2486 keer bekeken

ANDERE LEGERONDERDELEN, nieuws over...

 • donderdag 01 augustus 2019 @ 00:24
  #26
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg op... DEFENSIE SCHORST MILITAIR DIE LID IS VAN MOTORCLUB. Betrokkene heeft overigens veel uitzendingen gedaan in heet verleden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Defensie schorst voor het eerst militair om banden motorclub.

  Maurice Vissers in kledij van zijn motorclub in 2019 en in legertenue tien jaar geleden FACEBOOK

  VANDAAG, 17:10

  BINNENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Babette olde Hanhof

  Het ministerie van Defensie heeft voor het eerst een militair op non-actief gesteld vanwege zijn rol in de wereld van de motorclubs. Het gaat om sergeant-majoor Maurice Vissers. Zijn verklaring van geen bezwaar (VGB) is ingetrokken, bevestigt zijn advocaat, Michael Ruperti.

  Eerder dit jaar kondigde het ministerie aan dat de verklaring omtrent gedrag van medewerkers van Defensie ingetrokken wordt als ze betrokken zijn bij verboden motorbendes als Satudarah, Hells Angels, No Surrender of de Bandidos.

  Vissers is geen lid van een verboden club, maar is vicepresident van de Veterans MC. Dat is een militaire motorclub in Nederland waar veel militairen en oud-militairen bij aangesloten zijn. Hem wordt onder meer verweten dat hij contacten onderhoudt met de Hells Angels. De clubs zouden vriendschappelijke banden onderhouden.

  Waar eerder Defensie haar personeel het lidmaatschap van '1%-clubs'- zoals motorclubs ook wel worden genoemd- ontmoedigde, wordt er nu opgetreden. Ook militairen die bijvoorbeeld een kind of een partner bij een verboden motorclub hebben, kunnen uit hun functie gezet worden.

  Outlawbikers

  De Veterans MC wordt onder de 'outlawbikers' geschaard. ""Doordat Vissers als vicepresident contact heeft met de Hells Angels vindt Defensie hem een veiligheidsrisico", zegt Ruperti. Hij bagatelliseert die contacten. "Vissers maakt af en toe praatje met leden van de Hells Angels. Bijvoorbeeld op een feestje of als ze elkaar onderweg tegen komen."

  Defensie heeft de militair de keuze gegeven: de motorclub of Defensie verlaten. Volgens Ruperti heeft de MIVD geen ander mogelijk veiligheidsrisico genoemd en heeft Vissers geen strafblad.

  Defensie zegt dat een besluit tot intrekking met uiterste zorgvuldigheid tot stand komt. Bij een veiligheidsonderzoek wordt er grondig onderzoek gedaan naar alle feiten en omstandigheden. Daarbij wordt gelet op zaken als loyaliteit, veiligheidsbewustzijn en integriteit. Ook het lidmaatschap van een Outlaw Motorcycle Gang (OMG) is daar onderdeel van. "Veiligheid bij Defensie gaat voor alles", zegt een woordvoerder. "Op individuele gevallen kunnen we vanwege de privacy niet ingaan."

  Defensie bevestigt dat enkele militairen zijn geïnformeerd over het voornemen om hun VGB in te trekken, onder meer omdat zij verbonden zijn aan een outlawmotorclub. Daarop kunnen de defensiemedewerkers met hun advocaat een zienswijze indienen.

  Onbesproken gedrag

  Volgens de laatste cijfers werken 52 mensen die banden hebben met de outlawmotorclubs bij de overheid. Van hen werken 29 bij Defensie, 14 bij gemeenten en 9 bij andere overheidsinstellingen zoals ministeries of hulpdiensten.

  Eerder zei minister Bijleveld van Defensie dat iedere medewerker van onbesproken gedrag moet zijn en dat een verklaring van geen bezwaar kan worden ingetrokken als iemand contact heeft met criminele organisaties. De aandacht voor leden van motorbendes is de afgelopen 1,5 jaar geïntensiveerd binnen veiligheidsonderzoeken.

  Heksenjacht

  Militaire vakbonden zeggen dat het goed is personeel te screenen op veiligheidsrisico's zoals het hebben van financiële problemen en op banden met criminele organisaties. "Militairen moeten van onbesproken gedrag zijn", zegt Jean Debie van de vakbond VBM. "Er zijn niet veel leden van ons van wie de VGB wordt ingetrokken."

  Jan Kropf, algemeen secretaris van de ACOM, geeft eenzelfde beeld. "Partners en eerstelijns familieleden worden in de sceening meegenomen, dat is al jaren zo."

  "Toch moet het geen heksenjacht worden zegt, René Schilperoort, vicevoorzitter AFMP. "Het lid zijn van een motorclub die niet verboden is, zou niet voldoende grond zijn om iemand te ontslaan. Het is terecht dat iemand dat dan aanvecht."

  Advocaat Micheal Ruperti verwacht dat alle 27 defensiemedewerkers van wie de VGB wordt ingetrokken naar de rechter stappen.

  Op de Facebookpagina van Vissers betuigen veel mensen steun aan hem. Ze zeggen onder meer dat hij zich altijd heeft ingezet voor Nederland en dat hij een held is.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 23 juli 2019 @ 00:18
  #25
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #23 MILITAIREN ORANJEKAZERNE SCHAARSBERGEN VRIJGESPROKEN van mishandeling en andere zaken bij een ´ontgroeningsritueel´.   .   

  Zie en lees verder art. NOS NIEUWS Twitter bron

  Militairen Oranjekazerne Schaarsbergen vrijgesproken van mishandeling.

  De Oranjekazerne in Schaarsbergen ANP

  VANDAAG, 13:49

  REGIO

  Vijf militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen zijn door de rechter vrijgesproken van mishandeling, bedreiging en vernedering van drie collega's.

  De rechtbank in Arnhem acht niet bewezen dat de mannen zich zo'n zes jaar geleden schuldig hebben gemaakt aan dat gedrag. Ook zitten er volgens de rechter te veel onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden in de verklaringen van de slachtoffers.

  Het Openbaar Ministerie had taakstraffen van 40 tot 240 uur geëist, schrijft Omroep Gelderland.

  'Mishandeling en verkrachting'

  De drie voormalige leden van de mortiergroep deden eind 2017 en begin 2018 aangifte. Een militair verklaarde dat hij na gedwongen drugsgebruik werd mishandeld en daarna anaal werd verkracht door een korporaal, terwijl andere mannen hem vasthielden. Een andere militair zegt dat hij werd geschopt en geslagen. Ook zou er over hem heen zijn geplast.

  Defensie deed daar in 2013 al aangifte van, maar er kwam geen strafrechtelijk onderzoek omdat de militairen toentertijd volgens het OM geen aangifte wilden doen. Na de aangiftes in eind 2017 en begin 2018 werd alsnog een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

  Naar aanleiding van de misstanden stelde staatssecretaris Barbara Visser (VVD) een onderzoek in naar de Oranjekazerne. Uit een tussenrapportage van de onderzoekscommissie blijkt dat er inderdaad sprake was van pesterijen, intimidatie en seksueel geweld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep Gelderland

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 23 mei 2019 @ 00:22
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, DEFENSIE WIL AF VAN MILITAIREN DIE LID ZIJN VAN EEN CRIMINELE MOTORBENDE. Het gaat hier om enkele militairen die lid zijn van o.a. Satudarah of de Hells Angels die eerder al door de rechter zijn veboden.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Defensie wil af van leden criminele motorbendes

   VANDAAG, 08:43 AANGEPAST VANDAAG, 10:49

  BINNENLANDPOLITIEK

  Defensie heeft enkele militairen laten weten dat hun verklaring omtrent gedrag wordt ingetrokken omdat ze betrokkenheid hebben met motorbendes als Satudarah of Hells Angels. De kans is groot dat dit tot hun ontslag leidt.

  In Nederland zijn inmiddels twee motorbendes verboden, Satudarah en Bandidos. Tegen de Hells Angels loopt een rechtszaak, omdat ook die organisatie zich schuldig zou maken aan criminele activiteiten.

  Volgens minister Bijleveld heeft "een redelijk aantal militairen" banden met dit soort motorbendes. "En dat verhoudt zich niet tot de vertrouwensfunctie die je hebt bij defensie". Ze zegt dat er met verschillende mensen op individueel niveau gesprekken worden gevoerd.

  'Hele plaatje'

  Een woordvoerder van het ministerie liet eerder op de dag al weten dat daarbij naar het "het hele plaatje" wordt gekeken. Niet alleen naar de betrokkenheid bij van een motorbende, maar ook naar "de loyaliteit en het veiligheidsbewustzijn en de integriteit" van de militairen.

  Alleen het opzeggen van het lidmaatschap van een motorbende is niet genoeg om het voornemen van Defensie ongedaan te maken. "Iedere medewerker van defensie moet van onbesproken gedrag zijn, hun verklaring van geen bezwaar kan worden ingetrokken als ze met criminele organisaties in aanraking zijn", verklaart Bijleveld.

  Volgens het AD hebben zeker vier militairen al besloten dat ze naar de rechter stappen.

  BEKIJK OOK

  Motorclub Satudarah verboden door rechter

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 10 mei 2019 @ 00:42
  #23
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, MILITAIREN KAZERNE SCHAARSBERGEN VOOR RECHTER om mistanden INTERN BIJ DEFENSIE o.m. tegen 'lageren in rang' als een soort ontgroeningsritueel.  

  Militairen ontkennen mishandeling collega's

  Schoppen en slaan Militairen ontkennen mishandeling collega's RTL-NIEUWS 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Vijf militairen voor rechter om misstanden op kazerne Schaarsbergen

   VANDAAG, 09:48

  BINNENLANDREGIO

  Vijf militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen staan vandaag en morgen terecht voor aanranding, mishandeling en bedreiging van drie andere militairen. De rechter buigt zich over de vraag of er sprake is geweest van misstanden bij de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade.

  Met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een andere militair gaan zitten, over een collega heen plassen: drie voormalige leden van de mortiergroep deden eind 2017 en begin 2018 aangifte van de misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen en tijdens militaire oefeningen. Het gaat om misbruik in 2012 en 2013.

  'Mishandeld en anaal verkracht'

  De drie militairen meldden zich al in 2013 bij hun commandant en eind vorig jaar traden ze met hun verhaal naar buiten in de Volkskrant. In dat interview zei een van hen: "Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant daar om moet lachen, dan weet je het gewoon niet meer." Een andere militair vertelde dat hij na gedwongen drugsgebruik werd mishandeld en daarna anaal verkracht door een korporaal, terwijl andere mannen hem vasthielden.

  Defensie deed in 2013 aangifte, maar er kwam geen strafrechtelijk onderzoek omdat de betrokken militairen volgens het OM geen aangifte wilden doen. Dat is daarna wel gebeurd, waarna de marechaussee een strafrechtelijk onderzoek instelde.

  Pesterijen

  Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant stelde staatssecretaris Visser een speciale onderzoekscommissie in. Die concludeerde in een tussenrapportage in maart dat er in de Oranjekazerne inderdaad sprake was van pesterijen, intimidatie en seksueel geweld. Een intern onderzoek van Defensie naar het misbruik schoot volgens de commissie ernstig tekort.

  Lees hier het hele rapport van de commissie-Giebels

  Binnen de mortiergroep zou verder sprake zijn geweest van bedreigingen, meldt Omroep Gelderland. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben een 26-jarige en een 29-jarige militair zich hieraan schuldig gemaakt. Een 40-jarige man wordt verweten dat hij, als militair in hogere rang, niet heeft ingegrepen.

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep Gelderland

  Gewijzigd op 2019-05-10 00:43:29
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 13 april 2019 @ 00:30
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG OP VORIGE ARTIKEL: MWO-DRAGER MARCO KROON GESCHORST IVM VERVOLGING OM voor zijn wangedrag tijdens Carnaval. Opmerkelijk hierbij dat hij dit zelf vandaag via de media moest vernemen en niet via Defensie zelf? Bij een veroordeling van een jaar zou hij ontslag kunnen krijgen bij Defensie en zelf dan ook de MWO kunnen kwijtraken? Zover is het nog niet, laten we afwachten op de uitspraak. Eerder al gesteld dat zijn gedrag ook te wijten kan zijn aan PTSS, afkeer van 'gezag'? Een behandeling daartegen zou dan eerder op zijn plaats zijn?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Minister na schorsing Kroon: 'Je moet als militair van onbesproken gedrag zijn'

   VANDAAG, 15:29

  POLITIEK

  Defensie heeft majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, geschorst omdat hij een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een agent. Minister Bijleveld zegt dat fysiek geweld tegen ambtsdragers niet wordt getolereerd. "Je moet als militair van onbesproken gedrag zijn, of je nou een heldenstatus hebt of niet. Je hebt een voorbeeldfunctie."

  Vanmorgen werd bekend dat het Openbaar Ministerie Kroon gaat vervolgen voor een incident op carnavalszondag in Den Bosch. Hij wordt verdacht van schennis van de eerbaarheid, belediging en mishandeling. De mishandeling deed voor Defensie de deur dicht voor de militair die al vaker met justitie in aanraking is geweest.

  Kroon houdt voorlopig wel zijn Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse onderscheiding. Die kreeg hij voor het redden van collega's in Afghanistan. "Zijn heldendaden staan onomstotelijk vast en de vervolging door het OM doet daar niets aan af", zegt Bijleveld.

  Willems-Orde nog nooit ingetrokken

  De Willems-Orde vervalt volgens de wet als iemand wordt veroordeeld tot een celstraf van een jaar of meer of bij "oneervol ontslag". Volgens de woordvoerder van Bijleveld bestaat oneervol ontslag eigenlijk niet meer: militairen kunnen eervol of gewoon worden ontslagen, maar het predikaat oneervol wordt er niet meer aan toegevoegd.

  Of Marco Kroon zijn medaille kan kwijtraken, daar wil Bijleveld niet op vooruitlopen. Ze wacht de uitkomst van de strafzaak af en wil dan pas verder kijken. Defensie zegt dat er zover is na te gaan nog nooit een Willems-Orde is ingetrokken.

  Premier Rutte noemt de schorsing van ridder Marco Kroon "ernstig nieuws". Hij wil er verder niets over zeggen vanwege "de scheiding der machten".

  BEKIJK OOK

  Defensie schorst Marco Kroon vanwege vervolging om carnavalsincident

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 maart 2019 @ 00:32
  #21
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #10: MARCO KROON, MWO, nu AANGEHOUDEN WEGENS KOPSTOOT AAN AGENT TIJDENS VIERING CARNAVAL. Hij zou zijn aangesproken op 'wildplassen' maar kan zich niet veel herrineren van het geheel? Weer komt hij in opspraak en mogelijk ook last van PTSS? Geen excuus op zich maar wel opvallend nu: 'soms last van woede-uitbarstingen'? Zeker als hij op fouten wordt gewezen? 

  Kenmerken van PTSS na een trauma (Post Traumatische Stress Stoornis)

  • nachtmerries.
  • slaapproblemen.
  • last van prikkelbaarheid.
  • soms last van woede-uitbarstingen.
  • op de hoede zijn, altijd waakzaam zijn.
  • concentratieproblemen.
  • schrikachtig zijn.
  • vermijdingsgedrag.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Marco Kroon aangehouden 'vanwege kopstoot aan agent', inmiddels weer vrij

  VANDAAG, 12:47

  AANGEPAST OM 18:04

  BINNENLAND

  ANP

  Majoor Marco Kroon is gisteren aangehouden in Den Bosch. Dat bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Kroon zou een kopstoot hebben uitgedeeld aan een agent. Dat melden meerdere media, waarondeDe Telegraaf en het Brabants Dagblad.

  Kroon zou zijn kopstoot hebben uitgedeeld nadat hij door de agent was betrapt op wildplassen. De Koninklijke Marechaussee laat aan het Brabants Dagblad alleen weten dat er "een militair" is aangehouden.

  Knoops zegt dat Kroon inmiddels is vrijgelaten, maar dat de aanklacht voor mishandeling van een agent nog staat. Volgens de advocaat betwist Kroon dat hij een agent heeft mishandeld. Veel kan hij zich verder niet herinneren, zegt Knoops in Nieuws en Co. Of Kroon onder invloed was van verdovende middelen is onderdeel van het onderzoek, aldus de advocaat.

  Militaire Willems-Orde

  Kroon werd in 2009 door koningin Beatrix onderscheiden met de hoogste militaire orde, de Militaire Willems-Orde. Hij was daarvoor voorgedragen wegens moed en leiderschap in Afghanistan.

  Daarna raakte Kroon geregeld in opspraak. Hij werd in 2011 veroordeeld voor verboden wapenbezit. Vorig jaar beweerde hij een Talibanstrijder te hebben gedood die hem had ontvoerd en mishandeld.

  Het Openbaar Ministerie deed onderzoek naar de zaak, maar vond onvoldoende aanknopingspunten dat het echt is gebeurd. Er kon geen definitief uitsluitsel worden gegeven en het onderzoek werd daarom gestopt.

  Kroon kan zijn onderscheiding kwijtraken als hij voor minimaal een jaar onvoorwaardelijk de cel in moet of als hij oneervol wordt ontslagen.

  Het ministerie van Defensie wil niet reageren, omdat het onderzoek bij de politie loopt. Een woordvoerder zegt dat er eerst inzicht moet komen in wat er precies is voorgevallen.

  BEKIJK OOK

  Marco Kroon: de militair, de verklaring, de onrust en de twijfels

  Marco Kroon: 'Ook verkracht in Afghanistan'

  Koning riddert 'ideale schoonzoon' Apache-piloot Roy de Ruiter

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-05-10 00:37:20
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 21 februari 2019 @ 00:14
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, DEFENSIE ERKENT AANSPRAKELIJKHEID VOOR DOOD MARECHAUSSEE. Hij was nog in opleiding en kwam om het leven door 'hitteletsel'.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Defensie erkent aansprakelijkheid voor dood marechaussee

  VANDAAG, 19:57

  BINNENLAND

  Het ministerie van Defensie erkent aansprakelijkheid voor de dood van de 20-jarige marechaussee Kelvin Bosman in 2016. Hij raakte tijdens een eindoefening van zijn basisopleiding tot marechaussee onwel en overleed later aan de gevolgen van hitteletsel.

  Uit onderzoek is gebleken dat Defensie er niet in is geslaagd om de risico's te onderkennen en beheersen. Zo was er bij het opleidingscentrum van de marechaussee te weinig veiligheidsbewustzijn en schoot de kennis over hitteletsel tekort.

  "Defensie heeft fouten gemaakt. Het neemt niet het verdriet weg van de geliefden van Kelvin, maar Defensie neemt verantwoordelijkheid voor deze fouten", zegt commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink in een verklaring.

  Familie

  Staatssecretaris Visser heeft de Tweede Kamer gemeld dat er maatregelen zijn genomen. Defensie steekt onder meer geld in het vergroten van de kennis van instructeurs op het gebied van hitteletsel.

  Commandant Van den Brink zegt dat Defensie nog met de familie in gesprek is over "een passende wijze waarop uiting aan de aansprakelijkheid kan worden gegeven".

  BEKIJK OOK

  Marechaussee overlijdt tijdens oefening

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 december 2018 @ 00:23
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, DEFENSIE PERSONEEL WEER IN OPSPRAAK, ditmaal bij de missie in TSJAAD. Het is eigenlijk wat 'te' veel, deze nieuwsfeiten over Defensie.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Defensie wil onderzoek naar misdragingen in Tsjaad

  GISTEREN, 16:49

  AANGEPAST GISTEREN, 19:22

  POLITIEK

  Nederlandse mariniers trainen voor missie naar Tsjaad ANP

  Het ministerie van Defensie wil onderzoeken of er misdragingen zijn geweest bij een missie in Tsjaad, schrijft staatssecretaris Visser aan de Tweede Kamer. Die had om opheldering gevraagd over een bericht in het Dagblad van het Noorden.

  Dat meldde onlangs dat een voormalige defensiefotograaf videobeelden heeft gemaakt van misdragingen door Nederlandse mariniers in Tsjaad. Op de video zou onder meer te zien zijn hoe een marinier, aangemoedigd door collega's, een granaat in zijn anus probeerde te drukken. De fotograaf zou er ook getuige van zijn geweest dat een marinier over een tafel werd getrokken en 21 keer "op zijn blote kont" werd geslagen. Ook zou hij aanwezig zijn geweest op het moment dat militairen met mortieren speelden.

  Ontslagen

  Het gaat om een Europese missie in Tsjaad, waaraan in 2008 en 2009 Nederlandse mariniers meededen. De fotograaf Rinze Klein werkte destijds bij Defensie, maar is daar inmiddels ontslagen. Naar eigen zeggen wilde hij de misstanden bij het ministerie melden en de video overdragen, maar is dat uiteindelijk door tegenwerking van Defensie niet doorgegaan.

  Visser schrijft aan de Kamer dat ze nagaat hoe Defensie is omgegaan met de melding van de man. En voor het onderzoek naar eventuele misdragingen wil het ministerie de video zien. "Deze is tot dusver niet bekend bij Defensie", staat in de brief aan de Kamer. In de woorden van Visser wil het ministerie hierover "graag opnieuw met de fotograaf in gesprek gaan".

  'Cliënt loopt gevaar'

  Door melding over de misstanden in Tsjaad loopt Klein gevaar, zegt zijn raadsman Ferre van de Nadort. "De melding is gelekt en degenen die dit soort dingen doen zien mijn cliënt als verrader."

  Volgens Van de Nadort gaat het Klein er niet om dat individuele militairen worden aangepakt, maar om veel meer. "Hij wil onderzocht hebben waarom zijn melding niet vertrouwelijk is gebleven en niet serieus wordt genomen door de top van Defensie." Het aangekondigde onderzoek vindt zijn cliënt daarom onzin. "Hij heeft dit op het hoogste niveau al gemeld, maar daar is dus niets aan gedaan", aldus zijn raadsman.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 14 december 2018 @ 00:35
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, MELDINGEN VAN NAZI-UITINGEN BIJ DEFENSIE ONDERZOCHT. Kennelijk zit de (politieke) leiding hier bovenopom een vinger daarachter te krijgen.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Meldingen van nazi-uitingen bij Defensie onderzocht

  GISTEREN, 15:29

  POLITIEK

  Staatssecretaris Visser ANP

  Het ministerie van Defensie laat onderzoek doen naar misstanden bij de krijgsmacht. Staatssecretaris Visser schrijft aan de Kamer dat er meldingen zijn gedaan over ontoelaatbaar gedrag bij opleidingsinstituten en bij nog een ander defensieonderdeel.

  Volgens Visser heeft de commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), waaronder de KMA en het KIM vallen, signalen gekregen dat binnen een kleine groep kwetsend en beledigend beeldmateriaal wordt gedeeld.

  Het zou gaan om racistische en pornografische afbeeldingen en verwijzingen naar nazi-Duitsland. Ook is er sprake van gedragingen die mogelijk in strijd zijn met een veilige leef- en werkomgeving. Bij een ander, niet nader genoemd, defensieonderdeel, gaat het om ontoelaatbare uitingen in relatie tot nazi-Duitsland.

  De Telegraaf meldde onlangs dat een militair in opleiding een WhatsAppgroep runde waarin Hitler, de nazi's en de NSB werden verheerlijkt.

  Keiharde handhaving

  Ruud Vermeulen, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging, ziet in het incident vooral kwajongensstreken, maar hij benadrukt ook dat normen en waarden prioriteit hebben bij defensie. "En daarin hebben ze een overtreding begaan. Dan kan je twee dingen doen: het door de vingers zien, of handhaven. En de academie handhaaft keihard, terecht."

  Vermeulen denkt dat de studenten het niet serieus bedoeld hebben, maar vooral uit joligheid plaatjes met elkaar hebben gedeeld. "Waar je aantal mensen, en vooral jonge mensen, bij elkaar zet, zul je altijd dit soort zaken hebben. Maar bij defensie gelden andere regels. Ik vergelijk het altijd met drugs. Drugs zijn geaccepteerd in de maatschappij, binnen defensie totaal niet." Hij verwacht dat de carrières van de schuldigen, als de beschuldigingen terecht blijken, binnen defensie voorbij zullen zijn.

  Onafhankelijk onderzoek

  Onafhankelijke commissies zullen de kwesties onderzoeken. De cadetten en adelborsten en het personeel van de NLDA zijn over de onderzoeken geïnformeerd en binnenkort komt er een werkbelevingsonderzoek over sociale veiligheid.

  Visser benadrukt in haar brief aan de Kamer dat bij Defensie geen plaats is voor ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag, zeker niet bij opleidingsinstituten. Als de uitkomsten van de onderzoeken daartoe aanleiding geven, worden sancties opgelegd.

  Twee maanden geleden constateerde een onderzoekscommissie dat er veel mis is met de sociale veiligheid bij Defensie. Aanleiding voor dat onderzoek was een grote misbruikzaak op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

  BEKIJK OOK

  Defensie moet meldingen intimidatie en misbruik veel beter aanpakken

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 08 december 2018 @ 00:14
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goedemorgen, op CURACAU EN IN ROTTERDAM MILITAIREN IN DE FOUT. Beide incidenten staan los van elkaar maar toch is dit voor de organisatie 'iets te veel' negatief nieuws.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Nederlandse militairen opgepakt op Curaçao, mariniers vast in Rotterdam

  VANDAAG, 21:02

  BINNENLANDBUITENLAND

  ANP

  Op Curaçao zijn drie Nederlandse militairen opgepakt. Ze zouden doorgereden zijn na een ongeval en daarna valse aangifte hebben gedaan van de diefstal van hun huurauto.

  De drie mannen waren in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.30 uur betrokken bij een verkeersongeluk in Willemstad. De bestuurder van de aangereden auto raakte daarbij lichtgewond, terwijl de vermoedelijke veroorzaker van het ongeluk, de gehuurde auto van de drie Nederlandse militairen, ervandoor ging.

  Twijfel

  De gehuurde auto werd korte tijd later achtergelaten op de oprit van een tuin. De volgende ochtend deed de bestuurder aangifte van diefstal. Nader onderzoek was voor de politie aanleiding om aan het verhaal van de man te twijfelen en hem en zijn twee passagiers vandaag op te pakken.

  Zij worden verdacht van drie strafbare feiten: het veroorzaken van een ongeval met letsel, het verlaten van de plaats van een ongeval en het doen van valse aangifte.

  Indien er voldoende bewijs is tegen de drie worden ze snel naar Nederland teruggestuurd en daar vervolgd. De drie mannen zijn op Curaçao vanwege een militaire oefening.

  Rotterdam

  In het centrum van Rotterdam zijn afgelopen nacht zeven mariniers aangehouden vanwege betrokkenheid bij een geweldsincident. De marechaussee onderzoekt de zaak.

  Volgens het AD hebben de militairen iemand geschopt. Dat zou zijn vastgelegd door verschillende camera's van stadstoezicht.

  BEKIJK OOK

  Eenheid korps mariniers tijdelijk stilgelegd vanwege personeelstekort

  Tientallen kilo's drugs gevonden op marinierskazerne Doorn

  Honderden mariniers bij uitvaart voor verongelukte collega

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding