4368 keer bekeken

TERREUR of AANSLAGEN: BERICHTEN, WAARSCHUWINGEN e.d

 • donderdag 28 februari 2019 @ 00:27
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, OPNIEUW EEN A.S. TERREURDAAD VERIJDELD? Man (48) kennelijk aanhanger van IS en fundamentalistische ideologie aangehouden en bij hem thuis o.a. pistool en andere gegevens aangetroffen. Echter geen concrete aanwijzingen van een aanstaande terreurdaad? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Man (48) in Overijssel aangehouden voor voorbereiden terroristisch misdrijf

  VANDAAG, 13:46

  AANGEPAST OM 18:50

  BINNENLANDREGIO

  De vakantieboerderij in De Lutte waar de 48-jarige man verbleef DENNIS NENGERMAN | NEWS UNITED

  De politie heeft in De Lutte in Overijssel een 48-jarige man opgepakt die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Hij was in het bezit van een vuurwapen met munitie. Volgens de AIVD is de man een aanhanger van IS.

  Volgens het Openbaar Ministerie had hij nog geen concrete plannen of doel voor een aanslag.

  Vakantieboerderij

  De man werkte voor een bedrijf in de buurt van De Lutte en verbleef daarom op een vakantieboerderij. De eigenaar van het complex vermoedde niks. "Mijn vrouw heeft hem wel vaker ontmoet, maar ik slechts één keer. Een hele aardige, correcte vent", zegt hij tegen RTV Oost.

  Bij huiszoekingen in De Lutte en op het vaste woonadres van de man in Groningen werd beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een paar gegevensdragers. Ook zijn er documenten gevonden waarin de jihad wordt verheerlijkt.

  De man werd anderhalve week geleden opgepakt en zwijgt sindsdien tegen de politie. Zijn voorlopige hechtenis is deze week verlengd met negentig dagen.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 17 januari 2019 @ 00:29
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, OPNIEUW 2 TERREURVERDACHTEN ROTTERDAM VRIJGELATEN? Natuurlijk zal het een juridische grond hebben maar toch? ALS HET ZO WAS/IS een zeer ernstige verdenking, alleen GEEN BEWIJS daarvoor zegt het OM, dan VRIJLATEN? Laten we maar hopen dat...dit geen juridische BLUNDER is met mogelijke grote gevolgen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Opnieuw twee Rotterdamse terreurverdachten op vrije voeten

  GISTEREN, 21:18

  AANGEPAST GISTEREN, 21:24

  BINNENLAND

  ANP

  Het Openbaar Ministerie heeft ook de laatste twee van de vier terreurverdachten vrijgelaten die kort voor Oud en Nieuw werden opgepakt in Rotterdam. De vijfde verdachte, die op 29 december in Duitsland werd gearresteerd, blijft nog wel vastzitten.

  De vier mannen zijn tussen de 20 en 30 jaar en hadden een niet-westerse achtergrond. Ze werden op zaterdag 29 december opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

  Twee van de vier mannen werden op 3 januari al vrijgelaten vanwege een gebrek aan bewijs. Nu ziet het OM ook geen gronden meer om de andere verdachten vast te houden. De mannen blijven wel verdachten.

  Vrijdag voorgeleid

  De politie had enkele dagen voor de arrestaties aanwijzingen gekregen dat de groep iets van plan was tijdens de jaarwisseling. Wat het vijftal van plan geweest zou zijn, kan het OM nog niet zeggen.

  De vijfde verdachte, die voorlopig nog blijft vastzitten, is ook een man uit Rotterdam. Hij werd voor de jaarwisseling gearresteerd in de Duitse stad Mainz, waar hij op bezoek was bij familie.

  De man zat sindsdien vast in Duitsland en werd gisteren uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt vrijdag in Rotterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris.

  BEKIJK OOK

  Duitsland levert terreurverdachte uit aan Nederland

  Terreurverdachten Rotterdam blijven tot na jaarwisseling vast

  Vier terreurverdachten opgepakt in Rotterdam, één in Mainz

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 29 december 2018 @ 12:54
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemiddag, LAATSTE NIEUWS: 4 TERREURVERDACHTEN OPGEPAKT IN Rotterdam. Over de aard en omvang van de kennelijk voorgenomen terreuractie is nog niets bekend (gemaakt). We zien hier toch weer dat inlichtingendiensten kennelijk goed werk verrichten?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Vier terreurverdachten opgepakt in Rotterdam

  VANDAAG, 11:05

  BINNENLAND

  Agenten van de Dienst Speciale Interventies tijdens een oefening HH | JORIS VAN GENNIP

  In Rotterdam zijn vanochtend vier terrorismeverdachten aangehouden. Ook hebben rechercheurs de locaties waar de vier werden opgepakt, doorzocht.

  De vier worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, meldt de politie.

  Eenheden van de Dienst Speciale Interventie hielpen politieagenten bij de actie. Het is nog onbekend waar de verdachten zijn aangehouden.

  Het accent van het politieonderzoek ligt de komende dagen op "nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging".

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 22 november 2018 @ 00:15
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE EN KON.MARECHAUSSEE HOUDEN GROOTSTE ANTI-TERREUROEFENING OOIT. Op verschillende, niet bekendgemaakte plaatsen in Nederland. Houdt u daar dus rekening mee, mogelijk hebben een aantal mensen daar 'last' van?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Morgen 'grootste antiterrorisme-oefening ooit' van politie

  GISTEREN, 16:17

  BINNENLAND

  Een oefening in Rotterdam in 2016 ANP

  Op meerdere plaatsen in het land houdt de politie morgen antiterrorisme-oefeningen. Over het aantal trainingen is niets bekendgemaakt, alleen dat het de "grootste oefening ooit" wordt in Nederland.

  De oefening richt zich op "een aanslag en de gevolgen daarvan". Daarbij is aandacht voor eerste hulp aan de slachtoffers, maar ook voor het opsporen van de daders. Het precieze scenario is niet bekendgemaakt.

  Oefening zien en horen

  Aan de oefening doen zeven politie-eenheden mee, samen met de Koninklijke Marechaussee, de Veiligheidsregio en het Openbaar Ministerie.

  "Het is essentieel dat zij goed op elkaar zijn ingespeeld", zegt Nicole Bogers, die zich bij de politie onder meer bezighoudt met contra-terrorisme, extremisme en radicalisering. "Samen trainen en oefenen op scenario's met extreem geweld is daarom van levensbelang."

  Er zal vooral op afgelegen plaatsen worden geoefend, al sluit de politie niet uit dat mensen iets horen of zien van de trainingen.

  BEKIJK OOK

  Hulpdiensten oefenen anderhalve dag rond station Amersfoort

  Grote terrorisme-oefening in Amsterdam

  Antiterreureenheid oefent aanslag op Koningsdag in metro Rotterdam

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 11 november 2018 @ 00:20
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG VERIJDELDE ´geinfitreerde' TERREURAANSLAG: Daders hadden mogelijk de ´Gay Pride Amsterdam` op het oog.

  Zie en lees verder art. van NU.nl en AT5 bron

  Zondag 11 november 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Zeven opgepakte terrorismeverdachten trainden op vakantiepark Weert'

  'Zeven opgepakte terrorismeverdachten trainden op vakantiepark Weert'

  10 november 2018 19:46 Laatste update: 57 minuten geleden

  Een deel van de zeven terrorismeverdachten, die worden verdacht van het plannen van een grote aanslag in Nederland, volgden een terrorismetraining op een vakantiepark in Weert. Ze kregen onder andere wapeninstructies en een training in het passen van bomvesten, schrijft RTL Nieuws

  De training vond plaats op 27 september, blijkt uit eigen onderzoek van RTL Nieuwsdat gebaseerd is op meerdere bronnen.

  Bij de oefening zouden vier van de zeven verdachten en twee politie-infiltranten aanwezig zijn geweest. De agenten deden zich voor als mensen die spullen konden leveren voor een aanslag en verzorgden de training.

  Voorafgaand aan de bijeenkomst zou er afluisterapparatuur in de vakantiewoning zijn gemonteerd.

  Tijdens de training kregen de vier verdachten vijf handvuurwapens overhandigd door de agenten. Daarnaast kregen ze ook instructies over de werking van de wapens. Bronnen benadrukken aan RTL Nieuws dat er niet daadwerkelijk is geschoten, omdat de wapens onklaar waren gemaakt.

  De advocaten van de verdachten willen niet reageren, het Openbaar Ministerie geeft ook geen toelichting.

  Openbaar Ministerie: 'Gebruik gemaakt van bijzondere opsporingsmiddelen'

  Het Openbaar Ministerie (OM) meldde eerder al dat er gebruik was gemaakt van "bijzondere opsporingsmiddelen". Tijdens de openbare rechtszitting wordt pas toegelicht wat dat precies inhoudt. 

  NRC en RTL Nieuws meldden half oktober dat de politie was geïnfiltreerd in de groep terrorismeverdachten. Een undercoveragent zou contact hebben gelegd met de hoofdverdachte Hardi N.

  De mannen, in leeftijden van 18 tot 34 jaar, wilden "veel slachtoffers maken". Dit doel wilde groep bereiken door het af laten gaan van een autobom en met het inzetten van bomvesten en AK-47's.

  Politie deelt beeld van arrestaties terreurverdachten in Arnhem en Weert

   Politie deelt beeld van arrestaties terreurverdachten in Arnhem en Weert

  Vier van de verdachten ingerekend tijdens politieactie in Weert

  Vier van de verdachten werden eind september opgepakt tijdens een politieoperatie in Weert. De overige verdachten werden in Arnhem gearresteerd. Honderden politieagenten waren betrokken bij de arrestaties en de hierop volgende huiszoekingen.

  In de doorzochte woningen zijn onder meer grote hoeveelheden grondstoffen voor explosieven gevonden, die bedoeld waren voor het maken van bomvesten en een autobom.

  RTL Nieuws schreef eerder dat de groep aanvankelijk van plan was om in augustus een aanslag te plegen, maar dat destijds de wapens nog niet voorhanden waren. Enkele weken later greep de politie alsnog in.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: ANP/NU.nl | Beeld: ANP

  57 reacties  

  Lees meer over: 

  Verijdelde aanslag Nederland

  • RTL Nieuws: Terreurverdachte noemde Pride als mogelijk doelwit

   zaterdag 10 november 2018  |  14:45
  • Het vermeende terroristische netwerk dat eind september werd opgerold had Pride Amsterdam als mogelijk doelwit. De opgepakte hoofdverdachte zei tegen een politie-infiltrant dat hij tijdens de Pride een aanslag wilde plegen.

   Dat meldt RTL Nieuws op basis van meerdere bronnen. Het plan werd niet uitgevoerd, omdat de verdachten niet over de benodigde wapens beschikten.

   Het Openbaar Ministerie (OM) wil bevestigen noch ontkennen dat de Pride is genoemd, aldus een woordvoerder tegen AT5. Volgens het OM was er geen sprake van een concreet doelwit, omdat de voorbereidingen niet ver genoeg kwamen. 'De verdachten zijn ook na de Pride aangehouden.'

   Hoofdverdachte Hardi N. zei begin juli tijdens een ontmoeting met een undercoveragent op het centraal station in Arnhem, dat hij 'het plan had om eind augustus tijdens de Gayparade een aanslag te plegen'. Hierbij zou hij hebben uitgelegd dat hij daarbij meerdere terroristen wilde inzetten met bomvesten en kalasjnikovs.

   Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema zegt geen commentaar te hebben en dat de woordvoering ligt bij het landelijk parket.

   Facebook Twitter

  Gewijzigd op 2018-11-11 00:22:05
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 18 oktober 2018 @ 00:45
  #20
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg topic 18: INFILTRATIE-OPERATIE IN TERREURCEL VERIJDELDE GROTE AANSLAG. Een zeer gevaarlijke in feite maar knap uitgevoerde infiltratie in de Jihadistische groep vond plaats waarbij het OM al eerder verklaarde 'een persoonlijke aanpak, volgen' van de personen aan de orde was.    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie infiltreerde in terreurcel die grote aanslag wilde plegen op jongeren

  GISTEREN, 18:09

  AANGEPAST GISTEREN, 20:57

  BINNENLAND

  ANP

  De zeven mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een grote aanslag, zijn gepakt met behulp van twee politie-infiltranten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door NRC en RTL Nieuws.

  Het gaat om een infiltratieactie die meerdere maanden duurde. De infiltranten voorzagen de terreurcel van vuurwapens die vooraf onklaar waren gemaakt. Bronnen rond het onderzoek naar de terreurverdachten melden de NOS dat het na de levering onverantwoord was om de verdachten door te laten gaan met hun voorbereidingen, ook uit vrees voor onveilige situaties met de onbruikbare vuurwapens.

  Daarom is de groep een uur na de wapenlevering gearresteerd. Dat gebeurde op 27 september, op het moment dat een deel van de groep met een busje het vakantiepark verliet waar vier van de zeven opgepakte verdachten verbleven.

  Jongeren

  Ook melden de bronnen dat de intentie van de groep was om zo veel mogelijk jongeren te treffen, voor een zo groot mogelijke maatschappelijke ontwrichting.

  NRC schrijft dat een infiltrant zich voordeed als 'aanslagplanner' van IS. Hij zou de verdachten hebben geholpen bij het voorbereiden van een aanslag. RTL meldt dat er uiteindelijk een tweede infiltrant bij kwam.

  De zeven zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen met bomvesten en kalasjnikovs tijdens een groot evenement in Nederland. De voorbereidingen zouden zich hebben afgespeeld in een afgelegen gebied in de buurt van Rotterdam.

  Rechtszaak

  Het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS dat er gebruik is gemaakt van bijzondere opsporingsmiddelen en dat er op dit moment geen verdere mededelingen over worden gedaan. Bij de rechtszaak tegen de verdachten wordt te zijner tijd duidelijk welke middelen zijn ingezet.

  Bekijk hier de beelden van de arrestatie:

  Video afspelen

  00:30

  Politiebeelden van arrestaties in terrorismeonderzoek

  BEKIJK OOK

  Namens de politie een aanslag voorbereiden: 'Je moet risico's nemen'

  Identiteit van vijf van de terrorismeverdachten bekend, dit zijn ze

  OM: terroristische aanslag Nederland voorkomen, zeven mannen aangehouden

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 oktober 2018 @ 00:24
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  JIHADIST KOMT VRIJ in AFWACHTING VAN VERDERE RECHTSZAAK... die hij dus thuis mag afwachten. Mogelijk een risico voor de maatschappij, al vinden de rechters dit dus kennelijk niet, maar áls er iets wel zou gebeuren en betrokkene blijkt daar achteraf toch bij betrokken te zijn, spreken we van een juridische blunder pur sang, maar daar hebben eventuele slachtoffers geen baat meer bij? Totaal onbegrijpelijk voor velen, zie het artikel.....    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Jihad-opruier' maanden in vizier bij politie, nu voorlopig weer vrij

  VANDAAG, 21:56

  BINNENLAND

  Rechtbanktekening van Mounim A. ANP

  Een man uit Amsterdam die zou hebben opgeroepen tot het plegen van aanslagen in Nederland, komt volgende week vrij in afwachting van zijn proces. De 27-jarige Mounim A. zou via berichtendienst Telegram honderden filmpjes en plaatjes hebben verspreid van onthoofdingen en martelingen.

  Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem onder meer van opruiing, omdat hij minderjarigen tot geweld zou hebben willen aanzetten. Op sociale media zou A. zich Abu Bakr hebben genoemd en het gedachtegoed van de terroristische beweging IS hebben verheerlijkt.

  Uit een telefoongesprek dat de politie afluisterde, blijkt hoe hij te werk ging, schrijft Het Parool. "Hij zegt tegen mij: je moet een vrachtwagen pakken, rijd al die mensen omver. Dat is je plicht enzo", zei een tiener uit Amsterdam-Oost in het gesprek met een vriend. "Broer, ik begin op die telefoon helemaal te trippen, broer. Shit, die Abu Bakr is lijp."

  Stiekem in de gaten gehouden

  Na dit telefoontje probeerde de politie uit te vinden wie deze Abu Bakr is en al snel zijn er aanwijzingen dat het om Mounim A. uit Amsterdam zou gaan. Hij werd daarna meerdere keren geobserveerd, vertelt zijn advocaat Vito Shukrula tegen de NOS. "Dan stapte hij in de bus op weg naar zijn werk en dan stapte er ook een agent in burger in. Die maakte dan stiekem foto's, zodat andere agenten ook wisten wie hij was."

  De gemeente Amsterdam volgt bijna zestig geradicaliseerde moslims zoals Mounim A.. In totaal worden in Nederland zeker 160 mensen vanwege hun radicale islamitische ideeën op de voet gevolgd. Zij vallen onder de zogeheten Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme (PGA).

  De burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie besluiten in zo'n geval dat de zorgen over iemand zo groot zijn, dat die door meerdere partijen besproken moeten worden. Vervolgens schuiven ook zorginstanties, reclassering en een leerplicht-ambtenaar aan. En soms ook iemand van inlichtingendienst AIVD.

  Een schematisch overzicht van de PGANOS

  Zij kiezen dan voor een 'zachte' aanpak, denk aan hulp bij het vinden van een baan, of een 'harde' aanpak via politie en justitie. "Er wordt geprobeerd iemand op het rechte pad te krijgen", vertelt terrorisme-expert Jelle van Buuren. "Maar men gaat er niet zomaar vanuit dat dat ook lukt."

  Ook de zeven terrorismeverdachten die eind vorige maand werden opgepakt in Weert en Arnhem, vielen onder de PGA. "Die zaak laat zien hoe het systeem werkt", zegt Van Buuren. "Er wordt van alle kanten gekeken naar dat clubje mannen, omdat ze niet worden vertrouwd. Op het moment dat de signalen ernstig worden, wordt het een zaak van politie, justitie en AIVD. Als er genoeg bewijs is, worden deze mensen van straat geplukt."

  'Onnozel of onwetend'

  Ook bij Mounim A. werd zo'n 'harde' aanpak toegepast, zegt zijn advocaat. De twintiger werd begin juli opgepakt en zat een tijd vast in de gevangenis in Zaanstad. Gisteren is hij overgeplaatst naar de streng beveiligde terrorismeafdeling in Vught. "Wij hadden als verdediging liever gezien dat onze cliënt thuis was aangesproken door de wijkagent", aldus Shukrula.

  Bij de zitting van vandaag ontkende A. de meeste beschuldigingen. Zijn verdediging zegt dat hij niet wist dat hij iets strafbaars deed. "Hij stuurde de filmpjes alleen maar door, meestal keek hij er niet eens naar", zei advocaat Shukrula bij de zitting van vandaag. "Hij deelde de beelden alleen maar omdat anderen het vroegen. Noem het onnozel of onwetend."

  Het OM gelooft niet dat er sprake is van onnozelheid, maar de rechter oordeelde dat A. de rechtszaak thuis mag afwachten. "De rechter heeft ook gezien dat hij eerlijk is over zijn gedachtegoed en met ieder onderzoek meewerkt", zegt zijn verdediging.

  A. komt op 17 oktober vrij. Met sommige mensen mag hij dan geen contact hebben. Ook mag hij niet actief zijn op sociale media. Wanneer het proces tegen hem begint, is nog niet duidelijk.

  BEKIJK OOK

  'Zeker 160 geradicaliseerde moslims worden door gemeenten gevolgd'

  Opsluiting jihadverdachten blijft 'duivels dilemma', bewijst Hardi N.

  Kun je een jihadist van zijn overtuiging afbrengen?

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 29 september 2018 @ 00:56
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, MEER BEKEND OVER VERIJDELDE AANSLAG. Veel van de aangehouden verdachten komen uit Arnhem en omgeving. De overheden hadden hen al langer in de gaten, volgden hen al langer. Ook grondstoffen voor explosieven zijn aangetroffen hij huiszoekingen.

  NCTV: concrete dreiging van dit terreurnetwerk is weg

   GISTEREN, 12:41 IN BINNENLAND, POLITIEK

  Er wordt volop onderzoek gedaan naar wat de groep van plan was, maar de politie wil er inhoudelijk niets over zeggen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Persoonsgerichte aanpak' hielp Arnhem bij volgen van terreurverdachten

  GISTEREN, 22:36

  BINNENLAND

  ANP

  Van de zeven terrorismeverdachten die gisteren werden opgepakt voor het plannen van een aanslag in Nederland, komen er zeker zes uit Arnhem en de directe omgeving. De gemeente Arnhem had de groep al langere tijd in beeld, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. "Sommigen volgen we al meer dan een jaar."

  De Gelderse stad is al jarenlang een van de broedplaatsen van Nederlandse jihadisten. In totaal heeft Arnhem op dit moment 23 mensen in beeld. Ze reisden uit naar IS-gebied of probeerden dat. Van de mannen die sinds gisteren vastzitten, zijn drie veroordeeld voor een poging tot uitreizen.

  Al in 2009 was er "een groep van ongeveer acht Arnhemse personen zich had verdiept in de jihadistische ideologie van terroristische organisaties, meestal gelieerd aan al-Qaida", bleek uit een analyse door de gemeente in 2013. In dat jaar kreeg de gemeente een ambtsbericht van de AIVD over het voornemen van drie jongeren uit Arnhem om naar Syrië te reizen.

  Een van de eerste ruitreizigers uit Arnhem was Abdelkarim el A., de halfbroer van de gisteren opgepakte bokser Morad M. Hij is onder andere bekend van een filmpje dat in 2014 verscheen waarin hij zijn "broeders in Nederland en België" opriep om in te grijpen.

  Die jongeren maken net als andere jongeren deel uit van de wereld. En zij zijn geïnfecteerd door een ideologie die gewelddadig is.

  Ahmed Marcouch over geradicaliseerde moslims in Arnhem

  "In het begin gingen ze omdat ze tegen Assad wilden vechten", zegt journalist Ruben van der Scheer die voor Omroep Gelderland een aantal van de rechtszaken heeft gevolgd. "Daarna zeiden een paar dat ze hun broeders daar moesten helpen."

  Hoe het komt dat juist Arnhem zo'n bolwerk is, weet Van der Scheer niet. "Mogelijk was er een ronselaar actief, maar het kan net zo goed dat ze via online filmpjes geïnspireerd zijn geraakt. Voor zover ik weet zijn hier geen haatimams in moskeeën geweest."

  Ook burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen pasklaar antwoord op de vraag waarom in zijn stad relatief veel geradicaliseerde moslims zijn. "Die maken net als andere jongeren deel uit van de wereld. En zij zijn geïnfecteerd door een ideologie die gewelddadig is. Daar zitten mensen bij die uitgereisd zijn. En we hebben er ook een aantal kunnen tegenhouden."

  'Persoonsgerichte aanpak'

  Afgelopen zomer kreeg Arnhem vier ton van de NCTV om radicalisering in de gemeente aan te pakken. De gemeente heeft een "sterk persoonsgerichte aanpak", zegt Marcouch. "We brengen met politie, met justitie, maar ook met de mensen in de stad alle informatie bij elkaar en houden in de gaten of het goed gaat met deze mannen zodat we er op tijd bij kunnen zijn als het niet goed gaat."

  Bij de aanhoudingen van gisteren heeft de aanpak van de gemeente volgens Marcouch heel goed gewerkt. "Ik ben blij dat die aanhoudingen hebben kunnen plaatsvinden. Dat kon alleen met een goede informatiepositie."

  BEKIJK OOK

  Identiteit van vijf van de terrorismeverdachten bekend, dit zijn ze

  'Mijn opgepakte zoon Amir is niet geradicaliseerd', zegt Arnhemse moeder

  'Verdachten aanslag waren halverwege met voorbereidingen'

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 28 september 2018 @ 00:35
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE JIHADISTISCHE AANSLAG VERIJDELD. Goed handelen, opsporing en optreden van de Inlichtingendiensten, politie en overheden. Zoals we zien en weten waren dit NEDERLANDSE ingezetenen die dit planden, ze wilden, enkelen althans naar Syrie, eerder maar dit was mislukt. Het heeft dus geen enkele zin om, zoals partijen als PVV en FvD willen ´de grenzen te sluiten en controles weer etc.´... HET BEWIJS dus dat dit niet helpt en nooit zal helpen, in tegendeel miljoenen mensen, Europeanen zal schaden in het vrije handels EN WERKVERKEER, o.a... 

  /  Dat kan in het liveblog / 

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS, RTL NIEUWS, TWITTER bronnen

  Grote aanslag in Nederland verijdeld: dit is wat we weten.

  GISTEREN, 23:46

  BINNENLAND

  Inval Huissen DE GELDERLANDER

  Zeven aanhoudingen in Weert en Arnhem. Huiszoekingen in Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. En een inzet van 400 man politie: Na maanden onderzoek grijpen politie en justitie donderdag met veel machtsvertoon in. Met de actie is volgens de autoriteiten een grote aanslag op een evenement in Nederland verijdeld.

  Wat was het plan?

  In april 2018 begon een strafrechtelijk onderzoek naar de man van 34, met informatie van de AIVD. Hij zou een aanslag hebben willen plegen op een groot evenement in Nederland. De opzet was dat daar veel slachtoffers bij zouden vallen. Tegelijkertijd wilden de verdachten volgens het OM op een andere plek een autobom tot ontploffing brengen.

  De verdachten waren voor de aanslag op zoek naar kalasjnikovs, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor bommen. Deze maand kwam het onderzoek in een stroomversnelling omdat de voorbereidingen van de groep in een vergevorderd stadium leken te zijn, zegt het OM.

  Verdachte

  Van één van de verdachten is bekend om wie het gaat. Het is Hardi N. Hij wordt gezien als de spil in de groep. In 2014 werd hij gearresteerd op verdenking van uitreizen naar Syrië. Hij zei in 2015 tijdens zijn rechtszaak nooit de intentie te hebben gehad om zich bij een strijdgroep aan te sluiten. "Ik ben gelovig, maar niet radicaal."

  Desondanks kreeg hij in 2016 anderhalf jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Die straf werd in 2017 in hoger beroep omgezet in 3 maanden gevangenisstraf en 21 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

  BEKIJK OOK

  Hardi N., spil in opgerolde terreurgroep, werd eerder veroordeeld

  Beelden van de acties

  De zeven verdachten zijn aan het eind van de middag door anti-terrorismeteams aangehouden. Ze hadden vijf handvuurwapens bij zich. De verdachten die in Weert werden opgepakt zaten op een vakantiepark. Op verschillende andere plekken werden invallen gedaan in woningen. Die huiszoekingen duurden de hele avond. Op de beelden is te zien dat er veel politie werd ingezet.

  Video afspelen

  00:30

  Politiebeelden van arrestaties in terrorismeonderzoek

  Video afspelen

  00:47

  Arrestatieteam valt woning Huissen binnen

  Video afspelen

  00:34

  Politie ook in Weert in actie

  Video afspelen

  00:30

  Ook politieactie in Rotterdam

  Video afspelen

  00:28

  Invallen in meerdere woningen in Arnhem

  Bij de actie in Weert zijn drie auto's in beslag genomen: een gehuurde bus uit Frankrijk, een Volkswagen Golf en een Peugeot. Ook is in Weert een verdachte licht gewond geraakt bij de aanhouding door de Dienst Speciale Interventies. De politie zegt dat er geweld is gebruikt, maar dat er niet is geschoten.

  Politieke reacties

  Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten trots te zijn op de AIVD en de samenwerking met het OM en de politie. Minster Grapperhaus van Justitie zei vlak nadat het nieuws bekend werd: "In zekere zin is dit heftig, maar gelukkig ook goed nieuws. Er is een terroristische cel aangehouden en opgerold."

  Video afspelen

  03:56

  Minister Grapperhaus over de arrestaties

  Ook de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch reageert: Hij zegt "geschrokken" te zijn en dat de zaak "veel impact" op de omwonenden heeft.

  Dit is een samenvatting van het belangrijkste nieuws dat donderdagavond bekend werd rond het verijdelen van de aanslag. Al het nieuws teruglezen? Dat kan in het liveblog dat we bijhielden.

  BEKIJK OOK

  OM: terroristische aanslag Nederland voorkomen, zeven mannen aangehouden

  'Verdachten aanslag waren halverwege met voorbereidingen'

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-09-28 00:37:06
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 27 september 2018 @ 00:49
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, ook vandaag een INCIDENT GELIEERD AAN  'TERREUR' IN DEN HAAG. Nog niet helemaal zeker of (-) maar toch? De speciale politie-anti-terreureenheid heeft wel weer vrij snel gehandeld.

  Zie en lees verder artikel van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Antiterreureenheid arresteert man in Den Haag

  GISTEREN, 15:08

  AANGEPAST GISTEREN, 17:01

  BINNENLAND

  REGIO15.NL//RENE HENDRIKS

  De politie heeft in de Telexstraat in Den Haag een man aangehouden die volgens getuigen Allahoe akbar riep. Er is geen sprake meer van een dreigende situatie, de politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en of de man Allahoe akbar riep.

  De arrestant is een 22-jarige man uit Zoetermeer. Rond 14.00 uur heeft een speciale antiterreureenheid van de politie hem opgepakt.

  Hieronder de eerste beelden van de arrestatie:

  Video afspelen

  00:26

  Aangehouden man in Den Haag zou 'Allahoe akbar' hebben geroepen

  Uit voorzorg werd een benzinestation in de directe omgeving ontruimd. De auto van de man is onderzocht door explosievenexperts en is veilig verklaard. De politiemaatregelen zijn inmiddels opgeheven.

  De man had in zijn auto een gasfles, zegt de politie. Vermoedelijk gaat het om lachgas, maar ook dat wordt nog onderzocht. De politie heeft hem zover gekregen dat hij uit zijn auto stapte. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

  Een sluipschutter in Den HaagREGIO15.NL/ROY WOLTERS

  Politie Den Haag

  @POL_DenHaag

  Een man #Telexstraat #DenHaag riep volgens getuigen Allah'Akbar . Nadere info volgt.

  10 uur geleden

  Politie Den Haag

  @POL_DenHaag

  Explosieven experts onderzoeken op dit moment de auto #Telexstraat #DenHaag

  10 uur geleden

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-09-27 00:50:09
  handtekeningafbeelding