656 keer bekeken

MEDIA o.a. BIJZONDERE OPSPORINGSARTIKELEN

 • woensdag 02 mei 2018 @ 00:23
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, politie tevreden over samenwerking met opsporingsprogramma's. 'Opsporing verzocht' is overigens bij de nationale omroep al een bijna 40, 50 jaar op de buis'? 

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie tevreden over samenwerking met opsporingsprogramma's

  GISTEREN, 23:12

  AANGEPAST GISTEREN, 23:34

  BINNENLAND

  Opnamen van Opsporing Verzocht voor een special over de zaak-Nicky Verstappen ANP

  De politie is tevreden over de samenwerking met tv-programma's bij het oplossen van misdrijven. "Het afgelopen jaar zijn in 43 procent van deze, vaak moeilijke en complexe zaken, verdachten aangehouden", zei korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie vanavond in de uitzending vanOpsporing VerzochtIn 2016 was dat in 40 procent van de zaken.

  Opsporing Verzocht trekt gemiddeld 1,2 miljoen kijkers. In 2017 kregen ze 353 zaken voorgelegd. In 151 van deze zaken werden aanhoudingen verricht. Ook over de samenwerking met Hart van Nederland,Goedemorgen Nederland en regionale opsporingsprogramma's is de politie tevreden.

  Akerboom nam vanavond bij Opsporing Verzocht zelf de telefoon op bij de opsporingstiplijn. "Ik heb meerdere tips gehad", zei hij. "Mensen weten toch heel goed gedetailleerde informatie te geven. Over kleding vooral."

  BEKIJK OOK

  Kijkerstips in vier op de tien zaken succesvol

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-12-21 00:11:49
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 09 februari 2018 @ 07:10
  #1

  Goedemorgen, een bijzondere opsporing, dat ook in 'Opsporing verzocht'  - https://opsporingverzocht.avrotros.nl  - onder de aandacht werd gebracht. Voor u van de site Politie.nl Nieuws ....(bron) 

  Team Milieu schudt stoffig imago met internationaal succes van zich af

  Laatste update:

  08-02-2018 | 15:58

  Rotterdam - Ze worden vaak gezien als de geitenwollen sokken van de politie. Die verkeerd geplaatste vuilniszakken opsporen. Het Team Milieu van de politie eenheid Rotterdam heeft een belegen imago waar maar moeilijk van af te komen is. Projectleider Peter Hartog van de tactische opsporing is het inmiddels wel gewend. “Mensen denken dat we een stoffig team zijn.” Dat het werk toch ietsje anders is dan wordt aangenomen, blijkt wel uit de zaak die deze week aandacht kreeg in Opsporing Verzocht. Illegale handel in koraal en schedels van beschermde diersoorten brengen het team over de grens naar Indonesië. In een unieke samenwerking met de politie aldaar wordt half december een 54-jarige Nederlander aangehouden.

  Het is een jongensboek voor de rechercheurs van het Team Milieu. Een boek dat er steeds een onverwacht hoofdstuk bij krijgt. Het verhaal start in juli 2016 met de vondst van een grote hoeveelheid koraal in een container in de Rotterdamse haven. Die container is bestemd voor een groothandel in huisdecoratieproducten. Bij een doorzoeking van de groothandel moet het team acuut worden opgeschaald. Er worden bizarre hoeveelheden illegale producten gevonden: onder meer apenschedels, slangenhuiden, ivoor en koraal. Vrachtwagens vol neemt het team na dagenlang spitten in beslag.
  Met een drukbezocht persmoment waarbij de spullen in vijf loodsen zijn uitgestald en de aanhouding van de 53-jarige eigenaar van de groothandel in september vorig jaar, lijkt de zaak rond. Maar niets is minder waar. De rechercheurs speuren verder, op zoek naar de bronnen. En vinden in de administratie een link met een nu 54-jarige Nederlander die op Bali woont. Hij lijkt de spin in het web voor een handelslijn naar Indonesië. Hartog: “Vanuit Indonesië werd op bestelling geleverd. Er was dus geen continue stroom aan artikelen, maar dieren worden gedood voor hun schedel of huid. Het gaat dan om zeer zeldzame dieren die met uitsterven worden bedreigd en worden afgeschoten om als decoratie te dienen op een Nederlandse vensterbank.”

  Aanhouding

  De zaak wordt in Indonesië aangekaart en met hulp van de ambassadeur en de politie-liason in Jakarta worden gezamenlijke plannen gemaakt. Er is net een milieuteam opgericht en dat wil graag in samenwerking met de Rotterdamse collega’s stappen zetten. “Het was heel bijzonder om te zien hoe hoog de Indonesische politie dit prioriteert. Ook zij willen dat het leegroven van hun populatie zeldzame diersoorten stopt.” Een kleine twee maanden geleden vliegt een afvaardiging van het Rotterdamse Team Milieu, de zaaksofficier van justitie en de douane naar Bali. Aldaar wordt het team ondersteund door de politie attaché van de Nederlandse ambassade.

  Er volgen briefings en overleggen met de Indonesische collega’s, wat op 15 december leidt tot de aanhouding van de Nederlandse verdachte. Hierna is er een reeks huiszoekingen, verhoren en inbeslagname van administratie. Daaruit blijkt een aanvoerroute naar Nederland. Het team achterhaalt een grootscheepse handel in onder meer koraal, schedels van apen en zeeschildpadden, huiden van slangen en  leguanen en varanen. Wat er uit springt is de smokkel van twee kostbare en zeldzame items: de schedel van het hertzwijn en de zaagtand van de zaagvis. Beide dieren worden met uitsterven bedreigd. Van het hertzwijn, ook wel de Babyrousa genoemd, zijn er naar schatting nog enkele duizenden. De zaagvis is een prehistorisch dier dat alleen nog voorkomt in de Indonesische wateren.

  Opsporing Verzocht

  Hartog: “We hebben in Nederland 11 zaagtanden gevonden bij de groothandel, en 1 hertzwijnschedel. Maar inmiddels weten we dat er 114 zaagtanden Nederland in zijn gesmokkeld, en 60 hertzwijnschedels. We missen er dus een hoop.”
  Met een unieke oproep in Opsporing Verzocht hoopt het team de tanden en schedels terug te vinden. “Die staan of hangen dus ergens in Nederland in huiskamers, kantoren en op vensterbanken. We roepen mensen dan ook op de spullen terug te brengen of om via de tiplijn (0800-6070) informatie te geven over deze items. Alles wat we vinden gaat retour naar het land van herkomst. Indonesië wil haar spullen graag terug. Daarmee brengen we de dieren niet tot leven, maar we het helpt wel wanneer we aanvoerlijnen kunnen doorsnijden.”

  Stiekem is Hartog best een beetje trots. “We kunnen met deze zaak weer eens laten zien dat ons werk zoveel meer inhoudt dan mensen denken.” En het einde is nog niet in zicht. Momenteel worden nieuwe aanvoerlijnen doorgelicht. Waarmee het Rotterdamse Team Milieu zich in ieder geval het meest intercontinentale team van de eenheid mag noemen. En dan gaat het dus niet om een verdwaalde vuilniszak.

  (Op de foto: linksboven: De zaagtand van de zaagvis. Linksonder: Het team in Indonesië. Rechtsboven: Het team in overleg in Indonesië. Rechtsonder: De schedel van het hertzwijn.)

  Start/pauze video

  Gewijzigd op 2019-12-21 00:13:32
  handtekeningafbeelding