2615 keer bekeken

ANDERE LEGERONDERDELEN, nieuws over...

 • woensdag 20 april 2022 @ 00:42
  #56
  reactie op (#46) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #46: HOGE RAAD HOUDT VEROORDELING MARCO KROON IN STAND. Wegens wildplassen en daarna een kopstoot gevend aan een politieambtenaar? De veroordeling van majoor Marco Kroon voor wildplassen, het beledigen van een agent en het geven van een kopstoot aan een politieagent blijft in stand. Tot dat oordeel is de Hoge Raad gekomen. De veroordeling is daarmee definitief.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:42

  Hoge Raad houdt veroordeling Marco Kroon voor wildplassen in stand

  Marco Kroon ANP

  De veroordeling van majoor Marco Kroon voor wildplassen, het beledigen van een agent en het geven van een kopstoot aan een politieagent blijft in stand. Tot dat oordeel is de Hoge Raad gekomen. De veroordeling is daarmee definitief.

  Kroon werd in 2020 door het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een boete van 120 euro. Tegen die veroordeling ging hij in cassatie bij de Hoge Raad.

  De militair, die drager is van de Militaire Willems-Orde, kreeg de straf opgelegd omdat hij drie jaar geleden tijdens carnaval, verkleed in een kikkerpak, in Den Bosch tegen een hek stond te plassen. Toen een agente hem daarop aansprak, liet hij zijn geslachtsdeel zien en deelde hij een kopstoot uit.

  Urologische problemen

  Kroons advocaat voerde tijdens de beroepszaak aan dat zijn cliënt urologische problemen heeft en dat er niet voldoende openbare toiletten waren in de binnenstad. Het hof oordeelde dat niet bleek dat er onvoldoende toiletten waren, ook niet voor mensen met de aandoening waaraan Kroon lijdt. Kroon had bovendien zelf rekening moeten houden met zijn blaasprobleem.

  De Hoge Raad stelt dat er niets is in het oordeel van het hof dat vernietiging van het arrest van het hof zou rechtvaardigen. Daarom wordt het verweer van Kroon zonder inhoudelijke motivering verworpen.

  Kroon is vanwege de incidenten meer dan een jaar geschorst geweest door Defensie. Eerder gaf een lagere rechter hem nog een taakstraf van 100 uur. Daartegen ging Kroon toen in beroep, waarna het hof in Arnhem 80 uur taakstraf oplegde.

  Het OM gaf beelden van de arrestatie van Kroon vrij:

  0:33 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Het OM geeft beelden mogelijke kopstoot Marco Kroon vrij

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 27 oktober 2021 @ 00:54
  #55

  Goedemorgen, KMar HOUDT 7 MILITAIREN OP CURACAO AAN OP VERDENKING DRUGSGEBRUIK. De Kmar werkt daarvoor samen met de lokale politie. Het onderzoek wordt nu voortgezet door het team militaire politiezorg van de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie op Curaçao. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  UPDATE 30-10-21:

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:05

  Marechaussee houdt 7 militairen aan op Curaçao op verdenking van drugsgebruik

  Beeld van de aanhouding, die de marechaussee vrijgaf KONINKLIJKE MARECHAUSSEE

  De Koninklijke Marechaussee heeft in een lopend onderzoek op Curaçao zeven militairen aangehouden die worden verdacht van bezit en gebruik van verdovende middelen. De zeven mannen worden verdacht van het bezit en gebruik van onder meer cocaïne, meldt de marechaussee.

  Vorige week werd een 33-jarige inwoner van Curaçao aangehouden, na gezamenlijk onderzoek van de lokale politie en de marechaussee. De man wordt verdacht van drugshandel in uitgaansgelegenheden, aan burgers en militairen, en onderhield volgens de marechaussee contact met de zeven militairen die vandaag aangehouden zijn. In de slaapkamers van de mannen op de legerbasis zijn daarna sporen van cocaïne aangetroffen, zegt een woordvoerder. De mannen zijn tussen de 22 en 40 jaar oud.

  Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten

  Het onderzoek wordt nu voortgezet door het team militaire politiezorg van de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie op Curaçao. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Op het eiland is het gebruikelijk dat de marechaussee met de lokale politie samenwerkt om drugsgebruik en -handel tegen te gaan in de uitgaansgebieden, zegt de woordvoerder. Curaçao telt zo'n 155.000 inwoners, onder wie enkele honderden Nederlandse militairen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-10-30 10:10:54
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 21 oktober 2021 @ 08:38
  #54

  Goedemorgen, ACHT MENSEN BIJ VLIEGBASIS VOLKEL DOOR KMar aangehouden. Zij groeven een gat onder het hek bij de basis om zo op de startbaan te komen. Al eerder is dit geprobeerd of protesten tegen de kernwapens die er zouden liggen. En ook protest tegen de F16 ivm het 'milieu', de uitstoot die de straaljagers produceren. In 2022 worden zij vervangen door de nieuwe F35 zoals ook al op Leeuwarden de F16 is uitgefaseerd.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 16:39

  Acht demonstranten aangehouden bij vliegbasis Volkel, groeven gat onder hek

  DTV NIEUWS

  De marechaussee heeft acht mensen aangehouden bij vliegbasis Volkel. De verdachten hadden met schepjes een gat gegraven onder een hek, zodat ze het terrein op konden.

  De verdachten maakten deel uit van een groep demonstranten die een protest hielden bij de vliegbasis. De actiegroep vreest dat volgend jaar een nieuwe generatie kernwapens naar Nederland komt. Via het gat wilden ze de startbaan op om "het oefenen met kernbommen verhinderen".

  Of er inderdaad nieuwe kernwapens komen is niet duidelijk. De NAVO heeft nooit officieel erkend dat op Volkel kernwapens liggen.

  Ook zijn ze het niet eens met de inzet van F-16's en andere vliegtuigen, die volgens de demonstranten "tonnen CO2 uitstoten".

  Militair terrein

  Een woordvoerder van de marechaussee zegt tegen Omroep Brabant dat de actievoerders zich niet hebben verzet tegen hun aanhouding en dat alles verder vreedzaam is verlopen.

  "We wisten van tevoren dat de demonstratie ging plaatsvinden, daar hadden we toestemming voor gegeven. Maar uiteindelijk besloot een aantal mensen om een gat onder het hek te scheppen", zegt de woordvoerder. "Ze kwamen toen op militair terrein. Dat is verboden, dus daarom zijn ze aangehouden."

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Brabant

  Gewijzigd op 2021-10-21 08:39:41
  handtekeningafbeelding
 • zondag 03 oktober 2021 @ 01:02
  #53
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, BELGISCHE FREGAT LEOPOLD 1, voorheen ZMS Karel Doorman KAN WEGENS ONVOLDOENDE TRAINING JONGE BEMANNING niet meedoen aan grote NAVO oefening. Het ligt nu in Den Helder voor extra trainingen, het schip is in 2008 overgenomen van de NL Marine.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 18:37

  Bemanning van Belgisch fregat is te onervaren om mee te doen aan NAVO-oefening

  Het Belgische fregat Leopold I BELGISCHE MARINE

  Het Belgische fregat Leopold I mag niet deelnemen aan een grootscheepse internationale militaire oefening omdat de jonge bemanning niet voldoende opgeleid is. Dat meldt VRT Nieuws. Het fregat ligt daarom voorlopig voor anker in de haven van Den Helder.

  De opvarenden haalden niet het verwachte niveau op meerdere vlakken. Vooral bij noodprocedures zoals brandbestrijding kwamen ze tekort, meldt het Belgische nieuwsmedium. Woordvoerder Oliver Vogels van de Belgische marine zegt dat het fregat "slachtoffer is van de nieuwe jonge garde die zeer snel moest worden klaargestoomd".

  Volgens hem was een probleem dat de marine-medewerkers meerdere taken moeten kunnen uitvoeren tijdens de oefening, waardoor de opleiding intensief is voor ze.

  Extra training

  Het was de bedoeling dat het schip zou deelnemen aan de Joint Warrior-oefening, een grote tweejaarlijkse oefening waaraan onder meer NAVO-landen meedoen.

  De bemanning is inmiddels extra aan het trainen. Volgende week wordt opnieuw gekeken of ze voldoende bekwaam zijn. Als ze dan wel slagen, kan het fregat mogelijk alsnog bij de oefening aansluiten.

  Het fregat de Leopold I werd door België gekocht van de Nederlandse marine en wordt sinds 2008 door het land gebruikt. Tot 2006 voer het schip onder de naam Karel Doorman.

  Wat is de Joint Warrior-oefening?

  De Joint Warrior-oefening is een van de grootste militaire oefeningen van Europa. Aan de oefening doen veertien landen mee, waaronder Nederland en andere NAVO-landen. Zowel de luchtmacht, landmacht en marine maken deel uit van de oefening. Het evenement wordt een keer per twee jaar door het Britse ministerie van Defensie georganiseerd en duurt twee weken. Er worden een aantal scenario's geoefend, zoals hoe moet worden omgegaan met terroristische activiteiten, gebiedsgeschillen en piraterij.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 23 juni 2021 @ 00:38
  #52
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, F-16's LUCHTMACHT UITGEFASEERD en laatste afscheidsvlucht vanaf LEEUWARDEN BOVEN DE '11 FRIESE STEDEN'..... De F35 volgt op..... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 13:38

  F-16's vliegen Elfstedentocht ter ere van afscheid vliegbasis Leeuwarden

  OMROP FRYSLAN

  Een groepje F-16's heeft vanochtend in formatie de Elfstedentocht gevlogen. Defensie neemt met de vlucht afscheid van de vliegbasis in Leeuwarden, ruim veertig jaar de thuisbasis van de straaljagers.

  De vier vliegtuigen gingen rond 11.15 uur de lucht in en vlogen het parcours over de elf steden meerdere keren.

  Beleef de vlucht mee in deze video:

  1:14 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Meekijken in F-16-cockpit bij afscheidsvlucht over Friese elf steden

  Volgens een woordvoerder van Defensie is het best moeilijk om zo'n tocht te vliegen. "Omdat je in een formatie vliegt kun je wat moeilijker de bochten maken. Maar we hebben een goede voorbereiding gedaan", zegt ze tegen Omrop Fryslân.

  De F-16's maken plaats voor de nieuwe F-35's. De oude toestellen worden naar de vliegbasis in Volkel gevlogen. Daar worden ze nog een paar jaar gebruikt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  Omrop Fryslân.

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 juni 2021 @ 07:06
  #51
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #7: CHROOM-6: VEEL MEER OUD MEDEWERKERS DEFENSIE GETROFFEN DOOR GEVOLGEN VAN GEBRUIK van dit voor de gezondheid zeer schadelijke middel en vooral in de onderhoudsafdelingen van wat dan ook, WAAR HET VOLOP IS GEBRUIKT.  

  Defensie aansprakelijk voor ziekten door kankerverwekkend chroom-6

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  Legervoertuigen bij een kazerne ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 11:30 • AANGEPAST GISTEREN, 14:01

  Defensiepersoneel jarenlang op veel meer plekken blootgesteld aan chroom-6-verf

  Door de hele Defensieorganisatie heen heeft personeel tientallen jaren lang risico gelopen op blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6 in verf. De legerleiding liet met name in de jaren 70 en 80 na hen voldoende te beschermen. Vanaf de jaren 90 werd de situatie beter, hoewel niet overal.

