410 keer bekeken

GEBRUIK DRONE'S POLITIE, BRANDWEER, RIJKSWARTERSTAAT hulpverlening

 • vrijdag 01 oktober 2021 @ 09:20
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, DRONE'S VAN POLITIE EN RIJKSWATERSTAAT kunnen mogelijk GEHACKT WORDEN DOOR CHINA, die ze heeft geleverd? Van de Brandweer drone's kennelijk niet, andere leveraar? DEFENSIE heeft al gebroken met het Chinese bedrijf.

  Zie en lees art, van NOS-Nieuws Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 10:01

  Chinese drones van Rijkswaterstaat en politie mogelijk onveilig

  Politie-onderzoek in Friesland met een drone JILMER POSTMA

  De Nederlandse politie en Rijkswaterstaat gebruiken in China gemaakte drones waarvan niet vaststaat dat de data die ermee worden verzameld veilig zijn. Dat komt naar voren uit onderzoek van het platform Investico, waarvan de conclusies worden gemeld door TrouwEenVandaag en De Groene Amsterdammer.

  Het gaat om drones van het bedrijf Da Jiang Innovations (DJI), dat wereldwijd markleider is op het gebied van onbemande commerciële toestellen. Diverse onderzoekers hebben in het verleden vastgesteld dat beelden en andere data die met de drones verzameld worden, kunnen weglekken naar de Chinese overheid. Ook zijn er berichten dat er via een achterdeurtje software geïnstalleerd kan worden op de telefoons van degenen die de drone gebruiken.

  Voor het Nederlandse ministerie van Defensie is dat reden geweest om de drones van DJI niet meer te gebruiken. De data zijn vaak niet afgeschermd en staan meestal op Chinese servers. "De eigenaren kunnen worden verplicht om die aan de Chinese overheid beschikbaar te stellen", zegt een woordvoerder van Defensie in Trouw.

  Moord op Peter R. de Vries en Deltawerken

  De politie geeft aan Investico toe dat niet kan worden uitgesloten dat de data op Chinese servers belanden. De drones zijn dit jaar al meer dan duizend keer ingezet, onder meer voor opsporing en het handhaven van de openbare orde. Zo gaan ze vaak de lucht in bij demonstraties. Vanuit de lucht is veel makkelijker te zien waar mensen zich verzamelen dan vanaf de grond. Ook na de moord op Peter R. de Vries in Amsterdam ging een drone de lucht in.

  Rijkswaterstaat gebruikt de drones van DJI voor inspecties van bruggen, sluizen en waterkeringen, zoals de Deltawerken. Dat biedt volgens een woordvoerder grote voordelen: het is veiliger, sneller en het verkeer hoeft niet te worden stilgelegd.

  Reactie Da Jiang Innovations

  DJI zegt in een schriftelijke reactie aan Investico dat zijn producten veilig zijn. Volgens het dronebedrijf hoeven gebruikers geen data met DJI te delen. Conclusies van onderzoekers die wat anders beweren "zijn simpelweg onwaar". Het Chinese bedrijf wijst daarbij op verschillende onderzoeken die stellen dat de dronedata wel veilig zijn. Overheden kunnen volgens DJI gebruikmaken van een speciale 'overheidsdrone', waarvan de data extra beveiligd zouden zijn.

  Sluizen en bruggen

  Volgens Patrick Bolder van het The Hague Centre for Strategic Studies, die onderzoek doet naar drones en dataveiligheid, zijn de zorgen over de veiligheid terecht. "Je weet nooit wat er doorgesluisd wordt naar China", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze moeten gegevens beschikbaar stellen aan de Chinese overheid. De kans dat dat gebeurt, is wel heel groot."

  Hij vindt het een risico dat gevoelige organisaties technologiesystemen gebruiken die ze niet zelf hebben ontworpen. Dat de politie zegt dat de drones van DJI alleen worden gebruikt voor "afgeschermde operaties" stelt hem niet gerust. "Voordat het beeld wordt weggeschreven naar een server kan het al afgetapt worden."

  Volgens Bolder zijn niet alleen de data die de politie verzamelt interessant voor China, maar zeker ook die van Rijkswaterstaat. "Een groot deel van de Nederlandse handel verloopt via de scheepvaart. Als je op afstand bijvoorbeeld sluizen en bruggen door een cyberaanval onklaar kan maken, heeft dat een grote impact op de economie."

  China is een strategische concurrent, die hebben niet per se het beste met ons voor.

  Patrick Bolder

  In 2014 is er al overleg geweest tussen verschillende Nederlandse diensten over het gebruik van Chinese software. Bolder verbaast zich erover dat Defensie daaruit blijkbaar andere conclusies heeft getrokken dan politie en Rijkswaterstaat. Hij roept op om niet naïef te zijn over de bedoelingen van China. "Het is een strategische concurrent met een heel ander staatssysteem, die hebben niet per se het beste met ons voor."

  Het is niet voor het eerst dat er zorgen zijn over Chinese technologie. Zo werd eerder besloten dat Huawei niet meer mag meewerken aan de belangrijkste delen van het nieuwe 5G-telecomnetwerk in Nederland. Vorige week waarschuwde Litouwen dat op telefoons van het Chinese Xiaomi zogeheten 'censuursoftware' staat. Daarmee kunnen teksten worden opgespoord en geblokkeerd die in China gevoelig liggen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 06 maart 2018 @ 01:00
  #1

  Goedemorgen, bij HULPVERLENING kunnen DRONE'S tegenwerken bij verkeerd gebruik. Zoals onderstaand verhaal van Politie.nl. Soms zal het helpen maar 'piloten' van drone's moeten e.e.a. beseffen op het momnet dát...?? 

  Zie art van Politie.nl (bron)

  Drone vertraagt reddingsactie door ijs gezakte schaatser

  Laatste update:

  05-03-2018 | 14:54

  Ter Aar - Een politiehelikopter hing boven de door het ijs gezakte schaatser, klaar om hem met een kabel uit zijn benarde positie te redden. Door een plotseling opduikende drone kon de heli zijn actie echter niet uitvoeren. Naleving van de regels voor het vliegen met drones is dus van levensbelang, zo blijkt wel uit dit incident.

  De 73-jarige schaatser uit Den Haag die op de Langeraarse plassen door het ijs zakte, maakt het gelukkig goed. Een agent, een brandweerman en een getuige uit Langeraar die de schaatser door het ijs had zien zakken, wisten met een bootje en een “rescue board” bij het slachtoffer te komen en kregen hem veilig terug aan land. Na een kort verblijf in het ziekenhuis is de Hagenaar inmiddels weer thuis.

  Direct landen

  De dronebestuurder moest zijn drone laten landen en kreeg een proces-verbaal. Volgens artikel 5.3 van de Wet Luchtvaart mag je als luchtverkeerdeelnemer geen personen of zaken in gevaar brengen. Dat betekent in de praktijk dat je je drone direct aan de grond moet zetten zodra je een vliegtuig of helikopter ziet naderen. En natuurlijk helemaal als het een politiehelikopter is die iemand in nood moet helpen.

  Check waar je mag vliegen

  De dronebestuurder had bovendien niet van tevoren gekeken of hij zijn drone bij de Langeraarse Plassen mocht laten vliegen. In dit geval valt het gebied onder ‘luchtruim klasse c’ wat wil zeggen dat alleen de beroepsvaart hier mag vliegen. Maar er gelden bijvoorbeeld ook vliegverboden boven beschermde natuurgebieden. Dronebestuurders kunnen dit zelf checken op de site van de Rijksoverheid waar ook alle regels op een rij staan.

  Nat pak

  Op de Langeraarse Plassen liep het gelukkig met een sisser af. De agent en de hulpvaardige burger hielden aan de reddingsactie overigens nog wel een nat pak over. De brandweer en de politiehelikopter waren er nog niet. Ze besloten met een bootje dat langs de oever lag, lopend het ijs op te gaan. ‘Na een meter of tien zakten we al door het ijs’, vertelt wijkagent Hennie Wilthof. ‘Toen zijn we in het bootje geklommen en hebben wij met een peddel en onze handen en voeten het ijs gebroken om zo varend bij het slachtoffer te komen. Met een rescue board, een soort plank waarmee de brandweer reddingen op ijs en water uitvoert, schoot ook de inmiddels gearriveerde brandweer te hulp. Gezamenlijk lukte het om het slachtoffer in het bootje te hijsen.’ Deze hulpvaardige Langeraarder heeft veel meer gedaan dan je van een burger mag verwachten, vindt Hennie. Voor zijn kordate optreden heeft de man een mooi boeket bloemen ontvangen.

  * Op de site van de brandweer is te zien hoe de brandweer met een rescue board reddingen op het ijs uitvoert.

  nat pak Hennie WilthofWijkagent Hennie Wilthof zette na de reddingsactie zijn natte pak op Twitter.

  Deel het artikel op social media

  Deel artikel via:

  Gewijzigd op 2018-06-02 19:04:39
  handtekeningafbeelding