892 keer bekeken

POLITIEBERICHTEN Belgie

 • maandag 21 maart 2022 @ 00:59
  #14

  Goedemorgen, AUTO RIJDT IN OP CARNAVALSOPTOCHT: 6 DODEN. VAN EEN TERREURACTIE VOORALSNOG GEEN SPRAKE, daders zijn wel aangehouden en vermoedelijk onder invloed van drank of drugs??.Tien mensen liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis en liepen onder meer schedelfracturen op. Ook raakten 27 mensen lichtgewond.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 23-03-22 08.00 uur: 

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 08:37 • AANGEPAST GISTEREN, 19:36

  Auto rijdt in op carnavalsgroep in België, zes doden, tien zwaargewonden

  Nabestaanden verzamelen zich bij een sporthal AFP

  In het Waalse dorp Strépy-Bracquegnies is een auto ingereden op een carnavalsgroep, die bezig was met de voorbereiding voor een optocht. Daarbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Tien mensen liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis en liepen onder meer schedelfracturen op. Ook raakten 27 mensen lichtgewond.

  Het incident gebeurde vanochtend rond 05.00 uur. De politie heeft de bestuurder en de inzittende van de auto gearresteerd. Het zijn twee mannen van begin dertig uit La Louvière, de gemeente waartoe ook het dorp Strépy behoort. De verdachten zijn nog niet verhoord.

  Het Belgisch parket zegt dat de mannen op weg naar huis waren vanuit een discotheek. Er wordt nu onderzocht of zij onder invloed van drank of drugs waren. "Ze hebben eerst nog een vriend thuis afgezet, op een kilometer van waar de feiten zich hebben afgespeeld. De onderzoeksrechter en ondervragers begrijpen niet waarom dat voertuig met zo'n hoge snelheid aankwam en niet gestopt is", zegt regionaal procureur Christian Henry tegen de krant Het Laatste Nieuws.

  Auto remde niet

  De slachtoffers hoorden bij de lokale carnavalsgroep 'Les Boute en Train' en ze waren bezig met de voorbereidingen voor een carnavalsstoet. Er waren zo'n 150 à 200 mensen op straat, die net een sporthal hadden verlaten om van deur tot deur te gaan en mensen van hun bed te lichten voor de optocht.

  Ooggetuigen vertellen aan de Waalse omroep RTBF dat de auto met hoge snelheid op de groep inreed, en dat de bestuurder ook niet remde nadat hij de eerste mensen had geraakt. Zo'n 70 ooggetuigen en vrienden en familie van de slachtoffers zijn opgevangen in een sporthal en krijgen psychologische hulp.

  "Het was als in een film: mensen op de grond, bloed, ambulance, politie." Deelnemers aan de stoet vertellen wat hen overkwam:

  1:42 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Auto rijdt in op carnavalsgroep in België: 'Hij reed net langs me heen'

  De zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Gobert sprak op een persconferentie van een 'catastrofe' voor het dorp. "Dit was weer de eerste keer dat er carnaval werd gevierd, na twee jaar coronabeperkingen. Het menselijk leed is erg groot."

  De carnavalsviering in het dorp ging vanochtend nog wel door, maar later heeft de burgemeester aan de verenigingen gevraagd om het programma voor de komende dagen af te gelasten.

  "Na corona heeft iedereen zin om wat leuks te doen, ondanks wat er is gebeurd", zegt een van de aanwezigen. Ook was er een moment van stilte:

  0:56 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Ondanks doden toch feest in Belgisch dorp: 'Ik twijfelde wel om te komen'

  Koning Filip en premier De Croo zijn vanmiddag in Strépy geweest om nabestaanden te troosten en de hulpdiensten te bedanken voor hun werk. Zij werden vergezeld door pde Waalse minister-president Elio Di Rupo en minister Verlinden van Binnenlandse Zaken.

  profielfoto Annelies Verlinden@AnneliesVl

  Diep medeleven met de familie en vrienden van de mensen die omgekomen en gewond zijn bij het incident vanochtend in Strépy. Wat een mooi feest moest worden, draaide uit op een drama. We volgen de situatie op de voet.

  17 uur geleden

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2022-03-23 07:55:13
  handtekeningafbeelding
 • zondag 05 september 2021 @ 01:03
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: JAGER DIE OVERSCHOT VOND VAN CONINGS, wordt verdacht van diefstal van een automatisch wapen dat deze nog bij zich droeg. Hij had het weggenomen en ergens begraven voordat hij alarm sloeg? De jager zelf is hierover zeer ontstemd. De burgemeester was overigens ook in de buurt met enkelen aan het fietsen maar later bleek de jager hem als eerste te hebben gevonden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 14:46

  Man die lichaam Conings ontdekte nu verdacht van stelen wapen

  Politie bij het Dilserbos, waar het lichaam van Conings werd gevonden ANP

  De jager die in België het lichaam van Jürgen Conings vond, wordt nu verdacht van het stelen van een automatisch wapen dat de voortvluchtige militair bij zich had. Belgische media schrijven dat de man ook wordt verdacht van verboden wapenbezit en het delen van beelden van het lichaam van Conings met Duitse media.

  De Belgische autoriteiten maakten eerder dit jaar op grote schaal jacht op de extreemrechtse beroepsmilitair Conings. Hij had op 17 mei zware wapens meegenomen uit een legerdepot en was daarna spoorloos verdwenen. In afscheidsbrieven bedreigde hij de viroloog Marc van Ranst.

  Na een zoektocht van weken vonden een jager en de burgemeester van Maaseik los van elkaar het lichaam van de militair in een bos. Conings had zichzelf in het Belgische Dilserbos om het leven gebracht.

  Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik vertelde eerder al over de vondst:

  1:34 Zie video in oorspronkelijke artikel

  'Ik rook een duidelijke lijkgeur en dacht: dat kan wel eens Jurgen Conings zijn'

  De politie vond bij het lichaam meerdere wapens, maar niet het P90-machinegeweer dat Conings ook bij zich zou hebben gehad. Bij toeval vonden agenten dat wapen later tussen de wortels van een boom, op meters afstand van de vindplaats van lichaam. Ingewijden zeggen tegen Het Belang van Limburg dat het wapen daar "duidelijk onlangs was verstopt".

  Stappenteller

  Onderzoekers stellen dat Conings het wapen daar niet zelf heeft neergelegd kan hebben. Uit gegevens van zijn stappenteller leiden ze af dat Conings maar 800 stappen zette na zijn verdwijning en kort daarna overleed.

  Wat leidde precies tot de vondst van het lichaam van Conings? We maakten eerder een reconstructie over de zoektocht.

  Daarom wordt vermoed dat de jager het wapen verstopte nadat hij het lichaam van Conings had ontdekt en daarna pas de autoriteiten waarschuwde. Hij zou van plan zijn geweest het automatische wapen later mee te nemen.

  Zelf noemt hij de aantijgingen tegen hem "schandalig". In weekblad Humo klaagt hij dat de autoriteiten hem als een topcrimineel behandelen. "Ik denk dikwijls: had ik hem maar nooit gevonden."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 21 juni 2021 @ 01:10
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg: EINDE KLOPJACHT: 21-06: OVERSCHOT VAN GERADICALISEERDE MILITAIR CONINGS al in staat van ontbinding (?) gevonden in bos waar eerder uitgebreidt werd gezocht en nabij de Belgisch-NL Limburgse grens. Aannemende zelfmoord van de man al in een eerste stadium, en het lijkt het beste zo in meerdere opzichten. Ook NL en zelfs Duitse politie- en militaire eenheden zochten naa de man.

  Toch ook hier weer het grote gevaar van alle complotheorien omtrent het 'cornavirus' dat zelfs 'mensen met een verondersteld gezond verstand' tot waanzinnige daden kan brengen. Des te schrijnender dan ook dat  Ongeveer 150 mensen hielden vanavond een wake bij het huis van Conings, in Dilsen vlakbij de grens met Nederland: en het is al tragisch genoeg voor de familieleden van de man zelf.    

  AANVULLING d.d. 25-8-21: Het blijft politiek gevoelig liggen en niet alleen in Belgie maar ook in NL en elders. Het is tevens ook het resultaat van de complottheorien vooral vanuit de VS dat er nog mensen zijn die dit alles geloven en tot criminele daden overgaan om 'hun gelijk te bewijzen'?! Voor de maatschappij was het beter zo, dat de ex-militair zelf heeft besloten een einde aan het leven te maken, voor slechts een heel klein gedeelte van de mensheid is hij een 'martelaar', juist ja die 7% complotdenkers/aanhangers.

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:00

  Federaal parket bevestigt dat gevonden lichaam van Belgische militair Conings is

  AFP

  Het federaal parket in België heeft bevestigd dat het lichaam dat vandaag is gevonden, van de voortvluchtige militair Jürgen Conings is. Momenteel vindt er in het Nationaal Park Hoge Kempen nog volop onderzoek plaats.

  "De waarschijnlijke doodsoorzaak, volgens de eerste onderzoeksresultaten, zou zelfdoding zijn", zegt het parket. Vannacht en morgenochtend wordt het lichaam van de voormalige militair onderzocht door forensisch experts. Onduidelijk is hoe lang Conings in de bossen heeft gelegen.

  Ongeveer 150 mensen hielden vanavond een wake bij het huis van Conings, in Dilsen vlakbij de grens met Nederland:

  0:37 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Wake voor dood gevonden militair Jürgen Conings

  Eerder vandaag maakte de burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, bekend dat hij het lichaam van Conings had gevonden in de bossen van het Nationaal Park. Hij trof het naar eigen zeggen aan bij het mountainbiken in het park met een groep vrienden.

  "Ik kwam ergens op een stuk waar weinig mensen komen en ik rook onmiddellijk een sterke lijkgeur. Toen dacht ik inderdaad onmiddellijk aan Conings", licht Tollenaere toe. Hij vertrok vanmorgen met een groep vrienden voor een tocht en rook het lichaam op een pad waar alleen mountainbikers komen. Hij zei de geur te hebben herkend omdat hij ooit bij graafwerkzaamheden op een kerkhof aanwezig was.

  "Ik heb de coördinaten aan de politiediensten doorgegeven, die hebben op enkele meters afstand het lijk gevonden". De burgemeester zei het lichaam niet zelf te hebben gezien. Hij besloot niet dichterbij te komen omdat hij aan de geur kon ruiken dat het lichaam vermoedelijk in een verre staat van ontbinding was. Ook om het sporenonderzoek niet in de weg te zitten, besloot hij de politie direct in te schakelen. Tollenaere zei dat hij geregeld in het gebied fietst.

  Jager: ik wist meteen dat hij het was

  Ook de 46-jarige jager Leonard Houben zegt dat hij het lichaam van Conings vanmorgen in het park aantrof. Hij zei - net als Tollenaere - het levenloze lichaam geroken te hebben en stelt dat hij er als eerste bij was. "Ik wist niet dat hij het was", zegt Houben, verwijzend naar Conings. "Ik dacht dat het een stuk wild was." De autoriteiten hebben nog niet gezegd wie het lichaam heeft gevonden.

  De militair stal afgelopen mei wapens uit een depot van Defensie. Hij had extreemrechtse sympathieën en werd verdacht van een aantal bedreigingen. Hij werkte sinds 1992 bij de Belgische defensie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-08-25 08:03:34
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 10 juni 2021 @ 00:37
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG UITBREIDING KLOPJACHT: 09-06: OPNIEUW ZOEKTOCHT BELGISCH-NL/Limburgse grens ivm GERADICALISEERDE MILITAIR CONINGS in principe Belgische Leger/Politie-eenheden maar ook de Limburgse politie zal zeer alert zijn.    

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  De zoektocht in Nationaal Park Hoge Kempen ANP

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 10:26

  Nieuwe zoekactie naar voortvluchtige Belgische militair

  Belgische militairen en agenten zijn vanmorgen in de buurt van de Nederlands-Belgische grens weer een zoekactie gestart naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings.

  De zoekactie richt zich op het bosgebied rond het voetbalstadion van KRC Genk, bij Nationaal Park Hoge Kempen, schrijft de Belgische krant Het Belang van Limburg. Tientallen militairen en speciale eenheden verzamelden zich daar vanochtend vroeg.

  Al twee keer werd het Nationaal Park Hoge Kempen nabij de Nederlands-Belgische grens doorzocht. Vorige week werd nog gezocht op een bedrijventerrein in Lanklaar, schrijft 1Limburg. .

  Zware wapens

  De voortvluchtige militair uit Dilsen-Stokkem, vlak over de grens bij het Limburgse Grevenbicht, nam vorige maand voor zijn verdwijning zware wapens mee uit de kazerne van Leopoldsburg.

  Uit afscheidsbrieven bleek dat Conings, die extreemrechtse sympathieën heeft, het gemunt heeft op virologen en de Belgische overheid. De Belgische topviroloog Marc Van Ranst zit vanwege de bedreigingen van Conings sinds half mei met zijn gezin ondergedoken.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van 1Limburg. .

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 03 juni 2021 @ 01:05
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG UITBREIDING KLOPJACHT: 03-06: NOG STEEDS IS DE GERADICALISEERDE MILITAIR CONINGS NIET GEVONDEN OF AANGEHOUDEN als het zover komt dan. Verontrustend ook voor NL het Belgisch-Limburgse grensgebied met name. 

