1221 keer bekeken

BIJZONDERE OPSPORINGSBERICHTEN en methoden

 • maandag 23 mei 2022 @ 08:07
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, EN NOG EEN ZEER BIJZONDERE (WERELDWIJD) OPSPORINGSMETHODE, SLACHTOFFER weer 'levensecht' in beeld met een oproep, de zaak Seder Soares.... De familie heeft uiteraard toestemming hiervoor verleend.

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •CULTUUR & MEDIA • GISTEREN, 22:42 • AANGEPAST GISTEREN, 22:52

  Gedode Sedar Soares doet in deepfake-video oproep aan dader en getuigen

  Sedar Soares, die in 2003 op 13-jarige leeftijd werd doodgeschoten in Rotterdam, heeft in een deepfake-video 'zelf' de dader en getuigen gevraagd om zich te melden. De video werd voor het eerst getoond in de documentaire Spreek! Nu! (WNL). Het is voor zover bekend voor het eerst dat deepfake-technologie wordt ingezet voor een getuigenoproep.

  In de video is te zien dat Soares, die graag voetbalde, door een erehaag van zijn familie, vrienden, trainers en andere betrokkenen loopt:

  1:25 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Politie zet deepfake in om moord op Sedar Soares op te lossen

  Lang werd gedacht dat Soares is doodgeschoten omdat hij sneeuwballen naar een automobilist had gegooid, maar na onderzoek van een coldcaseteam gaat de politie er nu van uit dat hij het slachtoffer is geworden van een ripdeal. Hij was met vrienden aan het buitenspelen toen criminelen elkaar probeerden te beroven. Daarbij is geschoten en werd Soares door een verdwaalde kogel geraakt, werd eerder deze week bekendgemaakt.

  Hoewel de politie tot nieuwe inzichten is gekomen, is er nog veel onduidelijk over Soares' dood. De hoop is dat door de video betrokkenen hun jarenlange stilzwijgen verbreken.

  In deepfake-video's manipuleren algoritmes beeld en geluid. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld het gezicht van een acteur wordt verwisseld met het gezicht van een wereldleider, bekendheid of - zoals in dit geval - een slachtoffer van een misdrijf. Ook de stem van de persoon in de deepfake-video kan worden geïmiteerd of door een slim algoritme gemanipuleerd.

  Vervolging van betrokkenen bij de veronderstelde beroving waarbij is geschoten, is niet het doel van de oproep, zegt het Openbaar Ministerie. Leidend is het oplossen van de dood van de tiener.

  "Er zijn mogelijk tientallen mensen - echt heel veel - die de puzzelstukken in handen hebben, die tezamen de puzzel kunnen leggen. Daarmee kunnen we die moord op dat jochie, dat daar sneeuwballen stond te gooien met zijn vrienden, oplossen", aldus documentairemaker Simon Vuyk vanochtend in het televisieprogramma WNL op Zondag.

  In de documentaire Spreek! Nu! worden naast het coldcaseteam ook de nabestaanden van Soares gevolgd, vanaf het moment dat ze te horen kregen dat het plan bestond om de jongen zelf met deepfake-technologie aan het woord te laten. De politie erkent het hoogst ongebruikelijke karakter van deze oproep, maar zegt ervan overtuigd te zijn dat dit "harten kan raken in het criminele milieu. Dat getuigen en misschien de dader zich kunnen gaan melden." Ook de familie staat hierachter.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-05-23 22:34:52
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 10 december 2021 @ 00:41
  #15

  Goedemorgen, DE POLITIE MAAKT VOOR HET EERST EEN 3D-HERKENNINGSTACTIEK. De politie heeft voor het eerst een 3D-weergave gemaakt om een verdachte op te sporen. Met het beeld hoopt de politie dat duidelijk wordt wie in 2010 twee meisjes van 13 en 15 seksueel heeft misbruikt in Vlaardingen en Schiedam.

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:25

  Politie maakt verdachte 'levensecht' met 3D-afbeelding

  Het 3D-beeld van de verdachte POLITIE

  De politie heeft voor het eerst een 3D-weergave gemaakt om een verdachte op te sporen. Met het beeld hoopt de politie dat duidelijk wordt wie in 2010 twee meisjes van 13 en 15 seksueel heeft misbruikt in Vlaardingen en Schiedam.

  De animatie is gebaseerd op een compositietekening uit 2010. Door de man 'levensecht' te maken met behulp van nieuwe beeldtechnieken hoopt de politie na elf jaar alsnog de zaak op te lossen.

  Op dinsdag 14 december besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Presentatrice Anniko van Santen spreekt dan met de slachtoffers, die het beeld ook hebben gezien.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  De politiefilm over de hologram

  De politie denkt dat de verdachte destijds tussen de 35 en 45 jaar oud was. Hij had een 'opvallend buikje' en vermoedelijk destijds al weinig haar, staat in het persbericht.

  De verdachte sprak zijn slachtoffers aan toen ze hun fiets wilden parkeren in de kelderbox. Hij vroeg om een fietspomp en bedreigde hen daarna met een mes. Twee meisjes werden slachtoffer; een derde meisje wist te ontkomen. De dader is dus nooit gepakt, hoewel er dna van hem is aangetroffen.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-12-10 00:43:14
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 01 september 2021 @ 00:55
  #14
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #9: NU WEER WÉL GEZICHTSHERKENNING, BIJ ERNSTIGE MISDRIJVEN?? Dan wel via het camerasysteem al in bedrijf voor het volgen van auto's op de snelwegen bijvoorbeeld? Is dat dan niet in strijd met de 'privacy'?  kiss

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 02:47

  Politie: gebruik foto's van kentekencamera's bij ernstige delicten

  Kentekencamera's boven de A1 ANP

  Foto's die zijn gemaakt met kentekencamera's en waarop bestuurders of bijrijders herkenbaar te zien zijn, moeten soms gebruikt kunnen worden in opsporingsonderzoeken. Daarvoor pleit Sjoerd Top, sectorhoofd van de dienst infrastructuur bij de Landelijke Eenheid, in een interview met NRC.

  Het gaat om camera's die onderdeel zijn van het Automatic Number Plate Recognition-systeem (ANPR). Deze 300 camera's staan langs de snelweg en zijn bedoeld om de kentekens van langsrijdende voertuigen te controleren. 55 van deze camera's kunnen ook scherpere foto's maken en inzittenden vastleggen.

  Hoe werkt ANPR?

  De camera's maken opnamen van kentekens. Die worden door speciale software gelezen en vergeleken met nummerborden in de database van de politie. Die beschikt over lijsten met kentekens van voertuigen die door de politie om een of andere reden worden gezocht. Het gaat bijvoorbeeld om auto-eigenaren die nog een gevangenisstraf open hebben staan of nog een hoge boete moeten betalen. Ook gestolen auto's staan in de database.

  Volgens Top kan met het gebruik van foto's van kentekencamera's voorkomen worden dat andere privacygevoelige gegevens opgevraagd moeten worden.

  "Ik hoef dan niet van die duizenden onschuldige burgers de telecomgegevens op te vragen, omdat de foto gewoon laat zien wie er achter het stuur zat", zegt hij tegen de krant. "De wetgever heeft allerlei waarborgen ingebouwd om de privacy zo min mogelijk te schenden, maar op sommige punten is het tegengestelde aan de gang."

  Enkel bij ernstige misdrijven, zoals een gewapende overval, moord of een dodelijke aanrijding, zou Top personen op foto's willen kunnen herkennen.

  Foto's zonder wettelijke basis

  Begin deze maand bleek dat politiecamera's de afgelopen vijf jaar langs de snelweg foto's hebben genomen van bestuurders en bijrijders zonder dat hier een wettelijke basis voor was. Die foto's zijn onder meer gebruikt voor opsporing en strafrechtelijke onderzoeken.

  Het gebruik van de camera's voor opsporing en inlichtingen werd ruim twee maanden geleden stilgelegd, liet een woordvoerder van het OM weten. In afwachting van een onderzoek worden de foto's voorlopig niet meer gebruikt voor "strafrechtelijke doeleinden".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 24 juli 2021 @ 00:57
  #13
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #8: POLITIE VERWIJDERD 218.000 FOTO'S GEZICHTSHERKENNING UIT DE DATABASE, het was en is niiet meer na te gaan of betrokkenen daar wel TERECHT  in staan of stonden dus dan ook een groot JURIDISCH PROBLEEM, dwalingen in et verschiet daarbij? 

  Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 07:34

  Politie verwijderde meer dan 200.000 foto's uit database voor gezichtsherkenning

  De politie heeft vorig jaar 218.000 foto's verwijderd uit de database voor gezichtsherkenning. In die databank staan meer dan 2,6 miljoen foto's van verdachten en daders van een misdrijf waarop een celstraf van meer dan een jaar staat. De foto's worden meteen na arrestatie gemaakt.

  Uit onderzoek van NU.nl bleek eerder dat er mogelijk tienduizenden mensen onterecht in de databank stonden. De politie erkende dat daar twijfel over bestaat. Nu zijn dus 218.000 foto's verwijderd. Het is niet duidelijk om hoeveel unieke mensen het daarbij gaat.

  Foto's moeten uit de database worden verwijderd als blijkt dat een verdachte onschuldig is. Maar het is niet duidelijk hoe snel de politie die foto's uit het systeem haalt. Foto's van daders blijven tientallen jaren in het systeem staan.

  Melding bij match

  De database, Catch, vergelijkt foto's van al bekende verdachten en daders met foto's van nieuwe verdachten die bijvoorbeeld op beelden van beveiligingscamera's staan. Als er een overeenkomst wordt ontdekt, krijgt de politie een melding en worden de foto's verder onderzocht.

  Het systeem is vorig jaar gebruikt bij onder meer woninginbraken, mishandeling en bedreiging. In 2020 werden 1046 foto's door het systeem gehaald, daarvan was in 112 gevallen sprake van een match.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 30 juni 2021 @ 01:13
  #12
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #10 POLITIEHACKERS ook afgelopen jaar vaak in de fout, volgens Inspectie. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • GISTEREN, 17:01

  Inspectie: ook vorig jaar fouten bij hacken door politie

  ANP

  Voor het tweede jaar op rij heeft de politie onvolledig geregistreerd wat er precies is gedaan bij het hacken van apparaten van verdachten. Dat zegt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Ook werd vorig jaar, net als in 2019, commerciële software gebruikt om apparaten te doorzoeken terwijl die software beheerd wordt door een commerciële partij.

  De inspectie heeft de veertien zaken waarbij door de politie is gehackt onderzocht. In alle gevallen werden er fouten gemaakt bij de registratie van wat politiemedewerkers deden: zo werkte de apparatuur voor het maken van beeldschermopnames niet altijd, waardoor handelingen niet zijn vastgelegd. Ook was de verantwoording in het proces-verbaal onvolledig.

  "Door deze hiaten kan de inspectie niet uitsluiten dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, zonder dat deze zijn gesignaleerd", meldt de inspectie, die overigens geen aanwijzingen heeft dat de politie iets gedaan heeft wat niet mocht.

  In vier gevallen blijkt dat de politie een apparaat is binnengedrongen dat buiten de opdracht viel. In twee van die zaken zijn gegevens vastgelegd. De inspectie wijst erop dat deze gegevens mogelijk niet gebruikt kunnen worden in de betreffende strafzaak. Wel blijkt dat de apparaten gebruikt werden door de verdachten die onderzocht werden.

  Commerciële software

  Ook het gebruik van commerciële software om binnen te dringen in apparaten en onderzoek te doen is volgens de inspectie ongewenst. In tien van de veertien hackzaken werd van die software gebruik gemaakt.

  Volgens de inspectie weet de politie niet precies hoe de computerprogramma's technisch werken, en gebruikt de software systemen die door een externe partij worden beheerd. Die partij heeft daardoor altijd controle over de systemen en de gegevens.

  De inspectie vindt dat riskant, al zijn er volgens de politie geen alternatieven. De inspectie wil dat de politie nu opnieuw verbeteringen gaat doorvoeren "op alle geconstateerde afwijkingen". Ook vorig jaar werd dat advies gegeven.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 19 januari 2021 @ 07:51
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, COLDCASE-KALENDER WORDT VERVANGEN DOOR CAMPAGNE IN HET STRAATBEELD. B.v. door possters in bushokjes

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 11:19 • AANGEPAST GISTEREN, 11:25

  Campagne in het straatbeeld vervangt coldcase-kalender politie

  Politie start nieuwe landelijk campagne cold cases POLITIE

  De politie start samen met het Openbaar Ministerie een nieuwe campagne om coldcasezaken onder de aandacht te brengen. Motto van de campagne is 'het is nooit te laat om te praten'.

  De campagne vervangt de coldcase-kalender. Die werd sinds 2017 jaarlijks uitgedeeld in penitentiaire inrichtingen, tbs-instellingen en bij de reclassering.

  "We zijn op zoek gegaan naar een gerichtere manier om onopgeloste zaken onder de aandacht te brengen", zegt politiewoordvoerder Evelien Aangeenbrug tegen RTV Noord. Het is de bedoeling dat elke zaak zijn eigen aanpak krijgt.

  Els Slurink

  De dood van Els Slurink in Groningen is de eerste zaak die de politie op deze nieuwe manier hoopt op te lossen. De 33-jarige psychologe werd in 1997 met een messteek in haar hart vermoord in haar huis aan het Van Brakelplein. Er is nooit een dader aangehouden.

  Poster in bushokjes

  Via een publiciteitscampagne van twee weken vraagt de politie opnieuw aandacht voor de moord. In honderd bushokjes in de stad Groningen hangen posters met een foto van Slurink, met daarboven de tekst "Wie bracht Els Slurink om het leven". Een digitaal billboard op de Grote Markt in het centrum vraagt ook aandacht voor de zaak.

  Opsporing Verzocht komt op 26 januari met een speciale uitzending, waarin een nieuwe reconstructie van de laatste dag van Slurink is te zien.

  "We denken echt dat er iemand moet zijn die meer weet", zegt Aangeenbrug. "Tot die personen willen we doordringen. We maken Els in Groningen onderdeel van het straatbeeld, zodat iedereen voortdurend met haar geconfronteerd wordt."

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Noord

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 21 augustus 2020 @ 01:37
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEHACKERS die in computers van verdachten MOGEN 'HACKEN' zijn toch af en toe ONZORGVULDIG.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • GISTEREN, 14:31

  Inspectie: politiehackers niet zorgvuldig genoeg

  Het speciale hackteam van de politie dat computerapparatuur van verdachten mag binnendringen moet zijn werkwijze verbeteren. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid heeft het team zich weliswaar aan vrijwel alle wettelijke eisen gehouden, maar was het op sommige punten onzorgvuldig.

  De inspectie heeft alle acht zaken waarbij de politie vorig jaar verdachten hackte tegen het licht gehouden. Daaruit blijkt dat de politiemedewerkers niet alle verrichte handelingen volledig hebben vastgelegd. Zo werd niet in alle gevallen een video gemaakt van de beeldschermen van de politie, terwijl dat van de wet wel moet. Daardoor kan de inspectie naar eigen zeggen niet nagaan of het team iets onregelmatigs heeft gedaan wat de verkregen gegevens onbetrouwbaar maakt.

  Daarnaast gebruikte het hackteam in zes zaken speciale software om de apparaten te doorzoeken, zonder dat dat programma vooraf was goedgekeurd. Daardoor kon de inspectie niet herleiden hoe de politie aan de gevonden informatie was gekomen en opnieuw niet vaststellen of die betrouwbaar is. Dat kan mogelijk problemen geven in de rechtszaal als de data worden gebruikt als bewijsmateriaal, waarschuwt de inspectie.

  Rechter moet toestemming geven voor hacks

  De inspectie wil verder dat de politie gaat testen of de gehackte gegevens wel veilig genoeg worden opgeslagen en dat er een kwaliteitssysteem wordt ingesteld. "Daarmee kunnen tekortkomingen in de toepassing van de hackbevoegdheid op tijd worden opgespoord en verholpen."

  Sinds vorig jaamag de politie de apparatuur hacken van mensen die verdacht worden van zware misdrijven als georganiseerde criminaliteit of terrorisme. Vooraf moet de rechter-commissaris daarvoor toestemming geven.

  In een reactie op het onderzoek van de inspectie zegt een politiewoordvoerder dat er inmiddels maatregelen zijn genomen zodat alle handelingen worden vastgelegd. In een Kamerbrief stelt minister Grapperhaus verder dat het laten goedkeuren van speciale software erg lastig is, omdat de politie de middelen snel wil inzetten. Er komt daarom extra aandacht voor de keuring achteraf en de verslaglegging daarover. Ook wordt er binnen de politie een kwaliteitssysteem ontwikkeld en is een security officer aangesteld die toeziet op de procedures.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-06-30 01:14:53
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 12 september 2019 @ 00:18
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, CAMERATOEZICHT OPSPORING OF TER PREVENTIE PRIMA IN UITGAANGSGEBIED maar niet in EIGEN WOONSTRAAT, woonomgeving. Steeds meer ziet men in de straat, openbare ruimten (preventie) camera's, veelal door de politie gebruikt en de organisatie heeft daar nu eens een onderzoek naar gedaan.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie-onderzoek: inzet van camera's prima, maar niet in een woonstraat.

  Een beveiligingscamera ANP

   GISTEREN, 16:57

  BINNENLANDTECH

  De politie leunt steeds meer op slimme camera's, slimme microfoons en apparaatjes die je wifi-signaal peilen om te weten dat je langsloopt. Burgers vinden dat in stadscentra prima, maar bijvoorbeeld niet bij hun eigen woning. Ook mogen die slimme sensoren niet leiden tot minder blauw op straat.

  Dat blijkt uit gesprekken die het Rathenau-instituut voerde met zo'n vijftig burgers, in opdracht van de politie.

  Onder meer in Rotterdam en Eindhoven zijn projecten waarbij bijvoorbeeld vechtpartijen kunnen worden herkend door microfoons en slimme camera's, zonder dat er iemand meekijkt of meeluistert. Bij een vechtpartij wordt dan een alarmsignaal gegeven.

  Uitgaansgebieden

  Uit het onderzoek blijkt dat burgers niet het gevoel willen krijgen dat ze continu bekeken worden. Ook moet er genoeg worden nagedacht over de beveiliging van persoonsgegevens en over hoe die worden gebruikt.

  "Burgers denken er best genuanceerd over", zegt Melanie Peters, directeur van het Rathenau-instituut. "Opleiding, woonplaats en leeftijd speelde daarbij niet echt een rol."

  Vijftig burgers

  De gesprekken met burgers werden gehouden met focusgroepen, waarbij een gesprek wordt gevoerd met een hele groep. Volgens de onderzoekers van het instituut geeft dat een aardige dwarsdoorsnede van de mening van de gemiddelde Nederlander. De deelnemers werden geselecteerd door onderzoeksinstituut Kantar. De politie betaalde het onderzoek, maar de onafhankelijkheid van het onderzoek is gegarandeerd, belooft het instituut.

  De politie zegt het onderzoek te hebben laten uitvoeren omdat ze "zorgvuldig wil omgaan" met het vertrouwen van burgers. "De grote techbedrijven hebben dat verspeeld door er te gemakzuchtig mee om te gaan", zegt Theo van der Plas, bij de politie verantwoordelijk voor digitalisering. "Dat willen wij voorkomen."

  Volgens Lotte Houwing van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, die meewerkte aan het rapport, kan daar wel beter over worden nagedacht. "We missen bij de politie een visie op de lange termijn", zegt ze. "Voor je het weet hebben we straks een landelijk dekkend netwerk van slimme camera's en microfoons." En daarmee zouden burgers dus wél continu in de gaten worden gehouden - iets dat ze volgens het onderzoek nou juist niet willen.

  Niet alleen de politie

  Volgens Van der Plas is de inzet van slimme sensoren iets waar de hele samenleving over moet nadenken, niet alleen de politie. Van de 1,5 miljoen beveiligingscamera in Nederland zijn er namelijk maar 500 tot 1000 in handen van de politie; de rest wordt ingezet door bedrijven en particulieren. De politie kan de beelden van die camera's wel weer opvragen.

  Houwing van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom beaamt dat. "Veiligheid is belangrijk, maar heeft grenzen", zegt ze. "Als je buurman een beveiligingscamera in zijn huis heeft staan, zou ik wel controleren of alleen zijn tuin op het beeld staat, zodat jouw privacy gewaarborgd blijft."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 juli 2019 @ 00:22
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, GEZICHTSDATABASE VAN POLITIE BEVAT 1,3 MILJOEN FOTO'S VAN MENSEN? Het zou officieel slechts gaan om mensen verdacht of veroordeeld ooit voor een zwaar misdrijf? Maar dat weten we niet en kunnen we ook niet controleren, of u en ik er bij zitten?   

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron) 

  Zaterdag 20 juli 2019 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  • Gezichtendatabase van politie bevat foto's van 1,3 miljoen mensen

  Gezichtendatabase van politie bevat foto's van 1,3 miljoen mensen

  19 juli 2019 16:17 Laatste update: 7 uur geleden

  272   

  De gezichtendatabase van de Nederlandse politie bevat foto's van 1,3 miljoen mensen die in Nederland verdacht worden van een zwaar misdrijf. Het gaat om in totaal 2,2 miljoen afbeeldingen van verdachten en veroordeelden, bevestigt woordvoerder Ed Kraszewski van de Nationale Politie vrijdag aan NU.nl na berichtgeving door Motherboard.

  De politie gebruikt de database met gezichten sinds december 2016 voor gezichtsherkenning. Destijds kreeg de politie toegang tot een beeldbank van 800.000 foto's van verdachten en veroordeelden van misdrijven.

  De volledige database bestond toen al uit meer foto's, maar was nog niet volledig gekoppeld aan het gezichtsherkenningssysteem van de politie. Inmiddels heeft de software toegang tot de volledige database van personen die verdacht worden van zware misdrijven.

  Een foto wordt aan de database toegevoegd als die persoon wordt verdacht van een misdrijf waar minimaal vier jaar cel op staat. Afhankelijk van de ernst van het misdrijf waarvan de persoon verdacht wordt, blijft de foto twintig, dertig of tachtig jaar in de database staan.

  Gezichtsherkenning bij opsporing verdachten

  De politie kan de misdrijvendatabase raadplegen voor opsporing. In dat geval wordt een foto van een verdachte aan het systeem aangeleverd en zoekt de software naar overeenkomsten met foto's in de database.

  In 2017 werden op die manier 93 verdachten geïdentificeerd. Hoe vaak de software in 2018 doel trof, is bij de Nationale Politie nog niet bekend.

  Naast de databank met verdachten van misdrijven heeft de politie, met toestemming van het Openbaar Ministerie (OM), ook toegang tot een database met foto's van asielzoekers en illegalen. Hoe groot die database precies is, kon Kraszewski niet zeggen, maar het gaat volgens de politiewoordvoerder om "veel meer" foto's dan de andere database.

  Door: NU.nlBeeld: Getty Images

  272  reacties     

  Lees meer over:

  Internet  Gezichtsherkenning  Tech 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 09 januari 2019 @ 00:36
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, NEDERLANDSE POLITIE TAPTE DRUGSBARON EL CHAPO af EN HEEFT daarmede meegeholpen aan de opsporing en veroordeling van deze wereldse topcrimineel. 

  Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter bron

  'Nederlandse politie tapte anderhalf jaar lang drugsbaron El Chapo af'

  GISTEREN, 22:13

  BINNENLANDBUITENLAND

  EPA / NOS

  De Nederlandse politie heeft in 2011 en 2012 de Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán anderhalf jaar lang afgeluisterd op verzoek van de FBI, bevestigen bronnen aan de Volkskrant. De Amerikanen vertelden de Nederlandse politie pas na de operatie dat het hen om El Chapo te doen was geweest.

  Door de afluisteroperatie hoorde de Amerikaanse federale politiedienst voor het eerst in jaren de stem van El Chapo. Ook leverden de taps een compleet beeld op van de criminele organisatie die de Mexicaan leidde.

  BlackBerry

  De operatie werd in gang gezet dankzij een informant uit de organisatie: een IT-specialist die een BlackBerry-netwerk voor het kartel had opgericht. BlackBerry's waren populair onder criminelen, omdat berichten en gesprekken konden worden versleuteld.

  De IT'er gaf de FBI toegang tot het netwerk, waarna de politiedienst op zoek ging naar een land waar de server kon worden geplaatst. De Verenigde Staten waren zelf geen optie, onder meer vanwege de strenge voorwaarden waaronder mag worden getapt. De server stond even in Canada, maar de strenge privacywetgeving in het land dwarsboomde de operatie.

  Rol Nederland

  Nederland bood uitkomst: vanwege de goede samenwerking met de VS en de soepele omgang met tapverzoeken, werd de server in een datacentrum van Leaseweb geplaatst, even buiten Haarlem. Een specialistisch team van de politie werd vervolgens ingezet om de informatie te tappen.

  Honderden telefoontjes die El Chapo pleegde met zijn handlangers werden zo afgeluisterd. Volgens een bron hoorde de FBI voor het eerst in meer dan vijf jaar de stem van de drugsbaas.

  De Nederlandse politie was maar gedeeltelijk op de hoogte van het doel van het afluisterverzoek. De FBI zou hebben geadviseerd de server nog even in de lucht te houden, "anders gaan er wat mensen dood in Mexico".

  Er werd niet gezegd dat het de Amerikanen om El Chapo te doen was. Pas na de operatie, op 14 januari 2013, kwamen twee FBI'ers naar het Landelijke Parket in Rotterdam en legden ze uit wat de operatie had opgeleverd.

  Proces

  In november begon in de VS heproces tegen El Chapo, een van de grootste drugsbazen ooit. Hij stond aan het hoofd van het Sinaloa-kartel, dat goed is voor de helft van de drugshandel naar Amerika. In dat land werd sinds eind jaren 80 jacht op hem gemaakt.

  De drugsbaron werd meermaals gearresteerd en ontsnapte ook meerdere keren. In 2015 deed hij dat door middel van een anderhalve kilometer lange tunnel die door handlangers was gegraven.

  Bekijk hier de video: wie is El Chapo?

  Video afspelen

  01:56

  El Chapo voor de rechter, wie is hij?

  BEKIJK OOK

  El Chapo's laatste hoofdstuk: een proces vol show, mysterie en symboliek

  El Chapo voor de rechter: het proces tegen de laatste grote narco begint

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding