948 keer bekeken

ADVOCATEN in protest tegen politiebeleid

 • vrijdag 26 april 2019 @ 00:35
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, OOK DE KINDEROMBUDSMAN sluit zich aan bij kritiek advocaten, KINDEREN NIET IN POLITIECEL bij een 'klein' vergrijp, maar hiervoor zal ook Wetboek Strafvordering of Strafrecht moeten worden aangepast?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Het is voor kinderen heel ingrijpend om in een cel te worden opgesloten'

   VANDAAG, 10:40

  BINNENLAND

  Bij het aanhouden en opsluiten van minderjarigen gaat het nog steeds te vaak mis. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat politie en justitie de kinderen in de eerste plaats als verdachte zien. "Dat het daarnaast ook kinderen zijn, wordt nog te vaak vergeten."

  Kalverboer schrijft in haar rapport 'Hoeveel nachtjes nog?' dat in het strafrecht meer rekening moet worden gehouden met de positie van kinderen. Ze deed het onderzoek naar aanleiding van de zaak van twee 16-jarigen die de nacht in de cel moesten doorbrengen omdat ze iets hadden vernield. De twee werden tussen volwassenen opgesloten en hadden geen contact met een advocaat of hun ongeruste ouders. Uiteindelijk viel pas bijna twee jaar na die nacht het besluit om de twee niet te vervolgen.

  Dat de politie en anderen niet voldoende rekening houden met kinderen is de afgelopen jaren keer op keer gebleken, schrijft Kalverboer. In het verleden zijn al verschillende aanbevelingen gedaan voor het aanhouden en opsluiten van kinderen. De Kinderombudsvrouw noemt het de hoogste tijd dat de Nationale Politie, het College van procureurs-generaal en het ministerie van Justitie en Veiligheid maatregelen nemen.

  Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer ANP

  Zo moet het mogelijk zijn dat ouders hun opgesloten zoon of dochter kunnen bezoeken zonder glas ertussen, er ook 's nachts contact mogelijk is tussen ouders en kind en dat politiebureaus en cellencomplexen speciale ruimtes voor kinderen hebben. Ook moeten advocaten beter beschikbaar zijn.

  Kalverboer benadrukt dat het uitgangspunt moet zijn dat kinderen alleen worden opgesloten, als het echt niet anders kan, zoals ook is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. "Het is voor kinderen heel ingrijpend om in een cel te worden opgesloten, helemaal 's nachts." De politie moet volgens haar bij het opsluiten van kinderen heel goed uitleggen welke afwegingen er zijn gemaakt en waarom er geen alternatief was.

  Een van de knelpunten is het recht op een advocaat. Dat vervalt als kinderen naar huis worden gestuurd. Wie 's avonds wordt opgepakt en moet wachten tot 's ochtends een advocaat beschikbaar is, moet de nacht in de cel doorbrengen. Kalverboer vindt dat advocaten beter beschikbaar moeten zijn, overdag en 's nachts.

  Daarnaast wil de Kinderombudsvrouw dat wettelijk wordt vastgelegd dat kinderen op een andere plek dan in de cel hun verhoor kunnen afwachten. Daarnaast moeten volgens Kalverboer politie en het Openbaar Ministerie een richtlijn opstellen waarin wordt vastgelegd dat kinderen in principe niet worden vastgezet, tenzij het echt niet anders kan.

  Deel dit artikel: 

  •  
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 12 juli 2018 @ 00:21
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, KINDEREN ZITTEN TE LANG in POLITIECEL en ALS VOLWASSEN CRIMINEEL PUR SANG behandeld. Zeggen jeugdadvocaten organisaties. Hopelijk wordt met déze kritiek toch iets gedaan ten goede dan? Hoewel een poosje 'cel' een jongere, een kind toch tot nadenken zet. En kinderen ónder de 12 jaar, als da zou gebeuren, deze horen zeker niet in een cel.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Als kind urenlang in de cel, 'ik werd behandeld als volwassen crimineel'

  VANDAAG, 18:55

  BINNENLAND

  Kinderen die na een winkeldiefstal urenlang in een politiecel vastzitten, ook al was het de eerste keer dat ze iets strafbaars deden. Het komt in Nederland naar schatting honderden keren per jaar voor.

  Kinderrechtenorganisaties en jeugdrechtadvocaten maken zich zorgen over de strenge aanpak van minderjarige first offenders: personen die voor het eerst met de politie in aanraking komen. Zij pleiten voor speciale regels en een meer kindergerichte aanpak.

  Verslaggever Bart Tuinman van NOS Jeugdjournaal sprak drie kinderen die in een politiecel belandden. Ze vertellen wat ze meemaakten:

  Video afspelen

  02:21

  'Toen heeft de politie mij uitgescholden'

  "Ik schrok ervan dat ik voor zoiets kleins gelijk de cel in moest", vertelt een jongen van 13. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij samen met een vriend een pak koekjes stal in een supermarkt. Daarna werd hij naar het politiebureau gebracht. "Dan zie je ook allemaal andere criminelen die worden gefouilleerd. Dan ga je een heel klein kamertje in met drie agenten om je heen."

  Twee meisjes van 13 vertellen dat ze in de cel zijn beland voor iets wat zij niet hadden gedaan. De twee werden opgepakt nadat een vriendinnetje lipstick had gestolen. "De politie werd toen meteen gebeld, zonder dat ons iets werd gevraagd", vertellen ze.

  Ze zaten vervolgens een tijdlang vast op het bureau. Hoelang weten ze niet precies. "Vanaf ergens in de middag, tot 's avonds." Bij Walter duurde de opsluiting naar eigen zeggen zo'n 6,5 uur. "Ik werd echt behandeld als een volwassen crimineel."

  Geen regels voor kinderen

  De politie handelt hierbij volledig volgens de wet. Als iemand wordt beschuldigd van een misdrijf, zoals bijvoorbeeld winkeldiefstal, en er is aangifte gedaan, dan mag diegene maximaal 9 uur worden opgesloten voor verhoor.

  De regels gelden voor iedereen die 12 jaar of ouder is. "Dat is misschien wel het probleem", zegt jeugdrechtadvocaat Cindy Koole, "dat er geen aparte regel is voor kinderen."

  Wat staat er in de wet?

  Kinderen onder de 12 jaar mogen niet vervolgd worden als zij de wet overtreden. Hun ouders zijn dan verantwoordelijk.

  Bij kinderen tussen de 12 en 18 jaar is dat anders. Als zij iets strafbaars doen, vallen ze onder het jeugdstrafrecht.

  Ze kunnen gearresteerd worden en worden meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. Na maximaal 9 uur moet een kind worden vrijgelaten, tenzij er een goede reden is om ze langer vast te houden.

  Kinderrechtenorganisatie Defence for Children is het met haar eens. "Nederland doet mee met het kinderrechtenverdrag en daarin wordt heel duidelijk aangegeven dat politie en justitie rekening moeten houden met de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. Dat betekent ze niet mogen worden opgesloten in een politiecel, tenzij dat echt niet anders kan."

  Politiechef Anja Schouten van de eenheid Noord-Holland noemt het vervelend dat kinderen soms toch lang opgesloten zitten. Volgens haar zijn na een aangifte veel mensen nodig om te bekijken wat er moet gebeuren. "Dat kan soms langs duren."

  'Bang geweest'

  Maar een urenlange opsluiting kan schadelijk zijn voor kinderen. Beau en Noëlle zeggen dat ze er nog dagenlang last van hadden. "Ik ben heel erg bang geweest", zegt een van hen. "Vooral als ik politie zag aankomen", zegt de ander.

  De tieners vinden dat ze meer informatie hadden moeten krijgen. "We hebben haast niets begrepen van wat er gebeurde", zeggen Beau en Noëlle. Ook Walter vindt dat de politie hem anders had moeten behandelen. "Ze hadden beter moeten beseffen dat een kind dit minder goed snapt dan een volwassene."

  Maar hoewel politiemensen zijn opgeleid om ook met kinderen om te gaan, gaat dit toch soms fout, erkent politiechef Schouten. "Politiemensen zijn ook mensen. We willen dit niet en vinden het niet goed, maar helaas gebeurt het weleens."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 24 januari 2016 @ 00:51
  #1

  Goedemorgen, de politie is over de schreef gegaan. In de zaak tegen 18 mannen die sporthal Snellerpoort bestormden toen daar vluchtelingen zaten, zijn te zware opsporingsmiddelen ingezet, stellen drie advocaten. Die zouden niet in verhouding staan tot de verdenkingen waarvoor zij komende week terechtstaan.

  Zie en lees verder art AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/34072/Groene-Hart/article/detail/4231002/2016/01/23/Politie-ging-te-ver-in-zaak-tegen-bestormers-Woerden.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPE Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/

   

  handtekeningafbeelding