872 keer bekeken

FINANCIELE MISDRIJVEN FRAUDE - FIOD O.A.

 • woensdag 10 november 2021 @ 00:39
  #11

  Goedemorgen, NIEUWE DATA-KOPPELWET (ANTI-FRAUDEWET) KAN WÉÉR LEIDEN TOT NIEUWE 'TOESLAGENAFFAIRE'? We zien het al weer voor ons, vele data gekoppeld en ja daar zullen veel OOK ONSCHULDIGE BURGERS in gaan voorkomen want WIE STAAT N I E T ergens, kont in meerdere DATAregistraties voor? .... Dan maar direct weer op een veronderstelde "fraudelijst, verdacht van" maar zonder enig verder daadwerkelijk BEWIJS"???   

  Met name de BANKEN weer zullen hier erg blij mee zijn....hebben zo"n lijst ook al vele jaren zie hier in het forum en ook de Blogberichten... daarover... En in geval cybercrlme b.v.... GROOT MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM LIGT WEER OP DE LOER....

  Eerder vandaag meldde de NOS dat de Autoriteit Persoonsgegevens de Eerste Kamer adviseert om de wet niet aan te nemen. Ook de privacywaakhond waarschuwt voor een mogelijke nieuwe toeslagenaffaire.

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK •TECH • GISTEREN, 20:25 • AANGEPAST GISTEREN, 22:28

  Nieuwe datakoppelwet: zorgelijke inbreuk privacy of belangrijk voor opsporing fraude?

   

  De politie in actie tegen 'spookbewoning' in Den Haag ANP

  De meningen over de nieuwe datakoppelwet zijn scherp verdeeld: banken en overheid zien de wet als een belangrijke stap vooruit, maar vanuit privacyhoek klinkt er veel kritiek.

  Data koppelen is bittere noodzaak, stelt de politie-eenheid die zich bezighoudt met de opsporing van financiële delicten, en dankzij de nieuwe wet kan dat sneller. Maar critici zien het risico van een mogelijk herhaling van de toeslagenaffaire, die ertoe kan leiden dat burgers ten onrechte op zwarte lijsten terecht komen.

  Eerder vandaag meldde de NOS dat de Autoriteit Persoonsgegevens de Eerste Kamer adviseert om de wet niet aan te nemen. Ook de privacywaakhond waarschuwt voor een mogelijke nieuwe toeslagenaffaire.

  Een wet met de naam Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden klinkt misschien wat stoffig, maar heeft veel invloed. Nu nog moet er voor elke keer dat overheidsinstellingen informatie over bijvoorbeeld fraude of criminaliteit uitwisselen, een aparte juridische basis worden gezocht, zoals een wet.

  De 'WGS' maakt dat makkelijker. Als de wet erdoor komt, kan hij worden ingezet om allerlei vormen van datakoppeling tegen te gaan, zolang er "zwaarwegende algemene belangen" zijn. De regering kan dan via een zogenoemde algemene maatregel van bestuur datakoppelingen mogelijk maken.

  Ondanks de felle kritiek vanuit de privacyhoek kan de wet in opsporingsland op veel bijval rekenen, en dat geldt ook voor het bankwezen. De Financial Intelligence Unit van de politie wijst bijvoorbeeld op het belang voor de opsporing van witwassen en ondermijnende criminaliteit.

  "Geen enkele organisatie kan dat alleen", laat een woordvoerder weten. "Daarom werken we samen. Met deze nieuwe wet komt er een duidelijke juridische basis om dat te doen." Juist nu criminelen steeds slimmer worden, moeten data uit meerdere bronnen worden gecombineerd, stelt de woordvoerder.

  Dit is een belangrijke wet om meer boeven te kunnen vangen.

  Nederlandse Vereniging van Banken

  Ook het Openbaar Ministerie is positief. "We zijn het volkomen met de Autoriteit Persoonsgegevens eens dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met de privacy van burgers", laat een woordvoerder weten. Maar in de strijd tegen fraude en georganiseerde criminaliteit moet beter worden samengewerkt. "Nu stuiten we nog op knelpunten om dat te kunnen doen." Hij noemt de wet "essentieel".

  De banken, die met de nieuwe wet op grotere schaal data met de overheid kunnen delen, spreken van een "belangrijke wet om meer boeven te kunnen vangen". "Nu gaat dat vaak traag, omdat de politie een vordering nodig heeft om informatie van banken te krijgen", stelt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

  De privacy is daarbij wel degelijk goed geregeld, stelt hij. "Er zijn waarborgen voor de privacy en proportionaliteit." Het ministerie van Justitie en Veiligheid, verantwoordelijk voor de wet, kon nog niet inhoudelijk reageren.

  Aan een overheid die zoveel machtsmiddelen heeft, moeten we de hoogste eisen stellen qua betrouwbaarheid. Dat vertrouwen zijn ze kwijt.

  Peter van Leeuwen, Landelijke Cliëntenraad

  Onder burgerrechtenorganisaties klinkt een ander geluid en is er weinig verbazing over het strenge oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens. Onder meer de Landelijke Cliëntenraad, die mensen bijstaat met een uitkering of pensioen, vindt al langer dat de overheid met deze wet te veel rechten naar zichzelf toehaalt.

  "Aan een overheid die zoveel machtsmiddelen heeft, moeten we de hoogste eisten stellen qua betrouwbaarheid", zegt Peter van Leeuwen van de Landelijke Cliëntenraad. "Dat vertrouwen zijn we kwijt. Neem de zwarte lijst van de Belastingdienst. We hadden nooit kunnen denken dat de Nederlandse overheid daartoe in staat was."

  Niet genoeg beschermd

  Ook advocaat Anton Ekker legt het verband met de toeslagenaffaire: "Deze wet is daar een recept voor. Maar niet enkel bij de Belastingdienst, maar op allerlei plekken, you name it". Ekker is naar de rechter gestapt vanwege SyRI, een systeem waarin allerlei gegevens aan elkaar werden gekoppeld om zo fraude te voorkomen en bestrijden. De rechter oordeelde dat dat oncontroleerbaar was en dat het privéleven van burgers niet genoeg werd beschermd.

  Volgens Ekker gaat de wet die nu bij de Eerste Kamer ligt zelfs nog een stukje verder. "Het is nog groter, eigenlijk een soort super-SyRI. Juist ook omdat ook commerciële partijen in die gegevens kunnen delen." Dat die samenwerking mogelijk is zonder inmenging van de Tweede Kamer, baart hem ook zorgen.

  De nieuwe wet is al door de Tweede Kamer en Ekker vindt dat "extra ongelofelijk". "Niemand in de Kamer heeft het verband gelegd met de toeslagenaffaire, hoe is het mogelijk?"

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 09 november 2021 @ 00:54
  #10

  Goedemorgen, CRIMINALITEIT met en door CRYPTOMUNTEN ALS BITCOIN, neemt toe, OPSPORINGSDIENSTEN NEMEN 'MILJOENEN IN BESLAG' afkomstig uit de misdaad en aangemerkt kunnen wordende als 'witwassen'.... Het is dus mogelijk geen goed idee, deze hele monetaire handel buiten de reguliere handel om? Een politieke kwestie ook dus om deze handel uiteindelijk te verbieden het is vragen zo om buien de radar te blijven, maar toch politie en justitie, FIOD etc, komen er toch achter? Niet iedereen zit in de cirminalteit als je 'bitcoins" hebt maar toch....  CPB-directeur: Nederland moet bitcoin en andere cryptovaluta verbieden

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  OS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 11:00

  Opsporingsdiensten leggen beslag op record aan cryptomunten

  ANP

  Nederlandse opsporingsdiensten hebben beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptomunten zoals bitcoin en ethereum. Tientallen verdachten zouden zo criminele verdiensten hebben witgewassen.

  De afgelopen maanden hebben de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), de Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar witwassen via cryptomunten. Het OM heeft beslag gelegd op de inhoud van wallets (digitale portemonnees) van een groot aantal verdachten tegelijk.

  25 miljoen euro is het hoogste bedrag aan cryptomunten dat tot nu toe in Nederland in beslag is genomen. Vorig jaar nam het OM in totaal voor 8 miljoen euro aan digitale valuta in beslag, het jaar daarvoor was dat nog maar 1 miljoen.

  Steeds populairder

  Hoewel onbekend is hoe vaak criminelen cryptomunten precies gebruiken, staat volgens het OM vast dat ze groeien in populariteit. Criminelen beschouwen het als een makkelijk en snel betaalmiddel om internationaal en relatief anoniem zaken te kunnen doen. Daarnaast vallen cryptomunten niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

  De munten worden bijvoorbeeld gebruikt door verspreiders van gijzelsoftware en malafide hostingbedrijven, maar ook door fraudeurs en belastingontduikers. Volgens het OM duiken cryptovaluta ook steeds vaker op in de drugshandel, waarbij afnemers betalen in digitale munten.

  Over waar de tientallen verdachten in dit onderzoek zich mee bezig zouden hebben gehouden, wil het OM niets zeggen. Het onderzoek zou zich richten op de aanpak van zware criminaliteit.

  Een aantal verdachten komt uit Nederland, anderen komen uit het buitenland. Het OM heeft nog niet van iedereen de identiteit kunnen achterhalen.

  Lastig te achterhalen

  Het volgen en afpakken van crimineel geld in cryptovaluta is ingewikkeld. Vaak worden de data van de munten door elkaar gehusseld, waardoor de herkomst van een transactie lastiger te achterhalen is.

  Maar de opsporingsdiensten zeggen dat ze steeds beter internationaal samenwerken op technisch en financieel gebied. In dit onderzoek hebben ze ook gegevens gebruikt van verschillende handelsplatformen waar cryptomunten van eigenaar wisselen.

  Opvallend is dat de verdachten zelf niet al te veel vertrouwen leken te hebben in de stabiliteit van bitcoin en ethereum. Volgens het OM probeerden ze de sterk wisselende koers te omzeilen door hun vermogen om te zetten in zogeheten stablecoins. De waarde van deze cryptomunten is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar om extreme koersschommelingen te voorkomen.

  De Amerikaanse toezichthouder wil die cryptomunt onder bankentoezicht plaatsen om zo crimineel gebruik te voorkomen. Er zijn overigens geen stablecoins in beslag genomen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-11-09 07:56:32
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 27 maart 2021 @ 00:49
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, IN KADER ONDERZOEKEN WITWASSEN nav kraken PROVIDERS, treft politie 3 MILJOEN EURO aan in en auto. Een man is gearresteerd.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  POLITIE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:00

  Politie pakt man op met bijna 3 miljoen euro aan cash in auto

  De politie heeft in Landgraaf een man uit Oekraïne opgepakt omdat er bijna 3 miljoen euro aan cash in zijn auto lag. De arrestatie was al begin maart, maar is nu pas door de politie naar buiten gebracht.

  De 45-jarige man had een onduidelijk verhaal over hoe hij aan het geld kwam. De politie denkt dat het crimineel geld is. Rechercheurs kwamen de Oekraïner op het spoor door informatie uit de berichtendienst Sky ECC die opsporingsdiensten hebben gekraakt.

  In de auto lagen drie boodschappentassen met geldstapels. De politie liet het geld door De Nederlandsche Bank tellen, wat een bedrag van 2.947.750 euro opleverde.

  De man is voorlopig op vrije voeten gesteld, maar het onderzoek naar hem loopt nog.

  Wat is Sky ECC?

  Sky ECC is een versleutelde berichtendienst die alleen werkt op een aantal smartphones. Op de telefoons wordt een aparte app van Sky ECC gebruikt om de berichten te versturen. Gebruikers kunnen elkaar niet vinden via hun telefoonnummer, maar via een zescijferige code.

  De app draait op de smartphone in een aparte omgeving om te voorkomen dat bijvoorbeeld andere apps op de telefoon Sky ECC kunnen kraken. De app wist berichten na verloop van tijd automatisch.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 maart 2021 @ 08:15
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, FRAUDE MET.... verkrijgen rijbewijzen, RIJ-EXAMENS.... 'LOOK-A-LIKES' het moet NIET gekker worden....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:26

  Fraude met rijlessen: onbevoegde docenten en lookalikes bij examens

  MARCEL KRIJGSMAN

  In Amsterdam zijn vier verdachten gearresteerd in een groot onderzoek naar fraude met rijlessen en rijbewijzen. Volgens de politie heeft een aantal leerlingen les gekregen van instructeurs die niet bevoegd waren. Ook zijn examens afgelegd door lookalikes van echte kandidaten. Daardoor zijn er leerlingen die ten onrechte hun rijbewijs hebben gekregen.

  De verdachten (een vrouw van 32, en mannen van 37, 43 en 53 jaar) worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, identiteitsfraude en het onbevoegd uitoefenen van een beroep. Ze zijn afgelopen week opgepakt in Amsterdam-Zuidoost. Ze zitten inmiddels niet meer vast, maar blijven wel verdachte. De politie nam ook vier lesauto's, contant geld en vervalste ID-bewijzen in beslag.

  Het onderzoek begon in januari vorig jaar, nadat er kort na elkaar een aantal mensen was opgepakt die in Zuidoost met een vervalste pas rijles gaven. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zag in dezelfde periode dat er theorie- of praktijkexamens werden afgelegd door dubbelgangers die met een vervalst identiteitsbewijs het examen aflegden voor de echte kandidaat.

  Georganiseerd verband

  In het onderzoek dat daarop volgde werd het de politie en het CBR duidelijk dat er in georganiseerd verband door een vaste groep op grote schaal fraude werd gepleegd. Meer aanhoudingen dan de vier die nu zijn verricht, worden niet uitgesloten.

  In gevallen waarin een lookalike is ingezet bij het theorie- of praktijkexamen zal het CBR stappen nemen om het rijbewijs in te trekken. Als iemand les heeft gehad van een onbevoegde docent, maar wel zelf de examens heeft afgelegd, is het rijbewijs wel geldig.

  Politie, CBR en Openbaar Ministerie wijzen erop dat mensen die rijles nemen, de instructeur om zijn of haar bevoegdheidspas kan vragen. Er is ook een website, van het IBKI, waarop gecontroleerd kan worden of iemand wel de juiste papieren heeft om rijles te geven.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-03-12 08:25:49
  handtekeningafbeelding
 • maandag 01 maart 2021 @ 01:22
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, ILLEGAAL GOKKEN, 16 aanhoudingen voor illegaal gokken in oud horecapand Eindhoven en ook dat is er nog steeds, in feite ook financiele misdrijven.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 14:40

  16 aanhoudingen voor illegaal gokken in oud horecapand Eindhoven

  De politie heeft gisteravond in Eindhoven zestien mannen opgepakt voor illegaal gokken. De verdachten werden aangehouden in een voormalige horecagelegenheid. In het pand vond de politie ook een grote hoeveelheid geld.

  De politie kwam de verdachten op het spoor in een lopend onderzoek, meldt Omroep Brabant. Rond 22.40 uur werden de mannen aangehouden. Volgens een woordvoerder van de politie waren ze op dat moment in het pand aan het gokken.

  De verdachten komen bijna allemaal uit Nederland en Duitsland, zegt de politie. In het belang van het onderzoek wordt niet bekendgemaakt hoeveel geld er precies is gevonden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  Omroep Braban

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 21 juli 2020 @ 07:39
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE VINDT 1 MILJOEN IN AUTO BIJ ACHTERVOLGING, dwz een half miljoen was al naar buiten gegooid? Er zijn van die dagen dat wij geen half miljoen over 'de balk smijten'...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 18:31

  Verdachten witwassen gooien half miljoen euro uit auto op A2

  Een 20-jarige Rotterdammer en een 24-jarige man uit Schiedam worden verdacht van het witwassen van ongeveer een miljoen euro. Ze werden donderdag na een achtervolging op de A2 bij Breukelen aangehouden.

  Een half miljoen euro werd gevonden in een tas in de auto en nog een half miljoen euro zat in een andere tas, die de verdachten vlak voor hun aanhouding uit de auto hadden gegooid.

  De politie kwam de verdachten donderdag op het spoor bij een verkeerscontrole. De 20-jarige Rotterdamse bestuurder probeerde te vluchten via provinciale wegen tussen Utrecht en Amsterdam. Meerdere auto's moesten uitwijken voor de verdachten en een politieauto raakte beschadigd. Uiteindelijk wist de politie de auto klem te rijden bij Breukelen, schrijft RTV Utrecht.

  De politierechter besliste vandaag dat de verdachten nog veertien dagen blijven vastzitten. Er is beslag gelegd op het geld en de auto.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Utrecht.

  Gewijzigd op 2020-07-21 07:40:53
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 13 september 2019 @ 00:15
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE POLITIEACTIE TEGEN WITWASSEN IN BEVERWIJKS BEDRIJVENTERREIN. 40 (?!) belwinkels zijn daar onderzocht door politie- en FIOD ambtenaren, OM en Belastingdienst.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Grote politieactie tegen witwassen in Beverwijk: 40 belwinkels op een bedrijventerrein

   VANDAAG, 13:16 AANGEPAST VANDAAG, 15:58

  BINNENLAND

  Politiediensten speuren al de hele dag naar witwaspraktijken op een bedrijventerrein in Beverwijk. 250 politiemensen en ambtenaren van het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de FIOD hebben gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Door de inzet van zogenoemde geldhonden zijn verborgen plekken aangetroffen waar cash geld lag opgeslagen. De zoekactie heeft al meer dan 150.000 euro en diverse geldtelmachines opgeleverd.

  Volgens de politie gaat de actie tot vanavond laat door. In totaal worden vijftig bedrijven doorzocht. Opvallend is dat onder de bedrijven ruim veertig belwinkels zijn. Die worden door criminelen vaak gebruikt als dekmantel.

  Ze doen alsof ze telefoons verkopen, maar eigenlijk is het drugsgeld, aldus een woordvoerder:

  Video afspelen

  00:43

  Groot politieonderzoek bij belwinkels naar witwassen

  De politie zegt dat er diverse signalen waren binnen gekomen dat de telecombedrijven zich bezighielden met 'ondergronds bankieren' waarmee vermoedelijk miljoenen euro's zijn verplaatst. Het bedrijfsterrein werd vaak bezocht door vermoedelijke geldkoeriers of mensen die zich bezighouden met witwassen.

  Volgens de politie werd "dubieus" contant geld via de belwinkels rondgepompt, onder meer naar Oost-Europa en Dubai. Zo werd de herkomst verdoezeld en kon nauwelijks worden vastgesteld wie het geld oorspronkelijk had ingebracht. Vier van de bedrijven zijn formeel verdacht, de overige bedrijven zijn vooral doorzocht om bewijsmateriaal te verzamelen. Het bedrijfsterrein is hermetisch afgesloten.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 23 augustus 2019 @ 00:17
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, FIOD VINDT BIJ ONDERZOEK VEEL GELD EN DRUGS, een geheel netwerk komt in beeld?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Criminele regelneven leiden FIOD naar drugsnetwerk.

  Zakken met in beslag genomen pillen FIOD

   VANDAAG, 10:05

  BINNENLAND

  Dankzij een groot witwasonderzoek naar criminele dienstverleners heeft de FIOD een drugs- en wapennetwerk blootgelegd. De inlichtingendienst van de Belastingdienst bevestigt een bericht daarover van het AD. Zes mensen uit Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht zijn opgepakt.

  Spil in het netwerk was een bedrijf van een 66-jarige man uit Hillegom en een 61-jarige man uit Hoek van Holland. Het duo regelde allerlei dingen voor criminelen, die handelden in drugs, wapens en anabole steroïden. Van het bedrijf kregen de criminelen nepdienstverbanden, zodat zij 'wit' uitbetaald konden worden. Om dat te kunnen doen vervalsten de twee mannen werkgeversverklaringen, bankafschriften en loonstroken.

  Ook boden ze speciale constructies aan waardoor criminelen in lease-auto's konden rijden die niet op hun naam stonden.

  Spookwoningen

  De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) verdenkt de twee mannen ervan dat ze in een paar jaar tijd 1,4 miljoen euro hebben witgewassen. Dat zouden zij hebben gedaan via een ingewikkelde constructie met talloze bv's.

  Maar de twee deden meer dan alleen witwassen. Ze zouden ook hebben geregeld dat criminelen die vastzaten geld op hun gevangenenrekening gestort kregen.

  Daarnaast leverde het duo spookwoningen waarin mensen konden onderduiken. In een van die huizen, in Amsterdam, woonde een crimineel die nog 3,5 jaar de cel in moest voor drugssmokkel.

  Drugs

  Bij invallen heeft de FIOD meer dan 450.000 euro aan contant geld gevonden. Ook zijn er vuurwapens en voor meer dan een miljoen euro aan xtc, anabolen en geneesmiddelen in beslag genomen.

  Zakken met anabolen zijn in beslag genomen FIOD

  Bij invallen werd contant geld gevonden dat verstopt zat op verschillende plekken, zoals in deze poef FIOD

  Het onderzoek naar het criminele netwerk is nog in volle gang. De FIOD sluit meer arrestaties niet uit.

  De FIOD richt zich al jaren op het opsporen van criminele dienstverleners. "Het aanpakken van deze figuren en het volgen van hun financiële stromen leidt ons naar criminelen die we anders niet hadden gepakt", zegt een projectleider in het AD.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-08-23 00:18:20
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 26 juli 2019 @ 00:22
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, 'ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES', POLITIE KAN ZE NIET TRACEREN. En wat zijn 'ongebruikelijke transacties' eigenlijk? Het financiele, monetaire plaatje wordt steeds onoverzichtelijker voor de mens Homo sapiens....al aangegeven in het boek....moeten we het gehele geld-, monetaire systeem in de wereld niet afbouwen, 'opheffen', deze ellende voor velen? Dat kan, lees hoe in het boek?! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie kan groot deel ongebruikelijke transacties niet onderzoeken

  ANP

   VANDAAG, 15:20

  ECONOMIE

  GESCHREVEN DOOR

  Charlotte Waaijers redacteur Economie 

  Een groot deel van de meldingen van ongebruikelijke transacties in Nederland, kan niet worden onderzocht. Dat concludeert de Financial Intelligence Unit, de organisatie bij wie instellingen ongebruikelijke transacties moeten melden, in het jaarverslag over 2018.

  Dat heeft te maken met de transacties in of met landen die de Europese Commissie heeft bestempeld als risicolanden, buiten de EU. Alleen al het doen van een transactie in of met een van die risicolanden, zoals Oeganda, Irak en Jemen, is in Nederland genoeg om als 'ongebruikelijk' bestempeld te worden.

  Dat nieuwe criterium heeft geleid tot een "enorme toevloed" aan meldingen, aldus de FIU. De organisatie kreeg afgelopen jaar 753.352 meldingen binnen van instellingen, zoals banken, accountants en creditcardmaatschappijen, die verplicht zijn een transactie te rapporteren als die ongebruikelijk is. Daarvan waren 358.609 meldingen puur en alleen op basis van de lijst risicolanden, dat is dus bijna de helft van alle meldingen afgelopen jaar.

  Ondanks dit grote aantal, kon de FIU er relatief weinig mee. Ze zijn "in veruit de meeste gevallen inhoudelijk gezien niet voorzien van afdoende gegevens voor verdere analysemogelijkheden", schrijft de organisatie.

  Ongebruikelijk, niet verdacht

  Aanknopingspunten om verder onderzoek te doen zijn heel belangrijk. Dat een transactie ongebruikelijk is, wil namelijk nog niet zeggen dat die ook daadwerkelijk 'verdacht' is (laat staan crimineel). Dat kan de FIU pas vaststellen na verdere analyse van de gegevens.

  Door het ontbreken van gegevens van de meldingen die binnenkwamen, was het in veel gevallen dus niet mogelijk om te beoordelen of deze ongebruikelijke transacties daadwerkelijk verdacht waren. Uiteindelijk kreeg 1 op de 14 transacties die gemeld werden alleen op basis van de nieuwe lijst risicolanden het stempel verdacht. Dat is een stuk lager dan het gemiddelde bij de FIU, dat op 1 op de 8 ligt.

  Nederland uitzonderlijk

  Afgelopen jaar is de lijst met indicatoren dus aangepast. De nieuwe Europese regels moeten het in heel Europa makkelijker maken om witwassen en terrorismefinanciering op te sporen (de Fourth Anti-Money Laundering Directive, beter bekend als AMLD4). Elke lidstaat moest die richtlijn vervolgens zelf implementeren.

  Volgens Hennie Verbeek, hoofd van de FIU in Nederland, is de manier waarop Nederland de Europese richtlijn geïmplementeerd heeft eerder uitzondering dan regel.

  Dit is echt een te groot net waarmee we aan het vissen zijn.

  Hennie Verbeek, hoofd FIU Nederland

  In bijna alle andere lidstaten is het feit alleen dat een transactie in of met een risicoland plaatsvindt, niet voldoende voor een melding, legt ze uit. Daar moet er sprake zijn van een combinatie van risicofactoren voordat er gemeld moet worden, waardoor het aantal meldingen dat binnenstroomt veel beperkter is.

  Het verschil tussen Nederland en andere landen, is dat er anders gekeken wordt naar hoe groot het risico op criminaliteit, fraude, witwassen of terrorismefinanciering is in die landen, zegt Verbeek. Omdat Nederland nog niet goed zicht had op hoe groot die risico's zijn, is ervoor gekozen om het heel breed in de gaten te houden.

  "Dit is echt een te groot net waarmee we aan het vissen zijn", aldus Verbeek. Dat heeft tot onnodig werk geleid, zegt ze. "In zekere zin wel. Maar dat het onnodig is, weten we natuurlijk pas achteraf."

  Het ministerie van Financiën onderzoekt op dit moment op welke manier de wet kan worden aangepast.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 05 mei 2019 @ 00:43
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIECHEF WIL DAT 500 EURO BILJET wordt afgeschaft om b.v. 'WITWASSEN' tegen te gaan? Maar dan, wordt het 200 eurobiljet gebruikt voor 'witwassen'? En dan...? Het is een heel ander probleem wellicht, een steeds groter wordend MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM, de gehele geldstroom en 'monetaire instellingen' die we zelf op deze planeet hebben geschapen. En er zijn andere mogelijkheden wellicht? Zie vooral ook daarvoor o.a. club Maatschappelijke Belangen Info, forum etc...  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politiechef wil af van biljet van 500 euro

  VANDAAG, 09:36 AANGEPAST VANDAAG, 13:46

  ECONOMIE

  Het biljet van 500 euro moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat pleidooi houdt de teamleider van de Financial Intelligence Unit (FIU), een politieonderdeel dat zich bezighoudt met criminele geldstromen en witwassen.

  Begin dit jaar stopte De Nederlandsche Bank na een Europees besluit al met de productie en uitgifte van de biljetten, maar de briefjes die al in omloop waren, blijven wel geldig.

  Volgens de FIU wordt het 500 euro-briefje praktisch alleen maar gebruikt door drugscriminelen. De meeste biljetten belanden vervolgens in Latijns-Amerika, Mexico en China, zegt teamleider Theo Akse in gesprek met De Telegraaf. "Terwijl je in die landen nog geen pakje boter met een eurobiljet kan afrekenen."

  Volgens de Europese Centrale Bank waren er in maart nog zo'n 509 miljoen biljetten van 500 euro in omloop, met een waarde van ruim een 250 miljard euro.

  Geldstapel

  Het biljet van 500 euro is een van de waardevolste biljetten ter wereld. Zwitserland heeft een biljet van 1000 frank (877 euro), in Singapore kon tot 2014 een biljet van 10.000 dollar (6500 euro) worden gepind en Brunei heeft nog een soortgelijk briefje in omloop.

  Ook wijst Akse erop dat het grootste eurobiljet de makkelijkste manier is om grote hoeveelheden geld te smokkelen. De handel van een kilo coke levert in kleinere biljetten al snel een geldstapel van een kilo op, terwijl dat bij de 500 euro-briefjes maar 70 gram is, rekent Akse voor. "Een enorm voordeel voor logistiek, verbergen, de beveiliging en heimelijke grensoverschrijdende transporten van cash."

  Akse stelt voor om het bankbiljet over twee jaar af te schaffen en bezitters drie maanden de tijd geven om hun briefjes in te wisselen. Ook pleit hij ervoor om de 200 euro-biljetten uit het monetaire verkeer te halen, want die hebben volgens hem ook geen noodzaak meer. "Resteert alleen nog de vraag wie er als eerste bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt aan de bel trekt."

  BEKIJK OOK

  Nieuwe biljetten van 100 en 200 euro slagje kleiner

  Guldenbiljetten achter behang of schrootjes, 't komt écht voor

  ECB stopt eind 2018 met 500-eurobiljet, maar het blijft geldig

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding