  01:28

  Wat is er bekend over Gökmen T.?

  Gökmen T. is in het verleden vaker in aanraking geweest met justitie. Sinds 2012 stond hij al zeker zes keer terecht:

  • 2012: inbraak
  • 2013: illegaal wapenbezit
  • 2014: winkeldiefstal, rijden onder invloed
  • 2015: vernieling
  • 2017: verkrachting
  • 2018: fietsendiefstal en inbraak

  Waarom was T. vrij?

  Een vraag die veel mensen hebben: waarom liep T. vrij rond? Dat heeft ermee te maken dat hij nog tegen een uitspraak in hoger beroep kon gaan en zijn veroordeling dus nog niet definitief was. "Iedere verdachte mag in principe zijn rechtszaak in vrijheid afwachten", legt NOS-justitieredacteur Remco Andringa uit.

  "Een verdachte hoeft pas een gevangenisstraf uit te zitten als een uitspraak definitief is. Alleen bij heel ernstige delicten wordt iemand in voorarrest gehouden. Bij winkeldiefstal of een inbraak gebeurt dat vaak niet, omdat het voorarrest dan langer zou duren dan de straf die uiteindelijk wordt opgelegd", zegt Andringa.

  'Met de kennis van nu een nachtmerrie'

  Voor de verkrachting waarvoor T. in 2017 werd gearresteerd, werd hij een maand later onder voorwaarden vrijgelaten. Maar hij werkte niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapport van de reclassering, daarom werd hij afgelopen januari opnieuw vastgezet.

  Eind vorige maand verklaarde T. voor het gerechtshof uitdrukkelijk dat hij nu wel zou meewerken aan onderzoeken. Daarop werd hij op 1 maart weer voorwaardelijk vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie was het daarmee eens. Het gerechtshof dat T. vrij liet, noemt de vrijlating van Gökmen T. juridisch juist, maar "met de kennis van nu een nachtmerrie".

  Over de twee andere verdachten kwam ook (iets) meer duidelijkheid: zij zijn broers van elkaar, maar geen familie van T. Het is nog onduidelijk waarvan zij precies worden verdacht. Vanochtend ontstond nog wat verwarring, omdat de Utrechtse burgemeester Van Zanen zei dat T. de enige verdachte was die nog vastzat. Kort daarna werd dat bericht door de politie gecorrigeerd.

  Een plek van troost

  Het 24 Oktoberplein, de plek van de aanslag, is inmiddels een plek geworden waar Utrechters troost bij elkaar vinden. Onder anderen premier Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus hebben er bloemen neergelegd. Ook de bouwvakkers die gisteren aan het werk waren op het plein, legden bloemen neer.

  Video afspelen

  00:35

  Rutte en Grapperhaus bezoeken 24 Oktoberplein in Utrecht

  Video afspelen

  00:46

  Bouwvakkers leggen bloemen op 24 Oktoberplein in Utrecht

  Op het 24 Oktoberplein omhelzen mensen elkaar na het schietincidentANP

  Verdriet na het schietincident in Utrecht ANP

  In de Tweede Kamer werd aan het begin van het Vragenuurtje een minuut stilte gehouden. Niet alleen de slachtoffers van Utrecht werden herdacht, maar ook werd er stilgestaan bij de mensen die vrijdag omkwamen bij de aanslag in Nieuw-Zeeland.

  Kamervoorzitter Arib zei dat Nederland diep getroffen is door de gebeurtenissen in Utrecht. "Opeens gingen de beelden die we eerder hebben gezien van aanslagen in Brussel, Londen en Parijs over ons eigen Utrecht", zei ze. Premier Rutte noemde de gebeurtenissen in Utrecht geen boze droom, maar de harde realiteit.

  Na de minuut stilte zei minister Grapperhaus tijdens het vragenuurtje dat de politie en het OM alle ruimte moeten krijgen om vragen over de gebeurtenissen in Utrecht te beantwoorden, ook over het motief van de schutter. PVV-leider Wilders wilde vandaag nog een apart debat over de gebeurtenis in Utrecht, maar kreeg daar niet genoeg steun voor.

  Condoleanceregister

  Voor iedereen die er behoefte aan heeft, heeft de gemeente Utrecht een online-condoleanceregister geopend. Op deze website kunnen mensen hun blijk van medeleven achterlaten. Wie fysiek een condoleance wil overbrengen kan terecht op het Stadskantoor of bij wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

  BEKIJK OOK

  'Gökmen T. opgespoord via internetbankieren'

  Grapperhaus: kabinet legt later verantwoording af voor 'Utrecht'

  OM houdt mede door briefje 'ernstig rekening' met terroristisch motief

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-03-20 00:20:40
  handtekeningafbeelding