  EN het is een schande dat extreem-rechtse partijen als het Vlaams Belang en ook groepen binnen de VIRUSONTKENNERS de gezochte bejubelen zelfs.... mogelijk dan ook dat hij hulp krijgt vanuit die kringen of 'onderduiken'? De mensen die Conings steunen hebben diverse motieven, zegt Belgische journalist Bruno Struys van De Morgen in Podcast De Dag. "Maar over het algemeen is hun boodschap dat Conings een held is, omdat hij zich verzet tegen de coronamaatregelen."

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 21:53

  Bewapende militair Conings nog steeds spoorloos, zo staat de klopjacht ervoor

  De zoektocht in Nationaal Park Hoge Kempen ANP

  Hoewel er met man en macht naar hem wordt gezocht, is hij al meer dan twee weken spoorloos: de Belgische militair Jürgen Conings laat zich niet makkelijk vinden. Hij haalde twee weken geleden zware wapens bij een kazerne op, liet afscheidsbrieven achter en heeft de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst als doelwit.

  Vandaag meldden Belgische media dat hij jarenlang in het doorzochte bos woonde. Dat betekent dat hij dit gebied goed kent. Hoe staat de zoektocht er naar Conings nu voor?

  Conings woonde mogelijk in het uitgekamde gebied

  Op maandag 17 mei vertrok Conings, zoals altijd, naar zijn werk. Maar in de avond kwam hij niet thuis, wat zijn vriendin verontruste. De volgende dag werd de klopjacht gestart.

  De auto van de militair werd kort na zijn verdwijnen gevonden in een bos nabij de Lanklaarsesteenweg. Daarin werd volgens het federaal parket een "verdachte constructie rond een tripflare" gevonden, oftewel een valstrik.

  De zoekactie focuste zich meermaals op Nationaal Park Hoge Kempen, vlakbij de grens met Nederland. Belgische media melden vandaag dat Conings jarenlang in een chalet in Sparrendal woonde, vlakbij het park.

  NOS

  Honderden agenten en militairen hebben met onder meer helikopters en gepantserde voertuigen gezocht, maar de klopjacht heeft tot nu toe geen Conings opgeleverd. "Het duurt lang, ik denk dat we met zijn allen hadden gehoopt dat we sneller duidelijkheid zouden krijgen in dit dossier", zei de minister van Binnenlandse Zaken dit weekend.

  De autoriteiten gaan ervan uit dat Conings nog leeft en dat de dreiging rondom de militair nog niet verdwenen is.

  Conings is 'potentieel gevaarlijke extremist'

  Conings heeft extreemrechtse ideeën en staat op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten van het Belgische coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD. De lijst bevat 706 personen die een extremistische of terroristische dreiging kunnen vormen voor België. Conings is de eerste militair ooit op de lijst.

  Van deze personen is bekend dat ze aanzetten tot geweld, van plan zijn om geweld te gebruiken in een extremistische of terroristische context of dat er ernstige aanwijzingen zijn dat ze anderen willen radicaliseren.

  profielfoto Opsporingsberichten @politie_zoekt

  Wie heeft Jurgen CONINGS gezien? Aan Jurgen CONINGS wordt gevraagd zich zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst. https://t.co/yOXOh5nMwF

  14 dagen geleden

  In een afscheidsbrief zou Conings hebben gezegd dat hij "niet kan leven met de leugens van mensen die beslissen hoe wij moeten leven". Hij doelde daarmee op politici en virologen.

  'Potentieel gevaarlijk', maar toch een raketwerper ophalen

  Hoewel hij op de lijst van het OCAD stond, kon hij toch zware wapens uit een kazerne in Leopoldsbrug meenemen. "Onaanvaardbaar", noemde premier Alexander De Croo die fout. Mogelijk gaat het om vier raketwerpers, een FN P90-machinepistool en een kleiner pistool.

  De militaire inlichtingendienst ADIV wist dat Conings op de lijst stond, maar die informatie bereikte nooit de chef van de ADIV of minister Dedonder (Defensie). De informatie uit de database van OCAD werd "gebrekkig benut", zegt Dedonder.

  Onderzoek naar de gang van zaken loopt nog. Inmiddels is wel twaalf andere militairen met extreemrechtse ideeën de toegang tot wapendepots ontzegd.

  Viroloog Van Ranst was doelwit

  "Je wordt de bedreigingen beu, maar helaas raak je eraan gewend", zei Van Ranst tegen de NOS. Conings reed naar het huis van de viroloog, nadat hij zijn auto vollaadde met wapens. Daar hing hij een paar uur rond. Van Ranst zit inmiddels twee weken met zijn gezin ondergedoken in een safehouse.

  Naast Van Ranst zijn nog tien andere personen een mogelijk doelwit van de militair, meldden Belgische media eerder. Zij zouden extra bescherming krijgen.

  Meerdere moskeeën in de omgeving van het zoekgebied blijven dicht, of worden extra bewaakt. Het is niet duidelijk of Conings het ook specifiek op gebedshuizen heeft gemunt.

  Conings krijgt bijval: van wie en waarom?

  Conings krijgt uit verschillende hoeken bijval. Een facebookgroep die werd opgericht als steun aan de militair had binnen een paar dagen 40.000 leden en op manifestaties kwamen tientallen mensen af. Van Ranst zelf nam een kijkje in een van de Telegram-groepen.

  profielfoto Marc Van Ranst @vanranstmarc

  Jürgen Conings wordt momenteel bejubeld door Vlaams Belang politici, mandatarissen en sympathisanten. De maskers vallen af: zij vinden rechtsextremistische terreur blijkbaar best ok. Diegenen die Conings bejubelen zijn de schandvlek van Vlaanderen. https://t.co/e9p1m7poUl

  12 dagen geleden

  De mensen die Conings steunen hebben diverse motieven, zegt Belgische journalist Bruno Struys van De Morgen in Podcast De Dag. "Maar over het algemeen is hun boodschap dat Conings een held is, omdat hij zich verzet tegen de coronamaatregelen."

  Volgens Struys maakt de situatie rondom Conings duidelijk dat er in Vlaanderen een "veel grotere bereidwilligheid" is om in opstand te komen tegen de maatregelen dan vaak wordt gedacht.

  Hoe de politiek deze groep mensen moet adresseren is nog een grote vraag. Volgens Struys heb je aan de ene kant politici die zeggen dat ze meer moeten luisteren naar deze mensen, zodat ze zich gehoord voelen. "En aan de andere kant zeggen sommigen dat je niet moet luisteren, en duidelijk je afkeuring moet laten blijken."

  "Die twee strekkingen zijn onverzoenbaar. Niemand weet wat we hiermee moeten doen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 28 mei 2021 @ 08:13
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG UITBREIDING KLOPJACHT: 28-5: JUSTITIE GAAT ER VAN UIT DAT DE GEZOCHTE OUD-MILITAIR NOG LEEFT en de zoektocht is toch weer voortgezet, ook in het Belgisch NL-Duitse grensgebied. Hij kan mogeljk nu overal in Europa zelfs zitten en mogelijk ook in Nederland of Duitsland... 

  En ook MEERDERE Belgische militairen met extreemrechtse sympathieën geweerd van depots

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  FEDERAAL PARKET

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:06

  Justitie gaat ervan uit dat gezochte militair nog leeft

  De autoriteiten in België gaan ervan uit dat de voorvluchtige militair Jürgen Conings nog in leven is. Justitie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat hij is overleden. "Er wordt niet gezocht naar een overleden iemand, maar naar onze militair", zegt een woordvoerder tegen Belgische media.

  Vanochtend is de zoektocht naar Conings hervat. 300 militairen en 120 politiemensen zijn op de been in het Nationaal Park Hoge Kempen, vlak over de grens bij Geleen. Daar werd eerder ook al naar Conings gezocht en werd zijn auto gevonden in een woonwijk aan de N75.

  Gerichter zoeken

  Nieuwssite Het Laatste Nieuws meldt dat er nu veel gerichter gezocht wordt in het gebied en dat het niet gaat om een grootschalige actie. Het Nationaal Park Hoge Kempen werd vorige week helemaal afgesloten voor het publiek. Nu zijn slechts bepaalde delen ontoegankelijk.

  Er zijn geen concrete aanwijzingen waar de militair zich bevindt, zegt justitie. "Het onderzoek evolueert constant. We krijgen verschillende elementen binnen die allemaal onderzocht worden."

  Jürgen Conings is spoorloos sinds vorige week maandag, toen hij zwaarbewapend een kazerne had verlaten. Hij liet een afscheidsbrief achter met dreigementen aan de regering, het leger en virologen; specifiek gericht aan viroloog Marc van Ranst. Hij schreef zich "niet zonder slag of stoot over te geven".

  Zo ziet de zoektocht in de Belgische bossen er nu uit:

  0:41 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Zoektocht Jürgen Conings in volle gang

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 mei 2021 @ 01:10
  #8

  Goedemorgen, OOK HIER NOG EEN VERVOLG OP KLOPJACHT OP MAN DIE BELGISCHE TOP-VIROLOOG BEDREIGD? Nog steeds na een dag nog niets gevonden, ook de Nederlandse (grens) politiekorpsen zijn zeer alert. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Legervoertuigen in de gemeente Maasmechelen, nabij de grens met Nederland TRACK '88

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 22:38

  Tientallen militairen zoeken mee naar gewapende militair in België

  In de Belgische provincie Limburg is het leger te hulp geschoten bij de zoektocht naar de voortvluchtige beroepsmilitair Jurgen Conings. Volgens de Belgische krant Het Belang van Limburg helpen 90 militairen de al aanwezige 250 agenten bij de zoekactie in het Belgische dorp Lanklaar, dicht bij de grens met Nederland.

  De krant meldt dat er vijf tot zes knallen zijn gehoord tijdens de klopjacht, en dat er ook rookpluimen zijn gezien. Vanwege de politieoperatie is de E314, het verlengde van de A76 in Nederland, door de hulpdiensten afgesloten. Eerder op de dag werd het Nationaal Park Hoge Kempen al afgesloten.

  Zoektocht

  De Belgische politie startte dinsdag een zoektocht naar de 46-jarige Conings. Die dreigde in een afscheidsbrief met gewelddadige acties tegen virologen en de overheid. Onder anderen de prominente viroloog Marc Van Ranst is door hem bedreigd. Die is samen met zijn familie naar een veilige plek gebracht.

  De auto van Conings is gevonden in een natuurgebied. Daarin lagen vier raketwerpers, inclusief munitie.

  Extreemrechtse ideeën

  Justitie in België denkt dat Conings nog meer wapens in zijn bezit heeft. Volgens Belgische media gaat het om een P90-machinepistool en een kleiner pistool. Ook zou hij een kogelwerend vest bij zich hebben. De militair zou geen andere auto hebben gehad. De autoriteiten denken daarom dat hij zich lopend verplaatst.

  Conings is een bekende van de Belgische terreurbestrijdingsdiensten als "potentieel gewelddadige extremist" met extreemrechtse ideeën. In België roept dat de vraag op hoe het kan dat Conings zware wapens kon meenemen uit een kazerne, zogenaamd voor een schietoefening.

  profielfoto Opsporingsberichten @politie_zoekt

  Wie heeft Jurgen CONINGS gezien? Aan Jurgen CONINGS wordt gevraagd zich zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst. https://t.co/yOXOh5nMwF

  11 uur geleden

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 13 februari 2021 @ 00:20
  #7
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, BELGISCHE POLITIEMAN krijgt voorwaardlijke straf. De peuter werd zonder opzet bij een achtervolging door een politiekogel getroffen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Bij een eerdere zitting vroeg deze demonstrant om "gerechtigheid voor Mawda" EPA

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:58

  Belgische agent die bij achtervolging peuter doodschoot, hoeft niet de cel in

  De Belgische agent die in 2018 bij een achtervolging een peuter doodschoot, heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar gekregen. Dat is ook de straf die het Openbaar Ministerie had geëist. Daarnaast kreeg hij een boete van 5000 euro opgelegd, eveneens voorwaardelijk.

  De 2 jaar oude peuter Mawda zat in mei 2018 met haar Iraaks-Koerdische ouders en bijna dertig andere migranten in een busje met het Verenigd Koninkrijk als bestemming.

  Omdat het busje zo doorzakte, wilde de politie het voertuig aanhouden, maar de bestuurder reed door. De politieauto ging naast het busje rijden en de agenten toonden hun wapens, maar dat had geen effect. Een politieman loste een schot en raakte het meisje in haar wang. Ze stierf onderweg naar het ziekenhuis. De zaak veroorzaakte veel ophef in België.

  Per ongeluk

  De rechter houdt er rekening mee dat de agent het meisje per ongeluk heeft geraakt. "Ik had geen tijd om na te denken", zei de agent in een eerdere zitting. "Ik wilde gewoon de banden laten leeglopen." Volgens zijn advocaat wilde hij de linkervoorband van het busje stukschieten, maar verloor hij zijn evenwicht omdat zijn collega net op dat moment een ruk aan het stuur gaf.

  De rechter vindt wel dat de agent een fout heeft gemaakt. Hij had het busje ook op een andere manier kunnen laten stoppen. Daarom krijgt hij een voorwaardelijke straf.

  De ouders waren niet tevreden met de eis van het OM. Zij wilden dat de agent voor opzettelijke doodslag zou worden vervolgd.

  Andere verdachten

  De bestuurder van het busje, een Irakees, wist te ontkomen, maar werd na een paar maanden opgepakt in Engeland. Hij kreeg een gevangenisstraf van vier jaar. De rechtbank sprak een derde Irakees vrij wegens gebrek aan bewijs. Hij werd verdacht van mensensmokkel.

  De ouders van Mawda mogen in België blijven, zo werd vandaag bekend. "We moeten die mensen proberen de rust te bezorgen die ze verdienen", zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi op de Belgische radio.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 09 mei 2019 @ 00:21
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, OOK IN BELGIE GROTE VERONTWAARDIGING OVER DEZE MOORD die wellicht voorkomen had kunnen worden. Omdat de dader, die al veel meer in die zin op zijn kerfstok had vrij rondliep door grote gaten in het rechtssysteem, vergelijkbaar met de zaak Anne Faber, onlangs. Opmerkelijk hierbij IN BELGIE KENT MEN GEEN 'TBS' SYSTEEM zelfs. Ook hier is daar e.e.a. mis mee, maar het toont ook aan, dát het tbs-systeem in zijn algemeenheid zeker niet zo slecht is. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'We willen niet dat meer 'Julie's' iets wordt aangedaan'

   VANDAAG, 21:12

  BUITENLAND

  HOLLANDSE HOOGTE

  GESCHREVEN DOOR

  Mitchell van de Klundert redacteur Online

  De dood van de 23-jarige studente Julie van Espen roept in België veel woede en verdriet op. De vrouw verdween zaterdagavond nadat ze in de plaats Schilde op de fiets was gestapt om naar vriendinnen in Antwerpen te gaanGisteren bekende de 39-jarige Steve B. dat hij Julie heeft vermoord nadat ze zich had verzet bij een poging om haar te verkrachten.

  Op sociale media in België worden verschillende berichten over de moord op Julie veel gedeeld. Zoals een 'Brief aan Julie'. Daarin staat onder andere: "Iemand besliste, totaal onterecht, dat hij jou van het leven moest beroven en dat maakt me boos".

  "Hoeveel dijen moeten er nog blauw worden geforceerd, hoeveel levens nog verwoest, hoeveel mandjes gevonden, hoeveel meisjes nog in het Albertkanaal?", schrijft iemand in een bericht op Facebook dat inmiddels is door 5700 mensen is gedeeld. Op Twitter is een bericht met deze tekst al ruim 2000 keer gedeeld: "Nogmaals het bewijs dat het niet uitmaakt hoe je gekleed bent, hoe dronken je bent of hoe laat je buiten komt. Als vrouw ben je nooit 100 procent veilig and it breaks my heart.".

  De vele emotionele berichten zijn begrijpelijk, zegt Liesbeth Kennes, sociaal pedagoge, schrijfster en oprichtster van de vereniging 'Wij spreken voor onszelf', waar mensen hun verhaal van seksueel geweld kunnen delen. "Mensen willen gewoon niet dat meer Julie's iets wordt aangedaan".

  Gebrek aan effectieve aanpak

  Woede overheerst in de berichten op sociale media. Dat lijkt mede te komen doordat bekend is geworden dat de dader van de moord op Julie al twee keer eerder veroordeeld was voor verkrachting. Toch wijst Kennes op een diepere oorzaak voor de woede: het gebrek aan een effectieve aanpak van seksueel geweld in België.

  Kennes beschrijft het falen van de aanpak van seksueel geweld in een opiniestuk dat vandaag is gepubliceerd door de Belgische publieke zender VRT. "Het is om moedeloos van te worden. Hoeveel meisjes en vrouwen moeten er nog slachtoffer worden?", zegt ze erover tegen de NOS.

   Liesbeth Kennes @LiesbethKennes

  We hebben al zo vaak geduid waar de gaten in het strafrechtelijk systeem zijn, dat er te weinig budget is om zedendaders goed op te volgen, hoe dynamieken v mannelijkheid seksueel geweld in de hand werken enz. Moeten we dat blíjven herhalen? #julievanespen #seksueelgeweld #metoo

  1 dag geleden

  Volgens Kennes worden in België belangrijke maatregelen om seksueel geweld tegen te gaan niet genomen. "We hebben hier bijvoorbeeld geen plek zoals het Pieter Baan Centrum in Nederland, waar je langdurig iemand kan observeren." Ook wordt er volgens haar onterecht van uitgegaan dat zwaarder straffen nooit helpt en therapie altijd zinvol is.

  "Er wordt in België de keuze gemaakt om zaken aan te pakken die urgenter lijken: terrorisme bijvoorbeeld en drugscriminaliteit. Na de aanslagen in Brussel is terrorisme bijvoorbeeld heel serieus genomen en zijn snel de noodzakelijke maatregelen genomen. Ik zeg dan: wat Julie is overkomen werkt in de samenleving op eenzelfde manier als terrorisme: het zorgt voor angst, bij slachtoffers én bij ieder die begaan is met hen."

  Wat ook niet meehelpt, is dat de politieparketten in België ieder anders omgaan met zedendelicten. In Antwerpen bijvoorbeeld ligt veel meer nadruk op de aanpak van drugsdelicten, aldus Kennes.

  Seksueel geweld vaak onzichtbaar

  Een belangrijke reden dat seksueel geweld niet als urgent overkomt is volgens de pedagoge dat het vaak onzichtbaar geweld is. "De verhalen van slachtoffers worden vaak alleen in kleine kring gedeeld en slechts een op de tien vrouwen die slachtoffer is van verkrachting of een poging daartoe doet maar aangifte".

  Via de Facebookpagina 'Wij spreken voor onszelf' probeert ze het geweld zichtbaarder te maken. Op de pagina kunnen slachtoffers anoniem hun verhaal doen. Het gebeurt in de vorm van collages, foto's, korte berichten of lange verhalen. Ook in Nederland is overigens zo'n Facebookpagina waar slachtoffers van een zedendelict hun verhaal kwijt kunnen.

  Te vaak wordt bij nieuws seksueel geweld nog de vraag gesteld of er wel 'nee' is gezegd. Daar moeten we vanaf.

  Liesbeth Kennes

  Kennes heeft veel reacties gekregen op haar opiniestuk voor de VRT; veel mensen kunnen het waarderen dat ze haar stuk duidelijk maakt dat er geen simpele oplossingen zijn voor de aanpak van seksueel geweld.

  Die oplossingen moeten volgens haar overigens niet alleen worden gezocht in hoek van politie en justitie. Ook binnen de maatschappij moet er anders worden gedacht over seksueel geweld. Kennes: "Te vaak wordt bij nieuws seksueel geweld nog de vraag gesteld of er wel 'nee' is gezegd. Daar moeten we vanaf. Ook denken veel mannen nog dat ze recht hebben op seks. Daar moeten we aan werken als samenleving."

  BEKIJK OOK

  Verdachte bekent moord op Belgische studente Julie

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 07 mei 2019 @ 00:13
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, HELAAS IS DE VERMISTE VROUW DOOD AANGETROFFEN IN EEN KANAAL. Het lichaam is vandaag gevonden. Een mogelijk dader, eerst 'getuige', ook gezocht hiervoor is aangehouden, verdacht bij betrokkenheid bij haar dood. Het is een vergelijkbare zaak als Anne Faber.

  Zie ook verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Lichaam vermiste Belgische studente Julie van Espen gevonden

   VANDAAG, 17:24 AANGEPAST VANDAAG, 19:37

  BUITENLAND

  In België is het lichaam gevonden van de vermiste studente Julie van Espen. Dat meldt het Belgische Openbaar Ministerie.

  Het lichaam van de 23-jarige Van Espen is gevonden bij een zoekactie van de scheepvaartpolitie op het Albertkanaal bij Antwerpen. Daar werd ook het laatste telefoonsignaal van de vrouw opgepikt en werden bebloede kleding en haar fietsmandje gevonden. Het scheepvaartverkeer op het kanaal ligt stil.

  Vandaag werd een 39-jarige verdachte opgepakt in verband met de zaak. Hij wordt verdacht van moord en morgen voorgeleid. De man is een bekende van politie en justitie. Het gaat volgens bronnen van de VRT om een ex-dakloze, die nu werkt voor een schildersbedrijf. Hij zou al zeker één keer zijn veroordeeld voor verkrachting.

  Van Espen werd zaterdagavond voor het laatst gezien toen ze in de plaats Schilde op de fiets stapte en vertrok richting vriendinnen in Antwerpen. Het Belgische OM zei eerder vandaag dat er aanwijzingen waren dat ze op een gewelddadige manier om het leven is gekomen.

  BEKIJK OOK

  Politie zoekt belangrijke getuige in vermissingszaak Belgische studente (23)

  Arrestatie in vermissingszaak Belgische studente (23)

  Politie Antwerpen vreest voor leven vermiste vrouw (23)

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding