1230 keer bekeken

Politie-OM, AIVD, OPSPORINGSDIENSTEN in de fout

 • woensdag 16 maart 2022 @ 00:48
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 15:02

  Waakhond inlichtingendiensten houdt 'verscherpt toezicht' om privacyschendingen

  Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer ANP

  De toezichthouder op de inlichtingendiensten houdt voorlopig verscherpt toezicht op het aftappen van internetkabels, omdat de AIVD en de MIVD te slordig met de regels omgingen. Operationele belangen waren belangrijker dan voorkomen dat de wet werd overtreden, schrijft de toezichthouder.

  In sommige gevallen overtraden de diensten de wet, of merkten ze zelf te laat op dat ze dat deden, schrijft de dienst. Ze hebben inmiddels beterschap beloofd; om ervoor te zorgen dat dat inderdaad gebeurt, komen ze onder "verscherpt toezicht". Tegelijkertijd hielden de AIVD en de MIVD zich op "belangrijke punten" wel aan de wet, aldus de toezichthouder.

  Sinds 2017 hebben de inlichtingendiensten er de bevoegdheid bijgekregen om op grotere schaal internetkabels af te tappen en zo te zoeken naar relevante informatie. In een referendum stemde een meerderheid tegen de wet, maar met een paar aanpassingen kwam hij er toch.

  Aftappen

  Volgens de toezichthouder wordt die wet in de praktijk anders gebruikt dan gedacht. Zo blijken de inlichtingendiensten in de praktijk informatie af te tappen om vervolgens te kijken of daar relevante informatie in kan worden gevonden. Dat is niet geregeld in de wet, en dat zou wel moeten, denkt de toezichthouder.

  Eerder meldde de NOS dat het (destijds demissionaire) kabinet de wet juist wilde verruimen, waardoor de ruimte van de toezichthouder juist kleiner zou kunnen worden en er meer ruimte ontstaat voor de diensten.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 13 april 2021 @ 00:19
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg ook weer DE NCTV DIE GROOTSCHALIG in de fout is gegaan zoals gezegd de volgende affaire WAARUIT BLIJKT DAT DE OVERHEID steeds meer zich ontpopt tot een organisatie tégen de 'burger'? En ook al zijn er geluiden dat de behandeling van 'vreemdelingen' ook dezelfde situatie vertoont als bij de 'Kíndertoeslagenaffaire Belastingdienst'. We blijven ook dit volgen, de NCTV.....  

  'Behandeling migranten lijkt op die van slachtoffers toeslagenaffaire'

   GISTEREN, 02:17 IN BINNENLAND

  Ook migranten en asielzoekers zijn de dupe van wantrouwen van de overheid en rigide maatregelen, stellen advocaten en onderzoekers.

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Minister Grapperhaus en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 23:08

  Grapperhaus erkent dat verwerking persoonsgegevens door NCTV 'juridisch kwetsbaar' is

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bevestigt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) mogelijk in de fout is gegaan bij het volgen van burgers op internet.

  NRC schreef vrijdag dat de NCTV jarenlang persoonsgegevens over burgers heeft verzameld en verspreid. Zo volgden NCTV-medewerkers met nepaccounts sociale media van religieuze leiders en linkse en rechtse activisten. Die informatie belandde onder andere in weekberichten aan gemeenten, politie, AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten.

  De NCTV is daar niet voor bevoegd, schreef de krant. Ook is er geen toezichthouder aan wie verantwoording moet worden afgelegd. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben zo'n toezichthouder wel.

  Juridisch kwetsbaar

  In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat de NCTV vorig jaar een onderzoek is begonnen naar zijn wettelijke bevoegdheden en de werkzaamheden die worden gedaan. De conclusie was dat er "gaten" gedicht moeten worden en dat de organisatie "juridisch kwetsbaar" is en "versterking behoeft indien daarbij persoonsgegevens worden verwerkt op basis van openbaar bronnenonderzoek".

  Grapperhaus is hier in maart over geïnformeerd. Hij wil de uitkomsten voor het zomerreces naar de Kamer sturen en met de Kamer bespreken hoe deze aspecten van het werk van de NCTV wettelijk beter geregeld kunnen worden. Hij zal daar zelf voorstellen voor doen.

  Persbureau ANP schrijft dat het gebruik van nepaccounts is stilgelegd totdat er uitsluitsel is of het wettelijk mag.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-04-13 00:53:40
  handtekeningafbeelding
 • zondag 11 april 2021 @ 00:37
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, NA DE KINDERTOESLAGENAFFAIRE NU DE NCTV DIE GROOTSCHALIG in de fout is gegaan met  volgen op social media en anderszins van vele burgers, politici (in spé), actievoerders en/óf anderszins? Zeker om terrorisme te bestrijden moet je soms wat meer doen om daar achter te komen. Maar zo worden weer velen verdacht van (?) BIJ VOORBAAT en als u eenmaal geregistreerd staat, vaak ten onrechte, 'veronderstellingen' en/of aannames van zal wel zo zijn', kom daar dan maar eens vanaf?! Of uberhaupt 'áchter'. 

  'NCTV volgde in het geheim burgers op sociale media met nepaccounts'

  De Kamer heeft al vragen daarover..... Maar of dat wat uithaalt is nog maar de vraag, 'in het belang van de nationale veiligheid' is dit alles geoorloofd.... net als bij de werkzaamheden van de AIVD/MIVD etc...?

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NCTV-baas Aalbersberg (links) en minister Grapperhaus ANP

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 11:34 • AANGEPAST VANDAAG, 13:37

  Tweede Kamer wil opheldering over werkwijze NCTV

  De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

  De krant meldt dit op basis van eigen onderzoek. Anders dan bijvoorbeeld de politie en de geheime dienst, is de coördinator niet bevoegd om personen uitvoerig in de gaten te houden, stelt NRC. In een reactie zegt de NCTV dat de manier waarop de gevoelige informatie wordt verwerkt, niet in strijd is met de wet. Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de NCTV, erkent tegenover de krant wel dat de "juridische grondslag moet worden verbeterd".

  'Politiestaat'

  Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. "En hoe ik dat als Kamerlid kan controleren." Ze heeft Kamervragen gesteld. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf noemt het artikel "ontluisterend". Ze wil tekst en uitleg van minister Grapperhaus.

  Dat geldt ook voor CDA en GroenLinks. "Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

  Forum voor Democratie noemt de werkwijze onacceptabel. "Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden." Partijleider Farid Azarkan van Denk wil een spoeddebat over de kwestie.

  De NCTV is opgericht om de uitwisseling van informatie tussen overheidsinstanties te coördineren. Het gaat om instanties die zich bezighouden met de bestrijding van terrorisme. Daarnaast maakt de coördinator ook zelf rapporten en analyses. Drie keer per jaar verschijnt bijvoorbeeld het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, waarin staat hoe groot de kans is op een terroristische aanslag in Nederland.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 maart 2021 @ 08:53
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, GINGEN 'UNDERCOVERAGENTEN' TE VER bij DRUGSZAAK HEDEL? Ze 'gijzelden' zelf korte tijd een getuige/verdachte die dacht dat hij met de ECHTE drugscriminelen te maken had en vertelde alles, of veel, vrezende dat....  Een interessante rechtszaak daarover zal  nu ongetwijfeld volgen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:04

  'Undercoveragenten deden zich voor als criminelen en ontvoerden verdachte'

  In november brandde een huis in Hedel af BART MEESTERS

  Undercoveragenten hebben een verdachte van afpersing van medewerkers van een fruittransportbedrijf in Hedel korte tijd ontvoerd. Dat deden zij in het kader van het onderzoek in de zaak. De advocaat van de verdachte, Peter Plasman, zegt dat na berichtgeving in De Telegraaf.

  De agenten deden zich voor als zware criminelen en wilden erachter komen voor wie de verdachte werkte. Hij werd van straat geplukt en in een busje gezet, wat de suggestie van een ontvoering wekte. Volgens Plasman werd hij zwaar bedreigd en moest hij vertellen wie er achter de bedreigingen en aanslagen tegen het personeel van De Groot Fresh Food Group zaten. "Deed hij dat niet dan zou hem of de familie iets aan worden gedaan", zegt Plasman.

  Volgens de advocaat zou de verdachte onder druk een verklaring hebben afgelegd. "Hij twijfelde er niet aan dat hij te maken had met zware criminelen." Tijdens een getuigenverhoor hoorde hij pas dat het om een politieactie ging.

  Hij heeft achteraf besloten om volledig mee te werken en opening van zaken te geven, zegt Plasman tegen de NOS. De verdachte werd ingezet als chauffeur en zou niet altijd geweten hebben waarvoor. Hij is drie dagen lang verhoord door de recherche waarbij ook de 'ontvoering' is besproken.

  Plasman zegt dat zijn cliënt op dat moment zo geschrokken was dat hij werkelijk alles zou hebben verklaard, of het nu waar was of niet.

  Acute dreiging

  De politie doet zich in undercoveroperaties vaker voor als crimineel, maar een ontvoering met ernstige bedreigingen is nieuw voor de advocaat. Volgens Plasman hielden de opsporingsdiensten er rekening mee dat er daadwerkelijk doden zouden vallen in de zaak, waarna voor deze onorthodoxe aanpak is gekozen.

  "De dreiging was volgens hen zo acuut, dat ze geen andere manier zagen dan deze", zegt hij. "Vermoedelijk dachten de opsporingsdiensten: als we maar resultaat bereiken, dan nemen we eventuele onrechtmatigheid voor lief."

  Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie gaan niet in op de zaak. "De zaak is nog niet voor de rechter gekomen. In het kader van het onderzoek doen we er daarom geen uitspraken over", zegt een woordvoerder van het OM.

  Ze zegt wel dat de inzet van een zwaarder opsporingsmiddel in het algemeen, zoals een undercoveractie, bij ernstige zaken gerechtvaardigd is. "Er wordt dan wel gekeken of een dergelijk middel proportioneel is", aldus de woordvoerder.

  Gegevens personeel op straat

  Directie en medewerkers van De Groot worden bedreigd en afgeperst sinds het bedrijf anderhalf jaar geleden de vondst van 400 kilo cocaïne in een partij bananen meldde. Door een blunder van het Openbaar Ministerie zijn 300 namen van (ex-)medewerkers in handen van criminelen gekomen.

  Sindsdien zijn aanslagen gepleegd op hun woningen. Zo lag er onder meer een handgranaat op de stoep bij een zoon van een directeur en werden er twee woningen van medewerkers beschoten.

  In december vorig jaar en in januari werden al meerdere verdachten aangehouden. Zij kwamen allemaal uit het Gooi. Ook de verdachte waar de undercoveractie tegen werd gebruikt werd in het Gooi in het busje gestopt.

  Op 30 maart is de eerste zitting bij de rechtbank in Arnhem.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 juni 2020 @ 01:18
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, INFILTRANT BINNEN DE HELL'S ANGELS ging steeds een stapje verder, mogelijk juridisch gezien te ver? Was het middel van infiltratie te zwaar in een relatief kleine 'drugszaak'?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:36

  Steeds ging infiltrant A-4110 een stapje verder met de Friese Hells Angels

  Een infiltratie-actie bij de Hells Angels in Friesland blijkt veel omvangrijker dan tot nu toe bekend. De politie heeft zeker vijf infiltranten ingezet om onderzoek te kunnen doen naar drugshandel. Twee van die infiltranten waren burgers.

  In maart maakte het Openbaar Ministerie bekend dat in deze zaak voor het eerst in ruim twintig jaar gebruik is gemaakt van een criminele burgerinfiltrant. De inzet van niet-agenten is uiterst omstreden sinds de IRT-affaire in de jaren 90 (zie kader).

  Morgen komt de zaak voor het eerst voor de rechter. Negen mannen worden onder meer verdacht van drugshandel en het plannen en regelen van transporten naar Ierland, Australië en Finland.

  Hun arrestatie is vooral te danken aan een crimineel die samenspande met de politie. A-4110 heet hij in het dossier. Zijn naam wordt door justitie geheimgehouden, ook al weten de aangehouden verdachten om wie het gaat. Ze hebben hem tenslotte lange tijd vertrouwd.

  Het begon in Leeuwarden

  A-4110 was al informant voor de politie, toen hij twee jaar geleden in Leeuwarden een kennis tegen het lijf liep. Die was lid van de Red Devils, een supportclub van de Hells Angels. De mannen kenden elkaar al meer dan tien jaar.

  Of hij nog wat deed, zou de kennis aan A-4110 hebben gevraagd, waarmee hij wapen- of drugshandel zou hebben bedoeld. Kort daarna vroeg de kennis of de infiltrant iemand wist die een partij speed wilde kopen.

  Met deze informatie ging A-4110 naar de politie. Het was het begin van een lang onderzoek naar drugshandel door leden en contactpersonen van de Hells Angels, waarbij justitie steeds een stapje verder ging met getuige A-4110.

  Eerst werd hij ingezet om onder toeziend oog van de politie drugs te kopen, daarna moest hij actief informatie verzamelen over motorclubleden en tenslotte werd hij een 'criminele burgerinfiltrant', iemand die zelf meedoet aan strafbare feiten onder toezicht van de politie.

  In de jaren 90 liep de inzet van criminele burgerinfiltranten uit de hand tijdens de zogeheten IRT-affaire. De politie liet toen partijen drugs door met het idee bij de grote spelers uit te kunnen komen. Daarna gold lange tijd een verbod.

  Sinds 2014 is het weer toegestaan om criminele infiltranten te gebruiken in 'gewone' strafzaken. Er gelden wel strenge voorwaarden. Zo mag het alleen als geen enkele andere opsporingsmethode werkt.

  A-4110 begon met de aankoop van een kilo speed, maar dat werd steeds meer. In totaal schafte hij in opdracht van de politie een kleine 40 kilo amfetamine aan. Volgens het Openbaar Ministerie was het kopen van drugs nodig om vertrouwen te wekken en zo meer zicht te krijgen op wat de Hells Angels uitspookten.

  De infiltrant deed alsof hij bemiddelde voor een groep Ierse criminelen. Er werd een tweede burgerinfiltrant ingezet, 'John de Ier', een voormalige politieman die zich voordeed als de kopende partij. Ook zijn zogenaamde baas, in werkelijkheid een agent, verscheen ten tonele.

  Ook Finland en Australië

  Ondertussen was A-4110 ook in de weer met een andere verdachte. Deze man had ook contacten bij de Friese Hells Angels en zou de infiltrant hebben benaderd voor een drugstransport naar Finland.

  De mannen spraken ook over het smokkelen van drugs naar Australië. A-4110 kwam met steeds meer verdachten in contact en raadde hen de ene na de andere 'vriend' aan. Zoals Rico uit Duitsland, in werkelijkheid agent. Een andere aanbeveling was 'de Duitse Turk', eveneens een undercoveragent.

  Het drugstransport naar Australië liep uiteindelijk spaak, maar het transport naar Finland ging door. Op 2 maart zou A-4110 in een geprepareerde auto een kleine 100 kilo speed naar Scandinavië rijden, waar de drugs moesten worden overhandigd aan de lokale Hells Angels.

  Negen arrestaties

  Die dag greep de politie in. De auto werd vlak voor de Duitse grens van de weg gehaald en acht verdachten werden gearresteerd. Er werden 86 pakketten van een kilo amfetamine gevonden, plus wapens en geld.

  Helemaal voorbij was de actie nog niet: de politie verving de speed voor nepdrugs en liet de auto doorrijden naar Finland. Daar kon ook de man worden gearresteerd die de drugs kwam afhalen.

  'Opbrengst niet heel schokkend'

  Was dit alles de inzet van infiltranten waard, waaronder dus voor het eerst weer een crimineel? Advocaten van de verdachten vinden van niet.

  "Het is het meest vergaande opsporingsmiddel dat kan worden ingezet, maar de opbrengst is niet heel schokkend", zegt raadsman Richard van der Weide. Hij vraagt zich af of het middel wel proportioneel was.

  Ook advocaat Jan-Hein Kuijpers is verbaasd over de inzet van zo'n zwaar middel in "een gemiddeld drugszaakje". "Dit is bedoeld voor hele zware criminele groepen waar niemand binnen komt. Dat speelt hier niet. Toch heeft het OM meteen een infiltrant ingezet. Elke verhouding is zoek."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 28 december 2018 @ 00:33
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE en daarmede ook het OM LEKTEN DATA NAAR BEDRIJF DAT 'SCHADEVERGOEDINGEN van winkeldieven o.a.' REGELT VOOR BEDRIJVEN. Een grove fout, blunder van de organisatie of...??

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Vrijdag 28 december 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Politie lekte jarenlang persoonsgegevens winkeldieven naar bedrijf'

  'Politie lekte jarenlang persoonsgegevens winkeldieven naar bedrijf'

  27 december 2018 16:18 Laatste update: 6 uur geleden

  37

  De Nationale Politie zou jarenlang persoonsgegevens van tientallen mensen hebben gelekt naar SODA, een bedrijf dat namens winkeliers een schadevergoeding op daders verhaalt.

  Het bedrijf kon een volledige database van alle winkeldiefstallen uit de systemen van de politie downloaden, schrijft De Telegraaf. SODA kreeg op die manier veel meer gegevens in handen dan de bedoeling was.

  Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt tegen De Telegraaf dat de praktijk "niet conform de wet" was. Onder de privacywet mogen persoonsgegevens alleen verwerkt worden voor het doel waarvoor ze oorspronkelijk zijn verzameld, en niet zomaar gedeeld worden.

  Winkeliers die een winkeldief op heterdaad betrappen, kunnen op de dader een schadevergoeding van 181 euro verhalen. Zij kunnen de afhandeling van de zaak overlaten aan een bedrijf zoals SODA. Dit bedrijf kan bij de politie aankloppen om de persoonsgegevens van een winkeldief te achterhalen als de dader een vals adres opgeeft.

  Drie bedrijven handelen schadeclaims af

  Naast SODA zijn er in Nederland nog twee partijen die namens winkeliers de schadeclaims namens de winkelier afhandelen. Het bedrijf Overlastregistratie Nederland ontdekte de grootschalige toegang van zijn concurrent SODA.

  Overlastregistratie Nederland en Detailhandel Nederland, de derde partij, moeten bij een verzoek om gegevens telkens een brief sturen, terwijl SODA - gerund door een oud-politieagent - eenvoudig digitale toegang had.

  De korpsleiding van de politie ontdekte het datalek volgens De Telegraaf in het voorjaar van 2018. Een woordvoerder zegt dat er toen maatregelen zijn genomen om de gegevenstoegang in te perken.

  Door: NU.nl  Beeld: ANP

  37  reacties  

  Lees meer over:

  Politie  Datalekken detailhandel nederland 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 13 oktober 2018 @ 00:24
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE SCHENDT OPSPORINGSREGELS IVM INTERNETDATA, bewaring van ALLE GEGEVENS VAN U EN MIJ blijkt standaard te zijn, maar de organisatie KAN ER MEE DOEN WAT ZE WILLEN? Uit onderstaande artikel blijkt dat ALLE PROVIDERS verplicht zijn (?) alle datagegevens met de overheid (Justitie/Politie) door te geven?

  Nederlandse providers moeten iedere dag hun klantenbestand kopiëren en delen met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat daarbij om huis- en IP-adressen en telefoonnummers van alle internetgebruikers in Nederland.

  Wisten u en ik dit, we dachten toch altijd dat alleen - en dan op vordering van de rechter-commissaris b.v - in 'een bepaalde strafzaak/onderzoek' gevorderd kon worden? OPMERKELIJK  maar ook verontrustend, want dan zou dit alles ook opgeslagen worden 'ergens' bij overheidsinstellingen? En al uw facebook, internet verkeer etc.etc... 

  Provider wil klantenbestand niet preventief aan politie geven

   17:31 IN TECH

  Het is verplicht om gegevens van klanten preventief aan de politie te verstrekken, zodat die daarin kan zoeken. Een Groningse provider weigert dat echter.

  Zie en lees verder art. van NU.nl, NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Zaterdag 13 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Politie maakt fouten bij verzamelen gebruikersdata internetters'Foto: ANP

  'Politie maakt fouten bij verzamelen gebruikersdata internetters'

  12 oktober 2018 07:04 Laatste update: 11 uur geleden

  De Nederlandse politie zou fouten maken bij het verzamelen van internetgegevens. Privégegevens worden ten onrechte nog bewaard en er wordt te weinig op gelet wie er toegang toe heeft, blijkt vrijdag uit documenten in handen van deNOS.

  Dat blijkt uit documenten in handen van de NOS

  Nederlandse providers moeten iedere dag hun klantenbestand kopiëren en delen met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat daarbij om huis- en IP-adressen en telefoonnummers van alle internetgebruikers in Nederland.

  Door de gegevens te kopiëren, kan de politie deze inzien na een proces-verbaal. Er zou bij de politie alleen onduidelijkheid bestaan over hoe er met de data moet worden omgegaan.

  Gegevens worden te lang bewaard

  De gegevens zouden in sommige gevallen zeven jaar worden bewaard, maar in een intern rapport van Justitie wordt benadrukt dat de wet een maximale bewaartermijn van vijf jaar kent. 

  Er zou daarnaast onduidelijkheid bestaan over wie de gegevens mag inzien. Er zou pas achteraf worden vastgesteld welke ambtenaren ernaar mogen kijken. 

  Verder zouden er problemen spelen bij werknemers van de 112-alarmcentrale. Zij mogen de data inzien bij noodgevallen, maar volgens het rapport wordt er "afwijkend" gehandeld.

  Niet-bevoegde ambtenaar bekeek data

  Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie, dat gaat over de gegevensverzameling, werd in 2012 ook bekritiseerd in een intern rapport. Toen waren er geen landelijke richtlijnen die bepaalden hoe met de gegevens moet worden omgegaan. Een niet-bevoegde ambtenaar kon de gegevens in 2010 inzien.

  Volgens het nieuwe rapport uit 2016 is de situatie sindsdien wel verbeterd.

  Door: NU.nl 78 reacties  

  Lees meer over: 

  Politie Internet Privacy

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 augustus 2018 @ 00:35
  #3
  reactie op (#2) gerrit72

  Goedemorgen, GEEN HUISZOEKINGSBEVEL, VERDACHTE VRIJ VAN WAPEN- EN drugsbezit, handel in. Onrehtmatig handelen van de onderzoekende politieambtenaren die in de surveillance aantroffen bij een routine-ondezoek.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Huisbezoek politie onrechtmatig, man vrijgesproken van drugs- en wapenbezit

  GISTEREN, 16:01

  BINNENLAND

  ANP

  Een 50-jarige man uit Nuenen is door de rechtbank vrijgesproken van het bezit van grote hoeveelheden drugs en twee illegale wapens. Het bezoek dat de politie aan het huis van de man bracht toen de agenten de vondst deden, blijkt onrechtmatig.

  In december 2016 ging de politie naar de woning van de man, nadat deze kort daarvoor was weggereden toen de politie hem wilde aanhouden. De man reed in een auto zonder geldige apk. Voor de woning van de man vroegen de agenten hem om zijn legitimatiebewijs. Toen hij de woning binnenging om dat te halen, wilden de agenten met hem mee naar binnen lopen.

  De man zei daarop dat niemand zijn woning in mocht gaan. Toen de agenten zeiden dat ze hem zouden aanhouden als zij niet mee de woning in mochten, liet de man hen toch binnen. In de woning troffen de agenten ruim 96 kilo hennep en 7 kilo hasj aan. Ook vonden ze een stroomstootwapen en een vuurwapen met munitie.

  Geen machtiging

  In het proces-verbaal verklaarden de agenten dat ze toestemming hadden gekregen van de man om de woning te betreden. Bij de behandeling van de strafzaak, twee weken geleden, sprak de advocaat van de man dit tegen. De rechtbank oordeelt nu dat de politieagenten inderdaad onrechtmatig de woning betraden en dat de drugs en wapens niet als bewijs kunnen worden gebruikt.

  De agenten hadden geen schriftelijke machtiging voor een huiszoeking. De toestemming die de man uiteindelijk verleende, kwam tot stand nadat de agenten hadden gezegd de man anders te zullen aanhouden. Daarmee werd de man volgens de rechter beperkt in zijn keuzevrijheid. De agenten hebben daarmee het recht op privacy en het huisrecht van de man geschonden.

  Ondanks de vrijspraak zijn de drugs en de wapens wel in beslag genomen.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 01 februari 2016 @ 22:14
  #2

  Politie en justitie die onzorgvuldig handelen vind ik eigenlijk geen nieuws. Het zou pas echt nieuws zijn als ze een keer wel zorgvuldig zouden handelen ;)

 • maandag 01 februari 2016 @ 00:32
  #1

  Goedemorgen, politie en justitie hebben flink de plank misgeslagen bij het inzetten van de in 2013 vermoorde Tamara Plehn als infiltrante. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt dat politie en justitie uiterst onzorgvuldig hebben gehandeld.

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4235746/2016/01/31/Politie-en-OM-schonden-regels-met-infiltrante.dhtml

  http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/2316/Politie/actua/index.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPE Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/

  Gewijzigd op 2020-06-11 22:09:20
  handtekeningafbeelding