1767 keer bekeken

Politie-OM, AIVD, PRIVACY, OPSPORINGSDIENSTEN LANDELIJKE, EENHEID

  • vrijdag 26 mei 2023 @ 00:10
    #17
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, INLICHTINGEN ARTIKEL: TOEZICHTHOUDER ONDERZOEKT inzet van AIVD EN MIVD UNDERCOVERAGENTEN. En dit over een zeer breed in- en extern maatschappelijk, juridisch en polititioneel perspectief en 

    WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

      ANP

    NOS Nieuws•Vandaag, 16:39

    Toezichthouder onderzoekt inzet undercoveragenten door AIVD en MIVD

    De toezichthouder op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) stelt onderzoeken in naar de inzet van agenten door deze diensten. Met agenten worden personen bedoeld die op instructie van deze diensten informatie verzamelen.

    Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn agenten meestal personen van buiten de eigen organisatie die undercover werken. Om geloofwaardig over te komen, kan het nodig zijn dat zo'n agent de wet overtreedt, aldus de dienst.

    Virtuele agenten en journalisten

    Een van de CTIVD-onderzoeken richt zich op de inzet van 'virtuele' agenten. Dat zijn agenten die uitsluitend op internet informatie vergaren, bijvoorbeeld door zich aan te melden bij extremistische chatgroepen.

    Ook komt er een onderzoek naar het aanwerven van journalisten. Mogelijk houdt dat verband met een artikel van NRC vorig jaar. Daarin werd gesteld dat de AIVD en de militaire tegenhanger MIVD "systematisch" journalisten aanwerven als agent.

    De krant sprak zo'n vijftien journalisten die door deze diensten waren benaderd, onder wie onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can. Hij weigerde en noemde de werkwijze van de diensten kwalijk, omdat journalisten bijvoorbeeld in het Midden-Oosten een groot risico lopen.

    Mentale welzijn

    Het derde CTIVD-onderzoek richt zich op de invulling van de zorgplicht met betrekking tot het mentale welzijn van hun agenten.

    Het werk van een undercoveragent kan mentaal zwaar zijn. Bij de Landelijke Eenheid van de politie deden zich de afgelopen jaren een aantal gevallen van zelfdoding voor die met het werk als undercoveragent in verband werden gebracht.

    Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

    Gewijzigd op 2023-05-26 00:11:08
    handtekeningafbeelding
  • zondag 19 maart 2023 @ 00:06
    #16
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, DE POLITIE BEHEERT EEN GROTE DATABANK VAN 'BEVEILIGINGSCAMERA'S als van RING deurbelbeveiliging. Aan de ene kant goed te begrijpen en door deze camera's (beelden) zijn ook enkele misdrijven opgelost. Maar deze camera's staan ook meestal op de openbare weg gericht en dat is in feite inbreuk op de privacy. En zeer veel burgers maar ook bedrijven en openbare instellingen hebben zelf zich aangemeld hiervoor en daarmede toestemming voor gebruik gegeven..

    Toch zijn er ook weer bezwaren van deskundigen hiertegen vanwege de privacy(schendingen)? Een toch weer opgeroepen maatschappelijk veiligheids- en juridisch, technisch probleem voor Justitie/OM.... en de politiek? Privacyorganisatie Bits of Freedom, die al jaren kritisch is over de database, zegt tegen NU.nl dat de politie de wet omzeilt met de database. De camera's mogen namelijk de openbare weg eigenlijk niet filmen, maar veel mensen houden zich daar niet aan. De politie heeft daarom volgens Bits of Freedom toegang tot onrechtmatig verkregen materiaal

    WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

     Venema Media

    NOS Nieuws•Vandaag, 09:08

    314.000 beveiligingscamera's aangemeld bij politiedatabase

    De politie kan de beelden opvragen van ruim 314.000 beveiligingscamera's van bedrijven, burgers en de overheid. Dat schrijft NU.nl, dat heeft opgevraagd hoeveel camera's er vrijwillig zijn aangemeld bij de politiedatabank Camera in Beeld. De politie zou vooral te spreken zijn over deurbellen met een videocamera.

    De camera's die bij Camera in Beeld zijn aangemeld, kunnen door de politie gebruikt worden bij de opsporing in bijvoorbeeld moordzaken, en na overvallen en inbraken. De politie kan niet live meekijken, maar kan wel zien waar de geregistreerde camera's hangen, wie de eigenaar is, wat de camera filmt en hoelang de beelden worden bewaard.

    Nieuwsuur meldde in 2018 al dat er 200.000 van dit soort camera's in de politiedatabank staan. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal dus toegenomen met zo'n 114.000 camera's. Volgens de nieuwssite zijn 236.000 van het totaal camera's van bedrijven. Ruim 55.000 zijn van burgers en 23.000 camera's zijn door de overheid geregistreerd.

    'Onrechtmatig verkregen materiaal'

    De landelijk projectleider Camera in Beeld, Karel van Engelenhoven, zegt tegen NU.nl dat de database de politie veel tijd bespaart. De politie hoeft niet langer langs de deuren om camerabeelden op te vragen, maar kan eigenaren die in het systeem staan direct contacteren.

    Privacyorganisatie Bits of Freedom, die al jaren kritisch is over de database, zegt tegen NU.nl dat de politie de wet omzeilt met de database. De camera's mogen namelijk de openbare weg eigenlijk niet filmen, maar veel mensen houden zich daar niet aan. De politie heeft daarom volgens Bits of Freedom toegang tot onrechtmatig verkregen materiaal.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 11 maart 2023 @ 00:21
    #15
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #12: DE POLITIE MAAR OOK DAN het OM, ANDEREN SOMS 'OVERSCHRIJDEN PRIVACYREGELS BIJ NAGAAN, NATREKKEN' VAN DEMONSTRANTEN BIJ AANHOUDINGEN. Ook gegevens van familieleden of anderen die er in feite niets mee te maken hebben worden nagegaan? Is daarmede of ligt daarmede de DEMONSTRATIEVRIJHEID ONDER VUUR? 

    OUDER: INLICHTINGEN ARTIKEL: HET NIEUWE WETSVOORSTEL LIGT ER maar het hele gebeuren blijft een zorgenkindje, ivm o.a. de privacy... De tijdelijke wet waar nu over wordt gediscussieerd, geldt voor vier jaar. Op de langere termijn wordt er ook gewerkt aan een herziening van de inlichtingenwet. 

    WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

     ANP

    NOS Nieuws•Gisteren, 02:08•Aangepast gisteren, 15:47

    Onderzoek: 'Politie verzamelt op grote schaal data van demonstranten'

    De politie vraagt met grote regelmaat persoonsgegevens van demonstranten op, zoals hun adres, burgerservicenummer en geboortedatum. Daarnaast verzamelt de politie gegevens van ouders en kinderen van actievoerders. Dat blijkt uit 67 dossiers van demonstranten, die onderzoeksplatform Investico inzag in samenwerking met De Groene Amsterdammer en Trouw.

    De gegevens zijn afkomstig uit de Basisregistratie Personen (BRP), een database waarin informatie over iedere inwoner van Nederland staat. Volgens de politie is het opvragen nodig voor onder meer het opsporen van verdachten, de verwerking van aangiftes, om in contact te komen met demonstranten of voor slachtofferzorg.

    Ook data van familieleden van betogers worden opgevraagd. Dat gebeurt volgens de politie als die demonstranten eerder schuldig waren aan bijvoorbeeld ernstige openbare-ordeverstoringen. Uit de overzichten blijkt echter dat ook gegevens van familieleden van nooit veroordeelde demonstranten worden opgehaald.

    Fietsboete

    Sinds 2021 kan iedere burger bij de gemeente een overzicht opvragen van gegevensverkeer tussen de politie en de BRP. Investico kreeg met medewerking van activisten inzage in 67 van deze overzichten. Tien van de betrokken actievoerders zijn nog nooit gearresteerd, maar van zeven van die tien werden de gegevens toch tientallen keren opgehaald door de politie.

    Het gaat vooral om activisten uit de antiracisme- en klimaatbeweging, onder wie Extinction Rebellion-demonstranten Sieger Sloot en Lucas Winnips. Maar ook coronademonstranten en antifascisten deden mee aan het onderzoek.

    De overzichten laten zien dat de gegevens van sommige betrokkenen veel vaker worden opgevraagd sinds ze meedoen aan protesten. Dat gebeurde eerder alleen bij bijvoorbeeld een fietsboete, of als ze zelf aangifte deden. Maar na deelname aan demonstraties schoot het aantal aanvragen omhoog. Zo werden de gegevens van de prominente coronademonstrant Michel Reijinga in twee jaar tijd ruim 1400 keer bekeken.

    Volgens experts is door de 'datahonger' van de politie het recht op betoging in het geding. "Als je de hele tijd in de gaten wordt gehouden, kun je niet meer vrij demonstreren", zegt Bart Schermer, hoogleraar privacy en cybercrime aan de Universiteit van Leiden in Trouw.

    Marc Schuilenburg, hoogleraar digital surveillance aan de Erasmus Universiteit, wijst erop dat demonstreren een grondrecht is. "Daarom moet de politie daarbij terughoudend zijn."

    Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat de politie "niet bezig is om het aan de voorkant moeilijk te maken voor mensen om te demonstreren". Ze begrijpt dat de politie informatie opvraagt over mensen die door de wet te overtreden misbruik maken van het recht op demonstratie. "Maar voor het opvragen van gegevens van familieleden is geen logische verklaring, want daar heeft de politie eigenlijk niets bij te zoeken." Volgens haar kunnen de data van familieleden wel een soort bijvangst zijn.

     

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 21 februari 2023 @ 00:12
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, AIVD/MIVD ZIEN SABOTAGE-ACTIES VAN RUSSISCHE ZIJDE om de maatschappij te treffen, 'LAM TE LEGGEN' en dat zullen alle westelijke, EU/NAVO landen wel merken, in de gaten houden als geen ander in deze oorlogssituatie van heden. Vele diplomaten al uitgewezen. EN WE ZIJN DAN OFFICIEEL WEL NIET IN OORLOG, DE CYBERAANVALLEN (OORLOG) IS ER WEL DEGELIJK... Maar we moeten waakzaam blijven vooral ook voor de diensten en veiligheidsorganissaties als Defensie en de politie. We moeten er dan ook maar vanuit gaan dat zij hun taken goed uitvoeren....   

    Zie ook DE DAGELIJKSE UPDATE'S OVER DE OORLOG op clubshttp://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Robin Utrecht   NOS Nieuws•Vandaag, 12:57

    MIVD: Russen willen Nederlandse energievoorziening verstoren

    Rusland heeft geprobeerd de Nederlandse energievoorziening in kaart te brengen. Het land wil weten waar het kan saboteren, zegt de directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Jan Swillens.

    Een Russisch schip in de Noordzee heeft enkele maanden geleden geprobeerd gegevens te verzamelen over windmolenparken. "Dat is tijdig onderkend en adequaat afgehandeld", zegt Swillens. Het schip is weggeleid. "Het is hierdoor wel weer duidelijk dat de dreiging naar Nederland veel minder ver is dan in eerste instantie lijkt." Naast windmolenparken zou Rusland ook geïnteresseerd zijn in het in kaart brengen van internetkabels en gasleidingen.

    Swillens sprak over het incident op een gezamenlijke persconferentie met de AIVD. Volgens de diensten is er sprake van "voorbereidingshandelingen voor verstoring en sabotage". De diensten waarschuwen al langer dat het ook mogelijk is om in het geheim een aanslag te plegen op andere onmisbare voorzieningen, zoals die voor het drinkwater.

    Nieuwsuur maakte vorig jaar een video over de kwetsbaarheid van onze infrastructuur onder water:

    10:04 Zie video in oorspronkelijke artikel

    De onzichtbare dreiging onder water

    Dit weekend zijn er opnieuw Russische diplomaten het land uitgezet. Nederland nam die stap, omdat Rusland niet stopt met het plaatsen van inlichtingenofficieren als diplomaten.

    Vorig jaar werden er zeventien Russische diplomaten uitgezet. Swillens zegt dat het nu om tien personen gaat. "We laten ook geen nieuwe mensen meer toe waarvan wij al weten dat het inlichtingenofficieren zijn."

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 16 oktober 2022 @ 00:06
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, INLICHTINGEN ARTIKEL: AIVD EN MIVD PROBEREN OF HEBBEN GEPROBEERD JOURNALISTEN TE RONSELEN VOOR INLICHTINGEN. Zelfs konden zij daarvoor betaald worden, op zich niet zo bijzonder, Een gegeven dat niet allen hier zal spelen. Vooral buitenland-journalisten om via hen meer inzicht te krijgen maar enkelen waarschuwen al, in andere landen kun je als dat ontdekt wordt grote problemen krijgen.... 

    WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS Nieuws•Vandaag, 00:13

    'Inlichtingendiensten AIVD en MIVD ronselen journalisten'

    Journalisten worden systematisch geronseld door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Er worden ook journalisten benaderd die daardoor in de problemen kunnen komen in conflictgebieden als het Midden-Oosten.

    De krant sprak met 32 redacteuren en correspondenten die zich bezighouden met onderwerpen over of werken in gebieden waar de inlichtingendiensten aandacht voor hebben.

    De helft van de journalisten zegt benaderd te zijn door een van de twee diensten. In enkele gevallen was de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, bereid om te betalen.

    Reden voor de rondgang van NRC was een intern document van de AIVD dat de krant vorige maand onder ogen kreeg. Dat document werd in 2016 al gelekt bij klokkenluiderswebsite PubLeaks, maar werd nooit naar buiten gebracht. In dat document staan de namen van 21 "bronnen en agenten", onder wie acht journalisten.

    Risico

    Programmamakers Sinan Can en Thomas Erdbrink waarschuwen in de krant voor de gevaren die journalisten lopen als ze met de diensten samenwerken. Can zegt dat hij in 2018 werd benaderd, maar een gesprek weigerde.

    Hij zegt te begrijpen dat de diensten voor de veiligheid van de staat moeten zorgen, maar dat het "toch kwalijk blijft, want wij lopen een enorm risico in die landen".

    handtekeningafbeelding
  • maandag 03 oktober 2022 @ 00:33
    #12
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg vorige artikel: INLICHTINGEN ARTIKEL: HET NIEUWE WETSVOORSTEL LIGT ER maar het hele gebeuren blijft een zorgenkindje, ivm o.a. de privacy... De tijdelijke wet waar nu over wordt gediscussieerd, geldt voor vier jaar. Op de langere termijn wordt er ook gewerkt aan een herziening van de inlichtingenwet. 

    WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    ANP  NOS Nieuws•Zaterdag, 07:44•Aangepast zaterdag, 10:43

    Wetsvoorstel inlichtingendiensten; weer is de vraag 'hoe ver mogen ze gaan?'

    Joost Schellevis redacteur Tec

    "Alsof je op elke tafel in een café een microfoon wil zetten die altijd aanstaat", zegt oud-toezichthouder op de inlichtingendiensten Bert Hubert. "En erbij zegt: we luisteren heus niet mee, hoor."

    Een andere voormalige toezichthouder, Ronald Prins, is juist voor een nieuwe wet. Volgens hem is "heel veel schade" ontstaan doordat "legitieme onderzoeken" niet door konden gaan, omdat de huidige wet dat niet toestond.

    Ruim vier jaar na het referendum over de inlichtingenwet zijn er de eerste tekenen van een nieuwe en felle discussie over de bevoegdheden van de inlichtingendiensten. In een tijdelijke wet wil het kabinet de inlichtingendiensten naar eigen zeggen "meer armslag" geven in de strijd tegen buitenlandse overheidshackers. Het gaat dan om landen als China en Rusland.

    Dat komt er volgens critici op neer dat zwaarbevochten waarborgen, die werden ingesteld nadat een meerderheid tegen de wet stemde, worden afgeschaald. Maar voorstanders stellen juist dat de huidige wet in sommige gevallen niet voldoet en de inlichtingendiensten soms simpelweg niet in actie kunnen komen.

    Het wetsvoorstel gaat waarschijnlijk binnenkort naar de Tweede Kamer en kan voor die tijd nog worden aangepast, maar grote wijzigingen worden niet meer verwacht. Ook het parlement kan nog wijzigingen in de wet aanbrengen.

    Makkelijker hacken

    De plannen, waar de NOS vorig jaar al over berichtte, zorgen er onder meer voor dat de diensten makkelijker mogen hacken. De technische risico's van hacks hoeven niet meer vooraf te worden afgedicht, en de mogelijkheden voor 'strategische hacks' worden verruimd. Zo kunnen de inlichtingendiensten inbreken op een plek waar ze later interessante informatie kunnen halen.

    Twee toezichthouders

    Er zijn twee toezichthouders die toezien op de inlichtingendiensten. Het gaat nu vaak over de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB), die straks een minder grote rol speelt. Maar daar staat tegenover dat de tweede toezichthouder, die tijdens en na spionageactiviteiten toezicht houdt, een grotere rol krijgt. "Die kan nu nog niet zelf ingrijpen, maar kan straks operaties stilleggen", zegt Rowin Jansen van de Radboud Universiteit, die de wet onder de loep nam.

    "Een goed theoretisch voorbeeld is dat de diensten dan kunnen inbreken bij Glonass, de Russische gps-dienst", zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit, die eerder meewerkte aan een evaluatie van de inlichtingenwet.

    Nu mogen de inlichtingendiensten bovendien niet onbeperkt elk apparaat hacken dat een doelwit gebruikt. Ze moeten opnieuw toestemming vragen als zo'n apparaat ook door anderen wordt gebruikt. Dat verandert: ook als een computersysteem wordt gebruikt door anderen, bijvoorbeeld omdat het gaat om een e-mailprovider, mogen die zonder nieuwe toestemming worden gehackt.

    Ook komt er een mogelijkheid om een kabel af te tappen, zonder dat er al een concreet doel is. Dat zogenoemde 'snapshotten' is bedoeld om te kunnen inschatten wat voor verkeer er over een kabel gaat en hoe nuttig die informatie is. De verzamelde informatie mag een jaar lang worden bewaard, maar daar staat tegenover dat de diensten er inhoudelijk niks mee mogen.

    Die ruimere bevoegdheden mogen dus alleen worden ingezet tegen buitenlandse staatshackers, maar als inlichtingen eenmaal zijn verzameld mogen ze ook voor andere doelen worden gebruikt.

    Volgens het kabinet en de inlichtingendiensten zelf is dat belangrijk omdat daar extra snel moet worden gehandeld, bijvoorbeeld als ze een buitenlandse hacker proberen op te sporen. Ook zouden de diensten met bredere internettaps kunnen opsporen waar buitenlandse overheidshackers proberen in te breken.

    Alles bij elkaar komt er toch een sleepwet

    Bert Hubert, oud-toezichthouder inlichtingendiensten

    Na het referendum over de inlichtingenwet kwamen er extra waarborgen in de wet, zoals de plicht om 'zo gericht mogelijk' te werken. In de strijd tegen de staatshackers wordt daar dus aan getornd.

    "Alles bij elkaar durf ik wel te zeggen dat er nu toch een sleepwet komt", zegt oud-toezichthouder Hubert. "Het is feitelijk een poging om het er opnieuw doorheen te krijgen."

    Tot voor kort was Hubert technisch expert in de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, die vooraf oordeelt of de inlichtingendiensten mogen tappen of hacken. Hij stapte op uit protest tegen de wet.

    Goed idee

    Maar zijn voorganger bij die commissie is juist overtuigd voorstander. "Ik heb legitieme verzoeken voorbij zien komen waarvan iedereen zou zeggen: goed idee, doen", zegt Ronald Prins, van 2018 tot 2020 lid van de commissie. "En toch mocht het niet."

    Mensen lijken bang te zijn voor onze inlichtingendiensten, in plaats van voor de buitenwereld

    Ronald Prins, oud-toezichthouder inlichtingendiensten

    Volgens hem is de angst voor de inlichtingendiensten onterecht. "Mensen lijken bang voor onze eigen inlichtingendiensten, en niet voor de boze buitenwereld. Maar die diensten zijn om ons te beschermen", aldus Prins.

    In de strijd tegen landen als Rusland en China moeten we niet opeens burgerrechten overboord gooien, vindt Hubert. Bovendien zou de wet, hoe goed bedoeld ook, in de toekomst kunnen worden misbruikt. "En je schrijft een wet niet alleen voor mooi weer, maar ook om te voorkomen dat het ooit misgaat."

    Tijdelijke wet

    De tijdelijke wet waar nu over wordt gediscussieerd, geldt voor vier jaar. Op de langere termijn wordt er ook gewerkt aan een herziening van de inlichtingenwet. Volgens de diensten en het kabinet zijn de ruimere bevoegdheden om staatshackers te bestrijden zó urgent dat die niet op de nieuwe wet kunnen wachten.

    In een eerdere versie van dit artikel stond dat de inlichtingendiensten nu niet zonder toestemming aanvullende apparaten van een doelwit mogen hacken. Dat mag wel; wat nu niet mag, is het hacken van apparaten en computersystemen die ook door anderen worden gebruikt. Daarvoor moet opnieuw toestemming worden gevraagd. Het artikel is hierop aangepast.

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 30 juni 2022 @ 00:53
    #11
    reactie op (#7) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #7: TOP VAN DE LANDELIJKE EENHEID HIERBIJ GEHEEL VERNIEUWEN,  VERANDEREN en andere mensen aan de top?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    ANP

    NOS Nieuws•Vandaag, 14:42•Aangepast vandaag, 15:51

    Rapport: splits Landelijke Eenheid politie op en zoek betere leidinggevenden

    De Landelijke Eenheid van de politie moet in twee onderdelen worden opgesplitst. Ook moet er dringend worden gekeken naar het werkklimaat binnen de Landelijke Eenheid. Bronnen bevestigen aan de NOS dat dit in het eindadvies staat van de commissie-Schneiders, die keek naar de knelpunten binnen de eenheid. De Landelijke Eenheid kampt al langere tijd met problemen, de leiding ligt onder vuur.

    Naar verwachting neemt de politie de aanbevelingen over. De Landelijke Eenheid moet volgens de commissie worden opgesplitst in een deel dat gespecialiseerde afdelingen omvat als infrastructuur, bewaken en beveiligen en een onderdeel voor de recherche.

    Die twee onderdelen moeten ook een eigen inlichtingenafdeling krijgen. Daarmee wordt de dienst landelijke informatieorganisatie ook opgesplitst in tweeën.

    Wat is de Landelijke Eenheid?

    De Landelijke Eenheid is onderdeel van de nationale politie en telt bijna 6000 medewerkers. Naast het ondersteunen van regionale korpsen heeft de Landelijke Eenheid ook zelfstandige taken zoals de aanpak van zware, georganiseerde criminaliteit en terrorisme.

    Ook moet er gewerkt worden aan een cultuuromslag, luidt het advies. Daarbij moet gezocht worden naar meer capabele leidinggevenden in de afdelingen en teams. Een belangrijke maatstaf is geschiktheid en verdienste, niet het aantal dienstjaren dat iemand erop heeft zitten, zoals in het verleden wel gebeurde.

    De leiding van de Landelijke Eenheid is al eerder vervangen. Oscar Dros is de nieuwe politiechef van de Landelijke Eenheid, na het vertrek van Jannine van den Berg. Haar vertrek had ook te maken met de aangekondigde bevindingen van de commissie-Schneiders. "Het is aan mijn opvolger om met die bevindingen aan de slag te gaan. Een nieuwe start, onder leiding van een nieuwe politiechef", zei Van den Berg destijds.

    Zelfmoord undercoveragent

    Het rapport van de commissie-Schneiders volgt op langdurige problemen bij de Landelijke Eenheid. De afgelopen jaren verschenen verschillende kritische rapporten over het functioneren van de eenheid. Ook waren er drie zelfdodingen die met het werk te maken zouden hebben.

    Zo was er vorig jaar fikse kritiek op het undercoverteam Werken onder Dekmantel, naar aanleiding van de zelfmoord van een undercoveragent. De begeleiding van de infiltrant bleek onvoldoende en de professionaliteit van het team liet ernstig te wensen over, concludeerde de commissie-Brouwer toen.

    De conclusie van de commissie-Schneiders is niet onverwacht. In een tussenrapportage eerder dit jaar zei de commissie al dat de Landelijke Eenheid volledig op de schop moet. "Het stutten en verbeteren van de bestaande organisatie volstaat op de langere termijn niet", was de conclusie toen. Het rapport met het eindadvies van de commissie verschijnt morgen.

    Gewijzigd op 2022-06-30 22:36:51
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 16 maart 2022 @ 00:48
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 15:02

    Waakhond inlichtingendiensten houdt 'verscherpt toezicht' om privacyschendingen

    Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer ANP

    De toezichthouder op de inlichtingendiensten houdt voorlopig verscherpt toezicht op het aftappen van internetkabels, omdat de AIVD en de MIVD te slordig met de regels omgingen. Operationele belangen waren belangrijker dan voorkomen dat de wet werd overtreden, schrijft de toezichthouder.

    In sommige gevallen overtraden de diensten de wet, of merkten ze zelf te laat op dat ze dat deden, schrijft de dienst. Ze hebben inmiddels beterschap beloofd; om ervoor te zorgen dat dat inderdaad gebeurt, komen ze onder "verscherpt toezicht". Tegelijkertijd hielden de AIVD en de MIVD zich op "belangrijke punten" wel aan de wet, aldus de toezichthouder.

    Sinds 2017 hebben de inlichtingendiensten er de bevoegdheid bijgekregen om op grotere schaal internetkabels af te tappen en zo te zoeken naar relevante informatie. In een referendum stemde een meerderheid tegen de wet, maar met een paar aanpassingen kwam hij er toch.

    Aftappen

    Volgens de toezichthouder wordt die wet in de praktijk anders gebruikt dan gedacht. Zo blijken de inlichtingendiensten in de praktijk informatie af te tappen om vervolgens te kijken of daar relevante informatie in kan worden gevonden. Dat is niet geregeld in de wet, en dat zou wel moeten, denkt de toezichthouder.

    Eerder meldde de NOS dat het (destijds demissionaire) kabinet de wet juist wilde verruimen, waardoor de ruimte van de toezichthouder juist kleiner zou kunnen worden en er meer ruimte ontstaat voor de diensten.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 13 april 2021 @ 00:19
    #9
    reactie op (#8) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg ook weer DE NCTV DIE GROOTSCHALIG in de fout is gegaan zoals gezegd de volgende affaire WAARUIT BLIJKT DAT DE OVERHEID steeds meer zich ontpopt tot een organisatie tégen de 'burger'? En ook al zijn er geluiden dat de behandeling van 'vreemdelingen' ook dezelfde situatie vertoont als bij de 'Kíndertoeslagenaffaire Belastingdienst'. We blijven ook dit volgen, de NCTV.....  

    'Behandeling migranten lijkt op die van slachtoffers toeslagenaffaire'

     GISTEREN, 02:17 IN BINNENLAND

    Ook migranten en asielzoekers zijn de dupe van wantrouwen van de overheid en rigide maatregelen, stellen advocaten en onderzoekers.

    Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Minister Grapperhaus en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 23:08

    Grapperhaus erkent dat verwerking persoonsgegevens door NCTV 'juridisch kwetsbaar' is

    Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bevestigt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) mogelijk in de fout is gegaan bij het volgen van burgers op internet.

    NRC schreef vrijdag dat de NCTV jarenlang persoonsgegevens over burgers heeft verzameld en verspreid. Zo volgden NCTV-medewerkers met nepaccounts sociale media van religieuze leiders en linkse en rechtse activisten. Die informatie belandde onder andere in weekberichten aan gemeenten, politie, AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten.

    De NCTV is daar niet voor bevoegd, schreef de krant. Ook is er geen toezichthouder aan wie verantwoording moet worden afgelegd. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben zo'n toezichthouder wel.

    Juridisch kwetsbaar

    In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat de NCTV vorig jaar een onderzoek is begonnen naar zijn wettelijke bevoegdheden en de werkzaamheden die worden gedaan. De conclusie was dat er "gaten" gedicht moeten worden en dat de organisatie "juridisch kwetsbaar" is en "versterking behoeft indien daarbij persoonsgegevens worden verwerkt op basis van openbaar bronnenonderzoek".

    Grapperhaus is hier in maart over geïnformeerd. Hij wil de uitkomsten voor het zomerreces naar de Kamer sturen en met de Kamer bespreken hoe deze aspecten van het werk van de NCTV wettelijk beter geregeld kunnen worden. Hij zal daar zelf voorstellen voor doen.

    Persbureau ANP schrijft dat het gebruik van nepaccounts is stilgelegd totdat er uitsluitsel is of het wettelijk mag.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-04-13 00:53:40
    handtekeningafbeelding
  • zondag 11 april 2021 @ 00:37
    #8
    reactie op (#7) herman_dad

    Goedemorgen, NA DE KINDERTOESLAGENAFFAIRE NU DE NCTV DIE GROOTSCHALIG in de fout is gegaan met  volgen op social media en anderszins van vele burgers, politici (in spé), actievoerders en/óf anderszins? Zeker om terrorisme te bestrijden moet je soms wat meer doen om daar achter te komen. Maar zo worden weer velen verdacht van (?) BIJ VOORBAAT en als u eenmaal geregistreerd staat, vaak ten onrechte, 'veronderstellingen' en/of aannames van zal wel zo zijn', kom daar dan maar eens vanaf?! Of uberhaupt 'áchter'. 

    'NCTV volgde in het geheim burgers op sociale media met nepaccounts'

    De Kamer heeft al vragen daarover..... Maar of dat wat uithaalt is nog maar de vraag, 'in het belang van de nationale veiligheid' is dit alles geoorloofd.... net als bij de werkzaamheden van de AIVD/MIVD etc...?

    Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NCTV-baas Aalbersberg (links) en minister Grapperhaus ANP

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 11:34 • AANGEPAST VANDAAG, 13:37

    Tweede Kamer wil opheldering over werkwijze NCTV

    De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

    De krant meldt dit op basis van eigen onderzoek. Anders dan bijvoorbeeld de politie en de geheime dienst, is de coördinator niet bevoegd om personen uitvoerig in de gaten te houden, stelt NRC. In een reactie zegt de NCTV dat de manier waarop de gevoelige informatie wordt verwerkt, niet in strijd is met de wet. Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de NCTV, erkent tegenover de krant wel dat de "juridische grondslag moet worden verbeterd".

    'Politiestaat'

    Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. "En hoe ik dat als Kamerlid kan controleren." Ze heeft Kamervragen gesteld. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf noemt het artikel "ontluisterend". Ze wil tekst en uitleg van minister Grapperhaus.

    Dat geldt ook voor CDA en GroenLinks. "Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

    Forum voor Democratie noemt de werkwijze onacceptabel. "Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden." Partijleider Farid Azarkan van Denk wil een spoeddebat over de kwestie.

    De NCTV is opgericht om de uitwisseling van informatie tussen overheidsinstanties te coördineren. Het gaat om instanties die zich bezighouden met de bestrijding van terrorisme. Daarnaast maakt de coördinator ook zelf rapporten en analyses. Drie keer per jaar verschijnt bijvoorbeeld het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, waarin staat hoe groot de kans is op een terroristische aanslag in Nederland.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding