703 keer bekeken

ZAAK ALPHEN A/D RIJN

 • zaterdag 10 april 2021 @ 07:32
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, 10 JAAR HERDENKING 'ALPHEN a/D RIJN': DE TOEGEKENDE SCHADEVERGOEDING is ook hier nog steeds niet uitgekeerd. De herdenking zelf was sober, ook weer ivm de coronamaatregelen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 17:07

  Sobere herdenking van schietpartij Alphen aan den Rijn

  Slachtoffer Hannah Postma legt bloemen bij het monument OMROEP WEST/JOHN VAN DER TOL

  Inwoners van Alphen aan den Rijn hebben de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof herdacht. Dat gebeurde om 12.08 uur, het tijdstip waarop Tristan van der Vlis precies tien jaar geleden zwaarbewapend het winkelcentrum in liep en zes mensen doodde.

  Er waren tientallen mensen aanwezig, schrijft Omroep West. Burgemeester Spies legde namens de gemeente een bloemstuk neer. "Je wordt er stil van", zei ze. "Het leggen van de bloemen is een moment dat echt indruk maakt. Dit jaar misschien nog wel meer, omdat het tien jaar geleden was."

  Vanwege corona was er geen herdenking met speeches en een koffietafel waar mensen met elkaar konden praten. Wel worden al de hele dag bloemen neergelegd bij het gedenkmonument naast het winkelcentrum.

  We maakten deze terugblik op wat er op 9 april 2011 gebeurde in Alphen:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  2:43

  Terugblik op de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in 2011

  Tristan van der Vlis (24) schoot in 2011 zes mensen en zichzelf dood en verwondde zestien anderen. Hij beschikte over een wapenvergunning, maar volgens de Hoge Raad had hij die nooit mogen krijgen omdat de politie wist dat hij psychische problemen had.

  De politie is volgens de Hoge Raad aansprakelijk voor de schade van de schietpartij. Tientallen slachtoffers en nabestaanden hebben inmiddels schadeclaims ingediend tegen de politie.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • zondag 01 maart 2020 @ 00:17
  #4
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE RICHT EEN SCHADEFONDS ALPHEN a/d RIJN OP, OM DE SLACHTOFFERS VAN DE TERREURDAAD TE COMPENSAREN. Hiertoe is de politie als 'overheids onderneming' door de rechter verplicht na door deze verantwoordelijk te zijn gehouden, een groot aandeel daarin dan. Door foute ambtelijke beslissingen wapenvergunning af te geven.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Een politieagent legt bloemen bij het monument voor de slachtoffers van de aanslag ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 10:43

  Politie komt met fonds voor afwikkeling schadeclaims aanslag Alphen

  De politie richt een fonds op voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van de aanslag in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Daar schoot Tristan van der Vlis op 9 april 2011 zes mensen dood. Zestien anderen raakten gewond. Daarna doodde hij zichzelf.

  Na de aanslag werd duidelijk dat Van der Vlis al sinds 2008 een wapenvergunning had, terwijl ook bekend was dat hij met psychische problemen kampte en suïcidaal was. In september 2006 werd hij nog opgenomen in een kliniek.

  Politie aansprakelijk

  Slachtoffers en nabestaanden verweten de politie dat Van der Vlis desondanks toch een wapenvergunning kreeg en stelden de politie aansprakelijk voor de geleden schade. Vorig jaar september gaf de Hoge Raad na lang juridisch getouwtrek de nabestaanden daarin gelijk.

  Na die uitspraak besloot korpschef Erik Akerboom dat er een speciaal fonds voor 'Alphen' moest komen om alle schadeclaims af te handelen. Oud-PvdA-bestuurder Ruud Vreeman is de voorzitter van het fonds, waarbij ook twee letselschadeadvocaten aangesloten zijn.

  Ruim honderd schadeclaims

  Ruim honderd mensen en ondernemingen hebben schadeclaims ingediend. Zij verloren een naaste of liepen zelf letsel of schade op. Het fonds zal al die claims zelfstandig bestuderen en beoordelen. Over hoeveel geld er in het fonds zit, doet de politie geen mededelingen.

  Op de eigen website schrijft de politie te beseffen dat geen enkele vergoeding opweegt tegen het leed van de slachtoffers. ''Maar het korps hoopt dat de eenduidige, voortvarende en zorgvuldige afwikkeling van de schade bijdraagt aan de verdere afwikkeling ervan."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 05 oktober 2019 @ 00:51
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, SCHIETVERENIGINGEN WAARSCHUWEN VOOR COMPUTERTEST bij vragen over afgifte wapenvergunnig. E.e.a. een uitvloeisel van de verschrikkelijke schietpartij in Alphen a/d Rijn destijds waar de schutter lid was van een schietvereniging.    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 06:44

  Schietverenigingen waarschuwen voor computertest bij afgifte wapenvergunning.

  ANP

  In een brief aan minister Grapperhaus van Justitie wijzen de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) en de Koninklijke Jagersvereniging op de gevaren van de zogenoemde e-screener. Dat is een computergestuurde gedragstest die moet meetellen bij de beoordeling van aanvragen voor een wapenvergunning.

  De Tweede Kamer heeft de e-screener al goedgekeurd, maar volgens de schietverenigingen creëert deze vooral schijnzekerheid.

  De aanstaande invoering is een gevolg van de schietpartij in Alphen aan de Rijn in 2011, waarbij een jonge man met een wapenvergunning zes mensen doodschoot en 17 personen verwondde in een winkelcentrum.

  'Onzinvragen'

  Het systeem beoordeelt aan de hand van een aantal vragen of de gemoedstoestand van de aanvrager van een wapenvergunning wel goed is.

  "Beoordelen hoe het met iemand gaat en of die geschikt is voor een wapenverlof is maatwerk", zegt Sander Duisterhof van de KNSA. "Dat kun je niet door een computer laten doen."

  Het ministerie heeft onder andere aan de KNSA en de Jagersvereniging gevraagd om het programma te testen. "Ik was een van de proefpersonen", zegt Duisterhof.

  "Een vraag was of ik weleens depressief was. In de context van die vraag antwoord je natuurlijk nee. Of: je vrouw wordt aangevallen in het bos en je hebt een mes. Ga je haar verdedigen? Dat soort onzin. In Finland hebben ze deze test allang als totaal ongeschikt bestempeld." Daar komt volgens Duisterhof bij dat de test een momentopname is.

  Uitvoerig getest

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt dat de e-screener uitvoerig is getest en dat de vragen zijn gebaseerd op "wetenschappelijk onderzoek en de expertise van psychologen". Volgens het ministerie is de screener ontwikkeld door het Trimbos Instituut, TNO en Ipsos.

  De test zal volgens het ministerie bij de geringste twijfel al een negatief oordeel afgeven, omdat de lat voor een wapenvergunning "zeer hoog" ligt. "Dat is ook de uitleg van de Hoge Raad van de bedoeling van de Wet wapens en munitie", aldus het ministerie.

  Een negatieve uitkomst van de test betekent juridisch gezien geen automatische afwijzing. Maar iemand krijgt geen vergunning, als er geen heldere "contra-indicaties" zijn die de negatieve uitkomst van de e-screener in een ander perspectief plaatsen, zegt Justitie en Veiligheid.

  De beoordeling van een aanvraag van een wapenvergunning wordt door de politie gedaan. Bij die beoordeling zijn fouten gemaakt bij het verlenen van de vergunning aan de schutter in Alphen aan de Rijn, Tristan van der Vlis, zo oordeelde de Hoge Raad onlangs nog.

  "In principe heeft de overheid mogelijkheden genoeg om wapenbezitters te screenen. Je moet ze alleen wél goed toepassen. De politie kan nagaan of aanvragers bijvoorbeeld in GGZ-systemen voorkomen", zegt Laurens Hoedemaker van de Jagersvereniging, die net als Sander Duisterhof van de KNSA niets in de e-screener ziet.

  Schijnzekerheid

  De Tweede Kamer heeft de wet over de e-screener aangenomen en Hoedemaker zegt dat "uiteraard" te respecteren. "Maar ik vind dat de Kamerleden een rad voor de ogen is gedraaid door de e-screener voor te schotelen als instrument waarmee veel meer mogelijk is dan in werkelijkheid blijkt. Daarmee is een schijnzekerheid gecreëerd", zegt Hoedemaker.

  Volgens hem hadden er een hoop problemen voorkomen kunnen worden als er nadrukkelijk met de schietverenigingen was overlegd over het systeem.

  Hoedemaker: "Deze machine zegt alleen op een aanvraag: ja of nee. En dat is niet de manier. Het moet een hulpmiddel zijn voor de politie, niet een doorslaggevend instrument. De politie moet de beoordeling doen en daarna zoveel mogelijk huisbezoeken plegen. Dat mag van mij best wat intensiever. Dan doe je echt wat aan borging van het legaal wapenbezit in Nederland."

  Het ministerie laat weten dat de e-screener na een jaar geëvalueerd zal worden door onderzoeksinstituut TNO. "Daarna volgt er mogelijk een aanpassing of bijstelling."

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-10-05 00:52:23
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 26 juni 2018 @ 00:19
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE INZAKE 'ALPHEN A/D RIJN' in cassatie en vecht deze 'aansprakelijkheidszaak' - Politie aansprakelijk voor schietpartij Alphen, nabestaanden krijgen schadevergoeding - tot de hoogste rechtsinstantie uit.

  Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  12 minuten geleden

  Politie in cassatie om schuld bij schietdrama Alphen: 'Langer wachten op gerechtigheid'.

  In 2016 werd een herdenking georganiseerd, vijf jaar na het schietdrama in Alphen aan den Rijn. 

  © ANP

  De politie is het er niet mee eens dat zij gedeeltelijk schuld hebben aan het schietdrama uit 2011 in Alphen aan den Rijn. Zij gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

  Het draait om een zaak die is aangespannen door slachtoffers en nabestaanden van het drama in winkelcentrum De Ridderhof, waarbij zes doden en tientallen gewonden vielen. Zij vonden dat de politie deels verantwoordelijk was, omdat zij dader Tristan van der Vlis een wapenvergunning verleenden. Dat had volgens de slachtoffers nooit mogen gebeuren, omdat hij kampte met psychische problemen.

  De rechtbank oordeelde eerst dat de politie niets kon worden aangerekend, maar het hof besloot in maart anders. Daardoor zouden slachtoffers en nabestaanden schadevergoeding kunnen krijgen. In het hoger beroep zei het hof dat het 'voor de hand ligt' dat er doden of gewonden vallen bij misbruik van een wapenvergunning en dat de politie daar dus deels aansprakelijk voor is.

  Cassatie

  De politie gaat nu dus in cassatie tegen die uitspraak in het hoger beroep. Een woordvoerder van de politie bevestigt berichtgeving hierover door nieuwssite Studio Alphen. De beslissing wordt later vandaag officieel bekendgemaakt, dan deelt de politie ook de reden om de rechtszaak verder door te zetten.

  Het besluit is inmiddels aan advocaat Veeru Mewa kenbaar gemaakt. Hij staat zo'n zeventig slachtoffers, nabestaanden en gedupeerden bij. "Het lag in de lijn der verwachtingen. Het is wel treurig dat de slachtoffers nu nog langer moeten wachten op gerechtigheid", zegt hij in een reactie.

  Meer op rtlnieuws.nl:

  Gewijzigd op 2019-10-05 00:39:36
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 28 maart 2018 @ 00:40
  #1

  Goedemorgen, ALPHEN A/D RIJN, de POLITIE IS GEDEELTELIJK VERANTWOORDELIJK voor de schietpartij van destijds in het winkelcentrum waarbij vele slachtoffers vielen. Ze hadden de dader beter moeten 'screenen' en het geoorloofde wapenbezit moeten weigeren. Ten dele is dit zo, anderszins, degenen die iets van plan zijn kunnen altijd elders ook aan wapens komen? De slachtoffers krijgen nu wel een schadevergoeding, maar levens zijn in die zin niet te verzekeren.

  Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS twitter (bron)

  27 maart 2018 10:42

  Politie aansprakelijk voor schietpartij Alphen, nabestaanden krijgen schadevergoeding.

  © ANP

  De politie is voor een deel aansprakelijk voor letselschade en overlijdensschade die ontstond bij de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

  Dat betekent dat nabestaanden en slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen. Tristan van der Vlis schoot op zaterdag 9 april 2011 zes mensen dood. Zestien mensen raakten gewond.

  Wapenwetvergunning

  Slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, ooggetuigen en winkeliers van wie eigendommen zijn beschadigd bij de schietpartij, verwijten de politie dat die in 2008 ten onrechte aan Van der Vlis een wapenwetvergunning heeft verleend. 

  ZIE OOK: 'Eindelijk gerechtigheid': overlevende schietpartij Alphen blij met schadevergoeding
   
  Het Haagse hof gaat daarin mee en oordeelt dat de politie aansprakelijk is. 

  Eerder bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de politie niet aansprakelijk is voor het drama, maar dat ze wel fouten heeft gemaakt door een wapenvergunning te verstrekken aan Tristan van der Vlis Hij kampte toen al met zware psychische problemen. Na de schietpartij maakte Van der Vlis een einde aan zijn eigen leven.

  Alphen herdenkt slachtoffers schietpartij De Ridderhof:

  Vijf jaar nadat Tristan van der Vlis zes mensen en zichzelf had doodgeschoten, was er een herdenking in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

  RTL Nieuws

  27 maart 2018 11:27

  'Eindelijk gerechtigheid': overlevende schietpartij Alphen blij met erkenning.

  Adem Aksoy (links), mensen zoeken troost bij elkaar na het drama in winkelcentrum De Ridderhof (2011). 

  © ANP

  Dat de politie aansprakelijk is gesteld voor de dodelijke schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn is 'heel belangrijk' voor de slachtoffers. "Gerechtigheid", noemt overlevende Adem Aksoy de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

  Aksoy stond zeven jaar geleden in winkelcentrum De Ridderhof oog in oog met Tristan van der Vlis. Hij werd in zijn buik geschoten en overleefde de schietpartij maar ternauwernood​.

  Aksoy werd vanochtend via de telefoon verrast met het goede nieuws. "Dit is heel belangrijk", zegt hij in een reactie tegen RTL Nieuws. "We hebben altijd gezegd dat niet alleen die jongen schuldig is, ook andere partijen fouten hebben gemaakt. Het is alleen jammer dat het zeven jaar heeft moeten duren."

  Gerechtigheid het belangrijkste

  Door deze 'overwinning' kunnen de nabestaanden en overlevenden weer een stukje verder met de verwerking. "En het hopelijk een plekje geven", zegt Aksoy. Hoe hoog de schadevergoeding wordt, is nog niet bekend. Voor Aksoy doet het ook niet zozeer ter zake. "Het is fijn dat we daar recht op hebben, maar gerechtigheid is het belangrijkste."

  Bij de schietpartij op 9 april 2011 kwamen zeven mensen om het leven, onder wie de dader.

  Slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, ooggetuigen en winkeliers van wie eigendommen zijn beschadigd bij de schietpartij, verwijten de politie dat die in 2008 ten onrechte aan Van der V. een wapenwetvergunning heeft verleend. Het Haagse hof gaat daarin mee en oordeelt dat de politie aansprakelijk is.

   

  Fouten gemaakt

  Eerder bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de politie niet aansprakelijk is voor het drama, maar dat ze wel fouten heeft gemaakt door een wapenvergunning te verstrekken aan Tristan van der V. Hij had toen al last van zware psychische problemen.

  Alphen herdenkt slachtoffers schietpartij De Ridderhof:

  Vijf jaar nadat Tristan van der Vlis zes mensen en zichzelf had doodgeschoten, was er een herdenking in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

  RTL Nieuws

   

  Gewijzigd op 2019-10-05 00:45:31
  handtekeningafbeelding