2625 keer bekeken

ANDERE LEGERONDERDELEN, nieuws over...

 • dinsdag 06 november 2018 @ 01:21
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, VEEL GELD OVER DE BALK GEGOOID ALS VERHUIZING MARINIERSKAZERNE NAAR VLISSINGEN NIET DOORGAAT, zegt staatssecretaris en ook dat 'de oude Kazerne in Doorn' een gepasseerd station is, dus een voldongen feit?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Nu stoppen met marinierskazerne Vlissingen kost minstens 37,5 miljoen euro'

  GISTEREN, 22:50

  REGIO

  ANP

  Als de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen wordt afgeblazen, kost dat zeker 37,5 miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris Visser van Defensie tegen de vaste Kamercommissie voor Defensie gezegd. Ze herhaalde ook de boodschap dat Doorn "een gepasseerd station" is.

  De afgelopen jaren zijn allerlei investeringen gedaan door de gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland. Zo is er grond aangekocht en bouwrijp gemaakt.

  Bij de 37,5 miljoen euro is nog niet een eventuele schadevergoeding meegerekend die de aangestelde bouwconsortia zouden kunnen eisen als de verhuizing niet doorgaat. Bovendien moeten de mariniers toch ergens een nieuwe plek vinden en daar zouden dan weer nieuwe kosten voor gemaakt moeten worden, zei de staatssecretaris.

  Uitstroom

  Het debat ging verder over de verwachte uitstroom. Uit een interne enquête van Defensie blijkt dat twee derde van de mariniers ontslag zegt te nemen als ze naar Zeeland moeten verhuizen. Kamerleden vinden dat zorgelijk.

  De staatssecretaris benadrukte dat niet alle mariniers ineens bij Defensie zullen blijven als de kazerne toch in het midden van het land blijft. "Zo eenvoudig is het niet." Volgens haar spelen ook andere zaken mee, zoals arbeidsvoorwaarden en missiedruk. Wel zegde ze toe nog eens met vertrokken mariniers te praten om te achterhalen in hoeverre de dreigende verhuizing meespeelde bij hun besluit.

  Pas op de plaats

  Voorlopig liggen de verhuisplannen naar Zeeland stil. Er wordt eerst tijd genomen voor gesprekken met mariniers. Er wordt onder meer besproken wat voor soort kazerne er zou moeten komen in Vlissingen, schrijft Omroep Zeeland.

  Defensie kreeg eerder kritiek omdat de mariniers onvoldoende betrokken zijn geweest bij de plannen. Visser zegt dat daarom nu de tijd genomen wordt. "Om te voorkomen dat later het gevoel ontstaat dat het onder stoom en kokend water tot stand moest komen."

  Hoe de gesprekken verlopen, wilde ze niet zeggen. "Een broedende kip moet je niet storen." Ook is niet duidelijk wanneer de realisatie van de nieuwe kazerne weer hervat kan worden.

  BEKIJK OOK

  Twee derde mariniers zegt te vertrekken bij verhuizing naar Zeeland

  Advies: meer medezeggenschap bij verhuizen marinierskazerne

  'Gezinsleven mariniers grootste obstakel verhuizing naar Zeeland'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 24 oktober 2018 @ 00:37
  #15
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, TWEEDERDE MARINIERS VERLAAT KORPS als verhuizing van DOORN NAAR VLISSINGEN DOORGAAT. Volgens een enquette van Defensie zelf. Indien zo, dan betekent dit in feite het 'einde' van dit Korps, nog opgericht door Michiel de Ruyter destijds?

  DE KAMER BUIGT ZICH OVER DIT PROBLEEM binnenkort, gaan we een POLITIEKE BLUNDER ook hier weer zien? Laten we hopen gezond verstand... ván de politiek dan. Een misser van de eerste orde dus van Defensie ook, men had dit toch een beetje vooruit kunnen bedenken of eerder een enquette kunnen houden onder het personeel voor er beslissingen werden genomen? 

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Woensdag 24 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Meeste mariniers verlaten Korps als kazerne naar Vlissingen verhuist'

  'Meeste mariniers verlaten Korps als kazerne naar Vlissingen verhuist'

  23 oktober 2018 18:10 Laatste update: 4 uur geleden

  Ruim twee op de drie mariniers stoppen bij het prestigieuze Korps als de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen doorgaat. De plannen liggen al jarenlang onder vuur.

  Dat blijkt uit cijfers van Defensie die RTV Utrecht via een WOB-verzoek heeft opgevraagd. Het aantal ontslagen als de verhuizing doorgaat ligt veel hoger dan Defensie tot nu toe heeft gezegd.

  De plannen leiden al jaren tot onrust. Veel mariniers willen niet met de familie naar Zeeland verhuizen omdat zij een leven hebben opgebouwd in Doorn en omgeving. Bovendien vrezen veel partners in Vlissingen geen werk te kunnen vinden.

  Ook is er angst dat mariniers die een nieuw huis moeten kopen in Zeeland dat huis niet meer kwijtraken als zij het Korps in de toekomst verlaten.

  De faciliteiten op de nieuwe kazerne laten te wensen over

  Bovendien zijn er veel vraagtekens rond de faciliteiten die de nieuwe kazerne zou bieden. Er zouden te weinig schietbanen zijn om te oefenen, de kans op geluidsoverlast voor omwonenden is groter en de grond zou vergiftigd zijn.

  Aan de enquête van Defensie waar RTV Utrecht de hand op heeft gelegd, deden duizend mariniers mee. Op de vraag hoe Defensie de mariniers die dreigen op te stappen toch kan behouden, antwoordt de helft van de respondenten dat zij blijven als de verhuizing niet doorgaat.

  Veel mariniers hebben al ontslag genomen

  Het verloop bij het elitekorps is nu al hoog. In de eerste negen maanden van 2018 hebben 157 mariniers hun ontslag aangeboden. Dat zijn meer mannen en vrouwen dan in heel 2017 weggingen. Driekwart noemt als voornaamste reden de voorgenomen verhuizing naar Vlissingen.

  De gesprekken tussen de leiding van Defensie en de mariniers over het verplaatsen van de kazerne zitten muurvast. De leiding van het Korps steunt de mariniers in hun kritiek, maar Defensie wil vasthouden aan het plan uit 2012. Het was een plannetje van toenmalig defensieminister Hans Hillen. Volgens de CDA-politicus was de verhuizing nodig vanwege ruimtegebrek en achterstallig onderhoud.

  De Tweede Kamer buigt zich in november over de kwestie

  De verhuizing staat gepland voor 2022. De geschillencommissie van Defensie adviseerde in augustus om verder te overleggen onder leiding van een onafhankelijke derde partij.

  Een petitie van bewoners van de gemeente Doorn met de oproep de kazerne daar te houden, is inmiddels meer dan twaalfduizend keer getekend. De defensiecommissie in de Tweede Kamer praat begin november over de voorgenomen verhuizing.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: NU.nl | Beeld: ANP

  379 reacties  

  Lees meer over: 

  Doorn mariniers

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 16 oktober 2018 @ 00:45
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, BETERE INTERNE REGELING INTIMIDATIE/MISBRUIK bij Defensie. Of zelfs een externe regeling MELDINGEN, KLOKKENLUIDERS.... zie zwart gearceerde in het artikel...?! 

   Een enkeltje naar huis na een melding, bij Defensie gebeurt het

   GISTEREN, 16:33 IN BINNENLAND

  Jurist Frank Aarts staat Defensiemedewerkers bij die misstanden meldden en daar zelf de dupe van werden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Defensie moet meldingen intimidatie en misbruik veel beter aanpakken

  GISTEREN, 10:31

  BINNENLAND

  De Oranjekazerne in Schaarsbergen ANP

  Defensie moet een onafhankelijk meldpunt instellen om de sociale veiligheid te verbeteren. En onderzoekers moeten deskundig en onafhankelijk zijn als ze klachten over bijvoorbeeld seksueel grensoverschrijdend gedrag behandelen. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Giebels die onderzoek heeft gedaan naar misbruik binnen Defensie en de afhandeling daarvan.

  Er is veel mis met de sociale veiligheid bij Defensie, constateert de commissie onder leiding van de Twentse hoogleraar psychologie Ellen Giebels. Melders van seksueel grensoverschrijdend gedrag worden niet goed behandeld. Dat komt door de cultuur bij Defensie, de manier waarop de meldingsprocedure is ingericht en de mensen die de klachten moeten behandelen.

  Aanleiding voor het onderzoek was de misbruikzaak op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In een eerste tussenrapportage werd al vastgesteld dat daar werd gepest, geïntimideerd en dat er seksueel geweld was. Het interne onderzoek van Defensie naar deze incidenten schoot ernstig tekort.

  Lees hier het hele rapport van de commissie-Giebels.

  Het rapport van vandaag kijkt verder dan 'Schaarsbergen'. De bedrijfscultuur bij Defensie speelt een belangrijke rol: er is een sterke groepscultuur, waar loyaliteit belangrijk is. Leden van de eigen groep worden beschermd, ook als zij grensoverschrijdend gedrag vertonen. Collega's die buiten de groep vallen worden negatief bejegend.

  De commissie-Giebels doet een aantal aanbevelingen:

  Video afspelen

  00:53

  Commissie-Giebels: laat mensen vooral in gesprek gaan met elkaar

  Daarnaast is de procedure om misbruik te melden niet goed. Er zijn talloze regels, richtlijnen en instanties die de meldprocedure stroperig maken. Melders weten niet bij wie ze terecht kunnen en wat er precies met hun meldingen gebeurt.

  De mensen die een klacht moeten onderzoeken zijn volgens de commissie niet objectief en onafhankelijk genoeg. Behandeltermijnen zijn vaak te lang. Melders ondervinden vaak nadeel van hun actie om aan de bel te trekken. Dat leidt er ook toe dat misstanden juist niet gemeld worden.

  Gevolgen van een melding

  De commissie ontving in tien maanden tijd 92 meldingen. Drie kwart van de melders gaf aan dat zij nadelen ondervonden van hun melding.

  Zo worden ze op verschillende manieren tegengewerkt, bijvoorbeeld door betaling van declaraties uit te stellen, door pogingen om de melder arbeidsongeschikt te laten verklaren, door overplaatsingsverzoeken af te wijzen of door een intern onderzoek tegen de melder te starten.

  Soms worden melders openlijk persoonlijk aangevallen, bijvoorbeeld door diens geschiktheid in twijfel te trekken, uitschelden, hem/haar te beschuldigen van ongewenst gedrag of te dreigen met ontslag of salariskorting als de situatie niet verbetert.

  Maar het kan ook op meer indirecte manieren door de melder te negeren, buiten te sluiten, over hem/haar te roddelen of de melder geen kerstpakket te geven. Ook kan de melding worden gebagatelliseerd of wordt de melder gedwongen samen te werken met collega's waar hij/zij zelf nooit voor zou kiezen.

  Staatssecretaris Visser kondigde in een reactie aan dat zij een onafhankelijk meldpunt gaat opzetten, zoals de commissie aanbeveelt. De huidige 15 meldpunten worden samengebracht bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie, rechtstreeks onder de secretaris-generaal van het ministerie.

  Visser: "Je veilig voelen is essentieel. Iedere medewerker moet kunnen reken op een veilige omgeving. Dat begint ermee dat je sociale veiligheid signaleert, bespreekbaar maakt en goed oppakt."

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-10-16 00:57:18
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 26 september 2018 @ 00:26
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, MILITAIREN OP OEFENING IN NOORWEGEN MOETEN ZELF WINTERKLEDING AANSCHAFFEN. Een mediabeericht dat weer veel verbijstering over onze 'overheid' oproept....

  Zie en lees verder art.: NU.nl, Twitter (bron)

  Militairen moeten zelf winterkleding regelen voor oefening in Noorwegen

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 25 september 2018 09:09 Laatste update: 25 september 2018 10:45

  Nederlandse militairen die volgende maand meedoen aan een NAVO-oefening in Noorwegen moeten hun eigen winterkleding regelen. Defensie had de kleding voor hen moeten kopen, maar slaagde daar niet op tijd in.

  Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door De Telegraaf. Wat er precies is misgegaan in de aanbesteding, waardoor de winterkleding niet op tijd kon worden geleverd, kan de woordvoerder niet zeggen.

  De militairen hoeven de kleding niet voor te schieten, benadrukt de woordvoerder. Ze kunnen een voorschot krijgen van 1.000 euro, wat genoeg moet zijn om alles wat nodig is aan te schaffen.

  De temperaturen in het gebied waar de oefening wordt gehouden, kan dalen tot meer dan 20 graden onder nul. Zo'n duizend militairen doen aan de missie mee.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: ANP 405 reacties  

  Lees meer over: 

  Defensie

  En ook vervolg op CHROOM-6 VERHAAL:

  Beschermingsmaatregelen onvoldoende uitgevoerd volgens Nieuwsuur

  'Defensie schiet tekort in beschermen personeel tegen chroom-6'. Defensie zou onvoldoende bescherming bieden aan medewerkers met het grootste risico op blootstelling aan de stof chroom-6, blijkt volgens Nieuwsuur uit interne documenten die het actualiteitenprogramma in handen heeft.  

  Gewijzigd op 2018-09-26 00:26:38
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 september 2018 @ 00:22
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, JUSTITIE VERVOLGT 5 MILITAIREN voor misbruik en treiteren collega's. Het is de bedoeling dat het leger, indien nodig 'oorlog voert' om te beschermen en niet intern... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Justitie vervolgt vijf militairen voor misbruik en treiteren collega's'

  GISTEREN, 19:07

  BINNENLAND

  De Oranjekazerne in Schaarsbergen ANP

  Het Openbaar Ministerie vervolgt vijf oud-militairen van de Luchtmobiele Brigade van de Oranjekazerne in Schaarsbergen voor seksueel misbruik, treiteren en vernedering van een aantal collega's. Dat schrijft De Telegraaf.

  Het OM wil dat nog niet bevestigen, omdat eerst alle betrokkenen moeten worden ingelicht. Morgenochtend komt het OM naar buiten met het besluit.

  Drie militairen klaagden in totaal negen collega's aan voor structurele mishandeling en pesten. Ook werden ze tijdens een ontgroeningsritueel aangerand.

  Twee weken geleden werd bekend dat deze negen militairen de drie beschuldigende collega's weer aanklagen wegens smaad. Ze hebben de beschuldigingen steeds tegengesproken.

  Mishandelingen

  De drie militairen meldden zich al in 2013 bij hun commandant over de mishandelingen. Eind vorig jaar traden ze met hun verhaal naar buiten in de Volkskrant. In dat interview zei een van hen: "Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant daar om moet lachen, dan weet je het gewoon niet meer."

  De soldaat die het ergst werd misbruikt vertelde dat hij na gedwongen drugsgebruik werd mishandeld en daarna verschillende keren anaal verkracht door een korporaal, terwijl meerdere mannen hem vasthielden.

  Defensie deed in 2013 aangifte, maar er kwam geen strafrechtelijk onderzoek omdat de betrokken militairen volgens het OM geen aangifte wilden doen. Dat is daarna wel gebeurd, waarna de marechaussee een strafrechtelijk onderzoek instelde.

  Pesterijen

  Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant stelde staatssecretaris Visser een speciale onderzoekscommissie in. Die concludeerde in een tussenrapportage in maart dat er in de Oranjekazerne inderdaad sprake was van pesterijen, intimidatie en seksueel geweld. Maar een intern onderzoek van Defensie hiernaar schoot volgens de commissie ernstig tekort.

  Twee weken geleden werd bekend dat twee van de drie militairen die zeggen op de kazerne te zijn mishandeld, een schadevergoeding hebben gekregen van het ministerie van Defensie. Zij werken niet meer bij defensie.

  BEKIJK OOK

  Soldaten eenheid Schaarsbergen stelselmatig misbruikt en mishandeld

  Drank, drugs, vandalisme en verveling: Oranjekazerne was jarenlang vrijstaat

  'Verdachten defensieschandaal Schaarsbergen doen aangifte van smaad'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 18 juli 2018 @ 00:26
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, TIENTALLEN KILO'S DRUGS GEVONDEN IN DOORN, DE MARINIERSKAZERNE. Een buitengewoon bericht kunnen we van spreken, maar de Mariniers komen hiemede wel weer negatief in beeld.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Tientallen kilo's drugs gevonden op marinierskazerne Doorn

  GISTEREN, 14:51

  AANGEPAST GISTEREN, 15:46

  BINNENLAND

  ANP

  In een materieelcontainer op het terrein van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn heeft marinepersoneel gistermiddag 16 sporttassen vol met drugs gevonden. Het gaat om tientallen kilo's, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

  Het lijkt om cocaïne te gaan, meldt de marechaussee op Twitter. De drugs zijn naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd voor nader onderzoek. Daar moet definitief worden vastgesteld of het echt cocaïne is.

  Sint-Maarten

  Militairen die voor ondersteuning na de orkaan Irma op Sint-Maarten waren geweest, vonden de drugs gisteren in de container die afkomstig was van het eiland, zo bevestigt een woordvoerder van Defensie. De militairen zeggen van niets te weten.

  Op de website Dumpert is een video opgedoken van de vondst. De marechaussee bevestigt dat de beelden van de drugsvangst zijn.

  Video afspelen

  00:39

  Tientallen kilo's drugs gevonden op marinierskazerne Doorn

  De drugs zijn in beslag genomen. Als het inderdaad cocaïne is, loopt de straatwaarde in de honderdduizenden euro's.

  Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de herkomst van de verdovende middelen. Er is nog niemand aangehouden.

  Deel dit artikel: 

  •  

  •  
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 13 juli 2018 @ 00:46
  #10
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG 'ZAAK MARCO KROON' dwz:'Is er wel een 'zaak'? Het OM stopt met onderzoek naar de zaak van Kroon omdat zij niet kunnen ontdekken wat de waarheid is, zelfs wordt er getwijfeld áán de waarheid over het verhaal van Kroon zelf? Niemand is hier blij mee en zoals de minister van Defensie enkele dagen geleden al zei: 'Eer zijn in deze zaak alleen maar verliezers'...?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  Knoops over twijfels rond Kroon: 'Laat hem volledige verhaal vertellen'

  GISTEREN, 18:28

  BINNENLAND

  Marco Kroon (rechts) en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in 2011, nadat hij was vrijgesproken voor het bezit van cocaïne en MDMA ANP

  Majoor Marco Kroon moet toestemming krijgen om het volledige verhaal te vertellen over zijn missie in Afghanistan. Daarvoor pleit Kroons advocaat, Geert-Jan Knoops.

  "Marco kan de gehele Nederlandse bevolking overtuigen dat dit wel is gebeurd. Hij houdt zich echter volledig aan de instructies omtrent staatsgeheimen", zegt Knoops tegen de NOS. "Maar als de minister zegt: u mag uw ervaringen delen, dan zal hij dat doen. Hij kan zoveel meer vertellen dan hij al heeft gedaan."

  Openheid van zaken zou volgens Knoops alle twijfel wegnemen rond het verhaal van Kroon.

  Twijfel

  De militair was tijdens een missie in 2007 naar eigen zeggen ontvoerd en mishandeld door een groep Afghaanse mannen. Hij zou zijn ontsnapt aan zijn belagers. Toen hij in de weken daarna een van zijn ontvoerders tegenkwam, zou hij die hebben gedood.

  Het OM kondigde een half jaar geleden na een melding van het ministerie van Defensie aan het incident te onderzoeken. Inmiddels is dat onderzoek stopgezet, omdat het OM geen aanwijzingen kon vinden voor strafbare feiten.

  Tegelijk kon het OM ontkennen noch bevestigen dat de gebeurtenissen daadwerkelijk hadden plaatsgevonden, waarmee de twijfel rond het verhaal van Kroon, die in 2009 werd onderscheiden met de hoogste militaire orde (de Militaire Willems-Orde), blijft bestaan.

  Onder anderen oud-collega's van Kroon zeiden dat de majoor het verhaal mogelijk had verzonnen. Volgens hen kon Kroon bijvoorbeeld nooit zo lang alleen zijn geweest. Als iemand langer dan een kwartier van de radar was, en al helemaal in zijn eentje, zou er meteen alarm geslagen worden.

  Volgens Knoops is het verhaal van Kroon voor zover hij kan zien niet verzonnen:

  Video afspelen

  01:33

  'Je kunt dit verhaal bijna niet verzinnen'

  Advocaat Knoops benadrukt dat er tijdens de missie van Kroon andere, oude protocollen golden waardoor hij wel zo lang alleen kon zijn. Knoops: "Dat heeft hij ons verteld. En uit de melding, die staat in een document dat pas onlangs is opgedoken, blijkt dat hij minimaal anderhalf tot twee uur weg is geweest."

  Knoops twijfelt op basis van wat hij weet daarom niet aan het verhaal van zijn cliënt: "Hij heeft vorig jaar bij debriefing met de MIVD ook ontzettend veel details gegeven, tot aan de papieren die de man bij zich droeg. Zijn verklaringen zijn dermate gedetailleerd, dat kun je bijna niet verzinnen.

  "Bij dit soort missies gebeuren vaak dingen waarbij er geen getuigen zijn (...) Weten die collega's wel welke uitrusting hij droeg, waar hij was en wat zijn precieze opdracht was? Er zijn ontzettend veel aannames in deze zaak. Mensen oordelen over Kroon zonder de feiten te kennen."

  Reputatieschade

  Uit een verhaal van de Volkskrant in mei bleek dat binnen het ministerie van Defensie werd gedacht dat Kroon mogelijk leed aan een posttraumatische stressstoornis. Knoops noemt het "zeer gevaarlijk" om te blijven speculeren over de mentale gesteldheid van Kroon nu het onderzoek naar hem is stopgezet.

  Knoops: "Er is geen enkele aanwijzing dat er iets met hem mis is. Dit schaadt de reputatie van een militair die dertig jaar voor dit land heeft gestreden. Het OM heeft zijn verklaringen niet kunnen weerleggen of bevestigen. Iemand op zijn niveau moet dan het voordeel van de twijfel krijgen."

  Minister van Defensie Ank Bijleveld liet al weten binnenkort te gaan praten met Kroon: "Wij moeten nu bekijken wat deze beslissing betekent voor ons en ons werk en daar zullen we met het personeelslid Marco Kroon over praten." De toekenning van de Militaire Willems-Orde staat niet ter discussie. "Kroons heldendaden staan hier buiten", aldus Bijleveld.

  Belangrijke gebeurtenissen op een rij

  • 2005-2007: Kroon zit bij het Korps Commandotroepen en wordt drie keer uitgezonden naar Afghanistan.
  • 2009: Hij ontvangt de Militaire Willems-Orde voor ongekende persoonlijke moed tijdens verschillende gevechtsacties in Afghanistan in 2006.
  • 2011: Kroon wordt veroordeeld voor bezit van stroomstootwapens. Hij krijgt een voorwaardelijke werkstraf en een geldboete.
  • 2012: Kroon wordt compagnie-commandant in Oirschot. Hij spreekt van eerherstel.
  • februari 2018: Hij meldt zelf betrokkenheid bij een 'geweldsincident' in Afghanistan in 2007. Het Openbaar Ministerie doet sinds 2017 onderzoek.
  • mei 2018: Defensietop zou vermoeden dat Kroon het incident deels verzonnen heeft.
  • juli 2018: Het OM staakt het onderzoek naar Marco Kroon.

  BEKIJK OOK

  Justitie zet onderzoek naar Marco Kroon stop

  Marco Kroon: de militair, de verklaring, de onrust en de twijfels

  Bijleveld: zaak-Kroon kent alleen maar verliezers

  Deel dit artikel: 

  •  

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 11 juli 2018 @ 01:03
  #9
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg op MARINIERSKAZERNE: terrein in VLISSINGEN STERK VERVUILD. DE grond waar de nieuwe Kazerne is gepland moet totaal worden gesaneerd en dat kan nog wel even duren. Veel Mariniers willen iet verhuizen vanuit het 'midden van het land, Doorn'. Zie erdere artikel daarover. Ook het Marineterrein in AMSTERDAM blijft toch grootdeels in handen van Defensie. Ook voor de Politie van belang want geschiedkundig heeft zij ook vele malen gebruik (kunnen) maken van de facaliteiten daar.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, NU.nl Twitter (bronnen)

  Defensie al eerder op de hoogte van bodemvervuiling kazerne Vlissingen 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 10 juli 2018 18:12 Laatste update: 10 juli 2018 18:25

  Defensie wist van meet af aan dat het terrein in Vlissingen waar een nieuwe marinierskazerne moet verrijzen, vervuild was. Daar is ook steeds rekening mee gehouden, stelt het ministerie. Het houdt vol dat ''er geen belemmeringen waren om een kazerne te bouwen''.

  De Tweede Kamer vroeg eerder op de dag om opheldering, omdat Follow The Money en EenVandaag op basis van vertrouwelijke rapporten hadden gemeld dat de grond ernstig vervuild is. Die onthulling riep nieuwe twijfels op over het zeer omstreden besluit om de mariniers van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Veel mariniers voelen daar al niets voor.

  Delen van het terrein zijn verontreinigd met zware metalen, pak's, minerale olie, pcb's en asbest, erkent Defensie. Van de 70 hectare die het terrein groot is, worden er drie schoongemaakt. Een deel van de grond wordt vervangen en op andere plaatsen komt een afdeklaag. Pas daarna begint de bouw.

  Het voornemen van het kabinet om de mariniersbasis van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, ligt al enige tijd onder vuur. Veel mariniers willen niet naar Zeeland verhuizen en hebben daarom zelfs een andere baan gezocht. De vakbonden waarschuwen dat nog meer mariniers het korps gaan verlaten als de verhuizing doorgaat.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: ANP/NU.nl 35 reacties  

  Lees meer over: 

  marine Vlissingen Defensie

  Marineterrein in Amsterdam blijft deels van Defensie

  GISTEREN, 18:27

  BINNENLAND

  Op de voorgrond het Marineterrein in Amsterdam SIEBE SWART

  Het Marineterrein in Amsterdam blijft voor een groot deel in handen van Defensie. Op het terrein vlakbij het Scheepvaartmuseum zouden woningen, bedrijven en recreatiemogelijkheden komen. De Koninklijke Marine zou zich gefaseerd terugtrekken, een operatie die op 1 juli zou zijn voltooid.

  Vorige maand kreeg de gemeente te horen dat de plannen waren gewijzigd. Defensie zegt dat er dwingende redenen zijn om een groot deel van het complex te behouden. Minister Bijleveld wijst op de strategische ligging. "Met een landingsplaats voor een helikopter is het belangrijk voor de openbare orde en de nationale en internationale veiligheid," zegt Bijleveld in een verklaring.

  Ook zegt de minister dat Defensie zichtbaar wil blijven in de hoofdstad, wat van belang zou zijn voor werving en selectie van militairen.

  Het Marineterrein met een oppervlakte van 14 hectare was 350 jaar in handen van de marine. In 2013 kwam het deels weer in handen van de gemeente, die er een hoogwaardig stuk stad van wilde maken. Amsterdam en het Rijk gaan de plannen nu samen verder uitwerken.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 25 juni 2018 @ 00:14
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, VIEZE KEUKENS IN AANTAL MILITAIRE KAZERNES en accomodaties. Niet eht goed voor de 'personeelswerving' zullen we maar zeggen, rattenvallen en muizenkeutels dat is nog wel het ergste... 

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Tien kazernes onder toezicht vanwege vieze keukens

  DONDERDAG, 17:12

  AANGEPAST VRIJDAG, 12:39

  POLITIEK

  ANP

  Tien kazernes staan onder toezicht vanwege slechte hygiëne in de keukens. Dat heeft staatssecretaris Visser bekendgemaakt in een debat met de Tweede Kamer. Het gaat om acht landmachtkazernes, de vliegbasis in Woensdrecht en het Meeuwennest in Den Helder, dat al langer in het nieuws is vanwege rattenvallen en muizenkeutels.

  CDA-Kamerlid Bruins Slot, die om de top tien van vieze keukens had gevraagd, is onaangenaam verrast. "Ik kom in het rijtje ook Oldenbroek tegen. Dat was in 2007 al een gribuszooi toen ik daar als militair zat." Bruins Slot vindt het onaanvaardbaar omdat militairen niet even makkelijk ergens anders een broodje kunnen halen.

  Visser belooft dat er zo snel mogelijk verbeteringen worden aangebracht in de keukens. Die zijn volgens haar zo slecht geworden door de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Daardoor is het probleem niet van vandaag op morgen opgelost, zegt Visser.

  De top tien van slechtste kazernekeukens

  Johan Willem Frisokazerne in Assen
  Bernhardkazerne in Amersfoort
  Meeuwennest Den Helder
  Johannes Postkazerne in Havelte
  Legerplaats bij Oldenbroek
  Legerplaats De Harskamp
  Oranjekazerne in Schaarsbergen
  Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal
  Vliegbasis Woensdrecht
  Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda

  BEKIJK OOK

  'Alarm om vieze kantines Defensie: ratten en lekkend riool'

  Deel dit artikel: 

  •  
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 juni 2018 @ 00:57
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, DEFENSIE BIEDT EXCUSES AAN aan de slachtoffers van CHROOM-6 HET CHEMISCHE VERFMIDDEL DAT VELEN ZIEK heeft gemaakt bij Defensie. Enkele artikelen daarover voor u: Defensie aansprakelijk voor ziekten door kankerverwekkend chroom-6

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  Slachtoffer chroom-6: ik stond elke dag in de giftige dampen

  GISTEREN, 19:54

  AANGEPAST GISTEREN, 20:32

  BINNENLANDPOLITIEK

  GESCHREVEN DOOR

  Jikke Zijlstra redacteur

  Blij en teleurgesteld tegelijk. Zo voelt de ongeneeslijk zieke Gerard Leushuis (73) zich. Blij, want staatssecretaris Visser van Defensie bood vandaag haar excuses aan voor de chroom-6 affaire. Teleurgesteld, want zijn blaaskanker valt definitief niet binnen de financiële regeling voor (ex-) medewerkers. "Dat vind ik ontzettend onrechtvaardig."

  Gerard doet hieronder zijn verhaal:

  Video afspelen

   01:25

  Oud-schilder Defensie: nu gaan we oorlog voeren

  Leushuis had al weinig hoop meer op een schadevergoeding. "Maar nu is het dus echt zo", zegt Leushuis enigszins terneergeslagen. Maar hij wil niet te lang bij dat gevoel stilstaan. "Het belangrijkste is dat Defensie nooit toe gaf fout te zijn geweest, maar dat nu eindelijk wel doet. Dat geeft mij voldoening, absoluut."

  Tekortgeschoten

  Via een live-stream kon Leushuis de presentatie van een groot RIVM-onderzoek naar chroom-6 thuis, in Wageningen, volgen. Het deed hem goed de staatssecretaris te horen zeggen dat Defensie tekort is geschoten bij het beschermen van medewerkers van de vijf NAVO-depots tegen chroomhoudende verf.

  Ook Leushuis kwam volgens eigen zeggen dagelijks in aanraking met chroom-6. Van 1984 tot en met 1991 was hij afdelingschef van de onderhoudswerkplaats op de NAVO-locatie in Vriezenveen. Hier schuurden zijn medewerkers oude chroomhoudende verf van de voertuigen af, en spoten ze er weer een nieuwe laag chroomhoudende verf op.

  Alleen een stofjas

  "Ons kantoor stond midden in de werkplaats", vertelt Leushuis, "tussen de straal- en de spuitcabine in. Als de jongens gingen spuiten of schuren, deden ze een mondkapje voor. Ze droegen geen handschoenen, alleen een overall. Ik droeg een stofjas, meer niet. Ook al stond ik dagelijks in de chroomdampen."

  In 2012 constateerde een arts bij Leushuis blaaskanker. Vier jaar later bleek het ook uitgezaaid naar zijn longen, maar omdat de bron de blaaskanker was, valt hij toch buiten de schaderegeling. "In het begin heb ik nog niet de relatie gelegd met mijn werk. Later wel, toen ik erover las op internet. In de Verenigde Staten is de relatie aangetoond tussen blaaskanker en werken met chroom-6. Maar hier in Nederland niet. En dat is heel zuur."

  Defensie biedt slachtoffers en hun nabestaanden smartengeld aan. Afhankelijk van de ernst van de aandoening gaat het om een bedrag tussen 5000 en 40.000 euro, en een eenmalige materiële uitkering van 3850 euro. De schaderegeling geldt echter uitsluitend voor (ex-)medewerkers die een ziekte hebben die volgens het RIVM-onderzoek mogelijk te wijten is aan het werken met chroom-6, zoals neus-, maag- en longkanker en verschillende andere longaandoeningen.

  Toch wil Leushuis nog een poging wagen. Deze week houdt Defensie twee informatiebijeenkomsten over de schadevergoeding voor slachtoffers en nabestaanden. In Roermond en Almelo. Daar gaat Leushuis zeker naar toe. "Dan kan ik al mijn vragen stellen. Misschien is er toch nog een kleine kans dat ik binnen de regeling val. Ik stond tenslotte elke dag in die giftige dampen."

  Vrijdag onthulde de NOS dat Defensie volgens het RIVM aansprakelijk is voor de ernstige gezondheidsklachten die medewerkers van de vijf NAVO-depots opliepen door het werken met chroomhoudende verf. Tussen 1984 en 2006 werkten daar tussen de 2000 en 3000 mensen. Het ministerie wist van de schadelijke effecten van chroom-6, maar deelde dat niet met de werknemers en de bedrijfsartsen, zo schrijven de RIVM-onderzoekers. Evenmin regelde Defensie een veilige werkplek of afdoende beschermingsmiddelen.

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding