321 keer bekeken

LUCHTALARM, maandelijkse, bij RAMPEN

 • woensdag 07 maart 2018 @ 00:44
  #1

  Goedemorgen, 'LUCHTALARM' bij rampen' o.a. MAANDAG niet af door storing van de DIGITALE TIJDSKLOKKEN. Deze lopen inmiddels een 5 a 6 min. achter. Dit komt dan weer door een conflict op de Balkan. Doch stel dat er meer aan de hand is dan een ramp, LUCHTALARM, dan komt het de tegenpartij wel heel goed uit? Inmiddels uit de media begrepen dat er aan gewerkt wordt de situatie weer te normaliseren.  

  Zie en lees verder art van NU.nl (bron)

  Woensdag 07 maart 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Foto: Hollandse Hoogte

  Gepubliceerd: 06 maart 2018 17:45 Laatste update: 06 maart 2018 19:45

  • De storing van de luchtalarmen in een deel van Nederland is het gevolg van een ruzie tussen elektriciteitsleveranciers in de Balkan, waardoor digitale klokken langzamer lopen.

  Dat verklaart het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat het luchtalarm beheert, dinsdagmiddag op Twitter.

  Tijdens de maandelijkse test van de luchtalarmen gingen maandag om 12.00 uur de sirenes in dertien veiligheidsregio's niet af. Die storing is het gevolg van problemen met het Europese stroomnetwerk.

  Achterlopende klokken

  Dinsdag meldde Europese netbeheerder ENTSO-E een ruzie tussen de netbeheerders in Servië en Kosovo. Die landen proberen elkaar onder druk te zetten door niet de afgesproken hoeveelheid stroom aan het Europese net te leveren. ENTSO-E zegt in zijn verklaring dat er niet alleen technisch maar ook een politiek probleem is, dat "snel moet worden opgelost".

  Omdat Servië en Kosovo niet de afgesproken hoeveelheid stroom leveren, loopt het hoogspanningsnet niet precies op 50 hertz. Dat is te merken aan sommige digitale klokken die op netstroom werken, zoals klokken op magnetrons.

  Zes minuten

  Klokken kunnen tot zes minuten achterlopen, omdat ze de tijd bijhouden aan de hand van de frequentie van de wisselstroom van het stroomnet. Als die frequentie niet goed loopt, dan gaan de klokken ook achterlopen.

  "Er zijn strakke afspraken over het hoogspanningsnet in Europa. Het kan niet zo zijn dat landen hun conflicten afwentelen op dat net. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen", zei Nederlandse netbeheerder TenneT dinsdag over de situatie.

  De netbeheerder verzekert dat het probleem niet voor een grote stroomstoring zal zorgen. "Dan grijpen de Europese netbeheerders meteen in."

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: ANP/NU.nl

  Lees meer over: 

  Luchtalarm

  handtekeningafbeelding