  Dat blijkt uit aanvullend onderzoek van het RIVM, dat zich baseert op informatie van 1573 (oud-)medewerkers op 229 locaties. Volgens het onderzoek, waar zeven jaar aan is gewerkt, kan blootstelling aan het giftige chroom-6 onder meer longkanker en longproblemen veroorzaken.

  Bij alle Defensieonderdelen was volgens het RIVM blootstelling aan chroom-6 mogelijk. Dat geldt ook voor personeel bij wie men dat niet meteen zou verwachten, zoals chauffeurs die collega's hielpen.

  Theo Even heeft een auto-immuunziekte. Zijn kwalen zijn het gevolg van het jarenlang werken met Chroom 6 op vliegbasis Twente, waar hij straaljagers van Defensie schuurde en verfde:

  1:59 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Theo kreeg auto-immuunziekte door gebruik van chroom-6: 'Leugens Defensie herinneren mij eraan'

  Excuses staatssecretaris

  Drie jaar geleden al concludeerde het RIVM in een eerste rapport dat Defensie aansprakelijk is voor de gezondheidsklachten die medewerkers hebben opgelopen bij onder meer het verven en schuren van materieel. Maar dat onderzoek had uitsluitend betrekking op de vijf NAVO-depots voor opslag en onderhoud van Amerikaanse voertuigen.

  Staatssecretaris Visser bood destijds al excuses aan en kwam met smartegeld voor slachtoffers en hun nabestaanden, in aanvulling op een voorlopig bedrag waarvoor mensen zich al hadden kunnen melden. Die compensatieregeling wordt nu uitgebreid naar medewerkers op alle Defensie-locaties die met chroom-6 hebben gewerkt. "Als erkenning voor het niet nakomen van onze zorgplicht als werkgever", zei Visser vandaag bij de presentatie van het rapport. Daarnaast staat het iedereen vrij een letselschadeprocedure te beginnen.

  Tilburg ruimhartiger

  Op die regeling bestaat kritiek, omdat veel oud-Defensiemedewerkers er niet voor in aanmerking komen. Zij hebben geen aandoening die op de RIVM-lijst staat met aandoeningen die de wetenschap in verband brengt met blootstelling aan chroom-6.

  Onder meer de gemeente Tilburg koos voor een andere opzet: daar kreeg iedereen die met de gifverf had gewerkt een basisuitkering, ook mensen die (nog) niet ziek zijn. Daar kiest demissionair staatssecretaris Visser dus niet voor, ook niet in de uitbreiding die er nu komt voor 'overig Defensiepersoneel'.

  Bij Defensie hadden zich tot eind vorig jaar meer dan 900 mensen gemeld voor de voorlopige schadevergoeding. Aan minder dan de helft werd een vergoeding toegekend. 4000 mensen hebben zich laten registreren bij een informatiepunt. Staatssecretaris Visser deed vandaag een oproep op diegenen die dat nog niet hebben gedaan, om zich ook te melden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 13 april 2021 @ 00:50
  #50
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, LUCHTMACHT OEFENT MET ZEER LAAGVLIEGENDE TRANSPORTVLIEGTUIGEN BOVEN NEDERLAND en in grensgebieden Belgie en Duitsland. Ook para's worden gedropt, cit in het kader van 'corona' kan er niet op de normale oefenterreinen, wijze worden geoefend.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:42

  Defensie oefent met twee transportvliegtuigen boven Nederland

  De komende twee weken wordt er in de middag en aan het einde van de avond in het Nederlandse luchtruim geoefend met twee C-130 Hercules transportvliegtuigen. Vanwege de coronamaatregelen worden militaire oefeningen van de krijgsmacht zoveel mogelijk in eigen land gedaan.

  Deze toestellen zijn qua grootte te vergelijken met de Boeing 737, een vliegtuig dat wordt ingezet voor vakantievluchten. Met de Hercules wordt onder andere geoefend met laag vliegen. "Tijdens deze oefening vliegen we in de aangewezen gebieden in de middag tot 100 meter boven de grond, en in de avond tot 150 meter. Dit doen we om te oefenen voor humanitaire missies waarbij we bijvoorbeeld de bevolking bevoorraden", zei kolonel Jorrit de Gruijter in het NOS Radio 1 Journaal.

  Ook worden parachutisten getraind. "Dat gaan we doen boven de Ginkelse Heide, op de Vliehors op Vlieland en ook net over de grens in België en Duitsland."

  De training is voornamelijk bedoeld ter voorbereiding van een grote VN-missie naar Mali, waar Nederlandse militairen vanaf september naar toe gaan. "Veel kunnen we in Nederland trainen, maar in Mali is het 's nachts echt donker, terwijl er in Nederland veel meer licht en bebouwing is. Maar het belangrijkste is dat we de omstandigheden grotendeels kunnen nabootsen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 03 maart 2021 @ 07:25
  #49
  reactie op (#48) herman_dad

  Goedemorgen, militair aangehouden voor mishandeling op marinebasis Den Helder.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 20:53

  Militair aangehouden voor mishandeling op marinebasis Den Helder

  De Koninklijke Marechaussee heeft gisteren een 27-jarige militair aangehouden op de marinebasis in Den Helder. De man wordt ervan verdacht op donderdag 25 februari een andere militair tegen zijn hoofd te hebben geschopt.

  Het slachtoffer zou tijdelijk buiten bewustzijn zijn geweest en niet meer hebben ademgehaald. Hij is gereanimeerd door een andere militair. Medisch personeel heeft hem verder behandeld, meldt NH Nieuws.

  Het slachtoffer en de commandant van de militairen hebben aangifte gedaan. De marechaussee doet verder onderzoek. De 27-jarige militair is in afwachting van het onderzoek vrijgelaten, maar blijft verdachte.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 11 februari 2021 @ 01:31
  #48
  reactie op (#28) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #28 (veteranen) REGERING KOMT MET '5000 EURO' ALS COMPENSATIE en Kabinet komt met gebaar van waardering voor Dutchbat voor OUD-DUTCHBATTERS' o.a. SEBRENICA, destijds voormalige Joegoslavie.... Ze hadden dat 26 jaar eerder moeten doen. Inderdaad,..... wink

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:08

  Dutchbatters over gebaar kabinet: 'Hadden ze 26 jaar geleden moeten doen'

  Een van de Nederlandse wachtposten rondom Srebrenica die zwaar onder druk liggen ANP

  • Petra Steenhoff en Rikki Hendriks redacteuren Online

  Bijna 26 jaar na dato zal het kabinet met een speciaal gebaar zijn waardering uitspreken voor Dutchbat III, de Defensie-eenheid die betrokken was bij de val van moslimenclave in Srebrenica in 1995. Ook krijgen de veteranen 5000 euro belastingvrij en gaat Defensie terugkeerreizen organiseren. Het is nog onduidelijk wanneer en hoe het kabinet zijn waardering gaat uitspreken.

  Het gebaar is een reactie op het onderzoek van commissie-Borstlap, waaruit blijkt dat veel veteranen psychische problemen en trauma's ondervinden als gevolg van de uitzending naar het voormalige Joegoslavië. Een op de drie ex-Dutchbatters zegt dat de missie een nadelige invloed heeft gehad op hun verdere leven, terwijl dat maar geldt voor 6 procent van andere veteranen.

  'Eerst zien, dan geloven'

  De afgelopen bijna 26 jaar hebben veel Dutchbatters een gebrek aan steun en erkenning ervaren, waardoor het "speciale gebaar" voor hen een beetje als mosterd na de maaltijd voelt. Frustraties over de trage reactie van de regering verhinderen een euforisch gevoel voor deze eerste erkenning, ziet ook Dutchbatter Boudewijn Kok. Want waarom komt dit gebaar pas nu? "Defensie moet mij morgen bellen, en vragen: 'Meneer Kok, hoe gaat het met u?'. Maar dat hadden we ze wel 26 jaar geleden moeten doen."

  Volgens Kok is het vertrouwen in Defensie onder Dutchbatters de afgelopen jaren flink gedaald. Hij wil de blijk van erkenning dan ook "eerst zien, dan geloven". "Er is ons de afgelopen 26 jaar al diverse malen van alles beloofd, waar nog weinig van terecht is gekomen", zegt hij.

  De veteraan vindt het gebaar van de regering goed voor de Dutchbatters die nog zeer veel stress ondervinden, maar Kok heeft naar eigen zeggen zelf zijn leven al "opgeknapt". "Met mij gaat het goed, ik ben grotendeels van de problemen af. Er gaat nog wel geen dag voorbij dat ik er niet aan denk en er zijn nog twee of drie nachten per jaar dat ik schreeuwend wakker word, maar dan rook ik een sigaretje en ga ik weer door. Ik moet wel door. Ik heb een zoon, daarvoor doe ik het".

  'Dit is een begin'

  Naast het gebaar belooft het kabinet de Dutchbatters 5000 euro uit te keren. Maar volgens Kok moet een echte waardering op elke Dutchbatter individueel worden afgestemd: "Er zijn veel jongens en meiden die daadwerkelijke schade hebben ondervonden, die bijvoorbeeld niet meer kunnen werken. Daar moet serieus naar gekeken worden, en dat ga je het niet redden met 5000 euro."

  Dit gebaar is een begin, hoopt Kok. "Ik hoop dat ze nu echt wel serieus gaan kijken naar onze problemen. Zodat iedereen op hele korte termijn rust krijgt in zijn leven, zodat de jongens en meiden die nog echt last ondervinden kunnen beginnen met het verwerken."

  We maakten eerder deze terugblik op de val van de moslimenclave Srebrenica, in juli 1995:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  4:35

  De val van de moslimenclave Srebrenica

  Olaf Nijeboer, voorzitter van de vereniging Dutchbat, noemt het positief dat het gebaar wordt gemaakt en ziet het vooral als een mooie aanleiding om weer verder met elkaar in gesprek te gaan. Het gebaar lost volgens hem niet alles op. "Zo is voor militairen decoratie bijvoorbeeld ook heel belangrijk. In al die jaren is er maar één Dutchbatter onderscheiden." Volgens Nijeboer wordt over decoratie al wel gesproken; hij gaat ervan uit dat daar nu ook stappen in gemaakt kunnen worden.

  Ook heeft de voorzitter een kanttekening bij de terugkeerreizen die Defensie wil organiseren voor Dutchbatters. "Nu lijkt dat alleen voor de veteranen zelf te gelden en dat lijkt me een gemiste kans. Belangrijk is dat ook het thuisfront mee kan, zodat ook de partners en kinderen een idee kunnen krijgen van de plek die zo belangrijk is geweest in het leven van de militairen die daar zijn geweest."

  Het bedrag van 5000 euro ziet hij vooral als een symbolisch bedrag. "Je kunt altijd discussiëren over de hoogte. Voor de een is het niet belangrijk omdat het leed niet in geld is uit te drukken en een ander vindt het weer een schijntje."

  5000 euro gedeeld door 25 jaar is niet zo veel.

  Dutchbatter Johan de Jonge

  Tot dat laatste kamp hoort Dutchbatter Johan de Jonge. "Zelf ben ik gelukkig aan de goede kant terechtgekomen, maar veel Dutchbatters zijn teruggekomen met trauma's en zijn hun baan en of hun relatie kwijtgeraakt. Dan is 5000 euro gedeeld door 25 jaar niet zo veel."

  Ook maakt De Jonge zich zorgen over de vraag per wanneer dit allemaal echt geregeld kan worden. "Het kabinet is demissionair, dus moet een volgend kabinet daar dan ook weer iets van vinden? Kunnen die het nog herroepen?" Na al die jaren is het vertrouwen in de overheid bij hem "wel een beetje weg", zo zegt hij.

  Net als de luchtsteun is het te weinig en te laat.

  Dutchbatter Dave Maat

  Dutchbatter Dave Maat maakt in een eerste reactie op het nieuws een vergelijking met de gebeurtenissen in juli 1995. "Net als de luchtsteun is dit te weinig en te laat", zegt hij. "Nu hebben we weer jaren moeten wachten op een rapport dat volgt op een rapport, op een rapport op een rapport. Hoeveel rapporten zijn er inmiddels niet geschreven? Het is een blamage. De F-16's kwamen destijds te laat en dit gebaar komt ook te laat."

  Volgens Maat had de politiek in 2013 meteen moeten reageren op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die kende Maat toen na jarenlang procederen een schadevergoeding toe, omdat hij bij de val van Srebrenica een trauma opliep.

  "Toen bleek dat de opvang en nazorg van Dutchbatters onzorgvuldig is geweest. Er lag een uitspraak van het hoogste rechtscollege en het was sjiek geweest als het kabinet dat had gerespecteerd en toen had gereageerd. Maar ze hebben weer niks gedaan, weer een commissie ingesteld. Het is gewoon teleurstellend en dan doen ze nu net alsof ze opnieuw het wiel hebben uitgevonden."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 21 januari 2021 @ 01:11
  #47
  reactie op (#45) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE MARINIERSKAZERNE IS OVER 8 JAAR KLAAR.... een langlopend (politiek) dossier komt dan tot stand?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Het huidige Defensie-terrein in Nieuw-Milligen ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 22:57

  Nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen over acht jaar klaar

  De nieuwe marinierskazerne in het Gelderse Nieuw-Milligen kan waarschijnlijk eind 2028 in gebruik worden genomen. Dat schrijft staatssecretaris Visser aan de Tweede Kamer. Na hevig verzet van mariniers besloot het kabinet vorig jaar om de nieuwe kazerne niet in Vlissingen, maar in Nieuw-Milligen te bouwen.

  De huidige gebouwen op het terrein zijn sterk verouderd, schrijft Visser. Daarom worden die voor het grootste deel gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ze schat dat het gereedmaken van de kazerne tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro kost.

  Modern en duurzaam

  De kazerne moet plaats bieden aan ruim 2100 mariniers. Volgens Visser wordt het complex modern, functioneel en duurzaam. Zo worden de mogelijkheden voor zonnepanelen en warmtekoudeopslag onderzocht. Ook overweegt Defensie om meer energie op te wekken dan de mariniers zelf gebruiken, waardoor er duurzame energie overblijft.

  De komende jaren bepaalt Defensie wie de bouw zal uitvoeren en in de tussentijd kunnen de voorbereidende werkzaamheden al beginnen. De daadwerkelijke bouw neemt ongeveer vier jaar in beslag. Op basis van de huidige planning denkt Visser dat de kazerne dus eind 2028 kan worden opgeleverd.

  Verzet mariniers

  De nieuwe locatie voor de marinierskazerne was jarenlang een heet hangijzer. Het kabinet hield lange tijd vast aan het plan om in Vlissingen de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne aan te leggen, vernoemd naar de zeventiende-eeuwse zeeheld die in de Zeeuwse plaats was geboren.

  De meeste mariniers wonen in de omgeving van de huidige kazerne in Doorn. Velen waren niet bereid om naar Zeeland te verhuizen en dreigden hun baan op te zeggen.

  Toen staatssecretaris Visser vorig jaar bekendmaakte dat de marinierskazerne toch niet in Vlissingen zou komen, leidde dat tot grote woede in Zeeland. Ter compensatie besloot het kabinet in juni om onder meer een zwaarbeveiligde rechtbank en gevangenis aan te leggen in de provincie en de treinverbinding vanuit de Randstad te verbeteren. Ook maakte premier Rutte excuses.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding