1636 keer bekeken

CRIMINALITEIT: Drugs, PLOFKRAKEN, VUURWAPEN (gebruik) etc.

 • vrijdag 26 november 2021 @ 09:42
  #23
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, AMSTERDAM WIL DOORGAAN MET DE GESTARTE PROEF 'PREVENTIEF FOUILLEREN'.....    In september is in vijf wijken in de stad een maand lang preventief gefouilleerd. Om de proef is veel te doen geweest, vooral wegens het risico op etnisch profileren door de politie.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 19:00 • AANGEPAST GISTEREN, 19:37

  Amsterdam wil door met proef preventief fouilleren

  In Amsterdam werd een maand lang in verschillende wijken preventief gefouilleerd NOS

  De driehoek in Amsterdam, die bestaat uit de burgemeester, de officier van justitie en de politiechef, wil een proef met preventief fouilleren in de stad verlengen. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad. De verlenging moet een vollediger beeld geven van het effect op wapenbezit in de stad.

  In september is in vijf wijken in de stad een maand lang preventief gefouilleerd. Om de proef is veel te doen geweest, vooral wegens het risico op etnisch profileren door de politie.

  Burgemeester Halsema besloot daarom burgerwaarnemers toe te laten, die toezicht kunnen houden als agenten fouilleren. Zij kunnen rapporteren als de politie zich mogelijk schuldig maakt aan etnisch profileren.

  Bewoners ondervraagd

  De gemeente heeft de burgerwaarnemers, gecontroleerde personen en buurtbewoners gevraagd hoe zij de controles vonden, meldAT5. "Het draagvlak voor het inzetten van gerichte wapencontroles onder bewoners van de gebieden is groot: 70 procent van de ondervraagden is voorstander van inzet van wapencontroles", laat Halsema weten. Ook gaf een derde aan zich veiliger te voelen, 56% is neutraal en 8% voelde zich onveiliger.

  Volgens de ondervraagden bleek dat de politie de controles inderdaad aselectief heeft uitgevoerd. Ook waren ze benaderbaar en hebben ze duidelijk gecommuniceerd. 4 procent van de gecontroleerde personen heeft negatief op de controles gereageerd. Eén persoon heeft geklaagd bij de gemeente.

  "Het toont aan dat de Amsterdamse politie op zorgvuldige wijze uitvoering geeft aan de wapencontroles", schrijft de burgemeester. "Dat een derde van de ondervraagden zich door de wapencontroles veiliger voelt, is eveneens van belang."

  Tachtig messen

  Wel leverde de proef volgens de burgemeester een "relatief bescheiden wapenopbrengst" op. Ruim honderd wapens, waarvan zo'n tachtig messen, zijn in beslag genomen. Dat kan volgens Halsema mogelijk komen door de kleinschaligheid van de proef: in vier weken tijd is er vijftien keer gecontroleerd.

  Volgens de driehoek heeft de proef niet lang genoeg geduurd om te kunnen zeggen of de controles het wapenbezit omlaag kunnen krijgen. De proef moet daarom worden verlengd om een beter beeld te krijgen van het effect van de controles, aldus Halsema.

  Ze wil er daarom volgend jaar mee doorgaan. "Daarbij zal een gebied maximaal drie maanden worden aangewezen en een maximum van 9 actiedagen kennen."

  Stigmatiserend

  De driehoek wil wel het een en ander aanpassen, schrijft NH Nieuws. Zo worden er mobiele poortjes ingezet zodat er alleen gefouilleerd hoeft te worden als de poortjes afgaan. "Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig inbreuk wordt gemaakt op de lichamelijke integriteit en komt de driehoek tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van een deel van de raad", aldus de burgemeester.

  Ook moeten wijkteams van de politie meer te zeggen krijgen over de gebieden waar gefouilleerd wordt en de tijdstippen waarop dat gebeurt. Halsema benadrukt dat het principe van aselecte controle blijft. De verlengde proef zal ook door een onafhankelijke partij worden beoordeeld.

  Een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich meerdere keren tegen de proef uitgesproken. GroenLinks vond bijvoorbeeld dat het aanwijzen van gebieden stigmatiserend kan zijn. Op het laten meelopen van de burgerwaarnemers kwam kritiek van de politiebonden. Die hebben daarom eigen waarnemers ingezet, zij zullen nog met hun bevindingen komen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 21 september 2021 @ 01:02
  #22

  Goedemorgen, NU WEER PLOFKRAAK GELDAUTOMAAT IN AMSTERDAM-NOORD, bewoners geschrokken maar reageerden ook weer adequaat door direct opn straat te komen o,a, waardoor daders op de vlucht sloegen....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 01-01-2022 08.00 uur:

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 08:11

  Veel schade en geld op straat door plofkraak in Amsterdam-Noord

  MIZZLE MEDIA

  Bij een plofkraak vanochtend in een winkel in Amsterdam-Noord zijn meerdere panden beschadigd. Er is nog niemand aangehouden.

  Na de kraak op de geldautomaat aan de Sperwerlaan lag er geld op straat. Dat is meegenomen door agenten.

  Twee verdachten zijn weggerend. Buurtbewoners zeggen tegen AT5 dat ze in eerste instantie wilden vluchten op een scooter, maar dat die niet startte. Het is onbekend of de twee geld hebben buitgemaakt.

  Meerdere ramen van omliggende huizen zijn gesneuveld. Ook zijn dakpannen naar beneden gekomen door de klap.

  De omgeving is afgezet voor politieonderzoek.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

   

  Gewijzigd op 2022-01-01 09:14:44
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 03 september 2021 @ 00:44
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige art.: PREVENTIEF FOUILLEREN, een juridisch, politiek en politioneel gezien interessante zaak? Het wordt aan alle kanten bekeken.... HET IS TOCH EEN ZEKERE AANTASTING VRIJHEID al is het ook wel te bgrijpen, de redenen waarom.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:04

  Amsterdamse politie houdt proef met preventief fouilleren

  NOS

  Een tiental agenten, drie burgerwaarnemers en een enkele waarnemer van de politiebond waren vandaag op de been voor de tweede dag van de Amsterdamse proef met preventief fouilleren.

  De agenten hielden op een plein in Amsterdam-Noord iedere vijfde passant staande om te fouilleren. Bewoners reageren wisselend op de proef om wapengeweld in de stad terug te dringen.

  Om de proef is veel te doen geweest, vooral wegens het risico op etnisch profileren door de politie. Daarom stemde een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad eerder dit jaar in eerste instantie tegen de plannen van burgemeester Femke Halsema en korpschef Frank Paauw.

  Wat is etnisch profileren?

  Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is er sprake van etnisch profileren als "de politie zonder goede of geldige reden iemand stopt, controleert, fouilleert of aanhoudt, (mede) vanwege zijn huidskleur of herkomst".

  Halsema zette het plan voor het preventief fouilleren toch door, in de hoop dat het wapengeweld onder jongeren in de stad ermee kan worden teruggedrongen. Dat kon zij wettelijk gezien doen omdat de burgemeester bij belangrijke veiligheidskwesties buiten de gemeenteraad om mag gaan.

  Wel beloofde de burgemeester dat er burgerwaarnemers bij de acties aanwezig konden zijn, als extra ogen om te controleren of de acties inderdaad willekeurig werden uitgevoerd. Dat stuitte dan weer op verontwaardiging bij de politie, omdat het overkwam als een gebrek aan vertrouwen. Dus besloot de politiebond zelf ook waarnemers op pad te sturen, om op hun beurt de burgerwaarnemers te controleren.

  Volgens Karin van Baarle, Portefeuillehouder Jeugd & Wapens bij de politie Eenheid Amsterdam is de kritiek op het risico van etnisch profileren door de politie niet terecht:

  1:30 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Amsterdamse politie start omstreden proef preventief fouilleren: 'Kritiek is niet terecht'

  De controverse in de politiek vertaalde zich vanmiddag nog niet direct naar het plein in Amsterdam-Noord merkten NOS-verslaggevers. Sterker nog: sommige mensen leken blij te zijn met het spektakel van agenten, waarnemers en waarnemers van waarnemers. Een bewoner bij wie de afgelopen tijd drie keer is ingebroken riep enthousiast. "Hoe meer politie, hoe beter."

  Verslaggever Youssef Abjij zag dat bewoners de fouilleer-acties zonder veel morren ondergaan. "Wat mij vooral opviel, was dat niemand zei: ik wil dit niet. Passanten zeiden het goed te vinden dat de politie dit deed, en hadden ook het gevoel dat er willekeurig mensen werden uitgekozen."

  Toch juichte niet iedere passant de actie toe. Zo reageerde een vrouw geschrokken op de agenten op het plein. Ze vroeg zich af wat er aan de hand was en zei: "Dat iemand dat moet ondergaan, het lijkt wel een film."

  Wapens in beslag genomen

  De acties lijken wel al effectief te zijn. Op de eerste twee dagen is een aantal wapens in beslag genomen, zegt Karin van Baarle. Op de vraag om welke wapens het gaat en hoeveel er in beslag zijn genomen, wil ze niet verder in gaan.

  De proef in Amsterdam duurt een maand. Daarna zal in een evaluatie bepaald worden of de gemeente Amsterdam ermee zal doorgaan. Naast Amsterdam-Noord zullen de agenten en waarnemers de acties op andere plekken in de stad uitvoeren.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 02 september 2021 @ 00:55
  #20

  Goedemorgen, PREVENTIEF FOUILEREN TEGENGAAN (VUUR)WAPENGEWELD IN ENKELE WIJKEN AMSTERDAM.....nu toegelaten als PROEF voorlopig. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 08:34 • AANGEPAST GISTEREN, 13:29

  Veelbesproken proef preventief fouilleren van start in Amsterdam

  Politie op straat in Amsterdam ANP

  Agenten in delen van Amsterdam mogen vanaf vandaag preventief fouilleren. Dat gebeurt in het kader van een proef, waarmee gekeken wordt of het wapengeweld in de stad teruggedrongen kan worden. Om de proef is veel te doen geweest.

  Zo was de gemeenteraad tegen, uitte Amnesty International kritiek en waren ook politiebonden niet te spreken over de opzet van de proef. De onenigheid draaide voornamelijk over het wel of niet etnisch profileren door agenten.

  Om te voorkomen dat agenten op basis van uiterlijke kenmerken passanten gaan fouilleren, is er gekozen voor een opzet waarbij elke zoveelste passant wordt gecontroleerd.

  Amnesty International is niet tegen de proef, maar was in aanloop naar de proef wel zeer kritisch over de opzet. Na aanpassingen in het plan steunt Amnesty de pilot nu wel, maar de organisatie benadrukt nog altijd zorgen te hebben over etnisch profileren bij de politie.

  Waarnemers controleren waarnemers

  Burgemeester Halsema besloot daarbovenop 45 burgerwaarnemers toe te laten, die toezicht kunnen houden als agenten fouilleren. Zij kunnen dan rapporteren als de politie zich mogelijk toch schuldig maakt aan etnisch profileren.

  Dat besluit stuitte op veel weerstand vanuit politiebonden. Het voelde voor hen als een gebrek aan vertrouwen. Als reactie op de inzet van burgerwaarnemers, zetten de politiebonden nu zelf ook waarnemers in om burgerwaarnemers te controleren. "Wij maken ook een eigen verslag omdat wij geen vertrouwen hebben in deze burgerwaarnemers", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, tegen NH Nieuws.

  De proef met preventief fouilleren duurt een maand en gaat van start in Bijlmer-Centrum (Zuidoost), Burgwallen-Nieuwe Zijde (Centrum), Geuzenveld (Nieuw-West), de Dapperbuurt (Oost) en de Waterlandpleinbuurt (Noord).

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 11 juni 2021 @ 00:58
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, DRUGSLAB BOVEN EEN KINDERDAGVERBLIJF OPGEROLD.... zie ook Wereldwijde undercoveractie leidt tot 49 arrestaties in Nederland waar het mee verband hield. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:23

  Politie rolt drugslab op boven kinderdagverblijf Amsterdam

   

  Gevonden drugschemicaliën OPENBAAR MINISTERIE

  De politie heeft naar nu bekend is gemaakt op 25 mei in Amsterdam een drugslab opgerold in een appartementencomplex boven een kinderdagverblijf. In de woning op de vierde verdieping was een zogenoemde cocaïnewasserij gevestigd, waar de gesmokkelde drugs werden klaargemaakt voor gebruik. Er werd onder meer zo'n 20 kilo coke gevonden.

  Vier verdachten, die nog via het dak en de balkons probeerden te vluchten, zijn aangehouden. Het gaat om mannen van tussen de 24 en 53 jaar uit Amsterdam, Albanië, Colombia en Ecuador. Ze zitten nog zeker 90 dagen vast.

  ANOM-netwerk

  De politie kwam de cocaïnewasserij, in de wijk IJburg, op het spoor door berichten die werden verstuurd via het ANOM-netwerk. Dat zogenaamd versleutelde netwerk, waar criminelen zich onbespied waanden, bleek deze week in werkelijkheid opgezet door de Amerikaanse FBI.

  De politie hield de arrestaties aanvankelijk stil omdat het onderzoek nog liep. Afgelopen maandag is een vijfde verdachte, een 27-jarige man uit Rijswijk, aangehouden.

  Bij het doorzoeken van zijn woning en twee loodsen in Den Haag en Honselersdijk werden ruim 2000 liter aan drugschemicaliën en 16,5 kilo cocaïnebase (crack) aangetroffen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 30 april 2021 @ 00:51
  #18

  Goedemorgen, LACHGAS EEN 'NIEUWE VORM VAN DRUGS' VERBODEN IN AMSTERDAM, in afwachting van een landelijk, wettelijk verbod of opname in de Opiumwet? Het is vooral in uitgaansgebieden een steeds groter wordend probleem. "Lachgas sloopt de levens van veel te veel jonge mensen." en '64 mensen met (gedeeltelijke) dwarslaesie door gebruik van lachgas'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:32

  Lachgas wordt ook verboden in Amsterdam

  Amsterdam gaat lachgas aan banden leggen. Verkoop in de horeca en op evenementen wordt verboden. De hoofdstad schaart zich daarmee bij een steeds grotere groep steden die maatregelen nemen: in ruim de helft van de 352 gemeenten gelden al beperkingen.

  De indieners van het verbod, PvdA en ChristenUnie, wijzen erop dat lachgas steeds vaker hartproblemen en dwarslaesies veroorzaakt bij de vaak jonge gebruikers. Bovendien vertienvoudigde het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was landelijk in twee jaar tijd.

  "Lachgas is daarmee niet alleen een gevaar voor de gebruiker zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving", zegt PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki. "Lachgas sloopt de levens van veel te veel jonge mensen." In de Amsterdamse gemeenteraad stemden D66, GroenLinks en Bij1 tegen het verbod.

  Landelijk verbod vertraagd

  Het kabinet wilde aan het begin van het jaar een landelijk verbod op recreatief gebruik van lachgas afkondigen, maar volgens staatssecretaris Blokhuis was dat praktisch niet haalbaar. Wanneer wetgeving dan wel volgt, is nog niet duidelijk.

  Een kleine 200 gemeenten hebben ondertussen zelf al maatregelen genomen, bleek vorige maand uit een rondgang van de NOS. Het merendeel heeft een verbod op lachgas in uitgaansgebieden in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen, andere kunnen ingrijpen bij overlast. In elf gemeentes, zoals Den Haag, geldt een totaalverbod.

  184 gemeenten hebben al een vorm van een lachgasverbod NOS

  Artsen wijzen er al langer op dat de toenemende populariteit van distikstofmonoxide als roesmiddel niet alleen tot overlast leidt van rondslingerende patronen en gebruikers onder invloed, maar ook gezondheidsrisico's voor jongeren met zich meebrengt.

  "Het lijkt wachten op de eerste dode", waarschuwde cardioloog Robert Riezebos van het OLVG Hartcentrum afgelopen maand.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 24 februari 2021 @ 06:53
  #17
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, DRUGSDEALENDE PORTIERS HOTEL AMSTERDAM VRIJUIT NA 'UNDERCOVERACTIE' POLITIE. Na een tip vermoedelijk ook VAN DE HOTELLEIDING WAS dit opgezet om ze te betrappen maar ook op de verkeerde wijze, UITLOKKING op die manier vindt ook de rechter en sprak de portiers vrij. Er wordt een hoger beroep ingesteld.....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:20 • AANGEPAST GISTEREN, 16:26

  Geen straf voor drugsdealende portiers, politie lokte hen uit

  Hotel W in Amsterdam, waar de portiers werkten ANP

  Portiers van een luxe Amsterdams hotel die een paar gram cocaïne verkochten aan undercoveragenten, zijn door de politie uitgelokt. Ze gaan daarom vrijuit, heeft de rechter bepaald.

  De zaak draait om een undercoveractie van de politie in 2018. De politie begon die na tips dat portiers van hotel W drugs leverden aan gasten. Politiemensen deden zich voor als bezoekers van het hotel en vroegen drie medewerkers om cocaïne. Vrijwel meteen kregen ze de drugs op hun kamer geleverd.

  De Amsterdamse rechter bepaalde vandaag dat het gebruikte opsporingsmiddel van 'pseudokoop' op zich wel mocht, maar dat de manier waarop de agenten het hebben aangepakt niet deugt. Het waren de agenten die om drugs vroegen, niet de verdachten die zelf iets aanboden.

  Uitlokking

  De rechter kon daardoor niet vaststellen of de verdachten van plan waren om uit eigen beweging drugs aan de agenten te verkopen. Ook werd voor de rechter niet duidelijk of de portiers al eerder drugs hadden verkocht aan hotelgasten. Daarom is in deze zaak sprake van uitlokking, oordeelde de rechter.

  Het Openbaar Ministerie werd niet-ontvankelijk verklaard, wat betekent dat de verdachten niet vervolgd mogen worden. De officier van justitie had 30 uur taakstraf tegen de portiers geëist. Volgens het OM was er geen andere mogelijkheid dan de undercoveragenten zelf om drugs te laten vragen, omdat de tip juist was dat de portiers op verzoek drugs leverden. Het OM gaat daarom in hoger beroep.

  Een van de advocaten in de zaak vermoedt dat het OM met deze zaak vooral een signaal wil afgeven aan de Amsterdamse hotels en horeca, dat drugsverkoop op geen enkele manier wordt getolereerd.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 29 mei 2020 @ 01:31
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, NU WEER IN ROTTERDAM GROTE HOEVEELHEID DRUGS EN GELD GEVONDEN bij een onderzoek naar de drugshandel. Elke dag bijna ergens in het land... lijkt dit wel? sad

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  POLITIE

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 14:35

  Aanhoudingen na vondst cocaïne en groot geldbedrag in woningen Rotterdam

  Vier mannen zijn in Rotterdam aangehouden na de vondst van 5 kilo cocaïne en 275.000 euro contant geld.

  Het geld werd gevonden in twee woningen in de wijk Kralingen. In een van de huizen lag ook een doos met patronen. De drugs zaten in een verborgen ruimte in een auto. De verdachten zijn tussen de 22 en 30 jaar oud en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats.

  De politie hield een van de woningen al langer in de gaten na een tip, meldtRijnmond. Agenten volgden een man van dit huis aan de Meent naar een woning in de Slotstraat. Een man die dit pand met een volle boodschappentas verliet en in een auto wegreed, is aan de kant gezet. De tas was leeg, maar in een ruimte onder de handrem vond de politie cocaïne.

  Na de drugsvondst zijn de beide woningen doorzocht en werden de andere spullen gevonden. Een van de doorzochte panden stond te koop en was mogelijk verhuurd aan criminelen.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Rijnmond.

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 27 mei 2020 @ 01:25
  #15
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE AMSTERDAM VINDT 2,4 MILJOEN IN WONING nadat zij iemand in een auto hadden gevolgd na een tip en een eerder onderzoek naar witwassen. Vermoedelijk e.e.a. weer iets te maken met 'drugshandel'? .

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  POLITIE AMSTERDAM

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 14:56

  Politie vindt 2,4 miljoen euro aan cash in woning Amsterdam

  De politie heeft vrijdag 2,4 miljoen euro aan contant geld gevonden in een woning in Amsterdam. Vlak daarvoor was een 29-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van witwassen.

  De rechercheurs vonden het bedrag bij een vervolgonderzoek in een woning op Zeeburgereiland. In het huis lag ook een geldtelmachine.

  De politie was het onderzoek naar de man begonnen na een tip. De recherche verwacht nog meer witwaspraktijken aan het licht te brengen en gaat voorlopig door met het onderzoek, schrijft AT5.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-05-27 01:25:25
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 25 februari 2020 @ 01:21
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedmorgen, CRIMINALITEIT IN AMSTERDAM DAALT NIET MEER, blijft op zelfde niveau. Burgemeester en Korpschef en anderen uiteraard zeer verontrust hierover? Tsja...Politiebureaus Amsterdam vanaf de avond dicht door personeelsgebrek

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:17

  Criminaliteit Amsterdam daalt niet meer, zorgen over geweld en drugshandel

  Hoofdcommissaris Paauw, burgemeester Halsema en waarnemend hoofdofficier Lucas (vlnr) ANP

  Voor het eerst in jaren is het aantal geregistreerde misdrijven in Amsterdam niet flink gedaald. De politie telde vorig jaar slechts zo'n 300 misdrijven minder dan een jaar eerder, op een totaal van ruim 88.000.

  De 'driehoek' (de burgemeester en de leiding van de politie en het Openbaar Ministerie) benadrukt wel dat de cijfers "aanzienlijk lager" zijn dan tien jaar geleden. Ook vergeleken met andere Europese steden doet Amsterdam het goed.

  Wapenbezit onder jongeren

  "Maar er zijn wel zorgen", zegt burgemeester Halsema. Bijvoorbeeld over de groter wordende impact van de drugshandel op de stad. Volgens het OM waren zeven van de twintig moorden in Amsterdam in 2019 liquidaties.

  Ook stipt de driehoek de toename van wapenbezit onder jongeren aan. "Dus we hebben niet het gevoel dat we achterover kunnen leunen", zegt Halsema. "Er is een een groot gevoel van urgentie."

  Agenten drukker dan ooit

  Ondertussen hebben agenten en officieren van justitie het drukker dan ooit, schrijft de driehoek in een brief aan de gemeenteraad. Onder meer vanwege de bestrijding van 'onzichtbare criminaliteit' als cybercrime en ondermijning.

  Zulke criminaliteit is volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw niet meteen terug te zien in de cijfers, maar moet wel aangepakt worden.

  "Want als je niet meer weet wie de sponsor is van de voetbalclub, de horeca beheert of de huizen in bezit heeft, krijg je parallelle economieën en uiteindelijk een ontwrichting van de maatschappij", zegt hij.

  Sextortion

  De driehoek constateert verder in de brief een "onacceptabele" stijging, met 30 procent, van fysiek en verbaal geweld tegen agenten.

  Ook signaleert de driehoek het "opvallend lage" aantal aangiften van slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld. Burgemeester Halsema noemt als voorbeeld het sextortion-probleem, oftewel het afpersen met naaktbeelden.

  "Wij denken op basis van onderzoeken namelijk dat dat probleem veel groter is dan wordt vermoed", zegt ze. "Er zijn alleen maar weinig meiden die aangifte durven te doen, en zij komen vervolgens in een isolement. Dat trek ik me erg aan. Er zijn veroordelingen nodig. Dus we gaan die vrouwen steunen", zegt ze.

  De campagne tegen intimidatie en uitbuiting van meisjes en vrouwen die deze maand begon in Amsterdam is daar een onderdeel van.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding