2026 keer bekeken

CRIMINALITEIT: Drugs, PLOFKRAKEN, VUURWAPEN (gebruik) etc.

 • donderdag 22 september 2022 @ 15:42
  #31
  reactie op (#30) herman_dad

  Goedemorgen, NU WEER EEN HEEL GROTE EXPLOSIE IN AMSTERDAM-WEST. Toevallig gefilmd door een buurtbewoner. De ravage  is enorm maar gelukkig geen slachtoffers.... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  handtekeningafbeelding
 • maandag 05 september 2022 @ 00:29
  #30
  reactie op (#29) herman_dad

  Goedemorgen, BURGEMEESTER HALSEMA WIL GELDAUTOMATEN VERBIEDEN IN DIVERSE DELEN VAN DE STAD? Enerzijds wel begrijpelijk maar toch, WAAR MOETEN VELEN, vooral ouderen dan aan hun geld komen? Dus een plan dat aan alle kanten kraakt. En zeker ook de criminelen die het doen, duperen alleen maar de gewone burger en meestal levert het geen geld op ook nog....   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Inter Visual Studio

  In samenwerking met NH Nieuws

  NOS Nieuws•Vrijdag, 22:26•Aangepast vrijdag, 23:18

  Burgemeester Halsema wil geldautomaten uit Amsterdam weren na reeks plofkraken

  Burgemeester Halsema van Amsterdam wil de bevoegdheid om geldautomaten op risicovolle plekken in de stad te weren. Dat heeft ze gezegd in een tv-programma van de lokale tv-zender AT5. Aanleiding zijn meerdere plofkraken die de afgelopen zomerperiode in de stad plaatsvonden. "Het is ernstig, ik maak mij daar zorgen over."

  In juli en augustus waren er tien explosies en plofkraken in Amsterdam. Er raakte niemand gewond, maar door de knallen werden meerdere deuren, ramen en geldautomaten opgeblazen. Panden werden door de knallen flink beschadigd, meldt NH Nieuws.

  Volstrekt zinloos geweld

  Het was het afgelopen jaar juist weer wat stiller rond plofkraken op geldautomaten, constateerde ook Halsema in het programma Het Gesprek met de Burgemeester.

  "Maar nu is het plotseling terug. Het is ernstig, ik maak mij daar zorgen over. Het is allang bekend dat het nauwelijks buit oplevert. Het is een vorm van geweld die volstrekt zinloos is, maar voor de bewoners die eromheen wonen wel heel onprettig is."

  Volgens Halsema is de gemeente al een tijdje bezig om de geldautomaten uit de gevels te verwijderen. Wettelijk gezien mag een gemeente dit niet zomaar doen. Op dit moment kan de gemeente banken ook niet dwingen geldautomaten te verwijderen, maar de burgemeester wil die bevoegdheid wel.

  Niet banken, maar daders schuldig

  "Nu moeten bewoners het zelf gaan aankaarten om het weg te krijgen. Tot ik de bevoegdheid heb, houd je plekken die risicovol zijn. Daar zijn de bewoners zich ook goed van bewust", zegt Halsema.

  De stad voert hierover op ambtelijk niveau gesprekken met het kabinet. "Het vraagt om een wetswijziging", aldus Halsema. "Deze zomer is voor ons reden om het opnieuw aan te kaarten bij het kabinet."

  Halsema is van mening dat banken ook een verantwoordelijkheid hebben. "We hebben de afgelopen jaren daarover ook met de bekende Nederlandse banken gesprekken gevoerd. De gevelautomaten zijn ook minder geworden", zegt ze. "Maar er ligt een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de risico's voor de omgeving." Ze benadrukt dat de banken niet schuldig zijn, maar de daders.

  Gewijzigd op 2022-09-05 00:39:04
  handtekeningafbeelding
 • maandag 15 augustus 2022 @ 01:15
  #29
  reactie op (#27) herman_dad

  Goedemorgen, EN WEER PLOFKRAKEN GELDAUTOMATEN IN AMSTERDAM en SCHIEDAM maar vooral Amsterdam is momenteel aan de beurt? HERHALING: Veel schade, veel geschrokken OMWONENDEN EN GEEN BUIT.... Het levert niets op, alleen angst bij vooral ouderen en ook die zitten dan weer zonder pin-automaat voor hen in de buurt.... Eigenlijk is het een soort terrorisme geworden, PLOFKRAKEN? De afgelopen maand alleen in Amsterdam een tiental?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 29-08-22 01.00 uur:

  UPDATE 27-08-22 09.00 uur: En weer een aanhouding in deze, opsporingsonderzoek gaat verder...

  UPDATE 16-08-22 09.00 uur:

  Inter Visual Studio

  In samenwerking met NH Nieuws

  NOS Nieuws•Gisteren, 10:29•Aangepast gisteren, 12:24

  Ravage na plofkraken in Amsterdam en Schiedam

  In Amsterdam en Schiedam zijn vannacht plofkraken geweest. Na de plofkraak in Amsterdam zijn enige tijd twintig woningen ontruimd, maar de bewoners mogen inmiddels weer naar huis.

  Het is voor Amsterdam de tiende explosie in vier weken tijd, en de zesde ontploffing in de maand augustus. Daarbij werden meerdere deuren, ramen en geldautomaten opgeblazen. Panden werden door de knallen flink beschadigd.

  Het past volgens AT5 binnen een trend die de politie begin augustus al signaleerde, namelijk dat het aantal explosies in de stad het afgelopen half jaar was toegenomen.

  Door de politie werd vannacht onderzocht of er nog een explosief in het pand is:

  0:36 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Veel schade na plofkraak in Amsterdam

  Beide plofkraken gebeurden vannacht rond 05.00 uur. Omwonenden en buurtbewoners in Amsterdam Nieuw-West spreken tegenover AT5 van minstens drie keiharde knallen, die tot ver in Osdorp te horen waren. De ravage is flink.

  Rond 08.15 uur ontruimde de politie twintig omliggende woningen, meldt NH Nieuws. Rond 10.15 uur was het gebied door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD veilig verklaard en konden de bewoners weer terug naar huis. Wel moeten een aantal bewoners het nog doen zonder stroom. Een gebiedsbouwkundige is op weg om het gebouw te checken.

  De politie doet onderzoek. Er raakte niemand gewond. Volgens de politie zagen getuigen twee personen op een scooter wegrijden. In de omgeving is naar hen gezocht, maar ze zijn niet meer gevonden. De politie roept getuigen of mensen die beelden van de plofkraak hebben, op zich te melden.

  Twee personen op een scooter

  De plofkraak in Schiedam vond plaats naast een supermarkt in een winkelcentrum. Omwonenden zeggen tegen de regionale omroep Rijnmond dat ze rond 05.30 uur een grote klap hoorden. Volgens ooggetuigen is de schade aan het pand groot.

  Ook voor deze plofkraak is nog niemand aangehouden. Meerdere getuigen zeggen tegen de politie dat ze twee personen op een scooter zagen wegrijden. Ook in deze zaak zijn getuigen en camerabeelden welkom, aldus de politie.

  Gewijzigd op 2022-08-29 01:23:07
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 06 augustus 2022 @ 00:41
  #28

  Goedemorgen, NU WEER EXPLOSIE BIJ WONING AMSTERDAM-ZUID een dure buurt. Waar houdt dit mee verband, welke criminaliteit of waarschuwing? Geen slachtofffers wel grote schade weer...  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Mizzle Media / Michel van Bergen

  NOS Nieuws•Gisteren, 08:19

  Explosie in Amsterdam-Zuid: deur opgeblazen en ruit gesneuveld

  In de Diamantbuurt in Amsterdam-Zuid is vanochtend een explosief ontploft. Daardoor werd een portiekdeur die naar meerdere woningen leidt opgeblazen. Ook sneuvelde een ruit van een restaurant. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

  De explosie was rond 5.45 uur vanochtend, meldAT5. De knal was volgens de politie tot ver in de omgeving te horen. Mogelijk gaat het om zwaar, illegaal vuurwerk.

  Agenten hebben de straat afgezet en doen onderzoek. Er worden onder andere getuigen gehoord en camerabeelden bekeken.

  0:36 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Deur portiekwoningen opgeblazen in Amsterdam

  handtekeningafbeelding
 • zondag 17 juli 2022 @ 08:33
  #27
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, NU WEER PLOFKRAAK GELDAUTOMAAT IN AMSTERDAM-WEST. Veel schade, veel geschrokken OMWONENDEN EN GEEN BUIT.... Het levert niets op, alleen angst bij vooral ouderen en ook die zitten dan weer zonder pin-automaat voor hen in de buurt.... Eigenlijk is het een soort terrorisme geworden, PLOFKRAKEN? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Mizzle Media

  In samenwerking met NH Nieuws

  NOS Nieuws•Gisteren, 10:24

  Flinke schade bij plofkraak in Amsterdam

  Bij een plofkraak vanochtend vroeg in Amsterdam is flinke schade aangericht. De gevel van een tabakszaak is bij de kraak naar buiten geblazen.

  De kraak vond vanochtend om 5.10 uur plaats, meldAT5/NH Nieuws. Het doel was een Geldmaat in de buitengevel van een tabakszaak aan Tussen Meer, in de wijk Osdorp.

  "Ik hoorde drie enorme knallen", zegt een buurtbewoner. Meteen na de explosies ontstond een felle brand met grote zwarte rookwolken. Het duurde even voordat de brandweer die onder controle had.

  Niemand raakte gewond

  Terwijl de politie samen met de Explosieven Opruimingsdienst het pand daarna onderzocht op achtergebleven explosieven, bleek dat brokstukken van de gevel en de geldautomaat tot aan de overkant van de straat lagen. Niemand raakte gewond.

  Over de verdachten en wat ze hebben buitgemaakt, is niets bekendgemaakt. De politie laat alleen weten dat ze zijn gevlucht.

  Maikel Samizdatâš’ @maikeltjeonline

  Eerste foto's van FB groep Dijkgraafplein.

  Twitter image

  5:44 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  16 juli 2022

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 31 mei 2022 @ 00:46
  #26

  Goedemorgen, JONGEN (16) SPRINGT UIT RAAM VAN 2 HOOG OM POLITIEARRESTATIE TE VOORKOMEN. Het is niet bekend waarvoor hij gezocht werd, maar vemoedelijk voor één van de zaken van deze rubriek? Hij heeft het gelukkig wel oveleefd. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 11-09-22 09.00 uur: Weer drugsaanhoudingen...

  UPDATE 01-06-22 09.00 uur: En een dag later, ditmaal in Heerlen, maar ook nu weer man springt uit woning i.v.m. inval politie, ditmaal dodelijke afloop.

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 10:17

  Jongen van 16 springt van twee hoog uit raam na inval politie

  Een 16-jarige jongen uit Amsterdam is vanochtend uit het raam van zijn appartement gesprongen toen hij uit handen van de politie probeerde te blijven. De jongen sprong vanaf de tweede verdieping en raakte bij zijn val bewusteloos.

  De politie viel de woning in de Bijlmer iets voor 06.00 uur binnen met als doel de jongen aan te houden. Waarvan hij wordt verdacht wil een woordvoerder bij AT5, in verband met de leeftijd van de jongen, niet zeggen: "Maar het is in ieder geval niet voor schuin oversteken."

  Kort na de val werd onder meer de AED en een traumahelikopter opgeroepen, maar die bleken allebei niet nodig. De jongen is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

  Volgens de politie was hij op dat moment weer bij bewustzijn.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-09-11 08:33:19
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 12 april 2022 @ 00:42
  #25
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, AMSTERDAM WIL MET BORDEN TOERISTEN WAARSCHUWEN VOOR STRAATDEALERS... Een nieuwe campagne weer tegen drugs (handel) en bescherming van...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 22-05-22 09.00 uur: 

  ======================================================================

  ALGEMENE UPDATE DRUG(GEBRUIK): 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 21:28

  Amsterdam gaat toeristen op grote schermen waarschuwen voor straatdealers

  Er komt in Amsterdam een waarschuwingscampagne tegen straatdealers. Die campagne is gericht op toeristen en dagjesmensen. Er komen onder meer op de Wallen LCD-schermen met waarschuwingen. Het is een van de maatregelen die het aantal straatdealers in de stad omlaag moeten brengen.

  Volgens burgemeester Halsema trekken de coffeeshops vooral in de binnenstad veel toeristen die er speciaal voor naar Amsterdam komen. De softdrugtoeristen veroorzaken regelmatig overlast, stelt de burgemeester. Straatdealers richten zich vooral op deze bezoekers.

  Burgemeester Halsema schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het om "grootschalige en sterk overlast gevende criminaliteit" gaat. Volgens de burgemeester zijn duizenden personen in meer of mindere mate als straatdealer actief. Een relatief groot deel weet buiten beeld van de politie te blijven, meldNH Nieuws.

  Straatdealers weren

  Naast de campagne gaan ondernemersverenigingen een portiersnetwerk opzetten, wordt het cameratoezicht uitgebreid en wordt overwogen om de hosts op de Wallen later in de nacht in te zetten, schrijft AT5. Hosts heten bezoekers welkom, beantwoorden hun vragen maar spreken de bezoekers ook aan als zij overlast geven.

  Verder is het de bedoeling dat ondernemers zoveel mogelijk straatdealers uit de horeca zullen weren, eventueel met hulp van hosts of de politie. Volgens Halsema geeft een deel van de straatdealers het verdiende geld namelijk meteen uit in de horeca.

  Geen softdrugsverkoop aan toeristen?

  Halsema houdt vast aan het plan om softdrugsverkoop aan toeristen door coffeeshops onmogelijk te maken. Halsema schrijft dat zij, de Amsterdamse politie en het OM ervan overtuigd zijn dat dit "de beste tijdelijke ingreep is om de cannabismarkt te verkleinen en beheersbaar te maken." Het aantal toeristen dat naar Amsterdam komt zou hierdoor dalen.

  "Veel van de grote problemen in de stad worden gevoed vanuit de cannabismarkt: van overlast door drugstoerisme tot zware misdaad en geweld. Een verbod op verkoop aan toeristen is wat de driehoek betreft een noodzakelijke ingreep om de cannabismarkt af te koelen in een eerste stap naar regulering", aldus Halsema.

  De coffeeshopbranche is fel tegen dat plan en zegt dat het straatdealen daardoor zal toenemen. Ook bij een deel van de raad stuit het plan op weerstand. Halsema zegt zich daar bewust van te zijn en wil daarom het plan binnenkort bespreken met de gemeenteraad.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  Gewijzigd op 2022-05-22 07:57:38
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 10 maart 2022 @ 00:42
  #24

  Goedemorgen, POLITIE AMSTERDAM VINDT 5 MILJOEN ! IN HUIS nadat agenten een verdachte ontmoeting zagen en verder onderzochten.... In een woning in Amsterdam zijn ruim vijf miljoen euro contant geld, tientallen kilo's drugs en een vuurwapen gevonden. Er is een verdachte opgepakt.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 8-04-22 09.00 uur: ONBEKEND WAARVOOR DEZE DIENDEN, PLOFKRAAK?

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:04

  Verdachte ontmoeting leidt tot vondst 5 miljoen euro in huis Amsterdam

  Miljoenenvondst in Amsterdam FOTO VAN DE POLITIE

  In een woning in Amsterdam zijn ruim vijf miljoen euro contant geld, tientallen kilo's drugs en een vuurwapen gevonden. Er is een verdachte opgepakt.

  De vondst werd vorige week donderdag gedaan, maar is nu pas bekendgemaakt door de politie. Agenten kwamen de zaak op het spoor nadat ze in Amsterdam een verdachte ontmoeting hadden gezien tussen een 26-jarige man uit Rotterdam en een Serviër. De Rotterdammer reed weg, waarna de politie hem staande hield en zijn voertuig controleerde. Daarin werd niets verdachts aangetroffen.

  De vondst in beeld:

  profielfoto Landelijke Eenheid @POL_Lnd_Eenheid

  Op donderdag 3 maart vonden agenten van onze Dienst Infrastructuur ruim vijf miljoen euro aan contant geld, tientallen kilo’s drugs en een vuurwapen in een woning in #Amsterdam. @DInfraopsporing #politieonderzoek #politie Lees hier meer 👉https://t.co/en9CFC4QmT

  9 uur geleden

  Ook de Servische man werd gevolgd. Hij ging een woning binnen in het centrum van Amsterdam. Toen hij weer naar buiten kwam, kon hij geen duidelijke verklaring afgeven over waarom hij binnen was; er stond niemand op het adres geregistreerd als bewoner. Ook stond hijzelf niet ingeschreven bij een gemeente. Daarop besloten de agenten het pand binnen te gaan en vonden ze het geld, de drugs en het wapen. Het geld zat in een grote tas.

  De Serviër (40) is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij moet twee weken vast blijven zitten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-04-08 08:38:29
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 26 november 2021 @ 09:42
  #23
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, AMSTERDAM WIL DOORGAAN MET DE GESTARTE PROEF 'PREVENTIEF FOUILLEREN'.....    In september is in vijf wijken in de stad een maand lang preventief gefouilleerd. Om de proef is veel te doen geweest, vooral wegens het risico op etnisch profileren door de politie.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 19:00 • AANGEPAST GISTEREN, 19:37

  Amsterdam wil door met proef preventief fouilleren

  In Amsterdam werd een maand lang in verschillende wijken preventief gefouilleerd NOS

  De driehoek in Amsterdam, die bestaat uit de burgemeester, de officier van justitie en de politiechef, wil een proef met preventief fouilleren in de stad verlengen. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad. De verlenging moet een vollediger beeld geven van het effect op wapenbezit in de stad.

  In september is in vijf wijken in de stad een maand lang preventief gefouilleerd. Om de proef is veel te doen geweest, vooral wegens het risico op etnisch profileren door de politie.

  Burgemeester Halsema besloot daarom burgerwaarnemers toe te laten, die toezicht kunnen houden als agenten fouilleren. Zij kunnen rapporteren als de politie zich mogelijk schuldig maakt aan etnisch profileren.

  Bewoners ondervraagd

  De gemeente heeft de burgerwaarnemers, gecontroleerde personen en buurtbewoners gevraagd hoe zij de controles vonden, meldAT5. "Het draagvlak voor het inzetten van gerichte wapencontroles onder bewoners van de gebieden is groot: 70 procent van de ondervraagden is voorstander van inzet van wapencontroles", laat Halsema weten. Ook gaf een derde aan zich veiliger te voelen, 56% is neutraal en 8% voelde zich onveiliger.

  Volgens de ondervraagden bleek dat de politie de controles inderdaad aselectief heeft uitgevoerd. Ook waren ze benaderbaar en hebben ze duidelijk gecommuniceerd. 4 procent van de gecontroleerde personen heeft negatief op de controles gereageerd. Eén persoon heeft geklaagd bij de gemeente.

  "Het toont aan dat de Amsterdamse politie op zorgvuldige wijze uitvoering geeft aan de wapencontroles", schrijft de burgemeester. "Dat een derde van de ondervraagden zich door de wapencontroles veiliger voelt, is eveneens van belang."

  Tachtig messen

  Wel leverde de proef volgens de burgemeester een "relatief bescheiden wapenopbrengst" op. Ruim honderd wapens, waarvan zo'n tachtig messen, zijn in beslag genomen. Dat kan volgens Halsema mogelijk komen door de kleinschaligheid van de proef: in vier weken tijd is er vijftien keer gecontroleerd.

  Volgens de driehoek heeft de proef niet lang genoeg geduurd om te kunnen zeggen of de controles het wapenbezit omlaag kunnen krijgen. De proef moet daarom worden verlengd om een beter beeld te krijgen van het effect van de controles, aldus Halsema.

  Ze wil er daarom volgend jaar mee doorgaan. "Daarbij zal een gebied maximaal drie maanden worden aangewezen en een maximum van 9 actiedagen kennen."

  Stigmatiserend

  De driehoek wil wel het een en ander aanpassen, schrijft NH Nieuws. Zo worden er mobiele poortjes ingezet zodat er alleen gefouilleerd hoeft te worden als de poortjes afgaan. "Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig inbreuk wordt gemaakt op de lichamelijke integriteit en komt de driehoek tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van een deel van de raad", aldus de burgemeester.

  Ook moeten wijkteams van de politie meer te zeggen krijgen over de gebieden waar gefouilleerd wordt en de tijdstippen waarop dat gebeurt. Halsema benadrukt dat het principe van aselecte controle blijft. De verlengde proef zal ook door een onafhankelijke partij worden beoordeeld.

  Een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich meerdere keren tegen de proef uitgesproken. GroenLinks vond bijvoorbeeld dat het aanwijzen van gebieden stigmatiserend kan zijn. Op het laten meelopen van de burgerwaarnemers kwam kritiek van de politiebonden. Die hebben daarom eigen waarnemers ingezet, zij zullen nog met hun bevindingen komen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 21 september 2021 @ 01:02
  #22

  Goedemorgen, NU WEER PLOFKRAAK GELDAUTOMAAT IN AMSTERDAM-NOORD, bewoners geschrokken maar reageerden ook weer adequaat door direct opn straat te komen o,a, waardoor daders op de vlucht sloegen....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 01-01-2022 08.00 uur:

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 08:11

  Veel schade en geld op straat door plofkraak in Amsterdam-Noord

  MIZZLE MEDIA

  Bij een plofkraak vanochtend in een winkel in Amsterdam-Noord zijn meerdere panden beschadigd. Er is nog niemand aangehouden.

  Na de kraak op de geldautomaat aan de Sperwerlaan lag er geld op straat. Dat is meegenomen door agenten.

  Twee verdachten zijn weggerend. Buurtbewoners zeggen tegen AT5 dat ze in eerste instantie wilden vluchten op een scooter, maar dat die niet startte. Het is onbekend of de twee geld hebben buitgemaakt.

  Meerdere ramen van omliggende huizen zijn gesneuveld. Ook zijn dakpannen naar beneden gekomen door de klap.

  De omgeving is afgezet voor politieonderzoek.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

   

  Gewijzigd op 2022-01-01 09:14:44
  handtekeningafbeelding